Keresés

Részletes keresés

Laja1 Creative Commons License 2000.03.08 0 0 3012
andreatoth :
"Hogy lehet, hogy ezeken az oldalakon nem olvasok igazán a kobudo iaido-ról?"

A valasz egyszerubb mint gondolnad : egyszeruen senki nem uzi ezt azok kozul akik ide irnak.
egy olyan dologrol , meg senki nem beszel amirol fogalma sincs. (vagy nem ismeri elegge)

szoval ha errol akarsz olvasni itt, akkor kenytelen leszel raveni nehany kobudo iaido-st, hogy irjanak ebbe a forumba :)

Udv!

Előzmény: andreatoth (3009)
Kijo Creative Commons License 2000.03.08 0 0 3011
DLala a franya:

OK,megertettem,hogy erolkodesem csak a visszajara fordul nalad. Ahol ennyire ellentetes a felfogas,ott ... nyugis hallgatas.
Meg azt sem erted meg,hogy en nem cikizlek teged (ha azt akarnam,akkor valahol az anyukad kornyeken setalnak most : )
pusztan lecket nyujtottam valamibol,ami mint kiderult neked nem kellett volna. Viszont megerte a kulon figyelem irantad,mert en viszont maris sokat tanultam.
(Tevedsz abban is,hogy en nem ismerlek teged.)
--------------------------------------

Laja1 Creative Commons License 2000.03.08 0 0 3010
hiryu :

Szerintem attol, hogy lementel az elso edzesre mar attol is karatekanak nevezheted magad (pedig meg egy technikat se tudsz, meg falapokat se tudsz osszetorni)

A karateka kifejezes szerintem a tanulokra vonatkozik es a 0. kyustol az akarmeddig ezt ra lehet mondani mindenkire. Aki mester arra mar nem azt mondjuk, hogy karateka, hanem azt, hogy karate mester.Ennyi(Szerintem legalabbis)

Dlala :
Gondolj az utcan szxro emberre....Annak se mondott konficiusz semmit, mert latta, hogy pusztaba kialtott szo lenne, es csak felbosszantana magat vele.
:-D

En sem torodom az utcan a dolgukat vegzo idetlen emberekkel... ;-) te se torodj vele...

Choy-Lee-Fut :
sose ertem meg ezt a hozaallast :( Nemhogy orulnenek neki, hogy itt mar jelen van a stilus es csak fel kell venni az oktatoval a kapcsolatot, ehelyett azt firtatjak, hogy :
- kitol tanultad ? ki volt a mestered ?hogy mereszeled ezt tanitani ?
Ez baromsag. Inkabb oda kell menni es azt mondani :
ti is choy ? nahat! mi is. itt van a nagymester, ezutan gyertek el ti is a kozos szeminariumokra es kozos edzotaborokra, es lepjetek be szepen a magyar Choy-lee-fut kung-fu szovetsegbe (es fizessetek be a tagdijat ;)
Nem tok mindegy, hogy eddig mit tanultak ? Az a lenyeg, hogy szeretik a Choy-t es lepjenek be a Choy szovetsegbe, hogy egyseges lehessen itt magyarorszagon a rendszer...
Vagy nem ez a lenyeg ? :o

Előzmény: hiryu (3004)
andreatoth Creative Commons License 2000.03.08 0 0 3009
Hogy lehet, hogy ezeken az oldalakon nem olvasok igazán a kobudo iaido-ról? Főként pusztakezesek írnak, pedig jobban elterjedhetne a harcművészeteken belül a fegyverhasználat. Kedvesem Szabó András kensin edzéseire jár, és iszonyatosan jó. Én is le szoktam menni minden edzésre, amit ő tart - mint 'néző' -, mert az edzésnek csak az egyik fele a test, ugyanakkor a lélek is fontos szerepet kap. A mester olyanokat mond, hogy szabályosan érzem, amint feltöltődöm energiával. Sokkal nyugodtabb lesz az ember, szinte sose veszekszünk, amióta van a iaido. Nemrég volt Hatvanban az övvédő vizsga, ahol több, mint 600 ember gyűlt össze egy nagy tornateremben, kisgyerektől a középkorúig, fehértől a fekete övesig, és mindenkiről csak úgy sugárzott a harcművészet szeretete. Beleborzongtam, mikor belépett a mester, és mindenki egyszerre hajolt meg előtte. Kedvesem csak októberben kezdte, de már most kíváncsi vagyok rá, hogy milyen szadizós lesz az augusztusi, délegyházi edzőtábor. Áprilisban pl. egy várban rendeznek csatát karddal. Úgyhogy mindenkinek csak ajánlani tudom. Van olyan dojo, ahol szinte csak gyerekeknek vagy nők vannak.
Előzmény: bout (2989)
Sama Creative Commons License 2000.03.08 0 0 3008
DLala miert Grrr!?????? :)
hiryu Creative Commons License 2000.03.08 0 0 3007
Fájdalomtűrés nincs?
Dehogynincs. csak más a metódus: javaslok bárkinek egymásután 50 Tekki shodan-t, nagykönyv szerint, legjobban az utolsó ötöt élveztük.
Előzmény: Laja1 (2981)
hiryu Creative Commons License 2000.03.08 0 0 3006
Belémvágják a kést?
Megtanulom!
Most meg karddal jön?!
Azt is!
Most meg már pisztoly van nála?
Na most kimegyek az ukránokhoz, veszek egy atomtengeralattjárot! Most gyertek szemetek!!!!
:-))))
hiryu Creative Commons License 2000.03.08 0 0 3005
Milyen stílust űzöl?
Előzmény: Johny Bravo (2991)
hiryu Creative Commons License 2000.03.08 0 0 3004
Kiváncsi vagyok a véleményetekre.
Egy erős, jómozgásu valakinek megttanítom a technikákat. Hamar ráérez a mozgások mikéntjére, rövid időn belül gyönyörűeket rúg, papírként töri a deszkákat, stb..
Ettől már karatékának nevezheti magát?
Előzmény: Laja1 (2982)
DLala Creative Commons License 2000.03.08 0 0 3003
Joruto,

