Keresés

Részletes keresés

Scytha Creative Commons License 2016.02.15 0 0 24029

Ez igaz, csak feltételezem, hogy nem utoljára jött elő a probléma, így gondoltam én nyúlok hozzá. Fél évente nem akarok ablakost hívni e miatt. Ha csak egy kis finombeállítást igényel (mint mondjuk a zsanéroknál), akkor hozzá merek nyúlni, igazából az volt a hozzászólásom lényege, hogy nagyon el lehet ezt gányolni?

Előzmény: kiss_atti (24028)
kiss_atti Creative Commons License 2016.02.15 0 0 24028

Ha tavaly tavasszal szerelték,

 

akkor hívd vissza az ablakost nyugodtan, ingyen meg kell(ene) csinálja a 12 hónapon belül.

Előzmény: Scytha (24027)
Scytha Creative Commons License 2016.02.15 0 0 24027

Kedves Ablakosok!

 

A következő problémám merült fel. Tavaly tavasszal szereltek be Rehau Euro 86-os ablakokat, 3 rétegű üvegezéssel, Roto Nt vasalattal. Ki kellette a beszerelés után hívni a mestert, hogy állítsa be jól, mert alul akadt a vasalatban (egy kör alakú fém pöcök) és forgácsolta szét a műanyag keretet. Ez megtörtént, jó is volt minden egészen 1-2 hónappal ezelőttig, amikor ugyanaz a probléma merült fel. Annál a két ablaknál, amit napi szinten többször használunk a szellőztetés miatt.

A kérdésem az, hogy házilag imbuszkulccsal merjek-e hozzányúlni? Hosszú távon nem megoldás állíttatni az ablakossal, meg nincs is kedvem fizetni ilyen miatt. Egyébként ez mennyire normális, hogy ilyen időközönként elállítódik? Az ablak, vasalat minőségével nem szabadna, hogy probléma legyen. Köszönöm!

kiss_atti Creative Commons License 2016.02.15 0 0 24026

Van egy gyártóm Dunakeszin,

 

ahol a megrendelő lapon be kell "X"-elni (temérdek más paraméter mellett, ami a legyártandó redőnyt jellemezni fogja), hogy a zárólécbe kérek-e vasat ? Ha a kollegina elfelejti "X"-elni, akkor nem lesz benne.

Árat nem befolyásol, nyilván mindig kérjük, de ennek ellenére - speciális esetben, mint pl. egy múltkori, 475*1520-as, zsinóros redőnynél -van, amikor "nem jön le", de ilyenkor eszünkbe jut, hogy van a vasnál nehezebb anyag. Lejött.

:-))))

Előzmény: curiousboy (24023)
ganser Creative Commons License 2016.02.15 0 0 24025

Amikor 25évvel ezelőtt elkezdték gyártani a pillekönnyű műanyag lamellákat akkor még az volt a "divat",hogy a redőnyös szakik automatikusan belefűzték a zárólécbe a nehezéket.

Legjobb tudomásom szerint még ma is így kellene csinálni.

Amúgy ne aggódj, az említett problémád nálunk is szinte mindennapos.

Hiába a csúnya fizika....

Előzmény: curiousboy (24023)
0l0 Creative Commons License 2016.02.15 0 0 24024

Mindent nem, de mivel vízálló, könnyű, jól szigetel, viszonylag kemény (is van belőle) és könnyen kezelhető, vágható, ragasztható így sok mindent igen. Ezért sokszor előjön, mint nyílászárók környékére alkalmas anyag.

 

Az ilyen-olyan megoldásokkal kapcsolatban nyilván van, amikor kókányolást jelentenek, meg van, amikor éppen a leghatékonyabb megoldást jelentik az adott helyzetben. Nyilván nem azt mondom, hogy ipari méretekben összevissza mindenféle taknyolást kell csinálni, csak azt, hogy ha felmerül egy probléma, egy újszerű megoldás, egy szokatlan igény, akkor érdemes körüljárni kicsit a kérdést, mert sokat lehet belőle tanulni, ha valaki elég nyitott, és nem képzeli azt, hogy már mindent tud, amit tudni érdemes.

