Keresés

Részletes keresés

hiryu Creative Commons License 2000.04.28 0 0 3598
Épp ezt írtam a partnerről.
Hhmm, a rúgás elég gyenge,ütés is. Komoly karatés katapultálta volna. Na meg egyszere üt és rúg. Ezt védd ki, Segal. Max jutsuval. Szóval film.

Dojo: család.
Gyermek pedig a szülő karikatúrája.

Ui. nézd meg japán mester arcát, /ne európába küldött instruktort, neki az a dolga hogy a nagyorrúaknak eladja/ ha magyarul számolsz. Nem fog komolyan venni.
Hozzáállásuk: fehér gyerekek. Hát bizonyítsák be, hogy komolyan gondolják...
Tőmondatok oka: kettő napja nem alszok.

Előzmény: bout (3596)
hiryu Creative Commons License 2000.04.28 0 0 3597
Épp ezt írtam a partnerről.
Hhmm, a rúgás elég gyenge,ütés is. Komoly karatés katapultálta volna. Na meg egyszere üt és rúg. Ezt védd ki, Segal. Max jutsuval. Szóval film.

Dojo: család.
Gyermek pedig a szülő karikatúrája.

Ui. nézd meg japán mester arcát, /ne európába küldött instruktort, neki az a dolga hogy a nagyorrúaknak eladja/ ha magyarul számolsz. Nem fog komolyan venni.
Hozzáállásuk: fehér gyerekek. Hát bizonyítsák be, hogy komolyan gondolják...
Tőmondatok oka: kettő napja nem alszok.

Előzmény: bout (3596)
bout Creative Commons License 2000.04.28 0 0 3596
Akkor nem láttad a film legelejét 2. Egy edzésrészlet van rajta, nem éppen finomkodó technikákkal. Teljesen olyan, mint egy normál aikido edzés, csak a Seagal tartja és kicsit brutálabb. :-)
Kering a körökben egy Master of Harmony c. video is. Ez egy Seagal szemináriumon készült home-video. Ott is van néhány érdekes dolog.

Ukemi: én nem tudom, hogy nálatok, vagy az általad ismert aikidosoknál ez hogy van, de mi nem szeretünk homokzsákot játszani. Ritkán is fordul elő ilyesmi.
Ha az embert rángatom, taszítom, dobálom, lökdösöm, ő meg csak leng, mint a győzelmi zászló és passzívan tűri az eseményeket, vagy ordít, hogy "Hagyd abba!", akkor az a jitsu, ez oké.
Akkor lesz do, amikor vele dolgozok. Az aikido nem egy ember élete, vagy cselekedete, hőstettei, hanem minden és mindenki kapcsolata, harmóniája. (Na, ez jó szentimentálisra sikeredett)

Kicsi támadás, kicsi technika, nagy támadás, nagy esés, nincs támadás, mosoly van. Ez az aikido technika jól csinálva. Nem odamegyek, azt jól hasbarúgom, aztán kitöröm a vállát és ledobom a földre, aztán rálépek a torkára. Félreértés ne essék, nem ítélem el a jitsu-t. Az önvédelem egyik legjobb formája. Ha a VIII. ker.-ben laknék, minden aikido technikában ezt keresném, hiszen mindben benne van több helyen is a lehetőség, hogy öljünk, vagy sérülést okozzunk vele.

Láttam egy-két videót Saito sensei-el. Ha az uke nem támad, nem ad őszinte agressziót, akkor abból nem lettek volna olyan nagy, látványos repülések, csak kis "semmik".

Saotome sensei, Tamura sensei, Jaff Raji, stb. Mind külön hangsúlyt fektetnek az ukemi-re és a muszubi-ra (hogy legyen mit olvasni) és annak fontosságára.

Nincs tori uke nélkül. Ezt nem lehet egyedül csinálni, mint egy fegyveres, vagy egy karate kata-t.
Ehhez kapcsolat kell egy másik emberrel.

Egyébként én is láttam embereket furcsán viselkedni edzőtáborokon, de nem lennék olyan meggondolatlan, hogy az adott mester vonalához tartozóknak tartsam őket és rajtuk keresztül elítéljem az egész közösséget. Főleg, ha tudom, hogy engem is beengedtek oda, azaz más "külsősöket" is szívesen láthattak.

