Keresés

Részletes keresés

WooDoo Creative Commons License 2004.06.08 0 0 332
A szárnyat nyitva tároljátok, vagy azt is össze kell csukni?

Biztosan meg lehet szokni, hogy ha repülni akarsz egy órával hamarabb ki kell menni a reptérre, de az sokkal jobb amikor csak kitoljuk a gépet a hangárból és már repülhetünk is.

Saját hangárt nem tudtok építeni? Nemrég láttam egy hirdetést a sarkanyrepules.lap.hu-n, ahol fóliasátorhoz hasonló hangárt árulnak. 4 gép fér el benne nyitva.

Nálunk az a gond, hogy megpróbálják a repteret úgy üzemeltetni, hogy a nemzetközi előírásoknak is megfeleljen. Egy nemzetközi reptéren elég szigorúak a beléptetés szabályai, más kérdés, hogy nálunk alig van forgalom. Amikor kötelezővé tették a reprádió használatát, sokan háborogtak miatta, de végül mindenki megvette, most meg sokszor jó hasznát vesszük, amikor egymást keressük a légtérben. Szerintem a mostani beléptetési rendszert is hamarosan megszokjuk, és ha a nagygépes forgalom nem fog ugrásszerűen megnövekedni, még jó pár évig fogunk Debrecenben repülni. Bár ha a transzponder használatát előírják, akkor szerintem eljön mindenki, mert a transzponderek árából tudnánk venni egy akkora földet, ami egy ul reptérnek bőven elegendő lenne.

Előzmény: Vízálló (331)
Vízálló Creative Commons License 2004.06.08 0 0 331
Fegyveres? Ez tényleg kemény!

Nálunk is vannak hangárgondok, pedig csak egy koszlott putriról van szó. Külön fizetni kellene a tárolásért, tehát itthon tartjuk a biciklit. Szóval, gondok mindenhol vannak. :-(

(Miért utálják a motoros sárkányosokat majd' mindenhol?)

Előzmény: WooDoo (329)
petiapo Creative Commons License 2004.06.08 0 0 330

Sziasztok!

Gondoltam hátha valakit érdekel.... Van egy eladó 1 üléses trike -om, trabant motorral, áttétellel, légcsavarral, műszerekkel stb. Az ára 90 000 Ft. Ha valakit érdekel, akkor hívjon a 06-20-333-81-83 -as számon!

Üdv!

WooDoo Creative Commons License 2004.06.07 0 0 329
Hát még azon milyen jól mulatnál, amikor a debreceni nemzetközi reptéren a fegyveres őrség leszállít a robogóról, mert csak tolni lehet a gurulóúton.

Csak a hangár miatt hagyjuk magunkat szivatni, mert ingyen használhatjuk, és 10 sárkány kényelmesen elfér benne nyitva. Régebben még tolni is lusták voltak a pilóták a gépeket, járó motorral közlekedtek a hangárban.

Nem tudom meddig tűrnek még meg bennünket a reptéren, én már gondolkodom hogy a 4 hektáros birtokunkon kialakítok egy privát repteret. Csak a biztonságos tárolást kellene megoldani, mert nálunk elég sok a "megélhetési bűnöző".

Előzmény: Vízálló (328)
Vízálló Creative Commons License 2004.06.06 0 0 328
:-)))))) Bocs, ezen tényleg röhögnöm kell!

Nálunk van lehetőség magán"reptereken" (ideiglenes fel-leszállópályákon) való le-felszállásokra, ha úgy adódik. 2 is van a közelben, és mindkettőt a klub egy-egy tagja birtokolja.

Előzmény: WooDoo (327)
WooDoo Creative Commons License 2004.06.06 0 0 327
Régebben nagyon rendes srác volt a légirendész nálunk, de a mostani nem normális. Még a repteret kaszáló traktor forgalmiját is elvette, mert le volt járva a műszakija!