Nem ismersz engem, fogalmad sincs, én miken mentem keresztül, de csak nyugodtan cikizz. Az külön büszkeséggel tölt el, hogy 3 hasábot szenteltél nekem. Valamiért nagyon fontos lehetek, ha ennyit foglalkozol velem. Eddig még soha senkinek nem értem meg ennyi betut. Ja, hogy foleg magadról beszéltél, csak úgy állítottad be, mintha rólam szólna? Hogy mikre nem jövök rá?

ugyanis,
1. még nem maradtam ott az utcán vérbefagyva. Mégcsak jól el sem vertek. (fasza gyerek vagyok)
Úgyhogy kiindulási alapvetés teljesen hibás. De ez megszokott.
2. Nem vagyok hos. De azért ide lojetek.
3. Voltam már olyan szituációban, ahol tele volt a gatyám. Igazi halálfélelem. Akkor, ott nem volt bunyó. Talán, ha lett volna, nem lenne ilyen szörnyu érzés.
4. Amikor bunyóra kerül a sor, valahogy akkor, ott nem gondolok félelemre. Ez egy jó tulajdonságom nekem, hogy stresszes helyzetben eddig még nem doltem össze. Lehet persze, hogy a helyzetek nem voltak elég kemények. Akkor, ott nagyon keménynek tuntek.
5. Én utólag tudok egy esemény miatt ideges lenni, vagy félni. De akkor nagyon.
6. Valóban, egy zurös helyzet után az emberfia mint az orült gyakorol. Utána azonban többnyire lehiggad, és inkább értékel. Az ido különben is sok mindent megszépít. Mindenesetre volt olyan helyzet, ahol a mai nem tudom, mi lett volna a megoldás. Ez igen-igen zavar.

A hos és beszari DLala aki mint állat gyakorol mert Jorutot leverték az utcán
Áh miket is beszélek.

A 3001 is szép és nekem teccik.
Sama Grrr!

Sama Creative Commons License 2000.03.08 0 0 3002
Tisztelt Laa-Yosh
Erdekesenek talalom, amit irtal, ugyanis a Nagymester szinte azt sem tudta, hogy Magyarorszag hol van, tehat eddig semmi fele kapcsolata, hivatalos iskolaja nem volt itthon.
Szoval erdekelne, hogy akiket emlitettel, honnan es kitol tanultak, ugyanis a nagymesternek (aki evente 2x vegigjarja europai iskolait) nincs tudomasa rola, hogy regebben lett volna nalunk Choy Li Fut iskola. :)

Sama

Mamut Creative Commons License 2000.03.08 0 0 3001
:-oD
ki lessz a befuto ?
Mamut Creative Commons License 2000.03.08 0 0 3000
:-)))
Mamut Creative Commons License 2000.03.08 0 0 2999
:-))
Mamut Creative Commons License 2000.03.08 0 0 2998
:-)
Mamut Creative Commons License 2000.03.08 0 0 2997
Laa-Yosh,

"A jelek szerint azért nem állnak annyira távol az egyes stílusok, iskolák, mi Laja1? :)" Nem bizony, hisz mindketto "kuso" ( erot az ero ellen ) stilus. Ezen a szinten nincs ertelme az osszehasonlitasnak. Ez nem kinai, japan, koreai v. akar magyar jelleg, hanem a ket fo iranyzat egyike. ( De azert a legtobb Shaolin iskolaban azert megismertetik a tanulokat egy un. "belso" stilusal is ( meg magyarorszagon is ), ez legtobbszor a taj csi, nem kene a negyedik napot ennek megismeresere szanni ? :oD)) )

