Keresés

Részletes keresés

zoli1437 Creative Commons License 2015.08.25 0 0 19285

Mennyiségre kevés, 150-200kg. Most van indulóban.

A gyógyhatás önálló kiemelése olyan érzetet keltett bennem, mintha nem lenne jó  ízű.

Amit kóstoltam bort (egyet) tisztán annak volt egy enyhe fanyar íze.

Oportóval házasítva (másik) viszont egy harmonikus jó ízű bor volt.

Azért kérdeztem a kóstolásodra, mert érdekelt hogy bornál érezted-e a fanyar ízt illetve rozénál is megvan-e.

( A must csak akkor 24 fokos, ha a kalibrált, hő kompenzált refractometerem pontos.)

 

Előzmény: vinik táltos (19267)
Jani71 Creative Commons License 2015.08.25 0 0 19284

Nem is Favorit. Az nem ilyen.

Úgy értem, hogy Táltos úrnak ezek szerint ugyanilyen van, de akkor az nem Favorit.

Előzmény: juhosttt (19283)
juhosttt Creative Commons License 2015.08.25 0 0 19283

Nem saszla, a fürt annak tömörebb, a bogyókon van egy pont a a kaccsal szembeli oldalon. 

Előzmény: alfi13 (19281)
Rusek Creative Commons License 2015.08.25 0 0 19282

Köszönöm a válaszokat.

 

Van még egy vörösborszőlőm is, amit nem tudok beazonosítani.  Szeptember közepe előtt nem érik be. A vesszője olyan érdekesen fásul...

 

Örömmel és köszönettel veszek minden tippet....

 

alfi13 Creative Commons License 2015.08.25 0 0 19281

Ha nem zalagyöngye akkor Chasselas.

Előzmény: Rusek (19275)
alfi13 Creative Commons License 2015.08.25 0 0 19280

Talán beszáradt peronoszpóra fertőzés.

Előzmény: pacza001 (19279)
pacza001 Creative Commons License 2015.08.25 0 0 19279

Sziasztok!

Meg tudná mondani valaki, hogy milyen betegsége lehet ennek a szőlőnek?
Még kezdő vagyok a témában, és ezt még nem ismerem fel.

 

vinik táltos Creative Commons License 2015.08.25 0 0 19278

Nekem van két lugasom,az egyik Zalagyöngye, a másik Egri Csillagok 24.

A különbség mindössze annyi, hogy a Zalagyöngye szemei sárgábbak, kicsit szeplősek.

Érési idő, íz (eléggé muskotályos) a tőke, a levelek, ízközök teljesen egyformák. Pár hete tettem fel fényképet, nejlon tasakban érleltem a fürtöket a darazsak miatt.

Jellemzően fél kiló, vagy afölötti a fürt súlya. De nem hasonlít a feltett fényképen látható szőlőre, ez lényegesen nagyobb. szemű. Az is igaz, hogy az enyém 10 éves lugason terem.

Van egy kisebb lugasom, az hat éves, az is most érik, az pont olyan, mint a képen látható.

Amikor hoztam a vesszőt, a tulaj azt mondta, hogy Favorit. De bármi előfordulhat, mert a csodás táltos 6066 szőlőmet is úgy vettem faiskolában, hogy Pannónia kincse.

(Csak pletyizek: tavasszal vettem "fehér özön" paprikapalántát, hát özön van rajta, csak haragoszöld trombita paprika...)

Előzmény: Rusek (19277)
Rusek Creative Commons License 2015.08.25 0 0 19277

Hát, a 400 grammot nem biztos, hogy eléri, de a többi stimmel. Én is gondoltam rá, csak ami képeket találtam a neten, azok olyan aranyszínűek, ráadásul egy kis rózsaszínes beütéssel...

Előzmény: Maci_P (19276)
Maci_P Creative Commons License 2015.08.25 0 0 19276

Zalagyöngyére tippelnék a fürt formája és a levél szélének fűrészessége alapján. Na meg az érésidő. 180-400g-os fürtméret? Enyhe muskotály zamat van?

Üdv Maci

Előzmény: Rusek (19275)
Rusek Creative Commons License 2015.08.25 0 0 19275

Az előbb valamiért nem töltődtek fel a képek. Talán most...

Rusek Creative Commons License 2015.08.25 0 0 19274

Hahó! Felismeri esetleg valaki, hogy ez milyen szőlő lehet? Nem tudom beazonosítani. Nagy segítség lenne.

 

Már most, augusztus 20. körül édes, majdnem teljesen érett...

yacek75 Creative Commons License 2015.08.24 0 0 19273

egyetértek!

nem gondolkodni kell egy (két) pohár finom vörösbor felett, hanem pont ellenkezőleg...

sodródni....

 

Előzmény: vinik táltos (19272)
vinik táltos Creative Commons License 2015.08.24 0 0 19272

Igazad van, reggel óta történt egy kis változás:

Akinek eladtam a darálót, kölcsön adja, mert olyan rendes ember mint én.

