Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Bár én nem hagytam volna ki a magyar tölgyesek igazi kuriózumát, a bronzos vargányát. Ez mediterrán területekre jellemző vargánya igen gyakori Mo-on nyáron, míg eredeti termőterületein nyáron aszályos az idő, ott inkább az ősz első felében terem. Ízletes vargánya sokkal ritkább nálunk, bár a hozzád közel eső erdélyi hegyekben valóban ízletes a leggyakoribb.
Ha valaki most elém rakna egy ízletes vargányát, sokkot kapnék. Jóból is megárt a sok. Agyamra ment a virtuális gombászat, három gombászkönyv és két gombász szakoldal folyamatos lapozgatása, a google képkereső használata, a képek átméretezése, majd a cikk bemásolása után a formára igazítása és a képek beillesztése... ááá
Ha ennyire kész vagyok, akkor minek írtam meg? Mert egy mazochista gombamániás vagyok, azért. :-)
Először is. Ne tessék fikázni a szakértelmemet!:-) Ami nincs!
Másodszor ezek szerintem csak szárnybontogatások mindenki részéről aki gomba fan és a téli sovány szezont ki szeretné bekkelni valahogy. Legalább látok gombát napról napra fejlődni. Már ha látok ugyebár:-)
Harmadszor az igazi lusta elmegy a boltba és megveszi a kékdobozos laskgombát. (Más esetben :"Fúj ez hogy néz ki én csak azt a fehér gombát eszem meg. Csiperke vagy micsoda") Tehát aki próbálkozik akár csírázással akár szövetéssel az csak "féllusta". De mégsem az átszövetett zsákot veszi meg.
Szituáció:
Péntek este forralt bor jó társaság tábortűz.
Hatalmas bogrács benne forr a víz.
Előkészítve a disznóvágásnál is használt de alaposan kitisztított teknő.
Benne összeaprított szalma,- kukorica csutka,-bükk faforgács stb.
A vízzel leforrázva majd betakarva.
Szombat este a kihült "egyvelegbe" bekeverni a csírát
Zsákba tölteni, lezárni.
Várni, várni, várni.
Ez csak elborulás kérdése, de egy-egy ilyen "ökörség" eszméletlenül jól összefog egy jó baráti társaságot. Egy jó dumcsi, meg egy jó szalonnasütés a parázson. Éljen a laskagomba zsák, ami már itt-ott fehéredik:-)
A szabadban termő kései laskagomba kalapjának színe nagymértékben függ a külső hőmérséklettől: az ugyanabból a micéliumból kinövő kalapok színe a tiszta fehértől, a világos barnán keresztül, acélszürkéig változhat. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál sötétebb a kalapszín.
Nyári laskával már próbáltam,és bejött.Kint erdőben találtam rengeteg öreg kukacos nyári laskát,és egy másik kitört fa hasadékaiba átraktam,a következő éven szépen termett!(Persze aztán lehet hogy a természet már régen elrendezte helyettem):)
Késeivel még csak tegnap kisérleteztem.Egy vihar tört nyárfára raktam át öreg késeit,majd jövőre meglátjuk.:)
A régi japán termesztési mód lényege, hogy a kiválasztott fát megsebzik és a sebet bedörzsölik a gomba nyálas kalapjával. Az így megsértett és befertőzött fán néhány hónap múlva – a hűvösebb őszi és tavaszi időszakban – megjelennek az első termések.
en a hetvegen ebben a bukkosben lattam ezt a laskacsokrot egy masik tarsasagaban. mivel mar viseltes volt egy picit, nem hoztam el, hanem az egyik csokrot attelepitettem egy masik serult bukkfara.
Azért arra tippeltem, mert biztos nem gyapjas és biztos nem harkály. A fennmaradók közül nekem a ráncosra hasonlít, de azért írtam a ?-t mert nem vagyok benne biztos, és várom a nálam tapasztaltabbak meglátásait. És ha nem ráncos akkor mi jöhet még szóba?
Azt nem írta, hogy mennyivel utána történt.Az a gáz, hogy egy csomó mikotoxin okoz még ilyen károsodást.( Ami lehet: szárított gyümölcsben, kávé, mogyoró ,almalé és stb.) :-(