Keresés

Részletes keresés

anblock_italia Creative Commons License 2006.08.24 0 0 10555

A versaillesi példa is közvetlen behordásit mond, délen a szabadbanhagyottakat szerintem tavasszal vágják, ugyanaz a helyzet, hiszen úgyik alszanak, ki kinn, ki benn.

Engem az győzött meg, hogy Budaőrsön, ahol reggeltől estig süti őket a nap, ott sem virágoznak a nyárvégén metszettek, igaz, a tavasszal metszettek sem. Hát kicsit én is tanácstalan vagyok..., pedig állást kellene foglalnunk, mert a honlapra majd fel kell írni a tutit!!! Én most inkább a tavaszi felé hajlok, bár néhányat én is megmetszettem már, de soknál visszatartom magam.

Előzmény: oleandro (10554)
oleandro Creative Commons License 2006.08.24 0 0 10554
Nem lehet, hogy csak a túl sok árnyék a baj nálad, amire már panaszkodtál?Hát akkor lehet, hogy hiába metszegettem augusztus elején?
Egyébként én eddig nem tapasztaltam különbséget a teleltetés előtt vagy után metszett növények virágzási hajlandóságában.Gondolom, a biológiai órájuk úgyse ketyeg a téli álom alatt.
Már írtam valamikor, hogy tavaly október elején döbbenten láttam versailles-ban, hogy a kastálypark integy száz óriási dézsás leanderét hogyan metszik szinte tarrá nagyüzemi módon behordás előtt. Aztá jövőre mégis burjánzanak rendesen
Előzmény: anblock_italia (10553)
anblock_italia Creative Commons License 2006.08.24 0 0 10553
Én eddig a nagyobb metszést az első virágzás után, úgy augusztus elején végeztem, azzal az elszánással, hogy őszig kihajt és hamarabb virágzik. MÉG SOHA NEM VIRÁGZOTT A KÖVETKEZŐ ÉVBEN az  új hajtás, míg Rágica meg Krampuszka tavassza visszametszett ágak friss hajtásainak virágával "idegesítenek", úgyhogy el vagyok bizonytalanodva. Talán azok a friss hajtások ha nem is látszik rajtuk mégiscsak fáznak télen, nem tudom. Mivel reményem úgysincs a jövöi virágzásra, ezért visszafogom magam és megpróbálok várni tavaszig, de ha helyhiány miatt metszenék, akkor is csak behordás előtt. Egyébként lehet ennek a viselkedésnek az is az oka, hogy így nyáron a metszésnél a sebek élőbbek, sok nedvet veszít a növény, ellenben kora tavasszal még nincs benne olyan nagy vérkeringés. Persze ez csak okoskodás, de lehet, hogy van benne valami. Szerintem a déli országokban is tavasszal metszenek és hamarosan virágoznak, legalábbis májusban szinte alig volt rajtuk új hajtás, mégis biztos, hogy nyáron már virágoztak.
Előzmény: TTNora (10548)
anblock_italia Creative Commons License 2006.08.24 0 0 10552
Megoldjuk, de akkor a pezsgőszínűt már el kell ültetnem, mert így is aggódom, hogy letörne a gyökere. Lehet, hogy nekem a jövőhét nem lesz alkalmas, sőt, majdnem biztos, majd átgondolom.
Előzmény: TTNora (10547)
kiwancsi Creative Commons License 2006.08.24 0 0 10551

 

Tudom hogy így szoktad, és az újnövénynevelés szempontjából teljesen igazad van.

Nálunk nem én döntöttem, hanem a körülmények. A garázs rendesen mínuszba megy télen,mert csak egy fagyasztóláda melegíti a motoron kívül, de mikor a kocsi ki-be áll teljes levegőcsere van.:-) Bevallom egy hátsó leválasztott de ajtónélküli,  helyiségben vannak a leánderek és a muskátlik. -5 -nél szokott kevesebb is lenni.

