Keresés

Részletes keresés

naivkezdo Creative Commons License 2014.07.30 0 0 102307

üdv,

 

az egyik hordó barackomon még mindig van pár centi bunda, co2 is termelődik. (2 hetes a cucc)

Mennyit bukhatok, ha pénteken vinném főzetni? Várnátok inkább, vagy menjen a másik hordóval együtt?

Előre is köszi.

Pecabubus Creative Commons License 2014.07.30 0 0 102306

"Nem 8%-ig kell,hanem addig,amíg van benne alkohol." Bocsi, de ha nem duplafalú a főződ akkor 5% körül már szinte garantált a leégés, pedig az 5% még alkoholnak számít (pl. sörben :). Éppen ezért szimplafalú üstben 8%-ig főzöm én is a cefrét, bár ha valakinek hobbija a súrolás, ám legyen... 

Előzmény: obsitos3 (102305)
obsitos3 Creative Commons License 2014.07.30 0 0 102305

Nos,Pál!Összegzésképpen elmondhatjuk,hogy meglátásod helyes,naggyából az összes lehetséges hibát elkövetted.De ez nem baj,mert fény derült rá!Megpróbálom sorbaszedni:cefrézés-olyan gyümölcsöt,aminél igazán lényeges lenne a pépesítés,te csak szeleteltél.Rengeteg levegő jelenlétében próbáltad erjeszteni,és hogy biztos legyen az ecetesedés,még vártál 1-2 hetet utóerjesztés címén.Cefre főzése-az első 4 dl-t,tehát az összmennyiség 10%-át,elvetted holmi kozmaolaj eltávolítás céljából.Eznem lett volna baj,de mivel olajat nem találtál,de ragasztó szaga volt,eldobtad.Ezzel valszinű megszabadultál a pálinkád felétől-harmadától.Másik hiba,hogy nem tudod,meddig főzted.Nem 8%-ig kell,hanem addig,amíg van benne alkohol.Nem tovább!Tisztázás:nem emlékszem pontosan,hogy mennyi előpárlatot vettél el,de biztos,hogy sokat.Mint tudod,az előpárlat a 25%-os alszeszre vetített 1-1,5%.Ez a te esetedben kb.12-18 ml.És a tisztázás közben legalább egy pillanatra megállhattál volna akkor,amikor a pálinkád(az összes) kb 45-50%-os.Akkor meg tudtad volna kóstolni az elsőt.Tudniilik ilyen többet nem lesz.A következők biztosan sokkal jobban sikerülnek,csak gondold is végig azt,amit olvasol.Merthogy aki ilyen szakszavakat ismer,mint te,biztos hogy visszaolvasott,csak még most nagy a zűrzavar.

Előzmény: Pál Sz. (102303)
gabor0036 Creative Commons License 2014.07.30 0 0 102304

:))) Ugy legyen. Ha tudd valaki segíteni,csinálj egy furogepes zuzot. Hidd el a cefrén múlik a java. Lehet vicces, de én is úgy jegyeztem meg az elején a cefrezest, hogy A SCPÉCi. A:apritas S:savazas (ha kell) P:pektinbonto É:élesztő C:cukor (ha kell). Lehet érdemes megjegyezeni ha mókás is. 

Előzmény: Pál Sz. (102303)
Pál Sz. Creative Commons License 2014.07.30 0 0 102303

Kedves Gábor, én is becsülöm őket és talán feltűnt: tisztességgel megköszönök mindent. Ha hiszed, ha nem olvasom a reggelinket, meg sok mást is. A gyakorlat azonban gyakorlat, majd szép lassan megjön az is. Remélem, egyszer visszaadhatom én is mindazt a jót amit itt kaptam. Üdv!

Előzmény: gabor0036 (102302)
gabor0036 Creative Commons License 2014.07.30 0 0 102302

Becsülöm a többieket, hogy ennyi türelmük van...

