Mély lélegzet és még-egyszer a megvilágosulásodért. Hőmérsékletmérés: +/- 0,5 oC és ezt méri 0-60 oC között. Tehát mérhetem a 10 oC-os közeget 9,5 oC-nak és 10,5 oC- nak. ATC jelölés a termisztor gyártója. Az a fél fok nem is lényeges, ha egyébként az összes alkatrész pontossága a megadott értékek között van, gondolok itt az elektromos alkatrészekre. A pH mérés már más tészta. Végrehajtása nem történhet úgy, hogy bekapcsolom, belógatom, leolvasom, mert előtte hitelesíteni kel két referencia pontra megfelelő pH értékű pufferoldattal. A pufferoldat nem változtatja, vagy legalább is nehezen változtatja a pH értékét, de előfordulhat és itt az első hibalehetőség. A pH mérő szondája előszeretettel sérül, törik, kiszárad, többször is. Újabb hibalehetőség. A mérőműszerekre vonatkozó mérési pontosságot egyszer már leírtam, nem ismétlem az így igaz. Akárhogy is, kapsz egy hozzávetőleges értéket (fogadd el fenntartással), ami a te igényeidnek maximálisan megfelel. A műszerre ráírt számadat valós lehet, de nem kalkulálja az be a mérési helyen lévő körülményeket, fizikai és kémiai viszonyokat és így nagyságrendekkel romlik a műszer pontossága, ami lényegében laboratóriumi körülmények között lett megállapítva.
Ezeket az eszközöket el kell adni. Értékük csekély (olcsó, majdnem egyszer-használatosnak vehetjük), pontosságuk az igényeknek megfelel, de nem lehet itt század pontossággal kalkulálni mint ahogy teszed.
Ezt a témát irányodban lezártnak tekintem. Meggyőzni csak azt lehet, akit nehezen ugyan, de hagyja magát.
..."Egy sima páracsőben azonban átfütyöl a pára, mint gyorsvonat a bakterház előtt."...
...főleg a rövid és szűk keresztmetszetű csöveken...még most is lehet néha hallani, viszonylag nagy "barkács" főzőket, 15-18-as és 50-60-centi "hosszú" páracsővel...ott aztán sietnie kell a páráknak, nincs idejük "deflegmálódni"...:):)...szerintem már rég túl kellene lépni az alumínium tejeskannán, meg "fékcső-páracsöven"...
...én még a 20-lityishez is 22-es páracsövet teszek, 120-centiset...
A meggypálinkám 5 nap alatt rengeteget javult, kezdek bizakodó lenni:) Két hét múlva Ugornyán már meg merem belőle kínálni a barátaimat!
A hordóimat csak 3 nappal a főzés után tudtam hazahozni, addig a napon voltak. Leemelve a fedőt még mindig kellemes bonbonmeggyre emlékeztető illat volt benne.
A fiam mesélte a két unokámról, hogy a nagyobbik valósággal visszafejlődik a kisebbik kedvéért. A kicsi annál jobban iparkodik és valahol középúton találkoznak.
Na, most akkor én iparkodom, megpróbálok fejlődni de azért Te vigyázz, mert lehúzlak:-))))
A sisakban nagyfokú deflegmáció létezik, és minden olyan helyen, ahol a pára egy szűkítésen van átgyömöszölve, miközben kívülről valamelyest hűtve van.
Egy sima páracsőben azonban átfütyöl a pára, mint gyorsvonat a bakterház előtt.
Ketten megfúrtuk már a páracsövet, de nem akarom részletezni. Unalmas lenne.
Jó a megfigyelésed a kék lecsapódással kapcsolatban.
Az is biztos ,hogy egy bizonyos szintű pangás is van! Tiszta folyadék jön a párcső alsó részénél a tömítetlenség miatt! Lelassítom a tüzet ,hogy alig égjen,lelazítom,hogy megigazítsam a tömítést a kifolyó flegma kék a réztől ,ha nagy mennyiségű a visszafolyás ,nem lenne kék ,kimosná!
Azon gondolkodtam ,hogy alul keresztbe behasítani a páracsövet ,alul ,középen ,felül, kivezetni ,felfogni,összehasonlítani! De nem jó ,mert nem tudni merről folyik ki ,alulról felfelé ,vagy visszafelé! Azt gondolom több jön vissza !
Én állandó hőmérsékleten tartom és van kotyogóm. Ezért látnám, ha buggyanna oda-vissza, de nem teszi. Na erre az esetre mondtam, hogy nem fog keresztüldiffundálni valamirevaló mennyiség a kotyogó vízzárján.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Attól még ha nem is nevezzük deflegmációnak (miért nem?) az üst felé lejtő páracsőből bizony hogy visszacsorog némi lecsapódó gőz, még hallani is lehet hogy csurog.