Igazad lehet, mert nekem a liszthez annyi közöm volt, hogy elrohantam a boltba venni lisztet, vagy réteslisztet, ha anyu sütéshez készült.
Kalácskészítéskor annyi változott, hogy Apu már előző nap morgott - tudta, hogy jó sokáig kell fakanállal klopfolnia a tésztát, míg az hólyagos nem lett. Morogva, de csinálta, mert a kisült foszlós kalácsot imádta.
Ugyan ez volt az alapja a mákos-diós kalácsnak is, bár én már félméteresen is inkább a "bájglit" szerettem, mert annak több volt a tölteléke, mint a tésztája.
Tudom, már késő, de én egyben sülteket mindig vékony zsiradékon körbesütéssel indítom, utána kevés folyadékkal fedő alatt puhítom, és a végén rápirítok.
Innen a te sülted is csodásan néz ki.
Készíts hozzá mártást, hogy kapjon valahonnan az elvesztett nedvességéből.
/Tavaly megkínáltak kis nyárson sült ökörrel. Az első falat után tudtam, miért volt akkora az adakozó kedvük.../
Egyszer próbáltam. Finom lett de rengeteg macera. Arról már nem is beszélve, hogy csak frissen jó, ami azt jelenti, hogy aznap meg kell enni, ami ugye kész hízókúra.:-(
Különben sonkát csak friss kenyérrel eszem. A kalács nekem reggelire jó tejeskávéhoz.
Kisse??? :)) Kedves vagy. A helyes kifejezes taplo... :((
Papus eroskodott... engedtem neki, mert ha nem, soha nem hiszi el nekem. O nagyon nem kedveli a hust medium-rare/medium stadiumban. A sulthusnak szet kell omlania, villaval lehessen vagni. Van ami finom ugy, de van ami nem... Ez is egy nem. :((
Itt az aldozati baranyom... felaldoztam Papus izlesenek... kar volt, neki sem izlett, nekem sem. Hulyere sutottem, mert azt hitte, ha rozsaszin, nincs megsutve rendesen :((
Mióta szüleim nem készítenek, nem ettem igazi foszlós kalácsot, sem valódi leveles töpörtyűs pogácsát.
Bár anno igen ócsárolták a bolti lisztet /ugyebár volt nullás és rétesliszt, oszt töröld szemed-szád/ de abból is mennyei kalács-kenyér készült.
Ami igazán hiányzik hozzá az nem más, mint a gyakorlat, türelem és kemény meló.
Én is csak akkor tudtam igazán jó kenyérkét sütni, amikor beleszórtam a gépbe minden hozzávalót, és az dagasztotta-kelesztette-sütötte helyettem hosszú órákon át.
Azután leálltunk vele, mert nagyon kerekített /pedig csak 85-90 dekásakat készített/, végül pár éve a motor megadta magát, így még ritka alkalmakkor sem készítem magam.
Inkább veszek naponta 4 zsömlét, vagy hétvégére fél kilónyi friss kenyeret a piacon. Kettőnknek bőven elég.
Ünnepre kalácsot szintén így, már meg is rendeltem holnap reggelre sósat is foszlósat is.
Különbség kevés lehet a normál BL55, vagy BL 80-as liszthez képest.
Utána olvasva az "Extra finom" valószínűleg az őrlés finomabb, így könnyebben keverhető, és hamarabb nyílik meg a sikér előtt a massza.
A "Kelt tészta" -gondolom- több sikért tartalmaz. Ez lehet adalék, vagy drágább -nagyobb sikértartalmú- búzafajtából készült liszt.
/Sokat jelent, ha egy-egy malom nem hígítja olcsó takarmánybúzával lisztjét!/
A színük, finomságuk sok mindenről árulkodik! Érdemes összevetni a jelzéssel ellátottakkal.
Vagy nem.
Lehet, nem is konyhatrükk, csupán kereskedelmi...
:o)
Végül is nem a számok döntenek, hanem, Te mit készítesz belőlük. Ha betartod a kenyér-süti készítésének szabályait, alaposan -sok melóval és türelemmel- kidolgozod a tésztát, nem csalódsz.
(Mondom én a nagyarc, aki épp ezek hiánya miatt nem készítek kőtt tésztákat.)
Tudna valaki segíteni, hogy vajon ezek a Nagyis lisztek milyen BL/BFF számot takarnak, vagy esetleg milyen lisztek keverékei? Sehol nem találok róluk ilyen jellegű infót.