Keresés

Részletes keresés

hiryu Creative Commons License 2000.03.20 0 0 3150
Help!
Jo= 130 cm, de a faeszterga csak 1 métert bír!
Na most adjatok ötletet.
hiryu Creative Commons License 2000.03.20 0 0 3149
Zene-bona
tegnap edzésen csak kata./70/
Két csoportra osztott társaság, már az majdnem belezavart, hogy a másik csoport számolt, más katát /Bassai-dai/ nagyon nehéz volt tartani a nekünk kijelölt Heian godan ritmusát.
A tradicionális karateedzés szerintem nem fér össze a zenével. Persze otthon mozogni, keleti hangulatu zenére, csak úgy, lazításként igencsak
jó tud lenni, tai-chi-chuan szerűen végezve a mozgást, akár egyfajta gyors meditációként is. /Mozgás+zene=kikapcsolt külvilág/

7

Előzmény: bout (3146)
Fődhözragatt Creative Commons License 2000.03.20 0 0 3148
mami nyanya

Aha, sejtek már valamit! Azt is írtad, hogy "alig egy hete internetezem intenziven". Nem lehet, hogy ez a magyarázat? Vagyis hogy még nem ismered az internetes beszélgető-vitatkozó fórumok jellegét, szokásait. Ha végigolvasol párat, rájössz, hogy itt hasonlóan cseverészünk, mint bármely haveri társaságban, és teljesen természetes, ha valaki "úgy hallottam" vagy "azt olvastam erről" kezdettel hézagos információkat mond el. Aki többet/jobban tud róla, majd kiegészíti, vagy ha kell, helyesbíti. Ez itt teljesen természetes, ugyanúgy, mint a haveri társaságokban zajló élő beszélgetésekben is. A vitafórumos hozzászólás nem publikáció, én sem folyóiratcikket, könyvfejezetet vagy lexikon-szócikket írtam a Kushido-ról, és ilyesmire soha nem is vállalkoznék, mert nem értek hozzá. Csupán leírtam a fórumos haveroknak, mire emléxem az olvasmányaimból, elnézést kérve, ha valamire rosszul emlékeznék. Ez - SZVSZ - tökéletesen megfelel az internetes vitafórumok íratlan etikai és illemszabályainak.

Ez volt a gondod vele? Ha igen, akkor nincs nagy baj, idővel majd megtanulod az íratlan internetes szabályokat. (És megismered majd, milyen a valóban szemét, rosszindulatú, intoleráns, gyalázkodó hozzászólás. Sajnos.) Remélem, azt azért elismered, hogy semmiféle rosszindulatnak, leszólásnak, gúnyolódásnak, vagy bármilyen sértő, bántó szándéknak nyoma sincs a hozzászólásomban. Ugye? Bántana, ha bántó lenne.

Kiegészítenéd az én (valóban) hézagos információimat? Írnál a Kushido-ról? Előre is kösz!

Előzmény: mami nyanya (3136)
Fődhözragatt Creative Commons License 2000.03.20 0 0 3147
mami nyanya

"Annyira nem irtál hülyeséget. Csak nagyvonalúan fogalmaztál, amit talán a sensei nem biztos hogy honorálná."

Konkrétan? Tényleg nem értem, mi bajod azzal, ahogyan a könyvben olvasottakat felidéztem, hiába olvasom újra és újra ominózus hozzászólásomat. Elmagyaráznád, mi a gondod vele? Kösz!

Előzmény: mami nyanya (3136)
bout Creative Commons License 2000.03.20 0 0 3146
Kicsit már beleszólok a zene-bonába is.