Előzmény: Vízálló (326)
Vízálló Creative Commons License 2004.06.06 0 0 326
A légirendész, ha jóba vagy vele, semmivel sem törődik, csak, hogy ő is repülhessen eleget. Nem azért lett légirendész, hogy a szabályok betartatásával foglalkozzon. :-)))

Hozzánk nyugodtan jöhetsz! :-)

Előzmény: WooDoo (325)
WooDoo Creative Commons License 2004.06.03 0 0 325
Az idén azt terveztem, hogy több reptérre is elmegyek, és bemutatom a gépemet. A neten lévő képek és videók is érdekesek, de a valóságban sokkal látványosabb a gép. Azok akik meg kipróbálták a repcsimet, nagyon megkedvelték, több darabra lenne rendelés, de nem merek addig többet gyártani amíg az engedélyeztetés nem tisztázódik.

Hívtak a rétsági találkozóra is, de nem tudom hogy el merjek-e menni rendezetlen papirokkal. A műszaki vezetőnk nagyon rendes pilóta, de nem akarom hogy Ő vigye el a balhét.

A szárnynak ugyan rendben vannak a papírjai, de nem biztos hogy egy légirendész ennyivel megelégszik.

Előzmény: Vízálló (324)
Vízálló Creative Commons License 2004.06.02 0 0 324
Ha jöttök, feltétlen szólj!!! Meg vagy hívva a Siófoki Reptérre, illetve egy másikra is. Már többen is kíváncsiak a gépedre. A körberepülésre is szívesen elkísérünk, fotózunk, videózunk, már ha nem baj. :-)
Előzmény: WooDoo (323)
WooDoo Creative Commons License 2004.06.01 0 0 323
Anyáméknak van egy nyaralója Zamárdiban, igaz már 2 éve nem voltunk ott, de ha netán az idén megyünk, akkor elviszem a gépem és körberepülöm a Balatont.

Régebben nagyon sokan faricskáltak sárkányokat, főleg trájkokat, de néhányan még szárnyat is építettek. A műszaki vezetők simán kiadták a légialkalmassági kártyát "egyedi építésű" bejegyzéssel, de úgy látom most már nem ilyen egyszerű a helyzet, mert a felelősséget nem akarja senki bevállalni.

Nálunk a motoros pilóták többsége csak napnyugta előtt jön ki a reptérre, évekig szinte csak a klubgyűlésen találkoztam velük, mert én rendszerint dél körül startoltam, és már rég hazamentem, vagy éppen egy távrepülésről szállítottak vissza mire előkerültek. A motor leállításáról meg szerintem még hallani sem szeretnek, pedig az a legszebb a repülésben amikor csak a szél süvítését hallod. A motor berregése mindig megtöri a varázslatot.

Az új gépemben is olyan motor van, amit láncfűrész alkatrészekből gyártanak (henger, dugó)!

Előzmény: Vízálló (322)
Vízálló Creative Commons License 2004.05.31 0 0 322
Közben rájöttem, hogy akire én gondoltam, Gergelicsnek hívják. :-)

Én motoros sárkánnyal repülök, de sokszor repülök úgy, hogy felmegyek 2000 fölé, hogy azután álló motorral jöjjek le. Az a 15-20 perc nagy élmény, ahogy csak a sodronyok körül süvít a levegő. Az utasaim is imádják ezt, ráadásul jóval olcsóbb mint 400-on vizszintesen repülni. Nálunk nyaranta szinte minden reggel van egy kb 30 m vastag felhőréteg, ami a Balaton felől jön lassan és egy-másfél óráig "él", aztán elszárad. 2-300 m magasságban szokott lenni, elszórt pamacsokkal, ezek között kimondottan nagy élmény szlalomozni. Egy-egy kisebb pamacsba azért sikerül beleugrani. Jó rázósak tudnak lenni. :-)

A saját építésű/átalakítású géppel való repüléshez, ha csak Te repülöd, nem hiszem, hogy szükség lenne túl komoly papírokra, de ennek utána kellene járni, mondjuk a PLH oldalán. Az én gépemen is vannak átalakítások, de kién nincsenek? Egyszer már olvastam valahol gyalogszárny gerincére szerelt láncfűrészmotorral hajtott gépről, talán a Pilóta Magazinban (béke poraira). Azóta agyalok valami hasonlón.

