Keresés

Részletes keresés

103,4 Creative Commons License 2010.10.24 0 0 71532
azért még valami okos is ránézhetne.
Előzmény: 103,4 (71531)
103,4 Creative Commons License 2010.10.24 0 0 71531
pedig tényleg gyűrűs tuskó.Van olyan változata ami így nő, ugyanaz a faj.Gondolom valami fa korhadékot talált a föld alatt.Majd állítólag külön fajként akarják tenni.
Előzmény: M. Dittke (71519)
j007 Creative Commons License 2010.10.24 0 0 71530
végül is még időben vagy:)
Előzmény: balivi (71527)
j007 Creative Commons License 2010.10.24 0 0 71529
nagyon sejtelmesek:)
Előzmény: Summer Song (71528)
Summer Song Creative Commons License 2010.10.24 0 0 71528
igen

S.S.
Előzmény: j007 (71524)
balivi Creative Commons License 2010.10.24 0 0 71527
Ok köszi! Inkább vacsira! Kösz mégegyszer.
Előzmény: j007 (71526)
j007 Creative Commons License 2010.10.24 0 0 71526
megreggelizheted őket, fenyőpereszkék...
Előzmény: balivi (71525)
balivi Creative Commons License 2010.10.24 0 0 71525
Sziasztok!
Megerősítene valaki abban, hogy ezek fenyőpereszkék? Kettős tűlevele fenyőerdőben találtuk délután. Köszönöm. Ha lehet még ma, mert akkor reggelire el is készíteném.
j007 Creative Commons License 2010.10.24 0 0 71524
szia, a fölső képen az lilatönkű?
Előzmény: Summer Song (71523)
Summer Song Creative Commons License 2010.10.24 0 0 71523


S.S.
Keszra Creative Commons License 2010.10.24 0 0 71522
Mit gondoltok, ez a szarvasagancs formájú nem ágas taplógomba?
basinger Creative Commons License 2010.10.24 0 0 71521

Mivel pár napja esett az eső, ma éjjel meg nem ment a hőmérő 6C fok alá, két kölykömmel kimentünk az erdőbe. Csalódtam az őzlábban, csak két fiatalka sikerült, ám késői laska és lilapereszke 1-1 szatyorral.

 

Mivel nem vagyok szakértő, nagylányom úton van velük a Vásárcsarnokba a hétvégi gombászok túlélése érdekében alkalmazott szakértőhöz... Remélem, minden gombám az, aminek gondolom. A laska bitangul tetszett: a kb. 2-3 kg gomba 2 db régi, korhadt tuskóról jött le. Gyerekek is élvezték. A pereszkében meg az avarban kutatást bírták.

Jani71 Creative Commons License 2010.10.24 0 0 71520
Nem tudom, hogy növögetnek-e, én is csak ezt az egyetlen példányt találtam (életemben először, ahogy már írtam is, és ahogy az ágastaplóval kapcsolatban elfelejtettem hozzáfűzni). Gondolom, esélyes, főleg, hogy tuti helyed van, mindenképpen érdemes kinézni (egyéb gombák miatt is).
Na ja, "hús" az van benne, nem egy filigrán fajta... :-)
Kaptam választ a konyhai tapasztalásokkal kapcsolatban is.
Úgy tűnik, hogy az általam leírt áztatási mód is elég a savanyú íz jelentős csökkentésére, nem igazán kell fél napig vízben tartani. Én se tettem sót a vízbe.
A borsos tokány az egyik kedvenc kajám, most akkor kipróbálom ezzel is, majd megírom, hogy ízlett. :-)
Előzmény: Kistáltos (71514)
M. Dittke Creative Commons License 2010.10.24 0 0 71519
Nem...a nyílt mezőn volt, a nagyra nőtt fű alatt, lépésenként 2-3-as csoportokban, de különállóan...szerintem az egész mező tele lehetett, de annyit nem szedtünk, mert nem sikerült kitalálni mi lehet...próbáltam itthon is, de semmire nem hasonlított, és most már nagyon érdekel. :)
Előzmény: beetee (71518)
beetee Creative Commons License 2010.10.24 0 0 71518

Véletlenül nem tuskóról, vagy korhadékról szedtétek? Esetleg a föld alatt nem volt elhantolva egy régebbi fatönk?

Mert ez olyan gyűrűs tuskógomba forma, de az csak korhadékon nő, régóta füves területen nem...

Előzmény: M. Dittke (71517)
M. Dittke Creative Commons License 2010.10.24 0 0 71517
Bocsi, bénázok...

Előzmény: M. Dittke (71516)
M. Dittke Creative Commons License 2010.10.24 0 0 71516
Csak a kép maradt le...
Előzmény: M. Dittke (71515)
M. Dittke Creative Commons License 2010.10.24 0 0 71515
Sziasztok!

