Keresés

Részletes keresés

sleves Creative Commons License 2014.07.24 0 0 101898

"Nem találták már fel a spanyol vigaszt ezügyben?"

 

De igen, spanyolviasz: rossz hordót kidobni, jó hordót beszerezni helyette. Egyébként mezőgazdasági boltokban lehet kapni külön fedelet, leszorító pántot, tömítést is.

Előzmény: naivkezdo (101892)
naivkezdo Creative Commons License 2014.07.24 0 0 101897

ok, este megpróbálom.

Milyen sav dilemma: miért olvasom mindenhol ezt? "ha a cefrét nem tároljuk kierjedés után hosszabb ideig, akkor a foszforsav is jól használható"

mit jelent a hosszabb ideig? és utána mi történik?

Előzmény: zsorsz (101896)
zsorsz Creative Commons License 2014.07.24 0 0 101896

Szerintem kivülre tedd!...annyira nem éles menet,ha el is szakítja,kívül,belül meg fenttartja és zár.

Előzmény: naivkezdo (101895)
naivkezdo Creative Commons License 2014.07.24 0 0 101895

aki menetes/csavaros tetőt használ: fólia+vízzár kérdést hogy oldja meg? Hordón belül felhajtani, és rá a víz, vagy kilógatni a hordón kívülre?

Pusztán attól tartok, ahogy ráhúzom a tetőt, az legalább 3 menet most így fejből, és elszakadhat a fólia szerintem.

TINTUS Creative Commons License 2014.07.24 0 0 101894

Fügét már én is főztem nem lehet összetéveszteni mással :))  Nagyon karakteres.

Előzmény: vasbogre (101893)
vasbogre Creative Commons License 2014.07.24 0 0 101893

Szia schankox!

Én is gondolkozok a fügén, mert egyszer ittam belőle pálinkát és nagyon ízlett. Egyik ismerősömnek van egy fügefája, (bokor forma), de 3-4 évente ha egyszer beérik, idén pl. alig van rajta termés, pedig napos helyen van. A Tiéd minden évben adja?

Előzmény: schankox (101875)
naivkezdo Creative Commons License 2014.07.24 0 0 101892

co2 kotyogó. Vagy arra gondolsz, hogy az eltömődött szűrőn nem jön át?

Ha vastag szűrő, akkor meg nem tartja lent, gondolom. Esetleg, mivel menetes lenne, ki-be tekerem, akkor fel-le mozog, valamit levinne.

Vagy keverőszárat betenni ugyanezzel a logikával esetleg.

Nem találták már fel a spanyol vigaszt ezügyben?

Előzmény: snapszmester (101889)
szilvakukc Creative Commons License 2014.07.24 0 0 101891

Az a baj, hogy a kettő együtt véd, külön-külön necces. A savazáshoz ráadásul át kell keverni, és hiába teszel mondjuk utólag a tetejére széndioxidot, belül tele lesz levegővel. Én inkább hagynám, és időnként kukucskálnám, nem jelenik-e meg a pimpó a tetején. Ha igen, gyorsan hőközlés.

Előzmény: zsorsz (101884)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.24 0 0 101890

Szerintem attól, hogy a folyadék alatt van a bunda, az még zár, csak magad csapod be.

Előzmény: naivkezdo (101886)
snapszmester Creative Commons License 2014.07.24 0 0 101889

A finom szűrő eldugul az alatta lévő bundatól, mi lesz a CO2 vel?

 

Előzmény: naivkezdo (101887)
foxrudi Creative Commons License 2014.07.24 0 0 101888

Mondjuk azt én sem tudom,miért ne elég 2x 2,5dl?Meg talán tavaly olcsóbb volt?Emelkedett a "tisztelet díj" egyeseknek biztosan.

 

Előzmény: Babar66 (101872)
naivkezdo Creative Commons License 2014.07.24 0 0 101887

pl egy finom szűrő, menetes szárral. és így tudnám is utánállítani a magasságot.

Előzmény: naivkezdo (101886)
naivkezdo Creative Commons License 2014.07.24 0 0 101886

engedjetek meg még egy kérdést. Ugye van ez a hordó, ahol rossz irányba ment a dolog, elszaporodhatott valami a rosszak közül. Ebben a hordóban egyébként a legnagyobb a bunda, legvastagabb. Azt mondjátok, azt olvasom, hogy a bundában tudnak kifejlődni ezek. Nem jó ötlet a jövőre nézve, ha beszerkesztek valamit a tetőbe, ami lefeszíti a bundát pont annyira, hogy folyadékban legyen folyamatosan?

Előzmény: naivkezdo (101874)
sogi01 Creative Commons License 2014.07.24 0 0 101885

                                                   vf1 linkgy üjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

Előzmény: sogi01 (101828)
zsorsz Creative Commons License 2014.07.23 0 0 101884

Rosszul gondolom,a 3.55 ph nagyobb veszélyt jelent,mint finoman 2.8ph-ig besavazza akár csak a felső réteget?

Előzmény: szilvakukc (101882)
szilvakukc Creative Commons License 2014.07.23 0 0 101883

Ez is jó.:)

Előzmény: Mindenváró Ádám (101859)
szilvakukc Creative Commons License 2014.07.23 0 0 101882

De igen!

 

Előzmény: naivkezdo (101877)
zsorsz Creative Commons License 2014.07.23 0 0 101881

Az elején én is hasonló csapdában voltam,ma már és ez jó tanács is,több főzdétől is előre kérek időpontokat,ha nem jön össze a cefrincs,ismernek és tudják hogy jó előre szólok,storno.Bőven legyen rá idejük Valaki mást helyettem berakni.

