Keresés

Részletes keresés

gardonyim Creative Commons License 2015.08.28 0 0 19306

Szerintem attól még, hogy a kereskedelmi pektináz készítmények nem hasítják le a metanolt, az élesztő enzimrendszere ugyanúgy működik, tehát a pektináz kezelés csak akkor csökkenti a metanol termelést, ha hamarabb kierjed a bor, és hamarabb eltávolítod belőle a pektin fragmenteket.

Előzmény: budai2 (19302)
yacek75 Creative Commons License 2015.08.28 0 0 19305

a pektinbontókról egy kis szakmai anyag a kokoferm.hu oldalon:

 

KOVÁCS TAMÁS, KOVÁCSNÉ BERÁR OLGA (2007):
Pektinázok és macerázok a borászatban.
Borászati füzetek. 3: 24-27.

Előzmény: budai2 (19302)
budai2 Creative Commons License 2015.08.28 0 0 19304

Ha lyuk és nem hosszú hasadás, akkor szigetelőszalaggal körbebandázsolod.

Szárazon, és portól megtisztítva.

Ha hosszú hasadás és van beleillő fémcsöved, akkor nyissz és megtoldod a fémcsővel..

 

Megpróbálhatod a sallerral is (biciklijavító készlet), de a foltot mechanikusan biztosítani kell leválás ellen valami szalag körbetekerésével.

 

Ha lenne szilikonragasztód, akkor is kellene foltot rárakni és bandázsolni.

Előzmény: medvegyu (19303)
medvegyu Creative Commons License 2015.08.27 0 0 19303

A tartályom szilikontömlője sajnálatos módon kilyukadt (épp most raknám rá az irsaira).

Tudtok ajánlani házi módszert, amivel megragaszthatnám?

Szilikon ragasztó nincs kéznél, de bringa defekt szettem pl. van.

 

 

budai2 Creative Commons License 2015.08.27 0 0 19302

Szerintem az idézett cikkben más szakmai hiba is van.

 

Én házi gyümölcsbor készítés miatt ástam bele magam a kérdésbe.
Alkohologiai tanulmányaim során Úgy tanultam, hogy a pektinből valóban metilalkohol keletkezik az élesztőgombák működése során! de -és szerintem ez a tévedés- nem a pektin enzimes lebontása során.
A pektin enzimes lebontásának éppen az a célja -túl azon, hogy a mustlé kinyerése könnyebbé váljék a lebontás hatására, hogy a metiles erjedés alapanyaga csökkenjen.

Nem véletlen, hogy azokban a borokban, amelyek előállítási technologiájuk során egy pektines bontáson átestek, vegyész kollégáim csak minimális mennyiségű, vagy semmi metilalkoholt találtak.

Ezért idén már csak enzimes pektinbontás után erjesztek. Egyébként meglepően olcsó az erre alkalmas enzim.

Előzmény: gardonyim (19299)
alfi13 Creative Commons License 2015.08.27 0 0 19301

Az én képeimhez hasonlítva a Te szőlőd Zalagyöngye legalábbis a levél alapján.

Előzmény: Rusek (19275)
gyfa50 Creative Commons License 2015.08.27 0 0 19300

Köszi a képeket, de mindkettő van nekem ez inkább hasonlít a Zenitre a képek alapján, de nem biztos, hogy az. 

Előzmény: alfi13 (19298)
gardonyim Creative Commons License 2015.08.27 0 0 19299

Hát, nem véletlen. Amit a pálinkafőzés során a metanol elválasztásról hablatyol a cikk az bizony hülyeség (a metanol - az etanolhoz hasonlóan - azeotrópot képez vizes oldatokkal, ezért nem fog 78C alatt átjönni az összes). Az az érv viszont megáll, hogy jelentős etanol túlsúly esetén az etanol leszorítja a metanolt az ADH enzimről, és így csökkenti a mérgező hatását.

Előzmény: pintjano (19296)
alfi13 Creative Commons License 2015.08.26 0 0 19298

Itt van két kép a Chasshelas és a zalagyöngye leveleiről

 

 

Itt meg a chasshelas meg a zalagyöngye szőlőfürt

 

Előzmény: gyfa50 (19291)
SASA1949 Creative Commons License 2015.08.26 0 0 19297

Szeptember másodikán fél tízkor szüreti bemutató a pécsi Szölészeti Kutatóban.Üdv minden Kollégának!

pintjano Creative Commons License 2015.08.26 0 0 19296

Amit irtam, annak cáfolata:http://liliomkert.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1135663

De nem győzött meg igazán...

