Keresés

Részletes keresés

snapszmester Creative Commons License 2014.07.20 0 0 101613

De mikor lesz hideg?

Nem kell túlkombinalni. Ezen a kliman megerjed bármitol.

Előzmény: szapali (101611)
rézműves1 Creative Commons License 2014.07.20 0 0 101612

...azt hiszem, hogy megegyezhetünk abban, hogy ilyen melegben az az ideális hőmérséklet, amit a szerencsések valami pincében tudnak biztosítani...ha nincs ilyen, akkor csakis árnyékos, szellős helyen, fedél alatt, sosem a napon...

Előzmény: szapali (101611)
szapali Creative Commons License 2014.07.20 0 0 101611

Mivel én is csak kezdő vagyok, csak a véleményemet írom, ami a fórum olvasása során alakult ki bennem. Az ideális erjedési hőmérséklet  szerintem attól függ, hogy milyen élesztőt használsz. A " reggeli _link " sima sütőélesztőt javasol, és 20-25 C fok hőmérsékletet. Sokszor csak az ideális erjedési hőmérsékletről írnak, de nem adják meg az élesztő típusát amire vonatkozik. Van hidegtűrő élesztő is ...

Előzmény: naivkezdo (101558)
gabor0036 Creative Commons License 2014.07.20 0 0 101610

😃😃😃

Előzmény: obsitos3 (101608)
kupeci Creative Commons License 2014.07.20 0 0 101609

...hm.... nekem nem is volt vadkörtém, de ha finom volt finom volt. Egészségetekre!:)

Milyennek ígérkezik az idei vadkörte termés?

Előzmény: Wassernyolcas (101591)
obsitos3 Creative Commons License 2014.07.20 0 0 101608

az asszonyt kérdezd!(:-)

Előzmény: naivkezdo (101590)
naivkezdo Creative Commons License 2014.07.20 0 0 101607

miért rémlett nekem úgy, hogy nagy főzőben nem jó keveset? teljes hülyeség?

Előzmény: gabor0036 (101605)
gabor0036 Creative Commons License 2014.07.20 0 0 101606

Nem olyan nagy az a 100L. 60cm átmérő és 35cm magas. Gondold át, mennyi gyümölcsöd terem, mennyi cefréd lesz...

Előzmény: naivkezdo (101603)
gabor0036 Creative Commons License 2014.07.20 0 0 101605

Gondolom azért mert hő, nyomás, forró gőzök vannak. Juszt Lacibácsi sok felrobbant főzőröl tudna mesélni. 

Egyébként nagyban tudsz keveset főzni, de kicsiben sokat csak sokszorra ami pazarlás...

Előzmény: naivkezdo (101603)
T-omti Creative Commons License 2014.07.20 0 0 101604

Szia !

 

Az optimum White aromafokozó tápanyagot beélesztőzés előtt illatfokozás ürügyén, de ez nem olyan tápanyag, mint az élesztőtápanyag, ez inkább csak adalék.

 

Lallzyme BETA aromafelszabadító enzimet végerjedésben, vagy rögtön utána kell beletenni, aminek 3-4 hét kell, hogy kifejtse hatását.(alma,körte, birs)

Szerintem ez felesleges, mert amondó vagyok , minél gyorsabban főzzük ki a cefrét erjedés után.

 

Borkősavat én a SPAR-ban találtam legolcsóbban 100g-os kiszerelésben(kb.200ft), ami fele annyiba kerül, mint ha a Harmath-ker-től(kb.350-400ft) rendelted volna.

 

Akkusavat 300ft/liter áron tudom venni, de van ahol 500-600ft-os áron adják.

 

Nem tudom, hogy a foszforsav jobb, olcsóbb lenne-e.

 

Üdv

Előzmény: naivkezdo (101575)
naivkezdo Creative Commons License 2014.07.20 0 0 101603

amúgy nem terveztem nagyot, szerintem ilyen 50-60-ast, ami magamnak bőven elég. Mondjuk ezt se értem, ha legális főzés van x literig, akkor miért erőlködnek a főzőn, legalábbis elvileg.

Előzmény: gabor0036 (101601)
gabor0036 Creative Commons License 2014.07.20 0 0 101602

Egyebkent adhatsz el bort és pálinkát is, csak szinten a nav-nál kell bejelenteni és zárjegyet venni rá, Jövedeki adót befizetni. Tudtommal. 

Előzmény: naivkezdo (101599)
gabor0036 Creative Commons License 2014.07.20 0 0 101601

Ha nem gyári a főző (számla és valamiféle eredet vagy műbizonyloat) akkor ha valaki felnyom, vagy egy jóakaró bejelent, akkor visznek mindent. Főzőt-pálinkát, minden. 

Ha nem gyári főzőt veszel, akkor csak úgy gyárthatsz ha a NAV-tól előre kérsz engedélyt lepárló előállítására és ezt engedik. Max 100L-es lehet. Járható út ez, ahogy többen is kértek ilyet és kaptak engedélyt. Előnye hogy legális, hátránya hogy tudnak rólad. Gyári főző vétele nem bejelentés koteles, csak ha kapsz egy ellenőrzést akkor legyen rola papír. 