Van egyébként, hogy éppen aki kérdez az szeretne kókányolni magának, és ha ez őt nem zavarja, és egyébként számára költséghatékony, műszakilag pedig nem túl kockázatos, akkor lehet éppen számára konstruktív tanácsot adni, vagy ötleteket felvetni, még akkor is ha magunk ezt nem csináltuk már meg akárhányszor, és esetleg mások sem.

Előzmény: curiousboy (24023)
curiousboy Creative Commons License 2016.02.14 0 0 24023

Mindenki elhiszi, hogy csak jót akarsz az ötleteiddel. De mindent nem lehet megoldani XPS-l. -))))

Tudod ezek az ilyen-olyan megoldások, sok ügyfél szemében csak kokányolást jelent. Egy egyszerű példa: Szereltünk redőnyöket. De ha felhúztuk koppanásig, egyszerűen nem indult el. Nem szorult, nem akadt, nem volt ferdén fúrva a bevezető. Nem tudtam mást kitalálni, elmentem vettem laposvasat, és befűztem a zárólécbe.

Most erre mit mond az ügyfél? Szarok ezek a redőnyök.

Előzmény: 0l0 (24022)
0l0 Creative Commons License 2016.02.14 0 0 24022

Akkor tartanám ezt valószínűnek, ha a reakciók ezt valószínűsítenék.

Azonban a szakmai ellenvetések a felvetett témákban mélységükben kb addig terjedtek, hogy nem standard, nem így szoktuk, nincs rá igény, nem fizetik meg, gányolás, ökörség, baromság, hülyeség....

Amikor konkrét ellenérvre lett volna szükség, akkor hirtelen nem volt ideje, vagy türelme az érintettnek válaszolni és mások is csendben maradtak.

Ezen kívül számtalanszor olyan dolgokba kötöttek bele (főleg a korábban is említett nagymester), amit félreértettek, félremagyaráztak, félreolvastak, vagy csak szimplán nem vették a fáradságot, hogy felfogják.

Olyan ellenérvvel nem is emlékszem, hogy találkoztam volna, hogy ezzel az ügyfél rosszul jár.

Egyébként nem egy normális módon kérdezőt fogadott itt olyan reakció, hogy rögtön el is ment a kedve a kérdezgetéstől.

Biztos megvan ennek is az oka a válaszolók oldaláról, de azért ez jellemzi a helyzetet valahol.

Ez utóbbit nem csak én észrevételeztem már, de egyes szakemberek is.

Egyébként nem tudom megfigyelted-e, de a különböző profilok stabilitását és a különböző gyártók minőségét firtató kérdésekbe nem szóltam bele, tehát nem arról van szó, hogy mindenbe beleütöm az orromat.

Amit mondtam vagy saját tapasztalat volt, vagy ez alapján született értelmesnek ható ötlet.

Egyébként nagyon jól rávilágítottál, éppen az X-elés jelzi, hogy akik ezt tették azok vagy nem tartanak veszélyesnek a kérdezőkre, vagy nem érdekli őket a kérdező esetleges félrevezetése. El lehet dönteni melyik verzió a szimpatikusabb.

Egyébként sosem mondtam, hogy bármely ötletem biztosan jó, csak legalább próbáltam elérni egy normális cáfolatot, amit rendre nem sikerült.

Előzmény: asdf_ (24021)
asdf_ Creative Commons License 2016.02.14 0 0 24021

Nem tartod valoszinunek, hogy egeszen veletlenul, akar csak egy hangyanyi eselye van annak, hogy -szakmai szemmel nezve- akkora es annyi egbekialto butasagot ir az x-elt tanacskent/otletkent, hogy ez osszefuggesben van magaval az x-elessel? Tudod, elsore az ember meg elovassa, reagal is ra, ramutat a hibara, aztan ugyanezt eljatssza meg parszor es amikor latja, hogy nincs foganatja, a vegen megunja, hogy ennyi suletlenseget olvasson/menjen fel benne a pumpa ismet emiatt es rabok az x-re? (amivel persze amugy ti mindaannyian jol jartok, egyedul a kerdezo nem -pedig pont ez lenne a forum ertelme, hogy o jarjon jol-, mivel a szakmabeliek nem latjak a sok butasagot, igy nem is tudjak megvedeni a kerdezot az "okos" tanacsoktol).

