Keresés

Részletes keresés

Bandi-T Creative Commons License 2000.06.16 0 0 4355
Gemini,

így távolról is tisztelem az eddigi és a következő sok-sok évben mutatni elkövetkező kitartásodat! :)

hiryu,

Wazullt kiegészítendő, folytatandó (ha megengeded kedves Wazull), hadd kérdezzem meg, miért ne lehetne a fán kuporgás is egy út önmagunk felfedezésére, megismerésére? Nem mondom, hogy én választanám (hacsak nem azért, hogy példát mutassak neked vele, és segítselek megérteni), mert az én beállítottságomtól is távol áll; de ettől a véleményemtől függetlenül tisztelem azt, aki ezt utat követi, mert úgy gondolom, nem könnyű neki; mégha úgy is gondolnám, hogy felesleges kerülő utat is tesz ezáltal, akkor is tisztelem, mert tudnom, hogy az idő, amit ezzel töltött fejlődését, tapasztalását, saját maga és benne a világ (vagy fordítva, ki hogy nézi a dolgot) jobb megismerését szolgálja. Te nem?

És miért kellene mindenkinek ugyanazon edzéselméletet alapul véve dolgoznia? Valóban, egy kialakult edzéselméletnek meg van az az előnye, hogy ismerik, hogy azt tartják róla, bevált, és nincsenek (vagy legalábbis ismertek) káros mellékhatásai. De mindenkinek ugyanazt az utat kellene járnia? Nem lehet más, működő út? Mindenkinek az európai (vagy amilyen eredetű az általad hivatkozott edzéselmélet) módszer szerint kellene edzést tartania? Mi van, ha nem is azt a célt akarja elérni, mint amire az edzéselméletet kidolgozták? Mi van, ha én ezúttal nem gulyáslevest akarok főzni a bevált recept alapján, hanem mondjuk zöldbabfőteléket; mégse csinálhatom a gulyásleves receptje alapján azt is, ugye? Beismerem, a hasonlat nem a legtalálóbb; de azért ugye érted, mire gondolok?

Mit gondolsz? Szerinted harcművészhez méltatlan viselkedés, ha toleránsak vagyunk a másikkal, mássággal szemben, és megpróbáljuk elfogadni? Még ha nem is értünk egyet vele?

Pont most írt Laja1 egy (szerintem) nagyszerű és találó hozzászólást erről, arról, mire is kellene koncentrálnunk; te pedig látszólag azon/rajta szinte keresztültaposva, azt semmibe véve úgy tűnik, megint nem magadra és a fejlődésre koncentrálsz; én legalábbis így érzem. [sajnálkozó, de a fejlődésben reménykedő hangsúly]

A kung-fu-t és a budo-t ne keverjük össze, mert különbözőek - mondod; hmm, én azt hittem, harcművészet/filozófia/életfelfogás kategóriába tartozik mind a kettő; ezek szerint tévedek? mit gondolsz, lehet, hogy Jibiki is erre gondolt, amikor az 'egy anyáról szopunk' kifejezést használta?

A valódi mester keresése módszered pedig az én értékrendem szerint igen felületes, legalábbis amit leírsz belőle; a felületi, látható dologra koncentrálsz vele: észreveszi-e, és ezért kikerüli-e a támadást. Alig hiszem el, hogy tényleg ez a legfontosabb neked egy mesterben, azután a szellemi igényesség után, amit korábban mutattál magadból, és igényeltél másoktól. Látszólag kihagyod az elméletből, hogy mi van, ha például pont a te lelki fejlődésed érdekében, pont azért, hogy téged elgondolkoztasson, hagyja magát fejbe csapni általad? Nem állítom persze, hogy a legtöbb 'mesternél' akivel találkozni lehet, ez lenne az ok, de mégis, elszomorítana, hogyha ez eszedbe sem jutott volna.

Szellemi egymásratalálásunkban reménykedve,
Bandi-T

Wazull Creative Commons License 2000.06.16 0 0 4354
hiryu,

"Apropo, 3. birodalom. Lehet "hinni" a mesterben, de ne úgy mint anno nagyon sokan a bajszos mázolóban. /Föld laposságában, boszorkánypróbákban, stb./"
Es en meg azt hittem, en vagyok a legviccesebb gyerek a halpiacon...

"Valódi mester tesztelése: /Hét szamuráj/
Ajtó mögé állunk, egy helyre bunkóval a kezünkben. Ha a belépőt sikerült fejbecsapni, keressünk másikat, mert ez nem az igazi."
Igy nem a mestert, hanem a szamurajt teszteltek a filmben. Az nem ugyanaz. Szerintem. Ha fejbecsapod, akkor mindenfelekeppen ujat kell keresni, merthogy meghalt a szerencsetlen...

