Keresés

Részletes keresés

foxrudi Creative Commons License 2014.07.30 0 0 102316

Nyilván mindenre a legkifizetődőbb,és legokosabb megoldás a duplikálás.Egyszer kell megcsinálni,és kész.Kíváncsi lennék "trükkök százaira" xd(ez jó) Birs főzésénél.

Előzmény: Pecabubus (102311)
kozma666 Creative Commons License 2014.07.30 0 0 102315

Üdv mindenkinek 50l es söröshordóbol csinálnék duplafau főzőt. Vane köztetek valaki aki már működtethasonló főzőt és tudna képeket vagy tervrajzot küldeni. lezlide@citromail.hu előre is köszönöm.

snapszmester Creative Commons License 2014.07.30 0 0 102314

Igen barátom, kotozkodunk. Jobb mintha szó nélkül hagynank minden hülyeséget.

Előzmény: Pecabubus (102311)
obsitos3 Creative Commons License 2014.07.30 0 0 102313

Eszerint Te is tudod,hogy van gyógyszer a leégésre.Én évtizedekig főztem szimpla,nem szendvicstalpú főzőben,és a leégés ellen nem a 8%-nál történő megállást találtam elfogadhatónak.

Előzmény: Pecabubus (102311)
firekiller Creative Commons License 2014.07.30 0 0 102312

Én egy liter jellegtelen pálinkához teszek 1 dl vegyes virágmézet. Hidegen rázogatva oldom fel semmi melegítés. A jobb pálinkából és a jobb mézből kár mézest csinálni ( bár nekem a vegyes virágméz a kedvencem :)

Előzmény: forgione1 (102282)
Pecabubus Creative Commons License 2014.07.30 0 0 102311

Leírom akkor, mint tapasztalatot, nem egy és nem kettő főzésnél:
hígítás nélküli gyümöcscefréből 8% lejövő után jellemzően képes lekozmálni szimplafalú szendvicstalpú főzőedényben a cefre. Pont. Mi a bélért kell kötözködni, ez valami divat itt? :)
Nyilván ha hígítom akkor később fog leégni, nyilván ha a gázzsámoly fölött láng- és hőterelő is van akkor még később, sőt, ha a gázpalack tele van és nyomást kap a reduktor nem csak leheletként jön ki a palackból a gáz akkor még alacsonyra is lehet szabályozni a lángot jól. Sőt, ha duplafalú a főző akkor nem kell aggódni hogy lekozmál-e a cefre. Ezek empírikus dolgok, lehet persze hülyeségnek is tartani, csak akkor legyen kéznél súrolókefe meg grilltisztító hab, szükség lesz rá.

Előzmény: obsitos3 (102308)
firekiller Creative Commons License 2014.07.30 0 0 102310

Szia Pálesz!

A cefrézési hibáidat kivesézték az előttem szólók. Főzéshez legjobb mankó a fejlécben található http://snapszmester.uw.hu/index.html oldal, részletesen szájbarágósan  leírja a lepárlás menetét.

Jó tudom könnyű annak aki már többször főzött, de ha elbizonytalanodsz inkább kérdezz, azért van a fórum. Viszont kérdezni is csak bizonyos szinttű tudás birtokában tudsz. 

Ne keseredj el, a következő cefrézésed-főzésed már biztosan jobban sikerül. Ez is egy szakma, van aki több évig tanulja mire "mester" lesz.

Előzmény: Pál Sz. (102284)
Feriba51 Creative Commons License 2014.07.30 0 0 102309

Ez a találmány már nekem is sok:-)))

Ha volna egy szál gyufájuk, talán meg tudnák állapítani mikor kell leállni.

Jó nedűt!!!

Előzmény: obsitos3 (102308)
obsitos3 Creative Commons License 2014.07.30 0 0 102308

Ez úgy hülyeség,ahogy van.Először is a leégés nem attól függ,hogy hány fokos nna kifolyó alszesz.Megfelelő teknikával akár vizet is desztillálhatsz a cefre tartalmából.Persze ,ha van benne.Meg kell higítani.Másodszor,Pál nem a kifolyó 8%-ot mérte,hanem az össz.alszeszét.

Előzmény: Pecabubus (102306)
naivkezdo Creative Commons License 2014.07.30 0 0 102307

üdv,

 

az egyik hordó barackomon még mindig van pár centi bunda, co2 is termelődik. (2 hetes a cucc)

Mennyit bukhatok, ha pénteken vinném főzetni? Várnátok inkább, vagy menjen a másik hordóval együtt?

Előre is köszi.

