Keresés

Részletes keresés

hiryu Creative Commons License 2000.04.20 0 0 3520
Bár Kijo nem szereti:-), már megint olvastam, japán! szerzőtől. Annak az ezredesnek az emlékiratai, aki kidolgozta az 1942-es szingapur elleni támadás tervét. /Nem csak ő!/
Lényeg ami lényeg, ő pedig éppen a "hamis Bushidoról ír" Más, anno 1941-ben a császári főhadiszálláson dolgozó tisztek szintén a bushido nevében aksztották meg, az USA-val folytatott tárgyalásokat, "tüntettek" el iratokat. A bushido nevében bűnösnek tartották azokat, akiket sikerült foglyul ejteniük...
Már megint csak hangosan gondolkodtam...
Aki ünnepli, annak kellemes húsvétot!
hiryu Creative Commons License 2000.04.20 0 0 3519
Még egy történet.
Múlt pénteken lázasan, "félkómában" voltam edzésen. Ennek és a saját figyelmetlenségemnek "köszönhetően" sikerült jó alaposan megszegnem a dojo-etikettet. Igaz lassan 30 leszek, jó viszonyban vagyok az edzőmmel, de majdnem "leesett" az azonnali, nyilvános szóbeli fegyelmezés melett egy pofon is. Vigyázzba vágtam magam, megköszöntem. Nem nekem volt igazam.
Sőt, inkább baltázzanak le azonnal, mint hagyják, hogy hülye legyek...

TLM Creative Commons License 2000.04.20 0 0 3518
Tisztelt Kijo,

Megvallom oszinten, hogy sokkal pozitivabb valaszt kaptam a hozzaszolasomra mint amit vartam, bar titkon remeltem, hogy ez lesz. A tortenet amit leirtal tetszett, es ugy erzem ertem miert irtad, annal is inkabb mert voltam mar en is hasonlo szituacioban, es utolag orultem annak, hogy a valaszreakciom nem az volt amit az elso felindulasom diktalt, habar rettenetesen nagy kuzdelemnek ereztem, sokkal tobb ero kell hozza mint ahhoz az uteshez amit ilyenkor az ember legszivesebben eleresztene.
Amit Nemkell-nek irtal az iskolatokban tanitott hozzaallasrol (mar amennyiben valoban igy van, mert az igazsaghoz az is hozzatartozik, hogy bizonytalan vagyok a kijelenteseiddel kapcsolatban igy kenytelen leszek jobban odafigyelni hogy egy stabilabb kepet alakithassak ki magamba mar ha ez egyaltalan lehetseges ) egy idegen stilus kepviselojevel szemben az nem ujdonsag szamomra, habar ezt sokan rosszul ertelmezik (mar azok kozul akik gyakoroljak) es szamomra idegen a dolog. Bar ketsegtelen, hogy adott esetben sokat el tud arulni arrol akin eppen gyakoroljak (arrol is aki gyakorlja, a stilus, a tartalom, az oszinteseg valamint az ertelem megnyilvanulasaibol), de ez szamomra sokkal agresszivabb dolog mintha fizikai tamadassal elnek es ezalapjan mernem le, hogy kivel is allok szemben. A szomoru tapasztalatom sajnos az, hogy az esetek zomeben a dolog mogott a sotetseg all, az agresszio,a nemtudas, a feltekenyseg, vagy az oktalan onigazolas amit a lelek melyerol idonkent elobukkano megnevezhetetlen fajdalmas erzes kelt ami a fel nem ismert rossz dontesek kovetkezmenye. Nagyon ritka az az eset, hogy fel lehet fedezni mogotte valos tartalmat. Nyilvan nem veletlenul keves a valodi harcmuvesz es nem veletlenul bolyonganak sokan elkeseredetten, neha egesz eletukben, keresve valamit amirol nem tudjak mi az, csak annyit, hogy hianyzik. De legalabb keresik.
Nos igerem figyelni fogok amennyire a lehetosegeim engedik.

Udvozlettel : TLM

Előzmény: Kijo (3514)
nemkell Creative Commons License 2000.04.20 0 0 3517
Kijo

Kösz a lehetőséget, de ez tényleg a te stílusod. Ha találkozom valakival akit nem is ismerek, legyen az harcművész, vagy sem nem fogok döjfösen viselkedni (nem tudok), nem fogom lenézni és nem szólom le a stílusát (különösen, ha nem is ismerem azt, ez megintcsak a te stílusod...), nem anyázom és nem is rúgok belé.

Nekem "nemkell" az agymosás.

Bárkivel is találkozom, az biztosan lesz amit jobban tud nálam. Lehet, hogy én jobb vagyok valamiben és kioktathatnám egy témában, de biztosan akad olyan, amit ő tud és én nem azaz én tudok kérdezni, tőle. Kijár tehát a kölcsönös tisztelet. Vagy nézzem le, mert fejben nem tudja kiszámolni 99 négyzetét, és ő nézzen le, mert nem tudom hogy a "muszáj"-t j-vel vagy ly-vel kell írni?

Lehet hogy kuzu vagyok (az biztosan a szar japánul...),de én a válaszreakciókat nem az első találkozáson leadott rúgásból visszajövő válaszból fogom várni...

