...azt hiszem, hogy megegyezhetünk abban, hogy ilyen melegben az az ideális hőmérséklet, amit a szerencsések valami pincében tudnak biztosítani...ha nincs ilyen, akkor csakis árnyékos, szellős helyen, fedél alatt, sosem a napon...
Mivel én is csak kezdő vagyok, csak a véleményemet írom, ami a fórum olvasása során alakult ki bennem. Az ideális erjedési hőmérséklet szerintem attól függ, hogy milyen élesztőt használsz. A " reggeli _link " sima sütőélesztőt javasol, és 20-25 C fok hőmérsékletet. Sokszor csak az ideális erjedési hőmérsékletről írnak, de nem adják meg az élesztő típusát amire vonatkozik. Van hidegtűrő élesztő is ...
Az optimum White aromafokozó tápanyagot beélesztőzés előtt illatfokozás ürügyén, de ez nem olyan tápanyag, mint az élesztőtápanyag, ez inkább csak adalék.
Lallzyme BETA aromafelszabadító enzimet végerjedésben, vagy rögtön utána kell beletenni, aminek 3-4 hét kell, hogy kifejtse hatását.(alma,körte, birs)
Szerintem ez felesleges, mert amondó vagyok , minél gyorsabban főzzük ki a cefrét erjedés után.
Borkősavat én a SPAR-ban találtam legolcsóbban 100g-os kiszerelésben(kb.200ft), ami fele annyiba kerül, mint ha a Harmath-ker-től(kb.350-400ft) rendelted volna.
Akkusavat 300ft/liter áron tudom venni, de van ahol 500-600ft-os áron adják.
Nem tudom, hogy a foszforsav jobb, olcsóbb lenne-e.
amúgy nem terveztem nagyot, szerintem ilyen 50-60-ast, ami magamnak bőven elég. Mondjuk ezt se értem, ha legális főzés van x literig, akkor miért erőlködnek a főzőn, legalábbis elvileg.
Ha nem gyári a főző (számla és valamiféle eredet vagy műbizonyloat) akkor ha valaki felnyom, vagy egy jóakaró bejelent, akkor visznek mindent. Főzőt-pálinkát, minden.
Ha nem gyári főzőt veszel, akkor csak úgy gyárthatsz ha a NAV-tól előre kérsz engedélyt lepárló előállítására és ezt engedik. Max 100L-es lehet. Járható út ez, ahogy többen is kértek ilyet és kaptak engedélyt. Előnye hogy legális, hátránya hogy tudnak rólad. Gyári főző vétele nem bejelentés koteles, csak ha kapsz egy ellenőrzést akkor legyen rola papír.
bocs, lehet, hogy félreértettük egymást. Nem a hordóba nézek bele, hanem kotyogót raktam a tetőbe, és erre értettem, hogy nem kotyog. A helyzet azóta annyiban változott, hogy mostmár a többi barack is megállt, viszont a szilvák azóta is folyamatosan, egyenletesen pötyögnek szépen, de az ugye kapott mindent, amit kellett, és elvileg jó időben, sorrendben.
szóval csak a barackok miatt aggódok, mennyi idő után jön szóba az újraélesztés.