Keresés

Részletes keresés

gti16v Creative Commons License 2014.07.24 0 0 101914

annyival javítanám,ki hogy nem 100 hanem   200 liter !

Előzmény: gti16v (101913)
gti16v Creative Commons License 2014.07.24 0 0 101913

sziasztok

 

a mai nap teljesen váratlanul,rám lett ruházva 100 liter sárga barack cefre(tehát nem én cefréztem,de aki csinálta az meg magán  szorgalomból tette,majd telefonálgatott jobbra-balra és nálam között ki a cucc)

 

tehát az volna a kérdésem,hogy hogyan tudom a maximumot kihozni a cefréből,úgy hogy a következőket tudni róla:

 

kb 3-max 3,5 hete lett az első adag megmosva és kimagozva gyűjtve letakart műanyag hordóban /árnyékban/,és kb 4-5 napja kapta az utolsó adagot.

 

semmi más nem történt vele.....

 

én tudok tenni valamit,mert gondolom ez így nem az igazi...

 

 

KÖSZÖNÖM SZÉPEN

Feriba51 Creative Commons License 2014.07.24 0 0 101912

"A nagy "pengék" az utóbbi időben mind a kénsavra esküsznek,mivel stabil,a rezet nem bántja,"...

 

Nem bántja, csak eszi::-)))

Jó nedűt!!!

Előzmény: zsorsz (101905)
norris53 Creative Commons License 2014.07.24 0 0 101911

Nagyon egyszerű választ adok - a foszforsavból annyi kell bele mint a kénsavból !

Az árkülönbség sem elhanyagolható - az élesztők szeretik tápanyagként megzabálni a foszfort - ezért fogy bár nem hinném hogy tragikus mennyiségben :-) A ként valamiért nem szeretik meg enni az élesztők !

Előzmény: naivkezdo (101904)
barkócza Creative Commons License 2014.07.24 0 0 101910

Hát igen, ez a probléma. Sajmeggyből épp csak egy literem lesz az idén.

Előzmény: Babar66 (101872)
kupeci Creative Commons License 2014.07.24 0 0 101909

...."nagypengék" közül van itt valaki!?.........:)

naivkezdo Creative Commons License 2014.07.24 0 0 101908

gazdaboltban vettem foszforsavat 5-ig volt csak nyitva, biztos ami biztos alapon. Azt hiszem az van ráírva, hogy 80 dkg 75%.

Megnézem b.kúton van-e kén, akkor veszek azt is.

Előzmény: zsorsz (101905)
T-omti Creative Commons License 2014.07.24 0 0 101907

Hali

 

Amikor már kiforrt a cucc, és maradt bunda, akkor ha nincs kifúrva a tetőd kotyogónak ( én 8-9mm-es bőrlyukasztóval lyukasztom a műanyag kotyogó helyét) és légmentesen zár a fedeled akkor 1-2 naponként megrázom a hordót, így összekeveredik a bunda a lével.

 

üdv

Előzmény: naivkezdo (101899)
zsorsz Creative Commons License 2014.07.24 0 0 101906

bocs,ennyi jó kevés

Előzmény: zsorsz (101905)
zsorsz Creative Commons License 2014.07.24 0 0 101905

A nagy "pengék" az utóbbi időben mind a kénsavra esküsznek,mivel stabil,a rezet nem bántja,forrpontja ha jól emlékszem 360 fok körűl mocorog,tehát nem párlódik át,könnyű beszerezni,olcsó...Akinek ennyi is kevés........:)

Előzmény: naivkezdo (101904)
naivkezdo Creative Commons License 2014.07.24 0 0 101904

csak az nem tiszta, hogy a kénsavval tovább eláll a cefre, mint a foszforsavval?

vagy félreértettem?

mert csak a foszforhoz írja mindenki, hogy nem túl sokáig.

Előzmény: zsorsz (101902)
schankox Creative Commons License 2014.07.24 0 0 101903

Sajnos sok tapasztalatom nincs a fügéről, mindössze három éve vettük azt a telket, amin rajta van a fügebokor. Azt nem tudom, hogy előtte hogyan termett ugyanez a bokor, de az utcában van még 1-2, azok tulajai is hasonlóra panaszkodnak, mint te. Nálam mindhárom évben bő a termés (az ideit még nem kiabálom el). Én a száraz ágakat tőből kimetszem, és minden évben ritkítottam is egy kicsit. Az ágak közé behullott leveleket teljesen eltávolítottam tavasszal. Nem biztos, hogy emiatt, de nálam eddig a termésre nem lehet panasz. Amúgy nálunk nem teljesen napos helyen van, viszont lakóövezet, ezért talán kemény fagyok meg szelek nem érik.

 

A birsem azonban tényleg csak minden második évben terem, bárhogy ritkítom vagy metszem. Okát tudja esetleg valaki?

Előzmény: vasbogre (101893)
zsorsz Creative Commons License 2014.07.24 0 0 101902

A foszforsav nagyon jó,ráadásul kaja is a bacikak,csak drága,talán a 2hét tárolás ami még belefér(felfogható utóerjedési időnek,itt is megoszlanak a vélemények),savazva,lezárva,hűvösben.Hosszabb tárolásnál beindulnak mindeféle káros folyamatok,bomlanak az élesztőgombák elhalt testei,ecetesedés stb.A sav,hideg és légmentes lezárás késlelteti ezeket.

