Keresés

Részletes keresés

madarbarat Creative Commons License 2010.06.30 0 0 2260

El nem tudod képezelni, mennyire örülnék!

Engem már nagyon nehéz innen kirobbantani, de madarászokat mindig nagy szeretettel látok.

Egy közepes kávéra is mindig fussa.

De előtte jelezz, mert akkor eldugom ezt az egerészölyvet, amit a 80-as évek közepén egy fácánozást követő borozgatáson rám erőltetett Farkas Pali, a hegyeshelmi vadőr - Úristen! Lehet, hogy már ő se ismerne meg!

Na még mielőtt a lényeg elsikkadna: szeretettel látlak bármikor.

 

Előzmény: Ladybee (2259)
Ladybee Creative Commons License 2010.06.30 0 0 2259
Sajnálom a kanárik és a Balaton szerelmesét, a fonyódi Kikötővezetőt. Zs. naponta hív, él, mint hal a vízben, alkalomadtán találkozhatnánk, elmesélem. Annál is inkább, mert a fiam is Csömörön lakik, előfordulok arrafelé gyakran.
Előzmény: madarbarat (2258)
madarbarat Creative Commons License 2010.06.29 0 0 2258

Kedves Ladybee!

Tudsz valamit róla? én turóczi barátomat már vagy 15 éve nem láttam. Remélem él és jó egészségnek örvend.

Annál is inkább, mert ma egy szomorú hírt kaptam. EGY MÁSIK KORTÁRSAM, KEDVES BARÁTOM, AZ MDOE-ben elnökhelyettesem már nincs, csak emlékeinkben él.

HOSSZÚ SZENVEDÉS UTÁN ELHUNYT

AZ ÚJKORI MAGYAR ÉNEKKANÁRI-VERSENYEK NAGY ÖREGJE

RICHTER GUSZTÁV 

ha be tudnám hívni a levelező promramomat, akkor hírt adnék arról is, hogy akaratának megfelelően mikor szórják hamvait a Balatonba.

 

Richter Gusztáv (1946-2010): 1970-től a Magyar Nemeskanári Tenyésztők Egyesületének tagja, az énekes kanári-versenyek megszállottja. 1979-ben felismerte, hogy a továbbfejlődést csak az MDOE-hez való csatlakozással lehet megalapozni.

Így nem utolsó sorban az õ munkássága is hozzájárult a két szervezet egyesüléséhez, és még abban az évben a budapesti INTERKANÁRI-verseny sikeres megrendezéséhez.

A magyar rollerkanárisok Roller-szakcsoport néven a H-15 csoporttal (ma már önálló egyesület) szoros együttműködésben évente megrendezték a magyar bajnokságot, mindig az év utolsó hétvégéjén, Pécsett.

A szakcsoport elnökeként is osztatlan tekintélynek örvendett. Egyébként hosszú évtizedekig ő volt hazánk egyetlen COM-vizsgával rendelkező énekes kanári-bírálója.

Súlyos betegsége miatt az ezredforduló után megrendült a rolleresek helyzete, s csak nehezen találtak újra magukra, s az újrakezdésnél is lehetett rá számítani.  

Előzmény: Ladybee (2252)
nighthawk_ Creative Commons License 2010.06.29 0 0 2257
Szia! A dolmányos nem védett, csak a vetési az.
Előzmény: madarbarat (2253)
Roland15 Creative Commons License 2010.06.29 0 0 2256
Konkrét forrásról nem nagyon tudok, amit leírtam, az tapasztalat és megfigyelés.
Előzmény: madarbarat (2255)
madarbarat Creative Commons License 2010.06.29 0 0 2255

Kedves Roland15!

Tényleg sajnálom, hogy még mindig nem tudjuk: a verdikt mely forráshoz köthető.

 

Előzmény: Roland15 (2254)
Roland15 Creative Commons License 2010.06.29 0 0 2254

A rigószülő különbséget tud tenni mérgező és nem mérgező gilisztafaj között, ezért láthattad Te is, hogy gilisztát visz a kicsiknek. Azonban nem mindegy, hogy milyet.