"Más: a mester kifejezés. Nekem egyből beugrik egy helyre ács, vagy kovács képe a céhlevéllel.
Nem lehetne a stílusra jellemző kifejezést alkalmazni?"
Lehet, hogy meglepo a dolog, de szerintem ugyanarrol szol mindket dolog. A szerencsetlenseg a dologban, hogy a "mester" szo jelentosen devalvalodott kis hazankban. Eppen a sok kokler miatt, es sajnos, mindket teruleten...
A "mester" szo helyett persze lehet hasznalni sensei-t, vagy szifon-t, kinek mi tetszik. Dehat magyarok lennenk, vagy mi...
Amit a "mester"-rel kapcsolatban irtal, abbol kiderul, hogy Neked meg nem volt igazi mestered. Ha eddig nem talaltal meg magadnak egy jo Mestert, akkor oszinten kivanom, hogy sikeruljon majd talalnod.

Előzmény: hiryu (4346)
Wazull Creative Commons License 2000.06.16 0 0 4353
sister moon,

"Wazull,
köszönöm, amit a shinai-ról írtál. (Csak fejbe veritek egymást vele? Ha hátba akarsz verni valakit elhajítod és felkapsz valami mást? Mit? Bikacsököt...? Elnézést, nagyon hülye vagyok ma:-((( )"
Ugy latszik, mar poenos sem tudok lenni, barmennyire is igyekeznek :-)))
Kendo-ban senkit nem vagnak hatba. Az nem ervenyes vagasi felulet. Ahova vaghatsz, azon vedofelszereles ("pancel") van: fej, kez, oldalpancel. Termeszetesen mindenhova shinaival kell vagni :-)))

"Egyszer azt írtad: „...nem olyan családból származom én...". Ebből gondoltam, hogy a becsületes neved Wazull Bendegúz:-)."
Na jo. A ravasz keresztkerdesek hatasara megtortem, es ezennel beismerem: "az en nevem, az en nevem Kukoricza, Kukoricza Janos..."

Előzmény: sister moon (4344)
Wazull Creative Commons License 2000.06.16 0 0 4352
Jibiki,

bocsi, hogy helyetted valaszoltam. Eppen nem voltal vonalban, nekem meg ugye "szakmaba vag"...

"De azért EGY ANYÁRÓL SZOPUNK MINDANNYIAN!"
Sot, tovabbmegyek. Vannak akik egy aparol...

Előzmény: Jibiki (4342)
amadeus Creative Commons License 2000.06.16 0 0 4351
Budapest szép városában vajon tudtok-e olyan termet, amelyet kevéske fix összegért,
hetente kétszer fix időpontban ki lehetne bérelni és ott edzést tartani?
stempi Creative Commons License 2000.06.16 0 0 4350
Sziasztok!
Tul vagyok a vizsgaimon (suliban) es keszulok a danvizsgara egy 1 danossal. Napi 5 orat edz, ugy bunyozik, hogy.. nagyon jol. Sot annyira jol, hogy szerdan a alkapcsommal "vedtem" a korives fejrugasat. Meg most is faj egy kicsit a fejem, az eves mostmar eleg jol megy. Vasarnap a baratnom diplomaoszto unnepsege utan mar fogok tudni enni es meg tudom kerni normalis artikulalassal a kezet a szuleitol ;))))!
Jo-jo tudom, rinyalok itt egy rugas miatt, de en nem tudtam enni majdnem egy napig :(((. Ja, es nem is emiatt maradt abba a bunyo, hanem mert meghuzodott a bokam. Ez van: ha nem melegitesz be rendesen, hikomatta valsz!
Udv hetfoig, amikor mar remelhetoleg eljegyzett ""rab" leszek :)))! (edes rabsag!)
nemkell Creative Commons License 2000.06.16 0 0 4349
Jibiki

"Elnyerted a LEGEGYEDÜLÁLLÓBB, LEGRÖVIDEBB, LEGFRAPPÁNSABB, LEGTARTALMASABB ÉS LEGKEDVESEBB SZÜLINAPI JÓKÍVÁNSÁG fődíját.

Ez tüneményes elmére vall!"

Ezt ugy nem kell szószerint vennem? :)

n e m k e l l

Előzmény: Jibiki (4237)
nemkell Creative Commons License 2000.06.16 0 0 4348
Kijo -

Odafigyelek a helyesírásomra, ez nem jelenti azt, hogy nem hibázok. Ha valaki kijavít, annak csak ürülök... (Ja, és utánanézek, hogy igaza van e?)

"....amit en nem olvasam - "

Ennek pedig semmi köze nem volt a helyesíráshoz, legalábbis részemről. Te olvastad azt a plakátot?

n e m k e l l

ui.: mikor vetted észre, hogy fel van húzva?
uiui.: Japcsiban van kérdőmondat? (És válaszolni szoktak rá?)

