Keresés

Részletes keresés

froggy-queen Creative Commons License 2005.03.03 0 0 8271

...meg is keresem a fotot, hatha kapok valami "jotanacsot" a bovitesre..

 ...ez egy tavalyi oszi foto, a jobb sarokban levo

felkor alaku ize lenne a "bovites". Fel meterrel magasabban van a talajszinttol,  fa steggel lesz korbe veve (alatta jol el lehet rejteni a szukseges kutyuket). 

Ahol a csupasz tofolia latszik, oda szeretnem a vizesest.

Ebben kernem a segitsegeteket!!! 

Technikailag hogyan oldjam meg a sziklak beepiteset? Milyen teljesitmenyu szivattyura van szuksegem (nem Niagara-falls) hogy "lagyan" csordogaljon a viz az also toba? 

Minden otletet, tanacsot elore is koszonok!

Előzmény: froggy-queen (8225)
stiglinc Creative Commons License 2005.03.03 0 0 8270
A gyökérben tényleg nem vagyok biztos, de hogy martilapu, az tuti. Tavasszal előbb a kis sárga fészkes virágai jelennek meg, a levélzet csak később. Nem tom mért, de úgy rémlett, hogy a pitypanghoz hasonló a gyökere. De a kérdés az, hogy át lehet-e ültetni, érdemes-e?
Előzmény: -guess.who- (8269)
-guess.who- Creative Commons License 2005.03.03 0 0 8269

Talpfa #8256
"De a Martilapunak is örülnék, ha valahol vehetnék! Úgy tudom elég nagyra nő meg???"
Szerintem összekevered... Van a martilapu (Tussilago farfara, ez jól jelzi a magas talajvizet, de bolygatott helyeken is pionírfaj), és van az acsalapu (vörös ~, Petasites hybridus; fehér ~, Petasites albus). Utóbbiak közül a vörös acsalapu levelei megnőnek akár 60 cm átmérőjűre is, plusz még a levélnyél, így a növény akár egy méternél is magasabb lehet.
A vidrafű elég valószínűtlen, hogy megjelenjen Stiglincnél, mert alapvetően tőzeglápokban él, és ott is csak nagyon ritkán. :(

 

Stiglinc: szerintem a martilapunak kúszó rizómája van, nem karógyökere, szintén valószínűleg kevered az acsalapuval. :)

 

Agicza #8267
Ha jól rémlik (de ne vegyél rá mérget), láttam Gunnera-t Pesten, a Mogyoródi út 56-60. alatt levő középiskolai botanikus kert japánkerti részében (nem ugrik be a suli neve, de már írtam korábban is. :D). Ha gondolod, adok nevet/telefonszámot, hogy kit érdemes felkeresni ott, aki talán tud segíteni... De mondom: nem teljesen biztos, csak úgy rémlik, hogy volt náluk; meg kell kérdezni.
Ebből az is következik, hogy elvileg ha jól van takarva a növény, akkor túlélheti a telet.

agicza Creative Commons License 2005.03.03 0 0 8268
Ja, még valami, csak a mínusz sokhó és hidegek miatt már eszembe sem jut: Gunnera manicata-t látott már itthon valaki? Mennyire esélyes, hogy takarással itthon is megmarad? Vagy mondjak le róla? Szerintetek honnan szerezhető be?
agicza Creative Commons License 2005.03.03 0 0 8267
Én is kérdeznék egy növényest, a lapulevelekről jutott eszembe: hol találok Rodgersia tabularis-t? Angol és német nyelvterületen pajzslevélre fordítják a nevét, és az új néven Astilboides t.-nak is láttam már. Vagy ha ez nincs, "rendes" rebarbara tövet hol lehet kapni? Piacon?
agicza Creative Commons License 2005.03.03 0 0 8266
Talpfa, palástfű, vagyis Alchemilla mollis van a Starkl-nál, csak legyen hozzá elég párás, nedves és árnyékos helyed is! :-)
Előzmény: talpfa (8256)
Fürtöske Creative Commons License 2005.03.03 0 0 8265
Ahogy elnézem, kispórolták belőle a fagyállót! :-oDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Előzmény: hasand (8264)
hasand Creative Commons License 2005.03.03 0 0 8264

Sziasztok!

Jön a tavasz?

A húsvéti nyúl most megy hócipöt venni.

 

Tegnap az egyik cég dísz szökökútját lefényképeztük...

stiglinc Creative Commons License 2005.03.03 0 0 8263
Jó, emilben. A martilapu hatalmas levelei altt szoktak dekkolni a varangyok...
Előzmény: talpfa (8262)
talpfa Creative Commons License 2005.03.03 0 0 8262

Akkor magánaban beszéljük meg a részleteket, Martilapuval kapcsolatban! OK!?