Aaah, Debrecen... Tisza... a legjobb hely Magyarországon. Ha nyerek a lottón, költözünk. Köszi az ajánlatot, talán ősszel megkeresünk, ha sikerül, talán átrepülünk Hozzád. :-)

Előzmény: WooDoo (321)
WooDoo Creative Commons License 2004.05.31 0 0 321

Egyszer repültem csak a Balaton környékén, amikor egy távrepülés során arra keveredtem.

Nekem nem nagyon tetszik a motoros repülés, az az igazi, amikor csendben zuhanok felfelé egy termikben! Egy eset jelent kivételt, nagyon szeretek a felhők fölött-között repkedni, az meg motor nélkül ritkán szokott összejönni. Amikor felérek egy sötét felhőalapra, többnyire nincs kedvem belemenni a felhőbe.

Egyszer vettem egy ukrán motoros sárkányt, jókat repültünk vele, főleg útvonalakat, de végül eladtam. Egy nagy előnye volt, hogy az ismerősöket meg tudtam reptetni!

A Woodoo-t azért csináltam, mert a vontatópilótánk sokszor nem ért rá, amikor bomba idő volt, és arra gondoltam így majd sokkal többet tudok repülni. Sajnos a valóság az, hogy még annyit sem repülök mint régebben, viszont rengeteget dolgozok a gép tökéletesítésén. Az idén már azt terveztem, hogy körbeutazom az országot a gépemmel, és bemutatókat fogok tartani, de most még mindig a repcsim legalizálásánál tartok. Nálunk nem zavar senkit, hogy repülök vele, de nem tudom mit szólnának máshol a légirendészek ha meglátnának. A szárnynak ugyan rendben vannak a papírjai, de nem hiszem hogy ennyi elég lenne a hatóságnak.

Ha Debrecen környékén jársz keress meg, szivesen megmutatom a gépem, akár még repülhetsz is vele.

Előzmény: Vízálló (320)
Vízálló Creative Commons License 2004.05.31 0 0 320
Nagyon tetszik a géped! Gyalogozni már ezer éve akarok, csak a kevés időm nem engedi. :-(

Az engedélyezési procedúra sokkal több időbe, huzavonába kerül mint pénzbe, sokan a felénél feladják. Egy barátom két éve vár az engedélyezésre, azóta áll a gépe a reptéren, és rohad. (Merevszárnyú UL.)

Egyszer én is kipróbálnám, bár még nincs gyalogra semmim, csak a tervek. :-))

(Nem Te repülted valaha a HA-YWAC motoros sárkányt a Balaton északi partján?)

Előzmény: WooDoo (319)
WooDoo Creative Commons License 2004.05.31 0 0 319
Több hónapos késéssel, de végre elkészült az új Raket motoros Woodoo!

Az ülésen és az ármavonalas textil burkolaton még egy kicsit dolgoznom kell, de úgy érzem már eléggé kiforrott a szerkezet. Az új motor nagyszerű, rendkívül könnyű (6 kg), egyszerű a beépítése, és nagyon megbízható szerkezet.

Most el kell döntenem, hogy végigcsináljam-e az engedélyezési procedúrát. Elég komoly összegbe kerül egy tipus engedélyezése, nem tudom érdemes-e vele foglalkozni.

Ha bármilyen kérdésed van itt is megbeszélhetjük, legalább lesz valami élet a topicon. Az itteni címem is él, de a woodo.matrix.hu oldalon található címemet szoktam inkább használni.
A http://www.slippy.hu/gallery/woodoo oldalon lévő videókat láttad a gépemről?

"Részletes műszaki leírást" még nem csináltam:-)

Először is szeretném leszögezni, hogy a Woodoo NEM MOTOROS SÁRKÁNY! Inkább egy starthajtóművel felszerelt gyalogsárkány a helyes meghatározás.