Edzésen még soha, de bemutatókon szoktunk zenét nyomatni aláfestésként, illetve hangulatkeltésként. Olyan kínos a nagy csend, vagy morajlás közben az a néhány puffogás.
Eddig a legtöbb bemutatónkon Kitaro volt az aláfestőzene. De mivel nincs pontosan kiszámolva, hogy meddig tart a bemutató, biztosítékként egy kis Beastie Boys is be van keverve a végére (Bodhisatva Wow) :-). Tudniillik, ha belelendülünk, sokkal hamarabb befejezzük, mint a gyakorlások alatt, amikor meg kevésnek érezzük azt a két Kitaro számot. Kitaro egész jó hangulatot tud csinálni. Valahogy mi is halljuk, érezzük. Elkapjuk a virtust. Így nem annyira gyakorlásszerűek, inkább harcosabbak lesznek a technikák. Ez többek szerint sokat tud dobni a bemutató hangulatán és minőségén is.

Egy taichi, vagy chigung edzést viszont nehezen tudnék elképzelni zene nélkül. Olyan zene nélkül, ami megnyugtat, ellazít.

Egy aikido-shihan, Chiba sensei, aki zazent is tanít néha Bach-ot szokott a gyakorlás alá feltenni. Állítólag segít kizárni az utca zaját.

A legújabb (ha jól emlékszem a hétvégén a tévében is reklámozták már) a Kovács István - Béres Alexandra páros által megjelenített FIT-BOX videókazetta. A Deák téri áluljáróban a kisföldalattihoz vezető folyosón lehet látni a plakátját. Hát én megálltam és elkezdtem összeszedni az államat. Sell-Out a javából! Végül is biztos sok pénzt lehet kihozni belőle.

bout

bout Creative Commons License 2000.03.20 0 0 3145
Szia mami nyanya és a többiek!

Elnézést, hogy csak most írok, véradáson voltam, hétvégén meg csak beugrottam a munkahelyemre, otthon nincs se gépem, se internetem.
Szóval, a honlapom alapján már kiderítettétek, hogy aikido-t tanulok. (Köszi, hogy megnézted!) Ha Miskolczi Attila csak egy helyen tart edzést, és amíg az edzése ott volt a Szentkirályi utcában, addig te is jártál, akkor emlékezhetsz rám, mert ti utánunk jöttetek és én vagyok az a srác, aki mindig egy kicsit belóg az edzésetekbe, mert lassan hajtja a hakamáját. (Egyszer ki is lettem már zavarva... :-) )

Nem, nem kötözködni akartam. Csak egy vicces dologra akartam felhívni a figyelmedet.
Először leírtad, hogy bár te kushidot tanulsz, nagyon érdekel minden küzdősport, mert a senseied is azt mondta: "Mindegy hogy melyik stilust tanulja a karatéka, az a lényeg, hogy karatézik."

Na most az állításod magában megállja a helyét és számomra becsülendő is. Senseied állítása is korrekt és igaz, már ha engem kérdezel. Csak az volt a furcsa, hogy a tanítód állítását tetted a saját állításod alapjául. Ebből könnyen azt lehet kihallani, hogy "engem érdekel minden küdősport, mert minden karate jó, a lényeg, hogy karatézzunk", amit továbbvezetve azt kapjuk meg, hogy a te "küzdősportok" kategóriádba csak a karate fér bele. Na de akkor mi legyen a vívással, az ökölvívással, a cselgánccsal, vagy a bírkózással?

Ne haragudj. Lehet, hogy ez tényleg kötözködés volt. Igyekszem visszafogni magam ezentúl.

bout

u.i.: tetszik a nick-ed ;-)

Előzmény: mami nyanya (3139)
Sama Creative Commons License 2000.03.20 0 0 3144
Hell-o
Szoval a zenerol, csak annyit, hogy nagy sajnaltomra sikerult Spanyolorszagban vegeigneznem egy olyan edzest is a tobbi kozott, ahol Phil Collins-ra edzettek... haaaaaatttt.. borzalmas volt.
Nem tudtam, hogy sirjak vagy nevessek, de tenyleg, szerintem egy tradicionalis edzesen elkepzelhetetlen a zene. Foleg, mert az edzes nem folyamatos, hanem egyszer gyors, maszor lassu, erosites, rugasok, medutacio, formak stb stb, erre nem is lehetne megfelelo zenet talalni, de szerintem szukseg sincs ra.