De nem értelek, hogy azt a pár oldalt miért nem lehet elolvasni, amit sogi minde reggel betesz. Az ominózus "reggelink" nevű dologban benne van 99%-ban minden elméleti dolog a pálinkafőzésről. Lementettem, és párszor már elolvastam. De van ugy, hogy napi 1-2x is belekeresek mert itt eltérő gyakorlati dolgokat írnak a rutinosabbak. 

Biztos vagyok benne, ha legalább 1x alaposan elolvasod akkor sokkal jobb páleszt fogsz készíteni mert az elejétől ugy cefrezed és főzöd ahogyan kell!

Előzmény: Pál Sz. (102297)
körte51 Creative Commons License 2014.07.30 0 0 102301

Nagyon sok mézest iszunk ! Több éve kezdtük készíteni , eleinte 3 liter pálinkába raktunk 1liter akácmézet ! Azóta fokozatosan csökkentettük , 1  literbe 3dl méz!

Jelen pillanatban 1,1liter pálinka 3dl méz! Akácméz javasolt ,mert nem viszi el a finom pálinka ízét ,kevésbé karakteres mint egy vegyes virágméz ,de azzal is finom! Semmi melegítés ,a hideg mézbe belekeverni a pálinkát ! Picit jobb ha érleled ,de azonnal fogyasztható!

 

Előzmény: forgione1 (102282)
sogi01 Creative Commons License 2014.07.30 0 0 102300

Kép lemaradt

 

Előzmény: sogi01 (102299)
sogi01 Creative Commons License 2014.07.30 0 0 102299

Nekem ez a szerkezet teljesen bevált!

 

 

Menetiránynak megfelelően kihajtogatva kiélezve.

Nekem egy sima répadarálóm van azon átküldtem és utána jött a fúrógépes pépesítés.

 

 

Ui:  A  REGGELINK nem vírus el lehet olvasni,ott minden részletesen le van írva!

gabor0036 Creative Commons License 2014.07.30 0 0 102298

Azért kérdeztek, mert irtad hogy 10L/3dl az ideális, aztán a 100hoz meg jelentősen kisebb méretet írtál példának. :) Megcsinalnam rozsdamentesből, csak elsőre szeretném a jó meretet eltalálni. Ezért is kérdeztem előbb. :)

Előzmény: snapszmester (102279)
Pál Sz. Creative Commons License 2014.07.30 0 0 102297

Tisztelt Feribá! Szép lassan feltártok mint a pektinbontó :-) Köszönet érte.

Előzmény: Feriba51 (102290)
Pál Sz. Creative Commons License 2014.07.30 0 0 102296

Köszönöm fáradozásod! Ezek szerint pépes bébiételt kell készíteni :-)

Előzmény: sogi01 (102294)
Pál Sz. Creative Commons License 2014.07.30 0 0 102295

Igazad van. Mivel nem volt zúzóm, nyolcba vágtam a gyümölcsöt. Köszönöm!

Előzmény: barkócza (102292)
sogi01 Creative Commons License 2014.07.30 0 0 102294

Mekkora darabok? Legközelebb daráld le és egy sima festékkeverő (én kihajlítottam és megéleztem így még a körtét is viszi) addig turmixold míg lekvár szerű nem lesz.

Mindjárt lesz kép is!

Előzmény: Pál Sz. (102291)
Pál Sz. Creative Commons License 2014.07.30 0 0 102293

Kedves Józsipapa, köszönöm. Legjobb tudásom és értelmezésem szerint, az olvasottak alapján jártam el. Nem vagyok már annyira fiatal, amúgy sem a falba "fejjelmenős" fajta. Igen, valamit bizonyosan nem értettem és csináltam meg jól, ezért a félresikerült produktum. Örömmel veszem a későbbiekben segítő hozzászólásaidat.

 

Előzmény: csalitos (102286)
barkócza Creative Commons License 2014.07.30 0 0 102292

A cefrézés legeslegalapvetőbb, leglényegesebb része a mechanikai pépesítés. Ez azért fehéren-feketén benne van a linkelt tananyagokban.

