Keresés

Részletes keresés

madjoe Creative Commons License 2000.05.25 0 0 3967
Udv!

Bocs mindenkitol, elore, de szerintem tul hamar foglalunk allast mindenrol. Kicsit kisgyerekekre emlekeztet a trasasag, marpedig a kisgyerekek nagyon kegyetlenek a velemenyalkotasban (is). A legtobb judos olyan, amilyen, de ha mar valaki szoba all velunk, nem kene probalni elhajtani. Lehet, hogy rosszul latom, de ha egy klubba lemegyek es az elso nap laposra probalnak verni, nem megyek megint, addig OK, hogy minednki ki akar probalni, de lenyomni??? Haat vannak nem tul szimpi oldalai is a tarsasagnak. Pl. engem hatarozottan zavar a KiJo-zas. no, mind1.

Durvasag: neha oktato jellegu, neha barbar hulyeseg, fugg attol, ki, mikor s kivel szemben alkalmaza. Kaptam mar olyan szurast a hasamba joval (Jodo-n), hogy atszakitottam az oltozobe vezeto ajtot. Aikidon kaptam olyan varatlan yokoment (csak nyakra) hogy osszerogytam, amit pedig nem szoktam. Mindet olyan embertol, akit maig tisztelek es jo tanitonak tartok, es ugy hiszem, jonehany dolgot mar megtanultam ezekbol a leckekbol (es sokat meg nem). Nem mondom, hogy helyes volt az adott esetben az edzo viselkedese, de el tudok kepzelni olyan helyzetet, amikor igen. Speci az oadott esetben szerintem nem a legjobb modszerekkel folyik az oktatas (ismeros jart egy evig, szerette, de pont az ilyen esetek miatt otthagyta), de (csak, hogy aikidos peldanal maradjak) pl. varom a tippeket, miert is hivtak O'Sensei dojojat a pokol dojojanak a 30-as evekben. Ne itelkezzunk tudasunk felett.

Megegyszer bocsi, rossz hirek, rossz hangulat, lehet, hogy nem ennyire negativ a vilag, csak most az utcso otvenet vegigolvasva.

byte

madjoe

Előzmény: bout (3966)
bout Creative Commons License 2000.05.25 0 0 3966
Oké, akkor valószínüleg mi láttuk túl durvának a dolgot. Itt nem nagyon vannak gyerekek. Az átlagéletkor 19-24 év, elvétve akad egy-két 14-16 éves kissrác.
Egy barnaöves lány kivételével mindenkit egy-két találattal kifektetett, aztán tovább vert. Volt egy pont, amikor a szenvedő fél a fájdalomtól már bedühödött és ez erőt adott neki a küzdelemhez, de az edzőnek ez valahogy nem volt elég. Tovább nyúzta az embereket. És nagyjából mindegyik sántikálva ment haza az öltözőből.
A kedvence (ezt már más edzéseken is láttam, nagyon jól csinálja) egy fej fölé emelt rúgás, ami utána baltaként csap le és azt talál, amit ér. (Arc, koponya, orr, mell. Csak úgy fröcsögött a nyállal kevert vér mindenfelé.)

Az, hogy hány százalékos volt az erő, én nem tudtam kivenni.

Biztos, csak én vagyok túl puhány. :-)

bout

Előzmény: -tarkus (3964)
DLala Creative Commons License 2000.05.25 0 0 3965
Ehhez a szomorú dologhoz csak annyit tudok hozzátenni, ha valaki így próbálná "tanítani" a rábízott emberkéket, az egy percig sem lehetne nálunk edzo. Egy harcmuvészeti edzés az nem egyenlo a kommandós kiképzoközponttal.
Egyébként meg ugye még a versenyeredményeken is látszik, hogy nem ez a követendo út.
Ha ormesterkedni van kedved, menj a seregbe és ugráltasd meg rugdosd a HIVATÁSOS katonákat.
Egy edzo nem kattanhat be soha. Felelosséggel tartozik a tanítványaiért. Mindig tiszta fejjel kell dolgoznia. Bekattanós típusnak nem szabadna embereket adni a keze alá.
Előzmény: bout (3957)
-tarkus Creative Commons License 2000.05.25 0 0 3964
Sziasztok, PINGYI vagyok, csak a férjem ledarálta gépet, ott be volt állítva az automatikus jelszóbeállítás, és most a gép is elfeledte a jelszavamat, meg én is. Nem változtattam nevet, remélem a moderátor nagyon gyorsan megemilezi a jelszavamat és újra a saját nevemen írhatok.

