Keresés

Részletes keresés

.ETNA. Creative Commons License 2015.04.28 0 0 4412

Igen, igazad van, nem érdemes foglalkozni vele csak néha "elragad a hév" :-)

 

A legfontosabb, hogy a gyulladás szint a vérében a referenciaértéken belül legyen, mert a tartós gyulladás sok problémát okozhat testszerte, persze a legrosszabb a fájdalom és szörnyű, hogy ráadásul még kiszámíthatatlan is, mert sosem tudható, hogy másnap éppen mi fog fájni, vagy fog-e egyáltalán fájni valami stb.

 

Nem magas a húgysavszintje? Ez okozza a köszvényt, ami amúgy Milurittal rendezhető.

 

 

Előzmény: narancska22 (4410)
Evicke2 Creative Commons License 2015.04.28 0 0 4411

a vándorló ízületi fájdalom Lyme-kór tünete.

Előzmény: narancska22 (4410)
narancska22 Creative Commons License 2015.04.28 0 1 4410

ez az egész egy rejtély sokszor, hogy seronegatív, vagy pozitiv. Mivel lányomnál diagnosztizálták az RA-t, s a férjemnek volt már régebben is panasza megcsinálták az immun. vizsgálatot férjemnél, ami teljesen neg. lett, még az is, ami azt nézte, hogy esetleg nem tőle örökölhette a gyerek, de minden-minden negatív...viszont férjemnek is vándorló izületi fájdalmai vannak, de olyan szinten, hogy gerinc, válliizület, térd, csukló, sőt állkapocs izület is időről időre belobban 2-3 napra (főleg időjárás változásnál), iszonyatos fájdalom, aztán egyik helyen elmúlik, vándorol tovább... van, hogy nem tud egyáltalán fogni a csuklójával, aztán a térdére állni, majd enni se az állkapocs miatt...szóval számomra ez az egész érthetetlen.... de gondolom mégis lehet valami összefüggés......

Evickével meg tényleg ne foglalkozz!!!! Ano ezt még Ti tanácsoltátok nekem, hogy nem érdemes reagálni :-))))))

Előzmény: .ETNA. (4408)
Evicke2 Creative Commons License 2015.04.26 0 0 4409

ha nem tetszik, ne olvasd.

Előzmény: .ETNA. (4407)
.ETNA. Creative Commons License 2015.04.26 0 0 4408

A legbiztosabb a szerológiai vizsgálat, vagyis antitestek kimutatására irányuló vizsgálat lenne.

 

Akkor, ha autoimmun (RA vagy más) is jelen van és nem csak a lyme, akkor az immunrendszered a saját fehérjékkel szemben antitesteket termel ... az RA esetében pl. anti-CCP (IgG) antitesteket. Az RF nem mindig jelent támpontot, csak ha szeropozitív RA-ról van szó. Szeronegatívnál csak az orvos saját tapasztalata, a jellemző tüneteid, a röntgen, vagy az antitestek kimutatására irányuló vizsgálat segíthet eldönteni, hogy autoimmunról van-e egyáltalán szó.

 

Egyébként a lyme-ra inkább a nagyízületek (pl. térd) fájdalma a jellemzőbb, egyébként a lyme-ot is nyilván úgy állapították meg, hogy a baktérium ellen termelt speciális antitestet mutatta ki a vérvétel - gondolom:-)

 

"Ha a mért érték >=17 U/ml, a minta pozitív anti-CCP-re. " - ekkor az RA nagyjából biztos.

Előzmény: Jesurun under Lyme (4404)
.ETNA. Creative Commons License 2015.04.26 0 0 4407

Evicke, tanulj meg olvasni és értelmezni az anyanyelveden írt szöveget (van különbség, még ha nem is jelentős!), de legjobb lenne, ha csiszolnál a bárdolatlan, provokatív stílusodon, mert benned ez a legzavaróbb és nem csak számomra!

Előzmény: Evicke2 (4403)
Jesurun under Lyme Creative Commons License 2015.04.21 0 0 4406

Koszi a valaszod :)

Előzmény: Evicke2 (4405)
Evicke2 Creative Commons License 2015.04.21 0 0 4405

Ettől még lehet RA, sőt, autoimmun is. Van szeronegatív RA is, ahol semelyik érték nem mutat eltérést.

Ha a kisízületeid deformálódnak, az autoimmun, mert ez azt jelzi, hogy a szervezeted saját maga ellen fordult és az immunrendszer elpusztítja az ízületet alkotó szöveteket.

