Pár gondolat a 24-es mustfokhoz, Néróhoz, meg a zúzáshoz.
A 24-esustfokból rosét már nem érdemes, de igazi vöröset is necces , inkább egy maradékcukros csajozós bort.
((egyébként léteznek olyan élesztő törzsek, amik simán elbánnak a 270g/l cukorral))
Néró: a szokatlanul magas resveratrol miatt mondják gyógyhatásúnak. a szőlő ezt az anyagot a gombabetegségek miatt / ellen állítja elő. tehát az immunrendszerének a részének tekinthető. erről azomban tudományos vizsgálatot nem találtam (hogy pl. melyik Mo-i szőlőnek / bornak mekkora a resveratrol tartalma), ha valaki ilyenbe botlik, nagyon megköszönném.
zúzás: én biztosan nem használnék húsarálót (magok szétroncsolása, plusz fémes anyagok kioldása, mustbakerülése) turmixot pláne nem, mert még jobban roncsolhatja a magokat. egyébként a bogyók túlzott szétroncsolása szerintem kifejezetten negatív . (pl. préselhetőség)
Viszont: a megsérült, megzúzott magból a kelleténél több csersav és illóanyag oldódik ki, ez fanyarrá (néha ihatatlanul) teszi a szűrt mustot, bort. Ugyanilyen okból szokás a vörösbort bogyózni (ezek az anyagok oldódnak ki a csutából is).
Nem véletlenül írja minden tankönyv az óvatos zúzást és a kíméletes préselést...
A pár napig héján pihentetett must ad jó vörösbort. (Kivétel mindig van...)
Mindegy, hogy mivel daráljuk, a hordóba kerülő mustot szűrjük, tehát mag nem kerül bele.
Gyógybor nem azt jelenti, hogy "gyógyszer", csupán a Néró felmenőinek keresztezéséből adódóan a borának gyógyhatása is van. (Mint a legtöbb vörösbornak).
Az én szőlőm (2 km Hatvan mellett) mustfoka csak 16, ezért írtam Zolinak, hogy mesés eredmény a 24 mustfok.
Jelenleg egy mázsa szőlőm vár szüretre, ami a héten megtörténik. Két éve költözés miatt eladtam a darálót és a prést, ezért én ezt a mennyiséget leszemezem, turmix gépben töröm össze, s a pár hete készített présbe megy.
Kb. egy harmada a turmix után megy a gyüjtőtartályba, ezen 3 napig áll a must. A hordót már előkészítettem, csak bele kell szűrni a mustot.
A csumákat egy másik tartályban gyűjtöm, erre megy a préselésből megmaradt anyag, ebből törköly pálinka lesz.
Párszor írtam, hogy biokertem van, ezért a mustban az egyetlen idegen anyag a hordóban elégetett kénrúd, aminek füstjét fokozatosan kitolja a betöltött must.
December eleje az első fejtés. A seprőből jó minőségű borpárlat készül.
A hordó kimosása után a "bor" visszakerül, még egy ideig ismét duruzsol egy-két hétig.
Karácsonyra már lehet a hordóból lopkodni.
A kékoportóra hasonlít legjobban. (Ami ugye egy jogi csűrés csavarásból adódóan Portugaiser lett...)
A darálás után képződött termékre gondolok: amikor a must, a héj és minden együtt van még. Legyen akkor a neve darált szőlő, mont, vagy cefre.
A hús darálón ebbe a darálmányba a magot beledarálja. A darálást úgy értem, hogy a mag sérül vagyis a benne lévő anyagok kioldódnak, ami nem éppen a borba való. Ha nem sérül akkor királyság van, nincs gond. Bár ha így van akkor kérném a húsdarálójának a típusát, ami a magot kíméletesen kinyomja ^_^
Zolinak a 24 cukorfok az mesés, ha jól mértek. A néróból nem rosét kell készíteni, hanem egy-két napig héján érlelt vörösbort. Orvosilag igazolt a gyógyhatása.
A húsdaráló bedarálja a magot, de milyen cefréről írsz?
Ha szőlőcefre (pálinkának) akkor nagyon is kell a mag belé.
Ha a mustra gondoltál. azt meg szűrjük, mielőtt a hordóba kerül.
Lehet tévedtem a sörrel kapcsolatban! A darazsak is rámentek és a hangyák is! A hangyákat tudatosan nem irtom, mivel a földben lévő kártevőket is elpusztítják. Viszont a narancs ízűnél kénytelen vagyok kitenni egy csapdát, mert azt a hangyák előbb megeszik mint én...
Ezen kívül a rizlinget azóta sem permeteztem (máj. 19) és lehet a meleg idő miatt is, de nincs rothadás! Eddig minden évben volt ilyen gondom, védekeztem is ellene kontakttal! Most arra gyanakszom, hogy a darazsak ahogy megkezdték enni, az okozta ezt. A másik dolog amiről korábban olvastam is, hogy egy muslica faj tud még ilyen ecetes rothadást kiváltani. Na most tavaly is volt sörös csapda, talán akkor összeszedtem a többséget, ezzel is csökkentve a rothadás veszélyét. A harmadik variáció a terhelés megfelelő csökkenése, amire már tavaly is gondoltam.