bout
Igaz, Laja1-hez szóltál, de az ő edzője az én edzőm is, így a saját tapasztalataimat leírhatom. Az én edzőm nem ilyen. Mindent fokozatosan csinálunk. Mindig mondja, hogy milyen erővel szabad bevinni az ütéseket, rúgásokat, és ezt ő sem lépi túl velünk szemben. Ez úgy működik, hogy küzdelem vagy féjdalomtűrés előtt bemondja, hogy negyed erővel, fél erővel, hetven százalék erővel szabad dolgozni. Igyekszik nagyjából egyforma párokat összehozni, de sokszor nálunk is van forgás, amikor összekerülhetünk nálunk erősebb vagy technikailag jobb ellenféllel. A másik fele a dolognak, nálunk azt is megtanítják, hogy mit kell tenni ahhoz, hogy ne nagyon fájjon a combos, abba bele kell dőlni, de még jobb ha ki tudom védeni, esetleg oldara lépek. Ha csak úgy állok és megrúgnak, naná hogy fáj. Ugyanez a helyzet, ha hasra ütnek vagy rúgnak. Ha nem fújom ki, tartom benn a levegőt, nem feszítek, az nagyon fáj. Tehát amellet, hogy az általad említett edzésen szerintem túlzásokba esett az edző, nem készítette fel a tanítváníait a küzdelem közben elszenvedhető fájdalmakra. Nem mondok ítéletet az edző felett, mert nem láttam mi történt, és lehet hogy a kívülálló számára durvábbnak nézett ki a dolog, mint amilyen. Bár a földön tovább rugdosni valakit? Nálunk is előfordul, hogy bénázunk, és betalál a combos, vagy más, de olyankor az edző odamegy, ha gyerekről van szó, akkor nagyon is gyengéden, vígasztalóan és megmutatja, mit kell tenni hogy nefájjon, megmasszírozza, stb. Tehát ilyen mértékű elvakultságot én nem tapasztalok.

Fődhözragatt Creative Commons License 2000.05.25 0 0 3963
mami nyanya,

Nem maradt ki semmi, a 3952-es hozzászólásra reagáltam, ami, úgy mellékesen, éppen a Te hozzászólásod előtt van. :-)

Bocs, ha nem tudok mindig gyorsan válaszolni, de csak most értem vissza a vizsgáztatásból. Az sem sokkal jobb, mint vizsgázni. Brrr... :-(

Az e-mail-edre is válaszolok, amint levegőhöz jutok, de most éppen azt sem tudom, hová kapjak. (De azért itt locsogok, ahelyett, hogy dolgoznék.)

Előzmény: mami nyanya (3961)
mami nyanya Creative Commons License 2000.05.25 0 0 3962
bout

Bennem rossz gondolatokat keltene, és valószinűleg elmennék az ilyen mestertől. A gyerekeket az iskolában sem terrorral nevelik, hanem fegyelemmel. A jó tanár a kettő között tud különbséget tenni. Van amikor szükség van egy kis erőszakra, mert mindenkihez egy kicsit másképp vezet az út, de csak bizonyos határokon belül. Persze vannak mazohisták...:))

Előzmény: Sumo (3959)
mami nyanya Creative Commons License 2000.05.25 0 0 3961
Fődhozragatt

Kimaradt a Harcművészeti Fórum valamiből, vagy én maradtam le?
Kérlek válaszolj.

mami nyanya

Előzmény: Fődhözragatt (3960)
Fődhözragatt Creative Commons License 2000.05.25 0 0 3960
Jibiki,
Örülök, hogy így gondolod, és akkor a szurkálódásom is tárgytalan. :-)
Magam is tanítok (ha nem is harcművészetet), és magam is végigbukdácsoltam/bukdácsolom a buktatókat. Én is elkövettem/elkövetek hibákat. De meggyőződésem, hogy ezek korrigálhatók, és úgy válhatunk igazán alkalmassá a feladatunkra, ha állandóan "gyomláljuk" a hibáinkat. A tanítóknak is szüntelenül fejlődniük kell. Őszintén örülök, hogy mégis csak egyetértünk. Csak néha hibázunk. Te is, én is, mindannyian.
Előzmény: Jibiki (3955)
Sumo Creative Commons License 2000.05.25 0 0 3959
cafoljatok meg, ha tudtok, de szerintem ez csak leblokkolast okoz a tanitvanyokban, nem pedig fejlodest...
igaz, lehetnek olyan kivetelek, akik ettol is fejlodnek. kar ertuk :(
Előzmény: Sumo (3958)
Sumo Creative Commons License 2000.05.25 0 0 3958
laja a legmelyebb tisztelettel veled es smmel szemben:

