Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Elég, ha csak a galócák (Amanita nemz.) közt keresgélsz; hogy terem-e az A. verna (amelyhez eléggé hasonlít) Spanyolországban, nem tudom. A lemezek minden valószínűség szerint fehárek. Üdv.: Galócza
Sokat gondolkodok mostanában ilyen kérdéseken. Az a kép alakul ki bennem, hogy egy-egy mutáció bekövetkezésekor több gén is módosul. Ha egy igen hasznos tulajdonságot jelentő gén beválik, akkor a mutációt kísérő további jelenségek is öröklődnek, pedig ezek közömbösek.
Ezért nem szabad minden egyes tulajdonságot mindig önállóan kezelni. Lehet, hogy csak "melléktermék". Az utóbbi időben elszaladtak szerintem a "vulgármaterialista" értelmezések, amik mindig, minden tényezőre találnak valami logikus és ésszerű: "működő"magyarázatot. Pedig, nem biztos, hogy van!
és a végén még az is lehet, hogy a mi zsidócseresznyénk is ugyanúgy ehető, mint a többi? a néhai gombász ette is? nézem itt a guglin az oldalakat és csomó helyen írják hogy ehető. de az is biztos hogy nem én leszek, aki önmagán kipróbálva nagy tudományos felfedezést tesz
És a vadon termő fogyasztásáról szóló hírt akkor miképp értékeljük?
Kedves Vizus!
Igen, az eredeti kérdésből levonható egyik következtetésre senki nem adott választ.
Talán többen ismerik néhai Kelemen Géza bácsit a TIT-ből és a Mikológiai Társaságból, aki ajánlotta a vadon termő zsidócseresznye fogyasztását nekem, mikor láttam a saját szememmel!, hogy a túráimon gyűjti, sőt a lányával még rendszeres gyüjtő túrát is tettek.
Senki nem győzött meg, hogy miért mérgező a vadon termő és miért nem a termesztett még most sem.
Aztán rákerestem az Interneten és azt olvasom, hogy ehető ?!!
Igen, én is olvasom, hogy a mindegyik zsidócseresznye termése éretlenül ehető, az is meglehet, hogy ez a hazánkban őshonos vadvirág termése is éretlenül okozott mérgezést, és az egyik könyv a másikból vette át a hibásan elterjedt információt. Az is meglehet, hogy a vadon termőt lekvárnak megfőzve elbomlott benne a méreganyag. Ennek ellenére nem fogom megenni, sőt másoknak sem ajánlom, csak úgy eszembe jutott Abu képéről a máig számomra meg nem magyarázott kérdés.
Erőleves/csirkehúsleves alaplét elkészítem (csak kb. 2 dl-t használok).
Úgy 30 dkg bolti, friss csiperkét vékonyra szeletelek, az üvegesre pirított hagymány fonnyasztani kezdem.
Pár perc múlva folyamatosan adagolom alá az alaplevet és az áztatólét, abban az ütemben, ahogy elforrja magát.
Hamarosan hozzá keverem a vargányát, majd az apróra vágott petrezselyem zöldjét.
Sózom, (fehér) borsozom.
2 dl tejszínnel elkeverem, megroggyantom.
Keményítővel besűrítem.
Elkészítési idő (áztatást, alaplevet nem számítva): 15 perc.
Valójában a csiperke adja a "törzsét", a vargánya (+ az áztatólé) az ízét...
Amire vigyázni kell: mindig legyen alatta alaplé+ áztatólé, de ne túl sok.
A keményítőt először (egy kanállal) hideg vízzel keverem el és folyamatosan adagolom a forró ételhez.
Ma csirkecomb filé köreteként ettük. A filézett csikrecombot félbe vágott "kárpia" paprikákra terítem, ízlés szerint fűszerezem, aztán mehet a sütőbe...
Amire vigyázni kell: a sütésnél legyen a hús alatt egy kis víz.
Mindemellet currís rizst tálaltam: a megfőzött rizshez vajat keverek (krémeseb lesz az állaga) egy kevés curryt és pár csepp citromelevet. Finom és szép a színe...
"Én ugy gondolom valószinüleg azért ,mert a szél kiszáritja a kalap bőrét, és utána a harmattól ,viztől el kezd hirtelen nőni ,de a kalap bőre már nem rugalmas és felreped .Talán ezért."
A felrepedező kalapbőr a gombafajok többségénél a kedvezőtlen időjárási körülményekre, pl. erős szélre vagy a nedvesség hiányára utal. A varashátú galambgomba rücskös, táblásan felrepedező kalapbőre a gomba természetes tulajdonsága, már az egészen fiatal példányok kalapjának szélén is látható.
(Gminder és Böhning: Melyik ez a gomba? c. könyv 230. oldala)
Én ugy gondolom valószinüleg azért ,mert a szél kiszáritja a kalap bőrét, és utána a harmattól ,viztől el kezd hirtelen nőni ,de a kalap bőre már nem rugalmas és felreped .Talán ezért.
Sok olyan dolog van, ami nem jó semmire, csak van. Sok-sok változás történik ma is. A túlélést segítők elterjednek, a hátrányosak kihalnak a populációból, a közömbösökkel meg majd lesz valami.
nyilvanvalo amit irsz a vedekezesi mechanizmusrol. De tudtommal nem igazan van oka felni az amatoxinos gombaknak semmitol sem. Tehat nem ismert az ok. Vagy mi mar nem ismerjuk, de o meg vedekezik. :)
Nekem 3 év alatt nem jelent meg atka rajta. Egyik évben pedig nem is vetettem, a saját maga által elszólt magvakból szaporodott. Idén viszont alig volt, ami beérett, a sok eső és borús nap nem tetszett neki.
jelenlegi tudasom szerint elvetem a kreacionizmus elmeletet, de mindig is igy gondolkoztam. Amiert vannak zsakutcak, ahogy Tamas is irja, miszerint latszolag ertelmetlen funkciok alakulnak ki, azok a zsakutcak. Ha rajon a szervezet, h nem jo semmire, majd korrigalja.
ha nem voltam eleg figyelmes, akkor bent maradt az exif info. Amugy augusztus lehet, mert mar csaszarg is van rajta. :)
Egyszer mar betettem, keresd vissza, az jo tampont, max 1 nap elteres lehet benne.