Sama

ui.: kulonben a cardio kickbox nekem nagyon szimpi, de ugy, hogy kijelentettek, hogy SEMMI koze a harcmuveszetekhez, hanem az aerobic egy fajtaja es kesz :)

mami nyanya Creative Commons License 2000.03.19 0 0 3143
Gyerekek részemről minden OK. Most ment tönkre az autónk, ettől úgy is sikerült feldobódnom.

Sziasztok.

Előzmény: Sumo (3142)
Sumo Creative Commons License 2000.03.18 0 0 3142
ehemmm:)

bout amint kotozkodik:) maminyanya megnyugtatlak. nem szokasa. neha cinikus, de az is nagyon ritkan.

a valaszt te is lattad a honlapjan, nem nagyon ertem, mire valaszolhatna meg? bar lehet, o erti...:)

Előzmény: mami nyanya (3141)
mami nyanya Creative Commons License 2000.03.18 0 0 3141
zer

Megnéztem a honlapját, aikodot műveli, ha jól emlékszem 5 éve, és jó benyomást keltett, mert úgy éreztem, hogy tényleg az Ő története van, ha ráklikkelünk az adatoknál. Ezért remélem, hogy nem kütüzködik.Úgyhogy várom a válaszod bout.

Előzmény: Zer (3140)
Zer Creative Commons License 2000.03.18 0 0 3140
Nyilvan nem karatezik:)
Előzmény: mami nyanya (3139)
mami nyanya Creative Commons License 2000.03.18 0 0 3139
bout

Még valami. Én karatét tanulok, más mást. És ez igy jó, mert ahány ember, annyiféle és annyiféle küzdősport is létezik. Nekem ez felelt meg, mert ez áll az én természetemhez a legközelebb. És még ez is igy jó. Csak rettentően kiváncsi vagyok mindenre, mint egy csecsemő, aki mindent a szájába vesz, hogy megkóstolja mi is az amit a kezébe fogott. Ez nem fogja azt jelenteni, hogy én majd mindent ki is fogok próbálni. Mert ez nem két hétre szól, hanem annál azért sokkal komolyabb. Érdekel, hogy Te mivel foglalkozol, hogy ilyen kérdéseket teszel fel?

Előzmény: bout (3137)
mami nyanya Creative Commons License 2000.03.18 0 0 3138
bout

Szerintem a választ már akkor tudtad, mikor feltetted.

Hello.

Előzmény: bout (3137)
bout Creative Commons License 2000.03.18 0 0 3137
És mondd csak: csak a karatestílusok tartoznak bele a "küzdősport" kategóriádba?

bout

Előzmény: mami nyanya (3136)
mami nyanya Creative Commons License 2000.03.18 0 0 3136
Anyyira nem irtál hülyeséget. Csak nagyvonalúan fogalmaztál, amit talán a sensei nem biztos hogy honorálná. Mivel semmit nem irtam magamról, ezért csak annyi, hogy én viszont kushidot tanulok, ami go ju technikákon alapul, és alig egy hete internetezem intenziven. És nagyon érdekel minden küzdősport, mert a senseiem is azt mondta, hogy "Mindegy hogy melyik stilust tanulja a karatéka, az a lényeg, hogy karatézik." Szerintem igaza van.
Előzmény: Fődhözragatt (3135)
Fődhözragatt Creative Commons License 2000.03.18 0 0 3135
mami nyanya

Miért, valami nagyon nagy ökörséget írtam? Ha igen, kérlek, helyesbítsd! Előre is kösz.
Mindent, amit leírtam, Miskolczi Attila sensei könyvéből vettem. Illetve az arról maradt emlékeimből, ami nem feltétlenül ugyanaz. Ezért is írtam oda a végére, hogy: "Elnézést a stílus művelőitől, ha valamire rosszul emlékeztem a könyvből."

