Keresés

Részletes keresés

Szamuráj Creative Commons License 2000.05.23 0 0 3940
De rég jártam erre.
Valaki felvilágosítana, hogy hol lehet jó kardot beszerezni kis hazánkban?
Shingitai Creative Commons License 2000.05.23 0 0 3939
Tisztelt mindenki!
Hozzászólás a judo vs. dzsúdó vitához. Valóban szimpatikusabb a judo irásmód, mivel minden szakmai szövegben (angol) ez fordul elő, de a magyar helyesírási elv az MTA-tól ezekben az esetekben az, hogy azoknál a nyelveknél, ahol az írás nem latin betükkel történik, ott a kiejtés a mérvadó. Lásd még Borisz Jelcin és nem Boris Yeltsin (pedig az angolok így irják )..:)
Wazull Creative Commons License 2000.05.23 0 0 3938
Jibiki,

Bocsi mar, hogy atmegyek fikazosba. Csak dolgozik bennem a kisordog, eloveszem regi vesszoparipamat, es megkerdeznem Toled: ugyan mar, mitol lesz valaki mester a judo-ban? Attol, hogy van neki nehany danja? Vagy attol, hogy edzeseket tart? Te magad is leirtad, hogy a judo "mesterek" valojaban edzok. Ezt en is igy gondolom. Amikor kissrac voltam, 8 evet judoztam. Most is mint nagyon kedves elmenynek tartom ha visszagondolok ra. Jo tarsasag volt, jo edzo. De nem mester. Japanban talan meg vannak judo mesterek, Europaban szerintem nincsenek. Errol talan Joruto tud majd tobbet irni, ha mar megunta a nyaralast...
A judo kivalo versenysport. Nagyon jo fizikai alapokat teremt a fiataloknak, de a "do"-t leszedetnem a nevebol, mert mar regen nem a muveszetrol szol. Ez lesz a "vegzete" azoknak a sportoknak, amik az olimpiak musorara kerulnek. Egy ido utan mar elveszik a belso tartalom, csak az olimpiai pontok, ermek (lehetoleg arany ugye...) vadaszata megy. Ugyan, csak meg kell nezni, milyen szep sportok lete kerult veszelybe az olimpian, es milyenek kerultek fel helyettuk. Mert ugye nemcsak a haboruhoz kell harom dolog...
Csak Jozsit nem ismerem szemelyesen, sajnos. Volt egy kozos ismerosunk, egy japan judo-edzo, Sudo Masahiro (5. dan), aki judo-t tanitott Magyarorszagon, es O is kulonosen sokra tartotta Csakot. Egy dolog azonban biztos szamomra: attol meg, hogy valaki kivalo versenyzo, nem biztos, hogy attol mesternek tekintendo. Talan miutan befejezte a versenyzest, es eltelt meg 20 ev...

Jibiki Creative Commons License 2000.05.23 0 0 3937
Manócz!
Kereste judost a topicon. Nincs, ezért szálltam
be.
Nekem is ez a bajom a judoval, ami Neked. Ez az én véleményem is.
Pedig nem csak a versenyzésről szól gyárilag.
Előzmény: Manócz (3931)
bout Creative Commons License 2000.05.23 0 0 3936
Nekem így mondták a "bennfentesek". Persze, többnyire nem acélból vannak ezek a kardok. Nincs élük, de a csicsa-micsa "lehetkapni" díszkardoknál annyival biztonságosabbak, hogy egy vágással nem repül le a markolatról a penge, mint ahogy azt néhány példánnyal már megtörtént. :-)
Azt nem is merem mondani, hogy a battodo-gyakorlásnak van olyan része, amikor összetekert gyékényt vágnak. És oda már kell éles penge is. Ráadásul, mivel legtöbben nem szívesen tartanak két fémkardot (vagyis inkább nincs rá pénzük), a iaito-jukat kiéleztetik (mondjuk azzal az ismerőssel, aki a kardot készítette), hogy tudjanak vele vágni is.

