Keresés

Részletes keresés

juhosttt Creative Commons License 2015.09.03 0 0 19347

Van egy régi könyvem, majd be scannelek egy táblázatot, ott meg van az adott must fokból mennyi a várható alkohol.

Persze sok dolog befolyásol, de pl egy 15 cukor fokos mustból soha nem fog 12%-os bor erjedni, ha csak nem cukrozzák fel. De pl egy 19 fokosból, ha sikerül frankón szárazra erjeszteni, akkor lehet belőle 12%-os. Szóval ezek inkább azt adják meg szvsz, mennyi a várható maximum alkohol fok.

 

Na meg a must fokot nem csak azért mérünk, hogy a várható alkoholt megtudjuk, hanem a szőlő érettségi állapotáról is ad egy képet. (persze nem csak ezt kell nézni, de ez is egy a sok dolog közül.)

Előzmény: zoli1437 (19345)
Falusi1 Creative Commons License 2015.09.03 0 0 19346

Régen én is olvastam valahol egy képletet, melyszerint a hagyományos mustfokolóval mért eredményt meg kell szorozni 0.75-el és a végeredményből 2-t levonva megkapjuk a leendő bor szeszfokát.

Előzmény: zoli1437 (19345)
zoli1437 Creative Commons License 2015.09.03 0 0 19345

Leírom én hogy látom, de nem biztos hogy igazam van. (Legfeljebb kijavít valaki aki jobban tudja.)

A mustfok, cukorfok mérés célja a majdani bor szeszfokának beállítása.

A link szerint "...pontosan megmondani előre,hogy mennyi is lesz az alkoholszint lehetetlen."

Vagyis nem létezik olyan matematikai képlet amivel kiszámítható.

A BRIX a teljes cukortartalmat adja, a MM pedig a cukortartalom korrigálva a hatásfokkal (amennyiből szesz képződik)

A refraktométernek két skálája van. Egyik a cukrot, másik a cukorból várható szeszfokot mutatja.

Nem kell átszámítani semmit, mert leolvasható.

A MM mérőnél számításból, táblázatból szintén a várható szeszfok a cél.

Akár hogy csinálod nincs pontos eredmény. ("Még a tudományos irodalomban is különböző átszámítási szorzókat javasolnak. A refraktométert gyártó cégek egymaguk válasszák ki a nekik legjobban tetsző megoldást és ezért lehetséges, hogy más-más gyártó műszerén változó alkohol szintet kapunk.")

Előzmény: Maci_P (19344)
Maci_P Creative Commons License 2015.09.03 0 0 19344

Köszi, ez megvolt, ebben az általam is írt 1,106-os osztás van. Viszont van egy könyvem, abban 15%-nyi levonást írnak a BRIX-ből.

És mindezeken felül mértem egy 18,5°MM mustot (höm. korrekciós) 21 BRIX%-nak. Ez inkább az 1,106-os osztáshoz van közelebb. Meg tudom, egy mérés nem mérés. De azért érdekelne, aki dolgozik refraktométerrel, hogy mi a kb. helyes átszámítás. Tudom, nem egyszerű pontosan átszámítani.

Köszi

         Maci

 

Előzmény: zoli1437 (19343)
zoli1437 Creative Commons License 2015.09.02 0 0 19343

http://kertlabor.hu/borteszt-must-%C3%A9s-bor-m%C3%A9r%C3%A9s%C3%A9re

Bocs, ha ez is a találataid között volt. 

Előzmény: Maci_P (19342)
Maci_P Creative Commons License 2015.09.02 0 0 19342

Köszi, de sajnos nekem ez nem mond semmit. Lehet, hogy neked triviális, hogy a törésmutató hogyan függ össze a magyar mustfokkal, de sajnos nekem fogalmam sincs. És a google nekem csak az 1,106 -os osztós megoldást adja a kereséseimre.

Köszi,

            Maci

 

Előzmény: Gyula65 (19340)
Tigris0704 Creative Commons License 2015.09.02 0 0 19341

Nincs senni különbség. Ugyan annyi mind a kettő.

Előzmény: cippur (19337)
Gyula65 Creative Commons License 2015.09.02 0 0 19340

Ismét Googli barátomat kérdeztem:

 

http://www.produktinfo.conrad.com/datenblaetter/100000-124999/122381-an-01-HU-RF10_refraktometer.pdf

 

Ebben az anyagban, táblázatot találsz.

Remélem, segít az átszámításban!

 

Üdv!

Előzmény: Maci_P (19339)
Maci_P Creative Commons License 2015.09.02 0 0 19339

Sziasztok!

Ha már ez így előkerült, én is kérdeznék hozzá.

A BRIX%-ból - egyes helyeken azt írják - úgy kapjuk meg a °MM-ot, hogy 1,106-al elosztjuk a BRIX-et.

