Keresés

Részletes keresés

Big Blaster Creative Commons License 2001.02.26 0 0 topiknyitó
Szevasztok!

Egy (egyelőre meg nem nevezett) MLM társaság próbál beetetni egy un. lágy-mágnes golyóval, ami (szerintük) lágyítja a vizet, így pl. egy mósógépbe téve megakadályozza a vízkő lerakódást. Szerintem baromság az egész, de nem tudom tudományos alapon megcáfolni. Az asszony persze egyből elhitte a beetető dumát, így most van otthon kipróbálásra egy ilyen golyó. A feleségem szerint működik, de én valahogy nem találom elégségesnek a "bizonyítékokat". Eleinte próbáltam meggyőzni arról, hogy hülyeség az egész, de nem akarom tovább erőltetni a dolgot, mert e-miatt szerintem nem érdemes veszekedni.

A cégnek persze van ismertetője a kütyüről, amiben leírják a működési elvet, de ez csak látszólag tudományos magyarázat (tele van szakszavakkal, hogy a laikusokat elvakítsák). Valójában baromi felületes az egész írás, szerintem arra építenek, hogy a 20 éve tanult középiskolai fizika ismeretekre alapozva egy átlag ember ugysem tud ellenérveket felhozni, így nem is tud érdemben vitatkozni velük.

A magyarázat lényege az, hogy a mágneses tér hatására a vízben oldott mészkőmolekulákban spontán kristályképződés indul meg, de az így létrejövő aragonit (ezt írták) kristályoknak más a szerkezete mint a közönséges vízkőnek, ezért nem tudnak összetapadni. E-miatt nem rakódik le a mészkő a mosógép alkatrészeire. Ez első hangzásra baromi jól hangzik, de vajon igaz-e?

Szívesen várok minden hozzászólást.

Big Blaster

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!