Keresés

Részletes keresés

lilapereszke Creative Commons License 2011.01.02 0 0 73730

Szerintem az Amanita ovoidea (nagy galóca)

 

Előzmény: goliware (73662)
Smotlachy professzor Creative Commons License 2011.01.02 0 0 73729

Hát igen, az biztosan jobban megy neki, mint a magyar.

Előzmény: lilapereszke (73726)
vica46 Creative Commons License 2011.01.02 0 0 73728

Ma nem vagyok formában, szép estét .

Előzmény: lilapereszke (73726)
rovirágomba Creative Commons License 2011.01.02 0 0 73727

Elég, ha csak a galócák (Amanita nemz.) közt keresgélsz; hogy terem-e az A. verna (amelyhez eléggé hasonlít) Spanyolországban, nem tudom. A lemezek minden valószínűség szerint fehárek. Üdv.: Galócza

Előzmény: goliware (73662)
lilapereszke Creative Commons License 2011.01.02 0 0 73726

Vica!

Éppen ezt próbáljuk megcáfolni az idegen nyelvű honlapokkal! A magyar honlapok egymástól veszik át a hülyeséget.

Előzmény: vica46 (73724)
lilapereszke Creative Commons License 2011.01.02 0 0 73725

Ette, 80 éves is elmúlt amikor meghalt, ez volt az eredeti bejegyzés lényege...

Előzmény: mángorló (73721)
vica46 Creative Commons License 2011.01.02 0 0 73724

A Wikipédia is azt irja hogy a vad fajta mérgező

Előzmény: mángorló (73721)
Tendrei Creative Commons License 2011.01.02 0 0 73723

Sokat gondolkodok mostanában ilyen kérdéseken. Az a kép alakul ki bennem, hogy egy-egy mutáció bekövetkezésekor több gén is módosul. Ha egy igen hasznos tulajdonságot jelentő gén beválik, akkor a mutációt kísérő további jelenségek is öröklődnek, pedig ezek  közömbösek.

 

Ezért nem szabad minden egyes tulajdonságot mindig önállóan kezelni. Lehet, hogy csak "melléktermék". Az utóbbi időben elszaladtak szerintem a "vulgármaterialista" értelmezések, amik mindig, minden tényezőre találnak valami logikus és ésszerű: "működő"magyarázatot. Pedig, nem biztos, hogy van!

 

Előzmény: magyar bucó (73712)
mángorló Creative Commons License 2011.01.02 0 0 73722

nagyon várom már mi lesz a tomatillókkal. egészen különleges növényeket sikerült beszereznem, már alig várom a február végét

Előzmény: balagan_ (73703)
mángorló Creative Commons License 2011.01.02 0 0 73721

és a végén még az is lehet, hogy a mi zsidócseresznyénk is ugyanúgy ehető, mint a többi? a néhai gombász ette is? nézem itt a guglin az oldalakat és csomó helyen írják hogy ehető. de az is biztos hogy nem én leszek, aki önmagán kipróbálva nagy tudományos felfedezést tesz

Előzmény: lilapereszke (73716)
lilapereszke Creative Commons License 2011.01.02 0 0 73720

Na, megyek aludni, hiába a szilveszter miatt még mindig....

részletes burok= részleges burok (nem részeges burok :-))

Előzmény: lilapereszke (73718)
Smotlachy professzor Creative Commons License 2011.01.02 0 0 73719

De van. Ha például a vesszőt a "space" után tesszük, az semmire sem jó...

Előzmény: vica46 (73710)
lilapereszke Creative Commons License 2011.01.02 0 0 73718

A gombának ez teljesen közömbös...

A gombáknak a teljes illetve részletes burok nem közömbös.

Védelmi szerepe van!!

Előzmény: magyar bucó (73712)
lilapereszke Creative Commons License 2011.01.02 0 0 73717

Néhány javítás az előző hozzászólásomban: 

edibel= edible

Igen, én is olvasom, hogy a mindegyik zsidócseresznye éretlenül ehető  mérgező...