üdv ismét PJ

Előzmény: pintjano (19295)
pintjano Creative Commons License 2015.08.26 0 0 19295

Múlt évi szőlőmből-ami maradt--miután kiforrt pálinka lett:jó.

De a direktermőkből én nem főznék pálinkát --fehér Delewárt--egyedül az van-- elajándékoztam, nem került bele sem a borba, sem a pálinkába. Szerintem még töményebb lesz benne az ami árt... De cáfoljon meg, aki másként tudja...

üdv PJ

Előzmény: BöPö (19294)
BöPö Creative Commons License 2015.08.26 0 0 19294

Sziasztok! Idén rengeteget fog teremni az Izabellából. Szerintetek pálinkának meg lehet,(érdemes) csinálni?

A 19249 hsz-re tippetek??

zoli1437 Creative Commons License 2015.08.26 0 0 19293

A mustot mértem.

Lényegében az történt amit írtál.

Készült mind a kettő bogyózva. Kacs nem, mag maradt.

Előzmény: juhosttt (19289)
zoli1437 Creative Commons License 2015.08.26 0 0 19292

Egy szubjektív vélemény érdekelne mind a kettőről íz alapján indoklással. (Mindenki mástól is.)

Előzmény: vinik táltos (19287)
gyfa50 Creative Commons License 2015.08.26 0 0 19291

Ezen jobban látszik

Előzmény: gyfa50 (19290)
gyfa50 Creative Commons License 2015.08.26 0 0 19290

Volna nekem is egy fajta szőlőm amit szeretnák beazonosítani.

    

Ezek a képek a tavaly készültek. A tálen nem takartam el, lefagyott tehát az idén nem termett.

juhosttt Creative Commons License 2015.08.26 0 0 19289

a szűrt mustot mérted 24 fokosnak? Nem csak 1-2 bogyót? 

Nem vagyok egy sommelier, de szvsz ott a savak messze nagyon eléghettek és azért a rozénak kell a sava! Sztem egy édes körüli vörös bort próbálj alkotni belőle! Rozénak nem kell ekkora cukorfok. De legalább próbáld ki mind2-t, aztán jövőre eltudod dönteni, mit érdmesebb! Csak a feldolgozásál ügyelj, hogy a kacs és a mag ne sérüljön!

Előzmény: zoli1437 (19285)
vinik táltos Creative Commons License 2015.08.26 0 0 19288

A google szerint jobban haasonlít Favoritra, s nekem mind a két féle szőlőből van, én meg úgy látom, hogy Zalagyöngyének elég aprószemű. Persze tudom, hogy a termőhely, az idei aszály befolyásolja a termést.

Éppen ezért akár lehet Zalagyöngye is

Üdv.

Előzmény: Jani71 (19284)
vinik táltos Creative Commons License 2015.08.26 0 0 19287

Nem tudom, hogy mit mondjak.

Minden vörösbor gyógyhatású, kivétel nélkül.

Csak az egyikben erősebb a gyógyhatás, a másikban kevésbé.

Én már (koromnál fogva) elég sokféle bort kóstoltam, az ízeket, aromákat nem a gyógyhatás adja.

Bánom is, hogy erről írtam, mert megtévesztő.

Kóstoltam olyan (3600 Ft 7 dl) amit meginni sem lehetett. Voltam borversenyen, ahol 2 dl bort 600 Ft-ért adtak, és a borkimérőre kellett volna önteni.

A komoly aranyérmes borok bővelkednek vegyszerekben.

Az én borom, mint írtam, (mivel a szőlő is bio) semmi vegyszert nem kap.

Megfelelő időben (a második fejtés utáni utóforrást követően) olyan edényekben tárolom, hogy darabban nem marad bor, bár még azt is jól bírja.

 

A te szőlődből már nehéz elrontani a bort. Csináld meg bátran (akár a rozét is, bár szerintem luxus), mert a Néróból finom vörösbor (mint írtam, oportós jellegű) készül.