Meg teszek föl már a vidrafűről képet, hátha valakinek van, csak a nevét nem tudja! :-))

A kép szerzője fent látható, sajnos más képet nem találtam! Elnézést...!

 

Előzmény: stiglinc (8258)
stiglinc Creative Commons License 2005.03.03 0 0 8261
Hát, ez a rengeteg víz, egyfelől tényleg áldás, másfelől viszont baromi kellemetlen tud lenni. Most pl. a veteményeskertben nem fogok tudni ápr. elejénél előbb munkához látni, mert kb addigra szikkadt meg a talaj művelhetőre. Ezenkívül rengeteget kell a füvet nyírni még nyáron is. Viszont nálunk soha nem ég ki, bár néha azért kell locsolni a kánikulában, főleg a sekélyen gyökerező holmik miatt. Cserjét, fát is úgy kell válogatnunk, hogy bírja a gyökere a szinte-mocsarat. Szerettem volna egy csüngős eperfát pl., igazság szerint már meg is vettem, de még mindig a konténerében van, nem merem kiültetni, azt mondják, ő nem annyira vízkedvelő. A nyírfák ellenben virulnak! A ceruzavastag, ártatlan kinézetű csavartfűz vesszőkkel viszont jól megszívtam: négy év alatt iszonytató méretűre nőttek! Ami kellemesen lepett meg az az, hogy egyáltalán nem zavaró a szúnyogmennyiség. Talán egyszer történt meg, hogy menekülnöm kellett előlük, de egyébként szinte nem is találkozom velük.
Előzmény: talpfa (8249)
Fürtöske Creative Commons License 2005.03.03 0 0 8260
A végén még kiderül, hogy rólam is elneveztek valamilyen növényt? :-oDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Előzmény: talpfa (8259)
talpfa Creative Commons License 2005.03.03 0 0 8259

quess.who!

Fürtös lizinka....., utána járok!!!!! Megkérdezem!

stiglinc Creative Commons License 2005.03.03 0 0 8258
Martlaput adok én neked, ha quess.who megmondja, hogy bírja-e az átültetetést. Asszem karógyökere van és azok húzósak, de lehet, hogy tévedek, mint a fátyolkalárvával. De magról is lehet biztosan nevelni, azt meg levélben is tudok küldeni majd tavasszal.
Előzmény: talpfa (8256)
stiglinc Creative Commons License 2005.03.03 0 0 8257
Jól van na, csak vicceltem! Nem látod, hogy iszom minden szavadat... :-))
Előzmény: -guess.who- (8253)
talpfa Creative Commons License 2005.03.03 0 0 8256

Tudom, hogy ez a lényege (magas talajvízszint), emlékszem a korábbi írásaira! :-))

Csak azt akartam mondani vele, hogy nálunk is jellemző volt a magas talajvízszint,

 - persze akkor tó sehol nem volt még - mondjuk nem annyira mint stiglincnél, de nem jelentek meg "ilyen" nedvességet kedvelő növények a kertben! Lehet ez volt a baj, nem túl magas talajvízszint!? Asszem talán a kanadai aranyvessző, de nem martilapu, meg füzény, sédkender !:-) De jó lett volna!

Már csak a Vidrafű kéne, hogy megjelenjen nála és lemegyek hídba, meg vásárolni belőle! :-)

Most például Lágyszőrű palástfű után kutatok, eredménytelenül! Nincs valami ötleted quess.who, hol nézzek utána? De a Martilapunak is örülnék, ha valahol vehetnék! Úgy tudom elég nagyra nő meg???

 

Előzmény: -guess.who- (8253)
Jahno Creative Commons License 2005.03.03 0 0 8255

Miért nem irfanview-t használtok... Menüpontban image/resize, ott százalékban meg lehet adni, vagy felbontásban is. Részemről 600-ra leveszem a felbontást hasraütve, százalékosan meg 70-80 körül, és máris index kompatibilis. Kicsi, gyors, ingyé van, könnyen ki lehet vágni a képből i részeket. Még magyar leírás és nyelvi kiegészítés is van hozzá.