Ha nekem a mesterem, vagy az edzés vezetője azt mondja, hogy magyarul számoljak, akkor én magyarul számolok. Ha azt mondja, farmerban jöjjek edzésre, akkor farmerban jövök. Ha azt mondja, "most kimegyünk a tóra és a vízben fogunk gyakorolni, ruhában, a strandolók előtt", akkor megyek utána. Bízhatom benne, mert ő is bízik bennem. Egyikőnk sem fogja feleslegesen szégyenbe hozni a másikat. És ettől szerintem budo-bb lesz a budo, mint a törvények biflázásától és az OSU-októl.
Joruto írt arról, hogy mennyire megszégyenítjük szerinte a dojo kifejezést, amikor a gyakorlóhelyünket annak hívjuk, pedig az legtöbbször csak egy tornaterem. Ez nem probléma? "Nem, hiszen mi japánul számolunk." Hát persze. :-)

Feloldásképpen van egy jó sztorim. Az a bizonyos mester, akiről sokat írok mostanában korábban egy másik mesternél tanult (milyen érdekes). És bizony fiatalabb korában még u.n. egészségtelen életet élt: cigizett. Épp a barátnőjével ácsorogtak valahol és szívták a bagót, miközben beszélgettek, amikor egyszercsak valaki kilépett a tömegből és hasbarúgta az ifjút, hogy az helyben összeroskadt, majd továbbment, mintha ott sem lett volna. "Ki volt ez?"-kérdezte megrökönyödve a barátnő. "Á, csak az edzőm."-szólt lentről a válasz. És a fáma szerint a tanítvány nem gyújtott rá soha többé.

bout

Előzmény: hiryu (3588)
hiryu Creative Commons License 2000.04.28 0 0 3595
Nem. Hiba az oktatóban van, aki megengedte, hogy ez a lenézős stílus kialakuljon. Szóval mennyen vissza tanulni...
Előzmény: gua (3594)
gua Creative Commons License 2000.04.28 0 0 3594
hiryu,

Igazad van, az egyén saját hibája. Lehet, hogy mély nyomot hagyott bennem az egy ilyen-stílusú dojoban töltött két hónapom, ahol azért nem tanultam sz. sem, mert leblokkoltam, ha a haladók arogánsak voltak velem. Ez tényleg nem a stílus hibája, de azért én már csak iwama ryu-s maradok.

G

Előzmény: hiryu (3591)
hiryu Creative Commons License 2000.04.28 0 0 3593
Gratulésön, szándékosan teszteltelek, ugrasz-e acsarogva. Bocs, nem volt szép, dolog.
na mentem.
Osu!
Előzmény: gua (3592)
gua Creative Commons License 2000.04.28 0 0 3592
hiryu,

A Seagal lelki hozzáállása valóban megkérdőjelezhető. Ezért megdöbbentő, hogy első danját Tohei senseinél szerezte, aki az egyik leglágyabban dolgozó sihan. Német mesterünk mesélte, hogy Seagal Frankfurtban tartott egy edzőtábort: kész életveszély a nyakkaszáló alkarcsapásával.

A bambuszkardos dolgot inkább felejtd el, rossz példa volt. A kendo-t is hagyhatjuk hacsak nem tudja vki VAN-E MISKOLCON KENDO KLUB???

G

Előzmény: hiryu (3588)
hiryu Creative Commons License 2000.04.28 0 0 3591
Hmmm, és kinek a hibája, ha X% elszállt magától...
Előzmény: gua (3590)
gua Creative Commons License 2000.04.28 0 0 3590
madjoe,

Nem nézem le a stílusotokat, sőt! Csak annyit állítok, hogy van cirka 5%, aki elszállt magától. Az igazán jó mesterek mind aikido-t űznek. A Tamura táboron pl. szimpi volt az a török származású 5.danos mester (mi is a neve?)

Ez a rosszfiúkat megneveljük szöveg tökéletesen igaz. Nekem nem is a kezdőkkel van bajom, hanem az övfokozatban felettem álló eltévelyedettekkel.

