Keresés

Részletes keresés

Zer Creative Commons License 2000.03.28 0 0 3292
Ezt nagyon szepen mondtad, valoban, a filozofia szerintem csak masodik helyre szorulhat a mozdulatokkal szemben:)
Előzmény: Fődhözragatt (3291)
Fődhözragatt Creative Commons License 2000.03.28 0 0 3291
Laja1

OFF
Hát persze, hogy nem írtuk meg az időpontot, ha egyszer nem válaszoltál, hogy ráérsz-e. Idáig a válaszodra vártam. E-mail megy!
ON

És ha a "martial art" kifejezést nem harcművészetnek fordítanánk, hanem a harc mesterségének, akkor sem férne bele az európai harci hagyomány a martial art fogalmába? Az art szótári jelentései: művészet, tudomány, ügyesség, tehetség, készség, furfang, mesterkedés. (Akadémiai nagyszótár.) Nem a "művészet" szó használata miatt lebegnek oly sokan a felhők fölött martial art ügyben, miközben az a harc mesterségét, fortélyát jelenti csupán? Nem egy szerencsétlen fordításból csinálunk fellengzős filozofálást? A magam földhözragadt módján gyanítom, hogy igen. Nem tagadom a harci mesterségek mentális és erkölcsi oldalának hasznosságát és fontosságát, csupán az elsődlegességét. Nem filozofálásra alakultak ki az általam ismert történeti leírások szerint, hanem élet-halál harcra. És ott nics lelkizés, meg az univerzummal való magasztos egyesülés, meg miegymás. Ott hirig van, életre-halálra.

Fődhözragatt,
aki menthetetlenül földhözragadt :-)

Előzmény: Laja1 (3290)
Laja1 Creative Commons License 2000.03.28 0 0 3290
dlala: ezek szerint (hogy feltalaljuk majd a magyar tejbegriz dzsucut) a terveink meghiusultak, hisz ez mar ezer eve van es nem kell feltalalni :)

egyebkent harci mozdulatokat es technikakat en magam (vagy barki) kitudok talalni. Ha kelloen sokat verekszem az utcan egyre kemenyebbellenfelek ellen, egy ido utan eleg jo szintre juthat az mber akar sajat erobol mindenfele elotanulmany nelkul. Es meg akar tanithatja is amit tud.

De a harcmuveszet az nem egyenlo harci fogasokkal es mozdulatokkal. Kivancsi lennek azert, hogy a magyar hadi gyaorlatok kozott milyen lelki dolgok voltak. Szerintem max annyi, hogy vasarnap menj templomba...

Nekem alapjaban veve nem a mozdulatok miatt, hanem a filozofiai hatter miatt tetszenek a harcmuveszetek. Ugyanis pl az en igenyeimet az nem elegiti ki, ha vasarnaponkent templomba vagy gyulekezetbe jarhatok. Marpedig a keleti harcmuveszetek alapjat kepezo filozofiat hiaba keresnenk a magyar vagy europai , esetleg amerikai valtozatban, nem talalnank meg...

szoval a mozdulatoknal fontosabb, hogy a keleti eredetu harcmuveszetek a harcon kivul a lelek fejlesztesevel es a belso harmoniara valo torekvessel is nagyon sokat foglalkoztak, amit az egyeb nem keleti harcmuveszetekrol nem tudnek elmondani. Itt (europaban) a filozifia helyett volt a keresztenyseg. De sajnos ez a ketto (marmint a vallas es a hadi-gyakorlatok nem nottek ugy ossze, mint a keletiek eseteben. es ez a problema. Ha lenne ilyen magyar kereszteny/harcmuveszet otvozve lelki dolgokkal lehet, hogy sokkal nepszerubb lenne mint akarmelyik keleti muveszet. De ilyen nem letezik, mivel a keresztenyseg mar eleve magaban hordozza, hogy ha megutnek tartsd oda a masik orcadat is...
szoval mar eleve ellentmondasos kicsit, hogy igaz keresztenyeket harci gyakorlatok tanulasara buzditsanak (bar akkor ott vannak ugye a kereszreshaboruk.. na de hagyjuk...)

