Keresés

Részletes keresés

naivkezdo Creative Commons License 2014.07.28 0 0 102194

vagy Fejér megye is jó.

Előzmény: naivkezdo (102193)
naivkezdo Creative Commons License 2014.07.28 0 0 102193

Nem vállal valaki Komárom vagy Pest megyében kis adag (50l) lekvárfőzést?

Tan-csi Creative Commons License 2014.07.28 0 0 102192

Ha ecetes cefréből főzted az alszeszt, szódabikarbónával tudsz közömbösíteni a savasságán.

Gyakorlásképpen szerintem is párold le, jól jön minden tapasztalat kezdetben.

Előzmény: Pál Sz. (102178)
Pál Sz. Creative Commons License 2014.07.28 0 0 102191

Gondolom...köszönöm, snapszmester. Valószínű tényleg megette az ecet az alkoholt, plusz a vizezés még hígíthatott rajta. Édes Istenem, pedig én csak egy jó kis pálinkára vágyom, saját gyümölcsből (bio). Nem gondoltam, hogy egzakt tudományággal lesz dolgom. Nem baj, nem adom fel. Köszönöm mindenkinek az építő gondolatokat!

Előzmény: snapszmester (102190)
snapszmester Creative Commons License 2014.07.28 0 0 102190

Ne hamarkodd el a következtetést, nem ennyire egyszerű. 2 L vízzel nem lehet elrontani.

Előzmény: Pál Sz. (102188)
Pál Sz. Creative Commons License 2014.07.28 0 0 102189

Üdv Tintus, köszönöm, épp ezt teszem.

Előzmény: TINTUS (102184)
Pál Sz. Creative Commons License 2014.07.28 0 0 102188

Obsitos, lehet fején találtad a szöget...mivel sűrűnek találtam a cefrét, 15L-hez adtam 2 liter vizet, leégést elkerülendő. Ezzel, gondolom elszúrtam...köszönöm az okos gondolatot.

Előzmény: obsitos3 (102182)
gabor0036 Creative Commons License 2014.07.28 0 0 102187

Pb-re milyen 10kW-os gázzsámolyt ajánlatok ami már bevált? 100-as üst... 

zsorsz Creative Commons License 2014.07.28 0 0 102186

Elkészült a daraboló  Kicsit nagyra sikeredett,kell hozzá egy min.1200w-os v.nagyobb fúrót szerezni.Ez a fúró kb 800ford,de még a cseresznyét sem tolta félre,bébipapira ledarálta.

Előzmény: zsorsz (102185)
zsorsz Creative Commons License 2014.07.28 0 0 102185

Sztrájktörő piros klapp.

Előzmény: zsorsz (102183)
TINTUS Creative Commons License 2014.07.28 0 0 102184

Szerintem nem árt, ha még egyszer átolvasod az oldal tetején levő ajánlott link tanulmányokat.

Előzmény: Pál Sz. (102167)
zsorsz Creative Commons License 2014.07.28 0 0 102183

Kössz! A havernak pont kiforrt a s.bari és nem talált helyet a környéken.

Előzmény: naivkezdo (102181)
obsitos3 Creative Commons License 2014.07.28 0 0 102182

Hát igen.Rosszul gondolod.Az opálosság a pihentetéstől nem fog elmúlni,de alszeszről lévén szó,ez nem is baj.A barátodék almája meg érdekes lehet,ha a te 8 %-os cuccod felülmúlja.A cefre főzését akkor kell abbahagyni,amikor a kifolyó anyag már nem,vagy csak nagyon kis mennyiségben tartalmaz alkoholt.Nem azért ilyen gyenge ez az alszesz,mert vizet is főztél hozzá?

Előzmény: Pál Sz. (102178)
naivkezdo Creative Commons License 2014.07.28 0 0 102181

az infos szám a nyerő, az kicsörgött.

Akit érdekel, a héten még van kapacitásuk (9-21 között lehet vinni), augusztus már nagyon necces.

Előzmény: zsorsz (102159)
vasbogre Creative Commons License 2014.07.28 0 0 102180

Legalább gyakorolsz, lesz ami lesz. Én biztos lefinomítanám.

 

Előzmény: Pál Sz. (102174)
snapszmester Creative Commons License 2014.07.28 0 0 102179

Próbálhatja, de először lesz 20%-os másodszor 40%-os, harmadszor 80%-os. Innét lehet hígítani. Minden főzés után kb. felére csökken a szesz mennyisége. Össze keverheti mással, de akkor az is rossz lesz.

Előzmény: obsitos3 (102177)
Pál Sz. Creative Commons License 2014.07.28 0 0 102178

A 17L cefre kb. harmadát tartottam meg, így az alszesz kicsivel több, mint 5L lett. Pont, amikor a főzet elkezdett savanyúbb ízt adni, elzártam. Tényleg sajnálnám kidobni, már így is jobb az illata és az íze is (!) mint barátomék 3 hete lefőzött kisüsti almájának...kicsit még opálos, remélem a pihentetés alatt ez eltűnik. Vagy rosszul gondolom?

Köszönöm válaszod.

 

Előzmény: obsitos3 (102177)
obsitos3 Creative Commons License 2014.07.28 0 0 102177

Hány liter az a 8 fokos alszesz?Ha íze,illata jó,a lelki békéd megőrzése érdekében próbáld tisztázni.

Előzmény: Pál Sz. (102174)
barkócza Creative Commons License 2014.07.28 0 0 102176

Lehet, de nem érdemes. Mindenki elcseszi az első (pár) pálinkáját, hol a cefrézéssel, hol leégeti.