Előzmény: mami nyanya (3134)
mami nyanya Creative Commons License 2000.03.18 0 0 3134
Szóval csak annyit akartam mondani, hogy vajon ha Miskolczi Attila sensei is olvasta volna ezt, örült volna-e neki?
Előzmény: Fődhözragatt (2865)
Laja1 Creative Commons License 2000.03.17 0 0 3133
Szerintem a formagyakorlat olyan mint a tobbi technika. Van mikor tobbet foglalkozunk vele, van mikor kevesebbet.

Otthon magadtol is kell gyakorolni (akar csak a kihont es az erositest) Az edzesen maximum kijavitjak a hibakat, de a begyakorlast egyedul (is) kell csinalni.

Egy formagyakorlatot nem lehet elsajatitani. Legfeljebb csak meg jobban megcsinalni, de mindig lehet rajta meg egy kicsit javitani. Ez a jo benne :)

Előzmény: hiryu (3131)
Manócz Creative Commons License 2000.03.17 0 0 3132
hiryu
Formagyakorlatok
El kell sajátítani magát a mozdulatsort. (első formánk 55 lépés-kombinációból áll). Ezután jön a finomítás. Az állások mélyek legyenek, az ütések erősek és pontosak, a légzés helyes, meg legyen a talajjal való kapcsolat. Ha a picit pontatlan, nem tragédia (persze javítjuk), az a lényeg, hogy élvezd a mozgást, valahogy a mozdulatoknak belülről kell jönniük. Ráadásul olyan mozdulatokról van szó, amik nem nagyon tudnak beidegződni, az embernek több éves gyakorlás után is lehetnek tévesztései. Minden mozdulatnak meg a harci alkalmazása, ezek ismeretében könnyebb megtanulni. A formát több féle képpen lehet gyakorolni: tai-chi-san, elkenve a mozdulatokat, agresszíven, keményen mozogva, folyamatos izomfeszítéssel, vagy éppen ütések utáni hiretelen ellazulással, nagyon gyorsan vagy lassan, csak orron át lélegezve, esetleg plussz, a stílusnak megfelelő mozdulatokkal bővítve.
Néha az edzés 2/3-át teszi ki, de egyeszer biztos végig megyünk mindegyiken.
Saját forma, csak haladóknak. Edzőtábor második felében szokott lenni, ha valakié feltünően jól sikerül, bemutathatja a többieknek. Feladat 2 percen keresztül a stílusnak megfelelő mozdulatsor úgy, hogy ne legyen benne ismétlődés, és ne az ismert formákból legyen összegyúrva.
hiryu Creative Commons License 2000.03.17 0 0 3131
Ha egyedül vagyok, jót tesz néha a zene. Főleg
Vangelis.
Engem, a formagyakorlatmániákust nagyon érdekel, máshol, más stílusban, mennyit gyakorolják, hogyan tanulják, az edzés mekkorra részét teszi ki, stb.

Halottam van ahol,bizonyos szinten saját formagyakorlatot kell bemutatni? /Kung-fu?/
Ez hogy megy?

Szerintetek menny idő alatt lehet elsajátítani?
/saját vélemémy, nem könyvi bölcsesség érdekel./

Iaidoról jelent meg magyar nyelvű könyv?

praclee Creative Commons License 2000.03.17 0 0 3130
Na én megyek.Erre a hétre köszöntem.(mi lesz,ha nyári szünet van?Akkor én nem tudok írni!)Majd lesz valahogy.
Laja1 Creative Commons License 2000.03.17 0 0 3129
Hatha valaki meg nem ismeri :

Mas. Oyama karate filozófiája

http://w3.swi.hu/fight/The_kyokushinkai_way.html

A tartalom :

Előszó
Eszmék és törekvések
A szorgalom
A bátorság
Az udvariasság nélkülözhetetlen a sikerhez
A szülők
A küzdelem okai
A karate és a ZEN
A légzés és a gondolkodás kontrollja
A szerelem és a házasság
A pénz helyes értékelése
A felszabadulás, a végso igazság
Mindezek jelentősége napjainkban

Szerintem erdemes elolvasni.

Osu!