Dlala: heh. mar ki is talaltam, hogy mi lesz : osszeszedjuk a regi hadi mozdulatokat azt otvozzuk a kereszteny vallassal es mar meg is van a magyar harcmuveszet :) de az mar nem dzsucu lesz, hanem do, mivel van benne lelki/filozofiai tartalom is :) (tejbegriz-do :)(bevesszuk a szablyat meg az ijat is, de azt csak 1 dantol felfele oktatjuk majd hehe :-)

Csak kozeledik VEGRE a tavasz, azert van ilyen jokedvem :)

Dlala: Foldhozragadt: mosta holnapi ebeddel mi van ? Nem kuldtetek semmit (hova, hogy, mikor ?...)

Fődhözragatt Creative Commons License 2000.03.28 0 0 3289
GBotond,
Ez tényleg egy jó kis honlapnak tűnik így első ránézésre, rengeteg érdekesnek ígérkező linkkel, lesz mit olvasnom. Kösz a tippet! De ki fog dolgozni helyettem, amíg olvasok? :-(
Előzmény: GBotond (3287)
Fődhözragatt Creative Commons License 2000.03.28 0 0 3288
Kreta,
ez igaz.
Előzmény: Kreta (3286)
GBotond Creative Commons License 2000.03.28 0 0 3287
Ha már az ír táncházat említed, emlékeztem rá, hogy van egy linkem egy ír botvívásról szóló laphoz: http://www.geocities.com/Athens/Acropolis/4933/shillelagh.html. Ez egyébként része egy, a nyugati harcművészetekkel foglalkozó lapnak/fórumnak (http://www.geocities.com/Athens/Acropolis/4933/westernarts.html), ahonnan további linkek taláhatók pl. ókori görög pankrációval foglalkozó anyagokra. Nyugodtan mondhatjuk, hogy szinte minden országban megvolt több száz éve a helyi harcművészet, legfeljebb nem volt úgy kanonizálva, mint a távol-keletiek, illetve az utóbbi kb. kétszáz évben nem őrizték meg élő hagyománynak (pontosan a formális rendszer hiánya miatt)

GBotond

Előzmény: Fődhözragatt (3282)
Kreta Creative Commons License 2000.03.28 0 0 3286
Ez oké, de ez a tudás nincs rendszerezve úgy mint egy régi tradicionális iskolában. Tehát a magyar harcművészetet _újra_ kell tanulnia egy mesternek. Míg a tradicionális irányzatoknál mindig egy nagymester vitte tovább a tudást, irottan és fejben is. Nem hiszem hogy a régiek nagyon dokumentálták volna a harci tudnivalókat.
Előzmény: Fődhözragatt (3282)
praclee Creative Commons License 2000.03.28 0 0 3285
Fődhözragatt
Ami az íjászatot illeti abba beleszólhatok.Nekem van egy Kassai(!) íj-jam.És ismerem (szerintem)a legjobb magyar íjjászt.Kassai Lajosnak hívják.azt hiszem kb5 másodperc alatt lő ki 3 nyílvesszőt lóról.Én is ott voltam nem semmi!!(ez egy örökség népfőisk. keretén belűl volt)Még egy igen komoly darabot is előadtunk!(itt nem holmi valamiről van szó nagyon nagy jelentőségű,mármint aki ért az IGAZI magyar történelemhez)Nagyon nagy telepe van.annyi lóval hogy megáll az eszem.Pár éve volt egy gerincsérülése is!Leesett a lórol.Az itteni orvosok nem tudtak vele mit csinálni,és azt mondták,hogy lehet hogy tólószékbe kényszerül!de nem adta fel!Elment vhova Afrikába és ott vmit csináltak vele.Lényeg hogy meggyógyult!
Előzmény: Fődhözragatt (3282)
bergman Creative Commons License 2000.03.28 0 0 3284
Fődhözragatt:
„Nem furcsa, hogy éppen csak a saját harcművészeteinket nem műveljük, nem tanulhatjuk sehol az országban?"
OFF
Nem. Van 1 ismerősöm, aki tavaly Ausztriában Európa-bajnok lett. (Íjász). Kb. 5 éve versenyez, ez EB-re saját maga által felkutatott szponzorok támogatása, és nem csekély önerő révén jutott ki. Természetesen előtte is maga állta a versenyek költségeit. Az igen magas költségeket.
Azóta - amióta Európa-bajnok - gondolt egyet, és lovagolni kezdett. Tehát íjászkodik, lovagol, lovasíjászkodik, mindegy. Hatalmas pénzekbe kerül:-(. Az, aki ilyesfajta szenvedélynek hódol még abban sem reménykedhet, hogy a bajnoki címéhez kap némi-nemű támogatást. Persze az, hogy bajnok lett, csak hab a tortán, ő erre a „sportra" esküszik. Bár ez szerintem inkább életforma. Ugyanúgy, mint a harcművészet. „Kinek a pap...-)"
ON
DLala Creative Commons License 2000.03.28 0 0 3283
Errol van szó.
Csak ugye senki nem lehet próféta a saját hazájában.
Előzmény: Fődhözragatt (3282)
Fődhözragatt Creative Commons License 2000.03.28 0 0 3282
Kreta