Pecabubus Creative Commons License 2014.07.30 0 0 102306

"Nem 8%-ig kell,hanem addig,amíg van benne alkohol." Bocsi, de ha nem duplafalú a főződ akkor 5% körül már szinte garantált a leégés, pedig az 5% még alkoholnak számít (pl. sörben :). Éppen ezért szimplafalú üstben 8%-ig főzöm én is a cefrét, bár ha valakinek hobbija a súrolás, ám legyen... 

Előzmény: obsitos3 (102305)
obsitos3 Creative Commons License 2014.07.30 0 0 102305

Nos,Pál!Összegzésképpen elmondhatjuk,hogy meglátásod helyes,naggyából az összes lehetséges hibát elkövetted.De ez nem baj,mert fény derült rá!Megpróbálom sorbaszedni:cefrézés-olyan gyümölcsöt,aminél igazán lényeges lenne a pépesítés,te csak szeleteltél.Rengeteg levegő jelenlétében próbáltad erjeszteni,és hogy biztos legyen az ecetesedés,még vártál 1-2 hetet utóerjesztés címén.Cefre főzése-az első 4 dl-t,tehát az összmennyiség 10%-át,elvetted holmi kozmaolaj eltávolítás céljából.Eznem lett volna baj,de mivel olajat nem találtál,de ragasztó szaga volt,eldobtad.Ezzel valszinű megszabadultál a pálinkád felétől-harmadától.Másik hiba,hogy nem tudod,meddig főzted.Nem 8%-ig kell,hanem addig,amíg van benne alkohol.Nem tovább!Tisztázás:nem emlékszem pontosan,hogy mennyi előpárlatot vettél el,de biztos,hogy sokat.Mint tudod,az előpárlat a 25%-os alszeszre vetített 1-1,5%.Ez a te esetedben kb.12-18 ml.És a tisztázás közben legalább egy pillanatra megállhattál volna akkor,amikor a pálinkád(az összes) kb 45-50%-os.Akkor meg tudtad volna kóstolni az elsőt.Tudniilik ilyen többet nem lesz.A következők biztosan sokkal jobban sikerülnek,csak gondold is végig azt,amit olvasol.Merthogy aki ilyen szakszavakat ismer,mint te,biztos hogy visszaolvasott,csak még most nagy a zűrzavar.

Előzmény: Pál Sz. (102303)
gabor0036 Creative Commons License 2014.07.30 0 0 102304

:))) Ugy legyen. Ha tudd valaki segíteni,csinálj egy furogepes zuzot. Hidd el a cefrén múlik a java. Lehet vicces, de én is úgy jegyeztem meg az elején a cefrezest, hogy A SCPÉCi. A:apritas S:savazas (ha kell) P:pektinbonto É:élesztő C:cukor (ha kell). Lehet érdemes megjegyezeni ha mókás is. 

Előzmény: Pál Sz. (102303)
Pál Sz. Creative Commons License 2014.07.30 0 0 102303

Kedves Gábor, én is becsülöm őket és talán feltűnt: tisztességgel megköszönök mindent. Ha hiszed, ha nem olvasom a reggelinket, meg sok mást is. A gyakorlat azonban gyakorlat, majd szép lassan megjön az is. Remélem, egyszer visszaadhatom én is mindazt a jót amit itt kaptam. Üdv!

Előzmény: gabor0036 (102302)
gabor0036 Creative Commons License 2014.07.30 0 0 102302

Becsülöm a többieket, hogy ennyi türelmük van...

De nem értelek, hogy azt a pár oldalt miért nem lehet elolvasni, amit sogi minde reggel betesz. Az ominózus "reggelink" nevű dologban benne van 99%-ban minden elméleti dolog a pálinkafőzésről. Lementettem, és párszor már elolvastam. De van ugy, hogy napi 1-2x is belekeresek mert itt eltérő gyakorlati dolgokat írnak a rutinosabbak. 

Biztos vagyok benne, ha legalább 1x alaposan elolvasod akkor sokkal jobb páleszt fogsz készíteni mert az elejétől ugy cefrezed és főzöd ahogyan kell!

Előzmény: Pál Sz. (102297)
körte51 Creative Commons License 2014.07.30 0 0 102301

Nagyon sok mézest iszunk ! Több éve kezdtük készíteni , eleinte 3 liter pálinkába raktunk 1liter akácmézet ! Azóta fokozatosan csökkentettük , 1  literbe 3dl méz!

Jelen pillanatban 1,1liter pálinka 3dl méz! Akácméz javasolt ,mert nem viszi el a finom pálinka ízét ,kevésbé karakteres mint egy vegyes virágméz ,de azzal is finom! Semmi melegítés ,a hideg mézbe belekeverni a pálinkát ! Picit jobb ha érleled ,de azonnal fogyasztható!