Lyme-nál nem hinném, hogy van deformitás is, max. gyulladás és fájdalom.

Előzmény: Jesurun under Lyme (4404)
Jesurun under Lyme Creative Commons License 2015.04.21 0 0 4404

Sziasztok. 

Megkaptam egy ujabb vv eredmenyt:

Reumatoid factor: 16 

0-20 kozt jo. 

Total nem ertem.  Korabban magas volt. 

Megallapitottak RA-t nalam. 

Az arthritisz elkezdett kialakulni latvanyosan a kezeimen.

Egy eve mar. 

Most meg jo az eredmeny.

Biztos emlekeztek h lymeos vagyok.  Vagyis az arthritisz nem autoimmun hanem a Borrelia bakterium okozza. 

 

Azt h melyik fajtat okozza azt nem birtam kinyomozni.  OA vagy RA-t. 

Lehet mindkettot okozhatja. 

 

Most kivacsi vagyok h ti mit szoltok ehhez a jo eredmenyhez a kezen kialakult arthritisz ellenere. 

Evicke2 Creative Commons License 2015.04.19 0 0 4403

blablabla.

ez se nem cáfolja, se nem tesz hozzá plusz infót ahhoz, amit én írtam. de mindegy, csak írj valamit, ugye? :-D

 

Előzmény: .ETNA. (4402)
.ETNA. Creative Commons License 2015.04.19 0 0 4402

"A nyírfacukor kémiai meghatározása rendkívül egyszerű. Kémiai neve xylitol, ami a görög xyl(lon): fa, ami a nyírfára utal + -itol: egy stabilabb kémiai cukorfélét jelentő végződés összetételéből származik."

 

A xyl(lon) = fa ... hiába "utal" a nyírfára, ha nem nyírfából, hanem leginkább kukoricarostból készül. Talán szerencsésebb lenne kukoricarost-cukornak hívni és nem nyírfának "csúfolni" :-))

 

A xylitol és az eritrit még kb. SEM azonos.

 

A "nyírfacukor" (1 kg 3680 Ft körül) kukoricarostból készül.

Az eritrit (kilója 2160 Ft - ha éppen nem akciós) pedig egy KÉMIAI folyamat végén képződő, valóban nulla glikémiás indexű cukor :

"Cukor, melasz vagy keményítő erjesztésével állítják elő, egy nem patogén mikroorganizmus, Moniliella pollinis, Trichosporonoides megachilensis vagy Aureobasidium segítségével. A fermentált terméket hevítéssel fertőtlenítik, szűrik, majd ioncserélővel, aktív szénnel és ultrafiltrálással tisztítják és kristályosítják."

 

A Stevia hőstabil, PH-stabil és nem fermentáló, kalória-és szénhidrátmentes, nulla a glikémiás indexe és sütésnél-főzésnél 198 fokig megtartja az édes ízé, a növény természetéből adódóan édes (steviol glycoside - amit a szervezetünk NEM tud lebontani, vagyis gyakorlatilag csak áthalad rajtunk), A és C vitamin, cink, magnézium, vas stb. van benne, a Stevia rebaudiana növény leveléből állítják elő.

 

Jótékony hatásai: javítja a szövetek oxigénellátást, normalizálja az anyagcserét és a fermentációs rendszerek működését, csökkentik a vér koleszterinszintjét, segíthet a vashiány esetén, májvédő és gyulladásgátló hatásokat is biztosít, semlegesítheti a szervezetünkben felhalmozott méreganyagokat, serkenti az inzulintermelést, stabilizálja a vérnyomást, serkenti a vizeletkiválasztási rendszer működését stb.

 

Nyilvánvaló okok miatt a Stevia a legdrágább (sajnos), a 125 g-or Stevia szirup például kb. ezer forint. Ausztriában kb. 10 euró egy 100 ml szirup .. viszont nagyon kevés kell belőle.

 

Mindhárom jó, ha a szénhidrátcsökkentésre "utazunk", de a legtermészetesebb a Stevia, ezért ilyen baromi drága:-)

 

Evicke2 Creative Commons License 2015.04.19 0 0 4401

Az eritrit cukoralkohol a természetben az algákban, a gombákban, néhány gyümölcsben, az erjesztett ételekben és italokban megtalálható. Grammonként 0,2 kalóriát tartalmaz, így az eritrit szinte semennyi plusz kalóriát nem ad az ételekhez. Az eritrit fogyasztása nem emeli meg az inzulinigényt és a vércukorszintet.