 A sok faj közül (közönséges földigiliszta (Lumbricus terrestris), világító giliszta (Eisenia lucens), barlangi giliszta (Helodrilus mozsariorum), erdei giliszta (Lumbricus polyphemus), rózsaszínű giliszta (Aporrectodea rosea), tejfehér giliszta (Octolasion lacteum), trágyagiliszta (Eisenia fetida) közül a trágyagiliszta mérgező a madarakra nézve. Pusztult már el ettől fogságban nevelkedő kisrigó, sőt, egész fészekalj is.

Viszont ami például eső után a fűből előmászik, az már nem a trágyagiliszta, hanem nagy valószínűséggel a közönséges földigiliszta, ami nem mérgező. A lényeg, hogy ne a komposztból valót kapják, hanem a kertből.

Azonkívül a giliszta a légcsőférgek köztesgazdája, így nem a legalkalmasabb a fiókák fogságban való táplálására, meg a rajta lévő nyálka sérti a torkukat, de ez ellen lehet védekezni, ha a gilisztát langyos víz alá tesszük, és lekapargatjuk a nyálkaréteget. Viszont a rigóknak valamiféle védettségük lehet a légcsőférgekkel szemben, hisz amennyi gilisztát ők elfogyasztanak...

Előzmény: madarbarat (2249)
madarbarat Creative Commons License 2010.06.29 0 0 2253

Sajnos nem így van!

Vagy nem is sajnos?

Az MME az egy valóban tiszteletre méltó egyesület, de mint ilyen nem lehet kompetens. Pontosan erről beszélt nagyon helyesen O.V. egy másik szakterület kapcsán - a közbiztonság garantálása az állam feladata, nem gárdáké, még akkor sem, ha a lehető legtisztább jóakarat vezérli őket.

Ugyanígy a törvények garantálása, betartatása és azokkal összefüggében mindenekelőtt a törvények megismertetése, az állampolgárok tájékoztatása miniszteriális funkció. Megette a fene, ha a természetvédelmi törvényekkel kapcsolatos tájékoztatást engedi az állam átcsúszni társadalmi szervezetekhez.

Ilyenformán az MME is dícséretes, ha részt vesz a természetvédelmi törvények  megismertetésében, a feladatokra való figyelemfelkeltésben stb, de azért maradjunk annyiban, hogy az országgyűlés hozza a törvényeket, az állam illetve szervezetei pedig végrehajtják azokat, azért kapják a zsozsót.

Ha nem teszik vagy nem jól teszik az nagyon nagy baj. Ilyenformán hozzászólásod akár lehet a kormányzati munka vaskos kritikája is. 

Persze értem én, hogy egy okleveles terepmadarász szíve csücskében az MME bizsereg, s főként a monitoring csoport, de az igazság mást diktál!   

Tehát most még egyszer TERMÉSZETVÉDELMI - ilyenformán a dolmányos varjú tekintetében is - ÜGYEKBEN KOMPETENS

A MAGYAR ÁLLAMI TERMÉSZETVÉDELEM HIVATALOS HONLAPJA

 

A TERMÉSZETVÉDELEM HIVATALOS HONLAPJA

 

www.termeszetvedelem.hu

Előzmény: canary1 (2237)
Ladybee Creative Commons License 2010.06.29 0 0 2252
Ismerem a cimborát (T.Zs), a mamája mindig szidta, hogy nem mosta el rendesen a húsdarálót! :-)))
Előzmény: madarbarat (2251)
madarbarat Creative Commons License 2010.06.29 0 0 2251

Teljék benne sok örömötök! A videót nézve legalább egy ember számára már ez az öröm valóság. S az összes körülményre tekintettel senki se tehet neked szemrehányást.

Remélem, a párod és a fiúk számára is fog nyújtani kellemes, szép élményeket a dolmányos.

S jaj! ki ne hagyjam!

Bízom benne, hogy az ő számára sem lesz fogság a nálatok töltött idő.

Rovarfogó hálót csinálhatsz egy régi függönyből.

Jut eszembe! Molnár Laci barátom is nagy szarkamániás volt, s ő vékony, rövidke marhaszív-szeletekkel kedveskedett a madarának. Egy-egy falatot bemártott kálciumporba - gondolom, nem kell magyarázni miért.

Aztán volt egy cimborám, aki a rágcsálóiról volt híres, de tartott szarkaféléket is. Nos ő az elhullott egereket, patkányokat (ne tessék megbotránkozni!) szőröstől-bőröstől ledarálta a madarainak.