Előzmény: naivkezdo (101897)
zsorsz Creative Commons License 2014.07.24 0 0 101901

1dl akkusavat tettem 100 l cefréhez,mindjárt beugrott 2.7-2.8 ph-ba,de így is gyönyörűen kiforrt.

Előzmény: Bagor1 (101900)
Bagor1 Creative Commons License 2014.07.24 0 0 101900

Ne is mondd, mandulabarack önmagában képes volt 3,1-es PH-ra.

Előzmény: zsorsz (101871)
naivkezdo Creative Commons License 2014.07.24 0 0 101899

valamit félreértettél. Nem a hordó a kérdés, hanem a bundázás megoldása nyitogatás nélkül.

 

Előzmény: sleves (101898)
sleves Creative Commons License 2014.07.24 0 0 101898

"Nem találták már fel a spanyol vigaszt ezügyben?"

 

De igen, spanyolviasz: rossz hordót kidobni, jó hordót beszerezni helyette. Egyébként mezőgazdasági boltokban lehet kapni külön fedelet, leszorító pántot, tömítést is.

Előzmény: naivkezdo (101892)
naivkezdo Creative Commons License 2014.07.24 0 0 101897

ok, este megpróbálom.

Milyen sav dilemma: miért olvasom mindenhol ezt? "ha a cefrét nem tároljuk kierjedés után hosszabb ideig, akkor a foszforsav is jól használható"

mit jelent a hosszabb ideig? és utána mi történik?

Előzmény: zsorsz (101896)
zsorsz Creative Commons License 2014.07.24 0 0 101896

Szerintem kivülre tedd!...annyira nem éles menet,ha el is szakítja,kívül,belül meg fenttartja és zár.

Előzmény: naivkezdo (101895)
naivkezdo Creative Commons License 2014.07.24 0 0 101895

aki menetes/csavaros tetőt használ: fólia+vízzár kérdést hogy oldja meg? Hordón belül felhajtani, és rá a víz, vagy kilógatni a hordón kívülre?

Pusztán attól tartok, ahogy ráhúzom a tetőt, az legalább 3 menet most így fejből, és elszakadhat a fólia szerintem.

TINTUS Creative Commons License 2014.07.24 0 0 101894

Fügét már én is főztem nem lehet összetéveszteni mással :))  Nagyon karakteres.

Előzmény: vasbogre (101893)
vasbogre Creative Commons License 2014.07.24 0 0 101893

Szia schankox!

Én is gondolkozok a fügén, mert egyszer ittam belőle pálinkát és nagyon ízlett. Egyik ismerősömnek van egy fügefája, (bokor forma), de 3-4 évente ha egyszer beérik, idén pl. alig van rajta termés, pedig napos helyen van. A Tiéd minden évben adja?

Előzmény: schankox (101875)
naivkezdo Creative Commons License 2014.07.24 0 0 101892

co2 kotyogó. Vagy arra gondolsz, hogy az eltömődött szűrőn nem jön át?

Ha vastag szűrő, akkor meg nem tartja lent, gondolom. Esetleg, mivel menetes lenne, ki-be tekerem, akkor fel-le mozog, valamit levinne.

Vagy keverőszárat betenni ugyanezzel a logikával esetleg.

Nem találták már fel a spanyol vigaszt ezügyben?

Előzmény: snapszmester (101889)
szilvakukc Creative Commons License 2014.07.24 0 0 101891

Az a baj, hogy a kettő együtt véd, külön-külön necces. A savazáshoz ráadásul át kell keverni, és hiába teszel mondjuk utólag a tetejére széndioxidot, belül tele lesz levegővel. Én inkább hagynám, és időnként kukucskálnám, nem jelenik-e meg a pimpó a tetején. Ha igen, gyorsan hőközlés.

Előzmény: zsorsz (101884)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.24 0 0 101890

Szerintem attól, hogy a folyadék alatt van a bunda, az még zár, csak magad csapod be.

Előzmény: naivkezdo (101886)
snapszmester Creative Commons License 2014.07.24 0 0 101889

A finom szűrő eldugul az alatta lévő bundatól, mi lesz a CO2 vel?

 

Előzmény: naivkezdo (101887)
foxrudi Creative Commons License 2014.07.24 0 0 101888

Mondjuk azt én sem tudom,miért ne elég 2x 2,5dl?Meg talán tavaly olcsóbb volt?Emelkedett a "tisztelet díj" egyeseknek biztosan.

 

Előzmény: Babar66 (101872)
naivkezdo Creative Commons License 2014.07.24 0 0 101887

pl egy finom szűrő, menetes szárral. és így tudnám is utánállítani a magasságot.

Előzmény: naivkezdo (101886)
naivkezdo Creative Commons License 2014.07.24 0 0 101886

engedjetek meg még egy kérdést. Ugye van ez a hordó, ahol rossz irányba ment a dolog, elszaporodhatott valami a rosszak közül. Ebben a hordóban egyébként a legnagyobb a bunda, legvastagabb. Azt mondjátok, azt olvasom, hogy a bundában tudnak kifejlődni ezek. Nem jó ötlet a jövőre nézve, ha beszerkesztek valamit a tetőbe, ami lefeszíti a bundát pont annyira, hogy folyadékban legyen folyamatosan?

Előzmény: naivkezdo (101874)
sogi01 Creative Commons License 2014.07.24 0 0 101885

                                                   vf1 linkgy üjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

Előzmény: sogi01 (101828)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!