(Mit szólnál, ha a első találkozásunkkor egymás gyerekeit tesztelnénk, milyen emberek (harcművészek) Ők? Te felrúgnád az enyémeket, én meg a tiédet és akkor látnánk mennyire kuzuk, vagy nem kuzuk...)

n e m k e l l

ui.: hatrétegű mondanivalóidból ki tudom válogatni ugyan, hogy miről beszélsz, de esetleg bevezethetnénk, hogy konkrét kérdésekre konkrét válaszokat adunk, mint ahogy ezidáig ezt én meg is tettem...

megint n e m k e l l

(mOSU masa)

Előzmény: Kijo (3516)
Kijo Creative Commons License 2000.04.20 0 0 3516
Nem kell : )

Kepzeld nekem tenyleg ez a stilusom! Es nagyon szeretem. (Mint ahogy teged is szeretlek tulajdonkeppen : )
Az en stilusomban vaolban azt tanitjak,hogy harcmuveszetet ismero emberrel talalkozva, "Viselkedj vele dojfosen,nezd le es szidjad ot,stilusat,anyazd es ha teheted rugj is egyet bele!" A valaszreakciojabol pedig megtudhatjuk,hogy csupan egy kuzu-val vagy tenyleg harcmuveszetet gyakorloval hozott e ossze a sors. Eleg csunya nem? ...viszont mindig eredmenyes!
Probald ki forditva... : ) ...itt vagyok neked proba alanynak.
-------------------------

Mamut! ...ravasz ficko vagy : )

De biz a cukkolas konnyen lathato,ha csak cukkolasnak szanjak...,mert aki csupan cukkol,...az mikor celjat elerte...,mas alanyokat keres a jatekahoz. Ebbol tudni,hogy csupan cukkolja a tarsasagot. Aki viszont komolyan haragszik...,az nem lesz kepes megszabadulni a haragja alanyatol.

...de hat,miert nem kerdezel? En mindig szivesen szolok hozzad.

Tudja fene miert,jo kedvem lett.

dewa

Mamut Creative Commons License 2000.04.20 0 0 3515
Kijo,

mibol gondolod, hogy a "galacsinturo bogaraknak" tarsasaga nem teged cukkol-e, hogy ezzel te arulj el a jellemedrol minel tobbet? Igy tapasztalatokat szerezhetnek arrol, hogy mire kell vigyazniuk, ha egy ot danos karate mesterrel talalkoznanak ?

ui.:
A dologba megint csak belepofaztam, mert senki se szolt hozzam....
De lehet, hogy csak cukkolni akarlak ? Na most akkor ki szolgal itt "remek eszkozkent masok harcmuveszet "filozofiai" tanitasara." ?

Előzmény: Kijo (3512)
Kijo Creative Commons License 2000.04.20 0 0 3514
TLM folyt kov:

Most anelkul,hogy masokra figyeljek,neked (nagyon szivesen) elmeselek valami olyat,ami budo-val es harcmuveszettel ..ahoz illoen szeretnenek foglalkozni es nehany vonatkozasban meg is szeretnek erteni azt. A harcmuveszet igy a budo ugyanis rendkivul ellentetes tud lenni normalisnak nevezheto dologtol.
- 3 Dan-os voltam amikor a mesterem Dojo-jaba egy szamunkra ismeretlen,idegen fekete oves erkezett. 1 Dan fokozatu volt az illeto es 15 eves. Egyszer csak a mester megkerte az idegen suhancot,hogy az edzes tovabbi reszet o tartsa meg. Minden sokkal konnyebb lett azutan...a mester utan a tini edzese szoszerint pihentetonek tunt. Meg pihenoket is tartott...,egy ilyen piheno utan adott a felsorakozashoz utasitast. A sorakozoban en lettem az utolso. Magahoz hivott. Nem haragudott..es meg csak egy arva szot sem szolt. Egyszeruen lehasitott nekem egy akkora pofont,hogy ket napig csengett tole a fulem.
Elso gondolatom az volt,hogy mit kepzel ez...,szoval tiszta szivbol szerettem volna belenyomni a parkettbe. Ehelyett ugy vigyazba vagtam magam elotte,amijet katona koromban sem tudott kihozni belolem az ormester,es melyen meghajoltam. A meghajlaskor az arcat figyeltem,amit rendkivul visszataszitonak talaltam,ahogy dojfosen es mint valami isten kegyesen intett,(tehat nem szolt,hanem felrehuzott szajjal,legyintett egyet),hogy beallhatok a helyemre. Egyebkent en ezt valoban az eletem egyik legnagyobb szegyenenek eltem meg akkor.Bar senkinek nem emlitettem. Most csak gondolj bele! Egy 15 eves tini,ugy viselkedik velem,mintha az apam volna es raadasul 1 Dan-al,mikor az edzesen resztvevok kozott en eleg alacsony rangunak szamitottam...,vagyis a legalacsonyabb ovfokozatu diak is 1 Dan-os volt.
Ugye mennyire igazam van,ha ellenszenvet erzek?
-Az edzes javaban jarva,...nem tudom milyen elozmenyek miatt, de egyszer csak raorditott torokszakadtaban az egyik 5 Danosra,hogy azonnal takarodjon az oltozobe,oltozzon at es tunjon el a szeme elol...,magyarul hagyja el a Dojo-t. Az 5 Danos..mar igencsak bacsinak mondhato,azonnal osszevagta a labait es ugyanolyan hangosan orditotta vissza "hai!"..meghajolt es futolepesben ment az oltozobe. En meg azt sem vettem eszre,hogy mikor hagyta el a Dojo-t.

- Nos,hogy ne szaporitsam a szot,ez a tini mint kesobb kiderult nem Sport Karates
anem "Harcmuvesz"...aki nem az okol nagysagan merte a tudast. (hiszen,akkor barmelyikunk tupirozott belyeget tudott volna belole csinalni...technikailag es fizikailag talan a leggyengebbnek latszott kozottunk...ami termeszetes,hiszen meg gyerek!)