Zene :

Nalunk elofordul, hogy a kihont (tobb szaz utes+ rugas helyben allva) zenere csinaljuk. Persze minden technika kiai, igy a zenebol altalaban csak valami nagyon keves hallatszik, de megadja a technikak ritmusat. Ebben szerintem semmi rossz nincs. Mondjuk ez altalaban akkor szokott lenni, mikor fel orat egyfolytaban utunk/rugunk megallas nelkul, es elore megmondjak, hogy 100 ilyen technika aztan 100 olyan. Persze csak az edzo szamolja, a tobbiek ot figyelik, es ha valtja a technikat akkor a tobbiek is valtanak.

Elarulom, hogy neha otthon en is szoktam ilyesmiket csinalni : beteszek egy porgos zenet, aztan 10-20 percig csak egy technikat gyakorlok.
A vegere mar csopog az orromrol az izzadsag. :)
Foleg rugasokkal kemeny. rugjal folyamatosan pl korives rugast 10 percig, aztan egyenest megint 10 percig.(persze valami erot is kellbeleadni ne csak lablengetes legyen :) Eleg jol megmozgatja az embert :)

praclee Creative Commons License 2000.03.17 0 0 3128
Na most akkor én elárulhatom,hogy nekem van fogalmam a zenéhez!Ezért ha valami van szóljatok!
Előzmény: Mamut (3123)
praclee Creative Commons License 2000.03.17 0 0 3127
Félreértettél!Én be tudtam lépni csak még nem volt annyi időm,hogy utánanézzek.Egyébkén én nem nagyon vagyok valami nagy GÉP zseni,ugyhogy nem értem mit akarsz mondani azzal a HTML-el!Azt se tudom,hogy hogy kell kiemelni!Elég gyenge ez aGÉP,ugyhogy még azt se tudom,hogy van e egyáltalán rajta HTML (lehet,hogy ezzel hülyeséget írtam)
Előzmény: Mamut (3123)
madjoe Creative Commons License 2000.03.17 0 0 3126
:)

(bocs kicsit hosszura sikeredett)

Semmi nagyobb gond nincs a zenevel azon kivul, hogy NAAGGYYYOOOONNN nehez olyat talani, aminek absz jo a ritmusa, ahhoz, amit csinalsz. kuzdelemnel (vagy csak sima nem teljesen kotott paros gyakorlatnal) lehetetlen megfelelo zenet talani, vagy csak zavar, vagy mar nayon jo vagy, ez esetben csak az ellenfelelt zavarja. (bizti volt mar veletek is olyan, hogy fontos pillanat, es egyszeruen nem hallotok mast, mint a sajat, meg a szemben allo lelegzeset). Katazashoz, ha pont arra a katara irtak a zenet (vagy csak pont stimmel a ritmus) akkor elvben meg hasznal is, de ennek is megvan az a veszelye, hogy 1, a monotonitas miatt figyelmetlen leszel, 2 Pavlovi reflexek alakulnak ki 3, zene nelkul folyton elrontod. Olyan helyzetben segit a zene (utem..) ahol tobben egyszerre kellene ugyan olyan ritmusban mozogni. (iaido edzes seitei: mae.. van egy adott ritmuskeplete azaz az egyes reszek idotartamanak aranya adott, ezt eloszor megtanulni igazan scka ugy lehet, hogy a fonok ( mester :) ) szamol, ehhez jo lenne valami speci zene, de meg kell tanulni tudni a ritmust)
Na, ennyi voltam
madjoe

Előzmény: Mamut (3123)
DLala Creative Commons License 2000.03.17 0 0 3125
Hehe, nos elárulhatom, elofordul néha, hogy zenés edzésünk van, de csak szombaton, amikor amolyan küzdosportosra vesszük a figurát. Ilyenkor a ruha sem kötelezo, elgendo a melegítogatya meg egy póló. És akkor csak pontkesztyuzés meg bunyó van, de az extra pörgosen.
Kedvenc zenénk a Mortal Kombat. :)
Ilyen is kell néha. Csak nem szabad túlzásokba esni.

