Keresés

Részletes keresés

Sama Creative Commons License 2000.03.07 0 0 2973
Tisztelt forumlakok/olvasok!

Hosszu ido utan vegre boldogan jelenthetem be, remelem sokak oromere, hogy Magyarorszagra egy uj, tradicionalis kung fu stilus erkezett: Choy Li Fut.
E stilus a vilagon a 2. helyet foglalja el a legnepszerubb stilusok kozott. Nagymestere, akitol en is tanultam Doc-Fai Wong nagymester, aki The Plum Blossom International Federation vezetoje, ahol Tai Chi -val es Choy Li Fut-tal foglalkoznak. (Ennek a szovetsegnek lettunk mi is hivatalos tagjai: www.plumblossom.net -hp-n az iskolak kozott megtalalhatoak vagyunk.)
Roviden a Choy Li Fut-rol annyit, hogy egy eleg fiatal stilus (1836-ban jegyeztek be), Shaolin eredetu es az alapitonak (Chan Heung) 3 mestere volt, akik kozul 2 deli, 1 eszaki stilust tanitott neki. Ebbol egy olyan stilus alakult ki, mely a deli keztechnikat otvozi az eszaki labtechnikaval.
Nagyon eroteljes stilus, nagy ivu uteseket hasznal leginkabb. Rengeteg mindent irhatnek meg, de most nem nagyon van ra idom.
Ha vkinek akarmilyen kerdese van, szivesen fogadom es legjobb tudasom szerint valaszolok is.
Kijo, kerlek ne ird le azt, ami eloszor az eszedbe jut, amikor ezt olvasod :))

Sama

Mamut Creative Commons License 2000.03.07 0 0 2972
DLala,

"Én az ellen a jelenség ellen szövegelek, ha semmiféle ilyen felkészítés nincs."
Nem vitakent csak a pontositas kedveert erdekelne, hogy mit hianyolsz ?
Peldaul ha megnezned a mi edzeseinket, kb. egy lassitott filmet latnal. Semmi erolkodes, dinamika, stb. Paros gyakorlatoknal a legfinobabb mozdulatokat probalom hasznalni, amit csak tudok. ( emiatt a lanyokkal jobban is szeretek gyakorolni :oD, mert a fiukkal elobb utobb "dulore" akarjuk vinni a dolgot, es az nem jo a gyakorlat szempontjabol ) Megis edzes vegere ki lehetne csavarni a polomat, leszakad a vallam, remegnek a labain, nezek ki a fejembol, stb. Pedig azt lehetne gondolni : mi ebben a nehez ? Ezert a kerdes, hogy mi az amit kivulrol lehet latni, es mi a szemelyes tapasztalat. Szoval mire gondoltal ?

Előzmény: DLala (2970)
Johny Bravo Creative Commons License 2000.03.06 0 0 2971
Jó napot!
Egy kérdésem volna.
Edzésen mindig azt mondják nekem, hogy nagyon merev vagyok. Tud valaki segiteni, mit lehet ez ellen tenni? Mik a célszerű, otthon is végezhető gyakorlatok?

Előre is köszi

DLala Creative Commons License 2000.03.06 0 0 2970
Nem baj, ha vannak, akik nem tudják magukévá tenni azt, amit én.

Viszont szívbol örülök, hogy ha nehezen is, de sikerült a fórumot a hajánál fogva visszarángatni a süllyesztobol és normális hangvételu hozzászólásokra rávenni titeket. Lám, még stempi is itt van! Bassman, Fodhözragatt, Gemini, hol vagytok?

Pár reagálandó.
Amikor eltörték az orromat, valahogy nem az járt a fejemben, hogy úristen, engem most megtaláltak, mi lesz velem ezután, vége stb., hanem másnap is odaálltam ugyanazzal az emberrel küzdeni és megpróbáltam tanulni a hibámból.

Joruto,
nos, volt már néhány igen komoly sérülésem is, de valahogy egyik után sem éreztem azt, hogy félnék. Inkább rettento mérges voltam magamra, hogyan kerülhettem ilyen helyzetbe. És ez csak még keményebb munkára ösztönzött. Bár az is igaz, megfontoltabb (óvatosabb) is lettem. De ezt nem a félelemnek, hanem a tanulásnak tudom be.
Úgyhogy a magam részérol ezt az eszmefuttatásodat nem tudom értelmezni. Tán félnem kellene?

Sajnos az emberek többsége nem tanul a mások hibájából és csak a saját kárán tanul. Ez hosszú évek pedagógiai tapasztalata, és messze nem csak az enyém.

Azt meg, hogy ki jár tévúton közülünk, majd az ido eldönti. Ha eldönti.

Ja igen, ha tartok valamitol, az az, hogy valaki másnak okozok komoly sérüléseket.

bout,
te mondád, nálatok is vannak, akik úgy érzik, magánszorgalomból olyasmit is csinálnak, amit edzésen nem, illetve nem igazán fér bele az adott stílusba. Én csak egyetérteni tudok velük. Valahogy szimpatikus nekem a crosstraining és erre mindenkit csak bátorítani tudok. Természetesen egy fenékkel két lovat nem lehet megülni, ezért maradj az eredeti stílusodban, de sosem árt, ha tanulsz egy kis másfélét is...

Mamut,
TKDs szempontból sajnos nem tudom értelmezni ezt a külso ero-belso ero dolgot. Én csupán a megfelelo fizikai felkészítés hiányát ostoroztam egynémely helyeken (nem stílusoknál!). Ha bout éjt nappallá téve dobál vagy esik, és közben jól elfárad fizikailag is meg szellemileg is, az is egy komoly edzés. Én az ellen a jelenség ellen szövegelek, ha semmiféle ilyen felkészítés nincs.

Manócz,
Na gyere te puhány harcmuvész, játsszuk le! :-)
Bocs ez kicsit OFF

Mamut Creative Commons License 2000.03.06 0 0 2969
bout,

ettől jó a fórum, hogy rengeteg dolgot kitárgyalunk több szemszögből, majd mindenki hazaviszi, azt ami szimpatikus neki. De ha nem ismerjük a többi lehetséges megoldást, attól azok még léteznek, sőt jók is lehetnek. És ugye a tudás hatalom... :oD