OFF
Nem ti voltatok vasarnap a hajogyari ( PEPSI ) szigeten ?
ON

Előzmény: Laa-Yosh (2992)
Kijo Creative Commons License 2000.03.08 0 0 2996
DLala batorsaga (egyedulallo):

Az eszmefuttatasom nem tudod hogyan ertelmezni...,nos ezzel tisztaban voltam,mar akkor amikor elkezdtem az elso betut leirni,hogy talan te leszel az egyetlen,aki nem fogja tudni hogyan ertelmezni es magara nezve jelentektelennek tartani. Ezert bar rolad irtam,de valojaban nem hozzad szolt,mert en is ugy ereztem,hogy hozzad idezni felesleges faradtsag lehet csak.
Nem a felelem az,ami tobb gyakorlasra osztonzott,hanem a sajat hulyeseged miatt haragudtal csak...ami jobb gyakorlasra osztonzott(?) Igen,azt hiszem en is igy magyaraznam meg,ha nem akarnam,hogy kideruljon,akkor es ott,abban a pillanatban a hugy is mennyire megfagyott bennem. Valoszinuleg egy ehez hasonlo kozossegben en is arrol beszelnek,hogy nem ertem hogyan fordulhatott elo ez velem es ezert kemenyebben edzeni kell stb. ...es minden tovabbi csak azert,hogy az akkori ijedtseg es felelem leplezeset szolgalja...,mint ahogy te is mondod,hogy nem ereztel felelmet...,de ekozben nem a veres ,hanem az azt kihevert pillanatra gondolva jegyzed meg. Vagyis a soraid elaruljak,hogy meg a felelemrol is teves fogalmaid vannak. Felemnek azt ertekeled,ami sapadtsaggal,szivveres hevessegevel es ami altalaban a valamitol valo felelmet jelnti nalad...,de kedves baratom,felelem nem csak a szellemek latasanak pillanataban van,nem csak a lelekben erezhetoen,hanem erzekelhetetlenul a tudat alattiban is. Azert gyakorolsz erosebben mert jol helyben hagytak egyszer az utcan. Megmagyarazhatod amivel akarod es bizonyara lesz is aki ezt elhiszi neked (a hosoket ugyanis szeretik az emberek) , a szorgalmad valodi indoka pedig nem is lehet mas,mint az attol valo felelem,hogy esetleg megegyszer nehogy mar ennyire kikeszitsenek az utcan. Nem szeretned,hogy megegyszer megessen veled,hat gyakorolsz,meghozza megszallottan. Nem a karate,nem a kungfu miatt gyakorolsz ma mar,hanem az a veres ami kiszedte majdnem a beledet ,az motival arra,hogy neked gyakorolni kell!Es gyakorolni akarsz..es ma mar teged egyedul ez a motivum,tapasztalat es elszenvedett fajdalom az ami kuzdosportokba visz es abban meg is tart. Ha akkor nem vernek el az utcan,bizony konnyen meglehet,hogy ma mar csak ugy mellekesen es hobbibol gyakorolgatnal mit tudom en,mi tetszik neked,kuzdosportokat. Talan mar abba is hagytad volna,mert munka es gyerek stb... a lustasagra rengeteg jogos inditek van. De teged kemenyen elvertek es ma mar nem is keresel inditekokat,hogy miert hanyagolod az edzeseket...,mert eszedbe sem jutna mostmar hanyagolni...soha! Csak nem nekem akarod megmagyarazni,hogy ez nem a felelem egy bizonyos ertelemben vett foka,csak azert teszed,mert akkor haragudtal magadra es ugyetlensegedre..,ami ugye gyakorlassal javithato szerinted.(?)

Nos! Hogy meg te is megertsed,mit jelent az amikor felelemrol beszelek:

Ha en lettem volna az aki akkor,ott benne lett volna abba a galeriben ...harman vagy oten?..mindegy... ,jol szetverik a fejedet,akkor en es haverjaim amikor osszefutunk veled az utcan " na,nezd csak...itt az a bator faszika,akit a mult honapban megvertunk!" es minden ilyen talalkozast arra hasznalnam ki,hogy jol szetrugjam a batorsaggal telt fejed,amiben te ugysem erzel irantam felelmet...,mint hangoztatod azt ..sajat korodben.Ugye? Minden talalkozasunk egy vertocsat von magautan...es ez a ver a te orrodbol fog folyni baratom,mert edzel csak ahogy akarsz...,mi oten nem kell az edzesedre figyelemmel legyunk. Sot!Mindig nagyobbat rugunk beled,mert mar tudjuk,hogy te nagyon gyakorolsz a vereseink hatasara.
Kivancsi vagyok,hogy a te batorsagod meddig terjed,amikor a teged jol tonkrevert palikra gondolsz,mennyire haragszol te magadra,mikor veluk az utcan eppen szembol futc ossze. Egyedul en lehetek az,aki nem tud toled felni,mert mar tudom milyen kellemesen lehet teged osszeverni. Ha leulsz egy cukraszdaban es felfedezel engem is ott egy szomszedos asztalnal ulve...egyedul!..,akkor is ceruza vekony lesz a szaroka benned,az en puszta latasom is eleg lesz ehez...,en leszek az aki kejesen vigyorog az arcodba,ha meglatlak ott,es te vagy az aki remeg...pedig eszmeletlen kemenyen gyakorolsz..ugye? Engem megse fogsz tudni megutni,meg akkor sem,ha egyedul vagyok,akkor sem,ha tudod,hogy en egyedul gyengebb vagyok nalad....a felelem eros ur baratom!..es a pilanatnyi gyozelem helyett annak kovetkezmenyeire gondolsz,amikor jonnek a haverjaim...,ezert a hugyozast is visszatartva elhuzol a cukraszda kornyekerol is. De nem azert mert te ugye felsz?! A,dehogy! Azert mert magadra haragszol...,hogyan tortenhetett meg veled az a veres akkor.. hmm.Igen.Hat persze. Legyen ugy ahogy te akarod. Gyakorolj csak jo erosen...,mert akkor haragudtal magadra,magadra haragudtal es nem ereztel felelmet egy cseppet sem! Ha ezt egy szinhazi eloadason mondanad,ahol te vagy a foszereplo....,meg tapsolnalak es a kepedet a kedvenc hoseim koze tennem..a falra.
Megis az indokaid lenyege,az a veres,mely utan ugy hataroztal,hogy belehuzol az edzesekbe...ezt te eloadhatod valamilyen batorsagodkent,en az attol valo felelemnek ertekelem. Ha nem felnel a hasonlo veresektol,te mostmar pimpongoznal es nem a kuzdosportokba vetned magad ennyire erosen.
Persze megmagyarazhatnad,hogy te akkor is kingkungfuznal meg minden,mert szereted a kuzdosportokat etc.etc.etc. ,ami szep szep,de nem engem gyoz meg,akibol mar tobbszor szedtek ki kest es lam elek,ezert tudom milyen az felni valamitol...,tehat magyarazd el ezt a haragodat es miegyeb muveszi ertekeidet a kezdoknek.Elfogjak hinni neked,mert oket meg nem vertek laposra az utcan,igy amit mondasz az egy jo pelda lehet...arra nezve,hogyan kellene ezt hosisesen atelni es elviselni,mitobb tanulni belole stb. Vezesd ra az embereket arra,hogy ok is ki kell probaljak,ha igazi harcmuveszekke akarnak valni. En pedig arrol beszelek ekozben,hogy eleted egyik nagy hibajat,ugy vetited le a forum vasznan,mint ha valami kovetendo pelda es mivel veled megtortent,hat ugy erzd masokkal is megkell tortenjen,ahoz,hogy megertsenek,es megertsek a kuzdelem mitol erdekes.