Pár éve meghallgattam Tix Richárd előadását a Ferencvárosi Művházban, aki elmondta, hogy a középkori magyar várakban igen fejlett pusztakezes és fegyveres harcművészet volt. Mindegyik várnak megvolt a maga iskolája, stílusirányzata. Tehát a távol-keleti harcművészetek semmivel sem régebbiek, mint az európaiak. Szó sincs 4-5 évről, valójában inkább 400-500 évről. Sőt, több mint 1000 évről! (Erre mindjárt visszatérek.) Tix R. elmondta, hogy egy hadtörténész ismerőse a kutatásai során szépen előásta a pusztakezes és fegyveres harc régi leírásait és ábrázolásait, és azokon a régi képeken döbbenetesen hasonló ütő, rúgó, dobó, stb. technikák láthatók, mint amilyeneket most távol keleti mesterektől tanulunk, és amilyeneket a görög pankrátorok idejében, illetve még korábban, az ókori egyiptomban ábrázoltak. Nekem is van egy könyvem, amelyben vannak ilyen régi harcművészet-ábrázolások az összes fentebb felsorolt korszakból, meg máshonnan is, pl. nyugat-európai országokból, a középkorból. Ütés-rúgás-védés kombinációk, ha ázsiai ruha lenne rajtuk, meg nem mondanád, hogy nem kung-fu-sok, karatésok vagy hasonlók.

Lássuk az 1000 évet. 1996 augusztusában a Városligetben volt egy honfoglalási fesztivál, ahol a honfoglaláskori magyar harcművészet mai művelői is tartottak bemutatót. (A korszakot kutató hadtörténészek alkotják a csapat magját, ha jól értettem.) Bemutatták az ősi magyar visszacsapó íj használatát, amelytől egész Európa rettegett. Lóháton vágtatva, minden elképzelhető szögben és irányban lődözték a különféle célpontokat. Bemutatták az ősi magyar szablya használatát, hogy hogyan szivatták az őseink a karddal vívó nyugat-európaiakat, és hogy mennyivel kifinomultabb, rafináltabb, technikásabb volt a magyar szablyavívás, mint a nyugati kardvívás. (Addig azt sem tudtam, mi a különbség szablya és kard között.) A szablya minden görbülete és minden alkotórésze tudatosan volt olyanra kiképezve, amilyen. Megmutatták, hogyan tépték ki őseink a kardot a szablyájuk erre kialakított formáját kihasználva, akár gyalogosan, akár lóról, a karddal vívó nyugati ellenség kezéből. Meg még sokmindent megmutattak, nem is próbálom felsorolni, a publikum pedig nem győzött ámulni. Hihetetlenül gazdag és fejlett harcművészet a miénk, nem most kell kitalálni valami "echte Ungarische" harcművészetet!

Nem azt mondom, hogy a távol-keleti harcművészetek helyett, hanem hogy azok mellett a tradicionális magyar (és egyéb európai) harcműveszeteknek is ott kellene lenniük a palettán. Ahogy választhatunk a magyar, görög, ír, stb. táncház közül, ugyanúgy választhassunk a különféle eredetű harcművészetek közül is. Nem furcsa, hogy éppen csak a saját harcművészeteinket nem műveljük, nem tanulhatjuk sehol az országban?