Előzmény: 0l0 (24018)
gabeeen Creative Commons License 2016.02.14 0 0 24020

"Szeretnék rá redőnyt is és  szúnyoghálót, emiatt ugye nem furkodják össze az új ablakkeretet? Bocs ha hülyeséget kérdeztem volna."

 

Amennyiben külső tokos redőnyt lehet felszerelni kézi kezelés (gurtni vagy zsinór) esetén annak a bevezetésének a helyét ki kell fúrni. Erre a célra van a toktoldózás (redőny előkészítés), aminek a lényege hogy azt átfúrva vezetik be majd a gurtnit.

 

Az ablakcserét kivitelező cég választásához pedig ajánlom neked "kiss atti topictárs" nyílászárót vásárlók 1*1-ét :-)

Erre rá tudsz keresni a topicban, többször belinkelte már.

 

 

Előzmény: miazmi (24019)
miazmi Creative Commons License 2016.02.14 0 0 24019

Sziasztok, komplett lakás ablakainak és erkélyajtajának cseréje előtt állok Bp-en. Nagy  szükségem lenne segítségre, mert alig találok visszajelzést a vállalkozásokról.

Tudtok mondani - privátban természetesen - normális, megbízható cégeket akik jó minőségű műanyag nyílászárókkal dolgoznak? Szeretnék rá redőnyt is és  szúnyoghálót, emiatt ugye nem furkodják össze az új ablakkeretet? Bocs ha hülyeséget kérdeztem volna.

 

0l0 Creative Commons License 2016.02.13 0 0 24018

Ökör? Inkább birka.

Nem a nyájszellem, hanem a türelem miatt, ahogyan békésen tudomásul veszi a sokadik ilyesfajta megjegyzést, olyan egykori vitapartnertől, akinek szokása, hogy ordenáré módon leszólja azt, aki bármi olyat mond, amit a szakmája kereteiben nem tud elképzelni, aztán mikor érvekkel képtelen megtámasztani az álláspontját érezvén a szellemi tehetetlenséget egyre durvább stílusban írogat, végül homokba dugja a fejét és X-el.

Azt figyeltem meg, hogy főleg akik egyes vitákban magas lóról indultak és alulmaradtak, azok nem olvasnak.

Nekik ez valamiért büszkeségre ad okot, engem meg nem zavar, sőt kényelmesebb. Szóval mindenkinek előnyös.

És itt nincs közvetlenül összefüggés azzal, hogy ki milyen szakember, inkább azzal, hogy gondolkodásmódbeli különbségek, korlátok jelennek meg.

Az a gond, hogy lényegében lehetetlen egy értelmes konstruktív vitát (vagy akárcsak beszélgetést) végigvinni, mert valahol belép a szakmai tekintély, az évek száma. az üzleti érdek vagy egyéb olyan emberi tényező, aminek nincs köze a konkrét kérdés tisztázásához.

Előzmény: ganser (24017)
ganser Creative Commons License 2016.02.13 0 0 24017

Te még olvasod ezt az ökröt?

Most akkor ez már mazochizmus vagy csak egyszerűen X-man vagy?

Előzmény: gabeeen (24015)
0l0 Creative Commons License 2016.02.12 0 0 24016

Nem egészen világos számomra eme felszólamlásod aktualitása.

Előzmény: gabeeen (24015)
gabeeen Creative Commons License 2016.02.12 0 0 24015

... innen tudjuk hogy a Föld banán alakú.

 

Bámulatos hol tart már a tudomány!

Mond csak el még egyszer hogyan lehet birka vesével földrengést megelőzni ? :D

Előzmény: 0l0 (24014)
0l0 Creative Commons License 2016.02.12 0 0 24014

Annyi jutott eszembe a dologról, hogy a savmart vagy más nem kifejezetten átlátszó üveggel kapcsolatban a gyártótól le kellene kérni a választható üvegek látható fény transzmissziós adatait. Olyat érdemes választani, amelyik a legtöbb látható fényt átengedők közt van (nyilván persze egyéb szempontok figyelembevételével is). Az ilyen nagy fényáteresztésű verziók nem igazán maradnak jelentősen el a sima átlátszó üvegtől (attól, hogy a fényt egy kicsit összevissza megtörik, tudtommal még 90 % körüli fényáteresztést is tudhatnak). Azt is figyelembe érdemes venni, hogy a különböző fajták, különböző mértékben törik meg a látvány élességét, ha megközelítjük őket, bár ezt használat során is érdemes orvosolni, pl nem kell pucéran nekidőlni a nyílászárónak :-)

Különösen éjszaka kivilágított fürdőszobánál jelenthet ez a kontúrok átlátszósága gondot, de arra meg nem árt egy redőnyt rendszeresíteni...