 

Előzmény: forgione1 (102282)
sogi01 Creative Commons License 2014.07.30 0 0 102300

Kép lemaradt

 

Előzmény: sogi01 (102299)
sogi01 Creative Commons License 2014.07.30 0 0 102299

Nekem ez a szerkezet teljesen bevált!

 

 

Menetiránynak megfelelően kihajtogatva kiélezve.

Nekem egy sima répadarálóm van azon átküldtem és utána jött a fúrógépes pépesítés.

 

 

Ui:  A  REGGELINK nem vírus el lehet olvasni,ott minden részletesen le van írva!

gabor0036 Creative Commons License 2014.07.30 0 0 102298

Azért kérdeztek, mert irtad hogy 10L/3dl az ideális, aztán a 100hoz meg jelentősen kisebb méretet írtál példának. :) Megcsinalnam rozsdamentesből, csak elsőre szeretném a jó meretet eltalálni. Ezért is kérdeztem előbb. :)

Előzmény: snapszmester (102279)
Pál Sz. Creative Commons License 2014.07.30 0 0 102297

Tisztelt Feribá! Szép lassan feltártok mint a pektinbontó :-) Köszönet érte.

Előzmény: Feriba51 (102290)
Pál Sz. Creative Commons License 2014.07.30 0 0 102296

Köszönöm fáradozásod! Ezek szerint pépes bébiételt kell készíteni :-)

Előzmény: sogi01 (102294)
Pál Sz. Creative Commons License 2014.07.30 0 0 102295

Igazad van. Mivel nem volt zúzóm, nyolcba vágtam a gyümölcsöt. Köszönöm!

Előzmény: barkócza (102292)
sogi01 Creative Commons License 2014.07.30 0 0 102294

Mekkora darabok? Legközelebb daráld le és egy sima festékkeverő (én kihajlítottam és megéleztem így még a körtét is viszi) addig turmixold míg lekvár szerű nem lesz.

Mindjárt lesz kép is!

Előzmény: Pál Sz. (102291)
Pál Sz. Creative Commons License 2014.07.30 0 0 102293

Kedves Józsipapa, köszönöm. Legjobb tudásom és értelmezésem szerint, az olvasottak alapján jártam el. Nem vagyok már annyira fiatal, amúgy sem a falba "fejjelmenős" fajta. Igen, valamit bizonyosan nem értettem és csináltam meg jól, ezért a félresikerült produktum. Örömmel veszem a későbbiekben segítő hozzászólásaidat.

 

Előzmény: csalitos (102286)
barkócza Creative Commons License 2014.07.30 0 0 102292

A cefrézés legeslegalapvetőbb, leglényegesebb része a mechanikai pépesítés. Ez azért fehéren-feketén benne van a linkelt tananyagokban.

Előzmény: Pál Sz. (102291)
Pál Sz. Creative Commons License 2014.07.30 0 0 102291

Szia sogi! Köszönöm hozzászólásod. Csak darabolva...viszont kapott pektinbontót, és Uvaferm élesztőt. Így is ez az oka?

Előzmény: sogi01 (102285)
Feriba51 Creative Commons License 2014.07.30 0 0 102290

Már valaki megmondta neked, hogy hol rontottad el.

Megismétlem: Ott, hogy addig főzted az alszeszt, amíg 8 fokos lett. Meg kellett volna állnod, akkor, amikor 25-30 fokos volt. Nem lett volna 4 liter, talán csak másfél, de használhatóbb lett volna.

Jó nedűt!!!

Előzmény: Pál Sz. (102284)
Feriba51 Creative Commons License 2014.07.30 0 0 102289

Fahéjas pálinkát a következő képpen csináltam.

Egy negyed literbe egy nagy kávéskanál darabos fahéjat teszek. Ezt hagyom egy-két hétig aztán kiveszem a fahéjat. Akár két nap után is használható.

Figyelem!!!  Ez a fahéj eszencia!!!!

Ebből az eszenciából használsz néhány cseppet ízlés szerint a pálinkába. Elég, ha csak egy picit megsárgítja a pálinkát. A keverés után egy két héttel  csökken a fahéj, talán zavaró aromája.

Jó nedűt!!!!

Előzmény: forgione1 (102282)
foxrudi Creative Commons License 2014.07.30 0 0 102288

Ha van kávéfilter,minek a vatta???Csak fölszívja a folyadékot.

Előzmény: Tomsza74 (102280)
csalitos Creative Commons License 2014.07.30 0 0 102287

   Kissé elkapkodtam. Ez a 102284 hozzászóláshoz tartozik.

Előzmény: csalitos (102286)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!