Ez milyen gomba lehet? Ma reggel szedtük füves réten, rengeteg volt. A kalapja olyan 6-7 cm átmérőjű lehet, a tönkje pedig a szedés óta zöldes-szürkés színű lett. Bocskora nincs, viszont mintha valami gallérmaradványok lennének, de egyiken sem határozottan.
Kistáltos Creative Commons License 2010.10.24 0 0 71514

Még növögetnek a májgombák? Akkor holnap én is visszanézek a lelőhelyemre.

Nem tudom, irt-e már valaki a "konyhai tapasztalatokról".

Én fiatal példányokat vittem haza, igen kiadós étel sikerült belőle.

Jó sokáig áztattam, kb. fél napig, bár nem sós lében, ahogy valaki irta itt, hanem tiszta vizben. Picit lett savanykás. Az egészből borsos tokány készült, hús nélkül, nagyon ízlett.

Előzmény: Jani71 (71461)
homerx Creative Commons License 2010.10.24 0 0 71513
Mert? Engem a borzsonyi szagos izgaott fel.
Előzmény: 103,4 (71484)
Ondi Creative Commons License 2010.10.24 0 0 71512
Gödöllői helyzet jelentés:
Erősen öregszik az állomány, de azért akad gyűjteni érdemes rizike, őzláb fenyőpereszke, és tinóru, sok a szürke pereszke, és találtunk egy nagyobb diónyi szarvasgombát is.
Jani71 Creative Commons License 2010.10.24 0 0 71511
Rosszul emlékeztem. Csak a kalapbőrt kell leszedni a leírás szerint.
A tönköt ott hagytam, de nem azért, mert kukacos lett volna, hanem inkább azért, mert kissé keményebbnek találtam a kívánatosnál. Maga a gomba teljesen ép, egészséges, egyetlen kukacot se találtam benne. Ma reggel megpróbáltuk rántva (a kalapbőrt és a termőréteget is leszedtem), a nem áztatott savanykás volt, az áztatott kevéssé, alig érezhetően savanykás. Nem válik a kedvencemmé, hacsak nem találok egyéb olyan elkészítési módot, aminél ez nem annyira érződik vagy éppen kívánatos a kajában. Az állaga se az igazi. Érdekes, hogy a géva is savanykás, azzal viszont nincsenek ilyen gondjaim. Ami igazán problémát jelentett, az az a lé, ami kiázik a gombából és teljesen eláztatja, élvezhetetlenné teszi a panírt: kuka! Még jó, hogy csak egy kisebb mennyiség készült el így, próbából!
Előzmény: Jesu (71503)
liscsim Creative Commons License 2010.10.24 0 0 71510
Pardon!
Előzmény: lilapereszke (71480)
homerx Creative Commons License 2010.10.24 0 0 71509
Minek nevezzuk a kartekony feregfajtak altal hosszantarto halalos szenvedesre itelt, a foldbol kb derekmagassagban kiallo csonkokat? :)
Előzmény: lilapereszke (71480)
homerx Creative Commons License 2010.10.24 0 0 71508
G.frondosabol egyszer talaltam egy kb 10 kilos peldanyt. Lenyugozo volt! Tettem is be fotot rola.
Előzmény: lilapereszke (71479)
Sveppir Creative Commons License 2010.10.24 0 0 71507
Sziasztok
Mindjárt indulunk a Bakony felé...
Van valakinek ötlete,hogy hol érdemes nézelődni?
A bakonyban még soha nem gombásztam...
Köszi
103,4 Creative Commons License 2010.10.24 0 0 71506
Én is egyértelműen annak látom.Egy áltrombitát sem láttam.(ami inkább álróka)
Előzmény: beetee (71498)
Abu Ramla Creative Commons License 2010.10.24 0 0 71505

És még egy-kettő !

 

Abu Ramla Creative Commons License 2010.10.23 0 0 71504
Egy-két szépség a száradó homokvilágból !
Jesu Creative Commons License 2010.10.23 0 0 71503
És mit írtak rá, miért kell leszedni a kalapbőrt+termőréteget?
Mi ezzel sosem foglalkoztunk. Egyedül arra kell vigyázni, hogy az idősebb példányok tönkje mindig jó kukacos, azt jobb levágni már az erdőn.
Áztatni sem szoktam, pont ez a kissé savanykás íz a legjobb benne. Tapasztalatom szerint az öregebb sem savanyúbb, mint a fiatal, én legalábbis nem vettem észre különbséget. Ami meg olyan öreg, az elmászik a sok kukactól a vágódeszkáról, szóval azzal nincs gond. ;)
Előzmény: Jani71 (71497)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!