 

http://www.rettesoft.hu/jahnoftp/letoltes/iview380.exe

 

ACDbigyó nekem sosem állt kézre, ezzel meg gyorsan lehet lapozni, átméretezni akár több képet is egyszerre. Pediguserszinten nem szoktam rájönni az ilyen bigyók működésére :-)

Fürtöske Creative Commons License 2005.03.03 0 0 8254

Na kérem! Ezt még én sem próbáltam!!!!! :)))))))))))

Még jó, hogy Te is beleszóltál! :)) Megyek is egy kcsit játszani a képekkel, mert nekem is vannak nagyméretűek. ))))))))))))

Előzmény: Nembo (8251)
-guess.who- Creative Commons License 2005.03.03 0 0 8253

Queeny #8231
bamboo nigra -> Phyllostachys nigra

 

Stiglinc #8232
"megígérte, hogy a tófólia nem lyukad ki :-), de neki egyre kevésbé hiszek..."
Köszönöm kedvességed! :D
Amúgy nem azt mondtam, hogy nem lyukad ki, hanem azt, hogy lehet javítani, és nem szokása normál állapotban kilyukadni...
Azért egy agresszív bambuszrügy folyamatos nyomásának nem hinném, hogy ellen tudna állni sokáig. Nekem egy pántlikafű (Phalaris arundinacea) fúrta át, pedig az nem éppen bambusz. Szerencsére víz feletti részen...

 

Talpfa #8237
"végig lankásan soderföveny van"
Növények szempontjából a sódernál jobb a homok és iszap, meg egy kis agyag keveréke, esetleg kifejezetten kerti tóba szánt földkeveréket is lehet hozzá adagolni. Ebben aztán nő a dzsungel, eltüntetve a tő széleit. :)

"Nagyon szépen mutat a pettyegett lizinkával (sárga virágai vannak) bokrokban"
Ha a vidrafüves ismerősnél jársz, nem kérdeznéd meg, hogy nem tud-e véletlenül fürtös lizinkát (Lysimachia thyrsiflora) beszerezni valahonnan? Nálunk kipusztult, utoljára Egerbaktán fordult elő, akkor fokozottan védettként. :(
A németeknél láttam botanikus kertben, elvileg kertészetekben is előfordulhat; és egy itthoni tavas ember fényképén is láttam cserepes, tehát vásárolt példányt.

 

Stiglinc #8241
Hát az az egy biztos, hogy a képen nem fátyolka-lárvák vannak... Meg minek is mennének oda? Levéltetveket esznek, azt pedig nem látok ott... :)

 

Stiglinc #8247
Az aranyvesszőt szerintem mindenképp termeld ki, ne hagyd ott megtelepedni. A sédkendernél ugyanezt inkább csak "nem ártana" címszóval mondom. :)

 

Talpfa #8249
A martilapu (Tussilago farfara) remekül jelzi a magas talajvizet. És ha végiggondolod Stiglinc korábbi írásait, éppen az a lényege a tavának, hogy nagyon magas a talajvíz. :)
Mindenesetre a fóliás megoldást továbbra is javasolom, de úgy lenne érdemes megcsinálni, hogy természetesen a tó szélei "beleolvadjanak" a környező talajba. Egy helyen láttam, hogy azt csinálják, hogy gyeptéglákat ásnak ki a szegélyben, és alá hajtják a fóliát, majd a gyeptéglákat visszateszik. Így egész gyorsan el lehet tüntetni a széleket. :) Emellett pedig -pláne egy ilyen, békás tónál- nem kell félni az iszaptól. A növények meghálálják, és ha az ember homokkal keveri be, majd a behelyezés után homokréteggel leborítja, akkor nem zavarosítja a vizet sem. :)

talpfa Creative Commons License 2005.03.03 0 0 8252

Dehogyis!

 A save as, options..... működik! Látod ezt nem tudtam!

 

Köszönöm!

Most már nem photoshop-zom! :-))

Előzmény: Nembo (8251)
Nembo Creative Commons License 2005.03.03 0 0 8251
Pedig tudnia kéne.
Nekem itt 3.1c van fenn, és már az is tudja:
Megnyitod a képet, aztán Tool----Photo Enhance (Ctrl+E). Itt meg Edit----Resize (Shift+S)
Fileméret csökkentésére (képméret változatlanul hagyása mellett) jó még ez a megoldás is: File----Save as...(Ctrl+S)----Options-nál beállítod a kívánt tömörítési szintet.
Bocs, ha nem mondtam újat!
Előzmény: talpfa (8244)
Fürtöske Creative Commons License 2005.03.03 0 0 8250

Csak a Width menüpontnál állítsál, ne foglalkozzá a %-os aránnyal.