Én a beóimnak költéskor napi 4-6 meztelen egeret szervíroztam - aki jártas a természetben, s úgy szereti az állatokat, ahogy ez a természeti törvények szerint minimum megengedhető, az ezt sem veszi zokon. 

beó
Előzmény: zsazska (2232)
vwopel Creative Commons License 2010.06.29 0 0 2250
""az Ez is Amerika c. film""
turmixolták és itták? ha jól emléxem:-) ( 82 )

Tegnap láttam ,,turbót,, :-) az utcánk elején a fűben volt de már késésben voltam.

1 óra mulva jöttem vissza és akkor már a tetőn volt. 10 percig csalogattam de csak ,,figyelt,, .

Ma is mentem de nem láttam. :-(
Előzmény: madarbarat (2249)
madarbarat Creative Commons License 2010.06.29 0 0 2249

Kedves Roland15!

Egy kicsit zavarban vagyok. Eddig viszonylag jó barátságban voltam a gilisztákkal, köztük a trágyagilisztával (Eisenia foetida) is. Aktív horgászként nem egyet felkínáltam a kárászoknak és azok szemmel láthatólag nagy élvezettel fogyasztották.

De rákapott a ponty, a keszeg, a törpe harcsa... A vágódurbics meg főleg!

Aztán jött (ha nem tévedek) az Ez is Amerika c. film, amelyből megtudtam, hogy az USA-ban gilisztatorta készítéséhez is felhasználják. A narrátor szerint a benne levő sok-sok B-vitamin miatt nagyon is kedvelt csemege ez a közismert gyűrűsféreg az amerikaiak körében. Na ezzel ugyanúgy lettem, mint a Colával - én a colával szemben előnybe részesítem az enyhén savanykás málnaszörpöt. A gilisztatortát is egyék csak ők!

Végül is én személyes ellenszenvem ellenére nyilvánvaló, hogy egy mérgező féregből nem csinálnak tortát - ha csak nem az anyósnak!

Na, hogy ne húzzam feleslegesen, mint az a lexikonban is szerepel: a szaporodás időszakában előfordulhat egészségre káros anyag a gilisztában, de összességében nem ez a jellemző.

Aki korareggel figyelt már fekete rigót, az nyilván látott a harmatos fűben keresgélő madarat, amint a hidegtől még dermedt gilisztákból 4-et 5-öt is felcsíp, hogy majd csemegeként átnyújtsa a kicsinyeinek.

Magyarán gyanús nekem ez az óvás a gilisztáktól. De - gondoltam - lehet, hogy mégis...

Nem sajnáltam az időt, felforgattam mindent és semmi.

Légy szíves segíts nekem valami megbízható forrás találni, amely konkréttá teszi az aggodalmat. Tényleg érdekel!

De vigyázat, nehogy megtévesszen a keresőre adott találati lista rövid ismertetője, az azokban rejlő figyelmeztetés éppenhogy a giliszták veszélyeztetettségére utal. 

Ami pedig a fészekparazitákat illeti, nos, abban igazad van. Köszönöm szépen a figyelmeztetést!   

Előzmény: Roland15 (2226)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.29 0 0 2248
Én nem vagyok se vadász se vadőr se stb. Én csupán egy madárkedvelő polgár.
Igen a monori börze színvonala igen siralmas. Nem érdekli őket hogy az állatok milyen egészségügyi állapotban vannak. Csak adjuk oda a belépő összegét és onnantól fogva lesz@rják. Nem beszélve a gagyiárusokról akiknek per pill semmi keresni valójuk nincs a börzén.
De ez ellen semmit nem tehetünk, legalábbis én nem.
Előzmény: mepisz (2247)
mepisz Creative Commons License 2010.06.29 0 0 2247

Kedves galambászlány !

--------------------------------

Bizony én is járok a Monori börzére és  siralmas a látvány amit ott egyesek

büntetés nélkül végeznek. A szervezőket nem érdekli mi van a börzén, csak a bevétel a fontos. Sok állattartót én is megszólítottam, bizony furcsán néztek rám.

Ha felétek ilyen szörnyűségek történnek mint a fácántelep környékén lövik az

egerészölyveket bizony én szégyellem magam ,szégyellem ,hogy 37 éve ebbe a

vadásztársadalomba tartozok, de szégyeljék magukat azok az emberek is akik

ezt megengedik maguknak illetve a környezetüknek, semmi köze az egerészölyvnek

a fácánhoz, hidd el nekem. A preparált madarakat évekkel ezelőtt be kelett volna

jelenteni, aki nem tette ugyan arra a büntire számíthat mitha most ejtette volna el.

