Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
pedig tényleg gyűrűs tuskó.Van olyan változata ami így nő, ugyanaz a faj.Gondolom valami fa korhadékot talált a föld alatt.Majd állítólag külön fajként akarják tenni.
Sziasztok! Megerősítene valaki abban, hogy ezek fenyőpereszkék? Kettős tűlevele fenyőerdőben találtuk délután. Köszönöm. Ha lehet még ma, mert akkor reggelire el is készíteném.
Mivel pár napja esett az eső, ma éjjel meg nem ment a hőmérő 6C fok alá, két kölykömmel kimentünk az erdőbe. Csalódtam az őzlábban, csak két fiatalka sikerült, ám késői laska és lilapereszke 1-1 szatyorral.
Mivel nem vagyok szakértő, nagylányom úton van velük a Vásárcsarnokba a hétvégi gombászok túlélése érdekében alkalmazott szakértőhöz... Remélem, minden gombám az, aminek gondolom. A laska bitangul tetszett: a kb. 2-3 kg gomba 2 db régi, korhadt tuskóról jött le. Gyerekek is élvezték. A pereszkében meg az avarban kutatást bírták.
Nem tudom, hogy növögetnek-e, én is csak ezt az egyetlen példányt találtam (életemben először, ahogy már írtam is, és ahogy az ágastaplóval kapcsolatban elfelejtettem hozzáfűzni). Gondolom, esélyes, főleg, hogy tuti helyed van, mindenképpen érdemes kinézni (egyéb gombák miatt is). Na ja, "hús" az van benne, nem egy filigrán fajta... :-) Kaptam választ a konyhai tapasztalásokkal kapcsolatban is. Úgy tűnik, hogy az általam leírt áztatási mód is elég a savanyú íz jelentős csökkentésére, nem igazán kell fél napig vízben tartani. Én se tettem sót a vízbe. A borsos tokány az egyik kedvenc kajám, most akkor kipróbálom ezzel is, majd megírom, hogy ízlett. :-)
Nem...a nyílt mezőn volt, a nagyra nőtt fű alatt, lépésenként 2-3-as csoportokban, de különállóan...szerintem az egész mező tele lehetett, de annyit nem szedtünk, mert nem sikerült kitalálni mi lehet...próbáltam itthon is, de semmire nem hasonlított, és most már nagyon érdekel. :)
Ez milyen gomba lehet? Ma reggel szedtük füves réten, rengeteg volt. A kalapja olyan 6-7 cm átmérőjű lehet, a tönkje pedig a szedés óta zöldes-szürkés színű lett. Bocskora nincs, viszont mintha valami gallérmaradványok lennének, de egyiken sem határozottan.
Még növögetnek a májgombák? Akkor holnap én is visszanézek a lelőhelyemre.
Nem tudom, irt-e már valaki a "konyhai tapasztalatokról".
Én fiatal példányokat vittem haza, igen kiadós étel sikerült belőle.
Jó sokáig áztattam, kb. fél napig, bár nem sós lében, ahogy valaki irta itt, hanem tiszta vizben. Picit lett savanykás. Az egészből borsos tokány készült, hús nélkül, nagyon ízlett.
Gödöllői helyzet jelentés: Erősen öregszik az állomány, de azért akad gyűjteni érdemes rizike, őzláb fenyőpereszke, és tinóru, sok a szürke pereszke, és találtunk egy nagyobb diónyi szarvasgombát is.
Rosszul emlékeztem. Csak a kalapbőrt kell leszedni a leírás szerint. A tönköt ott hagytam, de nem azért, mert kukacos lett volna, hanem inkább azért, mert kissé keményebbnek találtam a kívánatosnál. Maga a gomba teljesen ép, egészséges, egyetlen kukacot se találtam benne. Ma reggel megpróbáltuk rántva (a kalapbőrt és a termőréteget is leszedtem), a nem áztatott savanykás volt, az áztatott kevéssé, alig érezhetően savanykás. Nem válik a kedvencemmé, hacsak nem találok egyéb olyan elkészítési módot, aminél ez nem annyira érződik vagy éppen kívánatos a kajában. Az állaga se az igazi. Érdekes, hogy a géva is savanykás, azzal viszont nincsenek ilyen gondjaim. Ami igazán problémát jelentett, az az a lé, ami kiázik a gombából és teljesen eláztatja, élvezhetetlenné teszi a panírt: kuka! Még jó, hogy csak egy kisebb mennyiség készült el így, próbából!
És mit írtak rá, miért kell leszedni a kalapbőrt+termőréteget? Mi ezzel sosem foglalkoztunk. Egyedül arra kell vigyázni, hogy az idősebb példányok tönkje mindig jó kukacos, azt jobb levágni már az erdőn. Áztatni sem szoktam, pont ez a kissé savanykás íz a legjobb benne. Tapasztalatom szerint az öregebb sem savanyúbb, mint a fiatal, én legalábbis nem vettem észre különbséget. Ami meg olyan öreg, az elmászik a sok kukactól a vágódeszkáról, szóval azzal nincs gond. ;)