Van egy görgető-sáv féle. Ha az alsó részére klikkelsz, az érték csökken, és vele csökken a Height értéke is arányosan. Aztán nyomj egy OK-t, és látod, hogy a kép mérete hogy változik. Az Units teljesen mindegy, hogy milyen állásba van (Cm, Inch, Pixels).

Csak akkor érvényesül véglegesen a beállítás, ha nyomsz egy <Ctrl><S>-t, vagy a Fájl menüből kiválasztod a Mentés menüpontot. Ha mentés nélkül lépsz ki, a kép marad eredeti formába, és méretbe.

Egyszerre túl sokat ne állítsál rajta, amíg ki nem tapasztalod, hogy mitől mennyire változik a mérete.

 

Előzmény: stiglinc (8248)
talpfa Creative Commons License 2005.03.03 0 0 8249

Jó helyen, illetve környéken lakhatsz, ha így megjelennek az amúgy csak nedves réteken, ártereken, mocsarasoknál őshonos növények! Tök jó!

Nálam mért nem jelennek meg?? :-))

Szerintem ha a fű nem takarná be a fóliát, akkor kavicsos partra is megcsinálhatod, de úgy hogy a füzény és a többiek a kavicsos parton keresztül utat tudjanak tőrni maguknak a nedves, lápos rész felé! Ez is abszolút természetes, lásd elhanyagolt, sóderbánya tavak! Na persze ne a fehér rikító kavicsból, hanem ami természetes körülmények között is megtalálható a tavak, folyók partján! Ez csak egy ötlet volt!

Előzmény: stiglinc (8247)
stiglinc Creative Commons License 2005.03.03 0 0 8248
Hopp, ilyen Photo Editorom van! Hurrá! Most aztán reszkessetek!
Előzmény: Fürtöske (8246)
stiglinc Creative Commons License 2005.03.03 0 0 8247
Ezek itt (a bambuszt kivéve) vadnövények. Nagyon szeretnék egy természetes tavat, de ebből sajnos a csapadékszegény július-augusztus hónapokban eltűnik a víz. Sajnos igaza van quess.who-nak, ki kell mégis bélelni fóliával. A partján meghagyom az ősnövényzetet (mert úgyis lusta vagyok, meg nekem is ez tetszik). Jött még magától sédkender és kúszóboglárka, meg persze aranyvessző. Itt úgy nő a fű, hogy valószínűleg betakarná a fólia szélét, ráfeküdne, ahogy most is csinálja.
Előzmény: talpfa (8243)
Fürtöske Creative Commons License 2005.03.03 0 0 8246

Úgy látom, a szerkeztő kihagyja a fordított osztásjelet!

C:/Downloads/ACDSee ---- a per-jel értelemszerűen fordítva!

 

Más megoldás:

 

Ha van a gépeden Microsoft Office program, abban van egy Microsoft Photo Editor program (már az Office '95-ben is benne van). Ha csak a standard telepítés van meg, nem biztos, hogy feltelepítette. Akkor a telepítő lemezt újra be kell tenni, és kikeresni, telepíteni, mint új összetevőt.

 

Ez pontosan úgy működik, mint az előbb jelzett FotoCanvas, ugyanazok a menüpont elnevezések vannak, és az eredmény is ugyanaz.

Előzmény: talpfa (8244)
stiglinc Creative Commons License 2005.03.03 0 0 8245
Még jó, hogy belekontárkodtál! :-) Hogy ti milyen okosak vagytok, köszönöm a sok (OFF:-)) jótanácsot!!!
Előzmény: Fürtöske (8240)
talpfa Creative Commons License 2005.03.03 0 0 8244
Nekem 3.2 acdsee-m van, sajnos ez nem tudja az átméretezést, viszont én is evvel konvertálom a bmp-s képeket jpg kiterjesztésűvé.
Előzmény: Fürtöske (8240)
talpfa Creative Commons License 2005.03.03 0 0 8243

Nem mertem megkockáztatni a nevét a Martilapunak, de akkor telitalálat!! :-)

Egyébként ültettél valamit a partjára, vagy magától minden megjelent a tavad partján? A Martilapu is magától "jött"??

Irigyellek érte, mert szerintem nagyon sok ember szeretné, hogy ilyen kis magától megjelenő "vizesgödör"-ből alakuljon ki a tava! Ez egy igazi kis tó!

Előzmény: stiglinc (8241)
stiglinc Creative Commons License 2005.03.03 0 0 8242

Még néhány tő réti füzény, meg egy részlet fátyolka lárvákkal. (Jól tudom, kedves quess.who?)

 

 

Előzmény: talpfa (8239)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!