Előzmény: Kreta (3279)
GBotond Creative Commons License 2000.03.28 0 0 3281
Kedves praclee!

Bruce Lee ugyan sok embert tanított, de Chuck Norris nem volt közöttük. A közösen készített híres colosseumi jelenettől eltekintve nem dolgozott Lee-vel. Norris a harcművészettel a koreai háború idején kezdett megismerkedni, a Tang Soo Do illetve a Taekwon-do irányzatokkal. Lee akkoriban még gyerekecske volt, tehát nehezen taníthatta (a koreai háború 1950-ben volt).
Chuck Norris életrajzát elolvashatod a következő címen: http://www.centuryma.com/bios/norris.html.

Üdv:

GBotond

Előzmény: praclee (3276)
hiryu Creative Commons License 2000.03.28 0 0 3280
Már megint megtréfált a gép.
Bekezdés kb helyesen:
Itt Mo-n kevesen engedhetik meg maguknak, hogy japán stílusu edzőtermet rendezzenek be maguknak, pénzkérdés sajnos.

Egyébként most láttam egy fényképet, a JKA alapítói egy hegyről /asszem Fuji/ jönnek le egy 13! órás edzés után. Elmondható hogy itt a hegy volt a dojo.
Találkoztam volt japán mesterekkel,egy se próbált minket rávenni, hogy másképp nevezzük az edzés helyét.
Persze vannak japánok akik szerint a "barbárok" már avval is mocskolják a karate szellemiségét, hogy gyakorolják. Bár ennek a mentalitásnak egyenes következménye szokott lenni a Csak mi értünk hozzá, más ostoba magatartás.
Mindegy.
Funakoshi sensei mondta: A karatéban mindenki azt találhatja meg, amit keres. Megélhetést, életformát, sportot, a haza jelképét, rossz esetben fegyvert. Ez csak tőlünk, a művelőitől függ.

Ezt meg miért írtam?:-*)

Más: Hét szamuráj amcsiknál forgatva = Hét mesterlövész.
Keresőbe érdemes bepöcögni: seven samurai :-)

Előzmény: hiryu (3261)
Kreta Creative Commons License 2000.03.28 0 0 3279
Szerintem azért kell importálni, mert az öreg kínai csocseszek már 400 éve foglalkoznak vele, vagy több is akár, és ezt a tapasztalatot neml ehet összeszedni 4-5 év alatt. Tehát ha valami komolyat akar csinálni az ember akkor célszerű már meglévő tudást átvenni, fejleszteni.
Miért nem találunk ki magunknak saját számítógépet (az alapoktól) minek importálni?
Előzmény: DLala (3265)
praclee Creative Commons License 2000.03.27 0 0 3278
Na megyek.Úgy veszem észre estefelé nem értek rá.
Pá praclee
PINGYI Creative Commons License 2000.03.27 0 0 3277
OFF

Drága praclee!

Elnézést, ha nem voltam elég világos. Írom betű szerint, amit be kell gépelni: (vedd elő az előző hozzászólásomat is, hogy képileg is előtted legyen, amit mondok. És ne szégyelld, hogy nem tudod, mindenki tanulja valakitől (vagy könyvből).

Jobbra nyitott kacsacsőr + nagy I betű + balra nyitott kacsacsőr

Eztután beírod, amit dőlt betűvel szeretnél írni.

Jobbra nyitott kacsacsőr + perjel + nagy I betű + balra nyitott kacsacsőr

A vastag (kiemelt) betűket is így tudsz csinálni, csak az I és /I helyett B és /B kerül a kacsacsőrökbe, illetve ha aláhúzott szöveget akarsz, akkor U és a szöveg végén /U.

Ha valami még nem világos, akkor emilezzünk.
Üdv Pingyi

ON

Előzmény: praclee (3272)
praclee Creative Commons License 2000.03.27 0 0 3276
No nesze neked David Carredine
Szombaton végigültem a Kung-fu(itt fú meg ott fú)
Hát izé öhöm.Az a komoly pofa,és azok a bölcs mondások.Ja Ja.Benne volt a Rin Tin Tin főhekusa is.(őróla csepegett az a sok víz).Na ott is valamilyen halálos pontról volt szó.De az más.
Hát én nem tudom de az a "papus"(a fia szóhasználatában)eléggé jól el lehet látva étellel iatallal,mert olyan nagy sörhasat eresztett,hogy majd le fordultam a székről.
Kérdés:egy szertartás közepén bejön a tanítvány és kéri a mestert,hogy jöjjön vele.Abba lehet szakítani a szertartást??