Vagyis semmi köze sincs a répacukorhoz, barnacukorhoz és nádcukorhoz.

Az eritrit a vékonybélben szívódik fel, így nem okoz káros mellékhatásokat az emésztőrendszeren.

 

Nyírfacukor kb. ugyanez, csak nyírfacukor túlzott fogyasztása enyhe hashajtó hatással jár, míg az eritritnek nincs ilyen mellékhatása.


http://eritritol.info/

Előzmény: Evicke2 (4398)
.ETNA. Creative Commons License 2015.04.19 0 0 4400
.ETNA. Creative Commons License 2015.04.19 0 0 4399

Szorítok, hogy mielőbb legyen javulás, az minden bizonnyal a kedélyállapotodon is javítani fog. Talán érdemes próbálkozni a klasszikus gyulladáscsökkentő hatással bíró élelmiszerekkel is, hátha segít (beszúrom a linket). A LEGFONTOSABB szerintem, hogy kezdj bizakodni és űzd el a negatív gondolatokat, élvezd, hogy süt a nap, s próbáld magadba szugerálni, hogy lesz ez még jobb is, a rossz napok, az egész életed tekintetében ... csak pillanatoknak tekinthetők ... néha bejön az önszuggesszió :-) (egyébként tényleg lesz jobb !!) Most megint jó hosszú litániát írok, előre is bocsi:-)

 

1./ A Trexannal kapcsolatban a Biovanne-t ajánlotta anno az orvosom, mert a hajhagymákra is hatással van és - átmenetileg vagy éppen véglegesen - megritkíthatja a hajat. Persze nem mindenkinél jön elő ez a mellékhatás, de 3 hónapos Biovanne kúrát érdemes mielőbb elkezdened, amikor már szeded a Trexant, nincs vesztenivalód vele és legalább ezen a téren nyugodt lehetsz. A rendszeres, havi vérvétel is fontos, hogy a vérképzést és a májfunkciót ellenőrizzék, semmi olyasmit ne fogyassz, igyál, ami terheli a májat (pl. bulikon, szülinapon stb., alkoholos italokból csak a minimális százalékos, vagy alkoholmentes koktél stb.), éppen elég neki "bírkózni" a Trexannal :-)

 

2./ A Folsav szedése is fontos (vérképzést segíti), bár gyakran elfelejtik mondani. Ne azon a napon szedd, amikor a Trexant, hanem a trexanos napot követő napon, mellékhatásaként kicsit felpuffaszthat a Folsav és ami azt illeti a Trexan miatt is lehetnek gyomorgondok (olyasmi, mintha a nagymama, a farkas és a vadász együtt bulizna a hasadban), ezért - ha dolgozol - érdemes úgy alakítani, hogy pl. pénteken vedd be a Trexant és szombaton a folsavat (recept nélkül kapható) és akkor még vasárnap kifeküdheted az esetleges mellékhatásokat és hétfőre már semmi gond nincs.

 

3./ A cukor vonatkozásában, én a Steviát ajánlom, szerintem felejtsd el a nevetségesen drága, gagyi nyírfacukrot (kukoricához és nem a nyírfához van köze) és a nádcukrot is, ez utóbbinak ugyanis táplálkozástudományi szempontból éppen olyan a hatása, mint a sima kristálycukornak. Egyébként nekem anno, amikor először megkóstoltam, nekem kimondottan ízlett a nyírfacukor:-))

Később viszont olvastam, hogy micsoda átverés ... igazi barna cukrot is nehéz találni, a barnacukorként árult termékek többsége csak karamellel színezett fehér cukor, az édesítőszerek sem jók, mert a szervezet ebből sokat kíván és a hatás éppen az ellenkező lesz, mint ami miatt el kezdted használni. Egyszóval - szerintem - csakis Stevia-t érdemes venni.

 

4./ A szénhidrátra egyébként nagyon is szüksége van a szervezetnek, méghozzá éppen élettani szempontból, a lényeg a lassan felszívódó, összetett szénhidrátokat tartalmazó élelmiszerek stb. fogyasztása és az egyenletes (!!) vércukorszint biztosítása, különben NEM LESZ energiád, a tartós szénhidrát-megvonás az anyagcsere egyensúly és a só-víz háztartás felborulásához is vezethet.