Előzmény: Pál Sz. (102291)
Pál Sz. Creative Commons License 2014.07.30 0 0 102291

Szia sogi! Köszönöm hozzászólásod. Csak darabolva...viszont kapott pektinbontót, és Uvaferm élesztőt. Így is ez az oka?

Előzmény: sogi01 (102285)
Feriba51 Creative Commons License 2014.07.30 0 0 102290

Már valaki megmondta neked, hogy hol rontottad el.

Megismétlem: Ott, hogy addig főzted az alszeszt, amíg 8 fokos lett. Meg kellett volna állnod, akkor, amikor 25-30 fokos volt. Nem lett volna 4 liter, talán csak másfél, de használhatóbb lett volna.

Jó nedűt!!!

Előzmény: Pál Sz. (102284)
Feriba51 Creative Commons License 2014.07.30 0 0 102289

Fahéjas pálinkát a következő képpen csináltam.

Egy negyed literbe egy nagy kávéskanál darabos fahéjat teszek. Ezt hagyom egy-két hétig aztán kiveszem a fahéjat. Akár két nap után is használható.

Figyelem!!!  Ez a fahéj eszencia!!!!

Ebből az eszenciából használsz néhány cseppet ízlés szerint a pálinkába. Elég, ha csak egy picit megsárgítja a pálinkát. A keverés után egy két héttel  csökken a fahéj, talán zavaró aromája.

Jó nedűt!!!!

Előzmény: forgione1 (102282)
foxrudi Creative Commons License 2014.07.30 0 0 102288

Ha van kávéfilter,minek a vatta???Csak fölszívja a folyadékot.

Előzmény: Tomsza74 (102280)
csalitos Creative Commons License 2014.07.30 0 0 102287

   Kissé elkapkodtam. Ez a 102284 hozzászóláshoz tartozik.

Előzmény: csalitos (102286)
csalitos Creative Commons License 2014.07.30 0 0 102286

   Hogy érdemben tudjunk segíteni, ahhoz kérdezni is tudni kel. Kérdezni csak az tud, ki ismeri a folyamatot. Az utolsó művelet után rádöbbensz, hogy a produktum nem az, amit vártál, nem az aminek lennie kel, és utólag keresgéled, hogy hol hibáztál az egész művelet folyamán. Nékünk sorba kel venni, kérdezgetni, mikor mit és hogy csináltad. Mit cefréztél, hogyan aprítottan, mit használtál hozzá, hol tartottad, mivel főzted, szűrted e a kozmás olajat, hány szeszfoknál, vagy mikor álltál le az első főzésnél. Aztán így tovább a második párlás során milyen tevékenységeket folytattál... és így tovább... egész a végtermékig. És ez mind, mind le van már egyszer nagyon szájbarágós módon írva.

   Valahol talán még fellelhető, amit egy fiatal kedves fórumozó kérdezett tőlünk. Valahogy úgy hangzott, hogy nagyon sürgős lenne, ha megmondanánk mennyi cukrot kell vennie, hogy a barátait saját főzésű pálinkával meg tudja kínálni. Az erősebb idegzetű kollégák türelmesen elmagyarázták néki, hogy főzzön teát és azzal kínálja a kedves vendégeit és ahhoz nem is kel olyan sok cukor. Az idegesebb fajta (értem magamat is) elküldte a jó nevelt...  ...ba. Végül is mi lettünk a nagypofájúak, akik nem hajlandóak néki segíteni.

   Ezért mondtam, hogy tanuld meg a folyamat lényegét, ami le van írva és minden reggel be van linkelve.

   Minden jót.

   Józsipapa

sogi01 Creative Commons License 2014.07.30 0 0 102285

Szia!  az almát csak daraboltad vagy pépesítve is lett? Mert ha csak darabolva lett akkor ott lehet a hiba.