Meg volt Csák Norisszal a Tűzjáró.Hát én nem azt néztem.De abba a filmbe elégsok az oda nem illő tárgy(fegyverek)igaz ez már akciófilm.Egyébként Csáki fiú is Bruce Lee-nál tanult.

praclee Creative Commons License 2000.03.27 0 0 3275
na már megint egymagam vagyok.
A támadás lényege,a jeet kune do-ban összefoglalt sokat hangoztatott mottója:
-(képzeljétek oda a vastag betűt)-
A harcművészetben nincs semmi titokzatos.
Vedd a dolgokat úgy,ahogyan vannak!
üss,ha ütnöd kell,rugj,ha rugnod kell!

Ez hosszú lesz(lehet,hogy ma már nem tudom befejezni)
Lee rendszerében a támadásokat primer-és szekunder támadásokra osztotta.
Primer támadásokon azt értette,amikor a támadó szándéka,hogy tempóval,csellel vagy erővel előnyhöz jusson.Külön meghatározta,hogy e tekintetben mit ért a tempó,a csel és az erő fogalmán.
tempó:a közvetlen támadást villámgyor előrenyomulással hajtjuk végre,hogy az ellenfelet pontosan és gyorsan találjuk el,mielött véekezhetne.Ugyanakkor nem kiséreljük meg,hogy a támadás mozgási irányát valamiképpen elrejtsük.
Csel:közvetett támadást alkalmazunk,azért,hogy a támadásunk első szándékával az ellenfelet megtévesszük.Ezt a támadást a félrevezető manőver előzi meg,amellyel az ellenfelet vmilyen előkészítő mozdulattal vmilyen feltételezett mozgásra késztetjük.Ha aztán erre a feltételezett mozgásra elhárító manővert hajt végre,akkor megtévesztettük;így már szabadon,egy másik technikai kombinációval indulhatunk a támadás befejezésére.
Erő:ha az ellenfél jó fedezékben van,akkor olyan erősen támadjuk meg a kezeit,lábait,hogy azok félreütődjenek és ily módon rés támadjon az előrenyomuláshoz.
A szekundertámadások célja,hogy az ellenfél által bevezetett támadásokat,azoknak vmilyen szakaszában kicselezzék,elkerülhék és így semmissé tegyék.
Az ellenfél támadásainak kifejlődése közben"berobbanó" ellentámadás elsősorban a jó időzítés kérdése.Előre fell kell mérni az ellenfél támadási szándékát és irányát,és amikor az megkezdi a támadást,már előre tervezett ellenakció fogadja.
Az ellenfél támadásának befejezése közben végrehajtott ellenakciók,technikák úgy a leghatékonyabbak,ha az ellenfél előrenyomulása közben már elérte a megfelelő ütési távolságot.Az ilyen ellentámadások általában védekező helyzetből történnek,amint az ellenfél primertámadása meghiusult.Ezeket a támadásokat szinte sohasem kiséri jelentős láb-és törzsmozgás.

HöHöFÚÚÚ
Leírtam.YAHOO

pracli,praclí

praclee Creative Commons License 2000.03.27 0 0 3274
Laja1
Mind a két variációval próbáltam!
Majd most is megpróbálom!
Előzmény: Laja1 (3257)
praclee Creative Commons License 2000.03.27 0 0 3273
Thank you madjoe
bout
madjoe ráébresztett arra amit a multkor nem értettem!
utólag is köszi madjoe

praclee

Előzmény: madjoe (3259)
praclee Creative Commons License 2000.03.27 0 0 3272
PINGYI
OFF
Na hát ez nem sikerült!!!(ÖHŐ)Most lehet,hogy hülyének tartasz de nem értem.A B elé kell rakni egy dölt betűt,vagy mi(/B)Kérek gyógypedagógiai leírást!
Mondom,hogy nekem mindegy a nevem írása,csak eztétikailag szebb!