 

A teljes kiőrlésű gabonákat is csak módjával, a legújabb kutatások szerint, a kevesebb ... ebből is "több" :-)

 

Fogyassz pl. nasi helyett salátát, salátamixet, tegyél bele tönkölykorpát, majonéz helyett tegyél rá kefírt vagy joghurtot (esetleg extraszűz olivaolajjal locsold meg), szórd meg lenmaggal (natur napraforgómaggal, vagy tökmaggal stb.), vagdalj bele sajtot, reszelj bele nyers zellert, sárgarépát vagy ami éppen van otthon (meglepő, de ha szereted, még a reszelt karalábé is jó), tehetsz bele összevagdalt keménytojást, ha sósan szereted, akkor pl. félbevágott olajbogyókat, de mehet bele összevágott sonka, füsti virsli (szerintem ez az egyetlen virsli, amit kenyér nélkül is simán meglehet enni)  .. és a kenyér már nem is hiányzik hozzá:-)

 

A főzelékekhez se (gulyás stb. levesekhez se!) egyél kenyeret és kevesebb liszttel habard (rántsd) be, a levesekbe a sok tészta helyett inkább kevés tészta+sok belefőtt zöldség és sovány husi (pl. a húslevesbe) ilyen egyszerű dolgokkal is segítheted a szervezeted, ráadásul ez a súly szempontjából is kedvező:-)

 

Csak eleinte lesz furcsa ..  Sajnos annyi zöldséget, gyümölcsöt nem vagyunk képesek enni, hogy csakis ezekből szerezzük meg a szükséges szénhidrátot, azt olvastam valahol, hogy testsúlykilogramonként 5 gr szénhidrátra van naponta szükség, persze ez lehet zöldségből-cukorból is. A sok cukortól viszont a vércukorszinted hirtelen emelkedik, egyszóval ... pl. ha szereted a csokit, reszeld bele inkább kefírbe, vagy vagdalj össze pár kockát és tedd joghurtba. Hirtelenjében ezek jutottak eszembe ...

 

"Mára a nyírfacukor jelző lényegében nem több, mint egy romantikus hangulatú reklámkifejezés." - Felesleges a kristálycukornál jóval drágább nádcukrot megvenni, mert ugyanaz az anyag. A szintén méregdrága nyírfacukornak kevés köze van a nyírfához, sokkal inkább a kukoricához áll közel, a barnacukor pedig csak szín..."

 

http://antalvali.com/hirek/penzkidobas-a-nad-es-a-nyirfacukor.html

 

http://www.femina.hu/egeszseg/gyulladascsokkentok

 

Előzmény: zsuka64 (4397)
Evicke2 Creative Commons License 2015.04.17 0 0 4398

Teljesen felesleges a drága barnacukrot vagy nádcukrot venned, mert hatásában semmiben nem különbözik a fehér cukortól. Átmenetileg nyírfacukor vagy eritrit jobb, de hosszú távon érdemesebb leszokni az édes ízről. Semmi pluszt nem ad az édesítés tápanyagban ugyanis - üres kalória.

Az autoimmun betegségeket egyébként elsősorban a glutén és a tejfehérje okozza, ezért ezeknek az elhagyásával érhetsz el leggyorsabban drasztikus javulást a gyulladások és ezzel együtt a fájdalom csökkenése révén. Persze azért legalább 4-5 hónapig egyáltalán nem szabad ilyeneket enni, aztán utána ha újra visszaveszed, megint sz@rul leszel. Vagyis soha többé. :-)

Általános, sokszor-sokszoros tapasztalat.

Előzmény: zsuka64 (4397)
zsuka64 Creative Commons License 2015.04.17 0 0 4397

köszönöm a támogató sorokat!! :) Igen azt hiszem kicsit ingerlékenyebb lettem Én is mind a közlekedés során mind otthon még az "élő fába" is bele tudnék kötni :( de megpróbálok kitartó lenni. Végül is még "csak" a 2 heti /napi Trexan adagnál tartok. De gondolkodok  étrend változtatáson is, még ha nem is teljesen mindenben, de egy-két összetevőt biztosan elhagyok illetve helyettesíteni fogok. Kezdtem a fehér finomított cukor elhagyásával, helyette Nád/barnacukrot használok stb.stb. Mivel több hozzászólásban olvastam a biológiai terápiát, biztosan rá fogok kérdezni a doktornőnél, de sajnos csak június 11-én kell visszamennem :( addig azért remélem hatni fog a gyógyszer

Előzmény: .ETNA. (4392)
.ETNA. Creative Commons License 2015.04.16 0 0 4396

ilyen gyógyítók = ilyen gyógyultak  ... önálló életre kel néha a tabletem:-)