Ilyenkor a muskátlikat betakarom kartonpapírral, vagy szivacsfóliával. A leánderek hungarocell-en állnak, és a falhoz is teszek hungarocell-t melléjük, hogy a sugárzó hideg ne érje. De csak úgy odateszem a megmentett csomagolóanyagokat.

Előzmény: rágica (10543)
kiwancsi Creative Commons License 2006.08.24 0 0 10550

 

Ez a virágzásszabályozás téma érdekes. Megéri rajta filozni, kísérletezgetni.

Bevallom idén én is vagdostam belőle ha nem tetszett egy egy ág helye, vagy kellett valakinek. Én az őszit sem dobom ki. A "konyhaszekrény tetején" -már kitiltotok ezzel a kifejezéssel lassan- hónapokig is elvan. Ha katasztrofálisan sok a gyökér elültetem télen és bentmarad a házban. Többnyire csak úgy leteszem egy nagyobb cserépre.:-) A kicsiket egyébként is bent tartom.

Előzmény: oleandro (10549)
oleandro Creative Commons License 2006.08.24 0 0 10549
Én is mindig lecipelés előtt közvetlenül szoktam metszeni, a helyhiány miatt persze.
Akkor már biztos nem nő rajtuk friss hajtás, tehát a gyenge fagy nem okozhat gondot.
Persze, a gyökereztetenkdő hajtásokat érdemes rajtuk hagyni tavaszig, mert késő ősszel, télen úgysem gyökereznének a levágott hajtások.
Idén viszont már augusztus elején metszettem egy részlegeset, hogy még idén időben elég erős új hajtások nőjenek, amelyek aztán jövőre már hamar kezdhetnek virágozni. És lehet, hogy ez jó ötet volt, mert már szépen előjöttek a új hajtások, és asszem, meg is fognak erősödni is erősödni rendesen, amire jönnek az őszi hajnali gyenge fagyok
Azért néha tavasszal kicipeléskor is igazítok még a növényeken. Szerintem a növény szempontjából tök mindegy a dolog, igazából csak praktikus szempontok számítanak.
Néhány növény nálam kénytelen elég melegben és világosban telelni, azokon már februártól nőnek idétlen friss hajtások. No azok hajlamosak a tavaszi fagyokbtól károsodni. Ha lég hűvősben telelnek a növények, akkor ilyen veszély nincs, akár bevitelkor vay kihozatalkor történik a metszés.
Most azon filózok, hogy esetleg a folyamatos metszegetés nem lenne-e jó megldás abbó a szempontból, hoggy akkor talán el lehet nyújtani a virágzászt, tehát a különböző időben metszett hajtásokon nem egyszerre jelennek meg a virágok.
Előzmény: kiwancsi (10541)
TTNora Creative Commons License 2006.08.24 0 0 10548

AI, ugye Te mostanában metszegetsz?

Nálam nagyjából minden levirágzott, bár apró bimbók is jelennek még meg. Gondolom azok már csak jövőre virágoznak, ha nincs több kánikula, ugye?

Nekilássak, vagy várjak tavaszig? Hatalmas kérdés. Tudom, hogy van aki most metsz, van aki tavasszal... én hogy csináljam? A pincében végül is elférnek, de szeretném, ha jövőre már virágoznának, és nem tudom, hogy egy esetleges kártevő így nagyban, vagy visszavágva szaporodik jobban el?

Minden nap állok a bokraim előtt, és gondolkodom: "metszek vagy ne metszek?"

 

Előzmény: anblock_italia (10546)
TTNora Creative Commons License 2006.08.24 0 0 10547

Dolgozom igen! :-)

Bár reggel 8,20-ra jövök szemészetre, munka után meg estig tartó találkám van.

Jövő hét már késő?

