Keresés

Részletes keresés

praclee Creative Commons License 2000.05.08 0 0 3693
PINGYI
Laja1 nem tünt el.Én is beszéltem vele.A Küzdősportok forumon hozzá is szólt!

Unimaginative(ez Fődhözragatt-hoz szól)Néz meg az angol szótárba mit jelent ez a szó.
Micsoda??Csak nem azt akarod mondani,hogy itt is puszította szerelem vírus?

Mtsz
ment a levél.Csak azért nem szólítottalak meg mert nagyon sietettetek.Mtsz a többdzörösen körözött személy barátnőjével egy EPP-158 rendszámú fehér opel kadettel elhajtott a helyszínről.1balra aztán rögtön jobbra,majd ismét balra fordulta a Simonyi utcán.Azért nem szóltam mert biztos van egymásnak mondanivalónk és az nem jó,hogy csak Helló Helló és már méssz is.

Bout
Nézd meg mit jelen a bout szó.

már csak öt percem van.Késöbb leírom a Bp.-n történteket stb.De már nem kezdek bele mert nem tudnám befejezni akkor meg ideges lennék.

Fődhözragatt Creative Commons License 2000.05.08 0 0 3692
HZsolt,
Ajjaj, könnyelműen letöröltem a levélmásolatokat. Már nem emléxem, melyik napokon küldtem el őket. Akkor most szépen újból megírom az egészet. Éreztem, hogy valami nem stimmel a levelezés körül. Pedig ez még a Love Letter vírus előtt volt...
Előzmény: Hzsolt (3691)
Hzsolt Creative Commons License 2000.05.08 0 0 3691
Földhözragadt:

Már, hosszú napok óta vártam a választ de én sajnos egyet sem kaptam meg belőlül, így infó hiányában egyenlőre más könyveket rendeltem meg.

Ha megpróbálnád mégegyszer elküldeni az nagyon jó lenne. Egyébként másoktól rendesen kapok leveleket, te mikor küldted?

Hzsolt

PINGYI Creative Commons License 2000.05.08 0 0 3690
bergman

Kösz, megértettem, kipróbálom.

Előzmény: bergman (3686)
Manócz Creative Commons License 2000.05.08 0 0 3689
Formagyakorlatok Nálunk (ha valaki akkor -3130-olvasta, bocs az ismétlésért, de vannak újak)
El kell sajátítani magát a mozdulatsort. (első formánk 55 lépés-kombinációból áll). Ezután jön a finomítás. Az állások mélyek legyenek, az ütések erősek és pontosak, a légzés helyes, meg legyen a talajjal való kapcsolat. Ha a picit pontatlan, nem tragédia (persze javítjuk), az a lényeg, hogy élvezd a mozgást, valahogy a mozdulatoknak belülről kell jönniük. Ráadásul olyan mozdulatokról van szó, amik nem nagyon tudnak beidegződni, az embernek több éves gyakorlás után is lehetnek tévesztései. Minden mozdulatnak meg a harci alkalmazása, ezek ismeretében könnyebb megtanulni. A formát több féle képpen lehet gyakorolni: tai-chi-san, elkenve a mozdulatokat, agresszíven, keményen mozogva, folyamatos izomfeszítéssel, vagy éppen ütések utáni hiretelen ellazulással, nagyon gyorsan vagy lassan, csak orron át lélegezve, esetleg plussz, a stílusnak megfelelő mozdulatokkal bővítve.

Saját forma,
csak haladóknak. Edzőtábor második felében szokott lenni, ha valakié feltünően jól sikerül, bemutathatja a többieknek. Feladat 2 percen keresztül a stílusnak megfelelő mozdulatsor úgy, hogy ne legyen benne ismétlődés, és ne az ismert formákból legyen összegyúrva.

Fődhözragatt Creative Commons License 2000.05.08 0 0 3688
HZsolt,

Megkaptad mindkét válaszomat az e-mail-edre? Nem jeleztél vissza. Sikerült valamennyire válaszolnom arra, amire kiváncsi voltál?

Ha a 3 pusztakezes forma mellett felsoroltad a fabábu gyakorlatsort is, akkor - a teljesség kedvvért - soroljuk fel a két fegyveres formagyakorlatot is: az egyik késes, a másik botos. Ezekkel együtt 6 formagyakorlatunk van.

Nálunk az is szokás, hogy a haladókkal fél lábon állva is megcsináltatják a Sil Lim Tao formát. Más stílusbeliek kedvéért: ez a Ving Csun egyetlen lépés nélküli formagyakorlata, ahol - a kezdő mozdulatoktól, az állás felvételétől eltekintve - egy helyben állva hajtjuk végre az előírt kéztechnikákat.

Sokáig azt hittem, hogy a Ving Csunban van a legkevesebb formagyakorlat. (Eltekintve persze azoktól a harcművészetektől, ahol egyáltalán nincs, pl. Muay Thai, Krav Maga, de még a Ving Csunnak is van egy olyan válfaja, amelyben nincsen semmiféle formagyakorlat.) Nos, az edzőnk a múlt héten mondta, hogy a Cseng Tajcsi Csuan-ban csak 2 formagyakorlat van, nem mi vagyunk a rekorderek. :-(

Előzmény: Hzsolt (3685)
Manócz Creative Commons License 2000.05.08 0 0 3687
DLala

A Tüzér utcában levő Honvéd judo termében szokott hely lenni, egy pár hétig mi is oda jártunk. Egyetlen hátránya van (persze néha előny), hogy tatami van. Nem vészesen drága, csak sokan mászkálnak ami zavaró, pedig a terem függönyökkel több részre van osztva. Szerintem egy telefont megér.

bergman Creative Commons License 2000.05.08 0 0 3686
Csatlakozom PINGYI-hez: Laja1 életben van:-)
Nem tudom van-e jelentősége a dolognak, de ő is a nyáron danvizsgázik nem? Nem lehet hogy belevetette magát a felkészülésbe?
PINGYI: a lazításnál nekem nagyon bevált a nyújtás-erősítés-nyújtás módszere, aminek az a lényege (nagyvonalakban és konyhanyelven), hogy azt az izomcsoportot, amelyet nyújtasz, közvetlenül utána erősíted és utána újra nyújtod. Hatékonyabb és ha abbahagyod, kevésbé fájdalmas, mintha „csak" spárgázol. Lehet hogy nem túl értelmes amit most leírtam (mint a másodkézből származó dolgok általában:-)))
stempi: nagyon bunkónak tartanál, ha megkérdezném Te melyik stílust képviseled? Sajna ez teljesen kimaradt:-(. Én + július 28-án vizsgázom. Csak nekem ez lesz az első:-)).
Mindenki: hiányzik alexfuxon és Laja1-en kívül, bassman és kjame is (hány fogatok van összesen, ha olvasod mostanában?:-))) Ki tud róluk?
Hzsolt Creative Commons License 2000.05.08 0 0 3685
Szépnapot mindenkinek!

Bár én nem vagyok karatéka de a katákkal (én inkább formagyakorlatot mondok majd) kapcsolatban van némi észrevételem. Nálunk pusztakezes formagyakorlatból összesen 3 van kezdő, haladó , mester. Mindegyik formának meg van a maga szerepe és lényegisége. Erről Joruto régebben részletesebben is írt érdemes újból elolvasni (szél temploma kata). Nos három forma modhatni nem sok, viszont még soha senki nem monta nálunk, hogy új formát kéne alkotni (az igazsághoz,még az is hozzátartozik, hogy van egy speciális gyakorlóeszközre "írt" forma is). Azt viszont már többen mondták, hogy mélyűljünk el a formagyakorlatokban. Hogyan is lehet elmeélyűlni egy formagyakorlatban. Elöszőr megcsináljuk jó sokszor, hogy rögzüljön a mozdulat (ez az alap). Utána megpróbáljuk a másik oldalra is (nálunk szimetrikus a forma így olyan nagy változás nincs). Utána kiemelhetünk mozdulatsorokat és csak azt a részt gyakoroljuk. Az utolsó előtti fázis amikor ízeire szedjük a formát és minden mozdulatot külön külön vizsgálunk meg (no jó jó ediig semmi újat nem mondtam látszólag) igen ám de az izekre szedés valóban az legyen. Pl csináld meg a formát úgy, hogy rendes menetében de csak a bal kéz dolgozik a jobb kéz nem majd fordítva. Amikor már szinte gondolkodás nélkül mennek a dolgok, akkor csiszold ki azokat a fél mozdulatokat amit egy kézzel csinálsz és figyelj minden pontra (ez főleg akkor hasznos, ha egy-egy technika kétkezes és így a kezek pozícióját nagy mértékben lehet pontosítani). Ha ezzel is meg vagy akkor rakd össze az elemeket és "játszd le újra".
Ezenkívűl minden rendszerben a formák egymásra épülnek. Mikor már az egyes formákat kigyakoroltad az egyes mozdulataid kicsiszolódtak és sok mindenre magadtól is rájössz, hogy mire való. Ekkor kezdheted újból az első formát és a többi forma által kicsiszol mozdulataiddal újraéled vagy adott esetben újraértelmezheted a mozdulatokat.
Ha elég sok időt eltöltöttél már a formákkal akkor rájössz, arra is, hogy mindegyiknek van valami mondanivalója is a technikai anyagon túl erre ráébredni fantasztikus érzés :)

És ha igazán sokat foglalkoztál vele akkor rájössz, hogy még mennyi szépség és újdonság bújik meg egy formában. Egy igazi formát ha jól és odadással csinálsz nem lehet megunni.

Hzsolt

PINGYI Creative Commons License 2000.05.08 0 0 3684
Üdv!

Szerintem nyugodtan menj vissza a senseihez. Elég sok ismerősöm hagyja abba a katonaság - nősülés miatt, aztán később visszamennek. Szerintem nincs ebben semmi rossz, mármint ha újrakezded, sőt! A sensei meg örülni fog. Szóval hajrá!

Előzmény: Hugyos Joco (3683)
Hugyos Joco Creative Commons License 2000.05.08 0 0 3683
Szasztok!

Az elso napom itt. (Eddig elolvastam az ut. otvenet.Tok izgi volt es erdekes.)

Sajat kata-ba mar en is belakotyogok,mert tetszik.
Nem vagyok kezdo,ezt elore leszogezem!De halado sem,hehe. 2 evet csinaltam a shotokan karatet es 2 evet a jiu ryu karatet. Aztan katonasag,nosules es ezzel kifujt a vidamsag.

Szerintem tok forse a sajat kata alkotas. Tenyleg kar,hogy a sohotoban ilyentol minden mester halalra a plafonig maszna. Viszont ahogy viszemlexem a jiu ryu-ban a barna vizsgara sajat kata bemutatasa a kotelezo. Barnara mar en ugyan nem vizsgaztam,de erre a sajat kata buheralasra kurvara keszultem. Egeszen elszalltam onmagamtol,amig a kovetkezo lepeseket talalgattam.
Meszaros Zoli sensei volt ehez az en idomben a legkiralyabb. Szivesen visszmennek hozza gyakorolni,csak hat a lustasag,hehe.

Itt jonne az en keresem.
Mivel gyozheto le a lustasag? Valami forse porse otlet kellene,ami kimozdit a szabadba. Egyszeruen keptelen vagyok magamat ravenni arra,hogy felemeljem azt a rohadt dagira nott lapockaimat,ha egyszer leultem a szamgep ele.
Szeretnek visszmenni karatezni is,de ez a szeretnek mar vagy tiz eve tart. Egyszeruen nincs pofam a sensei-hez vissza curikolni.

(Bp. XIV. ker. elonyben)

PINGYI Creative Commons License 2000.05.06 0 0 3682
praclee

Megtaláltam, Laja1-et nem rabolták el :-)

otouto

Saját kata? Jó ötlet, de nálunk ilyenről nem hallottam (IKO1), persze kicsi vagyok én még ehhez. Ami meglepett, hogy nálunk a pinan sono ichi, ni katákat 8. kyura tudni kell, amelyik vizsgakövetelményt olvastam, ott csak sokkal később. Szóval én nem tudok róla, hogy nálunk is lehetne saját ötletekkel előállni. Pedig nagyon jó ötletnek tartom.

hiryu (és mindenki)

Annyi jó ötleted van, nincs valami módszer arra, hogyan lehet otthon egyedül nyújtani, hogy a spárgák jobban és hamarabb menjenek? Nekem csak edzésen van lehetőségem arra, hogy mások segítsenek. Előre is köszi.

hiryu Creative Commons License 2000.05.05 0 0 3681
Végül is bárki alkothat katát, de hogy ki fogja elfogadni, az már más kérdés:-).
Ezek a katák inkább speciális kombinációk, egyes technikák gyakorlására, erősítésre, nem "igazi" formagyakorlatok.
A JKA-ban 15 kata van, de vizsgákon elég szigorúan kérik, nálunk mondjuk a vizsga 50%-át ez jelenti. Én speciel hónapok óta a Heian godan-t nyüstölöm, de még mindig nem elég jó.
Az első dan viszgakatája pld a Bassai dai, mással nem is illik odamenni. 1. danra a Kanku Dai nagyképűség, nem is tolerálják. Most képzeld el, azt mondanám, a saját katámat mutatom be....
Az oka az, a JKA elve az hogy mindenki ugyanazokat a követelményeket teljesítse.
Mi a dojoban ennél kicsit szigorubbak vagyunk, lásd amit a vizsgarendszerünkről írtam valahol.
Szóval nálunk tudni kell számolni, a technikák neveit is illik tudni, hányadik elem micsoda, magasabb fokozatra a kata eredetét, alkotóját sem árt tudni. Na ez azért fehér övnél nem kötelező, de ha valaki dant is szeretne...

Kellemes hétvégét mindenkinek!

Osu!

Előzmény: otouto (3680)
otouto Creative Commons License 2000.05.05 0 0 3680
Hiryu:
Én gyakran szoktam saját katákon is gondolkodni, ugyanis nálunk a kyoban a danvizsgán kérnek saját kompozíciót is. Bár ez (mármint a danvizsga) nekem még néhány év, de van már néhány elgondolás a tarsolyomban.
Nálatok a shotokanban nincs ilyen követelmény? (Saját kata a danvizsgán)
Előzmény: hiryu (3679)
hiryu Creative Commons License 2000.05.05 0 0 3679
Hogyan eddzünk egyedül?

Katák, ahogy én is csinálom.

Nincs értelme nekiugrani, hogy én most járok 50-et.
Úgyse sikerül.
Célszerű elkezdeni úgy, hogy hármas-ötös sorozatokkal végigmenni a katákon. ilyenkor nem is törekszem arra hogy teljes kimével gyakoroljak, max 15 után szétesne az ember mozgása.
A hangsúly a minél gyorsabb, pontos mozgáson van.
Nagyon kell ügyelni a kata ritmusára.
Javasolt úgy összállítani a katák sorrendjét, hogy mondjuk 5 shorin jellegűt kövessen öt shorei.
Ha az ember már úgy érzi, nem tud gyorsan mozogni,
lehet a mozdulatokba "nagy kimét" tenni.
Ahhoz hogy gyorsan mozdulhass, alapfeltétel a villámgyors felkészítés.
A katákat gyakorolni kell részletekben is: 3-4 összetartozó mozdulatot ismételni sokszor,
/30-50-100/, így fog bevésődni.
Egy edzésen, amoikor ezt gyakorlom megcsinálok kb 50-et.
Ennyit dióhéjban.
Osu!

hiryu Creative Commons License 2000.05.05 0 0 3678
Nehéz lenne összehozni újból... Nagyon kemény pénzekről van szó, azt meg ki akarná kiengedni a kezéből.
Előzmény: otouto (3677)
otouto Creative Commons License 2000.05.05 0 0 3677
Kedves PINGYI!

Én is elmondhatom, hogy amely mestereket én ismerek, a maguk módján ők is kiváló emberek. Miért nem jutnak tehát mégis közös nevezőre? Azért, mert ők is csak emberek. Szerintem akkor kellett volna jobban észnél lenni, amikor a szétválás történt.
Valószínűleg kemény dió lenne újra összeolvasztani a kyot, hiszen nemcsak magyarországon van széthúzás, hanem szerte a világon.
Annak a reményével azért még nem hagytam fel, hogy egyszer még részt vehetek egy olyan közös edzőtáborban, ahol az összes magyar kiós klubból lennének emberek. Legalább mi, magyarok példát mutathatnánk mindenkinek azzal, hogy országunkban csak egy szervezet (legyen az IKO akárhány) létezne!

Otouto

Előzmény: PINGYI (3672)
praclee Creative Commons License 2000.05.05 0 0 3676
Mentem
jÓ étvágyat))
praclee Creative Commons License 2000.05.05 0 0 3675
PINGYI
Ezt úgy mondtad,mintha Laja1-et elrabolták volna.És már várod,a telefonhívást amelyben a váltságdíjat követelik.Mi van ha egy olyan helyen van ahol nincs gép.Vagy éppen nem akar írni mert elvették a kedvét.(áh ez hülyeség).Ne agódj.Biztos hogy megvan.Semmi sem tűnik el csak nem találjuk!!
Előzmény: PINGYI (3672)
praclee Creative Commons License 2000.05.05 0 0 3674
stempi
milyen meló?
Bocs de 11 kor el kellet mennem de most megint itt vagyok.Nkem ez a hónap nagyon kavarás lesz.Meg kéne próbálni összehozni egy olyat,hogy többen akik itt vagyunk átmegyünk a csetre.Cím:chat.gyaloglo.hu

Mtsz ment emil.
Most a sérült kezeddel hogy fogsz játszani?
pl.:nézzük az olmot.Amikor megforrasztják akkor még meg kell várni hogy kihüljön mert különben könnyen "szétmegy".ugyan ez van a kézzel is.(nekem a lábammal).ha már érzed hogy igen ezt tudom mozgatni,akkor is várj vele még néhány napot,mert még akkor gyógyult meg és ha megint valamilyen "külső hatás" éri akkor megint fájni fog.
Könyvkérdés:A könytár a megoldás.Megyei,vagy az egyetemi,vagy valamilyen más.Ugyanis nálunk nincs olyan szakirányu bolt amelyik a Harcművészettel foglalkozna.

pracli

Előzmény: stempi (3673)
stempi Creative Commons License 2000.05.05 0 0 3673
Pingyinek roviden: mi a gond ezekkel fantasztikus emberekkel? Az a helyzet, hogy a hatalom szele a legfantasztikusabb embert is meghulyiti. Egy nagy birodalom, ha szabad igy fogalmaznom esett szet, mikor Oyama meghalt. Most meg megy a marakodas, mert nincs aki _mindenkit_ iranyitson es akire halgassanak, ahogy Oyama eseteben volt. A hatalomert marakodnak (rov.)

Praclee: itt vagyok de melozom, a chat cimet viszont orommel fogadnam, bizom benne, hogy jovo heten lesz szabad idom.
Kellemes hetveget.

PINGYI Creative Commons License 2000.05.05 0 0 3672
hiryu

Akkor én egy későn érő típus vagyok :) Azért szerencsésebb minél fiatalabb korban, mondjuk gyermekként megismerkedni a harcművészetek szellemiségével, esetleg ilyen környezetben felnőni. Persze erről már volt szó.

Kérdés, ha van itt kyo-s, vagy aki tudja. (Laja1 eltűnt, aggódom, az emilemre sem válaszolt, és ma edzésre sem tudok menni az anyáknapi ünnepség miatt, hogy érdeklődnék felőle a mesteremtől - na ezt jól megaszontam)
Szóval mi a szösz van ezzel az IKO1-2-3-mal? Több helyen is olvastam mindhárom szervezet részéről, hogy szívesen vennék a közös versenyeket, hogy újra egy szervezet lenne, hogy lehetnének közös edzőtáborok, stb. Ehhez képest megnéztem az egyik (IKO 2 vagy 3) vizsgakövetelmnyeit, és sok-sok dologban eltér a miénktől. Hát alapvetően nem ugyanarról lenne szó? Vagy nincs egy olyan ember, aki felül tudna emelkedni az anyagi és mittudoménmilyen vitákon és összehozná a vezetőket, hogy ugyanmá, beszéljük meg a dolgainkat? Hát hogyan fér ez össze a karate szellemiségével? Akiket ismerek, mind fantasztikus emberek, hát akkor miért nem jutnak közös nevezőre? Vagy csak az én ismereteim hiányosak?

praclee Creative Commons License 2000.05.05 0 0 3671
stempi itt vagy??nem megyünk csetelni?
Előzmény: stempi (3670)
stempi Creative Commons License 2000.05.05 0 0 3670
Wazull:
Igyexem nem izgulni, de ha a gyerkocoimnel magasra emelem az elvarasaim szinvonalat, magammal szemben a tobbszorosere. Mindenkinek megvan a vesszoparipaja. Nekem a karaten belul az, hogy a vizsgaim ne csak megussek a "lecet", hanem becsuletes eredmennyel kuzdjem le a soron kovetkezo vizsgamat. De gondolom ezen a topicon es mashol is hasonloan gondolkodnak. A masik problemam, amivel vivodom: szinte nap mint nap szembesulok azzal, hogy oktato szerepemben, emberileg mennyit kell meg fejlodnom (remelem ertheto mit akartam irni). Es emiatt elbizonytalanodom, ha arra gondolok, hogy "danosan" is elkovethetek olyan emberi hibakat, amiket mas danosoknal elitelek. Persze lehet ra valaszolni, hogy ez igy van rendjen vagy attol, hogy dan fokozatu valaki, meg nem jelenti azt, hogy megvilagosodott. Tudom. De a magas mercemhez ez is hozzatartozik. Na nem a szorongasokkal teli stempit akartam nektek bemutatni, csak az aggodalmaimnak adtam hangot.

Gua:
"Budos lelek" Wazull jol fejtette ki a 3665-ik hozzaszolasaban. Olyan dologrol bocs, fogalomrol van szo amit csak megelni lehet. Sokszor probalkoztam elmondani, mit tapasztaltam lelkileg, de nehez, annyira, hogy ugy ereztem ostobasagokat fecsegek. Pedig, allitolag nincs problema a szokincsemmel :). Amugy akkor lenne ez egy jo tema (azt hiszem), ha szoban vitatkoznank rola. Vagy csak tapasztalatot cserelnenk ;)!

Megint megismetlem a kerdesemet: Alexfuxal es Lajaval mi van, nem tudtok valamit roluk?

madjoe: megelozlek :)) : Nyari Diana a lany neve, most voltak kint Ausztraliaban 1.5 evig a baratjaval.
Amugy orulok az "egy eleten at tarto hobby" gondolatnak. Sajna az evek soran (szamomra) oriasi aldozatokat hoztam, hogy ne adhassam fel az edzest es legfokeppen az oktatast. A baratnom (remelem lassacskan a jegyesem) _meg_ megerti, de edesanyam 14 ev utan sem fogta fel, hogy ha abbahagyom kidobtam az ablakon 14 evet az eletembol. Hogy ezt addig csinalom ameddig lehet es ebbol kiindulva vallom a "lusta karates" elvet.
Szvsz ez egy jo tema szamotokra:
1. adva van... pl. en :). 11 evesen kezdtem el edzeni, de mindig mikor megserultem, vagy felgozzel, vagy egyaltalan nem edzegettem, mig legalabb hasznalhatova nem valt a serult vegtagom. Igy a karatebol szarmazo "tartos" serulesem szinte semmi (jobb terdem a shotokanos multam miatt). Szeptembertol, alapos bemelegitesek hianyaban (suli miatt kestem), mostanaban kezd egy kicsit ropogni a csipom, de azt sem tudom melyik oldalam annyira ritkan fordul elo.
2. adva van egy edzotarsam: kb. 6 eve edz ejjel nappal, tenyleg szorgalmas, amit nagyon ertekelek, de parhuzamosan tobb stilus edzeseit latogatja, igy osszetorik rendesen. Nem ad maganak idot a gyogyulasra, allandoan kemenyen edz es mostanra mar... hogy is mondjam: elegge hycomat egeszsegileg.
3. adva van egy _volt_ edzotarsam: en mar legalabb 6 eve jartam edzesekre mikro elkezdte. Allando kemeny edzesek, lelkesedes. Eredmeny: gyorsan jutott felfele a rangletran, rangos versenyeredmenyek. Mar 3 eve nem edz. Egeszsegileg (tobbek kozott) felorlodott.
Kerdes: ki jart jol?
Nem azert koptattam a billentyut, mert ki akartam domboritani, hogy en jartam jol. En csak _hiszem_, hogy jol jartam, mert nem sietek: annyi idom van meg edzeni, hogy... na nem unom meg :))! Persze tevedhetek, velemenyeteket varom.
Ennyit hetvegere.

mami nyanya Creative Commons License 2000.05.05 0 0 3669
PINGYI

Mitől változik?

Más dolgok kerülnek előtérbe. Átrendeződnek a dolgok. És a fontossági sorrend az ékszerek és más külsőségek teljesen elavultnak tűnnek. Egyszerű és szerintem nagyszerű dolog ez. Igy jó.

Nekem pl. sikerült egy tárgyaláson épp azzal kiváltani egy vezető rokonszenvét, hogy nem viseltem ékszert szinte semmit. És nem célzattal, csak úgy mint máskor.

Köszi mindenkinek a tanácsokat, élek velük.

Bemutetókhoz:
Tényleg jól jön időnként a humor. Feldobja. És persze az igen érdekes, amikor a mesterek csinálnak valami extrát és felmorajlik a köönség... na ez elég izgalmas tud lenni.

Előzmény: PINGYI (3654)
Wazull Creative Commons License 2000.05.04 0 0 3668
gua,

"király ez a kendo köszi az infokat."
Kiraly? Nekem fontos dolog. Akik elkezdik, azok kozul nagyon sokan abbahagyjak rovid idon belul. Ha mar egy eve csinalod, akkor kb. tudod, melyik gyakorlat micsoda lehet, de meg nagyon elveszettnek erzed magad. Ebben szerintem nagyon hasonlit az Aikido-ra. Mivel ez egy egesz eleten at uzheto dolog, ezert sohasem erzed, hogy ne tudnal masnap jobb lenni, mint ma. Vannak akiket ez nem elegit ki, mert sohasem tudjak megerinteni a "celszalagot". Ok azok akik abbahagyjak...

"Magyarnyelvű irodalmat tudnál esetleg ajánlani?"
Sajnos, nem ismerek magyar irodalmat. A volt Mesterem irt magyarul (meg ot eve) egy segedkonyvet, de az nem volt kaphato kereskedelmi forgalomban. Valami 300 peldanyban keszult, es a magyar kendosok kaptak...

"Ami a szúrásokat: illeti (...) úgylátom ez máshol sem tartozik a könnyű dolgok közé."
Ez igy van. A vagasokrol mar van valami fogalmam, de mint irtam, a szurasrol meg nincs...


"A budo-s lelkület is érdekelne a gyakorlatban (merthogy egy forma központú aikido edzésen ez nehezen mérhető). Pl.: ha mondjuk lenyugtatod magad és pozítivan közelítesz az ellenfélhez az érzékelhető az eredményességben is, vagy agresszívabban dolgozva islehetsz hatékony?"
Ezt nem ertem pontosan. Mi az hogy budo-s lelkulet? Szerintem azt nem lehet igy definialni. Engem sohasem tanitottak ugy, hogy: "most pedig a budo-s lelkuletrol (vagy a Budo-rol) fogunk tanulni, gyerekek...". Nekem Kendo-t tanitottak, ami a Budo resze. Ha az ember tanul valamit, akkor nyilvan az azzal jaro dolgok is raragadnak elobb utobb. Ha akarja, ha nem.
Ettol fuggetlenul azt hiszem, sejtem mire gondolsz. Vannak lelki szintek, amiket elerve konnyebben tudsz gyozni, de ezen szintek elerese resze annak amit csinalsz. A technikak gyakorlasa lepcsofokok lehetnek ebben. Nehany honappal ezelott volt itt egy edzotabor, ahol egy japan Mester eppen arrol beszelt nekunk egy versenygyakorlat utan, hogy a versenyen ugyanolyan lelki hozzaallassal kell kuzdeni, mint edzesen. Mar latom, hogy ez a mondat is felreertheto. Amikor visszaolvastam, akkor lattam, hogy nem azt fogjatok megerteni belole, ami a szandekom volt. Azt hiszem, ezeket a dolgokat lehetetlen elmagyarazni. Nem misztikus dolgok, de ezeket meg kell elni, ahhoz, hogy megertsd...

Előzmény: gua (3661)
madjoe Creative Commons License 2000.05.04 0 0 3667
:)
Saotome: Karpati Gabor baratom nagy tiszteloje a Shihannak. Igy, ahol maga a Sensei, avagy valamelyik tanitvanya edzotabort tart, (es van ra penze, meg ideje) oda elmegy.
Finnorszag: mivel most epp itt vagyok, elmentem az itteni jonak igerkezo taborokba.
Kulfold es kulfoldi mesterek altalaban: en szemely szerint mindenhova elmegyek, ahova csak tudok. En nem vagyok "felelos" szemely, igy nincsen igazan sok gondolkodni valom, megengedhetem magamnak, hogy barmelyik taborba elmenjek. Ha 500 kilometeres korzetben edzest tart egy "nagy ember", es van idom, elmegyek ra. ( csak annak fura a "ha van ra idom" kitetel, aki nem fogadja el, hogy ez egy eleten at tarto hobby ). Sajna a mostani Geller taborra nem tudok elmenni (akkor gyuvok epp haza valamikor), de mar volt szerencsem latni. Sok erdekes embert lehet megismerni, sok egyeni stilust, hozzaallast, ideologiat, es eddig meg mindehol volt mit tanulnom. Talan furcsan hangzik (es ezert is kerdeztem meg regebben a kulonbseget az aiki jits es do kozott) de mindenhol, meg a Dayto ryu taborokban is, altalaban jo a hangulat, bar szinten mindenhol van, aki nagyon nem erti, mit keresunk ott. Szerencse fel!
Stempi: :) meg kisebb a vilag, mint gondoltam... most a mi korunk jon, hogy kitalajuk, ki is lehet a nover...
byte
madjoe
ps.: :)
Előzmény: gua (3665)
Wazull Creative Commons License 2000.05.04 0 0 3666
Stempi,

orulok, hogy irtal, reg hallottam rolad.
Bocsi, hogy tultengek terjedelemben. Meg igy is, hogy igyekszem pontosan idezni masokat, igy is van aki felre tud erteni...
Danvizsga? Sok sikert! Gyasznap? Viccelsz... :-)))
Ilyenkor nehez barmit mondani, nem is akarok a tudalekos szerepeben tetszelegni. Csak egy dolog: ne izgulj tulzottan...
Szoval ismered Frankie-t es McKoi-t is? Ez nagyszeru! Szerintem Frankie-t mindenki ismeri!
Hiaba, kicsi a vilag, de Szeged kulonosen.
(Csak attol ovjon meg bennunket a Joisten, hogy Frankie is betegye a labat a topic-ba! Mindezidaig sikeresen titkoltam elotte, hogy letezik ez a topic :-)))).

Előzmény: stempi (3656)
gua Creative Commons License 2000.05.04 0 0 3665
Bout,madjoe,

Ja, hogy a magam levelére válaszolok: nem baj! :ez volt az előzmény. Ugyanis kib'tul idegesitett, hogy nem e én csesztem el itt a dolgokat ebben a "stílus, tanítvány és mester szapuló" perpatvarban, merthogy egyébként béketűrő természet vagyok, és negatív véleményeket nem szoktam általánosítani, vagy bárminemű létező vagy nem létező képességeimmel hencegni.

Utánanéztem, elolvastam sok levelet, és megpróbáltam (enyhén megkésve)megismerkedni a jelenlévők karakterével. Arra jutottam, hogy vki már megint felhúzta az agyamat. Én marha ezek után (keverve a személyeket) olyanoknak is neki ugrottam akinek a levele mögött semmilyen negatív szándék nem volt. (pl madjoe!) Aztán észrevettem, hogy a stílusotok a vagdalkozást követően is viszonylag normál kerékvágásban maradt (ellentétben azokéval akik felbosszantottak).

Szóval ELNÉZÉST kérek a hülyeségemért, ha vmi olyat irtam stílusról, mesterről, tanítványokról ami inkorrekt volt: bocs nem voltam magamnál (az edzőmről, és a NÉHÁNY nagyképűről mondott véleményemet viszont sajnos fenn kell hogy tartsam).

Na ja mondhatjátok:-kiszúrta az aikidos kollegákat és most visszakozik. Úgyhogy, ha továbbra is nagymarhának tartotok, aki 4.kyusként szapulja a stílusokat, és mestereket nyugodtan megcsavargathattok (könnyű lesz beazonosítani), ugyanis MEGHÍVLAK BENNETEKET junius 10, 11-én tartott edzőtáborunkra Szombathelyre, amit Reinhold Geller 5. danos mester tart. (Nyugi minden dodzso kap meghívót, úgyhogy nem lesz felfedve az inkognitótok). Na, ígymár tiszta a lelkiismeretem! Apropó(Madjoe): jó a mostani Aikido Magazin szám. Múltkor Szaotome edzőtábor, most Finnország: találomra mentek el egy-egy külföldi edzőtáborra, vagy van benne vmi szisztéma?

Előzmény: gua (3622)
hiryu Creative Commons License 2000.05.04 0 0 3664
Felnőnek a gyerekek. :-)
Nem az ember formálja a művészetet, hanem a művészet az ember.
Szóval amit szeretek még a karatéban: láttam fiatal, problémákkal küzdő kamaszokat érett "felnőtté" válni. Jó érzés.
Előzmény: PINGYI (3654)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!