.ETNA. Creative Commons License 2015.04.16 0 0 4395

Ja, még annyi, az RA sajnos NEM gyógyítható, de elvétve, kivételes gyógyulások előfordulnak, de ez bármely más betegség esetében is elmondható. SENKI sem tudja, hogy mitől, miért pont ők gyógyultak meg, nem feltétlenül az étrend, sokkal inkább az agy testre gyakorolt gyógyítómechanizmusának bekapcsolási képességében különlegesek az ilyen gyógyítók ... szó szerint olyan mértékű önszuggesszióra voltak képesek, hogy valóban "meggyógyultak" ... hát, igen, a hit csodákra képes:-)

.ETNA. Creative Commons License 2015.04.16 0 0 4394

https://www.youtube.com/watch?v=5SHGCh5r8Oo

 

... az előbb mellényomtam, bocsi :-) A videóban szereplő szerekről (gyull.csökkentő a Dr.Best Serrapeptase stb.) 17:37-nél beszél ... ezek Magyarországon is kaphatóak. Ártani nem árt, de hogy használ-e ... na az lutri:-) Persze ezt úgy elkezdeni, hogy állandó gyulladásban vannak az ízületeid és nagy fájdalmaid vannak ... hát, szerintem előbb inkább el kell érni egy gyulladásmentes időszakot és akkor próbálkozni a videóban látott kemény böjttel, viszont az étrended átállítása akár már most is kipróbálható. Nekem spec. nem jött be a paleo, de van, akinek igen.

.ETNA. Creative Commons License 2015.04.16 0 0 4393

A videó linkje:

 

.ETNA. Creative Commons License 2015.04.16 0 0 4392

Szia!

Nálam gyorsan hatott, ha jól emlékszem max. egy hónap ... de általában elmondható, hogy a szervezetem jól reagált az RA-ra (2006. novemberében diagnosztizálták, 2008. márciusától kapom a biol. terápiát) kapott szerekre.

 

A reumatoid arthritisznek van szeronegatív formája is, ami azt jelenti, hogy a vérből nem mutatható ki pl. a reuma faktor növekedés, vagy az antigén stb., ilyenkor a legnehezebb a dolga a reumatológusnak, mert csak a röntgen felvételekre, illetve az általad elmondott - elég jellegzetes - tünetekre (no és a tapasztalataira) hagyatkozhat.

 

Biológiai terápiára kérdezz rá ... én korábban Remicade infóziót kaptam, most Simponi injekciót és köszi jól vagyok, a minap pl. gyalogolni/sétálni támadt kedvem és a Kálvin tértől elsétáltam - simán - az Irgalmasrendibe (most már ott fogom kapni a biol.terápiát) :-)

 

Van itt a fórumon egy ügyeletesünk, aki az étrend változtatására esküszik, de ezt lentebb olvashatod.

 

Ami azt illeti, néhány nappal ezelőtt láttam a "Gyógyíthatatlanok" c. sorozat egyik epizódját, amelyben egy RA-s zongoraművész, énektanár, Maria Holloway esetét mutatták be. Belinkelem a videót. Az az igazság, hogy ha ez ilyen baromi egyszerű lenne, akkor nem lenne a Földön egyetlen egy RA-s sem. Sajnos nem ilyen egyszerű, de egy próbát esetleg megér az étrend átállítása stb. is. Amit a videóban szereplő csaj csinált az nagyon durva, nem vagyok meggyőződve arról, hogy ez mindenkinél hatásos, de akinek nincs vesztenivalója, az tehet egy próbát:-)

 

Az első időszakban - MINDENKI !! - átesik egy ilyen pszichés sokkon, aztán, amikor múlik a fájdalom és rátaláltok valami módszerre, vagy egy gyógyszerre, ami segít, akkor már kicsit könnyebb! Ide bármikor, bátran írj, akár azt is, ha éppen tele a hócipőd a világgal és konkrétan minden egészségessel is (nekem gyakran voltak ilyen gondolataim), a "fórumlakók" szintén átestek már hasonló szituációkon, egyszóval, megértjük, pontosan tudjuk, hogy mit érzel, de tényleg :-)) Kitartás!!

Előzmény: zsuka64 (4390)
Evicke2 Creative Commons License 2015.04.15 0 0 4391

A RA, mint autoimmun betegség gyógyítható, de legalábbis tünetmentessé tehetők a glutén- és tejmentes, alacsony szénhidráttartalmú táplálkozással; mivel már tudjuk, hogy ezek felelősek a szervezetszintű gyulladásért és az autoimmun folyamatokért. A rossz és hiányos táplálkozást emellett fel kell javítanunk vitaminokkal és jó zsírokkal (leginkább D, K2, Mg, ill. Omega3 halolaj formájában).