Tudod mit mondok?
Mikor eloszor szedte ki orvos az oldalambol az otthagyott kest,en sem erzetem felelmet.Nem felelmet ereztem,hanem haragot,hogy ez megtortenhetet velem a nagy karatessal! Mikor helyrejottem,a kes ellen valo vedekezesbe vetettem magam. Minden erdekelt ami a kesszurastol meghovhat engem. Masodszor erdekes modon,az ennyire felkeszult nagy tehetsegemmel...,lazan vagtak belem a kovetkezo kest. Akkor en is azt igyekeztem mutogatni (foleg a tanitvanyaim fele),hogy az elet tanit meg fontos dolgokra,amit a teremben senki sem sajatithat el etc.blabla...pedig a hugy is megall meg ma is bennem,ha arra a kesekre gondolok,amik az eletem is kiolthattak volna. Japanba erkezesem utan emlitettem meg a mesteremnek,aki a szurasok hegget eszrevette testemen es egybol tudta ebbol,hogy az elet is adott mar nekem lecket. O is azt kerdezte tolem,hogy ugye ezek utan a sebek utan mar felek? Hatarozottan allitottam neki,hogy Igen!Meghozza nagyon! Foleg azok utan,hogy minden eroteljes gyakorlasom hiaba valonak bizonyult,kes ellen aligha van eselyem,barmennyire igyekszem.
Nos,Ivahori mester magyarazta el nekem eloszor,hogy a felelem legyozheto,de nem ugy,hogy a felelem targyara figyel az ember. A felelem targya a felemre valo emlekezest idezi elo,hatasos gyakorlas igy abbol sosem lehet.
Egyetlen kes elleni technikat sem tanitott nekem.A kes elleni vedekezes ugyanis eszembe juttatja az attol valo felelmem. Tehat felesleges olyat gyakorolni ami nem mehet nekem. Helyette azt kovetelte tolem,hogy tanuljak meg a kessel banni. Vagyis a kessel valo tamadas promitiv es muveszi formait sajatitsam el. A kes legyen a fegyverem. Es a gyakorlasokkor mindig en voltam a tamado. Thaifoldon pedig mikor kessel tamadtak ram,lam meg csak megsem tudtak sebesiteni. Viszont megtanultam,hogy felelem nelkul igy sem megy! Magatol a kestol ma mar mondhatom,hogy nem olyan hu,de felek,de attol sokkal nagyobb felelem koltozott belem,ami viszont mar akkora felelem,hogy lehet,hogy jobb lett volna megmaradni a pusztan a kestol valo felelmnel(?)..meg erre is gondolok. Ugyanis,ha kessel tamadnak az nem csak annyit jelent,hogy az eletemre tornek,hanem azt is,hogy nincs ido a gondolkodasra es ahogy a tamadas az elet ellen szegul,ugy a vedekezes automatikusan (az agyveloben) elet kioltassal er veget! Ezt megint csak az attol valo felelem okozaa,hogy megolhetnek bennunket. Tehat ismet csak a felelem az ami dolgozik bennunk. A felelem,amikor latjuk,hogy egy varatlan pillanatban megolhetnek (mert hogy arra iranyul a tamadas ugye), nem a tamado kes kivedese lesz a cel,hanem a tamado megolese.Es akiben eziranyu felelem van,az reflekszszeruen megoli ellenfelet,tamadojat.
Annak kovetkezmenyeit pedig mar nem kell leirni ugye. Nos,a sokat gyakorlo...,igy DLala is a verest koveto eros gyakorlas...vegallomasa,amikor a teremben mar magasszinten lesz kepes akar tobb ellenfeles kuzdelmet muvelni...,a vegallomas DLalanak sem lehet mas...,mint amikor egyszer tenyleg elesben megint jol pofajaba akarnak lepni az utcan (valojaban DLala fel,csak hat a buszkeseg..ugye) ,a pofaba lepok kozul valaki,nagyon,de nagon am(!)konnyen fog elofordulni,hogy az az egy a sok tamado kozul,ott hagyja DLala utese utan orokre a fogat!
Es ha azutan is azt merni allitani,hogy o nem erez felelmet,valami mast erez o ...taps,taps mart az jar neki. Aztan hangos rohoges,mert vicc.


Wazull Creative Commons License 2000.03.08 0 0 2995
Pingyi, Laja1,

Pingyi eredeti hozzaszolasara (a 9 eves gyerekkel kapcsolatban...) irtam nehany valaszt. Az eredeti szovegbol nem derult ki pontosan, mi tortent, miert tortent. Ezek utolag lettek reszletesebben megmagyarazva, addig nem ertettem, mi volt az alapszituacio. Talan most mar ertem. Utolag sajnalom, hogy hozzaszoltam a temahoz. Ha nem teszem, alighanem bolcs(ebb) maradtam volna. Ha talalkoztok a (9 eves) sraccal, huzzatok mar be helyettem is egyet neki, legyetek szives... :-)))

Előzmény: PINGYI (2988)
Wazull Creative Commons License 2000.03.08 0 0 2994
Johny B.,

Az utos-rugos dolgokban nem vagyok otthon, de van ket otletem.
Az egyik: amikor otthon naponta gyakorolsz mondjuk 1-2 orat, akkor ne izombol csinald, hanem lazan, szepen.
A masodik: szinte ugyanez. Probald meg magad belul lelazitani. Nem kell allandoan feszesnek lenni, fesziteni. A Mesterek sok minden miatt jobbak, mint mi kozonseges halandok. Tobbek kozott azert is, hogy eppen azokat az izmokat hasznaljak, amiket kell. Nem erolkodnek, nem hasznaljak az osszes izmukat, mert abbol csak nagy gorcsoles lesz. Harmonia semmikepp sem.
A gyakorlatok, kuzdesek kozben koncentralj, de probalj meg nem merev lenni. Persze ez eleg nehez. Talan segit, ha az edzesen a kuzdelmet nem versenynek fogod fel, hanem egy alkalomnak arra, hogy az addig tanult technikakat gyakorold, probald meg osszhangba hozni az ellenfeleddel...

Előzmény: Johny Bravo (2991)
Wazull Creative Commons License 2000.03.08 0 0 2993
otouto,

"Persze ez inkább csak a kyós versenyekre érvényes, hiszen modjuk arcra nemigen lehet edzeni."
Arcra? Dehogynem!!!
:-)

Előzmény: otouto (2984)
Laa-Yosh Creative Commons License 2000.03.07 0 0 2992
Sziasztok.
Kicsit hallgattam mostanában én is, mentségemre legyen mondva hogy idén bevezettük páran barátok a heti négy edzést, és hétvégeken alaposan kiéljük mazochista hajlamainkat... :)
Szóval itt meg örömteli módon megindult a beszélgetés, gondoltam hozzátennék egy kicsit a nem-japán területről.