Nekem ez volt az elso velokig aterezheto nap,mi kulonbozteti meg az "okol" harcosokat a budo es harcmuveszet "lenyeget" is tanulni akaroktol.
Ugyanis a mesterem ezutan olyan buszke lett ram es az elzavart 5 Danosra,hogy kulon karaoke estet rendezett szamunkra. Egyszer pedig egy Senpo Jutsu versenyen amin magam is indultam, ez a 15 eves tini allt mogem es biztatott,mitobb a vallaimat is masszirozta,bar nem sok eredmennyel sikerult akkor a kuzdelmem,megis odajott hozzam es kezet fogott velem,valamint arrol beszelt,hogy ilyen remek kuzdelmet mar regen latott,mennyire orul hogy engem megismerhetett. Ha akkor egy "magyar" maradok,aki "csak" beszeli a harcmuveszetet...,akkor lehasitok neki egy hatalmas pofont,mert azt a szegyenteljes napot ki tudna elfelejteni neki...,nem maradtam "magyar"! Tiszte szivembol ugy oleltem at a fiut,mint ahogy ma a sajat fiamat szoktam. Igazan magamhoz szoritottam. Nem szoltam egy szot sem,de szerintem o is megerezte,hogy a koszonetem fejezem ki vele...mi ketten (a tini meg en) tudjuk milyen koszonetrol lehet itt szo. Ezt kovetoen soha tobbet nem lattam a fiut...
--------------------------------------------
Nagyon remelem,hogy neked ezzel amegesett tortenettel nem csak egy olvasmanyt tudtam nyujtani neked,de a harcmuveszetbol is egy "cseppet".

Kerlek hat ne figyelj oda "dilis" parviadalokra. Kar volna neked es erted.
En 10 ev mulva megnyitom elso Karate Dojo-mat....,nekem ahoz,hogy a majdani dikjaimnak ne csak "okol harcot" nyujtsak,hanem a Bushido,Budo es Harcmuveszetbol is minel tobbet,ahoz nekem "most" a nemkell egyenekre van szuksegem. A gonoszsag es a gyuloletre kaphatok viselkedesei nelkul keptelen volnak a sajat diakjaimnak megmagyarazni es megertetni veluk mi a harcmuveszet! A harcmuveszetet ugyanis nem lehet betukkel,szavakkal elmagyarazni senkinek. Ehez regen sokan "tanpeldazatokat" epitettek ki,masok pedig hozzam hasonloan elo,valodi hus-ver embereket hasznalnak fel...hogy a valosagban megesett peldakkal lassa el a harcmuveszetet "is" tanulni vagyok tananyagait. Ezek ugyanis nem fizikai es elmeleti kepzesek,amiket be lehet mutatni,le lehet irni es ezzel mindenki franko lesz! A majdani diakjaim szamara (mert mar megbocsass,talan magad is latod,nem az itt jelenlevo szamomra keveset erok levegobe ihajcsuhaj parbeszedei erdekelnek,hanem a sajat erdekem es celom az ami miatt,engedem meg azt is,hogy fajankok dulcaskodjanak rajtam.),nem mindegy tehat a sajatjaimnak mit tanitok es ehez milyen peldakat tudok elejuk rakni. 10 ev mulva nemkell es masok "valoban undorito lelekvilaga" ,nem tud hatassal lenni az "EN" diakjaimra,akik pedig a nemkell es masok valoban megesett dolgain skkal tobbet lehetnek kepesek megerteni es megtanulni,mint ha a sarkany es a tunderek harcarol irt konyvekbol tanulnanak.
Ezert ertsd meg kerlek,hogy nemkell es a szaladgalo "kijo" feliratokra tobb szuksegem van,mint a dicsero szavakra,tobbet hasznalnak nekem,mint ha csak dicsernenek. Tudom,hogy "gyuloletbol" teszik....,de a gyuloletbel cselekvo emberek...,sohesem lesznek harcmuveszek...,"Engem nepszerusitenek" minden haragjukkal es irantam kimutatott duhajkodasaikkal. Vagy te "aki nem csak utni szeretne megtanulni" valoban ugy latod,hogy nemkell azzal,hogy meg linket is betett ide,az tenyleg arra mutat ra,hogy en milyen baromallat vagyok,..vagy a sajat "okol harcos" butasagat mutogatja csak... ? ...akire kar is volna odafigyelni,mert annyira jelentektelen es hetkoznapi figura...,hogy akik az alatla gyurt galacsinra raragadnak,pusztan a nekem nagy szivesseget tevo es pusztan a haragra alkalmas emberek gyulevesz csapata lesz...
"A Harcmuveszet lenyege,az onmagunk legyozese."
Sokan szeretik hangoztatni,de vajon hanyan is tudjak ez valoban mit is jelent? ...hiszen mindig van,aki engem akar legyozni,mintha en barmit is szamithatnak neki!...onmagaval vajon e nagy "harag" harcosok mikeppen szamolhatnak el? ...hiszen egyszeru normal emberkent ertekelik es gyerekesen mit sem valtozott lelekvilaggal tekintik annnyi kuzdosport gyakorlas utan is a vilagot...
"Enegem tartanak valami fajta ellensegnek...!,-mikozben pusztan onmagukkal hadakoznak...az ertelmi szintjuk masra nem is teszik oket alkalmassa." Mikozben en a rangomon alul is vallaltam (a sajat celmon kivul),hogy a bushido rejtelemi irant fogekonyaknak jol lathato es kezzel foghato dolgokat mutassak fel....a bushido-t produkalom...,meghozza nem is kis eredmennyel es nem is alacsony fokon. Persze ezzel fennall annak veszelye,hogy senkib sem lesz aki megertse.(Mire megy ki a jatek itten.) De hatha megsem!

dewa

nemkell Creative Commons License 2000.04.20 0 0 3513
<G. Kijo>

Bár hozzászólásodat TLM-nek címezted, mégis bátorkodom hozzászólni, ugyanis megszólítattam benne...