A tervezés során a legfontosabb szempont a lehető legkisebb merülősebesség elérése volt, amit az áramvonalas kialakítással és a könnyű súllyal sikerült elérni. A legújabb Woodoo csak 25 kg, a mentőernyő és az üzemanyag nélkül! A hagyományos hason fekvő testhelyzethez képest, kb. 20%-al nő meg a merülő sebesség, de remélem az áramvonalas burkolat még kicsit csökkent ezen az értéken. Az ülő poziciónak viszont van egy nagy előnye, rendkívül kényelmes így repülni, több óra után sem fáradtam el.

A gépem üzemeltetése nagyon gazdaságos, 2 liter benzint fogyaszt óránként, de jó időben csak néhány percig kell járatni a motort, utána órákig el lehet termikelgetni vele. A Woodoo szállíthatósága is nagyon jó, a régebbi szuzukim csomagtartójába belefért a "trike", de egy tetőcsomagtartóra is könnyű feltenni.

Már többen kipróbálták a gépemet, a motoros sárkányos pilótáknak és a gyalogsárkányosoknak is gyerekjáték volt az irányítása és nagy élmény volt vele a repülés.

Előzmény: Vízálló (318)
Vízálló Creative Commons License 2004.05.30 0 0 318
:-) Nincs, de szabálytalan, és mint ilyet jegyzőkönyvbe veszik, ki tudja miért...

A régi előírások szerint is bárhonnan felszállhattál, illetve leszálhattál, mindössze bejelentési kötezelettséged volt. Néhány éve már az sem fontos, legalábbis a 20-as szerint. Ezt néha hiányosságnak tartom, de előfordult, hogy kifejezetten örültem neki. (naplementei repülés)

Az időjárás már jó ideje alkalmatlan oktatásra, márpedig ebben az esetben nem tapasztalt pilótáról van/volt szó. Lehet, hogy időjárási oka (is) volt a balesetnek.

Az én oktatóm még teljesen egyedül tanult repülni, illetve az ő oktatója magyarázta, de már az első felszállása is egyedül történt, rádió nélkül. Az volt ám a szép világ!
"Ha elcseszi az első leszállását, valószínű, hogy soha nem lesz belőle pilóta, de ha sikerül, még akármi is lehet belőle." :-))

Más: Láttam a gépedről a képeket, és érdekelne egy részletes műszaki leírás, mert már régóta nem hagy nyugodni a motoros gyalogszárny megoldása. Ha gondolod, a mélcímem él. :-)

Előzmény: WooDoo (317)
WooDoo Creative Commons License 2004.05.30 0 0 317
Egy azonosító jel hiányának semmi köze a balesethez!

Az új előírások szerint a motoros sárkányokkal le és felszállni nem csak repülőtéren lehet, nem szükséges ideiglenes le és felszállóhelyet létesíteni. Kivéve az állami és nemzetközi repülőtér közvetlen közelében (a reptér kerítésétől mért 8 km-en belül). Természetesen a terület tulajdonosának és a környezetvédelmi hivatal hozzájárulása szükséges, és a területnek alkalmasnak kell lenni a biztonságos le és felszállásra.

Ha érdekelnek a részeletek, nézd meg a 82/2004 kormányrendelet(IV.19) végrehajtási utasításának 22.§-át.

Az már sokkal nagyobb gond volt, hogy növendék léttére egyedül repült, de még ez sem lett volna végzetes, ha nem követ el valami durva pilótahibát. Esetleg a gép összeszerelésénél is lehetett valami gond, de sokkal valószínűbb, hogy egyszerűen a közönséget akarta elkápráztatni a repülős tudásával. Jól néz ki amikor elemelkedés után alacsonyan és élesen fordul a gép, de megfelelő sebességtartalék nélkül, életveszélyes lehet egy ilyen manőver. Az időjárási körülményekről sincs infónk, de gondolom nyugodt időben próbálkozott, mint álltalában a motoros sárkányos pilóták.