Haha.Valóban tudják a kis pusztítók melyik is az igazi minöségü sör!Másodjára én is ölcsó sört használtam és az nem Volt olyan eredményes mint az igazi jó sör!
A profik cukrot és savat mérnek. Úgy átlagosan azért egy cukrot érdemes néha mérni, ha siettetni akarod a szüretet. Én általában érzékszervere és az időre szoktam időzíteni a szüretet.
A hús daráló a magot is bedarálja, az meg nagyon nem kellene a cefrébe.
Június-júliustól lehet. Ha nem ülteted át leválasztani sem kell.
Anno mikor megvettük a szőlőt fejművelésű kadarka tőkék voltak benne.
A javát én vágtam ki: volt olyan pászta ahol a sorokba egy tőkét kivágva végig kijött az összes tőke, mert mind úgy volt bújtva egyik a másikáról. (Ezért is nem félek annyira a filoxérától).
Amit látok apósnál (ő ritkán választja le a bújtást) a 2. évben már 2-3 szép fürt minimum van rajta, a 3. évben majdnem teljesértékű a tőke. Igaz ezeket rendesen megtrágyázza bújtáskor.
Köszi a tippet bodi-i kíváncsi leszek, hogy neked hogy, és miként sikerül a szőlőlé készítés...
Maci_P
Igen, az alanynál a nemesre gondoltam.. Bár igazad van... az alany a mostani tőkém. Bár ha jól értelmezem, akkor a mostani szép tőkéimen 1-2 éven belül teremne a nemes szőlő.?!
Az jó lenne... ha nem kellene újra 3-4-5 évig nevelgetnem, amire terem.
A szép nagyszemű, zamatos fajtákat részesíteném előnyben! A Néró és a Pölöskei is jónak ígérkezik, főleg fényképen nézve! ;)
Viszont akkor itt vannak az én fajtáim, ami beazonosításra várnak.
ez az a fajta, ami nagyon érzékeny a betegségre, látszik is rajta. Későn érik be, de jó nagy szemű, és erős és sok vesszőt hoz. Sőt nagyon erősek a hajtásai is. Amíg a szlanka 30-40cm t hajt, addig ez több mint 1m -t.
ez a másik fajta, amiből már csak a 2. képen lévő kis maradvány maradt, mert megérett, és elfogyott....
ez is már érett , lazább gömbölyű szemű - talán ez a kozma pálné vagy az irsai...
erre nagyon kíváncsi lennék, mert 2 tőke van belőle, de nem tudom, hogy honnan szereztem vagy kaptam, pedig csak pár évesek. de éretten ilyen világos színűek és nem nagyon bántja semmi.
ebből a két fajtából van elég sok. Szép piros a mustja, erős a bora. Később érik be, picit fanyarkás az íze, de nem rossz. Egyik tömöttebb fürt a másik lazább. de bőtermő! Tavasszal mindig nagyon visszametszem, mert rengeteg vékony hajtása van,s mindig sok van rajta. Betegségre nem nagyon hajlamos. Ezen még tavaly is rengeteg volt ( azaz csak ezen volt)
s így néz ki a kordonom, ezt a művelési formát kedvelem. Nyaralás előtt csapkodtam le a hajtásokat, nem volt időm összeszedni, de a meleg megtette hatását, elszárad.. majd berobizom! ;)
Ebből nekem az a lényeg, hogy lehet ősszel is bujtani, nem kell félnem attól, hogy a lehajtott vessző tönkremegy a télen.
Egy kevés tapasztalatot én is megosztanék veled: azok a bujtások, amiket két évig hagytam az anyatövön annyira megerősödtek, hogy átűltetée után azonnal teremni kezdtek.
Azok azonban amelyek egy év után lettek új helyükre ültetve, nem.
Én apósomtól tanulom a bújtást, tavaly ősszel csináltam először. (Ő már sok-sok éve csinálja eredményesen).
Tán augusztus elején beszélgettünk erről, akkor azt mondta, hogy már ilyen korán is neki lehet állni, ha nem száraz az idő, vagy lehet rendesen öntözni.
Az enyém annak ellenére, hogy nem figyeltem oda rá szépen fejlődött, pedig pont akkor tört le a teteje amikor a kart tartó drót magasságába ért. Ráadásul rutintalan módon a lehajtott vesszőn rajta hagytam elég sokáig a leveleket, fürtkezdeményeket.
Nekem sajnos nagyon sok a tőkehiányom azokat így fogom pótolni. Zöldmunkánál kifejezetten figyelnem kellett arra, hogy hol kell meghagynom.