 

Előzmény: lilapereszke (73716)
lilapereszke Creative Commons License 2011.01.02 0 0 73716

És a vadon termő fogyasztásáról szóló hírt akkor miképp értékeljük?

Kedves Vizus!

Igen, az eredeti kérdésből levonható egyik következtetésre senki nem adott választ.

Talán többen ismerik néhai Kelemen Géza bácsit a TIT-ből és a Mikológiai Társaságból, aki ajánlotta a vadon termő zsidócseresznye fogyasztását nekem, mikor láttam a saját szememmel!, hogy a túráimon gyűjti, sőt a lányával még rendszeres gyüjtő túrát is tettek.

Senki nem győzött meg, hogy miért mérgező a vadon termő és miért nem a termesztett még most sem.

Aztán rákerestem az Interneten és azt olvasom, hogy ehető ?!!

Physalis alkekengi vadon termő zsidócseresznye (edibel = ehető)

Igen, én is olvasom, hogy a mindegyik zsidócseresznye termése éretlenül ehető, az is meglehet, hogy ez a hazánkban őshonos vadvirág termése is éretlenül okozott mérgezést, és az egyik könyv a másikból vette át a hibásan elterjedt információt. Az is meglehet, hogy a vadon termőt lekvárnak megfőzve elbomlott benne a méreganyag. Ennek ellenére nem fogom megenni, sőt másoknak sem ajánlom, csak úgy eszembe jutott Abu képéről a máig számomra meg nem magyarázott kérdés.

Előzmény: vizus (73657)
Tendrei Creative Commons License 2011.01.02 0 0 73715

Ezer örömmel!

 

Vargánya szárítmányt beáztatom (fél befőttes üvegnyi).

Erőleves/csirkehúsleves alaplét elkészítem (csak kb. 2 dl-t használok).

Úgy 30 dkg bolti, friss csiperkét vékonyra szeletelek, az üvegesre pirított hagymány fonnyasztani kezdem.

Pár perc múlva folyamatosan adagolom alá az alaplevet és az áztatólét, abban az ütemben, ahogy elforrja magát.

Hamarosan hozzá keverem a vargányát, majd az apróra vágott petrezselyem zöldjét.

Sózom, (fehér) borsozom.

2 dl tejszínnel elkeverem, megroggyantom.

Keményítővel besűrítem.

 

Elkészítési idő (áztatást, alaplevet nem számítva): 15 perc.

Valójában a csiperke adja a "törzsét", a vargánya (+ az áztatólé) az ízét...

 

Amire vigyázni kell: mindig legyen alatta alaplé+ áztatólé, de ne túl sok.

A keményítőt először (egy kanállal) hideg vízzel keverem el  és folyamatosan adagolom a forró ételhez.

 

Ma csirkecomb filé köreteként ettük. A filézett csikrecombot  félbe vágott "kárpia" paprikákra terítem, ízlés szerint fűszerezem, aztán mehet a sütőbe...

Amire vigyázni kell: a sütésnél legyen a hús alatt egy kis víz.

 

Mindemellet currís rizst tálaltam: a megfőzött rizshez vajat keverek (krémeseb lesz az állaga) egy kevés curryt és pár csepp citromelevet. Finom és szép a színe...

 

 

 

Előzmény: homerx (73673)
gombaszaglász Creative Commons License 2011.01.02 0 0 73714

"Én ugy gondolom valószinüleg azért ,mert a szél kiszáritja a kalap bőrét, és utána a harmattól ,viztől el kezd hirtelen nőni ,de a kalap bőre már nem rugalmas és felreped .Talán ezért."

 

 

A felrepedező kalapbőr a gombafajok többségénél a kedvezőtlen időjárási körülményekre, pl. erős szélre vagy a nedvesség hiányára utal. A varashátú galambgomba rücskös, táblásan felrepedező kalapbőre a gomba természetes tulajdonsága, már az egészen fiatal példányok kalapjának szélén is látható.

