Keresés

Részletes keresés

PeterAgo Creative Commons License 2018.02.15 0 0 175054

Szia, érdekelne a gép, de nem publikus a méled. Az enyém igen, légyszi írj.

 

Péter

Előzmény: jtl (175027)
vivalfa Creative Commons License 2018.02.15 0 0 175053

Sziasztok.

 

Némi segítségre lenne szükségem: adott egy Nemox Lux daráló a maga beállítási fokozataival, egy Lelit Pl50 gép hozzá, szimpla és Dupla kosárral.

Tegnap beállítottam az örleményt hozzá, de íz alapján túlextraháltnak érzem. A nyomás végig 9 bar-on marad és kB. 27 mp alatt van meg a 25ml, szóval a paraméterek jók. A crema színe is rendben van, de a túlextrakció "White spot-ja" is kivehetö (sajna kép nincs most). Próbáltam az örleményt korrigálni egy-egy kattanásnyit finomabb/durvább irányba: 15mp alatt kifolyik a mennyiség vagy teljesen befullad pár csepp erejéig. Jól gondolom, hogy egy finomabb örlemény esetén már csak a tamperolás mértékével tudom befolyásolni a végeredményt?

Elöre is köszi.

GAgyiXyXy Creative Commons License 2018.02.15 0 0 175052

Abszolút megszokás kérdése. Ha 20 offseteled, akkor 88-at mutat rosszul biztosan nem jársz, inkább jobban jársz.

Nekem a silvián 118-at mutat, ami 92 fok kilépő. Így nálam az offset -26.

Előzmény: K.K. (175050)
endrepp Creative Commons License 2018.02.14 0 0 175051

Én így használom, nincs benne semmi extra, én nekem ez a logikus, működésben ez nem okoz változást.

Előzmény: K.K. (175050)
K.K. Creative Commons License 2018.02.14 0 0 175050

Igazán nem is látom értelmét az állítgatásnak, ha már rájöttél az aktuális PID értékekre. 

Mire állítsam pl én: amikor bekapcsolom kb a szobahőmérsékletet mutatja, PID 108 felel meg PY Choco kávéjánál kb 88 fok celsiusnak.

Szerintem, ha a skálát offsetelem -20-al, nem biztos, hogy jól járok, de várom a kollega tapasztalatát:

Előzmény: K.K. (175046)
magyarlacko Creative Commons License 2018.02.14 0 0 175049

Köszönöm, beállítottam. Holnap beszámolok majd az eredményről.

Előzmény: endrepp (175048)
endrepp Creative Commons License 2018.02.14 0 0 175048

Úgy tűnik ezzel meg tudnád oldani:

Előzmény: magyarlacko (175047)
magyarlacko Creative Commons License 2018.02.14 0 0 175047

Nekem Xmt7100 PID van, de offset lehetőséget nem találtam, pedig kerestem. Gyanítottam hogy lennie kellene.

Előzmény: endrepp (175041)
K.K. Creative Commons License 2018.02.14 0 0 175046

Nekem lassan egy éves a Silviám,  az ismert mesterek keze munkája. Jó sok típustú,  pörkölésű kávét próbáltunk a PID 108-116 között változott. 

Előzmény: peppino (175035)
ogrEicsab Creative Commons License 2018.02.14 0 0 175045

Hát ez passz... lali.hu pidelte, gondolom jól beállította akkor. Mivel az előzőt is ő pidelte, feltételezem, hogy az érzékelő ugyanott lehetett mindkettő gépben. Azt tudom még, hogy az előző gépemben annyira fapados rex-c100 volt, hogy az offsetben ezt az eltolást nem is lehetett állítani.

Előzmény: endrepp (175044)
endrepp Creative Commons License 2018.02.14 0 0 175044

Köszi! Akkor a pidben nálad is be van állítva az eltolás, vagy az érzékelő van máshol?

Előzmény: ogrEicsab (175043)
ogrEicsab Creative Commons License 2018.02.14 0 0 175043

Szia! Nekem pidelt GC-m van. A kifolyó vízhőmérséklet és a piden beállított érték nagyjából megegyezik nálam. Viszont az előző GC-men, amelyikben Rex-C100 pid volt, ott nálam is 10 fok volt a különbség.