Előzmény: Törölt nick (2228)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.29 0 0 2246
Jó akkor én vagyok a hülye...én így tudtam mert ezt láttam...
Előzmény: nighthawk_ (2245)
nighthawk_ Creative Commons License 2010.06.29 0 0 2245
Figyelj, nehogy azt hidd, hogy ennyire naív vagyok. Láttam már kitömött uhut, meg szalakótát is "vadásznál". Vagy legyen inkább puskás ember? De ha már olyat tesz/el amit elvileg tilos, legalább ne kürtöld szét a nagyvilágban.

Attól fő fel az agyvizem, hogy a "vadászok" azt hiszik, hogy ebben az országban nekik mindent lehet. Más is lop, akkor neked, meg nekem is lehet?

(Az egerészölyv és a karvaly is védett. Régebben lehetett lőni a fácántelepeken a héját, de már ez is megszűnt, ha jól tudom. Az első kettőt régebben sem volt szabad.)
Előzmény: Törölt nick (2243)
Roland15 Creative Commons License 2010.06.29 0 0 2244

Mennyit foglalkozol vele naponta? Ha sokat, hozzád fog szokni, és nem megy el a háztól, hanem veled marad. Viszont erre az esetre ajánlatos beszerezni egy röpdét, ahová minimum éjszakára vagy ha nem vagy otthon bezárod. Erre azért van szükség, mert akármennyire is szelíd, esetleg elcsámboroghat, megijed valamilyen zajtól és világgá repül. Ezenkívül, mivel fogságban nő fel, ki lesz téve mindenféle olyan veszélynek, amelynek a vad társai nem.

A hangyák nemhiába keltették fel az érdeklődését, a hangyasav remek parazitaölő hatású, ezt tudják ösztönösen. Próbáld élő eleséggel rászokatni az önálló evésre, előbb-utóbb menni fog!

Előzmény: zsazska (2240)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.29 0 0 2243
Ne csak nekik hanem más megyékben és városokban is gratulálhatsz mert ugyan így csinálják...az egyik városban én is voltam vendégségben, ott az étkező tele volt kitömött állatokkal (nyári lúd, sirály, egerészölyv, karvaly, seregély, stb.)
Előzmény: nighthawk_ (2242)
nighthawk_ Creative Commons License 2010.06.29 0 0 2242
Gratulálok az apukádnak meg a vadőrnek is. :(
Előzmény: Törölt nick (2241)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.29 0 0 2241
A vadőr ismerősünk, százával lövi az egerészölyveket amik a fácántelep környékén ólálkodnak, Édesapám pedig vadász, tisztában van a szabályokkal.
De sztem nem csak nekem van kitömött állat a lakásban.... Pl láttam már eladó kitömött meggyvágót és csókát is, azokkal mi van? Azokat szabad?
Na de tök 8. Nem nyitok vitát.
Előzmény: nighthawk_ (2239)
zsazska Creative Commons License 2010.06.29 0 0 2240
Köszi a bátorítást! Jelenleg úgy gondolom, hogy igyekszek neki biztonságos helyet biztosítani mindaddig, amíg megtanul megbíhatóan repülni, és táplálkozni, de azután szabad teret kap. A döntés az övé lesz. Ezért is nem szoktatom őt a kutyákhoz! Jobb, ha fél a potenciális veszélytől. Most napközben, mikor a kutyákat elzárom, kiviszem őt a kertbe, és hagyom, hogy szabadon bóklásszon. Ma feltettem őt egy almafára. Nagyon tetszett neki, és a hangyák is felkeltették az érdeklődését:-) Az ivóvizet már felfedezte, és ivott önállóan, de enni még mindig csak akkor eszik, ha etetem. Megpróbáltam elétenni tálban az ételt, de még csak ügyetlenkedett.
Később hozok majd róla fotót és talán videót is!
Előzmény: Roland15 (2233)
nighthawk_ Creative Commons License 2010.06.29 0 0 2239
Ne vegyél rá mérget. Ideje lenne átolvasnod a hatályos vadászati törvényt. De nem akarok Offolni, csak legalább ne írnád...
Előzmény: Törölt nick (2238)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.29 0 0 2238
Fácánőrzéskor megengedett ezen ragadozó madár gyérítése. Ugyan úgy ahogy az egerészölyvé is.
Előzmény: nighthawk_ (2236)
canary1 Creative Commons License 2010.06.29 0 0 2237

Hali !