Nálunk is vannak felületkeményítő edzések, tehát alkar, comb, lábszár, has edzések (egy időben általános volt az edzéseken 5-10 percnyi comb- és testre irányuló rúgás - utóbbit kellett alkarral védeni). Emellett, shaolin kungfuról lévén szó, időnként megmutatnak nekünk további erősítő gyakorlatokat, a tigris/sárkánykarom, darucsőr és hasonló, kicsit egzotikusabb technikákhoz való felkészülésre. Ilyenek például az ujjhegyen fekvőtámasz, de érdekességképpen megemlíteném a 3 perc fejenállást is, amit mindenkinek melegen ajánlok :). Amellett, hogy edzi a koponyát, a belső szerveknek is jót tesz, ha nem töltik ugyanolyan irányú gravitáció mellett életünk teljes idejét...
A mögöttes filozófiai tartalmat Laja1 remekül megfogalmazta már, ehhez nem tudok sokat hozzátenni. Nálunk is gyakran van rendes küzdelem testre, meg hogy sziheng néha "elővesz" embereket és bizony alaposan meghajtja őket (nála jobban küzdő embert még nem láttam, akár egy gép olyan). Én is csak egyetérteni tudok, amíg az ember fél attól hogy megütik, mert még nem tapasztalta meg, az bizony látszik rajta, és nagyobb hátrányára van, mintha egyszer már betírték volna az orrát.
A jelek szerint azért nem állnak annyira távol az egyes stílusok, iskolák, mi Laja1? :)

Korábban volt már téma a halálos technikák, ehhez csak annyit hogy én ismerek már párat, de igyekszem nem gyakorolni vagy emlékezetembe idézni ezeket.

Choy Li Fat ügyben üdvözlölek, Sama, és muszáj megkérdenem: ismerősek azok a nevek, hogy Polgár László és Pavlisz László? Csak mert ők tanítottak ilyet idehaza, már majdnem egy évtizede :) szóval az érkezés ismételtnek tekinthető.

Johny Bravo Creative Commons License 2000.03.07 0 0 2991
Jó napot!
A mozgásomra mondja mesterem, hogy iszonyatosan merev. Ehhez szeretnék tanácsot kérni, milyen gyakorlatok jók ez ellen.
bout Creative Commons License 2000.03.07 0 0 2990
hiryu:
A kemény magyar mester nevére kiváncsi lennék, ezt a mélyenszántó bölcsességet hány éves harcművészmúlttal mondta.
Egy aikidos levelezőlistára írta Katona József, 3. danos mester az alábbi mondatokat. Ha jól tudom, az aikido-t még nem csinálja 20 éve. Hogy előtte mit tanult azt nem tudom. Jelenleg Szombathelyen tanít aikido-t és Magyar Aikido Szövetség ötfős Technikai Bizottságának tagja. Az idézet egy válaszlevélből van, amit egy másik listattag írt egy - az aikido alapvető tulajdonságairól érdeklődő - új tagnak.
...az ütés és rúgás igenis létezik az aikidoban. Összefoglaló néven: atemi. A célja azonban nem az ellenfél leütése, bár ez is lehet eredménye, hanem egyensúlyvesztés fokozására, tempoelöny megszerzésére, a szabadon maradt kéz közömbösítésére használjuk. Ütni, mint tudjuk soha nem lehet elég nagyot, csak sokan rosszul bírják...
Eddig az idézet. Atemit mi is használunk, de többnyire az idézetben szereplő célokra. Külön viták folynak nagyobb aikido mesterek között is, hogy mikor kell és kell-e egyáltalán atemi-t tanítani edzésen, vagy mindenki jöjjön rá magától, illetve szedje össze máshonnan.

bout

Előzmény: hiryu (2980)
bout Creative Commons License 2000.03.07 0 0 2989
Oké, már értem. Bárcsak minden ilyen gyorsan és egyszerűen menne. Szóval csak más formában jelenik meg a keménység mindkettőnk edzésében. Esetleg más mennyiségben is. De ugyanolyan fontos mindenhol az elszántság és egyéb dolgok fejlesztése szempontjából.

Egyébként, ha napokig éhezni nem is szoktam edzés mellett, de van (enyhén) hasonló tapasztalatom.
Nyaranta szokott lenni nekünk egy egyhetes edzőtáborunk. Ezt eddig legtöbbször Csopakon rendeztük le. A szállás egy volt KISZ tábor területén volt, a kaja tipikus tábori menza.
Az edzésekből úgy emlékszem naponta kettő 3 órás volt. Egy reggeli után, egy vacsora előtt.
Az első nap még mindenki nagyon éhes volt. Aztán ahogy fáradtunk fizikailag és ahogy nőtt a terhelés, egyre többet bírtunk, de mégis egyre kevesebbet ettünk. Vagy legalábbis nem voltunk éhesek két edzés között. A hét végére már bőven elég volt a kapott kaja és mégis frissnek és energiával teltnek éreztük magunkat.

