Az összes szerves sav anionja lényegesen korrózívabb, mint a szulfát. A szulfátredukció nehezen, csak nagy koncentrációban és nagy hőmérsékleten történik meg (ugye, ez tart töltésegyensúlyt a réz oldódásával). Tény, hogy a foszfát vizes közegben még stabilabb, mint a szulfát (sőt, termodinamikailag stabil), a szerves anionok viszont viszonylag könnyen redukálódnak, sőt, némelyik jó komplexképző (pl. a citrát). Az a kis szulfát korróziós szempontból nem oszt, nem szoroz.
Persze, én is ezt vallom! Eddig kénsav volt, (az van nálunk hekto számra 97%-os) de az élelmiszeri foszforsav sem drága (580ft/kg) így idén rápróbálok...
Van valami adat,mérhető érzékelhető külömbség,a kénsavval nem kezelt pl.4ph-s cefrénél lemaródott teszem azt 0.5 mikron,vagy a savval kezelt le "zabált" 0.6 mikront?
Kedves Tapasztaltak! A véleményeteket szeretném kérni sárgabarack cefre ügyében.
Két hete, kimagozva, festékkeverővel zúzva, pektinbontóval kezelt, általános gyümölcs és bor élesztővel oltott cefre pincébe letéve (15°C). Forrás nem igazán indult be. Felhozva 4 nap múlva, hűvös melléképületbe, újabb adag élesztővel beindult. A mai napig bunda naponta lenyomkodva. Ma gyufapróba: elaludt 10 cm-en belül. (Fontos: megfelelő edény hiányában 220 l-es műa. hordóban erjesztve, tetővel lezárva, kb félig van.)
A legtöbb gyümölcs 4ph körül van,az a -1ph lényeges kimutathatóan eszi a rezet?...már megbeszéltük,csak a réz oxidot oldja a kénsav,de azt a gyümölcs savak is.Már a reggelink is kezd megkérdőjeleződni?
én azt kérdezném hogy a most hulló téli almát, pl. jonathán, delicus, ami a földre kerül.azt érdemes már cefrézni? vagy majd csak szeptembertöl? tavaly akkor kezdtem el szedni, de most hamarabb kezdet hullani.
"Csak néhány gyümölcs igényli a feltétlen savazást."
Azért ne rohanjatok rögtön a Dunának a megdöbbenéstől :-)
A Mester által megjelölt gyümölcsök feltétlen igénylik a savazást - a többi csak ha nem tudod valamiért időben kifőzni-főzetni - semmi féle ellentmondás nincs az eddigiekhez képest --- ÉS EGYÁLTALÁN NEM AZT JELENTI HOGY TILOS SAVAZNI - MINDENKI MAGA DÖNT - ki így ki úgy. Azt látom - vannak akik vadásznak egy -egy ellentmondásnak tűnő hozzászólásra :-)
Aztán majd jönnek megint a kérdések - mit tegyek - egy hónapja kierjedt a cefrém - mintha megromlott volna pedig 5.ös a PH ja :-)
"Nem örülnék én sem ha a kedves ügyfél bejelentené hogy kénsavval kezelte a cefrét, de nem a cefrére gyakorolt hatása miatt ha nem a készülékeimre tett hatás miatt."
"Csak néhány gyümölcs igényli a feltétlen savazást."
Ezek a mondatok nem semmik és nem én mondtam. Jó volna figyelembe venni!!!!