De tudod mit?
Te tudod jobban.

bout

Előzmény: hiryu (3933)
DLala Creative Commons License 2000.05.23 0 0 3935
Na és mik a Te gyenge pontjaid? :-)
Előzmény: Manócz (3931)
DLala Creative Commons License 2000.05.23 0 0 3934
Augusztus 11-tol a Balatonon 1 hét megfelel? Azért megnézem van-e elég hely.
Előzmény: Jibiki (3930)
hiryu Creative Commons License 2000.05.23 0 0 3933
Iado gyakorlókatanával? Nem nyert, de lehet kapni
cinkötvözet pengéjű fegyvert,ez jóval olcsóbb, +nem kell félni, hogy valaki majd ezzel fut ámokot.
OFF
Segítség! Holtudom megnézni az idei írásbeli felvételik eredményét?
ON
Manócz Creative Commons License 2000.05.23 0 0 3932
Ami kimaradt
Judo "mesterek": 1-2 dan, 3 hónapos edzői tanfolyam esetleg 1-2 érem, és nyílik az új iskola. Sajnos nagyon sok ilyennel találkoztam.

A DZSÚDÓ-t helyesen szerintem is így kellene írni, de lusta voltam annyit gépelni :-)))

Manócz Creative Commons License 2000.05.23 0 0 3931
Jibiki
Kerestél judost a topikon. Én 16 évig gyűrtem (Sarkadi János, Ipacs Laci, Kovács László stb mesterek alatt). Miért nem népszrű? Nekem az volt vele a bajom, hogy a judo a következőkből áll: verseny, verseny ,verseny, övvizsga, vers... , és a fejlődés, a tanulás elmarad. Edzés: szériadobás, erősítés, technika (elvétve), küzdelem. Pedig a judoban benne van minden, hogy akár belső stílusú harcművészet legyen, mint pl. az aikidó. Aztán elkezdtem kung-fuzni, és 2 edzés alatt többet tanultam az emberi test gyenge pontjairól, a stabil állásról, a helyes légzésről, gyorsaságfejlesztésről, az ellenfél szándékának megérzéséről és sok ilyen hasonló ALAPdologról, mint egész judopályafutásom alatt. Egyébként a judot bármelyik harcművészeti ág kiegészítőjeként tudom javasolni. Itt biztos megtanulsz esni, és nem jössz zavarba, ha valaki küzdelemben egyszercsak közel lép és megfog.
Jibiki Creative Commons License 2000.05.23 0 0 3930
S.O.S.!!!! S E G Í T S É G ! H E L P ! H I L F E ! JITA KYO EI!

Ki tud valami elfogadható edzőtábor lehetőséget 40-60 fő részére augusztus II. felében?

Fődhözragatt Creative Commons License 2000.05.23 0 0 3929
nemkell,
a vége már jó, az eleje még nem az igazi. :-)
Előzmény: nemkell (3924)
Fődhözragatt Creative Commons License 2000.05.23 0 0 3928
Bassman,
:-)
Előzmény: Bassman_ (3916)
Fődhözragatt Creative Commons License 2000.05.23 0 0 3927
bout,
én is gratulálok a vizsgádhoz.
Előzmény: bout (3909)
Jibiki Creative Commons License 2000.05.23 0 0 3926
GUA!
Írtam Neked, de nem reagáltál. Azért hoztam be a témát.
Előzmény: gua (3922)
Jibiki Creative Commons License 2000.05.23 0 0 3925
Bandi-T! Jó a meglátásod, hogy "Számomra a judo nem harcművészet, hanem sport." Ez egyik baj velünk!
A judo eredetileg harcművészet. Saját KATA-kal, tradicionális viselkedésnormákkal, közösségi szokásokkal stb.
Csak később lett küzdősport. Véleményem szerint ez ma a cselgáncs. Én így teszek különbséget. Legalábbis magyarországi viszonylatban. Sok külföldi országban valóban judo van. Franciaország például. Rendszeresen van KATAVERSENY, nem csak randori shiai. Persze nem beszélve Japánról, Kínáról, Koreáról.

Állami támogatottság: Nincs, illetve annyi mint nektek, mint minden szövetségnek. Talán más a gazdálkodási norma és forma!?. Mi is piszok rosszul állunk, de néha akad egy-két szponzor. Ez a rész viszont már marketing kérdés. Ezt az oldalát a szövetségeteknek kellene egy kicsit macerálni.