 

Dolmányos varjú ügyben talán a legkompetensebb info:

http://www.mme-monitoring.hu/birds.php?huring=CORNIX

 

Üdv Néktek !

 

canary1

nighthawk_ Creative Commons License 2010.06.29 0 0 2236
Nekem csak egy van és azt is apum lőtte fácánőrzéskor.
Erre azért nem kéne büszkének lenni....
Előzmény: Törölt nick (2228)
Roland15 Creative Commons License 2010.06.29 0 0 2235
Azért vigyázz, nehogy behülyítsék a vad szarkák!
Előzmény: Törölt nick (2234)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.29 0 0 2234
Nagyon helyesen cselekedtél! Én is így tettem volna biztosan.
Remélem hogy röpképes lesz a varjad és ha kedve van csatlakozik hozzátok ha pedig nem akkor egy varjú családhoz:-)
Az én Lidércem egész nap kint van és már nem egyszer jöttek kóbor szarkák erre, cserregtek is de Lidércet nem érdekelte, velünk maradt.
Előzmény: zsazska (2232)
Roland15 Creative Commons License 2010.06.29 0 0 2233
Szerintem ne érezz bűntudatot. Ha tényleg nem volt biztonságos helyen, valószínű, hogy már nem élne. Egyébként mi a szándékod vele? Megtartod?
Előzmény: zsazska (2232)
zsazska Creative Commons License 2010.06.29 0 0 2232
Kedves Madárbarát! Törvények jönnek, mennek, és az ember nem mindíg értesül a változásokról! Most legalább ki lett vesézve ez a téma is, és így legközelebb már kéznél lesz a hiteles forrás, ahol ezekről informálódni lehetne!
Nagyon sajnáltam amúgy, hogy nem itthon, hanem a Balatonnál kerültem abba a helyzetbe, hogy eme madárka sorsáról döntenem kellett. Ott természetesen nem volt kéznél a lexikon, és az internetet is csak egy internetpointról tudtam elérni. Ott aztán pár ezer forint bedobálása után is csak nagyon szegényes információhoz jutottam. Mikor már itthonról jelentkeztem, és Roland15 figyelmeztetett arra, hogy lehet, hogy ő már spontán hagyta el a fészkét, elég rossz érzések kerítettek hatalmukba, és ha tehetném, vissza is csinálnám az egészet, de már késő. Elhoztuk őt, de a dologhoz hozzátenném, hogy nem volt biztonságos helyen. A legforgalmasabb főút mentén gyalogolt. Egyik oldalról egy magas támfal felett húzódtak a házak, ahová ő, aki röpképtelen, fel nem juthatott volna, a másik oldalról pedig az úttest, és a vasúti sín szegélyezte, és csak aztán jött volna a parti sétány. Mint az írtam is, nem azonnal hoztuk el. Előbb elmentünk autóval, amikor észleltük őt, és csak mikor visszafelé is ott láttuk, és még mindíg nem talált magának menedéket, akkor vettem fel a földről. Szerintem percek kérdése volt, hogy egy macska, vagy kutya végezzen vele. Mára már lassan 1 hete, hogy velünk van, de még most sem képes röpülni. Mivel nálunk a kert végében, és a réten is élnek Dolmányos varjak, így remélem, hogy idővel majd társra talál. Addig azonban meg szeretném őt óvni a rá leselkedő veszélyektől. Tudatosan nem mutattam be a kutyáimnak, mert szeretném, ha legalább a négylábúakkal szemben tanusítana tartózkodást, nehogy baja essen!
Előzmény: madarbarat (2225)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.29 0 0 2231
Ja egyébként monori börzéken rendszeresen jelen vagyok...ahhoz képest hogy mindenhez szinte papír kell senki sem tartja be az abban leírottakat. Pl állatorvosi papír kell minden bevitt állatra, mégis látni szinte minden 3. árusnál beteg, fertőzött állatot. Akkor ilyenkor mi van?
Előzmény: Törölt nick (2230)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!