Turmix kilőve.

A gyógyhatásról még: nem kell róla tudni semmit, csak inni a finom vörösbort...

Előzmény: yacek75 (19271)
yacek75 Creative Commons License 2015.08.24 0 0 19271

Pár gondolat a 24-es mustfokhoz, Néróhoz, meg a zúzáshoz.

 

A 24-esustfokból rosét már nem érdemes, de igazi vöröset is necces , inkább egy maradékcukros csajozós bort.

((egyébként léteznek olyan élesztő törzsek, amik simán elbánnak a 270g/l cukorral))

Néró: a szokatlanul magas resveratrol miatt mondják gyógyhatásúnak. a szőlő ezt az anyagot a gombabetegségek miatt / ellen állítja elő. tehát az immunrendszerének a részének tekinthető. erről azomban tudományos vizsgálatot nem találtam (hogy pl. melyik Mo-i szőlőnek / bornak mekkora a resveratrol tartalma), ha valaki ilyenbe botlik, nagyon megköszönném.

zúzás: én biztosan nem használnék húsarálót (magok szétroncsolása, plusz fémes anyagok kioldása, mustbakerülése) turmixot pláne nem, mert még jobban roncsolhatja a magokat. egyébként a bogyók  túlzott szétroncsolása szerintem kifejezetten negatív . (pl. préselhetőség)

remélem segítettem.

 

medveger Creative Commons License 2015.08.24 0 0 19270

...

a kalmopyrinnek is van gyógyhatása, de azért elég keserű...

...

:-)

Előzmény: vinik táltos (19268)
medveger Creative Commons License 2015.08.24 0 1 19269

Persze, hogy nem kerül a mag a mustba.

Viszont: a megsérült, megzúzott magból a kelleténél több csersav és illóanyag oldódik ki, ez fanyarrá (néha ihatatlanul) teszi a szűrt mustot, bort. Ugyanilyen okból szokás a vörösbort bogyózni (ezek az anyagok oldódnak ki a csutából is).

Nem véletlenül írja minden tankönyv az óvatos zúzást és a kíméletes préselést...

Előzmény: vinik táltos (19267)
vinik táltos Creative Commons License 2015.08.24 0 0 19268

Na még egy:

Az öregeim a törkölypálinkát szívgyógyszernek ismerték, pontosan a szőlőmagoknak köszönhetően.

De gugli többet is tud...

vinik táltos Creative Commons License 2015.08.24 0 0 19267

Mégegyszer: nem kerül szőlőmag a mustba, a hordóba töltéskor mindenképp szűrni kell.

Mindegy, hogy egészben van a mag, vagy megtörte a gép.

Gyógyhatás és íz: a Néródból készített bor meglehetősen finom, a gyógyhatás eleve benne van, nincs köze az ízéhez, azt a fajta jellege adja.

Rozét készíteni kicsit luxus, mert a lényeg nem kerül a mustba. Különösen ha valóban 24 fokos a mustod.

Egyébként mekkora mennyiségű a szőlőd?

Előzmény: zoli1437 (19263)
vinik táltos Creative Commons License 2015.08.24 0 0 19266

Na tehát, tőmondatokban:

A pár napig héján pihentetett must ad jó vörösbort. (Kivétel mindig van...)

Mindegy, hogy mivel daráljuk, a hordóba kerülő mustot szűrjük, tehát mag nem kerül bele.

Gyógybor nem azt jelenti, hogy "gyógyszer", csupán a Néró felmenőinek keresztezéséből adódóan a borának gyógyhatása is van. (Mint a legtöbb vörösbornak).

Az én szőlőm (2 km Hatvan mellett) mustfoka csak 16, ezért írtam Zolinak, hogy mesés eredmény a 24 mustfok.

 

Jelenleg egy mázsa szőlőm vár szüretre, ami a héten megtörténik. Két éve költözés miatt eladtam a darálót és a prést, ezért én ezt a mennyiséget leszemezem, turmix gépben töröm össze, s a pár hete készített présbe megy.

Kb. egy harmada a turmix után megy a gyüjtőtartályba, ezen 3 napig áll a must. A hordót már előkészítettem, csak bele kell szűrni a mustot.

 

A csumákat egy másik tartályban gyűjtöm, erre megy a préselésből megmaradt anyag, ebből törköly pálinka lesz.

Párszor írtam, hogy biokertem van, ezért a mustban az egyetlen idegen anyag a hordóban elégetett kénrúd, aminek füstjét fokozatosan kitolja a betöltött must.

December eleje az első fejtés. A seprőből jó minőségű borpárlat készül.

A hordó kimosása után a "bor" visszakerül, még egy ideig ismét duruzsol egy-két hétig.

Karácsonyra már lehet a hordóból lopkodni.

A kékoportóra hasonlít legjobban. (Ami ugye egy jogi csűrés csavarásból adódóan Portugaiser lett...)

