Szerintem attól még, hogy a kereskedelmi pektináz készítmények nem hasítják le a metanolt, az élesztő enzimrendszere ugyanúgy működik, tehát a pektináz kezelés csak akkor csökkenti a metanol termelést, ha hamarabb kierjed a bor, és hamarabb eltávolítod belőle a pektin fragmenteket.
Szerintem az idézett cikkben más szakmai hiba is van.
Én házi gyümölcsbor készítés miatt ástam bele magam a kérdésbe. Alkohologiai tanulmányaim során Úgy tanultam, hogy a pektinből valóban metilalkohol keletkezik az élesztőgombák működése során! de -és szerintem ez a tévedés- nem a pektin enzimes lebontása során. A pektin enzimes lebontásának éppen az a célja -túl azon, hogy a mustlé kinyerése könnyebbé váljék a lebontás hatására, hogy a metiles erjedés alapanyaga csökkenjen.
Nem véletlen, hogy azokban a borokban, amelyek előállítási technologiájuk során egy pektines bontáson átestek, vegyész kollégáim csak minimális mennyiségű, vagy semmi metilalkoholt találtak.
Ezért idén már csak enzimes pektinbontás után erjesztek. Egyébként meglepően olcsó az erre alkalmas enzim.
Hát, nem véletlen. Amit a pálinkafőzés során a metanol elválasztásról hablatyol a cikk az bizony hülyeség (a metanol - az etanolhoz hasonlóan - azeotrópot képez vizes oldatokkal, ezért nem fog 78C alatt átjönni az összes). Az az érv viszont megáll, hogy jelentős etanol túlsúly esetén az etanol leszorítja a metanolt az ADH enzimről, és így csökkenti a mérgező hatását.
Múlt évi szőlőmből-ami maradt--miután kiforrt pálinka lett:jó.
De a direktermőkből én nem főznék pálinkát --fehér Delewárt--egyedül az van-- elajándékoztam, nem került bele sem a borba, sem a pálinkába. Szerintem még töményebb lesz benne az ami árt... De cáfoljon meg, aki másként tudja...
a szűrt mustot mérted 24 fokosnak? Nem csak 1-2 bogyót?
Nem vagyok egy sommelier, de szvsz ott a savak messze nagyon eléghettek és azért a rozénak kell a sava! Sztem egy édes körüli vörös bort próbálj alkotni belőle! Rozénak nem kell ekkora cukorfok. De legalább próbáld ki mind2-t, aztán jövőre eltudod dönteni, mit érdmesebb! Csak a feldolgozásál ügyelj, hogy a kacs és a mag ne sérüljön!
A google szerint jobban haasonlít Favoritra, s nekem mind a két féle szőlőből van, én meg úgy látom, hogy Zalagyöngyének elég aprószemű. Persze tudom, hogy a termőhely, az idei aszály befolyásolja a termést.
Csak az egyikben erősebb a gyógyhatás, a másikban kevésbé.
Én már (koromnál fogva) elég sokféle bort kóstoltam, az ízeket, aromákat nem a gyógyhatás adja.
Bánom is, hogy erről írtam, mert megtévesztő.
Kóstoltam olyan (3600 Ft 7 dl) amit meginni sem lehetett. Voltam borversenyen, ahol 2 dl bort 600 Ft-ért adtak, és a borkimérőre kellett volna önteni.
A komoly aranyérmes borok bővelkednek vegyszerekben.
Az én borom, mint írtam, (mivel a szőlő is bio) semmi vegyszert nem kap.
Megfelelő időben (a második fejtés utáni utóforrást követően) olyan edényekben tárolom, hogy darabban nem marad bor, bár még azt is jól bírja.
A te szőlődből már nehéz elrontani a bort. Csináld meg bátran (akár a rozét is, bár szerintem luxus), mert a Néróból finom vörösbor (mint írtam, oportós jellegű) készül.
Ha érdekel, akkor próbáld ki egyszer a kaliforniai, vagy ausztráliai vörösborokat. Arrafelé is értenek a borhoz...
Nekem van két lugasom,az egyik Zalagyöngye, a másik Egri Csillagok 24.
A különbség mindössze annyi, hogy a Zalagyöngye szemei sárgábbak, kicsit szeplősek.
Érési idő, íz (eléggé muskotályos) a tőke, a levelek, ízközök teljesen egyformák. Pár hete tettem fel fényképet, nejlon tasakban érleltem a fürtöket a darazsak miatt.
Jellemzően fél kiló, vagy afölötti a fürt súlya. De nem hasonlít a feltett fényképen látható szőlőre, ez lényegesen nagyobb. szemű. Az is igaz, hogy az enyém 10 éves lugason terem.
Van egy kisebb lugasom, az hat éves, az is most érik, az pont olyan, mint a képen látható.
Amikor hoztam a vesszőt, a tulaj azt mondta, hogy Favorit. De bármi előfordulhat, mert a csodás táltos 6066 szőlőmet is úgy vettem faiskolában, hogy Pannónia kincse.
(Csak pletyizek: tavasszal vettem "fehér özön" paprikapalántát, hát özön van rajta, csak haragoszöld trombita paprika...)
Hát, a 400 grammot nem biztos, hogy eléri, de a többi stimmel. Én is gondoltam rá, csak ami képeket találtam a neten, azok olyan aranyszínűek, ráadásul egy kis rózsaszínes beütéssel...