Csák József: Valóban újabb EB Ezüst. Csák 14 éve egyenletesen hozza a formáját. Óriási technikai alapok vannak. Ő az egyedüli akit példaképnek állíthatok! Az 5. Dant magasan megérdemli. Technikailag mélységi ismeretei vannak. Viszont tudok olyan éljudost, aki technikailag annyira képzett, hogy 3-ból kétszer nem ismeri fel a bokasöprét (deashi-barai)

Előzmény: Bandi-T (3910)
nemkell Creative Commons License 2000.05.23 0 0 3924
Látszik milyen "földhözragadt" a gondolkodásom! Bocs földhözragatt. Bár a sok hozzászólás miatt ez a lyavítás kicsit idelyétmúlt... (A boldokat csak Kijo Kedvéért tettem bele, a többiek észrevették volna...)

TLM én is ott leszek. Vörös rózsa lesz a kalapomba tűzve... Részemről mehet a barátkozás, úgyis szerettem volna már találkozni HZsolttal is...

n e m k e l l

Jibiki Creative Commons License 2000.05.23 0 0 3923
Köszönöm a hozzászólásokat és "megjegyzéseket". Valóban Tiszta Szégyen, hogy én vagyok a mester, és mégsem tudom, hogy miért nem téma a JUDO-ban a Judo, Bár vannak sejtéseim, de az még nagyobb szégyen lenne, ha igaz lenne. Nevezetesen, hogy nincsenek igazi mesterek, csak EDZŐK.

Egyébként valóban a HEPBURN - féle (latin betűs) átírási módot használjuk a japán nyelvben, melyet Hepburn angol szerzetes készített 1876-ban.
 Többféle írásmód volt használatban, azonban a HEPBURN - féle írásmódot a Japán Parlament 1958-ban hivatalos átírássá nyilvánította.
 A Nemzetközi Szabványügyi Hivatal döntése alapján használata a nemzetközi információs- és dokumentumrendszerben később kötelezővé tették.

 Ehhez képest teljességgel nem értem és nem étek egyet az MTA helyesírási állásfoglalásával, főként, hogy "Európa Felé Menetelünk." Olvastatok már olyan harcművészeti könyvet, amit az MTA szerint szerkesztettek? Katasztrófa! Kiböngészni nem lehet a japán szakmai szavakat! Háromszoros energia elolvasni.

 A japán nyelvről érdekességképpen, hogy más keleti nyelvekhez képest keményebb hangzású. Hanglejtése azonban viszonylag egyenletes, mint a magyar nyelvé. Nagyon lényeges a hangsúly, a rövid és hosszú szótagok megkülönböztetése a kiejtésben, mert ezek felcserélése legtöbbször jelentésváltozást okoz. Érdekességképpen ez a közismert szó: JUDO
 - tehát röviden ejtve, mindkét szótagot: j u d o -- ez a szó a szokásos leírással kiejtve, a japán nyelvben nem létezik . Nevét, judo-nak kell írni, de j ú d ó -nak kell ejteni, mert
 j u d ó -nak ejtve a jelentése = emésztés, míg
 j ú d o -ként egy kémiai elem a bárium neve
Megjegyzés más irányból feltett kérdésre: A Jibiki egyébként japán szó, kézikönyvet, szótárat jelent. Pl. Budo no Jibiki = Harcművészeti kézikönyv.