MÁS:
már kezdjük keverni az aikido-t és a kendo-t, azt hiszenm én kavartam be, bocs!

G

Előzmény: madjoe (3583)
hiryu Creative Commons License 2000.04.28 0 0 3589
Nagymester fehér volt, vagy kínai?
Előzmény: Sama (3564)
hiryu Creative Commons License 2000.04.28 0 0 3588
-deka aikdot nem vettem észre..
Esetleg Aiki-jutsut láttam. +A hős kapott volna felfüggesztést, pert, esetleg büntetést, mert a megengedettnél erősebb technikát alkalmaz, szándékosan nyomorékká ver valakit, kényszervallatás, stb... Ugyan nézzétek má, meg a rendőrségi törvényt....vagy az 1998/IV.-et
Szépen kérek mindenkit, ne higgyétek azt hogy a filmeknek köze van a valósághoz.....
Eredeti: Makó jeruzsálemtől.
Ganajtúró: egyiptomi birodalmak szent állata.
mint a keselyű, krokodil, hol a probléma...
Lehet rosszul értettem valamit. /sinai/ Aikido gyakorlása védőfelszereléssel?
Hát, nem tudom érdekes lehet egy shorei katát lágyan járni. Azér vizsgán nem próbálnám meg..
Előzmény: bout (3569)
hiryu Creative Commons License 2000.04.28 0 0 3587
Farmer. kin-geri:-)

Uke: az általam érvényesnek tartott felfogás szerint. /Na ez most pongyola lesz./ Az uke szerepe csak annyi hogy ott legyen. Szükség van a testtömegére, hogy a technikát be tudd gyakorolni.
Ennyi. Nem ellenfél, nem küzdőpartner. De itt is arra kell törekedni, hogy ne két test legyen, hanem egy gömbszerű, közös tömegközépponttal.
Na, én értem mit akartam mondani, lehet hogy aikidoszemmel nem jól fejeztem ki magam.
kettő. Na most megint a személyiségi jogok miatt név nélkül. Hallottam olyan aikido "mesterről" aki félalvilági figuráknak tanítja a technikákat.
remélem nem igaz. Ja, ne mondjátok erre azt, hogy ilyen Japánban is volt anno....
Előzmény: praclee (3565)
Csodaszarvas Creative Commons License 2000.04.28 0 0 3586
Es a Jackie chan embere eses kozben korrigalt, pont ezt magyarazta Jackie a filmben, hogy mennyire kell ezt figyelni. Ezert esett mindharom esetben a hatara feloldalt, persze a harom lap is okosan volt elhelyezve tobb ev rutinjaval. Megaztan ezek szenne gyakoroljak magukat, dehat ez a kungfu: gyakorlas gyakorlas es gyakorlas.
Csodaszarvas Creative Commons License 2000.04.28 0 0 3585
Ola Amigos!