Előzmény: naivkezdo (101599)
körte51 Creative Commons License 2014.07.20 0 0 101600

Erre nem fogsz kapni egyértelmű választ!:-)

Előzmény: naivkezdo (101599)
naivkezdo Creative Commons License 2014.07.20 0 0 101599

azt tudom, hogy se bort, se pálinkát nem lehet eladni, de nem is írtam egyébként, hogy pálinkát vennék, ez nem tudom honnan került elő.

De pl tegyük fel valahonnan lesz egy főzőm, ezzel még nincs gond jogilag, vagy igen?

Előzmény: snapszmester (101594)
naivkezdo Creative Commons License 2014.07.20 0 0 101598

bocs, lehet, hogy félreértettük egymást. Nem a hordóba nézek bele, hanem kotyogót raktam a tetőbe, és erre értettem, hogy nem kotyog. A helyzet azóta annyiban változott, hogy mostmár a többi barack is megállt, viszont a szilvák azóta is folyamatosan, egyenletesen pötyögnek szépen, de az ugye kapott mindent, amit kellett, és elvileg jó időben, sorrendben.

 

szóval csak a barackok miatt aggódok, mennyi idő után jön szóba az újraélesztés.

Előzmény: snapszmester (101552)
gabor0036 Creative Commons License 2014.07.20 0 0 101597

Rézműves publikus. Lehet ott kellene ilyeneket kérdezni. 😊

Előzmény: naivkezdo (101588)
körte51 Creative Commons License 2014.07.20 0 0 101596

Így bizony! Nagyon igazad van!  Sokkal hatásosabb, ha valaki hangos szóra higgadtan, átgondoltan reagál!

Előzmény: rézműves1 (101578)
hevezoli64 Creative Commons License 2014.07.20 0 0 101595

Csak tilos, és vigyázunk a topic jó hírére, meg szeretnénk máskor is beszélgetni az ide tévedőkkel!

Előzmény: naivkezdo (101593)
snapszmester Creative Commons License 2014.07.20 0 0 101594

Mert pálinkát főzhetsz, minden más jövedéki bűncselekmény.

Előzmény: naivkezdo (101593)
naivkezdo Creative Commons License 2014.07.20 0 0 101593

mivel a bundáról volt szó, akkor már inkább magamat kérdezném, de arra meg nincs szükség.

Pálinkát megoldom, most vettem éppen 4 félét.

Főző: miért? amúgy közben megtaláltam a másik topicot, szóval ha azérrt, mert off, akkor elnézést, már oda írtam.

Előzmény: hevezoli64 (101592)
hevezoli64 Creative Commons License 2014.07.20 0 0 101592

A csajokat kérdezd!

Egyébként ne akarjál venni se főzőt, se pálinkát, nem fogsz eladótól hozzászólást olvasni itt.

Előzmény: naivkezdo (101590)
Wassernyolcas Creative Commons License 2014.07.20 0 0 101591

Kupeci Uram! Most, a vasárnapi ebédnél ittuk meg csodás vadkörtéd utolját, természetesen az egészségedre!

Előzmény: kupeci (101585)
naivkezdo Creative Commons License 2014.07.20 0 0 101590

egyébként az, hogy milyen vastag-vékony, mennyire egybefüggő-kemény vagy laza-puha van jelentősége?

Előzmény: TINTUS (101573)
kupeci Creative Commons License 2014.07.20 0 0 101589

Mindig tanul az ember:)

Előzmény: körte51 (101572)
naivkezdo Creative Commons License 2014.07.20 0 0 101588

szia,

 

nagyon rossz nyomon járok, ha megfordult a fejemben, hogy esetleg árulsz főzőt?

Előzmény: rézműves1 (101578)
kupeci Creative Commons License 2014.07.20 0 0 101587

Elaludt, de lefőztem, majd lesz vele valami:).....Templomhegyi azt mondta hogy várjam meg míg olyan  félhomály lesz és majd lenyomja:))))

Előzmény: TINTUS (101570)
gombászok Creative Commons License 2014.07.20 0 0 101586

Hát, Kedves Rézműves Barátom, Benned egy csodálatos pedagógus veszett el!

Ha engem valaki így lebaromozott volna, minimum kukoricára térdepeltetném, jól nyakon vágnám, mint egy rossz kölköt!

Amilyen az adjonisten-olyan a fogadjisten-nálam.

Mentségére szolgáljon a "barátunk"?-nak, visszakozott, beismerte, akar tanulni.

Előzmény: rézműves1 (101578)
kupeci Creative Commons License 2014.07.20 0 0 101585

Naaaaaaa.....de lehet hogy Neked van igazad!:) A spájzba nem léphet, de apósom biztos szeretni fogja:)))........olyn mindent szerető tipus:)))

Előzmény: templomhegyi (101563)
jhjenő Creative Commons License 2014.07.20 0 0 101584

Egy normális 50 lit. dupla-falu főzőt keresek saját részre , ha tud valaki akkor irj a haleczky@freemail.hu ra  előre is köszönöm

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!