Előzmény: bout (2968)
bout Creative Commons License 2000.03.06 0 0 2968
Ez már egy jóval nehezebb kérdés.
Ha véletlenül pont nekem tetted fel, én inkább átpasszolom a tapasztaltabbaknak. Bár szerintem nagyjából mindenki a saját, bevált módszereit igyekszik népszerűsíteni, mint az idealizált, ki nem próbált módszereket.
Ahogy azt már Dlala is többször a szememre vetette, nekem nincsen semmilyen harci tapasztalatom, főleg amióta aikido-t tanulok.
Azt tudom, hogy mi nem szoktunk felületkeményíteni edzésen, de otthon többen szoktak makiwara-zni, vagy falat ütögetni.
A fő izomerősítő gyakorlatunk a gurulás és a zuhanás. Jaff Raji sensei azt mondta nekünk tavalyelőtt nyáron, hogy a gurulás olyan izmokat képez, amik nem kemények és merevek, mint amit a súlyzóktól kap az ember, hanem rugalmasak, szivacs-szerűek. Állítólag ez segít fejleszteni azt az érzéket, amivel a kontaktust tartja és "érzi" az ember. Legyen az fizikai, vagy szellemi kontaktus.
A gurulás egyrészt valamennyi testi erőt igényel, hiszen át kell billennie az embernek a súlypontján, de inkább a talaj maszírozó hatása számít.
Ebbe szerintem még simán belefér a felületkeményítés, csak talán az edzésen nincs rá idő, meg egyébként is furcsa dolog aikido edzésen rendszeresen azt gyakorolni, hogy hogyan kell beleállni az ütésbe, rúgásba. Bár nem rendszeresen, de azért ilyen edzés is szokott lenni.
Emlékszem, amikor elkezdtem edzésre járni, az első hetekben minden tagom fájt, amit megütöttem esés közben. A könyököm, az alkarom, a fenekem, a hátam. Volt, ami be is lilult. Aztán ez elmúlt. Egy részt javult a technikám, másrészt keményedett, edződött az érintkező felület. Az edzés végi földharc-játékoktól kipirosodoott a nyakamon a bőr. Aztán az is elmúlt. Az erős fogásoktól begyulladt a karomon a bőr, most már az én csuklómon is erősebb a szőr, mint minden aikidósnak. :-) Ilyen csodás az emberi szervezet. A rendszeres igénybevételhez hozzászokik.
Amin egy kicsit csodálkozom, az a szellemi keményítés. Hogy bele KELL állni az ütésbe. Egy magyar mester azt írta: "erős ütés nincsen, csak olyan emberek, akik azt nem bírják."
"Az ellenállásnak megvannak a határai; az ellent nem állás határtalan" Ezt már Ueshiba mondta.
De ezt is el tudom fogadni, hiszen rengeteg jeles és eredményes képviselője van a módszernek.

bout

Előzmény: Mamut (2965)
Mamut Creative Commons License 2000.03.06 0 0 2967
Kijo,

nem tudom, hogy vonalban vagy e ? Ha igen a "felelemmel" kapcsolatban lenne kerdesem. Ha a hibas vegrehajtas miatt "bekapsz" egyet, azt irod nem celravezeto, hisz felelmet szul, ami minden mast megol. Proba nelkul honnan tudod, hogy a technika mukodik v. hogy hibatlan a vegrehajtas ? Alapvetoen kuzdelem nelkul felul lehet emelkedni ezeken a felelmeken ( megutom, megutnek ) ? Vagy csak azt akartad mondani, hogy ez is egy fontos dolog, ami megkulonboztet egy harcmuveszt meg egy sportolot, hogy egy "rossz tapasztalat" milyen hatassal van ra a tovabbiakban ?
En nem gondolom, hogy a modernkori harcmuveszek tenyleg fel lennenek keszulve az eletuk v. az egeszseguk felaldozasara adott esetben. Ez emberi tenyezo, ami nem attol fugg, harcmuvesz e valaki v. epp szakacs. A pillanat donti el, ki hogyan fog reagalni. A szakacs eppugy kepes volna felaldozni magat, mintahogy a harcmuvesz osszeroppanni. Lehet erre egyaltalan keszulni v. ez velunkszuletett kepesseg, ami elojon ( v nem ), ha szuksegunk van ra ?
Mi vegre a sok gyakorlas, ha nem talaljuk meg benne napjaink oromet ? Keszulunk a vegso megmerettetesre, ami sohasem jon el es halalunk napjan csalodottsagot erzunk, hogy elpazaroltuk az idonket ? En a harcmuveszet ket szavat igy ertelmeznem : A muveszet az amiben oromodet lelheted es olyan plusszt ad, amibol nap mint nap erot merithetsz. A harc pedig csak egy eszkoz, ami pusztan csak a megvalositast szolgalja. Nem onmagaert valo a harc ( masok legyozese, magunk legyozese ), hanem eszkoz, ami altal jobbak lehetunk.

Bocs a vege nem is igazabol neked szol..., csak ugy jott :oD
Te mit gondolsz mitol lesz egy technika tokeletes ( persze sok gyakorlas, ez ok ), de megis hogyan ? Vannak a megismeresnek szintjei ? Meg lehet ezeket fogalmazni ? Nem tudom mennyire voltam ertheto...
Koszonettel: Mamut

Alexfux Creative Commons License 2000.03.06 0 0 2966
Tetszett ez a nyelv pelda, csak annyit tennek hozza, hogy azert a nemete es az angolok sok mas nyelvuvel probaltak elhitetni, hogy az ovek az igazi. De ezt mar csak a tortenelmi huseg es a barati kotozkodes kedveert irtam :-)
Lajanak van igaza a felkemenyitessel kapcsolatban. Nem merev betonszeru izmok keletkeznek, ha jol csinalod, hanem laza (elmozdulasra es kikerulesre tokeletesen alkalmas) izmok, amik a kello pillanatban nagyon meg tudnak kemenyedni. Elmeselek egy esetet, amikor a felkemenyitett utesallo hasizmom (amikor meg volt :-) ) segitett ki a bajbol.
Szamitastechnikuskent dolgozom egy bankban es egyszer PC monitort kellett cserelni egy penztarban. Szep marvanypadlo volt es nekem meg gumitalpu cipom, amivel egy tocsaba sikerult belelepnem az utcan. Termeszetesen elcsusztam azzal a "ket lab fejmagassagban" modszerrel. A vadiuj monitor meg a kezemben. Volt egy pillanat, amikor eldonthettem, hogy eldobom a monitort (aminek arat levontak volna a fizumbol) es tompitok a kezemmel, vagy hasizomra veszem es meglatom mi lesz. Ez utobbi lett a megoldas es en is es a monitor is megusztuk. De lehet, hogy ha nincs feleddzve a hasizmom, akkor megserulok. Azert ne probaljatok ki!
Előzmény: bout (2964)
Mamut Creative Commons License 2000.03.06 0 0 2965
bout,

szep gondolat... :oD
Akkor visszakanyarodnek az eredendo kerdesemre, csak pontositanek...
Gyakorlas kozben mi a jobb megoldas ?
1) Vedofelszereles es tiszta v. majdnem tiszta ( erobol ) technikak ?
2) Kontrollalt technikak es kontrollalt vedesek ( elvezetesek ) ?
3) mindketto ?
4) egyik se ?
5) olyan amire nem is gondoltam... :oD

Előzmény: bout (2964)
bout Creative Commons License 2000.03.06 0 0 2964
Már megint ott tartuk, hogy átment a stílusbemutató egymás fikázásába. Pedig stempi is nagyon jól mondja, hogy mindenki azt csinálja, amihez kedve van, a többiek meg tanuljanak a leírásaiból.
Valószínüleg ugyanannyi idő (egy élet) alatt jobban jár, aki vagy csak a lágy-elvezetős, vagy a kemény-blokkoló stílust gyakorolja, mint aki megpróbálja ötvözni a kettőt. De az idő ugye nem mindenkinek és nem mindig számít. :-)
A félelem igen nagy úr és sokszor nehéz megszabadulni tőle. Amikor szertornáztam és egyszer egy hibás tenyérvédő miatt rátekeredtem a nyújtóra és eltört az alkarom, gyógyulás után minden alkalommal éreztem, hogy már megint szorul a tenyérvédő. Abba is hagytam az egészet (nem követendő példa).
Aztán amikor a már említett orrbetörés+fogkitörés történt, akkor szinte csak azzal foglalkoztam, hogy a srácnak ne menjen el a kedve az egésztől, mert nagyon lelkiismeretfurdalása volt (mázli: a saját ijedtségemmel nem kellett foglalkoznom). Én egy-két hétig jobban figyeltem, külön lassított támadásokat kértem, de már elmúlt. Tanultam belőle, de nem csak azt, hogy jobban vigyázzak az fejemre, hanem azt is, hogy a félelem miatti külön odafigyelés csak elvonja a figyelmet. Így egy sérülés után nem az a legfontosabb, hogy az illető megtanulja a leckéjét és máskor jobban vigyázzon, hanem hogy felülemelkedjen a félelmén, amit a sérülés okozott. Mint a lovaglásban, ahol, ha leesel a paciról, egyből vissza kell ülnöd. Ráér utána megnézni, miért is dobott le, mire kell vigyázni.
Nemrég megrándítottam a nyakam egy bemutatón és gyógyulás közben már nem azon rettegtem, hogy mikor fogom megint kitörni a nyakamat, hanem hogy mikor mehetek már edzésre? Mikor múlik már el? Aztán odajutottam. És nagyon sokat köszönhetek az edzőtársaimnak, akik egy hónap kihagyás után engem nem kímélve ugyanúgy dobáltak és vágtak nyakon, mint azelőtt, vagy még jobban. Nem hagyva nekem időt az óvatoskodásra. Én már azt hittem, nem is tudják, mi történt velem, de edzés végén néhányan odajöttek és megkérdezték, hogy jól vagyok-e már? :-)