gua Creative Commons License 2000.05.23 0 0 3922
madjoe,
Ilyen nincs!!!!!! Eddig azt hittem, hogy csak én vagyok ilyen agyament az aikidosok között aki barlangász is. Nézegetem a BME dodzsó honlapját egyszer csak látom...HÁT TE IS FIAM BRUTUSZ?! Én 9 éve csinálom az MLBE-nél, és te kikkel jársz?
Mellesleg egyszer szervezhetnénk egy földalatti aikido tábort: egyfajta lelkierő tréningnek kitünő lenne. Apropó BME: egyik felfedező társam oda járt villanyosmérnöknek: László Robi. Na, jó igérem többet nem térek el a tárgytól. Ja: úgy látom a dodzsótok minden tekintetben igen aktív (forumos szempontból is).
G
Előzmény: madjoe (3915)
TLM Creative Commons License 2000.05.23 0 0 3921
Szerencsetlen modon a megszolitas lemaradt az elozo hozzaszolasom elejerol. Elnezest. A kerdesemet HZsoltnak inteztem.
Ha jonnek tobben a forumrol szombaton akkor akar egy szemelyes bemutatkozast is megejthetunk, amugy is erdekelne, hogy a becenevek mogott kik rejtoznek.Hacsak nem szandekozik mindenki megorizni az inkognitojat. :-)

Udv : TLM

TLM Creative Commons License 2000.05.23 0 0 3920

Kik jonnek?

Előzmény: Hzsolt (3918)
gua Creative Commons License 2000.05.23 0 0 3919
bout,
gratuláció a sikeres vizsgádhoz! (a honlapotok is király)

Wazzull,
azt nem tudom, hogy a Várszegi mester csuklója milyen illatot áraszt, én speciál a vastagságára gondoltam (egyébként jó poén volt: még több ilyet...)

madjoe,
kössz a kata-s infot!

dzsudó (szerintem is így irandó): mellesleg azért nem kerül szóba, mert gőzöm sincs róla ( még annyira sem mint az aikidoról). Hogy a dzsudósok miért nincsennek a fórumon arról őket kellene megkérdezni...

Előzmény: bout (3909)
Hzsolt Creative Commons License 2000.05.23 0 0 3918
TLM
Én ott leszek és ráadásul a ti táborotokban :)
Valószínüleg Czakó Laciékkal.

Hzsolt

TLM Creative Commons License 2000.05.23 0 0 3917
Ki az aki ott lesz szombaton a kecskemeti "budo" galan?
Bassman_ Creative Commons License 2000.05.22 0 0 3916
Fődhözragadt

Szójátszunk, szójátszunk?

V eszélyes,
I jesztő,
N áspángolást
G arantáló

C efetül
S ajdító
U tcai
N evelés

Előzmény: Fődhözragatt (3896)
madjoe Creative Commons License 2000.05.22 0 0 3915
Wazull Creative Commons License 2000.05.22 0 0 3914
bout,

Gratulalok.

Előzmény: bout (3909)
Wazull Creative Commons License 2000.05.22 0 0 3913
nemkell,

"Wazull,
erről a budó dologról igazán nem tehetek, csak néző leszek, mint Te. :)"

Bocsi, igy utolag kicsit fikazasnak tunhet, amit irtam. Hogy Budo vagy nem, azt konnyu eldonteni. Hzsolt-nak teljesen igaza volt, kis hazankban ez valahogy igy rogzult. A Budo-gala, az Budo-gala. Meg ha semmi koze sincs a Budo-hoz. Ez ellen mar nem lehet mit tenni...
Nezo? En? Meg soha sem voltam Budo-galan nezo. Csak ugy, hogy meghivtak bennunket es bemutatoztunk.
Hogy ezert en fizessek? (ahogy Joruto irna): Na, ne!!! :-)))))

Előzmény: nemkell (3898)
Wazull Creative Commons License 2000.05.22 0 0 3912
Bassman,

Miutan Te, mint a legilletekesebb megvalaszoltad, hogy mit is gyakorolsz, igy nekem mar nem kell(ene) semmit hozzafuznom. Csak ennyit kerdeznek: Ving Csun-t, a mukodot? :-)))

Előzmény: Bassman_ (3893)
Bandi-T Creative Commons License 2000.05.22 0 0 3911
Fődhözragatt,

Akkor most jól keresztbevertél. :) [nálunk mondják ezt arra, amikor az ellenféllel gyakorlatilag azonos időben indítasz el támadást, ami menet közben az ő támadását kitéríti és úgy talál be, így gyakorlatilag egy technika egyszerre védés/blokk és támadás is] És teljesen igazad is van (mondom, hogy betalál :) ).

Előzmény: Fődhözragatt (3908)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!