Keresés

Részletes keresés

szapali Creative Commons License 2014.07.23 0 0 101827

Szerintem: Te leszel az első, aki a barackmagban lévő ciántól fog elpusztulni. A pálinkában elfogyasztható ciánmennyiség pedig inkább a gyógyszer , mint a méreg kategóriába tartozik.

Előzmény: naivkezdo (101826)
naivkezdo Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101826

adok én is: ugye nem volt időm kimagozni, ezért ciánmérgezésben fogok meghalni.

De addig is a bunda nálam is 2x nyomkodva, az illata tömény barack, az íz kezd savanyú lenni, édesség elmúlt.

Előzmény: Törölt nick (101825)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101825

No, de adjak némi támadási felületet is: a cefrém ( kajszi) illata barackos, bunda napi kétszer lenyomva, nem keverve. Ízre kicsit kesernyés, édeskés, ecetszag nincs. Ez jó így?

Törölt nick Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101824

Amúgy érdekelne, ki miért kezdett el főzni? Én személy szerint azért, amit rézműves írt: ültettem 45 gyümölcsfát, és nem titkoltan célom volt, hogy egy része pálinka lesz. Aztán a sógoromék is vettek egy házat, kb. 10 fával.....apósom is becsatlakozott 15-el. A bőség zavara.....

 

Apropó após: Ma felajánlott az öreg két körtefát minden termésével együtt. A fák szakadásig vannak, augusztusi érésű körtével......úgyhogy fel kell nőnöm gyorsan a feladathoz:)

templomhegyi Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101823

Ott a pont Babar úr

Előzmény: Babar66 (101817)
Babar66 Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101822

:)))

 

Előzmény: hevezoli64 (101819)
gabor0036 Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101821

40-es kis profi... (nyálcsorog)

kupeci Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101820

...ilyenek ezek az emlékek,....megszépülnek!:)

Előzmény: hevezoli64 (101819)
hevezoli64 Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101819

Ifjoncként, elsős egyetemistaként almát szedtünk, a táborba visszafelé menet volt egy negyedosztályú kocsma, ahol isteni almapálinka volt. Legalábbis úgy emlékszem, hisz 83'-ban volt...)

Előzmény: Babar66 (101817)
Mindenváró Ádám Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101818

Hát, van akinek a meleg a fontosabb... :-)
http://www.barackok.hu/index.php?action=81 
Itt árulják "korlátozott mennyiségben".
Kíváncsi volnék mennyit adnak el ténylegesen...

Mi tavaly óta a tavalyi 30 kiló barack magjának a felét rágcsáltuk el.
Idén sajnos lemaradtam a kajsziról, ajándék anyagból főztem 3 liter egész jót, de én magam nem tudtam megfelelő minőségű illatos barackot venni 350 forintig bezárólag. 500-ért volt, de drágálltam,aztán addig vártam hogy már csak rózsabarack volt, meg az a lapos, illat nélküli fajta, pedig a végén még 400-at is beáldoztam volna érte kilónként. Így jártam, majd lesz más...

 

Előzmény: crosspisti (101809)
Babar66 Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101817

A vegyes pálinka értékeit nem vitatva, azért elmondanám, hogy igenis, az annyira alábecsült almából is lehet finom pálinkát főzni! Sőt! Próbáljátok ki, különböző fajta almákat cefrézni és főzni, majd összekóstolni! (Különösen, akinek kisebb főzője van!)

De ugyan ez igaz a körtére, szilvára, szőlőre, barackra és bármelyik gyümölcsre. Nem hogy két különböző fajta gyümölcsöt, de még azonos gyümölcsön belül a különböző fajtákat sem volna szabad összekeverni, mert mind más-más karakter! 

hevezoli64 Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101816

Édesanyám meg tudná csinálni..:)

Előzmény: Tucso69 (101813)
crosspisti Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101815

Hűtőházi hulladék, ahol ilyen van ott barackmag is van.

Előzmény: zsuzska60 (101811)
Tucso69 Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101814

Feri bátyám, csak van álláspontod, amivel egyetértek!

Azért ezt sem gyakran olvasod itt! :-D

Azért írtam, hogy a sok cukor hígít, ahogy tudjuk kevés cukor jó lehet.

Előzmény: Feriba51 (101802)
Tucso69 Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101813

A párom csinált belőle párnát. Jó erős anyagba kell tölteni.

