Mivel soha semmit nem csinálok bő zsiradékban, és eleve csak hétvégén főzök, akkor is csak két személyre, így belefér, és minél nagyobb kiszerelésben van, annál kedvezőbbre jön ki az ára.
A repce olaj állitólag nagyon egészséges, már elég régen azt használom. Olivától hasmenést kapok, salátához rengeteg féle finom olajat lehet kapni.
A kokusz zsirral a svédeknél ismerkedtem meg, olyan volt mint a zsir és annak is hivták. Mikor elkoltoztem Svájcban nem volt kokusz zsir, mert akkor pont ártalmasnak tartották. Aztan nem is kerestem. Ez 40 éve volt!:-)
Eleve gyanús a képmutató dolog, hogy 1* ilyen, más* olyan!
Hát, a zsír is ilyen, csak más hőmérsékleten. :)
Amúgy szerintem nincs vele semmi baj, vannak egészséges tulajdonságai, meg esetleg kevésbé egészségesek, amúgy viszont finom, úgyhogy nálam pont úgy belefér az étrendbe, mint a zsír, a napraforgó/olíva/tokmag/stb.-olajak vagy a vaj, azaz nem egyedül üdvözítő, de nem is közellenség. :)
a kókuszolajban sütést azért javasolják, ha jól emlékszem, mert jól bírja a hevítést, nem ég meg, míg pl. az olívaolajat elsősorban megevésre ajánlják, és nem arra, hogy süssünk benne (különösen az extra szűz fajtákat)
a hőállósága mintha valami canola-olajnak lenne a legjobb, de a kókusz-zsír/olaj talán árban jobb
mostanában egyébként a disznózsírban sütést is elkezdték ajánlgatni - a lényeg, hogy nem szabad túl sokat megenni abból, amiben sütsz: megfelelő hőfokon kell sütni, aztán meg le kell csöpögtetni
Sokszor veszek egesz csirket - Papus nagyon szereti a levest belole... az meg elkepzelhetetlen csont es bor nelkul. Mi szeretjuk minden reszet a csirkenek.
Még a PVC folpack fóliánál is lecserélték a lágyító anyagot, a polietilénnél meg sosem kellett. Csak urbán legend, egyike a szokásos rémhíreknek a nájlonfólia mérgező hatása.
Ha olyan csirkeételt főzök, amibe nem kell a bőr, pl. rántott csirkecomb, akkor megnyúzom, felkockázom. Vagy azonnal kisütöm vagy összegyűjtöm, bedobom a mélyhűtőbe, és ha összejött 3-4 csomag ropogósra megsütöm saját zsírjában persze. Még forrón megsózom. Puha kenyérrel nagyon finom.
A zsírját felhasználom főzésre.
Pénteken éppen ilyen nap volt. 2 emberke volt nálunk és lesték, hogy mi van a tányéron. Jó viccet csináltak belőle: csirketöpörtyű. De ízlett nekik.
Én a kókuszolajat leginkább süteményekbe használom. pl rendszeresen sütök zabkekszet (férj azt viszi éhenhalás elleni rágicsának munkába), na ott az eredeti receptben shortening van, azt én kókuszzsíból teszem bele.
Szoktam palacsinta alá is tenni, de ha kihűl a palacsinta nehéz bánni vele, mert megkeményedik a kókuszzsír.