Ha érdekel, akkor próbáld ki egyszer a kaliforniai, vagy ausztráliai vörösborokat. Arrafelé is értenek a borhoz...

Előzmény: zoli1437 (19285)
Maci_P Creative Commons License 2015.08.25 0 0 19286

Szerintem Zala gyöngye lesz, ha árnyékban, levél alatt van a fürt, zöldesebb marad, ha süti a nap, akkor pirul, lásd a képeim a sajátomról:

Üdv

   Maci

Előzmény: Maci_P (19276)
zoli1437 Creative Commons License 2015.08.25 0 0 19285

Mennyiségre kevés, 150-200kg. Most van indulóban.

A gyógyhatás önálló kiemelése olyan érzetet keltett bennem, mintha nem lenne jó  ízű.

Amit kóstoltam bort (egyet) tisztán annak volt egy enyhe fanyar íze.

Oportóval házasítva (másik) viszont egy harmonikus jó ízű bor volt.

Azért kérdeztem a kóstolásodra, mert érdekelt hogy bornál érezted-e a fanyar ízt illetve rozénál is megvan-e.

( A must csak akkor 24 fokos, ha a kalibrált, hő kompenzált refractometerem pontos.)

 

Előzmény: vinik táltos (19267)
Jani71 Creative Commons License 2015.08.25 0 0 19284

Nem is Favorit. Az nem ilyen.

Úgy értem, hogy Táltos úrnak ezek szerint ugyanilyen van, de akkor az nem Favorit.

Előzmény: juhosttt (19283)
juhosttt Creative Commons License 2015.08.25 0 0 19283

Nem saszla, a fürt annak tömörebb, a bogyókon van egy pont a a kaccsal szembeli oldalon. 

Előzmény: alfi13 (19281)
Rusek Creative Commons License 2015.08.25 0 0 19282

Köszönöm a válaszokat.

 

Van még egy vörösborszőlőm is, amit nem tudok beazonosítani.  Szeptember közepe előtt nem érik be. A vesszője olyan érdekesen fásul...

 

Örömmel és köszönettel veszek minden tippet....

 

alfi13 Creative Commons License 2015.08.25 0 0 19281

Ha nem zalagyöngye akkor Chasselas.

Előzmény: Rusek (19275)
alfi13 Creative Commons License 2015.08.25 0 0 19280

Talán beszáradt peronoszpóra fertőzés.

Előzmény: pacza001 (19279)
pacza001 Creative Commons License 2015.08.25 0 0 19279

Sziasztok!

Meg tudná mondani valaki, hogy milyen betegsége lehet ennek a szőlőnek?
Még kezdő vagyok a témában, és ezt még nem ismerem fel.

 

vinik táltos Creative Commons License 2015.08.25 0 0 19278

Nekem van két lugasom,az egyik Zalagyöngye, a másik Egri Csillagok 24.

A különbség mindössze annyi, hogy a Zalagyöngye szemei sárgábbak, kicsit szeplősek.

Érési idő, íz (eléggé muskotályos) a tőke, a levelek, ízközök teljesen egyformák. Pár hete tettem fel fényképet, nejlon tasakban érleltem a fürtöket a darazsak miatt.

Jellemzően fél kiló, vagy afölötti a fürt súlya. De nem hasonlít a feltett fényképen látható szőlőre, ez lényegesen nagyobb. szemű. Az is igaz, hogy az enyém 10 éves lugason terem.

Van egy kisebb lugasom, az hat éves, az is most érik, az pont olyan, mint a képen látható.

Amikor hoztam a vesszőt, a tulaj azt mondta, hogy Favorit. De bármi előfordulhat, mert a csodás táltos 6066 szőlőmet is úgy vettem faiskolában, hogy Pannónia kincse.

(Csak pletyizek: tavasszal vettem "fehér özön" paprikapalántát, hát özön van rajta, csak haragoszöld trombita paprika...)

Előzmény: Rusek (19277)
Rusek Creative Commons License 2015.08.25 0 0 19277

Hát, a 400 grammot nem biztos, hogy eléri, de a többi stimmel. Én is gondoltam rá, csak ami képeket találtam a neten, azok olyan aranyszínűek, ráadásul egy kis rózsaszínes beütéssel...

Előzmény: Maci_P (19276)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!