A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Némi segítségre lenne szükségem: adott egy Nemox Lux daráló a maga beállítási fokozataival, egy Lelit Pl50 gép hozzá, szimpla és Dupla kosárral.
Tegnap beállítottam az örleményt hozzá, de íz alapján túlextraháltnak érzem. A nyomás végig 9 bar-on marad és kB. 27 mp alatt van meg a 25ml, szóval a paraméterek jók. A crema színe is rendben van, de a túlextrakció "White spot-ja" is kivehetö (sajna kép nincs most). Próbáltam az örleményt korrigálni egy-egy kattanásnyit finomabb/durvább irányba: 15mp alatt kifolyik a mennyiség vagy teljesen befullad pár csepp erejéig. Jól gondolom, hogy egy finomabb örlemény esetén már csak a tamperolás mértékével tudom befolyásolni a végeredményt?
Hát ez passz... lali.hu pidelte, gondolom jól beállította akkor. Mivel az előzőt is ő pidelte, feltételezem, hogy az érzékelő ugyanott lehetett mindkettő gépben. Azt tudom még, hogy az előző gépemben annyira fapados rex-c100 volt, hogy az offsetben ezt az eltolást nem is lehetett állítani.
Szia! Nekem pidelt GC-m van. A kifolyó vízhőmérséklet és a piden beállított érték nagyjából megegyezik nálam. Viszont az előző GC-men, amelyikben Rex-C100 pid volt, ott nálam is 10 fok volt a különbség.
Szia, érdekelne, elvinnék hétfőn ennyiért, csak addig” sajnos”😏 nem vagyok itthon. Írtam privát mailt, ha tudsz inkább a domonkosschneller@gmail.com címre írj, bár a benzin is megkapom. Üdv.
Szia, én Silviát használok PID-del. Nem én csináltam a PID beépítést, hanem Fragola. Úgy tudom, hogy Ő a fűtőbetét mellett megfúrja a kazánt, és beleforraszt egy kics csődarabot a szonda részére. Keress rá a facebook-on caffe 35 néven, ott képeket is találsz majd róla. Ezen kívül az én gépemen körbe van tekerve rézcsővel, és le van hőszigetelve a kazán. Az a tapasztalatom, hogy kb 5-6 fok a különbség a PID által mutatott és a tényleges hőmérséklet között. 99-96 fok közé szoktam állítani, kávéja válogatja. Nálam ez bevált. Viszont sok videón látom, hogy 220-223 Fahrenheit körül van a PID, ami pedig a 105 Celsiussal egyenértékű.
Egyszer készítettem egy hőkamerás felvételt a saját gépemről, azon is az látszik, hogy 97es PIDnél 91, 2 a fejből távozó víz, és még melegebb részek is vannak, csak nem oda volt állítva a kamera :)
Az alsó polcos Pellini N.82 Espresso Bar-tól kezdve, a Bristot-ig mindegyik első osztályú amit ott veszek, gyönyörű ízvilág, vastag crema. Azért pár éve egyszer volt egy döglött Bristot, de azóta nem.
Nekem igazából az jöt be, hogy ismeretlen nevű kávékat veszek, az alsó polcról. Meglepően jó kávéik vannak már 10eur/kg körül, persze ha szereti az ember az olaszos ízvilágot.
Esetleg egy fiorenzato bricoletta? SiD 138262-es hozzászólása ezt a gépet mutatja. Akkor nem harapott rá senki, én azóta sem használom, áll a polcon. Az ára és az állapota sem változott, minden infó úgy van mint SiD leírta, nála volt átnézésem. Ja de mégis. Lemerült az elem a fejhőmérőben. 150-ért vihető. Elég sok helyet foglal már itt nekem.
Most így reggel éhgyomorra fejben összeadtam csak(!) a gép mellé kínált kiegészítők, általam saccolt árát, amelyhez hozzáadtam az én tavaly nyári, Simi által feltuningolt, berezezett pidelt...stb. GC-m árát (megjegyzem, szerintem az enyém is erősen baráti vételi ár volt) és nálam a végösszeg: 125 947 Ft 70 fillérre jött ki! :))
Magyarán és komolyan: szerintem sincs ezzel az árral az égvilágon semmi probléma, különösen akkor ha azt is nézzük, hogy elismert szaki keze munkája van benne. /Lali.hu azért wifi hozzáférést tehetett volna még bele. :D /
tanácsot szeretnék kérni: holnapután megyek 4 napra Olaszországba. Milyen kávét érdemes hozni amihez itthon nem lehet hozzájutni, (mint pl. Veronesi, Mokasol, stb.- nem mintha ezek nem lennének nagyon finomak...) de valaki már próbált és bevált neki? Akár többfélét is kipróbálnék, olaszosát is, gyümölcsöset is, elég nyitott vagyok több vonalra is. (Mostanában leginkább PallYotz, Kávékalmár, Casino Mokka kávékat kóstoltam.)
Más: ha valakinek esetleg van eladó e61 hx-es gépe, mondjuk 200.000 forintig, írjon itt a fórumon vagy privátban. QuickMill, Bezzera, Isomac, La Scala, Fiorenzato, bármi jöhet. Nem szempont az állapot, nem kell hogy PID-elve legyen, igazából mindegy hogy tartályos vagy hálózatos. Nem sürgős, jelenleg van mivel kávéznom (nagyon jó tuning Isomac Venus, csak épp többet iszunk tejes italokat mint régen gondoltam volna, egész pontosan minden reggel 1 literes tejhabosító kancsót gőzölök kétszer:) ), ill. Olaszországban is körülnézek, hátha ki lehet fogni valami használtat.
Nem..., nem az enyém a gép, csak váratlanul találtam rá a hirdetésre, egy pillanatig átvillant az agyamon nekem is, hogy megveszem, akkor persze nem raktam volna ide, de aztán működött nálam az "egészséges fékrendszer" :-), és már nem is érdekelt a dolog. Ott az eladó telefonszáma, szerintem pont azért, hogy érdeklődni lehessen nála anélkül, hogy belépnél a jófogásra..., próbáld meg!