Mar itthon. Szal a kov volt:
megkerestem a sracot Limaban. Kint lakott a peremen, mint mondjuk itt Erd. A busz egeszen elvadult reszek mellett is elment, nyomornegyed esatobbi. Keszultem is, kes a zsebben, iratokat extra penzt nem vittem, szemem ugy jart mint a radar. Vartam, hogy majd valami meno kornyeken lesz a templom, ha itthon is a penz korul forog a Shaolin, meg Kinaban is, gondoltam ott is.
Nos meglepetesre nem. Soot!
Setalok a poros uton valami atomlepukkant gyartelep mellett, mikor egy kungfu feliratu vaskapuhoz erek. Csongetek, mama kinez. Ugye a spanyolom krimialis, hat mutogatom neki a hirdeto cetlit. Elmegy, par masodpercvisszajon es kinyitja. Bent var a srac vigyorogva, hat alig hisz a szemenek. :) Feher turista muzeum helyett ot jott megnezni. :)
Szal a 'shaolin templom' vegulis egy csaladi moka volt. Kozepen egy kinai jellegu tetovel befedett kozepen egyoszlopos edzohellyel kezdodott. Oldalt egy ket helyseg a ruhaknak, fegyvereknek (mindenfele gyilokeszkoz volt a falon:). Aztan hatra fele (mert a kert hosszukas volt) egyenkent kis bungalok a bentlakoknak, es egeszen hatul a templom. Abba eloszor nem is vitt be, valamit gugyogott, hogy oda nem is lephetunk be, gondoltam nem a magamfajta eretnekeknek van.:)
Aztan rakerdett, csinalok e valamit. Mondom igen. Waah! Mondom es kungfut (soot hogy rategyek egy lapattal, mondom shaolint. Valojaban persze csak kung fu, nem a csonhapkünt de regen volt az is:). Waaaaah! Az nem lehet!
:)))
De biza!
Nosza csinaljunk valamit. Eloszor kepnezegetes, kiderult hogy 98 delamerika, 99 eszakamerika bajnok, 3 danos (ha jol ertettem), akupunktura prof. Robert Lionst hirbol sem ismeri, Carter Wong az mar igen. Tanitvanyai dolgoztak, delutan jonnek edzeni. O egyebkent Tong Longot tanul mesteretol, aki valami igazi sifu. Mivel ot mar ugye lattam a bemutatoon, most en jottem. Hat ugy farmerban a la natur nekialtam. Sajna volt amit elrontottam, egett is az agyam de a srac megerto volt, respektalta hogy egy ideje nem edzettem. Aztan aszonta tanit ha akarom. Ooo hogyne akartam volna! :) Mutatott valamit, hat amolyan whusus ideutunk odarugunk volt, de buli volt. :) Gyorsan tanultam, meg ugye tisztelet miegymas, hajlongas esatobbi, ugyhogy felajanlotta hogy masnap visszamehetek tanulni tovabb. Eloszor maj betojtam a gyonyortol, aztan rajottem hogy nem megy a dolog, mert kesobb megy a gepem es ki kell jelentkeznem a hostelbol, teljes menetcuccban kellett volna vegig cicaznom a varoson (ami annak tukreben hogy par ismerosomet ott kipakoltak kockazatosnak tunt), azutan pedig egesz nap kint kellett volna ulnom a repteren, ami szinten nem biztonsagos, hat nem mentem vissza. Volt is lelkiismeret furdalasom, dehat az eszemre is kellett hallgatnom.
Kepet vegul nem csinaltam, csak egy kozos ahogy az edzokert kis tavacskajanak szelen allunk ketten a sraccal. Tul csaladias volt az egesz, nem volt pofam paparazzot jatszani.:) Viszont a mar emlitett bemutatorol ha sikerult, mert egy rosszul megvilagitott muvhazban volt, felrakom es akit erdekel megnezheti.
Szal marha jo volt, hogy a srac latvan a lelkesedest csak ugy foglalkozott velem, nem kert dellat technikankent (nemugy mint mashol ugye :))) soot hoot baratsagos volt.
Magyarazott egy kicsit a mantisrol is, szerintem tok amatornek nezett elooszor, de nem zavart, a tanulas volt a lenyeg, meghat hozza kepest amugy is kezdo voltam.:)

Szal most ennyi.
Adios

madjoe Creative Commons License 2000.04.28 0 0 3584
bocsi, az utcso bekezdes elso t je T
Előzmény: madjoe (3583)
madjoe Creative Commons License 2000.04.28 0 0 3583
:)

Mako-Tokio: csak tajekoztato jelleggel: Makora az elmult evben tobb mester jott latogatoba, mint Magyarorszag tobbi reszere osszesen(foleg Aikido, de Iaido, Battodo, Jodo is), ezenkivul Makon van az egyik "legBUDOsabb" tarsasag. Csak ugy benyogtem.

Gua: megertem lenezesed a mi(Sensei nevet nem szivesen irom ide, most) vonalunkkal szemben, es nem is vedem azokat az embereket, egyszeruen nem ertek egyet velemenyalkotasod modjaval, es a konkluzioval.

Kemeny aikido: :) lehet igy hivni, de eleg felrevezeto, nem hiszem, hogy Saito sensei igazan "kemeny"-nek tartana sajat magat. Persze minden technikaval, amit tanulunk(tok) lehet olni, torni, de szerintem nem attol aikidozunk, hogy egy adott technikat csinalunk, hanem attol, ahogy csinaljuk.