Előzmény: naivkezdo (101880)
naivkezdo Creative Commons License 2014.07.23 0 0 101880

jó hát én sem:)) jó lesz ez, már várom a főzést. viszont lehet a büdöset gyorsan kifőzetem valahol, még szarabb ne legyen:)

Előzmény: zsorsz (101879)
zsorsz Creative Commons License 2014.07.23 0 0 101879

Persze nem festékkeverővel gondoltam,finoman is lehet keverni,nagyábúl ahogy a bundát kuttymutyolgatja az ember,lassan,óvatosan finoman.:)

Előzmény: naivkezdo (101878)
naivkezdo Creative Commons License 2014.07.23 0 0 101878

amúgy 20 fokon van, ha leáll a co2 akkor becsukom a pincét, lemegy majd 18 fokra.

min. 6 hetet kell várnom, ez van, majd kap vízzárat és légmentesen lezárom.

Előzmény: zsorsz (101876)
naivkezdo Creative Commons License 2014.07.23 0 0 101877

de ha akkor savazom, mikor kiforrt, és belekeverem a savat, akkor a legrosszabbkor kap levegőt, nem?

Előzmény: zsorsz (101876)
zsorsz Creative Commons License 2014.07.23 0 0 101876

Mint egy villogó neon felirat,lebegjen előtted,levegő a cefre egyik legnagyobb ellensége.Ha kiforrt és nem főzöd(zeted)egyből,2.8ph, vízzár, minél hidegebben tartani és főzni(zetni)amilyen gyorsan csak lehet!

Előzmény: naivkezdo (101874)
schankox Creative Commons License 2014.07.23 0 0 101875

Hogyan kezdtem neki a főzésnek?

Húsz éve, mikor megvettük a házunkat egy kis birsalmafa volt rajta. Az évek alatt szépen felcseperedett, elkezdett teremni. Évről-évre fűnek-fának ajánlgattam a termést, de mindig csak ígérgették, hogy elviszik. A vége általában az lett, hogy ránk rohadt az egész. A vége felé már olyan 200 kiló lehetett, így a rohadt gyümölcs eltüntetése is feladat volt. Tavaly tavasszal aztán elhatároztuk, hogy tojunk az ígérgetők fejére, inkább pálinkát fogunk főzni az azévi termésből. Elolvastam a szakirodalmat, és a termés is jónak ígérkezett, így felkészültünk, hogy életünk első cefrézése birs lesz.

Az élet azonban közbeszólt, mert a másik telken a hatalmas fügefa kezdett rekord mennyiséget teremni, úgyhogy először azt cefréztük és főztük le,később a birset (amivel sokkal-sokkal többet kellett dolgozni). Mondhatom, az egész családnak tetszett, azóta minden nap kortyolunk egy keveset. És ahhoz képest, hogy az első pálinkánk lett, elég jónak mondható mindkettő (itt mondok köszönetet a fórum közösségének).

Idén rájöttünk, hogy a szűk családban is van jó néhány gyümölcsfa, aminek eddig kárba veszett a termése. Így aztán idén készült már cseresznye, folyamatban van a sárgabarack, kilátásban van szilva, alma, körte és persze a füge és a birs is. Jó móka, én eddig nem bántam meg!

Előzmény: hevezoli64 (101857)
naivkezdo Creative Commons License 2014.07.23 0 0 101874

csak szólok, hogy én a barackokat összeöntöttem. Mivel nagyon habzott, ezért kb félig voltak a hordók, és már eléggé utóérésben vagyok, nagyon lelassult a co2 képződés. Szóval azt a tanácsot kaptam, hogy addig öntsem össze, hogy ne legyen ekkora hely, ameddig még van gázképződés. (egyúttal megszabadultam sok magtól is). A barack isteni illatú.

 

Egyébként az egyik hordó szilvám szerintem szar, abba ment a jó lesz még pálinkába kategória, és nem kellemes az illata, mondjuk ez az a hordó, amit nem tudok tökéletesen légmentesre, nincs bilincsem hozzá. Anno lesavaztam, most 3.55-öt mértem. A másik 2 kis hordó szilvám viszont nagyon rendben van, szerintem:)

Előzmény: Törölt nick (101834)
stapika Creative Commons License 2014.07.23 0 0 101873

"De lehetne akár som,"

    Melyik somra gondoltál?:-))

Előzmény: Babar66 (101872)
Babar66 Creative Commons License 2014.07.23 0 0 101872

Na, ja. Küldjek egy litert az "Erdőben, vagy vadon termett gyümölcsből" készült pálinkámból nekik, plusz fizessek 3000, Ft- ot tételenként. Meg a kis f...om nem kéne???  Pölö, vadmálnából??? De lehetne akár som, vagy csipke!  Még az 1dl-t is sajnálnám!  Mit gondolsz, Barkócza kolléga?

Előzmény: foxrudi (101863)
zsorsz Creative Commons License 2014.07.23 0 0 101871

Nehéz az összehasonlítás,a bergeronnál magasabb volt a illat,cukor,aroma,igaz nagyon piacos is,de az idei barackok valszeg az időjárás miatt sokkal gyengébbek a tavalyiaknál.Idén magas a sav,aroma,de kevés a cukor.

Előzmény: Tucso69 (101869)
zsorsz Creative Commons License 2014.07.23 0 0 101870

Világos:)....a marcipánba is kell az a kis keserű mandula.Az idén meggy likőrt csináltam,l-enként számítva pár deka tört maggal,egy kis vanília,fahéj és a csajok szét szednek érte.:)

Előzmény: körte51 (101867)
Tucso69 Creative Commons License 2014.07.23 0 0 101869

Na göncit főztem már!

Ahhoz képest mit tudsz elmondani róla?

Előzmény: zsorsz (101868)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!