Kézimunkázol? :-)

 

Előzmény: hevezoli64 (101806)
zsuzska60 Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101812

a birs az legyen birs!

A hozzáadott cukor meg a több alkohol miatt több aromát old ki, Feri Bátyám. :-)

zsuzska60 Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101811

merre laksz, ahol ennyi tüzelő anyag van? :-)

Előzmény: crosspisti (101809)
zsuzska60 Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101810

nem lehet, hogy babot evett ez a szilva gyerek????

Előzmény: templomhegyi (101801)
crosspisti Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101809

Évek óta barackmaggal tüzelünk, ha igazatok van akkor a világ legdrágább tüzelőjét égetjük el ,  míg nem hoztuk el addig egy nagy gödörbe lett temetve, mint hulladék amivel, kezdeni kellett valamit. Azért csodálkoztam, hogy valaki pénzt akar érte, nem , hogy megszabadulhatna tőle.

Előzmény: Mindenváró Ádám (101793)
hevezoli64 Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101808

tavasszal=tavaly

Előzmény: hevezoli64 (101806)
hevezoli64 Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101807

Aláírom. Az idei meggy alszeszem igen szép reményű, várakozáson felüli mennyiség.

A cseresznye és meggy esetében azt tapasztaltam, hogy az aromák 1 év alatt fejlődnek ki, a legtovább érő pálinka az általam ismertek közül.

Előzmény: Cipurró (101805)
hevezoli64 Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101806

Emlékszem, a Kertészet fórumain szokott írni.

Birs: 60% birs, 40% alma volt tavasszal a receptem, víz nagyon kevés, 5% napfény.

Nagyon jó lett. Nyilván bővebb véleményt akkor tudnék mondani, ha tisztán birsből is csináltam volna. Ágaprítóval zúzás, dupla pektinbontó, ezek voltak az érdekességek.

Cseresznye-meggy: ezekből is vegyes készül nálam, hiszen relatíve kevés van.

 

A cseresznye-meggy magot valaki hasznosította, ha jól emlékszem "bio párna" tölteléknek. Itt írta valaki?

(Van egy pár kiló)

Előzmény: rézműves1 (101799)
Cipurró Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101805

Nincs azzal semmi gond, a meggy olykor röhögve hozza a 15%-ot. Ahogy a többiek már írták, a türelem aromát-illatot terem, meg fog az jönni.

Előzmény: djkoxi (101775)
foxrudi Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101804

Nekem is megmutatta magát a birs!!

foxrudi Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101803

Nem is állítottam,hogy egy vegyes nem lehet finom!D

 

Előzmény: gabor0036 (101798)
Feriba51 Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101802

Azért olyat is tanultunk hajdanában, hogy az oldószer mennyiségétől is függ, az kioldott anyag mennyisége. (szaturáció)

Kevés alkohol esetleg kevesebbet old ki, mint több alkohol.

???

Komoly álláspontom azért nincs.

Jó nedűt!!!

 

Előzmény: Tucso69 (101800)
templomhegyi Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101801

Ebben lehet valami Tucso úram

A ZD esett az eset ,hogy Szilva mellet sem éreztem a birs izét ,mondjuk ő ivott birset én meg Irsait,de tútira nem éreztem az ízét a szagát azt viszont igen:((

Előzmény: Tucso69 (101800)
Tucso69 Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101800

Főztem így is úgy is birset.

Most az a kérdés, hogy akarja-e hígítani az ember. Mert ha almát, vagy sok cukrot teszünk bele akkor hígítjuk! 

Nagyon egyszerű példát mondok. Van előtted egy üveg birs és egy üveg vodka. Milyen arányban kevered?

Kevered?

Almával majdnem ugyanez a helyzet, a birs mellett nem érezhető az íze.

rézműves1 Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101799

...emlékeztek (pár éve) a Tiszteletesre?? akinek egy különleges birs-cefrézési technikája

volt???...három felé vette az egészet és egyharmadát nyersen ledarálta, a második harmadot kicsit megfőzte és a harmadik részt pedig kemencében megsütötte, ha jól emlékszem...azóta sem hallottam ilyet, de róla sem, pedig jó fej volt...

Előzmény: peca_matyi (101796)
gabor0036 Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101798

Nem a neve érdekel, hanem hogy finom. :)

Előzmény: foxrudi (101794)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!