 

https://vimeo.com/245794087

 

Előzmény: endrepp (175041)
Scholl4 Creative Commons License 2018.02.14 0 0 175042

Írtam mailt.

A bricoletta hétfőig jegelve Relaxalex-nak.

Előzmény: Relaxalex (175040)
endrepp Creative Commons License 2018.02.14 0 0 175041

A pid beállításokban van lehetőség offset állítására, így már a korrigált értéket jelzi ki, persze mindegy, megszokás kérdése.

Érdekelne, hogy aki PID-es GC-t használ, mekkora eltéréssel dolgozik? Én 10oC-fokot mértem. Az érzékelő a régi helyére van behelyezve.

Tehát ha 88oC-os kifolyót szeretnék, akkor 98oC-ra kell fűtenem.

Relaxalex Creative Commons License 2018.02.14 0 0 175040

Úgy értem elvinném, bocsánat, csak mobilról írok.

Előzmény: Relaxalex (175039)
Relaxalex Creative Commons License 2018.02.14 0 0 175039

Szia, érdekelne, elvinnék hétfőn ennyiért, csak addig” sajnos”😏 nem vagyok itthon. Írtam privát mailt, ha tudsz inkább a domonkosschneller@gmail.com címre írj, bár a benzin is megkapom. Üdv. 

Előzmény: Scholl4 (175032)
Scholl4 Creative Commons License 2018.02.14 0 0 175038

Nekem is PID-elt Silvia van, robusztás keverékeket  105-115 között húzok vele.

Előzmény: magyarlacko (175036)
magyarlacko Creative Commons License 2018.02.14 0 0 175037

Bocs, rosszul értelmeztem a saját képem :) A legmelebb pont 91,2, ahol a kereszt áll, az 76.7 fokos.

Előzmény: magyarlacko (175036)
magyarlacko Creative Commons License 2018.02.14 0 0 175036

Szia, én Silviát használok PID-del. Nem én csináltam a PID beépítést, hanem Fragola. Úgy tudom, hogy Ő a fűtőbetét mellett megfúrja a kazánt, és beleforraszt egy kics csődarabot a szonda részére. Keress rá a facebook-on caffe 35 néven, ott képeket is találsz majd róla. Ezen kívül az én gépemen körbe van tekerve rézcsővel, és le van hőszigetelve a kazán. Az a tapasztalatom, hogy kb 5-6 fok a különbség a PID által mutatott és a tényleges hőmérséklet között. 99-96 fok közé szoktam állítani, kávéja válogatja. Nálam ez bevált. Viszont sok videón látom, hogy 220-223 Fahrenheit körül van a PID, ami pedig a 105 Celsiussal egyenértékű.

Egyszer készítettem egy hőkamerás felvételt a saját gépemről, azon is az látszik, hogy 97es PIDnél 91, 2 a fejből távozó víz, és még melegebb részek is vannak, csak nem oda volt állítva a kamera :)

Előzmény: peppino (175035)
peppino Creative Commons License 2018.02.14 0 0 175035

Van itt valaki aki Silviát használ és PID-del? Az érdekel hogy hova rakta az érzékelőt, és hogy jellemzően milyen hőfok tartományban dolgozik a PID.

Én kb 105 °C-on csapolok, mert ha 100 alá megyek, hőhiányos lesz, és a kávé nem az igazi már.

peppino Creative Commons License 2018.02.14 0 0 175034

Az alsó polcos Pellini N.82 Espresso Bar-tól kezdve, a Bristot-ig mindegyik első osztályú amit ott veszek, gyönyörű ízvilág, vastag crema. Azért pár éve egyszer volt egy döglött Bristot, de azóta nem.

Előzmény: Relaxalex (175029)
zoknee Creative Commons License 2018.02.14 0 0 175033

Nekem igazából az jöt be, hogy ismeretlen nevű kávékat veszek, az alsó polcról. Meglepően jó kávéik vannak már 10eur/kg körül, persze ha szereti az ember az olaszos ízvilágot.

Előzmény: Relaxalex (175029)
Scholl4 Creative Commons License 2018.02.14 0 0 175032

Esetleg egy fiorenzato bricoletta?
SiD 138262-es hozzászólása ezt a gépet mutatja. Akkor nem harapott rá senki, én azóta sem használom, áll a polcon.
Az ára és az állapota sem változott, minden infó úgy van mint SiD leírta, nála volt átnézésem.
Ja de mégis. Lemerült az elem a fejhőmérőben. 150-ért vihető. Elég sok helyet foglal már itt nekem.