1., Ha a szemedben azok látszanak embernek, akik nem veszekedés célját szolgáló levelet írnak, akkor magadról mi a véleményed az anyázós leveled után, amit nekem írtál? Az anyázást hányadik dantól tanítják a te stílusodban? (Vagy ez esetleg születési hiba?)

2., Nem akarom bizonyítani, hogy én nem vagyok "szemét figura" és azt sem, hogy te az vagy, ugyanis ezt ezen a fórumon senki nem vonta kétségbe...

Választ nem várok, eddig ugyanis csak olyan kérdéseket intéztem hozzád, melyekre nem tudtál választ adni, inkább támadólag léptél fel azaz a te szavaiddal élve, oda kakiltál. Ne gondold, hogy ezt életem végéig gurítom. Ez a te stílusod lenne. Én inkább kikerülöm azt a darab szart ami az utamba került...

n e m k e l l (a jellemtelen :)

Előzmény: Kijo (3512)
Kijo Creative Commons License 2000.04.20 0 0 3512
TLM:

Sok mindent jol latsz es tenyleg valasztekos modorban irtal. Vagyis nem csak "szajjal" all tavol toled a tiszteletlenseg....
Ezt koszonom is neked.
Nos,hogy egy kisse erthetobb legyen mitol es miert ilyen vagy olyan a hozzaallasom,talan legjobban azzal erzekeltethetem neked,ha megjegyzem....,tortenetesen amennyiben a leveldbol az tunt volna ki,hogy bunkonak tartasz es ennek igazolasa fele tartana gondolati meneted,a TLM alairas onnantol egy levego alairasava valna csak. Amig fuggetlenul attol,hogy mennyi hibat latsz bennem es ez alapjan mennyire tartasz bunkonak,de ezt megtartod magadnak es hozzam a jelenlegihez hasonlo "nem a veszekedes celjat szolgalo" levelet irsz,akkor embernek latszol a szememben,akinek kulon orulok,hogy harcmuveszettel foglalkozik,mert az bizony csak ilyen embernek valo.
Mivel en itt nem a szavakra,hanem a jellemekre vagyok kivancsi,igy ennek megfeleloen alakul ki,hogy a galacsinturo bogaraknak meg oda is kakiljak...legyen mit guritgatniuk maguk elott (mint ahogy nemkellnel is lathatod..guritani is fogja amig el szerintem...,egy eletre szolo lecket kapott tolem),a masik tipus (aki tenyleg a harcmuveszetre termett) megfogja tudni orizni hidegveret es valodi "emberi" jellemet nem talalja szuksegesnek kimutatni,tehat az eszere hallgat es nem az erzelmeire.
Mivel tudhato,hogy a galacsinturo kuzdok korulbelul annyit is ernek,mint amit maguk alatt guritanak...veluk szemben teljesen felesleges lenne es hiaba is,barmilyen embert megilleto tisztesseges viselkedes,hiszen ezek inkabb arra valoak,hogy az idegbajaikkal az ember elszorakozzon. Te nem talalod erdekesnek,ahogy igyekszenek ellenszenvuket nem csak kimutatni,de meg masoknak is bizonygatni akarjak,hogy "nem o",hanem "kijo" a szemet figura? Nos,ez a jellem! Es mivel en nehezen tudom elkepzelni magamrol,hogy ilyen aprosagon megharagudjak,sot,nagyon elvezni tudom es kivancsiva is tesz,meddig tudnak elmenni az ilyen jelentektelen figurak a jellemtelensegben...ez a jatekom.
-Mindeki mas ugyanis csak a tenyekre figyel es targyilagos marad (ezen a forumon ilyen legfeljebb 2-3 ember van). A tenyeket nem szavakbol faragjak,igy aki a szavaimat lovagolja meg,csak kieshet a kosarbol... : ),mert a teny pusztan ennyibol all: -egy magasabb rangu illeto van kozottetek,akit meg arra is ralehet venni,hogy az elmeleti tudasabol is atadjon. Irjak hat barmit...,egy harcmuveszet irant "valoban" erdeklodot ez fogja erdekelni es ehez tartja magat... Most mond meg,az ilyennel szemben hogyan tudnak en tiszteletlenul viselkedni? Lehetetlen!
A tobbiek beleviszik erzelmeiket a beszelgetesbe es utkozesnel gyuloletre fakadnak. Az en dolgom ilyenkor,hogy gyuloletuket es ellenszenv erzelmeiket tovabb fokozzam es nem az,hogy lenyugtassam oket,mert oket kell felhasznalni arra,hogy a meg jellemeiket orzok lathassak a hibakat... A haragoskodok ugyis csak kakat ernek,ezert nem kell sem sajnalni sem felteni oket,viszont remek eszkozkent szolgalnak masok harcmuveszet "filozofiai" tanitasara.

Kivanom,hogy tovabbra is megorizd a hidegvered es ilyen rendes levellel fogsz hozza szolni maskor is. (Nem csak hozzam,mashoz is. En itt ugyanis csak atadok valamit,amit feletek ugy velem eddig legfeljebb csak beszeltek,de tapasztalni eletukben eloszor tolem tapasztalhatjak meg...)

dewa

nemkell Creative Commons License 2000.04.19 0 0 3511
Látom, mindenkit kezd idegesíteni a nagyhatású Kijo bunkósága. Remélem, akit nem az is hamarosan "kijo"zanodik...

