Keresés

Részletes keresés

rice Creative Commons License 2005.08.15 0 0 16687

hol lattal kepeket? a Ciprusi teven csak egy nagy leegett mezot mutatnak, amit par helikopter igyekszik eloltani.

 

 

 

rizsa

Előzmény: Airbus A320 (16685)
Airbus A320 Creative Commons License 2005.08.15 0 0 16686
Nem tudjátok milyen British Airways gép futott túl Hannoverben???
Airbus A320 Creative Commons License 2005.08.15 0 0 16685

Ma már jobban szemügyre vettem a balesetett és a képeket is megnézem .Majdnem eksirtam magamat olyan durva képek vannak.Nem lennék Helios helyében.

 

Nagyon sajnálom.

rice Creative Commons License 2005.08.15 0 0 16684

a teveben most olvastak be az utaslistat. tenyleg sok gyerek volt a gepen:(

sem szakerto, sem nagyon utazo nem vagyok, ennek ellenere furcsallom, ahogy a pilotak reagaltak a problemara. nem egyszer utaztam a pilotafulkeben, lattam eleg sok leragasztott hibajelentest, amit a foldi kiszolgaloknak jeleztek a pilotak es meg sokaig itt ragadtak a billentyukon, de soha nem ereztem, hogy pillanatokon mulnak a dolgok. tul sok ketyere van abban a fulkeben. ha elromlott a legkondi, mar ha az romlott el, miert szakadt meg az osszekottetes is, miert nem vette at az iranyitast a robotpilotatol a pilota?

 

par napja a Malev menetredszerinti jarata tobb mint 2 oras kesessel erkezett Larnacara. a gep nem toltott tobb idot a foldon  mint 30 perc.

 

 

 

rizsa

alfalima Creative Commons License 2005.08.15 0 0 16683
Erkölcstelennek tartom, hogy így közzé teszik.:(((
Szerintem abszolút magánügy, hogy ki volt ott és ki nem. Akiknek tudni kell, úgy is idejében értesülnek.
Előzmény: Müllner (16682)
Müllner Creative Commons License 2005.08.15 0 0 16682
Itt az utaslista:
http://www.forthnet.gr/templates/newsPosting.aspx?p=133841
Dynasty-006 Creative Commons License 2005.08.15 0 0 16681

Es most leszek kivancsi a melyen tisztelt hatosagunkra,mi fog valtozni vagy minden megy a maga utjan tovabb!valahol a net-en olvastam,hogy az egyik resztvevo tavaly is "terepezett" egyet Horvatorszagban,ugyhogy talan meg kene neki adni egy-ket eselyt,legkozelebb hatha osszejon.

Előzmény: Törölt nick (16675)
doncike Creative Commons License 2005.08.15 0 0 16680

Csak nem a mi Újlakink a szakértő?

 

Szerintem csak ő lehet.

Szinte hihetetlen, hogy az index szerkesztősége felfogta, hogy a fórumain olyan "know-how sűrűség" áll rendelkezésére (nem csak repülési ügyekben), amit vétek nem kihasználni.

Ráadásul az itt megforduló valódi szakértők -- szerintem -- a saját szakmájuk iránti tiszteletből (és nem pénzért) szakértenek; csak hogy ne jelenken meg annyi baromság a sajtóban. (Mert nem csak a repüléssel kapcsolatosan van tele baromsággal a média, hanem minden "szakmai" téren. Csak mindenki azt érzékeli, amihez maga is konyít valamit.)

Előzmény: trikó (16677)
heliosair Creative Commons License 2005.08.15 0 0 16679
Meg kar ezekrol gondolkodni a media ugy is azt fogja irni amivel olvassak vagy nezik oket nem biztos hogy a teljes igazsagot! Szoval tok egyszeru mindenkinek a mediaban szerepelnie es okoskodni hogy biztos a pilcsik voltak a szarok es nem csinaltak ezt meg azt... biztos meg volt az okuk ra hogy miert nem tudtak tenni semmit! a masodpilota mar jo par eve repult a nemet kapitanyrol mar nem is beszelve!
Előzmény: alfalima (16673)
trikó Creative Commons License 2005.08.15 0 0 16678
bravo...
Előzmény: Törölt nick (16675)
trikó Creative Commons License 2005.08.15 0 0 16677
Csak nem a mi Újlakink a szakértő? A fejtegetés mindenesetre logikus. Ami megint marhaság a cikkben, az szintén a sajtó nyelve (AP- értesülésre hivatkozva): "légkondícionálók" vannak szerintük a gépeken. Szerintem pedig egy légkondicionáló rendszer van, pontosabban magassági rendszenek hívják. Légkondicionálók a panellakások oldalán vannak....