 

Jómagam 5 és fél éve tértem át erre az étrendre, ezelőtt 35 évem állandó gyulladásokkal, fájdalmakkal és gyógyszerszedéssel telt (rheumatiod arthritis), ám a táplálkozásom drasztikus megváltoztatása után fél év alatt tünetmentes lettem és azóta egyetlen szem gyógyszert nem szedtem be. A betegség ennyi idő alatt alaposan rajtam hagyta a nyomát sok degeneráció formájában, most mégis futok, szaladok, kertészkedek stb. Ahogy sok más egykori betegtársam is. Nagyon sok esetet ismerek, akiknek jelentősen csökkentek az ízületi gyulladásai, fájdalmai. Sajnos deformitások már nemigen fognak elmúlni, ezért érdemes minél korábban áttérni a új étrendere, mert ezzel megelőzhetők.

 

Tudom, hihetetlennek hangzik, pedig szó sincs csodáról, bárkivel megtörténhet ez, ahogyan immár sok-sok egykori autoimmun beteg esete bizonyítja, a mezei szénanáthától az ekcémán át a szklerózis multiplexig.
Sajnos a sok éven át roncsoló hagyományos táplálkozás okozta károsodások nem minden esetben állíthatók helyre, de tünetei enyhülésére és a gyógyszeradagok csökkentésére kivétel nélkül mindenki számíthat, és ugye már csak ezért is megéri!

Egy kis segítség kezdetnek, vagyis az alapelvek röviden, valamint a fogyasztható élelmi anyagok és sok-sok recept:
http://paleocsalad.blogspot.hu/p/paleo-etrend.html
http://paleovital.hu/?page_id=3900

Több olvasnivaló, tudományos alapok, gyógyulástörténetek ide kattintva

Akinek kérdése van, ebben a topicban megtalál:
http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9198021&la=128412015

Előzmény: zsuka64 (4390)
zsuka64 Creative Commons License 2015.04.15 0 0 4390

Sziasztok!

Folyamatos izületi fájdalmakkal kűzdök. A szakorvosi reumatológus nem tudott "mit kezdeni" velem, mert hiába vizsgált meg és RA gyanúja van, a vérvétel nem mutatja a betegséget. kb. egy évig szedette Velem a Medrol nevű szteroid tartalmú gyógyszert - napi egy szem reggel - mely alig észrevehetővé tette a fájdalmakat. Mivel tanácstalan volt, ezért javasolta az ORFI Immunológiát. Itt is készítettek vérvizsgálatot, röntgent mely december 11-én készült (február 5-én még nem volt készen!). Addig is szedtem folyamatosan a Medrolt. Közben más topikozókhoz hasonlóan a gyógyszer mellékhatásaként az Én fejem is felpüffedt, amit már a környezetem is szóvá tett, a járműveken úgy éreztem, hogy mindenki engem bámul, mivel úgy nézek ki mint egy "alkesz". Április elején visszamentem kontrolra az ORFI-ba de a Doktornő nem mondott semmi konrkrétumot, ismét kiírt röntgent, havonként kellenne mennem vérvizsgálatra. Gyógyszer panaszomra változtattunk a Trexan-ra, melyet ugye egy héten egyszer kell szedni. Kiegészítőként napi 1 szem folsav. Igaz most kezdtem, de olyan fájdalmakkal kűzdök most is, hogy reggel le kell akrobatikáznom magamat az ágyról, utána "bejáratni az izületket). Erősen gondolkodom azon, hogy visszatérek a Medrolhoz. Szeretnék arra választ kapni azoktól, akik a Trexant szedik, hogy kb. mennyi idő a hatás kifejtés - tudom, hogy minden szervezet másként reagál a gyógyszerekre csak kb. - vagy "ne várjak csodát" tőle és maradjak a Medrolnál és a puffadtságnál, de legalább megszünik a folyamatos fájdalom, élhetem az életemet.  Most már pszichésen kikészülök lassan. :(

emíliagy Creative Commons License 2015.04.10 0 0 4389

Tisztelt Fórumozók! 

 


Nevem Györffy Enikő, a Nemzetközi Üzleti Főiskola tanára vagyok,
de a Corporate Translations nevében
 jelentkezem egy projekt keretében, az oszteoartritisz (combban vagy térdben) kapcsolatos kérdőíves tanulmány
kapcsán. A Corporate Translations a piacvezető amerikai fordító cég.
 A kérdőívek  díjazása 100 dollár.