Előzmény: Pál Sz. (102284)
Pál Sz. Creative Commons License 2014.07.30 0 0 102284

Szia killer! Igen, nagyon kevés :-)

Köszönöm, hogy segítesz. Az almát darabolva, kimagozva betettem hordóba. Mivel nem volt kishordó, a kb. 80 kg. gyümölcs szinte eltűnt benne (220L) - ennek gondolom egyenes következménye volt, hogy sok levegő maradt a hordó belsejében így a 2 hétig érlelt cefrét megzabálta az ecet (a szaga ecetes volt, de a cefre íze nem...lehetséges ez?). 20L-es vörösréz főző (http://palinkafozo-gep.hu/?24,hu_palinkaf%C5%91z%C5%91-20-l-standard), úgy állítottam be ahogy a képen látható. 8 fokos alszesz (4L) lett, első 3 dl-t elvettem kozmaolajszűrésre (nem nagyon volt rajta, de mivel erős ragasztószaga volt, nem raktam vissza az alszeszbe). Második lefőzéskor 4 cl rézeleje és 5 cl előpárlat után fél liter pálinkát csorgattam, majd a fazékíz megjelenésekor elzártam a főzőt. Így lett egy 32 fokos, opálos valami az egészből. Nincs rossz illata, sőt. Ízre is vállalható. Nagyjából ennyi. Mit gondolsz, hol ronthattam el? (azon túl, hogy szinte mindent ) :-)

Köszönöm!

Előzmény: firekiller (102255)
Pál Sz. Creative Commons License 2014.07.30 0 0 102283

Elolvastam, csalitos. Max. gyakorlatlanságom, vagy foghíjas IQ-m miatt rosszul értelmeztem a leírtakat :-) Ezért vagyunk itt, hogy megbeszéljük a vitás vagy félreértett dolgokat és segítsünk egymáson. Gondolom. Én nem bánom, ha nyers a véleményed, csak legyen mondanivalója. Tanulni jöttem, szeretném olyan magas szintre fejleszteni pálinkakészítési technológiámat (ami, ugye még nincs) amennyire csak lehet. Ha van használható ötleted nagyon szívesen venném, köszönöm!

Előzmény: csalitos (102253)
forgione1 Creative Commons License 2014.07.30 0 0 102282

Ha mézes páleszt szeretnék, akkor kb. mennyi mézet tegyek 1 literhez?

Nyilván ízlés dolga is, de nem akarnék pálinkás mézet gyártani:-)

 

Másik arány kérdésem, hogy fahéjas alma pálinkába mennyi fahéj szükséges mondjuk 5 literbe?

Pál Sz. Creative Commons License 2014.07.30 0 0 102281

Kedves Tomsza, köszi a tippet! Mint írtam, nem hígítottam, alig volt szeszfoka a cefrének. Ez tiszta pálinka, harmincpár fokkal. Remélem beválik :) Üdv!

Előzmény: Tomsza74 (102280)
Tomsza74 Creative Commons License 2014.07.30 0 0 102280

Szia!

 

Szerintem, ha berakod a hűtőbe, mondjuk egy fél napra. Aztán tölcsérbe, papír kávészűrőt raksz, majd erre vattakorongot 2-3 darabot, a filtert körbebéleled vattakoronggal és leszűrőd. 

Hígítás utáni opálosodásnál nekem bevált. De itt valaki írta, hogy 0,5 l pet palack alját levágta, kupakra kis lyukat fúrt és kitömte vattával az is jó. Ezzel az volt a tapasztalatom, hogy pár szál vatta úszkált utána ezért javasolnám a filtert is. Ez kb 600 Ft-ból megoldható.

 

Előzmény: Pál Sz. (102249)
snapszmester Creative Commons License 2014.07.30 0 0 102279

A mintát 100 L-hez írtam?

Ha tartod az arányokat és nem hajtod gyorsan, megfelelhet.

Előzmény: gabor0036 (102278)
gabor0036 Creative Commons License 2014.07.30 0 0 102278

Ha azt mondod, hogy 10L/3dl az ideális, akkor a 100L-hez 3L-es szűrő kellene? Vagy elegendő a példának hozott 5x15x25cm-es?

Előzmény: snapszmester (100746)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!