Kijo "tiszteletéről" ide kattintva bővebben is olvashattok...

TLM Creative Commons License 2000.04.19 0 0 3510
Tisztelt Kijo

Banalisnak hato es szamodra is nyilvanvalo tennyel inditom a hozzaszolasomat. Mi nem ismerjuk egymast.Nem tudok rolad semmit, mint ahogyan nagy valoszinuseggel te sem rolam, bar a matematikai valoszinusege megvan az ellenkezojenek. Csak az itt megjeleno hozzaszolasokra tudok tamaszkodni amikor velemenyt alkotok valamirol vagy valakirol (pl. rolad). Egyaltalan nem celom a tiszteletlenseg, tavol all tolem az ilyesmi. Az itt elhangzottak alapjan annyit tudok rolad, hogy 5 danos vagy, ennek kovetkezteben nagy valoszinuseggel igen kepzett vagy abban a stilusban amit muvelsz, raadasul igen komoly elmeleti tudassal rendelkezel a japan kultura teren.Ezert nem ertem az utobbi megnyilvanulasaidat. Egy ilyen tudassal rendelkezo ember miert beszel igy, ilyen pokhendien -mar elnezest- (vagy talan pont ezert)? En nem vagyok jartas a japan kulturaban, nem tudom hogyan nyilvanul meg a japan tisztelet, de azt gyanitom, hogy gyokereiben nem kulonbozhet a "magyar" (ha lehet ilyet mondani egyaltalan) tisztelettol. Igy idonkent ellentmondast velek felfedezni a megnyilatkozasaidban. Habar lehet, hogy ezt rosszul latom. De ha megsem, akkor nem lehet, hogy az a 6-ik dan valahol itt hibadzik?

Tisztelettel : Bereczki Zoltan Laszlo alias TLM

DLala Creative Commons License 2000.04.19 0 0 3509
Fodhözragatt,

most nincs idom, totál el vagyok havazva, de ígérem elmagyarázom mire gondolok. De pl. Bandi-T már kapott egy négyes alát. :-)
A fazonnak ne higyj, nagy marhaságot ír.
A lofegyver suxx.
A luvnya meg nem az esetem szerintem randa. De ez OFF.

Előzmény: Fődhözragatt (3503)
Kijo Creative Commons License 2000.04.19 0 0 3508
SAMA:

Megvagyok egeszen hatva.

Megyek morzsolok egy kis kukoricat a sarokba....,szoljal ha kijohetek onnan.

Előzmény: Sama (3506)
Kijo Creative Commons License 2000.04.19 0 0 3507
SAMA:

VALTOZAT 1;

Szipogok a meghatottsagtol,szip,szip.
Hogy valaki ennyire a sziven hordja a vilag dolgait.Hat nem bun megbantani ilyen erzekeny es szeretetre meltokat? Hat hogyan koltozhetett belem ekkora gonoszsag? Szip,szip...

VALTOZAT 2;

..."nem ertem miert fikazod folyamatosan pl: kijo-t,akinek ha tetszik,ha nem -enyhen kifejezve- komoly behatasa van az Index Harcmuveszet Forumra?!"

...megyek morzsolok egy kis kukoricat....a sarokba. (Szoljal legyszives,ha mar kijohetek onnan.)

..... : )

Sama Creative Commons License 2000.04.18 0 0 3506
Kijo

nem arra gondoltam, hogy nekem add meg a tisztelet, nem ismersz, nincs okod tisztelni, ok...
en arra probaltam utalni, hogy mas stilusok, kulturak irant mutass tiszteletet. nem ertem, hogy miert fikazod folyamatosan pl a kinai kulturat, aminek ha tetszik, ha nem -enyhen kifejezve- komoly behatasa volt a japan kulturara. (bar gondolom te ezt is teljesen maskepp latod...)
ezen kivul varom az eloadast... ha masert nem is, legalabb azert, mert erdekel, hogy hazankbol japan jutott -es beepult- ember hogyan ertelmezi a tiszteletet... (aminek eddig mi "tanulatlan" magyarok nem sok jelet lattuk a te "szadbol")

Sama

Előzmény: Kijo (3505)
Kijo Creative Commons License 2000.04.17 0 0 3505
Sama tisztelete:

Pajti! : ) .... utanozd a mosolyom,ha tudod.
Konnyen meglehet,hogy ezen a forumon "sajnos" egyedul vagyok,aki tudja Japanban es a Budo-ban mit neveznek tiszteletnek es hogyan kell erteni azt. Majd ha egyszer kedvet erzek hozza lehet,hogy a tisztelet ertelmezesebol is tartok neked eloadast. Raszorulsz,hiszen irasoddal kimutattad,hogy neked errol tulajdonkeppen halvany fingodsincs. Lesson dai ichi:(Elso lecke)
...csak el kell olvasnod onmagad.
- Tokeletesen tiszteletlenul kivansz tiszteletet.-

Hazifeladat: (Ixeld be a helyes valaszt)

A tisztelet milyen iranyban halad?

a) Egy iranyban
b) Ket iranyban
c) Semmijen iranyba
d) Amerre nem jar a tisztelet,ott annak iranya sem lehet
e) Ahol mindenki a sajat utjan halad,ott a tisztelet is csak maganyosan haladhat
f) Varakozni tilos tablanal,legfeljebb a ki es be pakolasig tarthat a tisztelet
g) Megallni tilos tablanal,a tisztelet kedveert sem lehet megallni
h) A stoppolni tilos ovezetben,el kell nezni a tisztelet felett
h/1) Amikor tiszteletet latok stoppolni,...akkor felveszem,vallalva erte a buntetest.
h/2) ...akkor ugy teszek,mintha eszre se vennem.
h/3) ...akkor ugy hajtok,hogy lefrocskolhessem.