Ez az egész stílusbörze talán olyan, mint a világ beszélt nyelvei. Mindenki a sajátján beszél. Vannak hasonló nyelvek és vannak teljesen különbözőek. Sőt! Vannak nyelvjárások, dialektusok is. Egyes emberek szívesen és lelkesen tanulják mások nyelveit, mások megvannak a sajátjukkal is. Mindenki a többi nyelvet tartja nehezebben megtanulhatónak, esetleg értelmetlennek, a sajátját meg "csak" tudja. De kinek jutna eszébe, hogy elhitesse a németekkel, vagy a brittekkel, hogy a magyar jobb nyelv és inkább magyarul kéne beszélniük?

bout

Alexfux Creative Commons License 2000.03.06 0 0 2963
Egyszer egy shito-ryu edzesen, ahol reszt vehettem Roni shihan (remelem jol irom a nevet) tanitott. Az edzo megemlitette neki, hogy kyo-s vagyok, mire Roni annyit mondott, hogy jo jo a kyo, meg a felkemenyites, de akkor baj van, ha az ellen okleben egy csavarhuzo van. Azota ez lebeg a szemem elott. Nekem azt tanitottak, hogy a leheto legtobb tamadast ki kell vedeni. Es meg valami... Mi a felkemenyitest nem csak a hasizomra ertjuk. Minden olyan testfelulet, ami a harc soran "felhasznalasra" kerul akar tamado, akar vedekezofeluletkent, azt felkemenyitjuk. Roppant kellemetlen az pl. hogy valakinek azert kell feladnia egy kuzdelmet, mert a horogutese veletlenul az ellenfele csipocsontjan csattant es ettol szetment a seiken-je.
Termeszetesen az altalad emlitett embertipust ismerjuk, viszont nalunk az igazan jo karateka technikas, eros es rendelkezik ezzel a "testpancellel', ha erted mire gondolok!
Előzmény: Manócz (2961)
Manócz Creative Commons License 2000.03.06 0 0 2962
Ütés kontroll:
Persze minden mesternek kell tudnia az ütéseit kontrollálni, de szerintem az ellenfél ha rossz irányba mozdul, behajol az ütésbe, akkor ezért a mesret a dojoból még elzavarni nam kell.

Bout:
Jogos, elfelejtettem az előzményeket. (ninja)

Kijo
A kis fájdalom motivál és használ, a nagy bedig ártm ahogy írtad.

Manócz Creative Commons License 2000.03.06 0 0 2961
Kijo
A legtöbb gondolatomat ellőtted:))

A következőket tapasztaltam: azok az emberek, akik sokat foglalkoznak test-felület keményítéssel, előbb-utóbb bíznak benne. Hiszen a kedvenc edzőtárs is hiába üt, bírja. Aztán küzdelemben is beengednek ütéseket, és rászoknak. Amikor aztán egy ismeretlen ember ellen küzdenek, és kapnak egy akkora ütést, hogy a háton jön ki az ököl, van renedesen csodálkozás, hogy mióta locsolnak vízzel. Tehát szerintem a testkeményítésnek igazándiból edzésen vagy versenyen van jelentősége, persze önmagában nem baj, ha valaki ilyen. Valódi harc esetén ami vagy néhány másodpercig tart, vagy órákon át kerülgetik egymást, de a harc része ott is rövid, a technika és stratégia többet ér. Meg aztán (megint csak tapasztalat) a technikai küzdők jóval kevésbé magabiztosak, és emiatt óvatosabbak is. Biztos mindenki találkozott vele: gyúr, erősít, keményít, már két éve karatézik (bocs, csak példa), akkora az arca mint a bécsi kapu, azt hiszi legyőzhetetlen (a haverok között lehet). Aztán összefut egy puhány harcművésszel, és azt se tudja, honnan jött a pofon...

hiryu Creative Commons License 2000.03.06 0 0 2960
Értsd: jön a támadás ezerrel, én meg szépen kilépek oldalra. Már csak rá kell segíteni egy kicsit, és jöhet a Családi est. /...Zúg az éji bogár.../
Speciel ha az illető jóval erősebb, nehezebb nálam, akkor kitérés nélkül megállítani, részemről nem lenne más, az öngyilkosság egy különösen bonyolult formája.

pld utca. Hátrálj, távolságot tartva, "nyugi, nyugi" szöveggel. Amíg a támadási távolságon nem kerül beljebb mit tud csinálni?

Másképp még: ha nem ér utol, mert gyorsabban futok, az se rossz.

Volt részem egy rablási kísérletben, tárgyaláson a bírónő majdnem megsajnálta szegény gyerekeket.
/Maga karatés?/ Pedig én hozzájuk sem értem, csak frászt kaptak...

Előzmény: DLala (2945)
hiryu Creative Commons License 2000.03.06 0 0 2959
Eszembe jutott mit érezhet az, akit sikerült jól orrbagyűrni, és ezek után élete végéig egy szép, lapos "négerorr" büszke birtokosa lehet...

9éves gyerek, részemről utoljára....

Ha szándékosan csap oda ekkorát, elzavarnám a dojok környékéről egy életre.

Ha nem tudja a technikát kontrollálni, hogy lehet edző.

Nem tudom mit szólna az illető, /hogy az arányok kb ugyanazok legyenek/, ha a legközelebbi edzőtáborban, a nagymester leültetné, azt' jól fejberugná, hogy szokja ezt is.

Félreértés ne essék, lehet az illető bármely stílus "edzője", véleményem ugyanaz lenne, beleértve a saját stílusomat.

Előzmény: PINGYI (2958)
PINGYI Creative Commons License 2000.03.06 0 0 2958
Kedves Wazull!

Nálunk volt már a családi bírkózás során, hogy orrbavágtam szegény gyereket, de volt,hogy én kaptam olyat, hogy monoklival jártam a faluban, mert eltalált a fiam.(senki sem hitte el, hogy nem a férjem volt:)
Ez nem baj,benne van a pakliban. Lehet, hogy vannak olyan gyerekek, akik tényleg megutálhatják az egészet,azért mert kaptak egyet. De hogy a pszihoanalízis pontosabb legyen, nem küzdelem közben történt a dolog, hanem fájdalomtűrés közben. Ez egészen pontosan azt akarja jelenteni, hogy azért az edző ütötte meg, mert a gyerekek egymást nem ütik meg rendesen. Lehet, hogy ide csupa nyuszi jár edzeni, de fájdalomtűrés címszóval sem ütnek a gyerekek negyederőnél többel és azután is bocsánatot kérnek. Az edző sem ütött olyan irtó nagyot, csak szegény fiú nem figyelt a levegővételre és az izmaira. De ebből tudhatja, hogy ilyen az is ,ha küzdelem közben talál be egy ütés.

