Keresés

Részletes keresés

gabor0036 Creative Commons License 2014.08.01 0 0 102458

Tökmindegy hogy akkusav vagy tömény, ugyan annyit kell beletenni a ph végett. Akkuból több, töményből kevés. Persze én is vízzel hígítva teszem hozzá. 

Előzmény: foxrudi (102454)
zsorsz Creative Commons License 2014.08.01 0 0 102457

Ámen.

Előzmény: barkócza (102456)
barkócza Creative Commons License 2014.08.01 0 0 102456

Az összes szerves sav anionja lényegesen korrózívabb, mint a szulfát. A szulfátredukció nehezen, csak nagy koncentrációban és nagy hőmérsékleten történik meg (ugye, ez tart töltésegyensúlyt a réz oldódásával). Tény, hogy a foszfát vizes közegben még stabilabb, mint a szulfát (sőt, termodinamikailag stabil), a szerves anionok viszont viszonylag könnyen redukálódnak, sőt, némelyik jó komplexképző (pl. a citrát). Az a kis szulfát korróziós szempontból nem oszt, nem szoroz.

zsorsz Creative Commons License 2014.08.01 0 0 102455
Előzmény: körte51 (102453)
foxrudi Creative Commons License 2014.08.01 0 0 102454

Elég az akku sav is,nem embert kell eltüntetni,hogy kicsit morbid legyek!D

 

Előzmény: gabor0036 (102450)
körte51 Creative Commons License 2014.08.01 0 0 102453

Borsav ,almasav ,citromsav a gyümölcssav.

Előzmény: körte51 (102451)
körte51 Creative Commons License 2014.08.01 0 0 102452

A Sólyom könyv csak kénsavat említ ,amivel be kell állítani a pht ! Ha tudjuk ,hogy az az ideális cefrézési környezet , biztosítsuk!

Előzmény: gabor0036 (102450)
körte51 Creative Commons License 2014.08.01 0 0 102451

Nem tudom , még azt kellene tudni a gyümölcssav mi, citromsav?

Előzmény: zsorsz (102448)
gabor0036 Creative Commons License 2014.08.01 0 0 102450

Persze, én is ezt vallom! Eddig kénsav volt, (az van nálunk hekto számra 97%-os) de az élelmiszeri foszforsav sem drága (580ft/kg) így idén rápróbálok...

Előzmény: foxrudi (102449)
foxrudi Creative Commons License 2014.08.01 0 0 102449

Inkább legyen savazott cefre,mint ecet fészek!Szerintem!

 

Előzmény: gabor0036 (102438)
zsorsz Creative Commons License 2014.08.01 0 0 102448

Van valami adat,mérhető érzékelhető külömbség,a kénsavval nem kezelt pl.4ph-s cefrénél lemaródott teszem azt 0.5 mikron,vagy a savval kezelt le "zabált" 0.6 mikront?

Előzmény: körte51 (102446)
körte51 Creative Commons License 2014.08.01 0 0 102447

Egy ecetes cefrének is szerintem 3 alatt lehet a ph-ja az is kipucolja a főzőt!

Előzmény: zsorsz (102442)
körte51 Creative Commons License 2014.08.01 0 0 102446

Jó a kénsav a savassággal  van "gond" készülék szempotból!

Előzmény: gabor0036 (102445)
gabor0036 Creative Commons License 2014.08.01 0 0 102445

Sokra nem megyek a reggelinkel, ha bérfőző nem olvassa. :D :D

Én is kénsavaztam eddig, de most veszek foszfort. Ennyi odafigyelés jár a főzőnek is. :) 

Előzmény: zsorsz (102442)
körte51 Creative Commons License 2014.08.01 0 0 102444

Lassan főzheted! 10 napja forr ,ha jól értem!

Előzmény: sütöget (102443)
sütöget Creative Commons License 2014.08.01 0 0 102443

Kedves Tapasztaltak! A véleményeteket szeretném kérni sárgabarack cefre ügyében.

Két hete, kimagozva, festékkeverővel zúzva, pektinbontóval kezelt, általános gyümölcs és bor élesztővel oltott cefre pincébe letéve (15°C). Forrás nem igazán indult be. Felhozva 4 nap múlva, hűvös melléképületbe, újabb adag élesztővel beindult. A mai napig bunda naponta lenyomkodva. Ma gyufapróba: elaludt 10 cm-en belül. (Fontos: megfelelő edény hiányában 220 l-es műa. hordóban erjesztve, tetővel lezárva, kb félig van.)