(Gminder és Böhning: Melyik ez a gomba? c. könyv 230. oldala)

 

Előzmény: vica46 (73709)
vica46 Creative Commons License 2011.01.02 0 0 73713

Kicsit negativ hangulatban vagy :miért van barna hajad vagy miértvan hajad egyáltalán??????

Előzmény: magyar bucó (73712)
magyar bucó Creative Commons License 2011.01.02 0 0 73712

Mire jók a légyölő galóca kalapján a burokmaradványok? Hogy legyen mit rajzolni a mesekönyvekben? A gombának ez teljesen közömbös...

Előzmény: magyar bucó (73711)
magyar bucó Creative Commons License 2011.01.02 0 0 73711

De miért jó ez a gombának? Semmiért. Azaz nincs célja, egyszerűen csak ilyen.

Előzmény: vica46 (73709)
vica46 Creative Commons License 2011.01.02 0 0 73710

Olyan ami nem jó semmire szerintem nincs ,csak olyan aminek az okát nem tudjuk ,mert hiányosak az ismereteink.

Előzmény: vica46 (73709)
vica46 Creative Commons License 2011.01.02 0 0 73709

Én ugy gondolom valószinüleg azért ,mert a szél kiszáritja a kalap bőrét, és utána a harmattól ,viztől el kezd hirtelen nőni ,de a kalap bőre már nem rugalmas és felreped .Talán ezért.

Előzmény: magyar bucó (73708)
magyar bucó Creative Commons License 2011.01.02 0 0 73708

Pl. miért repedezik be a varas galambgomba kalapja? Biztos nem azért, hogy könnyű legyen felismerni. :)

Előzmény: magyar bucó (73707)
magyar bucó Creative Commons License 2011.01.02 0 0 73707

Sok olyan dolog van, ami nem jó semmire, csak van. Sok-sok változás történik ma is. A túlélést segítők elterjednek, a hátrányosak kihalnak a populációból, a közömbösökkel meg majd lesz valami.

Előzmény: homerx (73702)
vica46 Creative Commons License 2011.01.02 0 0 73706

Köszönöm a tájékoztatást ,megin tanultam valamit.

Előzmény: gombaszaglász (73699)
vica46 Creative Commons License 2011.01.02 0 0 73705

Nálam sem voltak rajta atkák.

Előzmény: balagan_ (73703)
homerx Creative Commons License 2011.01.02 0 0 73704
nyilvanvalo amit irsz a vedekezesi mechanizmusrol. De tudtommal nem igazan van oka felni az amatoxinos gombaknak semmitol sem. Tehat nem ismert az ok. Vagy mi mar nem ismerjuk, de o meg vedekezik. :)
Előzmény: gombaszaglász (73691)
balagan_ Creative Commons License 2011.01.02 0 0 73703

Nekem 3 év alatt nem jelent meg atka rajta. Egyik évben pedig nem is vetettem, a saját maga által elszólt magvakból szaporodott. Idén viszont alig volt, ami beérett, a sok eső és borús nap nem tetszett neki.

Előzmény: mángorló (73694)
homerx Creative Commons License 2011.01.02 0 0 73702
jelenlegi tudasom szerint elvetem a kreacionizmus elmeletet, de mindig is igy gondolkoztam. Amiert vannak zsakutcak, ahogy Tamas is irja, miszerint latszolag ertelmetlen funkciok alakulnak ki, azok a zsakutcak. Ha rajon a szervezet, h nem jo semmire, majd korrigalja.
Előzmény: magyar bucó (73686)
homerx Creative Commons License 2011.01.02 0 0 73701
ha nem voltam eleg figyelmes, akkor bent maradt az exif info. Amugy augusztus lehet, mert mar csaszarg is van rajta. :)
Egyszer mar betettem, keresd vissza, az jo tampont, max 1 nap elteres lehet benne.
Előzmény: little_brunette (73688)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!