Jo szorakozast. (Mindenkinek.)
------------------------------------

Fődhözragatt Creative Commons License 2000.04.17 0 0 3504
Kreta,

Nehezet kértél, a 2 cikk elég hosszú. Talán a legfontosabb: a "súlyzózni vagy nem súlyzózni" vitában ez a fazon történetesen a "súlyzózni" mellett foglal állást. Leírja, hogy szerinte hogyan érdemes súlyzóznia annak, aki az ütőerejét szeretné növelni, és ehhez közöl kezdő, középhaladó és haladó szintű súlyzós edzéstervet.

Előzmény: Kreta (3496)
Fődhözragatt Creative Commons License 2000.04.17 0 0 3503
DLala

"a TKD alapvetoen másképpen közelíti meg az ero (energia) elméletét."
Hogyan? Van erről valami jó olvasnivaló a neten? Ha nincs, leírnád tömören a lényegét?

"Az ürge valszeg nem volt jó fizikából, elég marhaságot ír."
Konkrétan mire gondolsz?

"Nem beszélve arról, hogy a fasziról közzétett képen egy stukkert fog éppen célra. Nesze neked harcmuvészet."
A pisztoly a mai idők gyakran használt lőfegyvere, olyan, mint régen pl. az íj volt. Akkor íjat fogtak, most pisztolyt fognak. Miért baj, ha nem marad el a fickó évszázadokkal a mai kortól?

"75 kilós súlyom ellenére is nagyobbat (nagyobb energiájút) fogok ütni, mint bármelyik 130 kilós eroemelo."
Persze, mert Te megtanultad a technikáját, az erőemelők pedig nem. De a cikk nem is ezt állítja, hanem azt, hogy ha minden más körülmény azonos, akkor az általa ajánlott módszerrel súlyzózó küzdő nagyobbat fog tudni ütni, mint a nem súlyzózó. Tehát nem a hiányzó technikát próbálja súlyzózással pótolni, hanem azonos technikai tudás mellett próbál súlyzózással rásegíteni. A cikk kizárólag a súlyzózás hatásával foglalkozik, semmi mással.

"A szoke bombázó kitételt meg nyugodtan elfelejtheted. Ritka rossz hidrogén luvnya."
Hidrogénbombázó. A hidrogénbomba is bomba. :-) A hidrogénezett haj nekem sem tetszik, de ettől eltekintve nekem nem tűnik "ritka rossz"-nak a csaj, sőt! A múlt héten voltam a szemészeten ellenőrző vizsgálaton, mielőtt oda küldenél. :-)

Előzmény: DLala (3495)
hiryu Creative Commons License 2000.04.17 0 0 3502
Fogalmazás sarkos, de helytálló.
Asszem a WUKO-é a hérompontos remdszer. Abból a célból, hogy a a karateverseny látványosabb legyen. Most volt Pesten egy ilyen rendszerű edzői továbbképzés, aki ippon shobu rendszerben dolgozik, annak a véleménye az volt, hogy kár volt felmenni. "Kézvédő? Kösz,de nem fázik a kezem."
Sanbon shobu:
3 ippon, 6 wazari, vagy ezek kombinációi: "Igaz kétszer megölt volna, de én meg majdnem kiütöttem volna 6x, én nyertem." Nekem furcsa.
Ui: ugrottam hátast, most láttam életemben vendégként először olyan "dojot": szertartás semmi, az edzőt meg per főnök szólították.
Te jó anyám, ilyen is van? Na kinyílt a szemem.
Előzmény: Sama (3501)
Sama Creative Commons License 2000.04.17 0 0 3501
Kijo, mit jelent neked az a szo -ha egyaltalan ismered-, hogy tisztelet? Sok mindent megtanultal japanban, de ugy latszik ez nem kerult fel eddig a listadra...

Sama

Kijo Creative Commons License 2000.04.14 0 0 3500
hiryu sanbon shobu-ja:

- Errol nincs semmijen velemenyem. (Sem jo,sem rossz.) Mivel tudom,hogy a sanbon shobu kumite rendszert eleve "a nagy orruaknak" dolgoztak ki...,amiota Japanban vagyok jo magam nem is talalkoztam vele...,pedig milyen gyakran csinalta az ember odahaz...,tokeletesen megvoltam akkor meg gyozodve rola,hogy a sanbon shobu teljesen normalis. Mivel japan szembol csak ippon shobu letezik...,a sanbon shobu mar nem shobu. A japan kuzdomodor es harcifelfogas szerint shobu csak egy van...,vagyis,hogy nem Shotokanosok is ertsek...,a Japan kuzdomodor "A nem elerni es megutni kell az ellenfelet,hanem egyszer es mindenkorra kiutni!" ...Ez pedig ertelemszeruen arrol szol,hogy mindossze egyet illik utni egy Karatesnak,de azt ugy,hogy ott veget is er a kuzdelem. A Karate sportositasaval sportta alakulhatott a Karate,de a japan szemlelet ettol meg mit sem valtozott. Ezert az ippon shobu (az egy ippon erteku talalatig torteno kuzdelem) minosul japani kuzdelemnek,mig a sanbon shobu (a harom ippon erteku pontig torteno kuzdelem)...,nos ez tied...,aki nem japanban el es karatezik. (Egyebkent aki csak a japan nyelvet tanulta meg,szerintem az is rajon erre meg magatol is...,mert a sanbon shobu kifejezest nem fogja talalni a nyelvhasznalatban,mig amikor shobu*-rol beszelnek,akkor sokszor meg az ippon kifejezest sem mondjak eleje,annyira logikus,hogy "shobu" mindossze egyetlen "ippon" erteku lehet. (Viszont tudjak,hogy kulfoldon a sanbon shobu bevalt es gyakran hasznalt,ezert egyaltalan nem neznek ertetlenul a sanbon shobu kuzdelmekre.Nem nezik le azt,sot sokan meg tamogtajak is...)
Nekem sincs semmi kifogasom a sanbon shobu kuzdorendszer ellen. Akinek az tetszik az abban fog kuzdeni es kesz. En magam nem jelennek mar meg sanbon shobu kuzdoszabalyra epulo versenyen. (Ez ellenkezne mindazzal,amit Japanban eddig tanulhattam. Elegge furcsan ereznem magam,ha egy utesem a foldbe nyomna az ellenfelem es a biro csak azert hajolna foleje,hogy letorolje a verzo szemoldoket,helyre rakja a szedelgo agyvelejet..,majd nekem ippon-t itelne....,ami utan az ellenfel feltapaszkodik valahogy,megigazitja a szetzullodt ruhajat es kamai-ba allna a vonalan. Ez nekem mar nem Karate,hanem inkabb okolvivas erzeset keltene.(Nem mintha az okolvivas egy rossz sport lenne egyebkent.Eppen ezert a sanbon shobu merkozeseket nezni azert szeretem.)
Amiben en vakerolgatok,abban (mivel nem illik visszafogni az uteseket),...nekem legalabb is mely nyomokat tudott hagyni versenykuzdelemkor az egyetlen rugas vagy utes is...,arrol nem is szolva,hogy addig nem is modjak ki az ippon-t,amig en egy ilyen utestol meg feltudok allni. Gondolhatod,hogy igyekszik mindenki akkorat nyomni a masikba,hogy ahoz nem kellenek sark birok...lobogo zaszlocskakkal. : ) Hatarozottan latszik,hogy kinek a talalata sulyedt a husparnakba. : ) Egyszoval jo utes az,amin senki sem vitatkozhat. Gondold csak el..! -egytol is kifordul az ember sajat borebol...,es ebbol meg harmat is kapni!?? Egy sanbon shobu igy valami olyasmit jelentene,hogy: "Old meg!"
Feletek viszont gondolom nem igy gyakorolnak,igy a sanbon shobu is jol fekszik es tetszeni tud sokaknak.
-------------------------
Az viszont megnyugtatott kisse,....figyeltem am piszkosul!..,hogy a Shotokanosok verseny nelkuli Shotokanon kaparasznak...,de nem nevezik Shotokai-nak. Szerencsere!

jane!

hiryu Creative Commons License 2000.04.14 0 0 3499
A do kanji valóban jelent orszáutat, ösvényt.
Másik olvasata "michi". Ne aszfaltozott útra gondolj, vagy városi utcára, azt mással jelölik.
Ez az az út, amin haladni kell, vagy érezd annak az ösvénynek, amit átsegít egy hegyen, kivezet az erdőből. Egy út amin haladva fejlődsz. gondolj arra az útra, amin régen vándor szerzetesek haladtak szentélytől-szentélyig.
Előzmény: stempi (3486)
hiryu Creative Commons License 2000.04.14 0 0 3498
Kijo:
érdekel a véleményed a sanbon shobu versenyrendszerről.
Osu.
hiryu Creative Commons License 2000.04.14 0 0 3497
Nem shotokai. technikailag a JKA irányvonalát követjük.(vizsgarendszer, katák, stb) Arról van szó, hogy igyekszünk követni a japán utat. / Most jön Kijo:-)/
Inkább az elv a Shotokai-é : a cél saját magad, és a társaid fejlesztése. Versenyzésről véleményem, hogy a versenyzés mindenképpen magában
hordozza az ellenfél lenézését. A kulcsszó az ellenfél. Tehát a versenyzést nem erőltetjük, de ha valaki ki akarja próbálni magát, és indulni akar, az a saját szívügye. Megteheti. Ha már három éve edz nálunk...
Néhány példa:
Nem köszönünk egymásnak utcán se Helloval!, kézfogássa. Egy kis meghajlás, és Osu!
Már az se mindegy, hogyan rakod le a cipődet az öltözőben, nézőként hogyan léphetsz be a dojoba.
"Tananyag", a másik neve, foglalkozása is.
Ennek ellenére aki egy vigyázbaállásos, üvöltözős
edzésre számít, téved. Jó a hangulat.
Szóval aki idejön, az első három évben bizonyítsa be hogy komolyan gondolja a a karatét.
Na, jó van bennünk egy tisztes szakmai gőg, főleg ha megnézzük, máshol mit művelnek karate címén.
/Ez egyfajta hangulatjelentés akart lenni.../
Ha valakit érdekel, küldök egy alapszabálykivonatot, abból sok minden kiderül.

Ja igen Kijonak megint igaza volt. (Kamiza, szép leírás) És valóban,a japán mesterek kb a 3. dan után veszik komolyan a tanulót. Na persze attól is, hogyan dolgozik Ismerek olyan 4-5 danosokat,
akit kizavarna Tanaka Sensei az edzésről.
És olyan barnaövest. akit a jubileumi edzőtábor bankettjén az asztalához ülhetett..