Mas(?): Merem hinni, hogy az atlag listataghoz kepest igen sok "idegen" klubban megfordultam, voltam jopar kulfoldi edzotaborban, klubban, es eddig meg sahol nem merult fel velem szemben kifogas, soot, a legtobb helyrol azota is joban vagyok nehany emberrel. Nem allitom, hogy mindenutt minden szimpi volt nekem, de minenkivel tudtam egy jot edzeni, es en ezt szeretem. Az Oreg szerint mindenkinek aikidot (egeszen pontosan takemusu-aiki-t (bocs, nem tudom, hogyan kene leirni)) kene gyakorolnia. Mindenkinek, meg a rosszfiuknak is, hisz szerinte az uton elorebb jarok pozitiv hatasa ...stb stb. Lehet, hogy csak egy oreg, elgyengult, halucinaciokkal kuzdo beteg ember lazalma, de nekem tetszik, ugyhogy -bar ugy latom, ez a teljes lista szerint abszolut helytelen- en tovabbra is, amikor csak idom engedi be fogom nyogni, hogy ha nem engedjuk be edzesre a "rosszfiukat" akkor soha nem lesz beloluk jofiu. Ja, hogy ez nem is cel. Az baj. Bocsanat a szemelyes hangvetelert es a kicsit offert, nomeg a hosszert.

tetsutaka Sugawara Sensei (O'sensei egyik uchi-deshije, O adta ki Saito Sensei Traditional Aikido cimu konyvsorozatat pl. ...) ugy harom hettel ezelott azt mondta, azert (is) szeret aikidozni, mert itt nincs szethuzas. A kulonbsegek ellenere megoldhato, hogy mindenkivel joban legyen, mig ugyan ezt a tobbi muveszetrol, mejet gyaokrol nem mondhatja el. Ugy hiszem, a "magyar-aikidorol" egeszen jo velemennyel van, egyelore.

:(
madjoe

praclee Creative Commons License 2000.04.28 0 0 3582
Na jó.Látom nincs itt senki.De amúgy is mennem kell.
Üdv.mindenkinek.
praclee Creative Commons License 2000.04.28 0 0 3581
Kijo
Én nem akarok senkivel összeveszni,de azért galacsingyúró bogaraknak ne hasonlíts minket.Legalább is én kikérem magamnak!!
Előzmény: Kijo (3512)
praclee Creative Commons License 2000.04.28 0 0 3580
stempi
nem úgy értettem,hogy nem hiszem csak azt mondtam,hogy hihetetlennek tűnik.Azért gondolj bele.ha jol veszem ki te is látted.3 fokot zuhant lefelé teljesen szabadon.Nem kontrolálta az esést!És mi van akkor,ha pont úgy esett volna,hogy eltöri a bordályát??
Előzmény: stempi (3555)
praclee Creative Commons License 2000.04.28 0 0 3579
Az egyik szürke a másik piros,de azért bejön.
Sama,bout,gua.Én már kb.csak 20 percig maradok.Hová lettetek?
Előzmény: praclee (3578)
praclee Creative Commons License 2000.04.28 0 0 3578
Oh be meghatódtam!Fődhözragatt sikerült!Még egy kérdés!Elég ha csak a címet írom be?Mert ez amit te adtál elég hosszú.Nem lenne csak elég a pl.:wingchunkuen.com -ot beírni.Kipróbálom.
itt.
Előzmény: praclee (3577)
praclee Creative Commons License 2000.04.28 0 0 3577
Fődhözragatt
Most kipróbálom.
Próbaa nyugati harcműv. honlapra.
Előzmény: Fődhözragatt (3556)
praclee Creative Commons License 2000.04.28 0 0 3576
Na mi van már?Mindenki itt hagyott?
Most vettem észre hogy 1-2 ember irt nekem.Fődhözragatt kösz.Meg próbálom értelmezni amit írtál!
Előzmény: praclee (3575)
praclee Creative Commons License 2000.04.28 0 0 3575
gua
Én esküszöm a falnak megyek.
Gyerekek Ő már az ötödik Zoli.Mi lesz itt!

Sama küldöd?