Előzmény: Hangus (24009)
0l0 Creative Commons License 2016.02.12 0 0 24013

"Nem árt tudnod, hogy aki Neked ezeket a kolosszálisan jó tanácsokat adja, saját bevallása szerint sem - ha gondolod visszakeresem a postot, ahol ezt írja (ha lesz rá időm) - bontott ki egyetlen ablakot sem, épített a helyére bármit is, nem beszélve árnyékolástechnikáról"

 

Remélem a kérdező megkér, hogy keresd meg. Nem rémlik ilyen tartalmú.

Bontottam is ki, építettem is be. Nem sokat, de azt a párat nem hiszem, hogy letagadtam volna.

Azt meg sosem rejtettem véka alá, hogy nem vagyok szakember, ehhez nem kell postok után keresgélni.

Előzmény: kiss_atti (23995)
0l0 Creative Commons License 2016.02.12 0 0 24012

Ez is jó ötlet. Valami látványosságot a kosarasoknak és az apukájuk nyakában ülő kisgyerekeknek is hagyni kell :-)

Előzmény: ganser (24011)
ganser Creative Commons License 2016.02.12 0 0 24011

Nem tudom milyen magas az említett ablak.

Ha lehetséges, akkor csak egy bizonyos magasságig csináltasd nem átlátszóra.

Mondjuk 180-190 centiig.

Előzmény: Hangus (24009)
kiss_atti Creative Commons License 2016.02.12 0 0 24010

Jo ötlet.

Előzmény: Hangus (24009)
Hangus Creative Commons License 2016.02.12 0 0 24009

Ablakosoktól szeretnék segítséget kérni.

Alapvetően  3 rétegű ablakokat tervezünk újonnan épülő házunkba. 

A fürdőbe szeretnék valami optimális megoldást. 90-cm-en van a parapet és utca felé néz az ablak. Azt szeretném ha nem látnának be, de a lehető legtöbb fény áradna be.

Ha a három rétegű üveget kérek, azt gondoltam, hogy mondjuk a középső lenne savmart vagy valami "érdesebb" felületű. Jó ötlet?

 

gabeeen Creative Commons License 2016.02.12 0 0 24008

90-es években sehol sem voltunk, az volt ám a kőművesek aranykora ablakbeépítés területén.

 

A "termoplán" szót elég ritkán szoktam már hallani, kb. a 80 évesnél idősebb korosztály fogalmaz ilyen szigorúan szakmai nyelven :D

Előzmény: lala1961 (24007)
lala1961 Creative Commons License 2016.02.12 0 0 24007

Fiúk !Nehezen érthető ez a magaslóról való beszélgetés,mivel a szerényebb vélemény alkotás sokkal jobban célba szokott találni !:( Én is sajnos belekotyogtam,ami úgy tűnik nem volt jó ötlet,mivel itt úgy néz ki "szép lehetsz ,de okos nem "irányzat uralkodik, és ha az sem ,akkor meg "segít az X" ami tutira hozza a megoldást!

 

Egy nem szaki, aki viszont már a 90 évek elején(lehet nem is éltetek) beépítette saját "termoplán"ablakait ,ami mai napig hibátlanul teszi a dolgát.

0l0 Creative Commons License 2016.02.12 0 0 24006

Amint helyesen észrevetted, mielőtt igazat adtál neki, a jóember összemosta ám a dolgokat.

Olyan megoldást kritizált, mint nálad garanciális problémát okozó tényezőt, amit én az árnyékolástechnikával foglalkozóknak javasoltam, megoldásként ilyen esetekre, nem neked.

 

A másik javaslatomat nem is említette. Felülről nyugodtan el lehet burkolni egy redőnytokot, mert ha a felső káva takarja, ami az általános eset, akkor sem fér ott hozzá semmihez, aki javítani akarja. A ragasztás is bele kell férjen, ha fél perc alatt szétvágható, de rá is kérdezhetsz a cégnél mit szólnának hozzá. Ha nem tetszik nekik nem kell odaragasztani. Persze úgy csináltatod meg végül ahogy jónak látod, de ez hozzátartozik az igazsághoz.

