Keresés

Részletes keresés

Caipi Creative Commons License 2014.04.18 0 0 91902

Azt hiszem, ilyet vettem most a TESCO-ban. 

Előzmény: nagypapi51 (91870)
joy Creative Commons License 2014.04.18 0 0 91901

Nálunk idén nem lesz nagy trakta, mert vőm külföldön van, de az unokák anyjukkal azért átjönnek.

Nem lacáztam, Frikandó sonkát vettem, az kész.

Szombat:

Meggy leves, sült csirkecomb, hagymás-tojásosrizs, valamilyen gezemice.

Vasárnap:

Gyöngyös-leves, rántott pipicici, tepsis krumpli, görögös saláta. /Natúrban összekockázott uborka, paradicsom, paprika, fodros saláta, olívabogyó, párolt csirágfejek, mellé a feta sajt és görögös öntet. Az aprónép nem szereti a trutyis gizgazt...

Hétfőn:

Maradék leves és sonkás tészta.

 

És természetesen sonka-tojás friss tormával, mustárral mérgezésig.

ZsuR Creative Commons License 2014.04.18 0 0 91900

Az ize... hat mas.  Azt hiszem ez az elso - de en kedvelem, Papus nem.  Kitalaltam, kell hozza torma szosz...

 

 

Előzmény: joy (91899)
joy Creative Commons License 2014.04.18 0 0 91899

Meglep.

Nem értek hozzá.

Én csak egyszer sütöttem fóliásan báránycombot. Az jól bejött, csak nekem bajom volt vele.

Szerintem se-íze volt -én a birkát szeretem.

Ráadásul a kisbarikat sajnálom is.

Számomra a borjú sem egy nagy durranás, csak drága.

Előzmény: ZsuR (91898)
ZsuR Creative Commons License 2014.04.18 0 0 91898

Igen...pontosan igy csinaltam... nem jott be.  Lehet a barany mas...

 

Kar volt parolni.  Legkozelebb csak a sutes... Meg egyszer kiprobalom, ha nem sikerul, soha tobbet barany.

Előzmény: joy (91895)
joy Creative Commons License 2014.04.18 0 0 91897

Igazad lehet, mert nekem a liszthez annyi közöm volt, hogy elrohantam a boltba venni lisztet, vagy réteslisztet, ha anyu sütéshez készült.

Kalácskészítéskor annyi változott, hogy Apu már előző nap morgott - tudta, hogy jó sokáig kell fakanállal klopfolnia a tésztát, míg az hólyagos nem lett. Morogva, de csinálta, mert a kisült foszlós kalácsot imádta.

Ugyan ez volt az alapja a mákos-diós kalácsnak is, bár én már félméteresen is inkább a "bájglit" szerettem, mert annak több volt a tölteléke, mint a tésztája.

:o)

Előzmény: nagypapi51 (91890)
Boszorka Creative Commons License 2014.04.18 0 0 91896

A tepertős pogácsa se, csak az is macera. Semmi ördöngösség, csak hajtogatni sokszor, türelem kell hozzá.

Előzmény: nagypapi51 (91890)
joy Creative Commons License 2014.04.18 0 0 91895

Tudom, már késő, de én egyben sülteket mindig vékony zsiradékon körbesütéssel indítom, utána kevés folyadékkal fedő alatt puhítom, és a végén rápirítok.

 

Innen a te sülted is csodásan néz ki.

Készíts hozzá mártást, hogy kapjon valahonnan az elvesztett nedvességéből.

 

/Tavaly megkínáltak kis nyárson sült ökörrel. Az első falat után tudtam, miért volt akkora az adakozó kedvük.../

Előzmény: ZsuR (91893)
Boszorka Creative Commons License 2014.04.18 0 0 91894

Egyszer próbáltam. Finom lett de rengeteg macera. Arról már nem is beszélve, hogy csak frissen jó, ami azt jelenti, hogy aznap meg kell enni, ami ugye kész hízókúra.:-(

Különben sonkát csak friss kenyérrel eszem. A kalács nekem reggelire jó tejeskávéhoz.

Előzmény: joy (91883)
ZsuR Creative Commons License 2014.04.18 0 0 91893

Kisse??? :)) Kedves vagy.  A helyes kifejezes taplo... :((

 

Papus eroskodott... engedtem neki, mert ha nem, soha nem hiszi el nekem.  O nagyon nem kedveli a hust medium-rare/medium stadiumban.  A sulthusnak szet kell omlania, villaval lehessen vagni.  Van ami finom ugy, de van ami nem...   Ez is egy nem. :((

Előzmény: nagypapi51 (91892)
nagypapi51 Creative Commons License 2014.04.18 0 0 91892

Kár érte, látszik, hogy kissé száraz lett.

Előzmény: ZsuR (91891)
ZsuR Creative Commons License 2014.04.18 0 0 91891

Igen.  De... hiszem, hogy lehetne finomabb.

Előzmény: Caipi (91889)
nagypapi51 Creative Commons License 2014.04.18 0 0 91890

...ugyebár volt nullás és rétesliszt...

majdnem jó: a nullás volt a rétes, a sima (finom) liszt a dupla nullás.

(A kalács nem ördöngös dolog, múlt héten is sütöttünk, és holnap is készül egy.)

 

Előzmény: joy (91885)
Caipi Creative Commons License 2014.04.18 0 0 91889

Pedig jól néz ki....