 

Előzmény: anblock_italia (10546)
anblock_italia Creative Commons License 2006.08.24 0 0 10546
Már éppen keresni akartalak! Dolgozol holnap?
Előzmény: TTNora (10544)
anblock_italia Creative Commons License 2006.08.24 0 0 10545

Igen, egyre komolyabban gondolom:-)

 

 Kifelejtettem a "kártevők, betegségek" témát, pedig sajna nem elhanyagolható.

 

De látom, már gyűlik a metszés tapasztalat:-)

Előzmény: rágica (10540)
TTNora Creative Commons License 2006.08.24 0 0 10544

Sziasztok!

Megjöttem a szabadságomról! Üdvözlök mindenkit! Megpróbáltam visszaolvasgatni, de irdatlan mennyiségű hsz született egy bő hét alatt!

Látom honlapkészítés a téma. :-) Egyelőre ebben is csak visszaolvasok.

Kertészetben nem jártam, viszont szakajtottam egy csomó hajtást egy bokorról, ami fehér, szimpla, és rózsaszín bajsza van. Ezen még találtam magot, az eldugtam.

Valamint egy bordóról hajtást szereztem, ami feltűnően nagy virágú, dupla, szép bársonyos szirmokkal. Minden hajtatás alatt van.

 

rágica Creative Commons License 2006.08.24 0 0 10543
Én midig tavasszal szoktam, és a levágott ágakat nagyon jól és gyorsan ki tudom gyökereztetni, és őszre jó erős kis növényeim lesznek. Most ez elmaradt, sőt hatalmasra is nőttek már. A mi garázsunk elég hideg. Akár 0 fok alá is süllyed nagy hidegben.
Előzmény: kiwancsi (10541)
kiwancsi Creative Commons License 2006.08.24 0 0 10542

 

Vannak helyek ahol adnak kevés ingyen tárhelyet, és a látogatottságtól függően növelik. Azt hiszem ezt mi meg tudjuk oldani:-)

Megpróbálok utánanézni hogy hol találkoztam ezzel.

Előzmény: anblock_italia (10539)
kiwancsi Creative Commons License 2006.08.24 0 0 10541

 

Én mindíg a garázsbavitel előtt metszek, mert korlátozott a hely és be kell férjenek. Ezt hét éve csinálom, eddig baj nélkül. Sőt, volt olyan is hogy be kellett vinni a növényeket, mert hirtelen tört ránk a rosz idő, és ott bent vagdostam hogy össze tudjam pakolni a helyükre.

Nem állítom hogy a legjobb módszer,de a körülményeim döntöttek helyettem.

Előzmény: rágica (10540)
rágica Creative Commons License 2006.08.24 0 0 10540
Hűha!
Te aztán komolyan gondoltad! De így van jól. Csak induljon a dolog.

Reggel lemetszegettem a rózsaszín "öregemről" az elnyílt virágcsonkokat. Közben azon gondolkodtam, hogy jó lesz-e ahogy terveztem a teleltetés előtti metszést.
Eredetileg az volt a tervem, hogy közvetlenül a garázsba vitel előtt metszem őket. Most az jutott eszembe, hogy nem biztos hogy szeretni fogják a friss csonkok a fagyos időt. Ezért most azt gondoltam ki, hogy szeptember végén metszenék. Már akkor nem kezd hajtani ugye? Mert azok a friss hajtások megint nem bírnák a fagyot.
Előzmény: anblock_italia (10538)
anblock_italia Creative Commons License 2006.08.24 0 0 10539
Most már egyértelmű számomra,  hogy az én dolgaim és ez a honlap külön lesz, Riki86-ra, akivel már korábban beszéltem erről, bíznánk a honlapszerkesztési feladatokat, neki már komoly gyakorlata van ebben. Remélem elvállalja!
anblock_italia Creative Commons License 2006.08.24 0 0 10538

Témakörök:

 

Vásárlás

Hajtatás

Magvetés

Gondozás

Metszés

Teleltetés

 

Úgy gondoltam egy téma egy hét, vagyis én írok egy alapszöveget, amit felteszek a fórumba és egy hétig akinek van hozzáfűznivalója, az hozzáteszi (persze utólag is lehet, ha valaki addig nem jár erre és van mondanivalója). Így október elejére eljutunk a teleltetéshez, ha nem is még a honlapon, de már legalább a fórumon összefoglalhatjuk a tapasztalatokat.

anblock_italia Creative Commons License 2006.08.24 0 0 10537

Krampuszka!