Ismerek olyan pilótát, aki egyedül tanult meg motoros sárkánnyal repülni (könyvből), nem volt oktatója, mégsem történt vele semmilyen baleset.

Előzmény: Vízálló (316)
Vízálló Creative Commons License 2004.05.29 0 0 316
Újabb halálos kimenetelű sárkánybaleset, a felelőtlenség miatt.

A PLH honlapjáról:

Csütörtökön este röviddel 19 óra után halálos balesetet szenvedett egy motoros sárkányrepülő Apolló CX standard összeállítású légijárművel a Nyáregyháza és Csévharaszt közötti mezőn. A szemtanúk elmondása szerint a pilóta a mezőről felemelkedett, majd rövid emelkedést követően bal fordulóba kezdett és a fordulóból a felszállás irányával szemben lezuhant.
A vizsgálat eddigi megállapításai szerint a légijármű nem rendelkezett az előírások szerinti azonosító jellel. A pilóta kiképzés alatt állt, egyedülrepülésre még nem volt jogosított. A terület az adott tevékenységre nem volt engedélyeztetve. (A légiközlekedésről szóló törvény előírásai szerint motoros sárkányrepülést is csak engedélyezett területről - repülőtér, ideiglenes fel- és leszálló hely - lehet végrehajtani.)

Vízálló Creative Commons License 2004.05.17 0 0 315
Mivel a képet levették a PLH honlapjáról, itt a szövege:

"Repülési tilalom a BB-01 Bence típusú szárnnyal felszerelt motoros sárkányrepülő légijárművekre.
A Polgári Légiközlekedési Hatóság 2004. május 2-án Dunakeszi repülőtéren történt halálos kimenetelű motoros sárkányrepülő baleset kapcsán, hivatalból indult államigazgatási eljárásban hozott határozatával további intézkedésig, azonnal hatállyal repülési tilalmat rendel el a BB-01 Bence típusú szárnnyal felszerelt motoros sárkányrepülő légijárművekkel szemben."

Előzmény: Vízálló (314)
Vízálló Creative Commons License 2004.05.15 0 0 314
Szomorú hír a PLH oldaláról:

A PLH határozata a Dunakeszi repülőtéren történt balesettel kapcsolatosan:
Repülési tilalom a BB-01 Bence típusú szárnnyal felszerelt motoros sárkányrepülő légijárművekre.

borzoll Creative Commons License 2004.03.10 0 0 313
Szevasztok,

Eladó 1 db Molzon motor Rotax gyújtással, áttétellel, légcsavarral. Egy porlasztós, gyári vezérléssel. Megnézhető Sóskúton. Irányár 70.000 HUF. 06-30-9606-559

Üdv

hsoma Creative Commons License 2004.01.18 0 0 312
Ez nálam nehezen fog menni:)
Köszönöm az ismertetőt!
Előzmény: WooDoo (311)
WooDoo Creative Commons License 2004.01.18 0 0 311
Ha miskolci vagy, gondolom Szepesvárinál fogsz tanulni, elég jó áron oktat. Egy negatív dolgot hallottam csak róla, hogy szereti a növendékeire rásózni a gépeit.

Előzmény: hsoma (310)
hsoma Creative Commons License 2004.01.17 0 0 310
A hol még kérdéses, de asszem, itt Miskolcon
Gépet előreláthatólag akkor fogok venni, amikor már túlvagyok a vizsgákon.
Üdv: hsoma
Előzmény: WooDoo (309)
WooDoo Creative Commons License 2004.01.16 0 0 309
Azt tudod már hogy hol fogod csinálni a kiképzésedet?

Nálunk az egyik kezdő vett egy gépet, és azon csinálták meg a kiképzését, így csak 4-5000 Ft-ot kért tőle az oktató óránként.

Előzmény: hsoma (308)
hsoma Creative Commons License 2004.01.16 0 0 308
Kösz!