De ha az előző hozzászólás linkjén a képet nézem, ahol a skála be van csatolva, akkor ez nem stimmel, mert az ott látható 16,5 BRIX az kb. 15MM lenne, nem a képen látható 14,2 MM. Mi az igazság, hogyan kell átszámolni a BRIX és MM között?

köszi

             Maci

 

Előzmény: Gyula65 (19338)
Gyula65 Creative Commons License 2015.09.02 0 0 19338

Google barátom szerint:

 

http://kezirefraktometer.hu/Boraszati-refraktometer-RHBS32ATC-OE

 

Babo-féle mustmérő

v. klosterneuburgi mustmérő; arra szolgál, hogy segélyével a must cukortartalmát meghatározzák. Altalában véve mennél sűrűbb a must, annál több cukrot tartalmaz s a sűrűségmérő (areometer) annál kevésbbé sülyed be. A B.-féle mustmérő a cukormérőből (saccharometer) keletkezett, melynek fokai a mustban levő idegen anyagok befolyásának kiegyenlítésére 3 %-al kisebbítve vannak, olyformán, hogy az a folyadék, melyben a cukormérő 20 %-ot mutat, a B.-féle mustmérővel vizsgálva 17 % cukrot fog mutatni. E mustmérő az úszó-, a higanysúly- és a fokokra osztott szárból áll; a higannyal telt golyó egyszersmind egy hőmérő golyója is,, melynek szára az úszóban van. A fokok 10-34 % cukrot mutatnak s 1/4-1/2 %-ra vannak osztva. E mustmérő használata igen elterjedt, pedig nem mutat olyan biztosan, mint a magyar Pillitz-féle mustmérő, melynél 4.3 % van az idegen anyagok rovására levonásba téve s amely egyszersmind a must fajsúlyát is mutatja. Mind a két nmstmérő a 14 ° R.-nál mutat helyesen.

 

Remélem segít!

Üdv!

Előzmény: cippur (19337)
cippur Creative Commons License 2015.09.02 0 0 19337

Sziasztok!

Tudja valaki esetleg h a Babo féle (klosterneuburgi) mustfok és a magyar mustfok között mi a különbség? Van-e valami átváltó szám, vagy ilyesmi? A neten annyit találtam, h a kettő csak hasonlít egymáshoz, tehát nem ugyanaz. Ha mondjuk a Babó féle 18', akkor az magyar mustfokban több vagy kevesebb? 

köszi

Maci_P Creative Commons License 2015.09.01 0 0 19336

Köszönöm a válaszokat, akkor egyenlőre türelmesen várok az eredményre.

Üdv

         Maci

Előzmény: Falusi1 (19335)
Falusi1 Creative Commons License 2015.09.01 0 0 19335

Szerintem sem kell vele foglalkozni. Ha beindul a forrás, a mustgáz mindent megold. A problémák a forrás leállása után szoktak jelentkezni a borral.

Előzmény: Maci_P (19332)
gardonyim Creative Commons License 2015.09.01 0 0 19334

Nem biztos, hogy penész, lehet vadélesztő telep is. Akár ez, akár az, ne foglalkozz vele, ilyen rendszeresen szokott nőni a must felszínére, nem fog gondot okozni! Ha két nap alatt spontán beindult, akkor meg pláne nem érdemes aggódni.

Előzmény: Maci_P (19332)
juhosttt Creative Commons License 2015.09.01 0 0 19333

Ha valóban penész és nem csak forrásból eredendő hab, akkor mégis csak higiéniai gond volt.

Nekem tavaly az ezerjó csak ilyen teszt jellegű volt, annyira kevés, hogy kértem rokontól egy mini prést. Természetesen használat előtt elmostam, de mégis megjelent az általad említett penész folt. Én a présre gyanakszom, hogy korábban nem volt túl higiénikus... Se a rozé, se az előtte lévő mustom nem volt ilyen. Ha tudod, szívd le egy gumicsővel. Én is leszedtem, utána nem volt gond, szépen kiforrt. Bár nem kóstoltam, a pincében érik a finom seprőn, de a szüllentős napomon lehet előveszem.

Előzmény: Maci_P (19332)
Maci_P Creative Commons License 2015.09.01 0 0 19332

Sziasztok!

 

Egy kis segítségre lenne szükségem, nem pont szőlő, hanem már a must forrásával kapcsolatban. Kezdő vagyok borkészítésben, ez a második évem. A szombaton leszedett Zalagyöngye must üvegballonban van, külön a színlé és a présmust. Mindkettő forrása indulásban van (spontán), és mindegyiken megjelentek fehér, 1-2 mm kiterjedésű foltok, mintha penész lenne. Nem tudjátok mi lehet? Okoz-e ez bárminemű problémát? Kotyogó van rajtuk, egyiken már habképződés is van.

(környezet: pince 15°C, 85%RH must 18,5 °MM, kb. 5-6g/l savval, minden jól el volt mosva, a szőlő egészséges volt, réz és kén volt csak használva, az utolsó júli. végén talán. A must kb. 25 °C volt, mire végre pincébe került. Ja, a pince is takarítva volt, levegője is kénezve nemrég.)