A Te precizitásodra nagyon számítok, mert azt remélem, a fontosabb hozzászólások számait feljegyezted. Igaz, elég jól emlékszem leanderes dolgokra, de...

 

anblock_italia Creative Commons License 2006.08.24 0 0 10536
Na, ebben az uborkaszezonban is sikerült valamivel fölkeltenem az érdeklődéseteket, ennek örülök. Valóban a különböző könyvekben olyan minimális a leírás és sokszor egymásnak ellentmondó is. Rappai pl. egyáltalán nem is tekinti említésre méltónak, aminek a tartása teljesen magától érthetődik, pedig hát van mit megtanulni róluk.
oleandro Creative Commons License 2006.08.24 0 0 10535
Remek ötlet, szívesen segétkeznék, ha technikailag nem is, de tartalmilag-szerkesztésileg.
Előzmény: anblock_italia (10533)
Island* Creative Commons License 2006.08.24 0 0 10534
Ötlet izgalmas és hiány-pótló! Emellett szerintem lassan könyvet is írhatnál (tok) a lenaderekről, az is hiánycikk! Ennyi tapasztalat és ismeretanyag, valamint gyönyörű képek még egyetlen szakiró kezében sem volt még!!!! :)
Előzmény: anblock_italia (10508)
anblock_italia Creative Commons License 2006.08.23 0 0 10533
Egyelőre össze kell gyűjteni az anyagot, aztán ha minden megvan, akkor majd meglátjuk:-) De köszi a felajánlott segítséget, majd...
Előzmény: Encsi84 (10532)
Encsi84 Creative Commons License 2006.08.23 0 0 10532

Szerintem kezdetnek jó a gportalos, aztán ha a képek mennyisége miatt betelik a képtár, akkor lehet csinálni egy másodikat is, és kattintással egyikről a másikra ugrálni.Ha bármi kell szólj !

 

Egyébként alaphonlapot tudok csinálni máshova is, ha valakinek van tárhelye,csak szerintem az sok macera, és itt a gportalon könnyebben menne minden frissítés, feltöltés, meg hasonlók.

anblock_italia Creative Commons License 2006.08.23 0 0 10531
Persze nem lehet a kettőt összehasonlítani, de az tény, hogy e kettő dolog miatt vagyok "netfüggő":-)
Előzmény: Boyteam (10530)
Boyteam Creative Commons License 2006.08.23 0 0 10530
:DD valahogy elfelejtettem, a leanderek mellett :))
Előzmény: anblock_italia (10529)
anblock_italia Creative Commons License 2006.08.23 0 0 10529
Hát a nicknevem nem árulkodik?
Előzmény: Boyteam (10528)
Boyteam Creative Commons License 2006.08.23 0 0 10528
A második? Neked? Akkor igazán kíváncsi vagyok, mi az első? :))
Az ötlet nagyon jó! :)
Előzmény: anblock_italia (10519)
anblock_italia Creative Commons License 2006.08.23 0 0 10527
Így van ez bizonyos honlapoknál, mint a gportál, 50 Mb max. tárhely ingyen, sablonra készített honlap.
Előzmény: krampuszka1 (10526)
krampuszka1 Creative Commons License 2006.08.23 0 0 10526
A képtár az egész más................
Ingyenes ( és korlátozott ) tárhellyel .
Előzmény: anblock_italia (10525)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!