Kérem, jelezzenek vissza, hogy részt tudnak-e venni a kérdőív
kitötltésében, hogy a további lépéseket megtehessük.

Köszönettel,

üdvözlettel:

Györffy Enikő.

.ETNA. Creative Commons License 2015.03.13 0 0 4388

Ja bocsi, az azonnali felmondásnál elírtam ... természetesen a 48. szakasz 78. paragrafusáról van szó ..

http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1200001.TV

 

.ETNA. Creative Commons License 2015.03.13 0 0 4387

Nálad szerintem nem indokolt az azonnali hatályú felmondás, vagyis jár egy évig Neked a táppénz ... s bár ez alatt bármikor felmondhat ugyan a munkáltatód és fel is vehet akárkit a helyedre, de Neked a felmondási idő csak akkor jár le, ha a dokid (vagy a felülvizsgáló főorvos) kiír, illetve ha "gyógyultnak" nyilvánítanak.


S lényegében a felmondási idő lejártakor kifizet és utána indul vagy a munkanélküli 90 nap ... vagy új munkahely, vagy leszázalékolás, vagy hát ahogy majd alakul.

 

Remélem, hogy ez így már némiképpen megnyugtató számodra, persze nyilván az lenne az igazi, hogy meggyógyulnál és mehetnél dolgozni, de hát ugye, ember tervez, Isten végez ...

.ETNA. Creative Commons License 2015.03.13 0 0 4386

MT 2012. évi I. tv. X. fejezet 37. szakasz 64. §.

64. § (1) A munkaviszony megszüntethető

a) közös megegyezéssel,

b) felmondással,

c) azonnali hatályú felmondással.

(2) A megszüntetés okának az indokolásból világosan ki kell tűnnie. A megszüntető jognyilatkozat indokának valóságát és okszerűségét a nyilatkozattevő bizonyítja.

 

MT 2012. évi I. tv. X. fejezet 37. szakasz 75. §.

42. Azonnali hatályú felmondás

78. § (1) A munkáltató vagy a munkavállaló a munkaviszonyt azonnali hatályú felmondással megszüntetheti, ha a másik fél

a) a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy

b) egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.

(2) Az azonnali hatályú felmondás jogát az ennek alapjául szolgáló okról való tudomásszerzéstől számított tizenöt napon, legfeljebb azonban az ok bekövetkeztétől számított egy éven belül, bűncselekmény elkövetése esetén a büntethetőség elévüléséig lehet gyakorolni. A tudomásszerzés időpontjának, ha az azonnali hatályú felmondás jogát testület jogosult gyakorolni, azt kell tekinteni, amikor az azonnali hatályú felmondás okáról a testületet - mint a munkáltatói jogkört gyakorló szervet - tájékoztatják.

(3) A munkavállaló azonnali hatályú felmondása esetén a munkáltató köteles a 70. § (3) bekezdésében és a 77. §-ban foglaltakat megfelelően alkalmazni.45

79. § (1) Azonnali hatályú felmondással - indokolás nélkül - megszüntetheti

a) a fél a munkaviszonyt a próbaidő alatt,

b) a munkáltató a határozott idejű munkaviszonyt.

(2) Az (1) bekezdés b) pont szerinti megszüntetés esetén a munkavállaló jogosult tizenkét havi, vagy ha a határozott időből hátralévő idő egy évnél rövidebb, a hátralévő időre járó távolléti díjára.

.ETNA. Creative Commons License 2015.03.13 0 0 4385

Szia!

 

Na végre, kitisztult! :-)

1./ Van tehát az AZONNALI hatályú (régebben ez volt szerintem a "rendkívüli" elnevezésű) felmondás, ennek biztosan vannak szabályai az MT-ben vagy a belső szabályzatban, vagy a munkaszerződésben (klasszikus esete, amikor pl. egy szondázás során pozitív a szonda a munka kezdésekor vagy végzésekor ... pl. egy buszsofőrnél stb.), ilyenkor, mivel nincs felmondási idő, AZONNAL életbe lét a felmondás, másnapra már nem jár táppénz, sem felmondási idő, sem semmi.

