Szerintem: Te leszel az első, aki a barackmagban lévő ciántól fog elpusztulni. A pálinkában elfogyasztható ciánmennyiség pedig inkább a gyógyszer , mint a méreg kategóriába tartozik.
No, de adjak némi támadási felületet is: a cefrém ( kajszi) illata barackos, bunda napi kétszer lenyomva, nem keverve. Ízre kicsit kesernyés, édeskés, ecetszag nincs. Ez jó így?
Amúgy érdekelne, ki miért kezdett el főzni? Én személy szerint azért, amit rézműves írt: ültettem 45 gyümölcsfát, és nem titkoltan célom volt, hogy egy része pálinka lesz. Aztán a sógoromék is vettek egy házat, kb. 10 fával.....apósom is becsatlakozott 15-el. A bőség zavara.....
Apropó após: Ma felajánlott az öreg két körtefát minden termésével együtt. A fák szakadásig vannak, augusztusi érésű körtével......úgyhogy fel kell nőnöm gyorsan a feladathoz:)
Ifjoncként, elsős egyetemistaként almát szedtünk, a táborba visszafelé menet volt egy negyedosztályú kocsma, ahol isteni almapálinka volt. Legalábbis úgy emlékszem, hisz 83'-ban volt...)
Hát, van akinek a meleg a fontosabb... :-) http://www.barackok.hu/index.php?action=81 Itt árulják "korlátozott mennyiségben". Kíváncsi volnék mennyit adnak el ténylegesen...
Mi tavaly óta a tavalyi 30 kiló barack magjának a felét rágcsáltuk el. Idén sajnos lemaradtam a kajsziról, ajándék anyagból főztem 3 liter egész jót, de én magam nem tudtam megfelelő minőségű illatos barackot venni 350 forintig bezárólag. 500-ért volt, de drágálltam,aztán addig vártam hogy már csak rózsabarack volt, meg az a lapos, illat nélküli fajta, pedig a végén még 400-at is beáldoztam volna érte kilónként. Így jártam, majd lesz más...
A vegyes pálinka értékeit nem vitatva, azért elmondanám, hogy igenis, az annyira alábecsült almából is lehet finom pálinkát főzni! Sőt! Próbáljátok ki, különböző fajta almákat cefrézni és főzni, majd összekóstolni! (Különösen, akinek kisebb főzője van!)
De ugyan ez igaz a körtére, szilvára, szőlőre, barackra és bármelyik gyümölcsre. Nem hogy két különböző fajta gyümölcsöt, de még azonos gyümölcsön belül a különböző fajtákat sem volna szabad összekeverni, mert mind más-más karakter!
Évek óta barackmaggal tüzelünk, ha igazatok van akkor a világ legdrágább tüzelőjét égetjük el , míg nem hoztuk el addig egy nagy gödörbe lett temetve, mint hulladék amivel, kezdeni kellett valamit. Azért csodálkoztam, hogy valaki pénzt akar érte, nem , hogy megszabadulhatna tőle.
Birs: 60% birs, 40% alma volt tavasszal a receptem, víz nagyon kevés, 5% napfény.
Nagyon jó lett. Nyilván bővebb véleményt akkor tudnék mondani, ha tisztán birsből is csináltam volna. Ágaprítóval zúzás, dupla pektinbontó, ezek voltak az érdekességek.
Cseresznye-meggy: ezekből is vegyes készül nálam, hiszen relatíve kevés van.
A cseresznye-meggy magot valaki hasznosította, ha jól emlékszem "bio párna" tölteléknek. Itt írta valaki?
A ZD esett az eset ,hogy Szilva mellet sem éreztem a birs izét ,mondjuk ő ivott birset én meg Irsait,de tútira nem éreztem az ízét a szagát azt viszont igen:((
...emlékeztek (pár éve) a Tiszteletesre?? akinek egy különleges birs-cefrézési technikája
volt???...három felé vette az egészet és egyharmadát nyersen ledarálta, a második harmadot kicsit megfőzte és a harmadik részt pedig kemencében megsütötte, ha jól emlékszem...azóta sem hallottam ilyet, de róla sem, pedig jó fej volt...