ezt nem birom elviselni a kyoban. ugyan a te altalad tartott edzesekrol nem tudom, hogy hogy folynak, de mashonnan eddig mindig csak ilyen es ehhez hasonlo torteneteket hallottam a kyo edzesekrol.

mi van akkor, ha valaki nem azert jar edzeni, hogy versenyt nyerjen??

Előzmény: bout (3957)
bout Creative Commons License 2000.05.25 0 0 3957
Laja1, remélem itt vagy valahol.
Te kyo-zol és nekem ezzel kapcsolatban lenne kérdésem.

A BME-n, ahol hetente kétszer edzek, velünk párhuzamosan van kyo edzés. Az egyik oktató tegnap tartott egy edzést, aminek egyik része abból állt, hogy páros, rövid kumitéket csináltak kb. háromnegyedórán keresztül. Mindenki volt nagyjából mindenkivel. Az edző is beszállt.
Az edzésen sok kezdő, meg lány van. Amikor valaki vele került össze, (látszólag nemre, tudásra, termetre való tekintet nélkül) elkezdte szanaszét rugdosni, majd amikor valaki (egy kivételével mindenki) mondjuk néhány combostól a földre rogyott, vagy egy mellkasra kapott ütéstől levegőért kapkodva a földön fetrengett "Küzdjél!" felkiáltással tovább rugdosta a földön.
Edzés után kérdeztük a lányokat, hogy ez mindig így megy-e? A válasz: "Néha bekattan, már próbáltak vele beszélni, de általában elhárítja a dolgot azzal, hogy 'Szokni kell'." Elvileg arra akarja felkészíteni őket, hogy versenyen, meg úgy általában bírják az ütéseket. Ennek megvan az eredménye, hiszen az egyik lány állítólag valami EB-n, vagy hasonló versenyen hatodik lett, de a gond az, hogy legtöbbször technikai KO-val kapnak ki a klubtagok, mert nem a gyors technikás dolgokhoz, hanem a mackós, kemény stílushoz vannak szokva.

Kérdésem: Ez máshol is így van a kyo-ban? Én sajnos ezen a mesteren kívül csak egy-két - ugyancsak ehhez a klubhoz tartozó - fekete öves kyo-st láttam, de ők termetre és mozgásra is gyorsabbak, technikásabbak voltak, de azért jó erősek is.
Ha ez egy általános és elfogadott dolog, akkor bocs, képes vagyok én is elfogadni. De érdekel, hogy ez a kyo-ra jellemző edzésmódszer-e, vagy csak egy agresszívebb ember próbálkozása arra, hogy levezesse a felgyülemlett feszültségét?

bout

mami nyanya Creative Commons License 2000.05.25 0 0 3956
Kedves Fődhozragatt!

Kicsit keményen fogalmaztál... viszont igazad van. És mivel Jibiki sem akart magyarázkodni, Nekem sincs kedvem hozzá. De arra gondoltam, hátha csak szerette volna megosztani, milyen gondjai vannak, és hátha az első gyanús gondolatok után veszi a fáradtságot és elmagyarázza annak a gyereknek, hogy miről is van szó. Én hiszem, hogy az emberek alapvetően nem lusták stb. stb., ha már rászánják az idejüket valamire. Márpedig ha valaki tanitani adja a fejét /erősits meg, ha nem igy van/ nem egy túl könnyű, de szép szakmát választott. Remélem Jibiki azt is megosztod velünk, hogy mégis milyen gondolatok születtek benned egy kis lehurrogás után...