Ilyenkor 

a./annak, akinek a felmondás előtt volt már egy évig munkaviszonya, annak jár a munkanélküli segély (vagy mifene most éppen az elnevezése) 90 napig, mivel ebből vonják a TB járulékot, így nem kell fizetni semmit

 

b./ ha nem volt előtte egy évnyi m.viszony, akkor nem jár a munkanélküli segély, nem jár a táppénz sem (ez volt a passzív táppénz ...), de 45 napig még az állam gondoskodik a biztosításról, ez alatt kell új munkahelyet keresni, ha nem sikerül, akkor még a 45 nap LEJÁRTA ELŐTT el kell menni a NAV-hoz személyesen és szerződést kötni egészségszolgáltatási járulék fizetésére, küldenek postán csekket és fizeti mindenki magának a havi 6.930,- Ft-ot, s így ingyene számára a teljes eü. ellátás. (csak úgy mondom, attól, hogy éppen adott hónapban pl. nem tudja valaki befizetni, még simán mehet orvoshoz, mert nem változik pirosra a TAJ-kártyája, de az elmaradást előbb-utóbb rendezni kell, mert később még az új munkahelyi fizetésből is visszavonja a NAV stb.)

 

2./ Ha nem azonnali hatályú a felmondás, hanem RENDES, akkor jár az x nap felmondási idő és ilyenkor max. egy évig lehet valaki táppénzen (a háziorvos+felülvizsgáló orvos vizsgálatai alapján .. ahogy már írtam korábban) és amelyik nappal kiírja az orvos, vagyis "gyógyult"-nak tekinthető, vagy lejár az egy év, másnap kezdődik az x nap felmondási idő ... ez alatt biztosítás is van és fizetni sem kell ... erre jön még a plusz 45 nap állami biztosítás, ill. ha akar elmehet 90 napig munkanélkülire (a felmondási idő lejárta után - gondolom) és ha nem talál munkát, akkor kell a NAV-val szerződni a saját 6.930,- Ft-os havi eü.járulék fizetéssel kapcsolatban.

Abban nem vagyok biztos, hogy a 90 nap munkanélküli után is jár-e még az a bizonyos 45 nap ... tehát a felmondási idő letelte után ÖSSZESEN van 90 nap munkanélküli+45 nap állami tb és csak utána kell-e szerződni.

Persze ez - összességében - már csak részletkérdés:-)

 

Előzmény: Gyuszimók (4384)
Gyuszimók Creative Commons License 2015.03.12 0 0 4384

Szia !

 

Megjött a válasz az OEP-től , beszúrok ide egy részletet :

 

"A felmondás a munkaviszonyt nem azonnali hatállyal, hanem felmondási idővel, a felmondási védelmekre vonatkozó szabályok alkalmazása mellett szünteti meg. Ilyen védelem, hogy a munkáltató felmondása esetén a felmondási idő legkorábban a betegség miatti keresőképtelenség – legfeljebb azonban a betegszabadság lejártát követő egy év – lejártát követő napon kezdődik. A munkáltató tehát a keresőképtelenség ideje alatt is közölheti Önnel a felmondást, a felmondási idő azonban csak a keresőképessé válásával kezdődhet meg.

 

Az azonnali hatályú felmondás a munkaviszonyt minden esetben azonnali hatállyal, felmondási idő nélkül, a felmondási védelmekre vonatkozó szabályok alkalmazása nélkül szünteti meg.

 

Amennyiben a munkaviszonya bármely okból kifolyólag megszűnik, úgy ezzel együtt valóban megszűnik a biztosítotti státusza is. Azonban az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére a megszűnést követő 45 napig – ennél rövidebb időtartamú biztosítási jogviszony esetén a jogviszony naptári napjainak megfelelő ideig – továbbra is jogosult marad. Természetesen az egészségügyi szolgáltató ezen időtartam letelte után is köteles Önt ellátni, azonban a bejelentési- és járulékfizetési kötelezettség teljesítésének ellenőrzése céljából adatai az állami adóhatóságnak átadásra kerülnek, és havi 6.930 Ft összegnek megfelelő egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetésére kötelezhetik. Egyébként amennyiben Önnek megszűnik a biztosítási jogviszonya, és egészségügyi szolgáltatásra semmilyen jogcímen nem lesz jogosult, 15 napon belül be kell jelentkeznie az adóhatósághoz ezen járulék fizetése alá."

 

Okosabbak lettünk ?

 

Előzmény: .ETNA. (4383)
.ETNA. Creative Commons License 2015.03.05 0 0 4383

Sajnálom ... sejtettem, hogy a munkáltatók jogait ezzel is csorbították fideszék .... pedig nem ezzel a módszerrel kell kiszűrni a táppénzcsalókat!!

Előzmény: Gyuszimók (4382)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!