Amennyire látom, nem csak arra kell megtanítani a gyerekeket, hogy elviseljenek egy ütést. Istenigazából ütni sem mernek. Félnek,hogy eltalálják a másikat, hogy fájdalmat okoznak neki, pedig semmi bajuk az ellenféllel, hát miért bántanák?

Szombaton bevihetjük edzeni a gyerekeket a Román utcába,majd meglátom, hogy ott is ilyen szado-mazo edzés folyik-e?

Laja1
OFF Nekem is három gyerekem van, a legkisebb öt éves és ráadásul egy idős vagyok veled;)

PINGYI

stempi Creative Commons License 2000.03.06 0 0 2957
Sziasztok!

Ebbe roviden beleszolok:
a Wado ryu Shotokanbol es a Shindo Ryu Jujutsu Kenpo elegye. Wado Ryu Karate Do-kent tartjak szamon. Pedig a jiu-jitsuhoz az egyik legkozlebb allo stilus. Sok jutsu elemet tartalmaz es a Shotokan utan egyaltalan nem erzem a kulonbseget. Hironori Otsuka sensei huen kovette Funakoshi sensei stilusat, csak... egy kisse eltert tolle :)!
Amugy ha a hatekonysagrol vitatkozik kulonbozo stilust gyakorlo emberke, abbol semmi jo nem sul ki. Parttalan vita. Mond el a vel;emenyedet, olvasd el a masiket es megtudod, hogy a masik stilus honnan kozeliti meg a megoldast.
Bocs, beleszovegeltem, holott csak par hozzaszolast olvastam el.

Előzmény: DLala (2945)
Wazull Creative Commons License 2000.03.05 0 0 2956
Laja1,

egy csaladi "birkozas" soran nem hiszem, hogy elofordul olyan, hogy behuzol egy olyat a fiadnak, mint ami az eredeti hozzaszolasban szerepelt: "Szegény még sírni sem tudott hirtelen, csak eltorzult az arca, meg levegőért kapkodott. "

Azt hiszem, nem voltam talan elegge ertheto. Nem arrol irtam, hogy "Nem kell azt hinni, hogy a gyereknek az tesz jot, ha minden szellotol megovod... ". Szo sincs rola. Akkor menjen inkabb a gyerkoc sakkozni...
Amikor kiskolyok koromban judoztam, ott sem bantak kesztyus kezzel az emberrel, voltak meg durvabb dolgok is a fentebb leirt esetnel. Egy nagyon lenyeges kulonbseg azonban volt: sosem az "edzomtol" kaptam, hanem a tobbiektol, akik hasonlo koruak, sulyuak, tudasuak voltak mint en. Ha az edzom nekiallt volna "lebirkozni" engem, nyilvan sikerult volna neki. Megsem tette. Sosem. Annal talan jobb pedagogus volt...
Az edzonek nem az a dolga, hogy lealljon "kuzdeni" egy kisgyerekkel, hanem az, hogy megtanitsa neki az alapokat, illetve mint irtam korabban, hogy megszerettesse vele azt amit csinal. A tobbi kissrac majd ugyis orrbaveri, meg tokonrugja, hasbatergyeli, nem sorolom tovabb :-))). Ez benne van, ezert ment kuzdosportolni a kolok. Ott majd megtanulja, hogy vigyazzon a hasara, meg a tokeire. Na de meg egyszer, konyorgom... A jo Mester tobbek kozott arrol ismerszik meg, hogy mindenkinek azt tanitja meg, amire tudasa, eletkora, adottsagai miatt eppen szuksege van. Szerintem.

Jackie Chan-t nagyon szeretem. A mozgasat, a humorat, amit es ahogyan csinal. A konyvet sajnos meg nem olvastam. De meg egyszer, konyorgom... Bivalybasznad (bocs Pingyi,) nem Hongkong. A kissrac valoszinuleg nem Jackie Chan. Az "edzoje" sem merheto talan JC Mestereihez. Amire ki akarok lyukadni az, hogy nem szerencses dolog parhuzamot vonni a dolgok kozott. Azt, hogy az embernek milyen kinzasokat kell kiallni ahhoz, hogy feljebb lepjen egy szintet az rajta is mulik. Ha valamit megkedvel, akkor hajlando lesz ravenni magat ezekre a kinzasokra. Ha valamit megutaltatnak vele, akkor onnet elmenekul elobb-utobb. JC mar gyerekkent is lehet nagyon celtudatos, es elegendoen bolcs ahhoz, hogy belassa: igen, ezeken a dolgokon at kell mennie ahhoz, ha igazan jo akar lenni valamiben. DE egy dolog fontos, kell hogy szeresse amit csinal. Ehhez pedig kell valaki, aki megszeretteti vele azt. Nyilvan JC-nek is volt valami affinitasa ahhoz, amit csinaltattak vele, ellenkezo esetben reg otthagyta volna.
Lehet, hogy kicsit off-nak tunik. Olvastam a Nemzeti Sportban egy interjut par eve Guttler Karollyal. Akkor mar reg tul volt az 1 szazaddal elvesztett olimpiai bajnoki cimen. Arrol kerdeztek, miert van egyaltalan szuksege edzore, hiszen rutinos versenyzo, ossze tudna mar allitani egy jo edzotervet, amivel tenyleg megnyerhetne az olimpiat. Erre azt valaszolta, igen, osszeallitani tudna, de akkor is kellene egy edzo, aki azt betartatna vele...

"Ha ismersz olyan embert, aki utalja a Kyokushin karatet kerlek szolj neki, hogy irjon nekem egy e-mailt, mert erdekelne, hogy miert utalja..."
Csak a pelda kedveert irtam le, mivel az eredeti szovegben is Kyokushin karate szerepelt. Irhattam volna barmit adott (masik) esetben. Akar Kendot is...

"Utalni maximum egy embert lehet, de egy stilust nem."
Fogadjunk? Kerdezd meg errol Jorutot, mi a velemenye a dologrol... :-))))))
Egy emberen keresztul egy stilust, egy nepet, az egesz eletet meg lehet utalni...

Előzmény: Laja1 (2953)
Mamut Creative Commons License 2000.03.05 0 0 2955
"nem lett volna egy eles kuzdelemben melto ellenfele..." En is felebresztelek... Oyama csak egy volt ! Torekedni lehet, sot kell is...de peldakent felhozni nem tul szerencses szerintem. Ne feledd kiveteles ember volt, akik kevesen vannak. Erositeni, technikat csiszolni, testet acelozni lehet, de Oyamava valni nem, ahhoz O-nek kellene lenni, te meg TE vagy. Alakitsd a magad kepere azokat a dolgokat, amiket fontosnak tartassz.

Ne itelj elsore !! Ez a masik fontos "lecke" :oD Ki mondta, hogy aikidozom ? Eles helyzetben egy ilyen teves kovetkeztetes v. informacio rossz esetben az eletedbe kerulhet !!!

Amugy szerintem kb. ugyanarrol beszelunk... marad a technika, marad a tapasztalat es ez tobbet er mint a puszta ero es kemenyseg !