Előzmény: Relaxalex (175029)
Katoczi Creative Commons License 2018.02.14 0 0 175031

A pár hozzászólással korábban hirdetett Isomaccal mi a gond?

Előzmény: Relaxalex (175029)
Mylord3 Creative Commons License 2018.02.14 -1 0 175030

Most így reggel éhgyomorra fejben összeadtam csak(!) a gép mellé kínált kiegészítők, általam saccolt árát, amelyhez hozzáadtam az én tavaly nyári, Simi által feltuningolt, berezezett pidelt...stb. GC-m árát (megjegyzem, szerintem az enyém is erősen baráti vételi ár volt) és nálam a végösszeg: 125 947 Ft 70 fillérre jött ki! :))

Magyarán és komolyan: szerintem sincs ezzel az árral az égvilágon semmi probléma, különösen akkor ha azt is nézzük, hogy elismert szaki keze munkája van benne. /Lali.hu azért wifi hozzáférést tehetett volna még bele. :D /

Előzmény: jtl (175027)
Relaxalex Creative Commons License 2018.02.13 0 0 175029

Sziasztok,

 

tanácsot szeretnék kérni: holnapután megyek 4 napra Olaszországba. Milyen kávét érdemes hozni amihez itthon nem lehet hozzájutni, (mint pl. Veronesi, Mokasol, stb.- nem mintha ezek nem lennének nagyon finomak...) de valaki már próbált és bevált neki? Akár többfélét is kipróbálnék, olaszosát is, gyümölcsöset is, elég nyitott vagyok több vonalra is. (Mostanában leginkább PallYotz, Kávékalmár, Casino Mokka kávékat kóstoltam.)

 

Más: ha valakinek esetleg van eladó e61 hx-es gépe, mondjuk 200.000 forintig, írjon itt a fórumon vagy privátban. QuickMill, Bezzera, Isomac, La Scala, Fiorenzato, bármi jöhet. Nem szempont az állapot, nem kell hogy PID-elve legyen, igazából mindegy hogy tartályos vagy hálózatos. Nem sürgős, jelenleg van mivel kávéznom (nagyon jó tuning Isomac Venus, csak épp többet iszunk tejes italokat mint régen gondoltam volna, egész pontosan minden reggel 1 literes tejhabosító kancsót gőzölök kétszer:) ), ill. Olaszországban is körülnézek, hátha ki lehet fogni valami használtat.

 

Előre is kösz az ötleteket!

Mylord3 Creative Commons License 2018.02.13 0 0 175028

Nem..., nem az enyém a gép, csak váratlanul találtam rá a hirdetésre, egy pillanatig átvillant az agyamon nekem is, hogy megveszem, akkor persze nem raktam volna ide, de aztán működött nálam az "egészséges fékrendszer" :-), és már nem is érdekelt a dolog. Ott az eladó telefonszáma, szerintem pont azért, hogy érdeklődni lehessen nála anélkül, hogy belépnél a jófogásra..., próbáld meg!

Előzmény: Mylord3 (175017)
jtl Creative Commons License 2018.02.13 0 0 175027

Sziasztok!

 

Eladóvá vált jó állapotban lévő, fullextrás Gaggia Classic kávégépem.

 

Extrák:
- rézcső tuning (fragola)
- PID (fragola)
- víznyomásszabályozó + manométer (fragola)
- réz felsőszűrőtartó

 

Kiegészítők:
- szimpla szűrő (Marzocco)
- szimpla tölcsér (fragola)
- szimpla fanyelű tamper (fragola)
- dupla szűrő (IMS)
- dupla fanyelű tamper (fragola)
- gyári röfikar
- naked kar + a hozzá kapott szűrő
- vakszűrő

 

Irányára 125 000 Ft.

 

Üdv,

Tamás

 

mernok-ur Creative Commons License 2018.02.13 0 0 175026

Szia,

 

Tied a gép ? 
Kompatibilis a QM0650-es gépek alakatrészeivel ? 

Köszönöm a válaszod

Előzmény: Mylord3 (175017)
mdav88 Creative Commons License 2018.02.13 0 0 175023

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!