A kormányerők "kicsisége" nagy előny, még a f.gépet is elbírom egy szakasz után:)

Üdv: hsoma

Előzmény: WooDoo (307)
WooDoo Creative Commons License 2004.01.15 0 0 307
Ha 140 km/h-nál még 15-ös lenne asiklószáma, a világ legjobb sárkányrepülője lenne...
Sajnos a merülősebessége 15 m másodpercenként.

Az biztos, hogy kicsit magasabb az utazósebessége az AirCreation szárnyaknak mint az apollóknak (pláne egy Cx-hez képest), de ha gyorsabban akarsz menni, jóval többet fogyaszt a motor. Egy dologban viszont sokkal jobbak a francia szárnyak, kisebbek náluk a kormányerők, kevésbé fáradsz el egy hosszabb túrán.

Az átesési sebesség? Nem hiszem hogy kevesebb lenne mint az apollóknál, elég nagy sebességgel szoktak vele leszállni.

Előzmény: hsoma (306)
hsoma Creative Commons License 2004.01.15 0 0 306
Szia!

Köszönöm a választ!

A Foxon kicsit gondolkodtam, de aztán gyorsan elvetettem az ötletet (drága -na jó, de nem is sárkány+nem tudok belőle minden irányba "kihajolni" a fotózáshoz+a sárkányozás egy külön kategória, teljesen más a repülés érzése)
Huhh, akkor az iXess nagyon lecsúszott a ranglistán (megpróbáltam róla mindent megtudni, de nem tudtam, egy magyar tesztben olvastam már ezt a 140 -est, de a 15 -ös siklószámot már le se írta), az nagyon pozitív, hogy stabil (ebben legalább minden forrás megegyezik), és visz. kicsi az átesési v.

Üdv: hsoma

Előzmény: WooDoo (304)
WooDoo Creative Commons License 2004.01.14 0 0 305
Tegnap volt a National Geographic-on egy szép film, siklóernyővel repültek a Himalája hegységben.

Erre az évre én is azt terveztem, hogy túrázgatni fogok az új movit sárkányommal. A család jön utánnam kocsival, és mindig az aktuális időjárás határozná meg hogy merre megyünk tovább. Szeretnék az ország minél több részére eljutni.

A siklóernyőt nem érzem olyan biztonságosnak mint egy sárkányt, de az ernyővel bárhova el lehet jutni, igazi kalandtúrákat lehetne vele csinálni.

WooDoo Creative Commons License 2004.01.14 0 0 304
Ha a pénz nem számít, választhatsz valami külföldi csodát. Ha kicsit spórolni akarsz, de rá tudsz szánni 2-3M Ft-ot, vegyél egy Jetstar trájkot C15 szárnnyal, és egy Rotax 582 motort négytollú sróffal. Az Apollók leginkább esztétikailag gyengébbek a külföldi tipusoknál, ez a "kisipari" gyártásból adódik.

A motoros sárkánnyal szembeni elvárásaid némelyike ellentmond egymásnak. Egy sárkány sebességtartománya elég szűk, csodák nincsenek, hiába olvasod az AirCreation honlapján hogy 180 km/h a szárny végsebessége, nem megy csak max. 140-et, de akkor 15 m/s a merülése (inkább zuhanásnak tűnik).

Jó gépeket csinál még Bogdola János is, de az Ő trájkjaiba nem sok cuccot lehet bepakolni.

Ha az átlag csóró magyar sárkányosnál jobb lehetőségeid vannak, vehetsz 7M Ft-ért akár egy Apollo Fox-ot, azzal már elrepültek Ausztráliába is. Sokkal gyorsabb mint egy sárkány, kevesebbet fogyaszt, de a jogsi még 1,5M Ft.

Előzmény: hsoma (302)
hsoma Creative Commons License 2004.01.14 0 0 303
bocs a "dupláért", de ez a szemét index azt mondta, hogy nem találja az oldalt
Előzmény: hsoma (302)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!