Egyébként meg a kickbox aerobic és a többi hasonló az suxx. Csak hogy mi az értelme arról egy mondat Sinkó Andreától: "olyan helyekrol is fogytam, ahonnan eddig nem sikerült".
Viszont az is igaz, hogy a médiának ez nagyszeru új gumicsont lehet. Tudjátok, hiába zúzok szét egy kocsirakomány téglát, az csak egyszer hír, ha ellenben csinos csajok mutizzák a seggüket és közben rugdosnak az folyamatosan érdekelheti a T. nézot... (a T. az még véletlenül sem Tisztelt)

PINGYI Creative Commons License 2000.03.17 0 0 3124
Nem csak fitness kickbox létezik, a múltkor aerobic-karate volt. Röhejes. Ott álltak a pasik meg a lányok csilivili aerobic dresszben és zenére rúgtak, meg ütöttek és közben ugráltak. Szerintem ez csak reklámfogás, hogy több kazettát adhassanak el.
Mi edzésen csak akkor használunk zenét, ha bemutatóra készülünk.(Ez is reklám :) )
De a Dojo etikett szó szerint azt mondja, hogy A Dojo-ban a tanulók a technikára koncentráljanak és se gondolataikkal, se tekintetükkel ne kalandozzanak másfelé.
Előzmény: Mamut (3123)
Mamut Creative Commons License 2000.03.17 0 0 3123
praclee,
OFF
vettem a faradtsagot, hogy egy link-et tegyek neked a szovegbe...:oD csak kattintanod kellett volna rajta egyet, es bejon a kivant oldal. ( remelem )
A hogyan-ra meg csak annyi, hogy HTML alapokkal kellene egy kicsit foglalkozni, az eleg ahhoz, hogy pl kiemelve irjal valamit, ha nagyon akarsz..
ON

Mindenkihez...,
Huuuuu ma mit lattam...
Fitness Kick Box ( RTL klub Reggeli ) :-( puff neki...
Bar most, hogy jobban belegondoltam, lehet hogy volna ertelme a dolognak....
Jo zenere gyakorolni a bazistechnikakat "ezerszer". Nem unalmas, lelekolo, ki tudod kapcsolni az agyad, sot a zene miatt meg jol is erzed magad...

Tenyleg de most komolyan... ( bar biztos kapok majd a fejemre )
Mier van az, hogy a legtobb helyen csondben v. max. vezenyszavak mellett gyakorolnak ?
Tenyleg szukseges velejaroja ez a gyakorlasnak v. csak a hagyomanyok miatt nem adjak fel ezt a dolgot ? Tajcsin mar elofordult nem egyszer, hogyha magno is meg "megfelelo" kazetta is akadt, akkor zene mellett gyakoroltunk. Igaz, hogy speci kinai zene volt, nem eppen RAP v. Funky, de akkor es ott nagyon klassz volt.

Előzmény: praclee (3117)
Laja1 Creative Commons License 2000.03.16 0 0 3122
Alexfux. Ja, bocs. elobbi hozzaszolasomat felejtsd... :) Sajna szekvencialisan olvasom a hozzaszolasokat es egybol reagalok is ra. Lehet, hogy nem kene..

Es egyebkent meg koszonet a pontos informaciokert !

Osu!

Előzmény: Alexfux (3113)
Laja1 Creative Commons License 2000.03.16 0 0 3121
Sama : Mi a Paratulokkal elvileg megyunk. Bar meg azt se tudom pontosan, hogy hanykor kezdodik a verseny es hogy akkor most hol is lesz pontosan ????

A Fradi csarnokban ami az epitok palya mellett van ? vagy az az epitok csarnok es a Fradi csarnok a mellett van ? Valami ilyesmirol volt szo eddig nem ?

Alexfux azert remelem (mivel te is mesz) elobb utobb megtudod, hogy pontosan hova kell menni es hanyra es aztan elmondod majd nekunk :)

Osu!

Előzmény: Sama (3110)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!