Egy másik élmény egy ismerősömé, aki a Szabó András kenshin által vezetett kobudo iaido táboron szokott részt venni. Ez szintén egyhetes, de az edzések sokkal keményebbek. Már az első edzésen úgy meghajtják őket, hogy utána alig tudnak mozogni. Plusz éjszakai edzések, stb. Azt mondta, a harmadik napra már senki nem volt éhes, egyáltalán. Örültek, hogy éltek. A falubeliek meg kitértek előlük, mert úgy vonultak az utcán, mint egy csapat zombi. :-)

Szaotome sensei egyébként szintén Ueshiba közvetlen tanítványa és az amerikai Aikikai egyik alapítója. Ma is él és Washingtonban tanít.
Egyik 3. danos tanítványa járt nálunk edzéseket tartani. Jól kihajtotta belőlünk a szuszt. Sok érdekes története volt. Többek között arról beszélt, hogy mestere szerint egy igazán jó aikidoka-nak olyan embert is kell tudnia balesetmentesen dobni, aki nem is tud esni. Ő maga is 3. danos karatésként ment hozzá edzeni és az első edzésen kihívta a sensei és technikákat mutatott be rajta, kihasználván, hogy végre igazi karatés támadással van dolga. De Jim (így hívták a mestert) egyszer sem sérült meg, pedig nem tanult soha esni.

Asszem Alexfux írt a dobások alacsonyabb hatékonyságáról az utcán. Csak igazat tudok adni neki. Az aikido éppen ezért sem használ olyan dobásokat, amiket az ember mondjuk judo-ban, vagy bírkózásban megszokott. Nem is dobásnak kéne nevezni ezeket a technikákat, mert valami másról van szó, amit látni, érezni kell. Mi úgy hívjuk nage-waza. A nage szót a vágásra is használjuk és valóban: a legtöbb aikido "dobás" közben a tori (vagy nage) olyan mozdulatot végez, mintha karddal, vagy bottal vágna. Ahelyett, hogy összekapaszkodna a másikkal és megpróbálná erővel átrángatni a vállán, vagy a csípőjén, kihasználja az előnyös pozíció lehetőségeit és úgy vág. Szavakkal persze ugyanúgy nehéz eg ilyet leírni, mint a chudan-cuki-t. Látni, csinálni, érezni kell.

bout

Előzmény: Laja1 (2986)
PINGYI Creative Commons License 2000.03.07 0 0 2988
Laja1

Jó,hogy te ezt ilyen pontosan meg tudod fogalmazni,mert pont erről van szó. Én nem azért írtam a gyerekekről,mert fú de szemét volt az edző,meg milyen ügyetlen, hanem a fájdalom szükségességét akartam demonstrálni. És azért a gyerekekkel, mert nekik még egy csomó minden ösztönösen működik. És egyáltalán nem félnek azután, hogy kaptak egy-kettőt. És persze szó sem volt arról, hogy leverik a gyerekek veséjét. Nem kell felétlen nagyot kapni ahhoz, hogy fájjon,legalábbis ilyen kezdőknél, mint én. Elég, ha nem fújod ki, vagy tarod benn a levegőt vagy nem feszíted meg az izmaidat.
Szóval kösz mindent.

Előzmény: Laja1 (2981)
Alexfux Creative Commons License 2000.03.07 0 0 2987
Ez a Micugi szan komoly ember lehet, bar ezt a modszert nem a napokban fogom kiprobalni. :-) Volt egyszer-ketszer 24 oras edzes itt Magyarhonban, ami ugyan nem olyan probatetel, mint amit az idezet mond, de kemeny dolog lehet.
Visszaterve a testkemenyitesre, en annak idejen edzokent tevekenykedve, torekedtem arra, hogy a tanitvanyaimat egyszer=egyszer testre meg K.O.-zam. Pontosan azert , hogy a delikvens erezze es le tudja gyozni a K.O.-val jelentkezo fajdalmat es stresszt. Jo jo tudom szadista vagyok, de bevalt.
Előzmény: Laja1 (2986)
Laja1 Creative Commons License 2000.03.07 0 0 2986
bout :
"Amin egy kicsit csodálkozom, az a szellemi keményítés. Hogy bele KELL állni az ütésbe. Egy magyar mester azt írta: "erős ütés nincsen, csak olyan emberek, akik azt nem bírják." "Az ellenállásnak megvannak a határai; az ellent nem állás határtalan" Ezt már Ueshiba mondta. "

Az utesbe valo beleallas nem elsosorban a harci eredmenyessegre valo torekves miatt van.
Sokkal inkabb azert, hogy a resztvevo szembesuljon a test es lelek osszetartozasanak ill szetvalasztasanak problemajaval.