más:
Mások lettek mostanában az edzések. Több a harchoz közeli gyakorlat. Új katát is tanulok /nagyon nem megy/. És végre kezdem élvezni. :)

mami nyanya

Előzmény: Fődhözragatt (3952)
Jibiki Creative Commons License 2000.05.24 0 0 3955
Fődhözragatt!
Tökéletesen igazad van. Egy mesternek még gondolni sem szabadna ilyet. Őszintén mondom.
Bár nem biztos, hogy a gondolatok miatt sülyedt el a judo.
Nyílván gondolod, hogy nálam is a magyarázat kovetkezik utána és igyekszem ezeket eltitkolni.
Előzmény: Fődhözragatt (3952)
Wazull Creative Commons License 2000.05.24 0 0 3954
Jibiki,

"Wazull!
Egyről beszélünk! Azt azért megjegyzem, hogy a "DO" jelentése nem "MŰVÉSZET", hanem "ÚT". Egy szellemi út. Ha "nincs szellemi út", akkor az a "technikák végrehajtásának művészete" a JITSU (vagy jutsu - hangtani hasonulás kérdése!)"
Igen, egyrol beszelunk. NEM tudok japanul, de arrol mar hallottam, hogy tobbfele olvasata es jelentese lehet a japan szavaknak. Ezert talan a "do" egyarant jelenthet "muveszet"-et meg az "ut"-at is. Meg meg ki tudja mit...

Előzmény: Jibiki (3947)
hiryu Creative Commons License 2000.05.24 0 0 3953
Stimmt. A pont Fődhözragatt-é.
/Honnét tudná, ha nem magyarázzák el neki. Általában többször, mert először ugyis elfelejteni. Én se voltam mindig ilyen okos.:-)/
Ez kb sportvonal- csak a tehetséggel foglalkozni.
Tehetséges gyereket tanítani nem kunszt...

Ui.: Az is-t nem is kellett volna zárójelbe tenni.

Asszem ez megint hiryus volt.

Előzmény: Fődhözragatt (3952)
Fődhözragatt Creative Commons License 2000.05.24 0 0 3952
Jibiki

"Ilyenek mondanak, hogy: "Sensei miért kell a KIAI, az olyan ciki!?" Hű, de hülye vagy fiam, mondd meg anyádnak, hogy apdételje otthon a gyári beállításokat, mert ez a szoftver megborult a fejedben" Gondolom én erre, de nem mondhatom!"

Már megbocsáss, de miért nem magyarázod el neki, ha nem érti? Nem ez (is) a mester dolga?

És miért hülyézed le és emlegeted az anyját magadban annak a tanítványodnak, aki nem ért valamit, vagy érti ugyan, de nem tetszik neki, mert távol áll a mentalitásától? Szerinted ez mesterhez méltó gondolkodás (még ha nem is mondod ki hangosan, amit gondolsz)?

Engem is mindig nagyon zavart a japán harcművészeti stílusokban, hogy bunyó közben kiai-oznom kell(ene). Borzasztóan távol áll a mentalitásomtól, csakúgy, mint az összes többi (részben általad is említett) japán külsőség, de ettől még nem érzem magam hülyének. Szerencsére az utóbbi időben egy olyan harcművészetet (tradicionális Wing Chun kungfu-t) tanulok, ahol nem létezik kiai, és minden egyéb szempontból is tökéletesen megfelel a mentalitásomnak. Esetleg elmondhatnád a tanítványaidnak, hogy vannak olyan harcművészetek, ahol egészen mások a szokások, nincs kaiai, mokuso, stb., és ha hozzájuk az áll közelebb, akkor próbálják ki azt. Ahogyan az én volt kyokushin karate mesterem segítette tanácsaival útkeresésemet, hogg ne forduljak el a harcművészettől csak azért, mert történetesen nem az való nekem, amit ő tanít. Szerintem egy igazi mester így viselkedik, és nem hülyéz, nem anyáz, még magában sem.

Úgy látszik, a judo tényleg nagyon mélyre süllyedt, ha ott így gondolkodnak a "mesterek".