Előzmény: Laja1 (2948)
Mamut Creative Commons License 2000.03.05 0 0 2954
"Na mit gondolsz mit csinálok? Tán gyúrok, mint állat?"
Tenyleg mit csinalsz, marmint a TKD-n kivul ? Vagy azon belul is vannak "nem kulso eros" elemek ?
"A gyengébb fizikumú embernek, bármilyen korú is, a technika finomításával kell kompenzálnia a fizikai hátrányát. Az idosebb ember a reakcióideje romlását kompenzálja a tapasztalatával.
Ez a lényeg. " En is ezt, csak nem igy akartam mondani. Annyira kulombozoek vagyun testileg szellemileg, stb. Van akinek ez all jobban, van akinek az. Nem alltatom magam azzal, hogy olyan adottsagokkal rendelkezek mint Choi v. Oyama, ezert nem is akarok ( nem is tudnek ) a nyomdokaikba lepni. Szerintem nem is lehet Oket mercekent alkalmazni, mert keveseknek adatik meg ilyen tehetseg es az mar kiderult volna ( pl. az en esetemben ). Es nagy altalanossagban azert 70-80 evesen mar nem nagyon szoktak acelosak lenni, meg a sportolok sem. Lehet, hogy neked a sipcsont, okol, stb. kemenyseg az ami ertek, de lehet, hogy egy "puding" kinezetu ember is felveheti ezekkel a harcot a megfelelo technika alkalmazasaval.
"És olyat állítani, hogy nem fogadok el elismert stílusokat, khm. szóval fogalmazz esetleg kevésbé sértoen." Epp ezert allok ertetlenul... Nem sertesnek szaantam, csak csodalkoztam, hogy egy univerzalitasra torekovo, komoly tapasztalatokkal rendelkezo ember miert akar olyan dolgokat elvarni mas "elismert stilus(ok)tol", ami nem valo abba ?
"Vagy talán aki belso stílust uz, az örökéletu?" Nem sajnos nem. :oD De nem is ez volt a lenyeg, hanem az, hogy ha fiatal korodban megtanulod ero ( fizikai ero ) es kemenyseg ( fizikai ) nelkul kuzdeni, akkor ez jobban megmarad idosebb korban, min az amelyhez fizikai ero is kell, hogy parosuljon, mert abbol foleg csak a technika meg a tapasztalat marad, de egy resze elveszik.
Előzmény: DLala (2944)
Laja1 Creative Commons License 2000.03.05 0 0 2953
Wazull : nekem van gyerekem 3 is. A legkisebb 5 eves.
Be szoktam neha neki vinni egy ket utest, mikor jatekbol birkozunk (illetve pankraciozunk, mert en csak birkozom, de neki mindent szabat (csipni, rugni, harapni is :) Megprobalom elerni, hogy erolkodnie kelljen, es nem hagyom magam teljesen.

szoval : Van gyerekem es hidd el nekem : 100x jobb egy eles utes az edzesen vagy otthon, mint egy eles utes az utcan. Ha az utcan kapod, utanna lehet, hogy ugy elvernek, hogy mesz a korhazba.

Nem kell azt hinni, hogy a gyereknek az tesz jot, ha minden szellotol megovod...

Az az edzo annak a 9 evesnek gondolom nem akkorat utott, hogy leszakadt a veseje, hanem csak akkorat, hogy eszbe kapjon a kolok, hogy vedekezni is kene.

Egy-ket bekapott utes meg nem a vilagvege.

Ha meg nem olvastad volna Jackie Chan konyvet, akkor ajanlom a figyelmedbe.
Chan elmeseli, hogy gyerekkent milyen "kinzasokat" volt kenytelen atelni.
Es mi lett belole ? Hat nem egy pipogya anyamasszony katonaja...Es a mostani tudasat elsosorban az akkori mestereinek koszonheti, akik nem hagytak eltunyulni es ellustulni.

Abban igazad van, hogy a gyerek emlekezni fog az esetre : mikor sikeresen kived egy hasrautest eszebe fog jutni, hogy "akkor" kapott egyet es azota odafigyel a vedekezesre es ezert nem tudjak az ellenfelei megutni. Es halas lesz az akkori mesterenek.

Ha ismersz olyan embert, aki utalja a Kyokushin karatet kerlek szolj neki, hogy irjon nekem egy e-mailt, mert erdekelne, hogy miert utalja...

Utalni maximum egy embert lehet, de egy stilust nem.

Előzmény: Wazull (2951)
Kijo Creative Commons License 2000.03.04 0 0 2952
Egy egeszseges utes a kepernyobe:

Egy valamirol megfeledkezik a tisztelt tarsasag,amig azon ragjak a gumicsovet,hogy a fajdalom az ami megtanit es tapasztalatot ad...etc.etc.
Aki bekap egy nagyott,annak termeszetes,hogy faj is es akinek fajt egy bekapott,arra azutan jobban vigyazni fog...mesemesematka...es szep almokat. Kruuuhuuu. Nos! Amirol mimtha nem is vennetek tudomast: Aki igazan bekapott mar valamit es azt jol meg is szivta,de ugy hogy az lathatoan maradando maradt, az nem azt tanulja meg elsokent hogyan kell ugyanott nem szivni megegyszer,hanem elsokent azt tanulja meg belole,hogy FELNI KELL!
- Tanulni a masok karan es nem a sajat karon keresztul kell! - Nem kell a sajat hereiden is erezned a fajdalom fokozatait,mert barki beletudja elni magat abba,amikor az edzojet egy versenyen egy tokonrugas a nezok sorai koze repiti...majd a mentok viszik el. Egy ilyen latvanynak elegnek kell lennie ahoz,hogy - Na,ezt nem szeretnem en is kapni! - hat kulon maganszorgalombol is nekifekszek minden olyan dolognak,amik a herek vedelmere teremtek. - Egy karates fulebol kinott es verzo orra kell legyen az,ami megtanit arra,hogy mi orrunk marpedig legyen mindig az arcunk kozepen...vagyis azert hajtok egyre kemenyebben es figyelmesebben,hogy az en orromat ne legyen aki betudja verni. Minden latvany arra tanit meg,hogy "Ime erre is vigyazni kell!" es a tapasztalatoknak megfeleloen kulon edzeni kezdunk ezekre a latvanyt nyujto esetekre...amik mindig a szemunk elott lebegnek...akeppen,hogy nem szeretnenk mi is megerni azt.
Tehat! A isten igazabol bekapott fajdalom,egy-egy osszetort orr es csont...ami a sajatod, ...,mit ne mondjak...keso banat es ostoba harcmuvesz az,aki csak azutan jon ra es kezd el vigyazni jobban orrara es csontjaira! Eso utan koponyeg! Az ilyen ember nem jobban vigyazni fog,hanem jobban felni! Egyszeruen ezek a fajdalmak ahelyett,hogy megedzenenek es felhivnak a figyelmet mire kell vigyazni legkozelebb jobban,szoval ehelyett gyava emberre nevelnek. Akik ilyen sulyosat bekaptak,az azt jelenti rosszul edzenek,valamint lelkukbe vegervenyesen bekoltozik a felelem,hogy megint kaphat ilyet...amit ugye nem szeretne...,gyavan fog viselkedni azutan minden kuzdelemben.
-- Aki nem tapasztalta sajat boren az teves uton fog jarni? --- Eleg legyen az ostobasagokbol mar. Meg belehajszolna masokat abba,hogy tapasztaljak meg! --- Eppen ennek a tapasztalat elkerulese vegett kell edzeni...de annak erdekeben oszt piszok erosen!-- Aki pedig nem tudta elkerulni es megtapasztalta az adja at tapasztalatait olyanoknak,akik meg nem tapasztaltak..es pedig azert,hogy nekik NE KELLJEN! megtapasztalni!
Addig jo amig nem kell megtapasztalni es ennel igyekezz maradni. DLala tapasztalata ugyanis ketsegtelenul DLalat vitte tevutra...,de nem lenne jo,ha ez masokat is arra kesztetne,hogy probalja ki... huuha. Na,jol nezunk ki..!
Aki bekapp egy jo nagyot bizony meg ha oly annyira nem is meri bevallani sem maganak sem masnak...,a tovabbi gyakorlatokat felelembol teszi..,akinek az orrat akasztottak egyszer a fulere a felelem vezeti,hogy az orrara kulon is figyeljen,de ha mar fel es pedig eppen az orra miatt (ami orokre ferdemaradt),az olyan embert erdekes modon,mindig es mindig az orran keresztul nyomjk a plafonba! Talan mokasan hangzik,de ellenfelunknek tudja fene miert,mindig a szamunkra legfeltetteb pontunk kerul a celpontba! Ugyanis aki fel,azon latszani fog kuzdelemkor,hogy mitol fel annyira es a tamadsokat szinte akaratlanul is arra a feluletre vonza. Tehat edzeni addig lehet jo,amig azt hatarozottan es felelem nelkul lesz lehetseges. Ha mar fel valaki az orra,csont stb. miatt...az meg ott abba is hagyhatja es menjen el tenisz iskolaba..neki valo lesz es nyugisabb.
Kuzdeni pedig csak addig,amig nincs mit feltened es nincs mitol felned sem.
- A felelem elso szikraja mikor megjelenik a lelekben, az nem arra kell tanitson,hogy megkemenyebben edzeni kell...,hanem azt jelenti,hogy az illetonek idaig ert a karate,a harcmuveszet..,itt ert veget , es nem innen kezdodik! Ez arra kell tanitson,hogy hagyjon fel a harcra valo keszulessel,es ha harcmuveszetet akar gyakorolni,azt csak csendben es vegtelenul szerenyen tegye...,onmaganak gyakoroljon es pedig fokent az egeszseges eletmod vegett...,nem a masoktol valo megvedes es masok legyozese veget. Mert ugy jarhat mint DLala aki mar tevutra esett (egy tapasztalat utan) es masokat is tevutra vezet. Valojaban lelkeben a felelem lett urra,mig az arcan elszantsagot es batorsagot mutat. Illetve ez az amit szeretne,ha a tovabbi gyakorlasoktol megkaphatna. De mar ezt nem kaphatja meg soha! A felelem mi az emlekeben megmaradt,ezt a lehetosegt kimosta.
Aki pedig olyan tapasztalat utan,amikor majd hogy nem kibelezik az utcan es orul annak,hogy egyaltalan eletben maradt...,azt mondja nem fel!
Engedjetek meg,hogy azon az emberen hangosan kacagjak. (Bizonyara van olyan ember akit akarhogy beleznek,annal elszantabb es batrabb lesz csak...,csakhogy ez az ember nem Kyokushint vagy WingChunt,nem karatet vagy kung-fut gyakorl...,hanem Harcmuveszetet! Egy harmuvesz mint tudjuk pedig nem egy-egy pont elereseert kuzd,de meg csak nem is az egeszseges elete vegett,hanem eppen arra keszul,hogy akar ot is kibelezhetik...,es akkor se fog beszarokazni,ha pedig nem elne tul egy ilyen belezest,akkor azt batran,mitobb buszken lehelje ki a lelket,mintsem a szemeben a gyavasag es a halaltol valo felelem egyetlen szikraja is megjelenhessen. Csak ilyen embert tud a sajat tapasztalat elszantabba es ugyesebbe tenni,mert egy cseppet sem izgatja es nem is fel attol,hogy az egyszer mar fulere vezetett orrat,esetleg megegyszer az arca melyebe nyomhatjak. Ha egyszer meggyogyult,meg fog gyogyulni megegyszer...,ami eloszor leteritette,az masodszor ugyanolyat kapva ugyanoda mar nem teriti le,hanem a fulebol verzo orrarol tudomast sem fog venni es frocsogjon taknya,nyala es vere barmerre,ugy fog szemben allni elotted,mintha eppen erre az utesre vagyott volna toled,koszonetkeppen pedig most o kovetkezik..figyeld csak!)Vagyis harcmuvesz es nem wazari,ippon tokon rugni tilos...vesenyzo,aki ha egyszer tokon rugtak es kifekudt adtol,akkor jajjaj,megegyszer nem szeretnek tokonrugast,erre gyakorolni fogok...,oszt minden masodik versenyen megis szinte automatikusan es allandoan tokonrugjak szegeny szerencsetlent,hogy lehet hiszen kulon is gyakorolt arra no. ...pedig milyen egyszeru..,mer FEL a tokonrugastol!

Ja mata raishuu

Wazull Creative Commons License 2000.03.04 0 0 2951
Pingyi,

"Azért merészelek a kevés tapasztalatommal beleszólni a vitába, mert szerintem nagyon tanúságos a gyerekekkel való edzés.
Egyszer be kell kapniuk egy igen fájdalmas ütést vagy rugást, aztán többé nem hagyják magukaz ugyanott megütni.
Konrétan ilyenekre gondolok, hogy edzésen az egyik 9 éves fiúnak beszaladt egy ütés az edzőtől a hasába. Szegény még sírni sem tudott hirtelen, csak eltorzult az arca, meg levegőért kapkodott. Persze az edző rögtön segített neki, de ez a fiú ezt nem felejti el, amíg él, és mindig vigyázni fog a hasára, hogy többet ilyet be ne kapjon. És látom, hogy hiába mondja nekik az ember, hogy emeld fel a kezed és védd a fejedet, amíg fülön nem rúgták,nem úgy dolgozik."

9 eves gyereket megutott az "edzo"? Ugyes gyerek lehet, jol tudhatja kontrollalni az uteseit... Ugye "mesternek" tekinti magat?
Nem tartottam meg gyerekeknek edzest. Az a talan nagyobb felelosseg, mint felnotteket edzeni. Amit azonban eddig leszurtem gyerekek tanitasarol, az tomoren megfogalmazva kb. ennyi: ugy tanitsd, hogy orommel csinalja es szeresse meg azt amit csinal. Akkor talan elete vegeig fogja csinalni. (Nem arra gondoltam, hogy valamelyik baromarcu agyonveri 9 es fel evesen edzesen...) Egy gyerektol nem is lehet ennel tobbet elvarni. Persze, nyilvan mindig emlekezni fog erre az esetre (meg akkor is, amikor mar reg megutaltattak vele a Kyokushin Karatet...), "hogy a Pista szenszei jol hasbavagott", na de konyorgom...
A gyerek ugye nem felnott, ezzel mindenki egyetert. Megkerdezed, miert jar edzesre, sok mindent fog mondani, de biztosan nem azt, hogy a Budo avatott ismeroje, Harcmuvesz szeretne lenni. Egesz egyszeruen azert, mert annyi neki a vilag, annyit fog fel belole. Azt hogy nemcsak lelkileg, hanem testileg is eretlenebbek, azzal nyilvan mindenki egyetert (sokkal konnyebben megrepedhet a maja vagy a lepe egy ilyen "kapott egyet a hasaba utes utan" mint egy felnottnek). A nagyobb tragediak mindig az ilyen kis jelentektelennek latszo szituaciokbol alakulnak ki...