A fajdalom jo segitseg ebben.(Persze esszeru hatarok kozott)

Most ideznek egy rovid reszletet Szaotome Micugi: "AIKIDO és a természet harmóniája" c. könyvből :

"A kemény edzés nem csak az izmok edzése; nem csak annak felfedezése, hogy erős ellenállással az erőt el lehet vezetni. Ezek az edzések fontosak, de a kemény edzés, amely erős szellemet épít és szellemi bizalmat fejleszt ki, a nehéz helyzetekben folytatott edzés. Könnyű
erőteljesen edzeni mindennap, ha bőven van tápláló élelem, és sokat pihensz. Próbálj meg böjtölni egy héten keresztül, és közben folytasd a
rendszeres gyakorlást. Vagy probálj meg nem aludni 3, vagy 4 napon át, miközben folytatod a gyakorlást. Ahogy a test eléri korlátait, a szellem veszi át a hatalmat, és elkezd nőni..."

(Az egesz idezet mar volt itt a topicban, akit erdekel csak lapozzon vissza)

A kyokushinban rengeteg gyakorlat, pl az "Oda KELL allni az utes ele" is ezt a celt szolgalja, vagyis, hogy a szellem kezdjen el noni !
Itt nincs szo technikakrol, tamadasrol vedekezesrol...ez a dolog a szellem fejleszteserol szol.

Remelem igy mar ertheto mindenki elott, hogy miert vannak ilyen gyakorlatok nalunk.

Udv!

Előzmény: bout (2968)
Alexfux Creative Commons License 2000.03.07 0 0 2985
Egyetertek Laja1-vel. De meg hozzatennem, hogy meg egy kepzett, nem felos ember is meg tud lepodni, ha fajdalmat erez. Ezert jo, ha hozzaszokunk a fajdalomhoz. En eltoprengtem, valoszinuleg nehezebben viselem el azt a fajdalmat, ami mondjuk egy seggre esekor er, mint egy utes vagy egy rugas okozta fajdalmat. Szerintem az utcan inkabb utnek, mint dobasokkal kiserleteznek. Mindenkeppen hasznosnak tartom, ha egy harcmuveszetet gyakorlo tudja, hogy milyen erzes az, ha alkarral ved egy utest, sipcsonttal egy rugast, vagy mondjuk milyen erzes az, ha egy utes betalal a gyomorszajaba.
otouto Creative Commons License 2000.03.07 0 0 2984
A technikákba való beleállás - témához:

Régen én is úgy küzdöttem, hogy maximálisan felkeményítettem a combomat, hasamat, stb,
bízva abban, hogy majd megretten így az engem hiába püfölő ember. Nem jött be. A tapasztalatok szerint kevesen rettennek meg, inkább addig ütik-rúgják a nagyarcú harcművészt, amíg össze nem roppan. Nincs ugyanis olyan comb, amit (előbb v. utóbb) ne lehetne szétrúgni, minden ember megtörhető valahogy.
Ezt én is a saját káromon tanultam meg sajnos, de aztán rájöttem, hogy a legjobb megoldás, ha kemény is az ember, és még plussz nem is áll bele a technikákba.
Sokkal rettentőbb az az ember, aki marha jól elmozog, de, ha véletlenül betalál egy-egy technika, azokon csak mosolyog egyet. Persze ez inkább csak a kyós versenyekre érvényes, hiszen modjuk arcra nemigen lehet edzeni.

Laja1 Creative Commons License 2000.03.07 0 0 2983
Mamut :

"En nem gondolom, hogy a modernkori harcmuveszek tenyleg fel lennenek keszulve az eletuk v. az egeszseguk felaldozasara adott esetben. Ez emberi tenyezo, ami nem attol fugg, harcmuvesz e valaki v. epp szakacs. A pillanat donti el, ki hogyan fog reagalni. A szakacs eppugy kepes volna felaldozni magat, mintahogy a harcmuvesz osszeroppanni. Lehet erre egyaltalan keszulni v. ez velunkszuletett kepesseg, ami elojon ( v nem ), ha szuksegunk van ra ?"

Nem ertek egyet.

Akiket en ismerek (mesterek) ilyen szempontbol teljesen egyformak. Epp az a lenyeg, hogy mivel harcmuveszetet gyakorolnak az adott helyzetben ugyanazon vezerloelvek szerint jarnanak el.Az, hogy elotte hol szulettek, hol eltek, mivel foglalkoztak semmit nem szamit.

Ez nem velunkszuletett kepesseg. Ezt meg kell tanulni, ki kell fejleszteni.

Harcmuvesz osszeroppan ? te most viccelsz vagy ezt komolyan gondoltad ?

Aki osszeroppan az meg nagyon (de nagyon) messze lehet attol, hogy egyszer valaha harcmuvesz lesz belole.Az semmit se ert meg az egesznek a lenyegebol.

Ebbol is latszik, hogy a harcmuveszt is sokfelekeppen ertelmezzuk. Igy aztan tenyleg nehez beszelni egymassal, mert allandoan felreertesek vannak kozottunk. :(

Előzmény: Mamut (2967)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!