Előzmény: Jibiki (3951)
Jibiki Creative Commons License 2000.05.24 0 0 3951
GUA!
Ez érdekes, amit írsz. Kano annak idején szintén elment tanulni Funakoshihoz és Ueshibához. Nagy hatással voltak rá és nagyot segített a technikák pontosításán Kanonak. Ő ezeket a Nagymestereket nagyon-nagyra becsülte. Minoruról egyébként hallottam, hogy a budoszövetségben nagy márkanév. Én is szeretem a stílust.
Különben, hogy mit teszek a DO-ért, mint mester? Ehhez annyit feltétlen kell tudnod, hogy amikor én elkezdetem igazán judot tanulni (ekkor már 7 év eltelt), akkor a mesterem azt mondta. "Ha judozni akarsz, akkor először meg kell tanulnod az aikido legalapjait. Meg kell tanulnod járni, fordulni, és meg kell tanulnod az erő és ez által a kivitelezett dobások irányainak az ösztönös megérzését. De főként meg kell tanulnod a KI-t elsajátítani és használni." Addig egy dobást nem tanított. Nos ez az egyik, amit én is követek, de kevesen tudják, hogy alapjában Kano is ezt tette, mert Ueshiba annyira nagy hatással volt rá.
A KI-t ma egyébként egyre nehezebb megtanítani. Korábban könnyebben ment. Ma már egész más a született vagy inkább szerzett mentalitás. Még arra is nagy energia rávezetni őket, hogy miért kell a mokuso, sukashi, setsusoku, nemhogy a KI. Ilyenek mondanak, hogy: "Sensei miért kell a KIAI, az olyan ciki!?"
Hű, de hülye vagy fiam, mondd meg anyádnak, hogy apdételje otthon a gyári beállításokat, mert ez a szoftver megborult a fejedben" Gondolom én erre, de nem mondhatom!
Biztosan a Ti Mestereitek is átélnek egy-két ilyen szitut, még ha nem is érzitek. Nektek is van biztos egy rakás olyan társatok a dojoban, aki az ilyen jellegű gyakorlatokra el kezd "fikázni", ahogy Wazull írta. (Nagyon tetszik a kifejezés!)
Előzmény: gua (3946)
bout Creative Commons License 2000.05.24 0 0 3950
És tetszett neki az órád? :-)

bout

Előzmény: stempi (3948)
mami nyanya Creative Commons License 2000.05.24 0 0 3949
stempi

ugyan már, mindig csak az előitéletek ... :))))

Előzmény: stempi (3948)
stempi Creative Commons License 2000.05.24 0 0 3948
Sziasztok!

Egy kisse elsodrottam az utobbi hetekben.
Kepzeljetek mi tortent velem a tegnap: epen delet harangozik a Szechenyi teren a varoshaza harangja, mikor megallit egy "kissebbsegi" es megkerdezi mennyi az ido. Annyira megdobbentett, hogy megneztem az oramat es megmondtam a pontos idot :))!
stempi

Jibiki Creative Commons License 2000.05.24 0 0 3947
Wazull!
Egyről beszélünk! Azt azért megjegyzem, hogy a "DO" jelentése nem "MŰVÉSZET", hanem "ÚT". Egy szellemi út. Ha "nincs szellemi út", akkor az a "technikák végrehajtásának művészete" a JITSU (vagy jutsu - hangtani hasonulás kérdése!) Ebből fakadóan az az én véleményem is, hogy ma a judoként nevezett versenysport az a cselgáncs, mert valóban - ahogy írod - csak az érmekért folyik a görcsölés és semmi köze a judohoz.
Vagyunk azért, akik ezen sikertelenül bár, de próbálnak változtatni, vagy legalább is azt elérni, hogy a szövetségben ne kapjanak legalább megaláztatást azért, mert a tradicionális utat követik.
SUDO MASAHIROt személyesen ismerem én is. Nagyon jó kapcsolatban vagyunk még ma is. Igazi MESTER! Hangtalan, kevés beszéd, lenyűgöző egyéniség, nagy tudás, akit imádtak a magyar tanítványai a Dr. Csík Ferenc DSE-ben.
Azután itt volt még a Testnevelési Egyetemen Kitai Tetsuaki, aki összeállította a magyaroknak, Dr. Galla Ferenccel (7.Dan) az új övvizsgáztatási rendszert, elkészítette az övvizsga videokazettát. Elvetették. Mondván: "Masahiro és Tetsuaki nem ért a cselgáncshoz" (Szó szerint elhangzott) Hát ahhoz valóban nem! Az új övvizsga rendszerben meg, amit összehoztak, van egy rakás technikai, pedagógiai és didaktikai melléfogás. Néhány év után a Dan Kollégium is rájött.
Előzmény: Wazull (3938)
gua Creative Commons License 2000.05.24 0 0 3946
Jibiki,
ha, te dzsudó-budo-t mívelsz akkor minden elismerésem. Azért szerintem egy hatékony küzdősportba (szerintem a dzsudó az) még mindig egyszerűbb visszahozni a harcművészeti jelleget (mármint konkrétan 1-1 dodzsóban, nem általánosan), mint egy formálissá vált harcművészetbe a hatékonyságot. Az aikidofaq honlapon egyébként ha jól emlékszem van 3 db példaértékű mpeg bejátszás: Kano meg vmelyik régi 10.danos. Nagyonszép amit csinálnak! Valahol azt olvastam, hogy a dzsudó előtt volt egy budosabb verzió a dzsiudó. A "Magyar Budoban" is találkoztam már ilyen elnevezéssel, de inkább mesterséges újra élesztének tünik a dolog (pl. dzsiudzsicu mestereket hívnak meg stb.)Ja! Van egy aikido mester Mocsizuki Minoru, aki már 94 éves, de egyaránt tanítványa volt Kanonak, Funakoshinak, Uesibának! A stílusa a joszeikan keveri a 3 stílust: de igazi budo szellemiséggel! Azért megnézném az öreget, hogy mit alakít vki aki már 1920-ban shodan volt dzsudóból. Te, mint mester egyébként konkrétan hogyan törekszel az edzés közben, hogy harcművészeti szemléletet adjál át...mert ezek szerint törekszel rá! Kiváncsi vagyok.
G
Előzmény: Jibiki (3937)
Fődhözragatt Creative Commons License 2000.05.24 0 0 3945
Ha érdekel valakit a Chen Tai Chi (Csen Taj Csi), a mi klubunkban most indul új kezdő csoport, most lehet beszállni. Részletek a 3833. sz. hozzászólásomban.

