"Nem találták már fel a spanyol vigaszt ezügyben?"
De igen, spanyolviasz: rossz hordót kidobni, jó hordót beszerezni helyette. Egyébként mezőgazdasági boltokban lehet kapni külön fedelet, leszorító pántot, tömítést is.
Én is gondolkozok a fügén, mert egyszer ittam belőle pálinkát és nagyon ízlett. Egyik ismerősömnek van egy fügefája, (bokor forma), de 3-4 évente ha egyszer beérik, idén pl. alig van rajta termés, pedig napos helyen van. A Tiéd minden évben adja?
Az a baj, hogy a kettő együtt véd, külön-külön necces. A savazáshoz ráadásul át kell keverni, és hiába teszel mondjuk utólag a tetejére széndioxidot, belül tele lesz levegővel. Én inkább hagynám, és időnként kukucskálnám, nem jelenik-e meg a pimpó a tetején. Ha igen, gyorsan hőközlés.
engedjetek meg még egy kérdést. Ugye van ez a hordó, ahol rossz irányba ment a dolog, elszaporodhatott valami a rosszak közül. Ebben a hordóban egyébként a legnagyobb a bunda, legvastagabb. Azt mondjátok, azt olvasom, hogy a bundában tudnak kifejlődni ezek. Nem jó ötlet a jövőre nézve, ha beszerkesztek valamit a tetőbe, ami lefeszíti a bundát pont annyira, hogy folyadékban legyen folyamatosan?
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Az elején én is hasonló csapdában voltam,ma már és ez jó tanács is,több főzdétől is előre kérek időpontokat,ha nem jön össze a cefrincs,ismernek és tudják hogy jó előre szólok,storno.Bőven legyen rá idejük Valaki mást helyettem berakni.
Mint egy villogó neon felirat,lebegjen előtted,levegő a cefre egyik legnagyobb ellensége.Ha kiforrt és nem főzöd(zeted)egyből,2.8ph, vízzár, minél hidegebben tartani és főzni(zetni)amilyen gyorsan csak lehet!
Húsz éve, mikor megvettük a házunkat egy kis birsalmafa volt rajta. Az évek alatt szépen felcseperedett, elkezdett teremni. Évről-évre fűnek-fának ajánlgattam a termést, de mindig csak ígérgették, hogy elviszik. A vége általában az lett, hogy ránk rohadt az egész. A vége felé már olyan 200 kiló lehetett, így a rohadt gyümölcs eltüntetése is feladat volt. Tavaly tavasszal aztán elhatároztuk, hogy tojunk az ígérgetők fejére, inkább pálinkát fogunk főzni az azévi termésből. Elolvastam a szakirodalmat, és a termés is jónak ígérkezett, így felkészültünk, hogy életünk első cefrézése birs lesz.
Az élet azonban közbeszólt, mert a másik telken a hatalmas fügefa kezdett rekord mennyiséget teremni, úgyhogy először azt cefréztük és főztük le,később a birset (amivel sokkal-sokkal többet kellett dolgozni). Mondhatom, az egész családnak tetszett, azóta minden nap kortyolunk egy keveset. És ahhoz képest, hogy az első pálinkánk lett, elég jónak mondható mindkettő (itt mondok köszönetet a fórum közösségének).
Idén rájöttünk, hogy a szűk családban is van jó néhány gyümölcsfa, aminek eddig kárba veszett a termése. Így aztán idén készült már cseresznye, folyamatban van a sárgabarack, kilátásban van szilva, alma, körte és persze a füge és a birs is. Jó móka, én eddig nem bántam meg!
csak szólok, hogy én a barackokat összeöntöttem. Mivel nagyon habzott, ezért kb félig voltak a hordók, és már eléggé utóérésben vagyok, nagyon lelassult a co2 képződés. Szóval azt a tanácsot kaptam, hogy addig öntsem össze, hogy ne legyen ekkora hely, ameddig még van gázképződés. (egyúttal megszabadultam sok magtól is). A barack isteni illatú.
Egyébként az egyik hordó szilvám szerintem szar, abba ment a jó lesz még pálinkába kategória, és nem kellemes az illata, mondjuk ez az a hordó, amit nem tudok tökéletesen légmentesre, nincs bilincsem hozzá. Anno lesavaztam, most 3.55-öt mértem. A másik 2 kis hordó szilvám viszont nagyon rendben van, szerintem:)
Na, ja. Küldjek egy litert az "Erdőben, vagy vadon termett gyümölcsből" készült pálinkámból nekik, plusz fizessek 3000, Ft- ot tételenként. Meg a kis f...om nem kéne??? Pölö, vadmálnából??? De lehetne akár som, vagy csipke! Még az 1dl-t is sajnálnám! Mit gondolsz, Barkócza kolléga?
Nehéz az összehasonlítás,a bergeronnál magasabb volt a illat,cukor,aroma,igaz nagyon piacos is,de az idei barackok valszeg az időjárás miatt sokkal gyengébbek a tavalyiaknál.Idén magas a sav,aroma,de kevés a cukor.
Világos:)....a marcipánba is kell az a kis keserű mandula.Az idén meggy likőrt csináltam,l-enként számítva pár deka tört maggal,egy kis vanília,fahéj és a csajok szét szednek érte.:)