Köszi,

      Maci

 

 

Volán Ellen Creative Commons License 2015.08.31 0 0 19331

Köszi a segítséget.😉

Előzmény: Jani71 (19323)
Volán Ellen Creative Commons License 2015.08.31 0 0 19330

Köszi.😉

Előzmény: Jani71 (19323)
Volán Ellen Creative Commons License 2015.08.31 0 0 19329

Köszönöm.😉

Előzmény: juhosttt (19324)
juhosttt Creative Commons License 2015.08.31 0 0 19328

Sajnos a papírtologatás az engedélyek miatt nem olyan egyszerű, mint egy bogyózó... De azért nem adom fel. 

Előzmény: gyfa50 (19327)
gyfa50 Creative Commons License 2015.08.31 0 0 19327

Gratulállok, ügyes vagy! Hamarosan TE leszel a nyirség egyik sikeres pincészete, amihez sok sikert kivánok!

Előzmény: juhosttt (19326)
juhosttt Creative Commons License 2015.08.30 0 0 19326

Ma nekiestem a bogyózónak, mint éhes borjú az annyának és szétkaptam mint foxi a lábtörlőt :)

 

 

  

 



Itt pedig egy videó a meghajtás teszteléséről. A lánc laza, de nem dobja le. Az idei év így megy, spanoló csak később lesz...

Tigris0704 Creative Commons License 2015.08.30 0 0 19325

Mai mérés, rizlingszilváni 16,8 magyar mustfok és 7,2 g/l sav.

juhosttt Creative Commons License 2015.08.29 0 0 19324

Keresd fel a pécsi szőlészeti és borászati kutató intézetet. Nekem elméletileg ősszel jönnek meg az oltványok, köztük a piros bakator is.

Előzmény: Volán Ellen (19322)
Jani71 Creative Commons License 2015.08.29 0 0 19323

Üdv! Konkrét oltványost nem tudok, de találtam egy leírást, eszerint a Szeremley Pincészet nagyobb területen ültetett. Ha sehol nem találsz oltványt, ők talán tudnak segíteni további ötlettel.

Esetleg a Pécsi Kutatóintézetnél.

Ill. az itteni keresés eredményeként a Szőlő oltás topikban érdemes lehet még ezeket elolvasni és tovább lépegetni a siker érdekében... ;-)

Meg ezt (itt már segíthet a "Ctrl-F/összes kiemelése" - hogy ne kelljen annyit olvasni ;-) ).

Élén természetesen a mostani hozzászólásoddal. :-)

Előzmény: Volán Ellen (19322)
Volán Ellen Creative Commons License 2015.08.29 0 0 19322

Üdv Mindenkinek.Piros bakator oltvány vesszőt keresnék,tudnátok valakit aki ezzel foglalkozik?Üdv.

jorgecosta Creative Commons License 2015.08.29 0 0 19321

kösz a választ mindenkinek!

a 3-at akkor az ESCA-gyanúnak megfelelöen kezelem. :-/

medvegyu Creative Commons License 2015.08.29 0 0 19320

Köszönöm, egy allig látható picike luk, többedszerre sikerült jól bandázsoni, csak a szigetlőszalag tapadt meg, remélem a bor nem fogja kioldani a szigetelő szalagot, ilyen méretű tőmlő már nincs a boltokban.

Előzmény: budai2 (19304)
jános 55 Creative Commons License 2015.08.29 0 0 19319

Üdv.

 

A képeken látottak már nálam is előfordultak. Az első képen a levél széle perzseléssel én nem foglalkoztam betudtam annak, hogy az új hajtásnak erős volt a permet és az perzselte meg.A következő évben minden rendben volt, mintha misem történt volna.

A második kép is ismerős, de pár éve minden permetezésnél zöldítő folyadékot használok a permetlébe (1 dcl/ 10 lit. ) azóta ilyenem nincs.

A harmadik képen sajnos esca betegséget látok. Azonnal csonkolni! Ez a betegség felülről indul lefelé. Ha időben csonkolod, akkor van esélyed a tőke megmentésére, nem szívódik le a gyökérbe. Kihajt alulról ,és semmi gond nincs a jövőben. Természetesen az idei évben a termést el lehet felejteni. Volt ilyen tőkém, csonkoltam és már 5-6 éve minden gond nélkül terem. Állítólag a túlterhelt tőkéken fordul elő. Nálam a zalagyönygén és a zöldveletelínin volt ilyen, de az idén a másik szőlőmben ( több kilométerre egymástól) is volt egy tőkém, olaszrizling, mely beteg lett, annak ellenére, hogy nem volt terhelve. Korábban már ez volt téma akkor is írtam róla.    

Előzmény: jorgecosta (19307)
budai2 Creative Commons License 2015.08.28 0 0 19318

Köszönöm a választ, noha nem teljesen értem.

 

Annyit értettem, hogy a szokásos kereskedelmi minőségű pektinbontó enzimek használata nem elegendő a metiles erjedés csökkentésére, szükség lenne a pektin frakció gyors eltávolítására ehhez.

Háztájiban, gyümölcsbornál (ribizli, meggy) ez kivitelezhető valahogyan?

 

Szívesen utánaolvasok, ha segítenél abban, hogy merre induljak.

Mégegyszer köszönöm.

Előzmény: gardonyim (19306)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!