a mai nap teljesen váratlanul,rám lett ruházva 100 liter sárga barack cefre(tehát nem én cefréztem,de aki csinálta az meg magán szorgalomból tette,majd telefonálgatott jobbra-balra és nálam között ki a cucc)
tehát az volna a kérdésem,hogy hogyan tudom a maximumot kihozni a cefréből,úgy hogy a következőket tudni róla:
kb 3-max 3,5 hete lett az első adag megmosva és kimagozva gyűjtve letakart műanyag hordóban /árnyékban/,és kb 4-5 napja kapta az utolsó adagot.
semmi más nem történt vele.....
én tudok tenni valamit,mert gondolom ez így nem az igazi...
Nagyon egyszerű választ adok - a foszforsavból annyi kell bele mint a kénsavból !
Az árkülönbség sem elhanyagolható - az élesztők szeretik tápanyagként megzabálni a foszfort - ezért fogy bár nem hinném hogy tragikus mennyiségben :-) A ként valamiért nem szeretik meg enni az élesztők !
Amikor már kiforrt a cucc, és maradt bunda, akkor ha nincs kifúrva a tetőd kotyogónak ( én 8-9mm-es bőrlyukasztóval lyukasztom a műanyag kotyogó helyét) és légmentesen zár a fedeled akkor 1-2 naponként megrázom a hordót, így összekeveredik a bunda a lével.
A nagy "pengék" az utóbbi időben mind a kénsavra esküsznek,mivel stabil,a rezet nem bántja,forrpontja ha jól emlékszem 360 fok körűl mocorog,tehát nem párlódik át,könnyű beszerezni,olcsó...Akinek ennyi is kevés........:)
Sajnos sok tapasztalatom nincs a fügéről, mindössze három éve vettük azt a telket, amin rajta van a fügebokor. Azt nem tudom, hogy előtte hogyan termett ugyanez a bokor, de az utcában van még 1-2, azok tulajai is hasonlóra panaszkodnak, mint te. Nálam mindhárom évben bő a termés (az ideit még nem kiabálom el). Én a száraz ágakat tőből kimetszem, és minden évben ritkítottam is egy kicsit. Az ágak közé behullott leveleket teljesen eltávolítottam tavasszal. Nem biztos, hogy emiatt, de nálam eddig a termésre nem lehet panasz. Amúgy nálunk nem teljesen napos helyen van, viszont lakóövezet, ezért talán kemény fagyok meg szelek nem érik.
A birsem azonban tényleg csak minden második évben terem, bárhogy ritkítom vagy metszem. Okát tudja esetleg valaki?
A foszforsav nagyon jó,ráadásul kaja is a bacikak,csak drága,talán a 2hét tárolás ami még belefér(felfogható utóerjedési időnek,itt is megoszlanak a vélemények),savazva,lezárva,hűvösben.Hosszabb tárolásnál beindulnak mindeféle káros folyamatok,bomlanak az élesztőgombák elhalt testei,ecetesedés stb.A sav,hideg és légmentes lezárás késlelteti ezeket.
"Nem találták már fel a spanyol vigaszt ezügyben?"
De igen, spanyolviasz: rossz hordót kidobni, jó hordót beszerezni helyette. Egyébként mezőgazdasági boltokban lehet kapni külön fedelet, leszorító pántot, tömítést is.
Én is gondolkozok a fügén, mert egyszer ittam belőle pálinkát és nagyon ízlett. Egyik ismerősömnek van egy fügefája, (bokor forma), de 3-4 évente ha egyszer beérik, idén pl. alig van rajta termés, pedig napos helyen van. A Tiéd minden évben adja?
Az a baj, hogy a kettő együtt véd, külön-külön necces. A savazáshoz ráadásul át kell keverni, és hiába teszel mondjuk utólag a tetejére széndioxidot, belül tele lesz levegővel. Én inkább hagynám, és időnként kukucskálnám, nem jelenik-e meg a pimpó a tetején. Ha igen, gyorsan hőközlés.
engedjetek meg még egy kérdést. Ugye van ez a hordó, ahol rossz irányba ment a dolog, elszaporodhatott valami a rosszak közül. Ebben a hordóban egyébként a legnagyobb a bunda, legvastagabb. Azt mondjátok, azt olvasom, hogy a bundában tudnak kifejlődni ezek. Nem jó ötlet a jövőre nézve, ha beszerkesztek valamit a tetőbe, ami lefeszíti a bundát pont annyira, hogy folyadékban legyen folyamatosan?
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: