Keresés

Részletes keresés

mami nyanya Creative Commons License 2000.05.14 0 0 3770
Bandi-T

Lehet, hogy félreértem, de én egyrészt Kushido-t tanulok,a go-ju iskolákhoz tartozik, másrész eszem ágában nincs versenyezni. Igy is gondjaim vannak kifejezetten a harccal. szivem szerint még sokat tanulnék harc helyett.

Amit én jeleztem, az csak annyi volt, hogy elég normális dolog-e, hogy úgy hiányzik az edzés, mint egy jó szeretkezés.

Bergmann készül versenyre.

hello :)))

Előzmény: Bandi-T (3764)
Laja1 Creative Commons License 2000.05.14 0 0 3769
Bandi:

A csuklom nekem is iszonyu gyenge alaphelyzetben.
De ez a gyakorlat nagyon sokat segitett :)
egyebkent tavaly decemberben kezdtem el (miutan egy versenyen kiderult, hogy az uteseimnel mikor becsapodnak kibicsaklik a csuklom es nekem jobban fajt mint az ellenfelenek :)
Azota erzem edzeseken (foleg paros gyakorlatoknal :) , hogy sokat fejlodtem ezen a teren. :)

Előzmény: Bandi-T (3767)
Laja1 Creative Commons License 2000.05.14 0 0 3768
Bergman :

Versenyre valo felkeszules :

Ezzel ket baj van :

1. ha egy adott versenyre keszulsz, akkor ugy jarsz mint sokan : miutan vege a versenynek (mindegy, hogy nyertel-e vagy vesztettel) leeresztesz mint a gumilabda, mert elfogyott a hajtoero es pihenest engedsz magadnak, mondvan : itt ez egy kemeny verseny volt, most pihenek egy kicsit... (Ez nagy baj)
2. Oyama is megmondta, hogy nem egy adott versenyre kell keszulni. Minden verseny csak egy lepcso a treningek sorozataban.

Tehat azt javaslom, hogy ne a versenyzesre keszulj. Probalj meg ugy eddzeni, hogy minden nap elmondhasd magadrol : Ma annyit edzettem amennyit tudtam es nem kevesebbet. Es ezt mondd is el magadrol minden nap. Ha igy edzz valaki (minden nap annyit amennyit bir) akkor:
1. Elobb utobb joval tobbet birsz majd, mint mikor elkezdted, tehat egyre tobbet es kemenyebben kell edzzened, hogy mindig elmondhasd magadrol, hogy annyit edzettel amennyit csak tudtal.Es egyre erosebb es jobb is leszel, es az onbizalmad is szepen novekedni fog (A versenyzesnel az egeszseges onbizalom nagyon fontos, ennek hianyaban semmi eselyed sincs)
2. Mivel minden nap edzzel egy olyan fajta lelki toltessel fogsz rendelkezni amely tartast ad.
Ez a lelki tartas az elet szamos egyeb teruleten felmerulo probleman atsegithet.
Ez sokkal fontosabb, mint a versenyzes. A verenyzes egy sajat magad altal valasztott "problema" , de az eletben sokkal sulyosabb problemak is eloallhatnak ami elol nem lehet kiterni (a versenyzes elol ki lehet) Es raadasul az elet problemai olyanok, hogy a testi ero es az ugyesseg nem eppen azok a dolgok amik szuksegesek az ilyen helyzetek megoldasahoz.
A lelkiero es a dolgok helyes szemlelete az, ami ilyenkor erot ad az embernek es segit meghozni a helyes dontest.

Tehat a kerdesedre a valasz : Edzzel minel tobbet es minel gyakrabban. Es ne a verseny miatt.Ha igy gyakorolsz, akkor a versenyen sem erhet meglepetes. Es a verseny utan is tudsz tovabb fejlodni.

Amugy meg : "A tapasztalatszerzes titokzatos dolog" mondta Oyama.
A tapasztalatot meg kell szerezned neked magadnak. (Azt, hogy milyen az, mikor ott allsz valakivel szemben es erzed, hogy elhagy az erod, gomboc van a torkodban, hevesen ver a szived, stb stb.) Mindegy mennyit edzzel elotte :) Ezt akkor is erezni fogod az elso versenyeden, ha minden nap 3-szor edzenel. De ami igaz az igaz. Az ilyenkor erzett feszultseg merteke osszefugg a komoly edzesekre szant ido mennyisegevel. A tul keves es a tul sok edzes se jo. Annyit kell edzzeni, amennyi a lelki szuksegletedet kielegiti. Aki lelkeben szilard, az nem retten meg semmilyen feladattol (meg egy versenytol sem)
Es ne feledd, hogy a versenyen elsosorban nem az ellenfl legyozese a cel, hanem az onmagadon valo felulkerekedes.

Egy jo pelda :
Nem tudom lattatok-e a Lennox Lewis kontra Michael Grant profi vilagbajnoki dontot.
Jol meg lehetett figyelni, hogy Grant mennyire izgul. tobbszor is keresztet vetett (es nem a reklam kedveer, latszott, hogy tenyleg az egiek segitseget keri, hogy adjanak neki erot)
Pedig neki ez nem az elso merkozese volt es megis mennyire izgult.
Vagy Chris Byrd Vitalij Klitschko ellen. Mikor kiderult, hogy gyozott elsirta magat.(Ez sem megjatszas volt, teljesen belulrol jott)

A versenyzes egy stresszhelyzet. nem nagyon lehet ra "keszulni" Versenyzesre csak versenyzessel lehet felkeszulni :)

Mike Tyson az elso komolyabb boxmerkozesen (egy kocsmaban vivtak , fogadni lehetett a gyoztesre) annyira be volt ijedve, hogy ijedteben egy akkora utest vitt be ellenfelenek, hogy az egybol elajult.

Egyebkent a stressz csak az elso komolyabb utesig tart amit be nem kapsz. :) Utanna - jo esetben - elmulik a stressz, es beleadsz apait anyait. Es ha igy lesz, akkor a vegen az se szamit, ogy nyertel-e vagy sem. Ha rendesen helytallsz, akkor mindenki buszke lesz rad (az edzod, az ismerosok, es meg az ellenfel is tiszteletet fog erezni irantad.)

Diohejban ennyi lenne. Remelem segitettem valamit.

Egyebkent sok sikert kivanok a versenyzeshez !
Ez mar egy jo dolog, ha valaki a fejebe vesz egy ilyet es veghez is viszi.

Udv!

Bandi-T Creative Commons License 2000.05.14 0 0 3767
Laja1,

Ez jól hangzik! Mennyi ideje is csinálod? Nincs negatív mellékhatás? Nekem iszonyú laza a csuklóm, ugyanakkor viszont iszonyú gyenge (mármint pl. zsákoláshoz). Vajon hány cps-be fog ez kerülni nekem abból az öt-hatból, amivel gépelek? :) Vagy ne féljek ettől? Neked mik az ezirányú tapasztalataid?

Előzmény: Laja1 (3765)
Bandi-T Creative Commons License 2000.05.14 0 0 3766
lazítás, csapó 2:

pontosítok: 'nem maga az izom nyúlik, hanem jó eséllyel a csatlakozó inakat/tapadásokat gyötröd' - ez így talán túlzás; az izom is nyúlik/nyúlhat ilyenkor, de leginkább nem nagyon nyúlik, az inakat/tapadásokat viszont jó eséllyel feleslegesen koptatod/gyötröd.

Előzmény: Bandi-T (3764)
Laja1 Creative Commons License 2000.05.14 0 0 3765
Udv mindenkinek !

csak bekukkantottam...

Hiryu : Kepzeld a telefonkonyvben mar a 40.-ik oldalnal jarok.
azert az mar valami nem ? (gy.k.: mar 40 lap leamortizalodott a makiwarazas hatasara :-)
(Egyebkent erezhetoen kemenyedett a kezem. Mar 75% erovel bele birok utni akarmibe, pl a falba es nem nagyon erzek semmit...ez majd toresnel jol fog jonni, meg kuzdelembe sem egy hatrany, hogy ha megutok valakit akkor nem a kezem fajdul majd meg :) Erdekes modon nem is az okol csontos resze, hanem a csuklo es az alkarcsont megedzodese az ami miatt erdemes csinalni ezeket a gyakorlatokat.

Hiryu : Lab-makiwarara nincs valami otleted ? Persze olyan kene amit egy lakotelepi lakasban konnyen lehet tarolni es hasznalni. (Kertbe leasott akarmik szoba se jonnek...)
Egyebkent mostanaban mar akarmilyen kemeny zsakon is tudok rendesen zsakolni es nem a kezem fajdul meg.Meg a bor se nagyon szokott a zsakolastol lejonni.

Kene labra is valami hasonlo ehhez a telefonkonyves megoldashoz, mert ez nagyon kiraly.

Mae-geri, yoko-geri, meg mawasi gerit is tudni kene rugni erre a lab-makiwarara.

Sajnos zsakot se tudok felszerelni (max odatamasztani a falhoz).

De hatha van erre is valami jo otleted...

Ja es egy erdekes adat : Ha megutom tiszta erobol a makiwarat akkor nem a seikenem vagy a csuklom fajdul meg, hanem az alkarcsontomban erzek fajdalmat...(remelem ugy az 500-ik oldal fele ez is elmulik majd :)
Mire elfogy az egesz konyv, szerintem eleg jo fegyver lesz majd a kezembol.

Bandi-T Creative Commons License 2000.05.14 0 0 3764
Mtsz, motiváció, nálam:

Az óvodában volt egy erőszakos, verekedős kissrác, úgyhogy az ő példáját látva úgy döntöttem, teljesen hülyeség verekedni (szerencsére nem is volt alkalom, amikor rákényszerültem volna). Ennek viszont az lett az eredménye, hogy egyrészt nem maradt csatornám levezetni az agressziót, nyeltem és mosolyogtam, másrészt eközben meg az önbecsülésem lefele menet elhagyta a béka fenekét, és teljesen szervilis és önállótlan alkattá váltam, sohasem versengtem. Végül a kamaszkori hormonális átalakulás felszínre hozta az aggresszió levezetésének szükségét, úgyhogy választottam magamnak a kick-boxot, ami viszonylag elég kemény, oda lehet ütni, de azért még sport, tehát megfelelően alacsony a sérülésveszély. A mai napig nem szerettem ki belőle, bár sajnos évek óta nem edzek már (éljen a munka!); közben viszont megkedveltem más stílusokat is, mégha csak a 'feketöves (egy pagerrel) megilletődött néző' fokozatig is jutottam csak el művelésükben. :)

Az egyik ezek közül az aikido, pontosabban a teljesen lágy, elkerülő fajtája (már ha van olyan, és nem csak én szemlélem felületesen). Szerintem nagyon jó választás.

Ha már elég régóta csinálod, és nem félsz, hogy összekavar a két különböző mozgásfajta, esetleg válassz mellé egy 'harciasabb', pontosítok, ütős-rugós, versenyzős stílust is ha úgy gondolod, hiányzik a versengés, és meg akarod élni ezt a síkját is a harcművészetnek.

Galamblelkűség: néha azt kívánom, bár mindenki lenne olyan galamblelkű, mint te vagy. Sokkal több lenne a harmónia, ne adj' Isten még Jorutó sem panaszkodhatna a magyarokra, hogy milyen erőszakos népség (már ha panaszkodik). :) És mennyivel többet érhetnénk el így együtt, együttműködve, mint bosszúból/nemtörődömségből egymást akadályozva.

Szerintem arról lehet szó, hogy igényed van a harmóniára, a nyugalomra; mivel szemben sok emberrel [bocsánat az atyáskodó stílusért, de nem tudom másképp találóan megfogalmazni :)] tovább látsz az orrrodnál, felismered és igen tiszteletreméltó módon figyelembe is veszed, hogy az eredményességet jelentősen rontja az 'antioperáció' [mi a kooperáció ellentéte?], ezért próbálod elkerülni. Érdekes: mintha azt olvastam volna éppen itt nemrég, hogy Ueshiba Aikidoja pont a harmóniáról szól...?

Na, jól megideologizáltalak, mi? :)

mami nyanya, motíváció: a kick-box eléggé versenycentrikus sportág, és mégcsak nem is nagyon nehéz elsajátítani a technikai elemeit. Ennek ellenére én mind a mai napig, tehát összeadva mondjuk hat év edzés után is fehér öves vagyok; egyetlen egyszer sem mentem vizsgára, se versenyre, mert nem éreztem tökéletesnek a tudásom; mellettem egyre-másra vizsgáztak az emberek; sőt, van egy nagyon jó versenyző barátom, akivel gyakorlatilag együtt kezdtük, és most kapta meg első danját a 10-12 év és a számtalan versenyeredmény (nálunk ez is övszint-követelmény) után. :)

Úgyhogy ne siesd el, csak nyugodtan, ahogy jön belülről. :)

yamin,

Végre egy stílustárs! :) Te hova jársz edzésre? :)

Ha négy hónapja folyamatosan edzel, és otthon is lazítasz, és ennek ellenére _semmi_ eredmény, akkor erős a gyanúm, hogy valamit rosszul csinálsz. Én például sokáig próbáltam úgy nyújtani, ahogy hiryu is javasolja, vagyis hogy elmegyek a fájdalomhatárig, és onnan nyomom tovább. Nekem nem jött be. Az jött be, hogy a fájdalomhatár előtt, még a furcsa érzés táján megálltam, és hagytam 'nyúlni' az izmot, lassan utánahajolva, hogy a megmaradjon a furcsa érzés; ez egy lazítás során csak egy darabig megy; utána javasolt tovább próbálkozni ráfeszítéssel/nyújtással, vagyis amikor elérsz egy nem-nyúlik-bizseregve-tovább pontra, ráfeszítesz, gyakorlatilag izometrikus (vagyis hosszváltozás nélküli, azaz a láb nem hajlik be) munkát végeztetsz az izommal, majd újból elernyeszted - ilyenkor megint egy kicsit tovább tudsz menni. Amennyire én értem, ez az a szakasz, ahol jelentősen tovább lazulsz/nyúlsz, az előző szakasszal csak 'felfrissíted' az előző lazítások emlékét.

Ha fájdalomig nyújtod/húzod (nyúzod? :) ), akkor az izmot védő izomreflex (amely az izmot megpróbálja összehúzódással védeni a szakadás ellen) ellen dolgozol, ami szerintem kezdőknél, akik még nem ismerik alaposan az izmaikat, veszélyes lehet, felesleges és fájdalmas húzódást, mikrosérüléseket okozhat, mert nem maga az izom nyúlik, hanem jó eséllyel a csatlakozó inakat/tapadásokat gyötröd (ezért is fontos például, hogy nyújtott térddel lazítsa az ember a lábát, mert szerintem különben a térdizületből téped ki az ínt).

Egyetértek hiryuval, hogy könnyebb lazítani kiadós edzés után; szerintem az ok viszont, hogy addigra sokkal jobban átmozgatod az izmot, ami ettől kifárad illetve hozzászokik a nyúláshoz/összehúzódáshoz, valamint a struktúrája is kicsit átrendeződik, így az izomban levő nyúlásmérő golgi-készülékek ilyenkor hosszabbra engedik nyúlni az izmot, mint 'kihűlt' állapotban, tehát eredményesebb a lazítás. Persze ha utána kihűl, megint összébb megy kicsit; két lépés előre, egy lépés hátra. :)

Kockázatok és mellékhatások tekintetében kérdezze edzőjét, vagy sportszakorvosát. :)

Előzmény: Mtsz (3744)
Wazull Creative Commons License 2000.05.13 0 0 3763
praclee,

"Ne ki jó hogy egy ilyen hírességgel pózolhat????
Hát az 7szentség hogy nem engedném,hogy lefotózzanak.Egyébként még az igazi régi mesterek(és ezalatt nem csak a mestereket értem,(!!!)hanem kb. Ázsiára koncentrálódva) nem szerették a fényképeket,mert azok a lelküket hordozzák.Ez a Winnetuos könyvekbe is megjelenik!"
Nem engedned, nem engedned... Persze, mert Te magyar vagy. Stallone meg amerikai. Lehet, hogy ez nem tunik tul nagy kulonbsegnek, de megis az...

Előzmény: praclee (3738)
Wazull Creative Commons License 2000.05.13 0 0 3762
hiryu,

"JFK-t lelőtték. A testvére volt az, aki egy bombázóval felrobbant. JFK alól anno kilőttek egy torpedónaszádot."
Ebben teljesen igazad van. DE: ezert tettem oda a JFK utan a Jr.-t is, ami arra utalt a fiara (dzsondzson) gondoltam. Tavaly tortent esemenyekre akartam utalni, de ugy latszik, tul tavoli volt az asszociacio Yeats-sel...

"/egyébként nem írek, hanem ír származásu amerikiak./"
Ezt a kiegeszitest is koszi szepen. DE: Amerikaban ha megkerdezel egy embert, hogy milyen nemzetisegu, a legritkabb esetben fogja azt mondani, hogy o amerikai lenne. (A tobbgeneracio ota ott elo feherek, meg a feketek azt mondjak, ok amerikaiak). Altalaban azt mondjak: I'm Armenian, I'm Korean, ..., meg akkor is, ha mar a szuleik is Amerikaban szulettek. Azt gyakran mondjak: I'm african-american, vagy I'm asian-american, de azt, hogy I'm Irish-american, azt meg sohasem hallottam, vagy olvastam ilyet. Bostonban...
Persze, a Kennedy-k ir szarmazasu amerikaiak, Magyarorszagrol nezve, de itt irek :-)))
Bocsi a kiteroert...

Yeats ekkor már nem élt, csak a történelmi hűség kedvéért jegyzem meg... Vers a fiáról szól, aki 1916-ban esett el. Az egy
másik háború volt."
Koszi szepen, ezt nem tudtam...

Előzmény: hiryu (3741)
Wazull Creative Commons License 2000.05.13 0 0 3761
Kedves Noi Szakasz,

sajnalom, hogy nem tudok kereseteknek eleget tenni, miszerint irjak meg ezekrol a hormonokrol es egyeb mediator anyagokrol a szulessel, meg az edzessel kapcsolatban. Kb. ez volt minden osszegereblyezett tudasom a dologrol, mivel nem ezzel a temaval foglalkozok. Nem teszek igeretet, hogy jobban utananezek, (mert altalaban nincs annyi idom) de ha egyszer lesz, akkor megirom, amit talaltam...

Wazull Creative Commons License 2000.05.13 0 0 3760
T. Topictarsak,

Koszonom szepen mindenkinek a S. Seagal altal mufajhoz hozzafuzotteket...

"Seagal 7 dan.???Hát ehez tényleg Kijo kell!4.dan az már elég nagy!!!"
Praclee, jol meglattad a dolgok lenyeget. Joruto benyomna egy-ket Tole megszokott eposzi jelzot S. Seagal arcaba, az meg sirva adna vissza 5-6 dant a lotton nyert 7-bol :-))))

mami nyanya Creative Commons License 2000.05.13 0 0 3759
Sziasztok!

Melyik volt elöbb?

"azért ilyen a gondolkodásom, mert karatézok, vagy azért karatézok mert ilyen a gondolkodásom? "

Én úgy gondolom, hogy a szükséglet, a kereslet valami iránt. És mikor megtalálja az ember, amit keresett, az formálja is, hatást gyakorol rá.

Szerintem.

Mielött elküldöm, el szoktam olvasni (nem mindig, csak általában), most érzékelem, milyen szakmai szöveget irtam, de azért igaz.

PINGYI Creative Commons License 2000.05.13 0 0 3758
hiryu
Csak nem egy Star Wars rajongóhoz van szerencsém?
Kösz az újabb tippeket! Nem tudom a többiek hogy vannak vele, én örülök neki.
nyújtás - tényleg nem jó elsietni a dolgot, én az elején ezt tettem és nem értettem, mi a szöszért nem birom felemelni a lábam már edzésen, úgy fájt. Bizony pihentetni kell.
A callanetics szerintem kezdőknek az igazi, nem nagyképűségből, én jártam ilyenre, meg se kottyant. Edzések után meg olyan helyeken is izomlázam van, ahol nem is gondoltam volna, hogy lehet.

Igen, túl nagy jelentőséget tulajdonítanak a versenyeken elért eredményeknek. Nálunk a kyo-ban szerintem ez nevetséges a három részre szakadás miatt. A három világbajnok közül melyik az igazi? (A jéghideg Coca Cola :O)

Pont te mondtad nekem, hogy a művészet formálja az embert. De az biztos, hogy kölcsönösen hat egymásra a kettő, mármint az, hogy karatézok, másképp gondolkodok. Csak melyik volt előbb? Én sokkal előbb kezdtem érdeklődni a keleti vallások és filozófia iránt, minthogy a karatéról bármit is tudtam volna. De nem ezért kezdtem el, vagy igen? Lehet, hogy egyenes út vezetett a harcművészet felé?

Ezt feltétlenül el kell mesélnem! A fiammal gyakoroltuk az alaptechnikákat, mentünk szépen sorba. Az uchi uke-nél rám szólt: -Jaj, anya, így kell, kirakod, berakod, kihúzod! :))) Remélem, nem tudja, min nevettem.

Előzmény: hiryu (3756)
Alexfux Creative Commons License 2000.05.13 0 0 3757
Szia Stempi!

Nem vesztem, csak ezer a dolog es az elmult egy evben a harcmuveszetet csak itt a Forumon uztem. Igy egy kicsit visszavonultam, atadva a terepet olyanoknak, akik edzenek is rendesen. De olvasom a topicsot es neha hozza is szolok, ha ugy gondolom, hogy okosat tudok mondani :-). Sok a vizsgam mostanaban a Gabor Denesen, mert jol osszegyult. Kicsit elhiztam, kicsit lepuhultam de szerintem nemsokara feltorok, mint a talajviz, mert a feketeovet en is megigertem magamnak, csak en 35 eves koromig :-). Addig van ket ev, ugyhogy meg sikerulhet is. Tehat igyekszem visszatalalni az igaz utra.
Koszi az erdeklodest!

AF

Előzmény: stempi (3700)
hiryu Creative Commons License 2000.05.13 0 0 3756
" Az én szótáramból hiányzik az a szó, hogy szerencse"
/Obi-van Kenobi/

Van Magyarországon egy hülye szokás: a zárt ajtók mögötti danvizsga. Ellentétben pld Béccsel, ahol akár az egész edzőtábor ott figyelhet a lelátón.
Ha valakit akár ötezren figyelnek, akkor is úgy kell dolgoznia, mintha egyedül lenne. Ezt valóban meg lehet tanulni a versenyeken, elismerem, és majd az életben is hasznát veszi...
Nemrég benéztem egy felnőtt karate versenyre/stílusjelölés nélkül/, hát nem volt az se sokkal több, mint csapkodás... Cél az olimpia!
Jövő héten meghívtak egy bemutatóra, kiváncsi vagyok mit fogok látni...
Osu!

Előzmény: PINGYI (3753)
hiryu Creative Commons License 2000.05.13 0 0 3755
Lazaság.
Anno tizenéve kiadtak egy könyvet, ha jó a memóriám, Karate-sportkarate címmel. Nem mondok erről semmit, DE épp a kick-boxot ragozza. Ebben vannak leírva mindenféle lazítógyakorlatok.
Nagyobb könyvtárban biztos van belőle. Meg a callenetics /ezt is jól írtam-e/címszó alatt léteznek mindenféle lazító-nyújtó gyakorlatok. Bár gyors sikert senki ne várjon 2-3 év kell, szerintem.
Bár talán az is számít, hogyan dolgozik az emberfia, amikor már csöpög rólam a víz, és az ablaktokot is kiszedném, hogy levegőt kapjak, akkor szokott kilazulni az izület.

Hogyan legyünk lazák. Először is ne aggódjunk, rövid az élet...
Nem tudom mennyi, és milyen lazítógyakorlatot alkalmazol, de ha túl sokat csinálsz, túl erőszakosan, a test nem piheni ki, akkor épp ellenkezőleg hathat, mimt szeretnéd.
Szóval aki komolyan veszi a harcművészeteket, az kezdjen csak el nyugodtan években gondolkodni. 2-3 év rendszeres gyakorlás kell az alapok biztos elsajátításához.
El kell szakadni az Y szinű övem van , már x versenyen indultam gondolkodástól, önmagában ez az egyik legnagyobb gát.
Sajnos jelenleg épp a versenycentrikusság a jellemző.

Kerssük meg az előnyeinket.
Más: rúgás javításához javaslom a következő gyakorlatot. Fontos hogy ne lendületből dolgozzunk, úgy nem ér semmit, hanem szépen lassan "rajzolva" - azokat az izomcsoportokat edzi, ami rúgásoz kell.
Szóval: sanbon-geri
Zenkutsu-dachi, helyben mae-geri+yoko geri kekomi+mawashi geri. Vissza lelépés. Mind chudan.
Trükk, hogy a tartó láb ne emelkedejen. Egy 30-as után már lehet érezni a hatását. Lábcsere...
El vagyok gondolkodva: azért ilyen a gondolkodásom, mert karatézok, vagy azért karatézok mert ilyen a gondolkodásom?
Hogy vagytok vele? Mármint: billen az agy kelet felé, vagy szigorú nyugati racionalitás?

Ui: illető nyolcanosnak nem volt igaza, kérdezett
én meg válaszoltam. Igaz, láttam a tanítványait,
barna övvel nem tud megrúgni egy ushirót...

Előzmény: yamin (3752)
PINGYI Creative Commons License 2000.05.13 0 0 3754
Igazán szép....
Előzmény: hiryu (3748)
PINGYI Creative Commons License 2000.05.13 0 0 3753
yamin

Nem rég én is erről érdeklődtem. Sajna vissza kell menned az előző oldalra, ott olvasd el hiryu 3695. hozzászólását.

hiryu

Szerintem alapjaiban a versenyzésről egy a véleményünk, talán azon kívül, hogy szerintem szükséges. Nagy hiba, ha valaki úgy gondolkodik, ahogy írod, bár nálunk is van egy ilyen szülő. Már sok versenyen túl vagyunk a gyerekeimmel, és most már egyértelműen az a véleményem, hogy az ott elért eredmények nem sokat mondanak az egyén valódi tudásáról. A győzelemhez elsősorban piszok nagy szerencse kell, aztán állóképesség és technikai tudás. Nálunk a gyerekek csak klicker küzdelemben és kataversenyeken indulhatnak, de nem kötelező. A klickerben nem szabad megütni egymást, a durvaságot büntetik, csak uraken, gyaku tsuki és mawashi geri jodan, esetleg megállító mae geri lehet. Na a gyerekek többsége, főleg a kezdők, csak csapkodnak, és ezekből a kapálódzásokból kibányászni, hogy ki hány pontot ütött-rúgott, hát bíró legyen a talpán, aki képes rá. Sokszor felvesszük videóra a küzdelmeket, és visszanézve nagyon sokszor nem egyértelmű, hogy ki is volt a jobb. A versenyen ráadásul gyorsan pereg minden, nehéz korrektül számolni a pontokat. Már ezért is kár a bírókat hibáztatni a vereségért. Kataversenyen szerintem ugyanez a helyzet, vagy észreveszik a hibákat, vagy nem. Ráadásul az is számít, hány induló van abban a korcsoportban, ettől függ ugyanis, hogy körmérkőzés vagy kieséses a küzdelem. A versenyek tehát nem rangsorolásra valók, hanem tapasztalatszerzésre. Kipróbálni magunkat mások ellen, olyanok ellen, akiknek nem ismerjük minden mozdulatát, gondolatát. És biztos vagyok benne, hogy az én sokszor vesztes fiam jelleme rengetegett fejlődött azáltal, hogy versenyekre jár. Amíg úgy látom, hogy képes feldolgozni a versenyen szerzett tapasztalatokat, és ezek nem veszik el a kedvét az edzésektől, addig viszem. Van akire ösztönzőleg hat a kudarc, és van akit a földbe döngöl. Hát ezt kell idejében észre venni és mérlegelni, hogy megéri-e kitenni mindennek a gyereket. Persze nem minden ember egyforma. És az az érdekes, hogy mindig sírnak, akár nyernek, akár veszítenek. Pedig edzésen is van szereplés, pl. katázni vagy küzdeni kell a többiek előtt, de a verseny stresszére ez nem készít fel. Hiszen edzésen semmi sem olyan ciki, hisz nap mint nap egymás mellett izzadunk, bénázunk, na de száz vagy több idegen ember előtt ez egész más. Főleg, ha ott a barát vagy barátnő, vagy a feleség meg a gyerek, no meg a rokonság. Én nem is engedek senkit a gyerekeim versenyeire. Felelsleges, hogy a másoknak való megfelelés vezérelje (hogy mit fog szólni xy, ha veszítek vagy hibázok), ahelyett, hogy arra koncentrál, hogy tudása legjavát adja. Jobb ez így tét nélkül, ha győz jó, ha nem akkor is jó.

yamin Creative Commons License 2000.05.12 0 0 3752
Sziasztok!
Segitseget szeretnek kerni tőletek:
közel 4 honapja kick-boxozok. Sajnos nincs meg az ehhez szükséges lazasagom. Minden edzesen rendszeresen es aktivan reszt veszekl, otthon is lazitok, de semmi eredmeny. Szerintem rosszul csinalom, vagy pedig ennyi idő alatt nem varhato eredmeny es tul türelmetlen vagyok?
Szeretnem, ha irnatok nekem modszereket, tippeket, hogy hogyan is kellene lazabbnak lenni.
Elore is köszi!
(Kicsit már ciki, hogy a legtöbb fiunal is kötöttebb vagyok lány létemre.)
madjoe Creative Commons License 2000.05.12 0 0 3751
:)
(termekenyek voltatok ma :) )

Praclee: haaat. (ja, amugy Lee-s kerdesekhez nem szoltam hozza) Az indianos konyvek meg a valosag.. :) Vn, aki csipi, ha fotozzak, es van aki nem, ok is emberek. A danosztashoz meg csak anyit tudok hozzafuzni, hogy az Aikikai danokat a mindekori doshu szignalja, ez a titulus prozaian annyit tesz, hogy o a ceger tulaja (orokose), annak ad, akinek jonal latja (na azert enyire nem egyszeru, de nagyjabul), es sajna nem igazan erdekli oket, hogy ki mit hisz az egeszrol. Obata a shinkendos lapon is szerepel, de nem csak ott. :)Hiaba no, bonyolult az elet.

Hogy magyarzzuk meg...: :)H.magy.meg, hogy az azt, amit nalunk (aikido) edzesen tanult, azzal nem fog tudni villogni? Hogy nem csak rajta mulik, hogy vesztett? Hogy bar a biro most kifejezetten szemet volt vele szemben, megis kulturaltan meg kell koszoni es lejonni? (nem csak aikidos tapasztalat :) ) Szerintem sehogy. Ezek olyan dolgok, amit nem lehet megmagyarazni, eleg az, ha biztos alappal rendelkezik a gyermek (vagy barki mas) es mellette allnak a neki fontos emberek. Sokkal konnyeb, ha elotte "hazilag" felkeszitetted oket a szereplesre, a dicsosegre es a bukasra. Hasznos, ha megtanul ugy neman nyelni, hogy kozben nem kezd el gyulolni.

Mtsz: ne hagyd abba:), ez az a hely, ahol csak magaddal kell "verekedned". Motivacio: szeretem, es szeretem a hatast, amit gyakorol ram. (folyamatos fejlodes, bla bla.. :)

Vegul, de nem utcsosorban:
Bocs, de ezt nem tudtam kihagyni :):):):

hiryu válasz erre | adatok | e-mail 2000.04.21 16:12 (3524)
Más élő példa, amikor egy 3 kyus aikidos szinte leugatta többdanos /tokioi dan/ edzőt.
es
hiryu válasz erre | adatok | e-mail 2000-05-12 16:24:46 (3745)
/Ld pld amikor egy nyolcdanosnak azt mondtam hogy nincs igaza, zöld övvel.Ez is egy helyi legenda.../

byte

madjoe

ps.: hajra lanyok
(pliiz ne kezdjetek fejtegetni a nincs igaza, es a leugat kozotti kulonbseget ott a szmajli az elejen :) )

mami nyanya Creative Commons License 2000.05.12 0 0 3750
Motiváció

Jó kérdés... Igazából a fene tudja. De már próbáltam elmondani, hogy hiányzott valami az életemből és kerestem-kutattam... és tudtam, hogy kell valami, mert nem tökéletes. Úgy hiszem, most hogy ez hiányzott. Már eljutottam odáig, hogy hiányérzetem van, ha nem kapom meg a rendes edzésemet (mármint a testem) Gyerekkoromban 4. osztályos koromig az osztályban én voltam a legerősebb, mert mindjárt az első nap az óvodában elvertek, és azt tanultam meg hogy csak igy védhetem meg magam. 4. osztályos koromban magamtól senki sem dumált abbahagytam a verekedést. És azóta, ha tehetem és eddig megtehettem, mindig el is kerülöm ... sőt úgy gondolom, hogy kis manó vagyok, aki ne ugráljon marha nagy emberek körül, mert a végén eltalálják. De szerencsés ember is vagyok, mert tinédzser koromban, mikor állandóan koncertre jártunk, mindig volt mellettem valaki, aki megvédett, ha kellett, de sosem kerestem a bajt. Általános iskolás koromban futottam, rengeteg versenyen voltam és jó volt. Mellette kézilabdakapus vagy épp beállós voltam, meg tömegsport... minden ami belefért. Úgy látszik nyughatatlan voltam ( mint most a fiam) Középiskolában meg klubélet- de csak koncertek és a "csavargás". Meg még jártam is egy karatézó fiúval, aki megbirizgálta a fantáziámat. Aztán beleakadtam a páromba és a nagy lázadás lecsitult. Egész normális vagyok. Állandóan iskolába jártam eddig, mert mindig mindent tudni akarok. És még a kedvesem elött el kezdtem jógázni, na az jó volt... aztán dzsezzbalett, asszonytorna, kondi torna... és végül a fiam révén végre beleakadtam abba, ami nekem kellett, legalábbis igy érzem.
Amig tudom, csinálni is fogom. Ráadásul a hatásai: levezeti a feszültséget, fejleszt minden területen, ami az élethez kell- fizikálisan szellemileg egyaránt. Akkor meg mi a kérdés? Legalábbis nálam nem kérdés, hogy megyek-e edzésre. És tényleg jó emberek (nem becstelen bunkók) járnak edzésre, akit egytől-egyig kedvelek. Na röviden ennyi.:))))

Előzmény: Mtsz (3744)
hiryu Creative Commons License 2000.05.12 0 0 3749
Míg a gép töltöget a lant említett könyvet böngészem. Nagyon tetszik, gondolkodásra is késztet. Mindenkinek ajánlom.
hiryu Creative Commons License 2000.05.12 0 0 3748
Tudom, fent a felhők között
egyszer elér a végzetem.
Nem bántott kit üldözök,
kit védek: nem szeretem.
Az én hazám Kiltartan Cross,
népem: földünk szegényei.
Őket a sors, ha jó, ha rossz,
nem sújtja, nem emelheti.

Nem taps, törvény, szónok, tömeg,
s nem kötelesség, a szívé,
egyszerűen az élvezet
hozott e dúlt felhők fölé.
Mérlegeltem mi volt, mi lesz,
és úgy láttam mindegy, mi vár:
egyensúlyban tartja
üreas életem az üres halál.

/bocs de bennem így maradt meg a fordítás./

Más: gyerek és a verseny.
Ismerek szülőt, aki versenyről versenyre cipeli/né
a gyerekét, bizonygatva hogy a bíró hülye volt, ha nem a gyerek nyert.
Olyan ez mint a villanyvasút: neki nem volt gyermekkorában, most tehát vesz egyet a gyereknek. oszt apuka játszik vele....
Más. az egész versenyesdiről annyit, nemrég beállt hozzánk vendégként edzésre két többdanos, országos versenyen többszörös helyezettek katából, de nem voltak igazán meggyőzőek.
Egy komoly japán mesternél le se vizsgázhattak volna ilyen előadással.

Szereplés: szintén edzői trükk, hogy időnként valakinek szerepelnie kell. számolnia a katát, bemutatni a gyakorlatot, az edzésen részt vevők egyik fele dolgoik, másik fele figyel, majd fordítva: ez mind arra szolgál, hogy leküzdjük a lámpalázat, ne legyünk pld a vizsgán görcsösek.
Eddig bevált./Ld pld amikor egy nyolcdanosnak azt mondtam hogy nincs igaza, zöld övvel.Ez is egy helyi legenda.../

PINGYI Creative Commons License 2000.05.12 0 0 3747
praclee

Hál' istennek te nem vagy olyan, de az emberek többségét azért feszélyezi, ha szerepelni kell.
Milyen intervallumon belül számít kisméretűnek az ember? Mami nyanyához és bergmanhoz képest én nagy vagyok. Ez baj?

stempi
Részvétem. Mármint a gyerekek versenyen való vereségével kapcsolatban. Igazán szülőt próbáló feladat. Bár lehet, hogy nem is lesz szükséged a tanácsaimra. Meg talán majd mások is írnak okosabbakat, mint annak idején nekem. Az ember ott válik csak igazán anyaoroszlánná, bocs apaoroszlánná. Nagyon nehéz elfogulatlannak maradni. Nekem is csak mostanában sikerül. (?) Ha látod, miben hibázott, mit csinált rosszul, ezt semmiképpen sem szabad a fejére olvasni, csak később. És az a jobbik eset, ha azért veszít, mert hibázott. Na de a bírói döntéseket megmagyarázni már nem könnyű. Én mindig sulykolom beléjük, ahogyan azt hiszem te is, hogy a versenyen a győzelem vagy vereség nem rangsorol. Mert mi van ha egy kieséses küzdelemben mindjárt az elején összekerül a két legjobb? Az egyik kiesik, és attól ő még nem lesz kevesebb. Meg hogy az a lényeg, hogy a tudása maximumát nyújtsa, a többi nem számít. Nagyon fontos, hogy ő mit gondol magáról, elhiszi-e, hogy képes nyerni. És próbáld, hogy kibeszélje-sírja magából a fájdalmát. Hát aztán vagy megérti vagy nem. A lányom a múltkor azért sírt, mert csak második lett. A fiam meg eddig csak egyszer nyert egy küzdelmet. Iszonyú megértetni vele, hogy ettől még ő is nagyon ügyes, ami tényleg igaz. Nem tudom ő meddig bírja, vagy én meddig tartom benne a lelket. Egyszer egy kata versenyt visszanéztünk videon, hogy lássuk a hibákat. És ott kiderült, hogy aki második lett, jobb volt, mint az első, és sajnos a fiam is látta, és nyilvánvalóvá vált, hogy ott lett volna a helye a döntőben. Nahát mondtam én fűt-fát, hogy a bírók is emberek, meg apróságokon múlik, meg nem egyformán figyelnek, ilyen az élet, stb. Aztán valahogy túlteszi magát a dolgon és legközelebb megint lelkesen megy a versenyre.

bergman
Mondd meg hiryunak, hogy a fürdőruha nem ééér, és akkor én nyertem :)))

Motiváció
Én egy éve hordom a gyerekeimet edzésre. Láttam, hogy hétről-hétre erősebbek, ügyesebbek. Egyre jobban tetszett, míg végül beálltam. Mindig félős voltam, önbizalom 0, inkább az eszemet használtam, ha bajba kerültem, és megpróbáltam kidumálni magam. Most sem akarok verekedni, és biztosan sz*rá tudnának verni az utcán, de már nem félek a rossz kinézetű emberektől. Remélem ez kisugárzik belőlem. És azt sem bánom, hogy megnőtt az önbizalmam, ettől nem lettem forrófejűbb.

hiryu Creative Commons License 2000.05.12 0 0 3746
Most jövök a könyvesboltból, vettem egy könyvet, érdemes kipróbálni:
Dawe Lowry: A harcművészetek szellemiségéről haladóknak. Édesvíz kiadó, 157 p. 1490 Ft.
42 esszé a budo-ról, 42 kanji-hoz kapcsolva.

Törölt nick Creative Commons License 2000.05.12 0 0 3745
Haliho mindenki...

Korrabban szo volt egy Yeats versrol, az Ir repulo halalarol...bocsi azoktol akik nem beszelnek angolul, de en eppen most kaptam meg mailben....
Tenyleg gyonyoru....

An Irish Airman Foresees His Death
by William Butler Yeats

I know that I shall meet my fate
Somewhere among the clouds above;
Those that I fight, I do not hate,
Those that I guard, I do not love;
My country is Kiltartan Cross,
My countrymen, Kiltartan's poor,
No likely end could bring them loss,
Or leave them happier than before.
Nor law, nor duty bade me fight,
Nor public men, nor cheering crowds,
A lonely impulse of delight
Drove to this tumult in the clouds;
I balanced all, brought all to mind,
The years to come seemed waste of breath,
A waste of breath the years behind,
In balance with this life, this death.

Egyensuly a lenyeg......
Horasz

Mtsz Creative Commons License 2000.05.12 0 0 3744
Hello!
Ha már motivációról van szó.
Nem régen beszélt a mesterem arról, hogy paranoija az kell. Legalább is egy kevés. Mert próbáljunk úgy ülni, hogy lássuk az ajtót stb...
Biztos, ti is tudjátok miről lenne szó.
Na szóval aki elkezd harcművészetet tanulni, annak általában van valami rossz élménye? Vagy csak megtetszik?
Mert nekem abszolút nincs.
Életemben nem verekedtem (kikvéve óvoda, ált alsó 4 osztály, húztuk vontuk egymást stb. Biztos ismeritek, es ertitek mirol beszelek).
Nem utottem meg senkit, nem utottek meg (azaz igen, eccer).
Szerintem ez a legfurcsább dolog.Valami miat verekedni. Barmi, no, kaja, pia, BECSULET.
Igen BECSULET. Meg azert sem verexem. Es nem is fogok. Nem vagyok kis darab (185, 85, es nem hajas, bar nem is lob@szott nagdarab ember) es voltak szituk amik csak rajtam mulottak. De nem. ES SOHA NEM IS SZANDEKSZOM. Persze biztos, hogx lehetnek helyzetek amikor MUSZALY. Tehat amikor nincs mas ut, de az csak ELETVESZELYBEN lehet, sot MAS ELETVESZELYEBEN. Lehet, hogy ha igazi helyzet lenne, ucca, kes, stb... amikor nem leetveszely, de igazi elkes helyzet akkor meggondolnam magam, de nem hiszem.
Legalabb is amig rolam van szo, biztos nem. Ha szeretteimet bantjak es nincs mas valasztas (kes a hataban, lefogjak, vetkoztetik, verik...) akkor habozas nelkul barkinek neki mennek.
De hangsulyozom, AMIG ROLAM VAN SZO, SEMMI ESETRE SEM.

Kiveve a sport. Ott elfogadom a boxot, karatet stb... De en abban is az aikido-t valasztottam.
Bar a versenges azert meg hianyzik, de talan mar nem annyira.
Na szoval a kerdesek:
1. Ti hogy vagytok ezzel a kerdessel? Miert csinaljatok, mi a motivacio? Es hogy negativ tapasztalat ami miatt elkezdtetek, vagy erdeklodes?
2. Tul humanus vagyok? Galamblelku? Hagyjam abba az egeszet?

Elore is koszonom.
Ja meg annyit, hogy kisgyermekkent nem voltasm ilyen. Balhes kissrac voltam, rengeteget sportoltam es nem szerettem vesziteni. Emiatt aztan volt balhe eleg. Kiabalasok stb...
Es persze talan egy evben eccer elofordul, hogy "hat ez nem igaz. ennyire nem lehet paraszt. Ennyire egyszeru, keves ember". Es mar-mar...
De mindig visszafogom magam. Es anyazhat, beszelhet, nem figyelek ra. Mindenki mas, lehet, hogy neki van igaza. Es lehet, hogy en vagyok MAS.

MtSz a reneszansz ember

mami nyanya Creative Commons License 2000.05.12 0 0 3743
Na sziasztok!

Ezért szeretek itt lenni, mert ilyen kedvesek vagytok, meg még értitek is miről kuruttyol az ember.

Verseny:
Hát nem az én asztalom. Voltam már, de tényleg csak a tapasztalat miatt. Én inkább azt vallom, hogy még sokat kell, hogy tanuljak, és majd ha felkészült leszek, akkor. Igaz épp ezért nyüstöl a sensei, hogy lépjek már át magamon, majd egyszer... Ha elhiszem magamról.

Előzmény: praclee (3740)
hiryu Creative Commons License 2000.05.12 0 0 3742
Kezdőkre jellemző, nálunk is, az örök kiváncsiság:
ez és ez a technika mennyire hatásos, mennyire jó.
Multkor ura-mawashi volt a téma edzésen, feltették
nekem a kérdést: mennyire lenne ez jó az életben.
Válaszomra, hogy nem hiszem hogy értelme lenne alkalmazni, nem élnél meg vele, igencsak furcsán nézett.

Narancsszínhez hozzászólás: most látta ilyen fürdőruhát, az érvényes?

Előzmény: bergman (3731)
hiryu Creative Commons License 2000.05.12 0 0 3741
JFK-t lelőtték. A testvére volt az, aki egy bombázóval felrobbant. JFK alól anno kilőttek egy torpedónaszádot. /egyébként nem írek, hanem ír származásu amerikiak./
Yeats ekkor már nem élt, csak a történelmi hűség kedvéért jegyzem meg... Vers a fiáról szól, aki 1916-ban esett el. Az egy másik háború volt.
Előzmény: Wazull (3721)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!