))Mennyi bajom van))

Előzmény: PINGYI (3260)
praclee Creative Commons License 2000.03.27 0 0 3271
Próba
/b,/i,/B,/I
Előzmény: PINGYI (3260)
praclee Creative Commons License 2000.03.27 0 0 3270
hiryu
Hát nekem ez egy nagy kérdőjel???????Én nem voltam tiszteletlen!!El se tudom képzelni mire gondolsz!!HMM.

pracli

Előzmény: hiryu (3253)
praclee Creative Commons License 2000.03.27 0 0 3269
DLaLa
Most nincs erre időm,de ha neked igen akkor beírhatnád a nevet az AltaVizslába(v.más keresőprog.-ba,és az biztos kilök neked vmit.

praclí

Előzmény: DLala (3265)
praclee Creative Commons License 2000.03.27 0 0 3268
Na már azt hittem ma nem is leszek itt.
Látom,hogy megváltozott a külsönk(kék).Nekem az előző jobban tetszett.Mindent átnézek,és ha még van idő akkor hozzászólok.
GBotond Creative Commons License 2000.03.27 0 0 3267
Az "echte" magyar harcművészettel már kísérleteztek korábban, a hetvenes évek végén/nyolcvanas évek elején pl. a Kosciuszkó Tádé utcai iskolában működött egy úgynevezett haditorna-klub. Ott tudomásom szerint olyan technikákat oktattak, amelyeket középkori ábrázolások alapján ismertek meg, és szerveztek rendszerbe. Főleg fogásokat és dobásokat, de ütést-rúgást és botharcot is tanítottak. Ennyire emléxem abból, amit osztálytársaim meséltek, illetve mintha a Kelemen-féle ju-jitsu könyv is említené a dolgot, ha valakinek kéznél van.

GBotond

Előzmény: DLala (3265)
Fődhözragatt Creative Commons License 2000.03.27 0 0 3266
DLala,
Nem láttam a műsort, és érdekelne, mi volt ez konkrétan, amire utaltál: "Egyébként a legszebb eszmefuttatás a miért nincs igazi magyar harcmuvészet, miért kell nekünk ezt is importálni c. sóhaj volt."
Előzmény: DLala (3265)
DLala Creative Commons License 2000.03.27 0 0 3265
Szombaton este volt az Eurosporton a szokásos évi harcmuvészeti gála Párizsból. Éloben, 3 magyar kommentátorral, akik többnyire értették a dolgukat és sok olyasmit mondtak, amivel tökéletesen egyet tudok érteni. Sajnos pont TKD ügyben egy kissé tájékozatlanok voltak. Ettol függetlenül a musor és a kommentár is többnyire színvonalas volt, persze a szakérto szem (fül) azért rögtön látta (hallotta), hol van a bibi... A közönség biztos nagyon jól szórakozott.
Az urak Várhegyi Ferenc musorvez, Váradi György (asszem karatemester) és Tix Richárd voltak.
Ha valaki esetleg össze tudna bármelyikojükkel hozni (telefon is jó), hogy megoszthassam velük amit én tudok és ok nem, kérlek dobjatok meg egy emillel. Talán így legközelebb TKD esetben is járatosak lesznek és Tix Richárd tudása sem merül ki abban, mekkora bituro chagit szedett be egy TKDstól... :-)

Ja igen, ha valaki esetleg felvette, vagy meg tudja szerezni a felvételt, értesítsen!

Egyébként a legszebb eszmefuttatás a miért nincs igazi magyar harcmuvészet, miért kell nekünk ezt is importálni c. sóhaj volt.

Hét szamurájt még én sem láttam (igazából még egyet sem) Ez most :-) vagy :-( ?.
Valakitol kölcsönbe?

Sumo Creative Commons License 2000.03.27 0 0 3264
most lehet, hogy meg fogtok kovezni: en meg nem lattam a het szamurajt...

:)

Előzmény: hiryu (3261)
KTMSzepy Creative Commons License 2000.03.27 0 0 3263
A téliben nem voltam, a nyáriban leszek. Lehet, hogy már a 3. csoportba kell lemennem. Ez kb. barnától felfelé. Az is lehet, hogy a szürkeövesekkel is együtt leszünk :).

Tulywa

Előzmény: Kreta (3262)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!