Előzmény: gua (3573)
praclee Creative Commons License 2000.04.28 0 0 3574
Sama
Visszaküldtem!
Hello gua.Bár nem tudom ki vagy,de te is jöhetnél csetelni.
bout még itt vagy??
Előzmény: gua (3573)
gua Creative Commons License 2000.04.28 0 0 3573
hiryu,

Uesiba sensei dokáival ellentétben néha igen hirtelen haragú volt, úgyhogy ennyit az elméletről és a gyakorlatról, a nevelés pedig mindenkire ráfér.

Ha nem lennék az ÚT elején vszinűleg felül tudnék emelkedni a nagyarcúaktól elszenvedett sérelmeken, de még nem állok ezen a szinten. Azoknál viszont mindenképpen magasabb szinten állok, akik másokat lenéznek, vagy csak úgy lesétálnak a tatamiról egy Tamura edzőtábor közepén, mert ők itt a királyok. Ennyit a tiszteletről.

Az ájtatos manók lekopásában remélem igazad van, a mi dodzsonkban ilyen ember sosem volt.

Aki tud annak jogában áll büszkének lenni? Senki sem tökéletes, és minden tudás relatív. Egy szerény ember minden eshetőségre felkészült, a büszke, ha nála jobbal találkozik rögtön kizökken az írtó nagy harmóniájából.

Természetesen az iwama ryu sem kemény. Az edzés tervről és a szemléletről van szó. Uesiba sensei korábbi vélekedéseit tükrözi mindez. Nálunk nincs olyan, hogy : hagyd magad uke-ként, mert ez a harmónia! Az életben az agresszor ellenáll: terhelés alatt megtartani a harmóniát (magunkkal és a külvilággal, isten ments, hogy egy negatív erővel:az uke-val!)ez a valami, nem pedig az imitáció. Ez lehet, hogy tényleg nem (aiki)DO,hanem (aiki)BUDO, mindenesetre Uesiba Ryu és nekem ez a lényeg.

Bambuszkard nálunk sincs, de aki azt használ azon van legalább védőfelszerelés. Isten ments, hogy csak úgy fejbecsapjak valakit a fakardommal, annyira agresszív azért nem vagyok.

G

Előzmény: hiryu (3560)
Sama Creative Commons License 2000.04.28 0 0 3572
praclee emailban irtam, ne itt szaporitsuk a szot :)

Sama

praclee Creative Commons License 2000.04.28 0 0 3571
bout

Te is itt vagy??Mennyünk át egy csetre!

Előzmény: praclee (3570)
praclee Creative Commons License 2000.04.28 0 0 3570
Sama

nem megyünk át az egon.gyaloglo.hu-ra?Ott is van cset!

Előzmény: praclee (3568)
bout Creative Commons License 2000.04.28 0 0 3569
Miért ne?
A bambuszkard inkább kendo-sok körében elterjedt, de nem kizárólagosan. Bár aikido edzésen fakarddal gyakorolnak, de esetleg büntetési célzattal jobb egy inkább csípő, mint törő pálcát használni. :-)
Félre a tréfát: én még nem láttam aikido edzésen sinai-t használni, de ez semmit nem jelent. Sok aikidoka tanul, illetve tanít kendo-t is, bár nem az aikido edzésen.

A lágyságról meg annyit, hogy majd' minden lágyat lehet keményen is csinálni és majd' minden keményet lehet lágyan is csinálni.
Régebben már írtam egy élményemről, amikor a nagyszerű EuroSport-on láttam egy mégnagyszerűbb Budo-gálát. Ott egy Okinawa Karate néven futó csapat egyik tagja egy nagyon öreg japán bácsi volt. Levetkőzött félmeztelenre, csinált valamit, amitől a csukjás izma 5-ször akkora lett és gyakorlatilag eltűnt a nyaka. Majd eljárt egy kata-t, ami olyan szép és lágy volt, mint a leglágyabb tai-chi mozdulatok. Után megint csinált valamit és újra volt nyaka.
Ha meg Seagal filmet nézel (mondjuk a Nico-t, abban még viszonylag sok aikido volt), akkor nagyon határozott, sokszor durva, de eszméletlenül hatékony változataival találkozol az aikido technikáknak.

bout

Előzmény: hiryu (3563)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!