Falusi1 Creative Commons License 2015.08.23 0 0 19265

Amit a szőlőmagról írtok az bizonyára mind igaz. Aki már harapott szét szőlőmagot, az azt is tudja, mennyire nem a borba való az íze.

Számomra azonban a kérdés az, hogy miért húsdarálóval darál valaki szőlőt. Kétségtelenül nem egy sablonos megoldás, de azért elég babra munka. (:

Illés Ferenc Creative Commons License 2015.08.23 0 0 19264

Nem tudom, mennyire befolyásolja a bor izét csak ha én eszek szölőt, a magot általában szétrágom, hozzáteszem, a mustszölő magját én sem töröm össze!

zoli1437 Creative Commons License 2015.08.23 0 0 19263

Gyógyhatás és íz. Melyik a fontosabb?

Hogy befolyásolja a darált mag az ízt?

Ittál már mindegyikből?

Előzmény: vinik táltos (19260)
Illés Ferenc Creative Commons License 2015.08.23 0 0 19262

A szölőmagnak gyógyitóhatása van, nem véletlenül készitik a szölőmaglisztet!Jó a gyomornak!

juhosttt Creative Commons License 2015.08.23 0 0 19261

A darálás után képződött termékre gondolok: amikor a must, a héj és minden együtt van még. Legyen akkor a neve darált szőlő, mont, vagy cefre.

A hús darálón ebbe a darálmányba a magot beledarálja. A darálást úgy értem, hogy a mag sérül vagyis a benne lévő anyagok kioldódnak, ami nem éppen a borba való. Ha nem sérül akkor királyság van, nincs gond. Bár ha így van akkor kérném a húsdarálójának a típusát, ami a magot kíméletesen kinyomja ^_^

Előzmény: vinik táltos (19260)
vinik táltos Creative Commons License 2015.08.23 0 0 19260

Zolinak a 24 cukorfok az mesés, ha jól mértek. A néróból nem rosét kell készíteni, hanem egy-két napig héján érlelt vörösbort. Orvosilag igazolt a gyógyhatása.

 

A húsdaráló bedarálja a magot, de milyen cefréről írsz?

Ha szőlőcefre (pálinkának) akkor nagyon is kell a mag belé.

Ha a mustra gondoltál. azt meg szűrjük, mielőtt a hordóba kerül.

 

Üdv.

Előzmény: juhosttt (19256)
juhosttt Creative Commons License 2015.08.23 0 0 19259

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lehet tévedtem a sörrel kapcsolatban! A darazsak is rámentek és a hangyák is! A hangyákat tudatosan nem irtom, mivel a földben lévő kártevőket is elpusztítják. Viszont a narancs ízűnél kénytelen vagyok kitenni egy csapdát, mert azt a hangyák előbb megeszik mint én... 

 

Ezen kívül a rizlinget azóta sem permeteztem (máj. 19) és lehet a meleg idő miatt is, de nincs rothadás! Eddig minden évben volt ilyen gondom, védekeztem is ellene kontakttal! Most arra gyanakszom, hogy a darazsak ahogy megkezdték enni, az okozta ezt. A másik dolog amiről korábban olvastam is, hogy egy muslica faj tud még ilyen ecetes rothadást kiváltani. Na most tavaly is volt sörös csapda, talán akkor összeszedtem a többséget, ezzel is csökkentve a rothadás veszélyét. A harmadik variáció a terhelés megfelelő csökkenése, amire már tavaly is gondoltam. 

 

 

Előzmény: bodi-i (19258)
bodi-i Creative Commons License 2015.08.23 0 0 19258

Szia.

Haha.Valóban tudják a kis pusztítók melyik is az igazi minöségü sör!Másodjára én is ölcsó sört használtam és az nem Volt olyan eredményes mint az igazi jó sör!

Előzmény: juhosttt (19242)
Maci_P Creative Commons License 2015.08.22 0 0 19257

Hello!

Bár ha jól értelmezem, akkor a mostani szép tőkéimen 1-2 éven belül teremne a nemes szőlő.?!

Igen, jól, a következő évben már szinte teljes mennyiséget tud teremni.

De azért az tudni kell, hogy sok munkával jár az oltás utáni zöldmunkázás.

 

Az utolsó előtti képek kékszőlője nem valami direkttermő fajta lehet? Mondjuk otelló? Nem látom jól a leveleket, de keress rá a neten, hátha az.

 

Viszont a legutolsó képedet nézve, nem hagysz te túl kevés levelet a fürtök felett a csonkázás után?

Üdv

    Maci

Előzmény: lacbp (19253)
juhosttt Creative Commons License 2015.08.22 0 0 19256

A profik cukrot és savat mérnek. Úgy átlagosan azért egy cukrot érdemes néha mérni, ha siettetni akarod a szüretet. Én általában érzékszervere és az időre szoktam időzíteni a szüretet.

 

A hús daráló a magot is bedarálja, az meg nagyon nem kellene a cefrébe. 

Rozét vagy vöröset akarsz? 

Előzmény: Menta? (19252)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!