Ha ez az egy rendszer nagyon meghal a gépen, netán kihermetizálódást okoz, akkor komoly baj lehet. A rendszer nemcsak a kellemes hőmérsékletért felelős, hanem a megfelelő levegőcseréért, és a magasságnak megfelelő túlnyomás megtartásáért is. Ha egy-egy eleresztőszelep meghibásodik, még nem jelent feltétlenül bajt. Ha igaz, hogy többször volt gond vele akkor visztont előfordulhat vezérlési gond is, ami már számottevő és gyorsan eszkalálódó problémákat okoz, ha pl. több szelepet is rosszul vezérel..

Lehet persze másfajta kihermetizálódás is, nem tudom, hogy mennyire tudták a vadászok körbenézni a gépet. kimozdulhatnak ajtók, ablakok, sérülhet a keszonfal a hermetikus és a nem hermetikus törzsszakaszok közt ...stb.
Előzmény: alfalima (16673)
LHR Creative Commons License 2005.08.15 0 0 16676

 A Heliosnak is van NG-je is meg Classic-a is, gondolom mindenki repült mindennel. Legmarkánsabb különbség a FLT/GRD kapcsoló és az oxigéncsap.

 

Ha egy görög valamit elkezd vizsgálni, abban nem vagyok maximálisan biztos, hogy ott az igazság kiderítése és az abból nyerhető tapasztalatok leszűrése az elsődleges cél.

 

Nagyon rejtélyes az ügy, remélem valaha kiderül az igazság.

Törölt nick Creative Commons License 2005.08.15 0 0 16675

"A hat épségben leszállt gép pilótájáról kiderült, hogy azok közül csak egy rendelkezett a repüléshez szükséges valamennyi dokumentummal, ezért csak ez a pilóta hagyhatja el repülőgépével Horvátországot."

 

hirado.hu

 

stipi a bányász Creative Commons License 2005.08.15 0 0 16674

Stipi a bányász.

 "Valóban! Kanárit, vagy mit visznek le a bányába, hogy jelezze az oxigénhiányt!"

Kedves HA-SLN !  ( csak most tudtam az elmúlt pár nap írásait végigolvasni )

Öreg professzorunk most azt mondaná "no ez egészen nem így igaz " Régen "anno 18..." még volt ilyen ( kanári szerkezetű ) mérőműszer is, de az nem az oxigénhiányt, hanem a nem kívánt mennyiségű metángáz jelenlétét "mutatta ki" a talpa feldobásával.

Azóta már nálunk is sokkal modernebb lett a műszerezettség, csak időközben sajnos a bányák "fogytak" el. Amúgy a többi amit írsz stimmel.

Stipi a bányász !   

alfalima Creative Commons License 2005.08.15 0 0 16673
'Túlélhető vészhelyzetből lett elkerülhetetlen tragédia'
Index
2005. augusztus 15., hétfő 12:44
Megmenekülhettek volna a Helios légitársaság prágai járatának utasai, ha a kabinnyomás csökkenése miatt lezuhant gép pilótái időben megkezdhették volna a vészsüllyedést, hiszen háromezer méteres magasságban már elég lett volna az oxigén, és nem lett volna dermesztő hőmérséklet sem. Az, hogy elsőként a pilóták vesztették eszméletüket, arra utal, a hiba a pilótafülkében keletkezhetett.


Egyre valószínűbb, hogy műszaki hiba okozta a ciprusi Helios légitársaság Athénon keresztül Prágába tartó Boeing 737-300-as típusú gépének vasárnapi katasztrófáját. A ciprusi légitársaság gépe, fedélzetén száztizenöt utassal és hat fős személyzettel a földbe csapódás előtt két órán át körözött úgy a levegőben, hogy a pilóták már nem voltak eszméletüknél.

Túlélhető katasztrófa

A gépen minden jel szerint kritikusan lecsökkent a kabinnyomás, ami egyrészt oxigénhiányt, másrészt drasztikus lehűlést okozott - az áldozatok többsége a mentők szerint jéggé fagyott. A Flight International szakhonlap beszámolója szerint a kabinnyomás csökkenése esetén a pilótáknak elsőként - még az utasok figyelmeztetése előtt - kell felhelyezniük az oxigénmaszkokat. Az, hogy a gépet követő F-16-os vadászgépek pilótáinak beszámolója szerint a másodpilóta a kormányra dőlve feküdt a gép pilótafülkéjében, a repülő kapitányát meg nem látták, ennek elmaradására utal. A vadászpilóták beszámolója szerint az eszméletlen másodpilóta feje mellett ott lebegett az oxigénmaszk.