 

Egyébként bár végül a felszólítás ellenére nem kérdezted meg, legalább egy tucat redőnyt szedtem már szét, alakítottam át, raktam fel, sőt javítottam is a mesterek után. Nem egy nagy szám persze, de közben lehet többet gondolkodtam az ezzel kapcsolatos dolgokon, mint néhány szakember a teljes pályafutása során.

Természetesen az ötleteimet nem kell szakmai tanácsnak tekinteni, ezt nem is várom.

 

Volt itt szinte vérre menő vita abból fakadólag is, hogy egy bővülőre kiképzett kávával szemben a szakemberek fő ellenérve az volt, hogy nem lehet élvédőzni. Sőt Ganser első nagy felhorkanása irányomban arról szólt, hogy egy bővülőre hagyott gerébtokos káva ablakcsere után szerinte lőrés lesz.

Nem kell mindent tekintélyelvű alapon készpénznek venni....

Előzmény: Borg Dolgozo (24001)
kiss_atti Creative Commons License 2016.02.12 0 0 24005

Hála Istennek most elég sok időm lesz/lett.

:-))))))

Előzmény: gabeeen (23998)
kiss_atti Creative Commons License 2016.02.12 0 0 24004

Én már rég letiltottam,

 

mikor Te még mindig próbáltad meggyőzni, hogy kevesebb marhaságot írjon már !!

Egyébként sajnálom, hogy nem ceruzával, papírra kell írnia, mert ha így lenne - és pénzbe kerülne - nyilván meggondolná, hogy mennyit ír ....

:-))))

Előzmény: ganser (23997)
0l0 Creative Commons License 2016.02.12 0 0 24003

Nem feltétlenül kell a tetejére ragasztani elég a falra.

Nyilván stabilabb, ha a tokhoz is ragasztva van, azért javasoltam. Mellesleg a purhabot bármikor végig lehet vágni egy késsel, tehát emiatt szerintem nem lehet garanciális kifogás.

Előzmény: Borg Dolgozo (24001)
0l0 Creative Commons License 2016.02.12 0 0 24002

El is gondolkodtam ezen a dolgon.

Alapvetően ha a felső sík nem elvárás, hogy esztétikai okokból felfeküdjön a felső kávára, akkor az íves redőnytok egy teljesen korrekt megoldás (a szögletesből is van olyan, amelyiknek a felső éle is 45 fokban le van csapva). Még gazdaságossági és mechanikai szempontból is jobb, éppúgy, mint az esőcsatorna esetén.

Bár elvileg csendesebb kéne legyen, mert az esőcseppek kisebb felületen és jobb szögben érik, önmagában a gömbölyűség nem biztos, hogy teljesen megoldja a problémát. Az anyagvastagság nagyon számíthat.

Egyébként attól, hogy íves nem feltétlenül kéne drágább legyen inkább azért lehet ez mert ritkábban használt verzió, vagy esetleg vastagabb/minőségibb/drágább anyagból készül, és persze benne lehet a pakliban az is, hogy nem lehet egy sima élhajlító géppel legyártani....

Előzmény: gabeeen (23996)
Borg Dolgozo Creative Commons License 2016.02.12 0 0 24001

Bár a redőnytok megbontásáról nem volt szó,( legalábbis részemről) csak a tetejére ragasztásról, de teljes mértékben igazat adok neked! Éjjel, mikor lefeküdtem, kicsit átgondoltam, és arra jutottam, hogy sajnos nem járható út, mert ha bármi baja van a redőnynek, 1: nem tudják szétszedni, 2. a meghibásodás elsődleges okának fogják tartani hogy nem rendeltetésszerűen van használva.. 

Előzmény: kiss_atti (23995)
0l0 Creative Commons License 2016.02.12 0 0 24000

Akkor úgy van, ahogyan sejtettem...

A kiikszelés meg pont ilyen okok miatt történt,  mint a mostani is, hogy a szakmai csőlátással szembementem párszor, és a mesterek érvek híján az x-hez nyúltak.

Előzmény: Borg Dolgozo (23994)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!