Előzmény: ZsuR (91887)
Caipi Creative Commons License 2014.04.18 0 0 91888

Hát nekem gőzöm nincs, miből készül(het) kalács. :)

Előzmény: Boszorka (91881)
ZsuR Creative Commons License 2014.04.18 0 0 91887

Itt az aldozati baranyom... felaldoztam Papus izlesenek... kar volt, neki sem izlett, nekem sem.  Hulyere sutottem, mert azt hitte, ha rozsaszin, nincs megsutve rendesen :((

 

Legkozelebb rozsaszinre sutom - vagy nem veszek.

ZsuR Creative Commons License 2014.04.18 0 0 91886

Cipot a cipoboltbol... mert a Vasedenye ugye... nyomna a butykot... :))

Előzmény: Boszorka (91881)
joy Creative Commons License 2014.04.18 0 0 91885

Mióta szüleim nem készítenek, nem ettem igazi foszlós kalácsot, sem valódi leveles töpörtyűs pogácsát.

Bár anno igen ócsárolták a bolti lisztet /ugyebár volt nullás és rétesliszt, oszt töröld szemed-szád/ de abból is mennyei kalács-kenyér készült.

Ami igazán hiányzik hozzá az nem más, mint a gyakorlat, türelem és kemény meló.

 

Én is csak akkor tudtam igazán jó kenyérkét sütni, amikor beleszórtam a gépbe minden hozzávalót, és az dagasztotta-kelesztette-sütötte helyettem hosszú órákon át.

Azután leálltunk vele, mert nagyon kerekített /pedig csak 85-90 dekásakat készített/, végül pár éve a motor megadta magát, így még ritka alkalmakkor sem készítem magam.

 

Inkább veszek naponta 4 zsömlét, vagy hétvégére fél kilónyi friss kenyeret a piacon. Kettőnknek bőven elég.

Ünnepre kalácsot szintén így, már meg is rendeltem holnap reggelre sósat is foszlósat is.

joy Creative Commons License 2014.04.18 0 0 91884

Minden esetre keleszteni nagyon...

:o)

Előzmény: nagypapi51 (91882)
joy Creative Commons License 2014.04.18 0 0 91883

Minden esetre boszorkányos dolog egy jó, foszlós kalács.

:o)

Előzmény: Boszorka (91881)
nagypapi51 Creative Commons License 2014.04.18 0 0 91882

Lehet, hogy a nők tudnak másból is?

Előzmény: Boszorka (91881)
Boszorka Creative Commons License 2014.04.18 0 0 91881

Ma olvastam egy női ujságban. "Kalács kelt tésztából" azóta is gondolkozom, hogy mi másból lehet a kalács.:-)

Előzmény: joy (91879)
nagypapi51 Creative Commons License 2014.04.18 0 0 91880

Az alap-lisztjeiken rajta van a szabványos minőség jelölés.

Keveréknél legalább az összetételt illene feltüntetni, nemkülönben ha  adalékot is tartalmaz.

Előzmény: joy (91879)
joy Creative Commons License 2014.04.17 0 0 91879

Sajnos, ha nincs a csomagoláson, hiba.

(Én sem találtam utalást se rá. :o(

 

Különbség kevés lehet a normál BL55, vagy BL 80-as liszthez képest.

 

Utána olvasva az "Extra finom" valószínűleg az őrlés finomabb, így könnyebben keverhető, és hamarabb nyílik meg a sikér előtt a massza.

 

A "Kelt tészta" -gondolom- több sikért tartalmaz. Ez lehet adalék, vagy drágább -nagyobb sikértartalmú- búzafajtából készült liszt.

/Sokat jelent, ha egy-egy malom nem hígítja olcsó takarmánybúzával lisztjét!/

 

A színük, finomságuk sok mindenről árulkodik! Érdemes összevetni a jelzéssel ellátottakkal.

 

Vagy nem.

Lehet, nem is konyhatrükk, csupán kereskedelmi...

:o)

 

Végül is nem a számok döntenek, hanem, Te mit készítesz belőlük. Ha betartod a kenyér-süti készítésének szabályait, alaposan -sok melóval és türelemmel- kidolgozod a tésztát, nem csalódsz.

(Mondom én a nagyarc, aki épp ezek hiánya miatt nem készítek kőtt tésztákat.)

nagypapi51 Creative Commons License 2014.04.17 0 0 91878

A süteményliszt talán a félfogósnak (BFF 55) felel meg, a kelt tésztással nem tudok mit kezdeni, sztem finom- és rétesliszt keveréke.

Előzmény: Re:barbara (91876)
ZsuR Creative Commons License 2014.04.17 0 0 91877

:))

Előzmény: sickamic (91872)
Re:barbara Creative Commons License 2014.04.17 0 0 91876

Sziasztok!

 

Tudna valaki segíteni, hogy vajon ezek a Nagyis lisztek milyen BL/BFF számot takarnak, vagy esetleg milyen lisztek keverékei? Sehol nem találok róluk ilyen jellegű infót.

 

http://nagyititka.hu/nagyi-titka-extra-finom-sutemenyliszt/

 

http://nagyititka.hu/kelt-teszta-sutemenyliszt/

 

 

joy Creative Commons License 2014.04.17 0 0 91875

*****

:o)

Előzmény: nagypapi51 (91874)
nagypapi51 Creative Commons License 2014.04.17 0 0 91874

...csak bosszantja a topikolvasót...

Ez legyen a legnagyobb bosszúsága az életben :)

Előzmény: H_G (91873)
H_G Creative Commons License 2014.04.17 0 0 91873

Nem kell itt ennyire óvatoskodni, csak bosszantja a topikolvasót. Jól ismert fórumozót senki sem fog reklámnicknek nézni 1-2 termék ajánlása miatt.

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!