Érdekes volt a tegnapi edzésünk: közösen melegítettünk be a tajcsisokkal, amire korábban nem volt példa. Először megcsináltuk a szokásos vingcsunos bemelegítő gimnasztikánkat (a legrövidebb változatban), utána pedig a tajcsisok "bemelegítő" csikung gyakorlatsorát. Érdekes volt. Aztán persze külön-külön folytattuk az edzést.

Tegnap csináltatták először velem is egy lábon állva a Sil Lim Tao formagyakorlatot (a Wing Chun kezdő formája, az állás felvételétől eltekintve lépések nélkül, kizárólag kézmozdulatokból áll). Hát, mit mondjak, inkább részeg kungfuhoz hasonlított, ahogy dülöngéltem. (Csupa tükör az egyik fal, így jól láthattam szánalmas vergődésemet.) Azzal vígasztaltak, hogy magasabb szinten lesz ez még cölöpökön állva is...

bout Creative Commons License 2000.05.24 0 0 3944
Ja igen! A bemutató a Puskás tornatermében szombaton, 13:30-kor kezdődik. Azt nem tudom, hogy mi mikor jövünk pontosan, de majd ott kiderül. És egyébként is: érdemes lesz megnézni a többi csoport bemutatóját is! :-)

bout

Előzmény: druss42 (3942)
bout Creative Commons License 2000.05.24 0 0 3943
Járok a BME-re Rékai Gábor edzéseire (anyaklub) és a Spartacus-ba Molnár Jánoshoz (HBSE). Gyakorlatilag a HBSE Aikido szakágának leányválallata vagyunk. :-)
Esetleg közelíthetnénk a tudásunkat. Megírnád ide, vagy magánba, hogy ki is a barátnőd?
És hogy tetszett neki a vizsga? Laikustól még nem is hallottam véleményt.

Más. Ezt e-mail-ben kaptam:
TABÁN MOZI
(Bp., 1016 Krisztina krt. 87-89.; tel: 356-8162, email: taban@mail.datanet.hu)
Szamuráj filmklub (V.29-31)
A HÉT SZAMURÁJ (Kurosawa Akira, 1954) 29-én 8
SZELLEMKUTYA (Jim Jarmusch, 1999) 30-án 6
SZAMURÁJHŰSÉG (Imai Tadashi, 1963) 30-án 8
HARAKIRI (Kobayasi Masaki, 1962) 31-én 6
TESTŐR (Kurosawa Akira, 1961) 31-én n9

A bérletek ára két előadásra 300 Ft, öt előadásra: 400 Ft, 9 előadásra: 630 Ft. A bérletet egyszerre többen is felhasználhatják.