Túlélhető vészhelyzetből lett elkerülhetetlen tragédia, vélekedett az Indexnek Újlaki László repülésügyi szakértő. Újlaki szerint normális esetben a kapitány és a másodpilóta egyikének a keze ügyében kellett volna lennie egy ellenőrzött, üzemképes oxigénmaszknak, pont a kabinnyomás csökkenése miatti balesetek elkerülésére. Ekkor ugyanis az oxigénmaszkkal felszerelt pilóta biztonságos magasságba manőverezhette volna a gépet.

Hiba a pilótafülkében
A kabinnyomás drasztikus csökkenésekor vészsüllyedésbe kellett volna kezdeni, azaz a gép képességei szerinti legnagyobb sebességgel négyezer méteres magasság alá kellett volna ereszkedni. Ez az átlagosan két percig tartó manőver biztosíthatta volna az elviselhető légnyomást, hőmérsékletet és oxigénmennyiséget a személyzet és az utasok számára. Irányítás nélkül azonban a gép a magasban maradt, lassú kínhalálra ítélve az utasokat, írja az AP. Ezt bizonyítja több sms és telefonüzenet, amit a gépről küldtek a fagyoskodó, légszomjjal küzdő utasok. "Isten veled, bátyám, itt vagyunk megfagyva" - búcsúzott sms-ben egy utas unokatestvérétől.

Újlaki feltételezései szerint az, hogy a pilóták elvesztették az eszméletüket, arra utal, hogy a hiba a pilótafülkében keletkezhetett. A szakértő elképzelhetőnek tartja, hogy a kabinnyomás csökkenése először csak a pilótafülkét érintette, mire az utastérben is szökni kezdett a levegő, már kioldottak az oxigénmaszkok. Ez megmagyarázná, hogy maradhattak életben az utasok jóval a hiba bekövetkezte után is.

Bojkottálják a Helios járatait
A balesetet az első feltételezések szerint a gép meghibásodott légkondícionálói okozhatták. Az AP értesülései szerint a Helios gépein többször is probléma volt a légkondícionálókkal, több utas egybehangzó beszámolója szerint az elmúlt hónapokban többször is előfordult, hogy az utastérben fagyasztó hideg volt, amit az utaskísérők plusz takarók kiosztásával orvosoltak. Máskor az is előfordult, hogy a légkondícionáló trópusi forróságúra fűtötte fel a kabint.

A vasárnapi tragédia máris zavarokat okozott a Helios forgalmában. Hétfőn a légitársaság Szófiába tartó járatának személyzete és utasai is megtagadták, hogy a fedélzetre lépjenek. A Ciorusi Hírügynökség jelentése szerint mintegy száz utas azt követeli, hogy egy másik légitársaság gépe szállítsa őket Bulgáriába.

alfalima Creative Commons License 2005.08.15 0 0 16672
Brian Lecomber: Az egyetlen esély (kalandregény) c. könyve erről a témáról szól, ha érdekel valakit.
Echo Zulu Creative Commons License 2005.08.15 0 0 16671

Szia HA-SLN,

Nekem megvan a videó a Etióp 767-es uccsó leszállásáról...!!! Nem túl jó minőségű, de ugyanaz a videó, ami annó körbejárta a világot.

Abban én is egyet értek veled, h ha  bármi oan történne repülés közben ami a pilcsik tehetetlenségéhez vezet és utasként jelen vaok én is, de nekem semmi bajom (relatíve), fix h megpróbálnék vmit teni a túlélés érdekében... Szimen nincs az a típus amit nem tudnék elvezetni...:-) de persze a görgösszék+képernyő párosítás semmi a real cockpit-hoz képest, na meg persze az adott sziutáció. De megpróbálnám...

Üdv.