Szerintetek mit tegyek, mire várjak?

 

zsorsz Creative Commons License 2014.08.01 0 0 102442

A legtöbb gyümölcs 4ph körül van,az a -1ph lényeges kimutathatóan eszi a rezet?...már megbeszéltük,csak a réz oxidot oldja a kénsav,de azt a gyümölcs savak is.Már a reggelink is kezd megkérdőjeleződni?

Előzmény: gabor0036 (102438)
norris53 Creative Commons License 2014.08.01 0 0 102441

Melegítés hatására a tömény kénsav oldja a rezet !

 

 

"
A kénsav csak forró, tömény állapotban oldja a rezet. Ekkor a kénsav központi atomja oxidálódik:
Cu + 2H2SO4 -> CuSO4 + SO2 + 2H2O "

Előzmény: gabor0036 (102438)
körte51 Creative Commons License 2014.08.01 0 0 102440

Igen és ez érthető is részükről!

Előzmény: gabor0036 (102438)
erik erik Creative Commons License 2014.08.01 0 0 102439

én azt kérdezném hogy a most hulló téli almát, pl. jonathán, delicus, ami a földre kerül.azt érdemes már cefrézni? vagy majd csak szeptembertöl? tavaly akkor kezdtem el szedni, de most hamarabb kezdet hullani.

 

gabor0036 Creative Commons License 2014.08.01 0 0 102438

A kénsavval az a tapasztalat, hogy bérfőzdék azért nem nagyon szeretik, mert állítólag a kén jobban bontja a rezet és nekik ez "kárt" okoz... 

Előzmény: naivkezdo (102405)
körte51 Creative Commons License 2014.08.01 0 0 102437

Ne kapkodd el ! Nem valami most kitalált dolog a savazás! A Sólyom bibliában le van írva!

Előzmény: naivkezdo (102435)
norris53 Creative Commons License 2014.08.01 0 0 102436

"Csak néhány gyümölcs igényli a feltétlen savazást."

 

Azért ne rohanjatok rögtön a Dunának a megdöbbenéstől :-)

A Mester által megjelölt gyümölcsök feltétlen igénylik a savazást - a többi csak ha nem tudod valamiért időben kifőzni-főzetni - semmi féle ellentmondás nincs az eddigiekhez képest --- ÉS EGYÁLTALÁN NEM AZT JELENTI HOGY TILOS SAVAZNI - MINDENKI MAGA DÖNT - ki így ki úgy. Azt látom - vannak akik vadásznak egy -egy ellentmondásnak tűnő hozzászólásra :-)

Aztán majd jönnek megint a kérdések - mit tegyek - egy hónapja kierjedt a cefrém - mintha megromlott volna pedig 5.ös a PH ja :-)

Előzmény: Feriba51 (102433)
naivkezdo Creative Commons License 2014.08.01 0 0 102435

naszóval akkor van eladó kb másfél liter akkusavam, fél liter foszforsavam:)

Előzmény: Feriba51 (102433)
naivkezdo Creative Commons License 2014.08.01 0 0 102434

nemrég írták itt, hogy felejtős.

Előzmény: Laccci82 (102432)
Feriba51 Creative Commons License 2014.08.01 0 0 102433

 

"Nem örülnék én sem ha a kedves ügyfél bejelentené hogy kénsavval kezelte a cefrét, de nem a cefrére gyakorolt hatása miatt ha nem a készülékeimre tett hatás miatt."

 

"Csak néhány gyümölcs igényli a feltétlen savazást."

 

Ezek a mondatok nem semmik és nem én mondtam. Jó volna figyelembe venni!!!!

Jó nedűt!!!

Előzmény: snapszmester (102420)
Laccci82 Creative Commons License 2014.08.01 0 0 102432

Köszi!

Aromafeltáró mihez ajánlotok? pl:birs

Van valami jelentősége egyálltalán?

stapika Creative Commons License 2014.08.01 0 0 102431

"Azért mert máshogy csinálja mint amit ajánlunk még nem biztos hogy igaza van."

 

   :-DDD

 

Előzmény: snapszmester (102418)
naivkezdo Creative Commons License 2014.08.01 0 0 102430

meg ez a hány fokra állítsa be kérdés. nem engedett a 48-ból:) mármint nagyon győzködött, hogy nem kell felé menni.

 

Előzmény: zsuzska60 (102425)
naivkezdo Creative Commons License 2014.08.01 0 0 102429

hajlok efelé:) köszi

Előzmény: snapszmester (102426)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!