Előzmény: Pál Sz. (102174)
szapali Creative Commons License 2014.07.28 0 0 102175

Aromatornyos változat:           

    http://www.palinkafozo-gep.hu/?hu_aromatornyos-palinkaf%C5%91z%C5%91,21        

Előzmény: Pál Sz. (102174)
Pál Sz. Creative Commons License 2014.07.28 0 0 102174

Köszönöm, szapali. Ezek szerint még sem aromatornyos a főző, sima, nem hengeres hagymakupola az üst felett ( http://www.palinkafozo-gep.hu/?24,hu_palinkaf%C5%91z%C5%91-20-l-standard )

Kérdezném még egyszer a nagyokat: nem lenne még is érdemes a 8 fokos alszeszt másodszor is lepárolni? Vagy lehetnek benne komolyabb mérgek ami miatt nem érdemes? Nehezen viselem a kudarcot :)

Hálás köszönet a véleményeteikért.

Előzmény: szapali (102169)
szapali Creative Commons License 2014.07.28 0 0 102173

Kicsi..

Előzmény: gabor0036 (102171)
gabor0036 Creative Commons License 2014.07.28 0 0 102172

Egy észrevétel és egy kérdés. Miért az alszesz elejét vetted el?

Előzmény: Pál Sz. (102160)
gabor0036 Creative Commons License 2014.07.28 0 0 102171

20literen mgnézném milyen aroma torony van...

Előzmény: barkócza (102166)
barkócza Creative Commons License 2014.07.28 0 0 102170

Jó, mondjuk többféle dolgot hívnak aromatoronynak.

Előzmény: szapali (102169)
szapali Creative Commons License 2014.07.28 0 0 102169

Szerintem kétlépcsős technológiánál is lehet aromatorony! Egy régi leírás NABITI-től:

"Az aromatorony tulajdonképpen egy henger alakú toldás, amelyet a főzőüst és a hagymakupola között helyezünk el. A toronyban helyet kap egy lyukacsos réz kosárka, amire a gyógynövényeket, gyümölcsöket helyezhetjük.

Ha a pálinkát átpároljuk a gyümölcsökön, akkor átveszi az ízüket, és így egy jóval zamatosabb pálinkát kapunk, vagy éppen egyedi ízt adhatunk az italnak. Gyümölcsös, már-már likőr szerű pálinkát állíthatunk elő, ami azok elismerését is kivívja majd, akik nem kedvelik az erős, karcos italokat.

Vagy helyezzünk gyógynövényeket az aromatoronyba, és akár vizet, akár pálinkát is átpárolhatunk rajta. Az eljárás lényege, hogy a növények nem érintkeznek közvetlenül a forró üsttel, vagy folyadékkal, amelyek károsítanának egyes hatóanyagokat, illóolajokat, értékes vitaminokat.
Ehelyett a gőz megnyitja a növény pórusait, és a gőz szállítja az értékes anyagokat a hűtőbe. Ha pálinkát párolunk át a gyógynövényeken, akkor egyrészt tisztul a párlat, másrészt az alkohol tartósítja is a hatóanyagokat.

Ha a tornyot kis poharakkal, vagy üveggolyókkal rakjuk tele, akkor azok olyan hatékonyan szűrik, tisztítják a párlatot, hogy már az első lefőzésnél nagyon tiszta, magas alkoholfokú pálinkát kapunk. Ennek a pálinkának ugyan nem sok íze lesz, de semmi baj. Aromatornyunk segítségével olyan ízt adunk az italnak, amilyent akarunk – természetesen mesterséges adalékanyagok hozzáadása nélkül.

Végül, az aromatornyot egyszerűen levehetjük az üstről, és hagyományos pálinkafőzőként is használhatjuk a készüléket."

Előzmény: barkócza (102166)
barkócza Creative Commons License 2014.07.28 0 0 102168

Ne kenődj el, mindannyian megfizetjük a tanulópénzt. Akkor tolnánk ki veled, ha hitegetnénk. A következő már jó lesz.

Előzmény: Pál Sz. (102167)
Pál Sz. Creative Commons License 2014.07.28 0 0 102167

Köszönöm válaszod, barkócza. Kicsit elkenődtem :/

Előzmény: barkócza (102161)
barkócza Creative Commons License 2014.07.28 0 0 102166

Nem nevetünk, komolyan mondjuk. Ezt az adagot felejtsd el, ne rontsd el vele a következő cefrét. Azt meg végképp nem értjük, hogy aromatornyos főzőből hogyan lesz 8%-os alszesz? Mert, ugye, az az egylépcsős technológia.

 

A következő cefrédet pedig ne hagyd megecetesedni.

Előzmény: Pál Sz. (102165)
Pál Sz. Creative Commons License 2014.07.28 0 0 102165

Így van, kozmaolaj szűrés miatt. Nem dobtam ki, most is a jegesben van, várom hátha megjelenik a felszínen az olaj, de csak a homályos, tejszerű folyadékot látom...

Javítsatok ki, ha tévednék, csak egy ötlet. Maga az alszesz bár 8 fokos de kitűnő illata van. Tényleg. Semmi ecetszag, és a ragasztószagot is sikerült elkülönítenem a 4 decis részben. Aromatornyos, full vörösréz főzőben csináltam. Lefőzzem még egyszer, hátha összejön valami 20 fokos "calvados", vagy öntsem ezt egy azóta elkészített cefrére? Lehet nevetni :)

Előzmény: vasbogre (102164)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!