Előzmény: Fődhözragatt (3481)
Kreta Creative Commons License 2000.04.14 0 0 3496
Miről irnak azon az oldalon? Nekem nem akar megjelenni semmi érdekes, és DLala véleménye is érdekel!
PLS ird le!
DLala Creative Commons License 2000.04.14 0 0 3495
Kár, hogy ellent kell mondjak a fazonnak, de a TKD alapvetoen másképpen közelíti meg az ero (energia) elméletét. Mégpedig az egyetlen fizikailag megalapozott módon. Az ürge valszeg nem volt jó fizikából, elég marhaságot ír. Énmeg viszont mérnök vagyok, és érdekes módon ugyanazt tanultam a foiskolán, mint amit General Choi tanít. Pedig nem o írta a fizika tankönyveket.
Nembeszélve arról, hogy a fasziról közzétett képen egy stukkert fog éppen célra. Nesze neked harcmuvészet.
Nyithatunk róla vitát, de asszem nem érdemes. 75 kilós súlyom ellenére is nagyobbat (nagyobb energiájút) fogok ütni, mint bármelyik 130 kilós eroemelo.
Hogy miért? Szívesen tartok fizikaórát bárkinek, aki igényli.

A szoke bombázó kitételt meg nyugodtan elfelejtheted. Ritka rossz hidrogén luvnya.

Előzmény: Fődhözragatt (3494)
Fődhözragatt Creative Commons License 2000.04.14 0 0 3494
Érdekes cikkeket találtam itt "Weight Training & Wing Chun" és "Power: Punching and Lifting" címmel a súlyzós erősítés szerepéről a Ving Csun-ban (ill. általában a harcművészetben), sportélettani hátteréről, edzéselméleti és -módszertani tudnivalóiról, minta edzéstervekkel együtt. Azt hiszem, szinte bármelyik harcművészeti ág művelőjének hasznos és érdekes lehet. Mindkét cikk a "X-Training" cím alatt található. Ja, és a gyakorlatokat egy szőke bombázó mutatja be a fényképeken! :-)
Fődhözragatt Creative Commons License 2000.04.14 0 0 3493
"Remélem nem nagyon köveztek meg ezért a kissé szentimentálisra sikeredett történetért."

Na jó, egye fene, most az egyszer még visszateszem ezt a jól fejlett utcakövet (a proletáriátus fegyverét, mint mi, öregebbek még tudjuk) oda, ahonnan hirtelen felindulásomban fölszedtem. :-)))

Előzmény: bergman (3492)
bergman Creative Commons License 2000.04.14 0 0 3492
Jónagyot:-)

Úgy látom az a sorsom, hogy mindig későn tudok csak reagálni:-(
Laja1 idézett pár nappal ezelőtt egy jelenetet a Conan a barbár-ból. A végszó az volt: „Látod, ez az igazi erő." Nekem is van egy ilyen történetem. Arra, hogy mi az igazi erő. Aki az élet által írt, általam tolmácsolt forgatókönyv szubjektív átiratára nem kíváncsi, az inkább NE olvassa tovább! „Ugorgyunk!"-mondaná ekkor Pósalaki bácsi (asszem...)

Másfél évvel ezelőtt egy haldoklóhoz hívtunk mentőt, hogy kórházba szállítsuk. A mentősök látták, mennyire rossz állapotban van, és nem mentek ki hordágyért, hanem a karjukra emelték. Amikor megemelték, roppanást halottunk. Egyértelmű volt, hogy csont törött. Az adrenalinszintje mindenkinek az égig szökött... Kivitték az autóhoz, BEÜLTETTÉK, mi is bemásztunk és elindultunk. Kérdeztem, fáj-e valamije. Azt mondta, nem. Kértem, mozdítsa meg a lábát. Megtette, aztán velem kezdett el foglalkozni. Hogy meg fogok fázni (este volt, október és nem volt rajtam kabát). Meg hogy hogy megyek majd haza (ez Miskolcon volt, én Mezőkövesden lakom). Kb 10 perc alatt értünk a kórházba, ahol kiderült: eltörött a combcsont. Ellátták, majd tovább küldtek bennünket egy másik kórház baleseti sebészetére. Én akkor már őrjöngtem. Tehetetlenségemben, gyengeségemben... Ő továbbra is nyugodt maradt, mindvégig. Az iszonyú fájdalmak, megpróbáltatások, vizsgálatok, injekciók, röntgen és mindenféle herce-hurca ellenére Ő volt, aki tartotta bennünk a lelket.

Ez tehát egy olyan helyzet volt, amilyen az életben bármikor adódhat: vészhelyzet, amikor cselekedhetsz, meglapulhatsz, vagy bizonyíthatod, érsz-e valamit, és ha igen mennyit. Ezen a vizsgán mindenki megbukott, egy ember kivételével.
Szóval maximálisan igazat adok Laja1-nek: nyomás alatt MINDENKI másképp reagál, és ha azt hiszi, hogy nem, akkor az azt jelenti, soha nem is került még „éles" helyzetbe.
És azt kell mondjam, számomra az erő is ezerféleképpen nyilvánulhat meg azóta. Azt hiszem, mostanában már látom, mi az ami mögött igazi erőfeszítés van, és mi az, ami csak „izzadtságszagú". (Jaj, csak félre ne értsétek! Inkább megmagyarázom: azt értem ez alatt, amikor valaki el akarja hitetni Veled, hogy igazán, szívvel, lélekkel, keményen hajt valamiért, de látszata mégsincs...)
Én akkor rájöttem, hogy kevés vagyok, mint 2,60 egy kiló kenyérért:-).

Remélem nem nagyon köveztek meg ezért a kissé szentimentálisra sikeredett történetért. Meg azért, hogy ilyen bazi hosszú lett:-).
Jó hétvégét! B.

praclee Creative Commons License 2000.04.14 0 0 3491
OFF
Mtsz
Akkor én hat felé kinézek.

Én mnetem.Másfél hét mulva jövök.
Üdv mindenkinek!!
praclee

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!