Előzmény: PINGYI (2925)
Laja1 Creative Commons License 2000.03.03 0 0 2950
Hiryu : Mi a ki ?
"lelkierő, a küzdelem vállalása, a félelem elvesztse, a bátorság, a a bizalom önmagunkban, lelki kapcsolat a budo szellemiségével, stb."

Pontosan. amit itt leirtal pontosan annak a fejlesztesere torekszik a kyokushin minden gyakorlata. Az osszes gyakorlat ezt a celt szolgalja.A Ki fejleszteset.
(Lelkiero, harci szellem, felelemnelkuliseg, batorsag, onbizalom, es a lelki tisztasag)

Valojaban - szerintem - minden karateban erre fektetik a legnagyobb hangsulyt. Vagy nem ?

Előzmény: hiryu (2941)
Laja1 Creative Commons License 2000.03.03 0 0 2949
Hiryu :
"A felkeményitett,m túl kemény izomzat lelassít. elfojtja a kimét."

Azt hiszem nem ugyanarrol beszelunk, mikor "felkemenyitett" izomzatrol beszelunk.

En a felkemenyites alatt azt ertem, hogy a tested olyan mint egy acelrugo. Ha megutnek rugalmasan elnyeli az utest, es mikor utni kell, ugy mozogsz, mintha egy felhuzott rugot elengedsz.

Most ne egy nagy darab merev valamire gondolj, hanem inkabb egy rugalmas valamire.

A kemenyseg az nem egyenlo a merevseggel es a darabossaggal(nalam).

Előzmény: hiryu (2936)
Laja1 Creative Commons License 2000.03.03 0 0 2948
Mamut :

"Az un. kulso stilusok muveloi ( mint pl. a tied ) is oregednek - bar gondolom ezt nem uj szamodra se :oD -, elvesztik erejuket, gyorsasagukat, csontjaik kemenyseget, mindazt amire a stilusuk epit."

Ezt mibol gondolod ? sok 50 es 60 eves kyos mestert (vgy TKD-st, kung-fust) lattal mar ?

En lattam Masutatsu Oyamat hatvanegynehany eves koraban.(mikor magyarorszagon jart es edzest tartott nekunk)

Felebresztelek almodozasodbol : ott az edzesen (pedig volt egy csomo elsportolo, bajnok,fiatal versenyzo, meg kulfoldi danos mesterek is) senki nem lett volna egy eles kuzdelemben melto ellenfele...

Vagy itt van sempai Nagy Sandor, aki szinten elmult mar hatvan.

De eleg, ha annyit mondok, hogy George foreman 50 eves elmult mar mikor meg mindig nehezsulyu vilagbajnoki overt boxolt....

Szoval nem mindenki veszti el az erejet es a gyorsasagat teljes egeszeben. :)

valamit veszit persze, de azt a sokkal nagyobb tapasztalataval es egyeb mas kozben megszerzett kepessegevel ellensulyozza.

csak egy pelda : Egy magyar mester meselte, hogy mikor a honbu-ban edzett, akkor megfigyelhetett egy erdekes dolgot : Oyamanak vol tegy gyakorlata: leult a foldre es ket egykezes sulyzoval csinalt terpeszulesben mindenfeleket.
aztan bejott 2 uchi-deshi es az egykezes sulyzot ketten! vittek ki, mert egynek tul nehez lett volna... :O

egyebkent en tenyleg kozelrol lattam a Sosai-t es minden volt, csak nem egy erejet es gyorsasagat vesztett "oregember" :)

Choi-Hong Hi-rol is lattam az egyik konyvben egy kepet (akkor szerintem mar tul volt a 60-on) es eleg fittnek tunt nekem. (Akkor meg mindig javaban napi 2000-et utott egy betonoszlopra.)

Szoval ez amit mondasz nem teljesen igy van. ezek a mesterek nem ugy neznek ki oreg korukban mint egy atlagos oreg bacsi :)

Meg erre mondhatnam azt, hogy az aikido mesterek meg oreg korukra hajlott hatuak lesznek (ez sem igaz persze :)

A multkor lattam egy videon egy bemutatot amit egy eleg idos mester tartott (50 felett volt mar)
de ugy torte a jegtomboket (urakennel) meg sipcsonttal a leceket, hogy sok fiatal se csinalna utanna. A technika erejet ugyanis nem az izmok erossege, hanem a technika tokeletes vegrehajtasa befolyasolja. Es az meg oreg korban nem csokken, sooot...addigra lesz tokeletes a technika vegrehajtasa.

Előzmény: Mamut (2934)
Laja1 Creative Commons License 2000.03.03 0 0 2947
Mtsz : akkor ime a valaszom : (lehet, hogy kicsit nagykepusegnek fog tunni, de sebaj :)

szoval, en ismerek egy kyokushin klubbot debrecenben.(tudom, hogy van ott egy klub)

Nos, oda batran lemehetsz, mert (bar nev szerint nem ismerem az edzot ) abban biztos vagyok, hogy az edzesek ugyanolyanok mint itt nalunk (tehat jok :).

Ez egy kemeny stilus, szoval sok a fizikai megeroltetes, fajdalom de olyan ez is mint a legio : csak hozza kell szokni es utanna mar tetszeni fog :)

Nem azt mondom, hogy ez a legjobb, de van olyan jo mint akarmelyik masik. Ugyis az dont, hogy mennyi idot szansz ra. (minel tobbet annal jobban megismered)

Udv!

Előzmény: Mtsz (2927)
Laja1 Creative Commons License 2000.03.03 0 0 2946
Mammut :

Persze, abban igazad vanb, hogy nem a fajdalom elviselese a cel, hanem az, hogy meg se tudjanak utni.

De ezt megcsinalni nem egyszeru :) es ohatatlanul is be-be csusznak utesek.

Elet-halal kuzdelemben ugyan meg nem voltam, de egy igen eros ember (utcai-harcos) ellen mar volt reszem egy teljesen eles utcai verekedesben.(csak annyira volt eles, hogy utanna beverzett vesevel korhazban kellett fekudnom...)
Akkor megertettem, hogy mit jelent az, hogy fegyverre kell edzzeni a testet.

"A feluletedzesnel szerintem sokkal fontosabb a kiteres, elvezetes, meg ilyenek.."

:)

Persze, mert te aiki-do-t tanulsz es nem karatet. De hidd el, mindegyik modszer hatekony.
A tied is meg az enyem is. A kerdes inkabb az, hogy ki mennyit gyakorol. Amikor tenyleg szukseg van a kepessegekre akkor az dont, hogy elotte mennyit edzettel. Minel tobbet, annal tobb eselyed van ra, hogy mukodik a teoriad Ez ram is igaz rad is, meg az osszes harcmuveszre. Minel tobbet gyakorol valaki annal jobban meg tudja valositani az elkepzeleseit es annal kevesebb eselye lesz barkinek, hogy le tudja gyozni.