Laci   ( én is...:-) )

Előzmény: HA-SLN (16629)
orlóci zsuzsa Creative Commons License 2005.08.15 0 0 16669
Bár ez nagyon "csúnya", de a repülés törvényet vérrel írták. Be kell tartani őket. A kötelékrepülésnek szabályai vannak. Ha betartod jó, ha nem akarod, akkor más fajta szabályok szerint kell repülni. Egy hasonló esetben minden gépnek fel kell készülnie, mintha önállóan repülne, önállóan kell Rep tervet törlteni, rádiózni, és megfelelő felkészülséggel rendelkezni. Persze semmi baj, ha segititek egymást, de önállóan is helyes döntést kell hozni.
Előzmény: kaptejn (16663)
t-bird Creative Commons License 2005.08.15 0 0 16668
Ugyanez a gép 2004 dec 20-án kihermetizálódott egy Varsó-Larnaca járaton, akkor leszállás után egy utast kórházba vittek.
Előzmény: fscent (16625)
rali Creative Commons License 2005.08.15 0 0 16664
A katonák is rengeteget gyakorolják a géppárban repülést.
Előzmény: orlóci zsuzsa (16660)
kaptejn Creative Commons License 2005.08.15 0 0 16663

Nem vitatkozni akarok, latom hogy itt tenyleg sokkal tapasztaltabb emberek vannak. Inkabb kerdeznem, hogy ti hogyan csinaljatok ilyenkor. Tenyleg az a celom, hogy szakmailag fejlodjek, plane ha az alabb leirt modszer veszelyt rejt magaban.

/kaptejn
RJancsi Creative Commons License 2005.08.15 0 0 16662

Tényleg érdekes a cikk... Főleg a mellékelt fénykép a kiégett gépről. Már csak azt nem tudom, melyik volt a Piper? A Sinus vagy a Zlin?

 

RJancsi

Előzmény: Ízirájder (16653)
kaptejn Creative Commons License 2005.08.15 0 0 16661

Sokfele geppel ez inkabb parbeszed. Meg kell egyezni a repules parametereiben ugy, hogy az mindenkinel a leheto legjobb legyen. Magassag, sebesseg stb-stb.
Olyan gepekkel repultunk kotelekben/csordaban amiket nem hogy nem repulok de meg nem is lattam korabban.

/kaptejn
Előzmény: Törölt nick (16656)
orlóci zsuzsa Creative Commons License 2005.08.15 0 0 16660
Lehet. Csak most 4 ember meghalt és kötelékben repültek. Nem lennék a kötelék parancsnok helyében... És ez most nem jogi megközelítés, mert ahhoz sokkal több információval kellene rendelkeznem, meg nem is én vagyok kompetens.
Előzmény: kaptejn (16650)
CPT Creative Commons License 2005.08.15 0 0 16659

Hali

 

Nem az időjárás volt az alapvető ok!!Az a magyarázat része.:)Többet nem mondhatok.

Előzmény: fscent (16657)
CPT Creative Commons License 2005.08.15 0 0 16658

TFRICI!

 

Igazad van!Szintén nem az én kompetenciám megitélni sem az oktatókat sem az oktatmányokat.Sajnos az üzleti szemlélet begyürüzött a repülésbe is.Itt viszont nem a jó irányba ment el.Mint tudjuk a technikát nem érdekli,hogy kinek mije van,mármint anyagilag és észileg.Valamint a fizikát sem érdekli.A kollégámmal mi már kb 10 éve mondogatjuk,hogy nem lessz jó vége amit látunk és tapasztalunk,mind elméletifelkészülés,mint gyakorlati terén.Ezt pedig a tapasztalat mondatja velünk,mivel CPL,és ATPL elméleti oktatással foglalkozunk,már több mint 10 éve.Van és volt és lessz olyan aki nem kap tőlünk bizonyitványt.Sajnos azt a bizonyos nagymellényt le kéne venni.Ez az a szakma amit nem lehet pénzzel megvenni,a siklóernyőtöl a Jumboig bezárólag.

 

Üdv

Előzmény: tfrici (16579)
fscent Creative Commons License 2005.08.15 0 0 16657

Nekem valahol valaki azt mondotta, hogy a jó pilóta arról ismerszik meg, hogy nem kerít rá alkalmat, hogy bizonyítsa ez irányú különleges képességeit....

 

Az a C-150-es annak idején nem szintén időjárás miatt került a földre....?!

Előzmény: Ízirájder (16653)
Airbus a380 Creative Commons License 2005.08.15 0 0 16655
Ha kiderül hogy szerelő hibázott...................... az nagyon brutális lessz.
Ízirájder Creative Commons License 2005.08.15 0 0 16654
bocs, természetesen a horvátországi sajnálatos eseményekről van szó
Előzmény: Ízirájder (16653)
Ízirájder Creative Commons License 2005.08.15 0 0 16653

"Másodszor is megmenekült - A szegedi orvos kényszerleszállást hajtott " címmel megjelent egy cikk a mai Délmagyarországban. Az újságíró telefonon elérte az egyik résztvevőt.

A cikket itt olvashatjátok, szerintem érdekes:

http://www.delmagyar.hu/cikk.php?id=70&cid=103788

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!