bout

Előzmény: druss42 (3942)
druss42 Creative Commons License 2000.05.24 0 0 3942
sziasztok

bout

Gratulalok en is. Na es kozbe kideritettem .En ertettem felre amit a baratnom mondott.Amit leirtam azt o 2 kyu-s vizsgara mondta ,csak rosszul emlekeztem .A masik , hogy a ket 1 kyu ra vizsgazot mar latasbol ismerte , de mivel azt mondtam neki , hogy te a spartacusba jarsz , azt hitte nem vagy ott mert , nem bme-st keresett :)
Szoval van sok kozos ismerosotok :)Meg talan mar beszeltel is vele.

A puskasos(ismeros hely, oda jartam :)) bemutato , szombat vagy vasarnap lesz ?

druss42

Wazull Creative Commons License 2000.05.24 0 0 3941
Szamuraj,

Kardot? Milyet? Milyen celra? Mennyiert?
A neten talaltam par jo helyet, ahol nem tul dragan arulnak kardot. Nem tul gyakorlott kezben sem okoz serulest senkinek:
http://www.epinions.com/kifm-Action_Figures-Star_Wars-Electronic_Lightsaber_-_Darth_Vader

http://www.etoys.co.uk/toy/g/product/180/07/58/1.shtml

Egy masik helyen instrukciokat is talalni, hogyan epitsunk magunknak egyet:
http://www.wordsmithdigital.com/saber/

Wazull, a genya. ;-)))

Előzmény: Szamuráj (3940)
Szamuráj Creative Commons License 2000.05.23 0 0 3940
De rég jártam erre.
Valaki felvilágosítana, hogy hol lehet jó kardot beszerezni kis hazánkban?
Shingitai Creative Commons License 2000.05.23 0 0 3939
Tisztelt mindenki!
Hozzászólás a judo vs. dzsúdó vitához. Valóban szimpatikusabb a judo irásmód, mivel minden szakmai szövegben (angol) ez fordul elő, de a magyar helyesírási elv az MTA-tól ezekben az esetekben az, hogy azoknál a nyelveknél, ahol az írás nem latin betükkel történik, ott a kiejtés a mérvadó. Lásd még Borisz Jelcin és nem Boris Yeltsin (pedig az angolok így irják )..:)
Wazull Creative Commons License 2000.05.23 0 0 3938
Jibiki,

Bocsi mar, hogy atmegyek fikazosba. Csak dolgozik bennem a kisordog, eloveszem regi vesszoparipamat, es megkerdeznem Toled: ugyan mar, mitol lesz valaki mester a judo-ban? Attol, hogy van neki nehany danja? Vagy attol, hogy edzeseket tart? Te magad is leirtad, hogy a judo "mesterek" valojaban edzok. Ezt en is igy gondolom. Amikor kissrac voltam, 8 evet judoztam. Most is mint nagyon kedves elmenynek tartom ha visszagondolok ra. Jo tarsasag volt, jo edzo. De nem mester. Japanban talan meg vannak judo mesterek, Europaban szerintem nincsenek. Errol talan Joruto tud majd tobbet irni, ha mar megunta a nyaralast...
A judo kivalo versenysport. Nagyon jo fizikai alapokat teremt a fiataloknak, de a "do"-t leszedetnem a nevebol, mert mar regen nem a muveszetrol szol. Ez lesz a "vegzete" azoknak a sportoknak, amik az olimpiak musorara kerulnek. Egy ido utan mar elveszik a belso tartalom, csak az olimpiai pontok, ermek (lehetoleg arany ugye...) vadaszata megy. Ugyan, csak meg kell nezni, milyen szep sportok lete kerult veszelybe az olimpian, es milyenek kerultek fel helyettuk. Mert ugye nemcsak a haboruhoz kell harom dolog...
Csak Jozsit nem ismerem szemelyesen, sajnos. Volt egy kozos ismerosunk, egy japan judo-edzo, Sudo Masahiro (5. dan), aki judo-t tanitott Magyarorszagon, es O is kulonosen sokra tartotta Csakot. Egy dolog azonban biztos szamomra: attol meg, hogy valaki kivalo versenyzo, nem biztos, hogy attol mesternek tekintendo. Talan miutan befejezte a versenyzest, es eltelt meg 20 ev...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!