Kozben elgondolkodtam, es igazat adok neked : nelked esetleg semmi szukseged olyan gyakorlatokra amiket mi csinalunk. De ha azt hiszed, hogy az amit te csinalsz jobb, akkor az olyan, mintha pl azt mondanad : az alma jobb mint a korte. NEKED az jobban tetszik, NEKEM meg ez tetszik jobban ennyi az egesz. Az alma es a korte is gyomolcs, de nem lehet rendesen osszehasonlitani oket egymassal...viszont vannak erett gyumolcsok, es meg eretlenek.
Ha beleharapsz egy kortebe es keseru, az nem azert van mert a korte rosszabb gyumolcs mint az alma, hanem esetleg meg nem volt megerve... :)

A felulet edzzes az jo nekem, de hogy neked mi a jo azt neked kell tudnod.

Előzmény: Mamut (2924)
DLala Creative Commons License 2000.03.03 0 0 2945
Bout, hiryu,
OK, vitázhatunk do-ról meg jutsuról, bár japán vonalon nálam értelmezésileg homályosabb a kép.
A téma kapcsán nem volt értelme errol vitázni, bocs ha néha kevés az idom. De csak nyugodtan.
Ja egy kérdés. Ha valaki keményít meg erosít, akkor az pl. karate-jutsut csinál? Én úgy tudom, inkább karate-dot.

hiryu,
"Ha nem vagy ott, nem tudnak megütni."
Gondolod, hogy odatartom a másik orcámat is? Az egy másik vallás és ott sem tartják be. Nyilván igyekszik az ember eloször is elkerülni a támadást, elvezetni stb., ha nem megy akkor blokkolni, de ha ez sem jön be, akkor azért mégse csináljak magam alá egy hasrapacsitól...
Komolyan edzi a szellemet, ha megmutatod a támadódnak, hogy te bizony állod a sarat. És máris te vagy fölényben. A legjobban talán a saját önbizalmad fejlesztésében juthatsz elore, miután megtapasztaltad, hogy kemény gyerek vagy és bírod, ha kell. Magasabb szinten ez azt eredményezi, hogy pl. olyan nyugodt, önbizalommal teli állapotba kerülsz, hogy az ellenfeledet már a szellemeddel legyozöd. Valahogy így szól az idevonatkozó mondás: "az igazi harcmuvész az, akit meg sem támadnak"
(De hozok egy macskás történetet is, és beírom pontosan. Jópofa.)

"A felkeményitett,m túl kemény izomzat lelassít. elfojtja a kimét"
Ez igaz, de nem errol volt szó, hanem a keményítés és az eronlét hiányáról. Természetesen megfelelo módszerrel kell keményíteni és erosíteni, hogy ne menjen a robbanékonyság rovására.

DLala Creative Commons License 2000.03.03 0 0 2944
Mamut,
"egy harcmuvesz legyen univerzalis. Na ez az amiben teljesen egyet tudok erteni veled." Eddig OK, kösz, csak az ebbol leszurt következtetéseid nem jók.
"Es sajnalom, hogy meg most se fogadod el, hogy vannak olyan stilusok is, amelyek gyokeresen kulonboznek a tiedtol." Ez megint nem igaz. Egyrészt vitatkozhatunk azon, hogy mennyire is különböznek (ugye a végso cél, meg az odavezeto út), másrészt én soha nem stílusokat, hanem egyes módszereket, illetve azok hiányát kritizáltam. És hiába nem ismerem elég mélyen az aikidot pl., könnyen lehet, hogy máshol nem így tanítanák... És olyat állítani, hogy nem fogadok el elismert stílusokat, khm. szóval fogalmazz esetleg kevésbé sértoen.
"Nem kellene mindkettovel erdemben foglalkozni ha "univerzalis" akarsz lenni "
Na mit gondolsz mit csinálok? Tán gyúrok, mint állat?
Szóval igyekszem mindkettovel (amire gondolsz) érdemben foglalkozni, mert univerzális akarok lenni. Mert egyszer, valamikor talán belolem is lehet harcmuvész (sóhaj...)
Idos kor és keménység. Szeretnék eloszlatni egy tévhitet. Nem igaz az, hogy egy idos ember feltétlenül lassú és erotlen lesz (legalábbis egy ideig, az úgy átlag 70-80 év között jön el). A reakcióido az, ami növekszik. Nos, én már láttam nem egy idos mestert, akik mintha acélból lettek volna. Nem csak a szellemük volt kemény, hanem a testük is. Choi még hetvenévesen is olyan jó fizikumú volt, hogy kevesen tudták felvenni vele a lépést. Csak nyolcvanévesen vett vissza egy kicsit és adta át a stafétát a fiának. De még mindig aktív!
A gyengébb fizikumú embernek, bármilyen korú is, a technika finomításával kell kompenzálnia a fizikai hátrányát. Az idosebb ember a reakcióideje romlását kompenzálja a tapasztalatával. Ez a lényeg.
Szóval csak annak épül le a teste, aki nem acélozza!
Egyébként meg ugye nem csak az ún. külso stílusok követoi öregszenek meg. Vagy talán aki belso stílust uz, az örökéletu?

Hzsolt,
Te legalább megértesz. Egyébként a térdem javul, bár még néha fáj és instabil, de már félkeményen nyomom a küzdelmeket. És egyszer-kétszer már sikerült elérnem azt az állapotot, amikor gyorsabb az ember, mint ahogy fel tudja fogni, mit is csinált. Aki érezte már, az tudja mi az eredmény: villámgyors és tiszta találat, elképedt (és feldagadt) arcú ellenfél. Na, azért edzek pl. hogy ilyesmit minél többször és hosszabb ideig érezzek.

Én is sajnálom, ha nem találok megértésre. Vagyok olyan naiv, hogy megpróbálom a magam tapasztalataimon okulva megvilágosítani mások agyát. De egy ido után én is feladom, mert ha valaki annyira meg van gyozodve a szentigazáról (amit ráadásul a való életben soha nem tapasztalt), akkor nekem nincs mit mondanom.

És akkor jöjjön ennek illusztrálására egy történet. Choi Jung Hwa 8. Danos mester mesélte a mesterfokú edzotáborban. Megpróbálom szó szerint idézni. Tehát:
"Konfucius sétált a tanítványaival az utcán. A mester elöl egyedül, a tanítványok pár lépésre mögötte egy csoportban. Az egyik sarkon látják, hogy egy félmeztelen ember pisál (holding his dick). Konfucius odasiet, és a tanítványok megrökönyödésére a sétabotjával elkezdi ütlegelni a fickót és közben válogatott szitkokat zúdít rá (...te mocskos disznó stb.). A fickó gyorsan összegombolja a gatyáját és szégyenkezve elrohan. Tanítványok összenéznek, csupa kérdés mindegyik.
Kicsit tovább menve látják, hogy egy anyaszült meztelen fickó az utca közepére szxrik. Tanítványok dörzsölik a tenyerüket, ha az elozo fazont így helybenhagyta a mester, mit fog ez kapni! Legnagyobb megdöbbenésükre a mester csak odasétál, megnézegeti a fickót, majd megvonja a vállát és odébbáll.
Este a vacsoránál a tanítványok a nap tanulságait összegezvén felbátorodnak és megkérdezik a mestert, miért verte meg azt az embert, aki kisebb bunt követett el, és miért hagyta békén a másikat, aki ehhez képest sokkal nagyobb büntetést érdemelt volna. Nos, a válasz így hangzott:
- Az elso embernek láttam a szemén, hogy tudja, helytelen dolgot csinál. Megvertem, és tanulni fog belole. A második olyan tudatlan volt, hogy száz évig is verhettem volna, akkor sem értette volna meg, mi a helyes és mi nem. Ezért nem pazaroltam rá az energiámat."

Jó álmodozást.
DLala

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!