Előzmény: Kijo (4132)
hiryu Creative Commons License 2000.06.16 0 0 4347
Számla.
Ha jól tudom franciáknál /aikido/ 2. dantól ha felkeresed az önkormányzatot, hogy oktatni szeretnél, adják termet világítással.
Gondolom, megéri nekik.
Előzmény: Wazull (4340)
hiryu Creative Commons License 2000.06.16 0 0 4346
Ha valaki olyan hülye, hogy hónapokig fán kuporog, az meg is érdemli, bár demokrácia van.
Kettő:az illető ún mesternek ennyi fogalma van az edzéselméletről. Ja, de jó reklámmal el lehet adni a tejcukrot is mint testépítő csodaszert, például.
Bocs, lehet hogy egy az anyánk, de nem az enyém.
Ne keverjük össze a kung-fut a budoval, kérem, mert ezzel csak saját mérhetetlen tudatlanságunkat áruljuk el, illetve egy sensei arcára, megértő, lenéző, vagy meghökkent mosolyt sikerül varázsolnunk, aztán égünk, mint a Reichstag!
A kungfunak a karatéra gyakorolt nemi hatáson kívül semmi köze hozzá, ezt csak önjelölt "szakértők" terjesztik..
/koprájgt: Kijo, de igyekszem./
Apropo, 3. birodalom. Lehet "hinni" a mesterben, de ne úgy mint anno nagyon sokan a bajszos mázolóban. /Föld laposságában,
boszorkánypróbákban, stb./

Valódi mester tesztelése: /Hét szamuráj/
Ajtó mögé állunk, egy helyre bunkóval a kezünkben. Ha a belépőt sikerült fejbecsapni, keressünk másikat, mert ez nem az igazi.

Más: a mester kifejezés. Nekem egyből beugrik egy helyre ács, vagy kovács képe a céhlevéllel.
Nem lehetne a stílusra jellemző kifejezést alkalmazni?

hiryu Creative Commons License 2000.06.16 0 0 4345
Még nem.
Előzmény: Shingitai (4311)
sister moon Creative Commons License 2000.06.16 0 0 4344
Laja1,
hát mivel én csak nő vagyok, ezért csak női módon tudok reagálni a hozzászólásodra: olyan, mint a jó parfüm. Egyetlen cseppje elég, és hosszú ideig érzed a hatását.

Wazull,
köszönöm, amit a shinai-ról írtál. (Csak fejbe veritek egymást vele? Ha hátba akarsz verni valakit elhajítod és felkapsz valami mást? Mit? Bikacsököt...? Elnézést, nagyon hülye vagyok ma:-((( )

OFF
Egyszer azt írtad: „...nem olyan családból származom én...". Ebből gondoltam, hogy a becsületes neved Wazull Bendegúz:-). Erre most azt írod, novemberben van a Te napod. De Bendegúz nap nincs is novemberben:-). Júniusban nincs Wazull nap, novemberben nincs Bendegúz nap... Ezek szerint nem is így hínak:-))) Pedig már úgy örültem, hogy milyen ügyesen és frappánsan kikövetkeztettem:-(((
De most is azt mondom: ma (tegnap) Wazull napja van (volt). Lassan cserélned kell a billentyűzetet, nagyon belejöttél:-).
És elnézegetést, de az „Indul a bakterház" az egyik kedvenc filmem. Többet nem piszkállak, megígérem:-)))
ON

sm

BLaca Creative Commons License 2000.06.16 0 0 4343
Üdv mindenkinek!

Újonc vagyok itt a topicon, bár igyekeztem az elejétől fogva végigolvasni.

Akik megtehetik, hogy ingyen járjanak edzésre, nem is tudják, milyen szerencsések. Valakinek valóban mindig állnia kell a számlát. Különösen, ha színvonalas helyen, felszereléssel, stb. akarnak edzeni.

Tizenkét évig oktattam iskolai tornatermekben a ju-jitsut, miután bele mertem vágni egy edzőterem beindításába. Egyedül nem is ment volna, de szerencsére találtam társakat. 1996 szeptemberében indítottunk. ... Idén februárban bezártuk. :-(((((

Volt tanulónk elegendő, négy stílusban ( aikido, nanbudo, boksz, ju-jitsu, sőt egy ideig shito-ryu is ) oktattunk, de sajnos anyagi okok miatt nem bírtuk tovább fenntartani. A felszerelés, a bérleti díj, a víz, a gáz, a villany ( például a téli villanyszámla a sötét miatt 40-50 ezer Ft./hó ), az oktatók, az utazás, stb.

Természetesen nem adtuk fel, azóta is iskolai tornatermekben oktatunk.

Tíz év múlva újra megpróbálom... :-)

További sikeres előre haladást kívánok mindenkinek a Budo rögös útjain!

BLaca

Előzmény: Wazull (4340)
Jibiki Creative Commons License 2000.06.16 0 0 4342
Wazull
Köszi a SHINAI magyarázatot helyettem SISTER MOON kérdésére.

(((SHAOLIN KUNGFU-Oroszlán Robi - bemutatók stb.
A kung-fut, mint harcművészetet -benne a shaolint is - talán most már kímélni kellene egy kicsit. Más világ a BUDO és más világ a kung-fu szektor. De azért EGY ANYÁRÓL SZOPUNK MINDANNYIAN!

BEMUTATÓK és LÁTVÁNYOSSÁGOKkal kapcsolatban:
Egyszer valakinek leírtam itt, hogy "szél ellen, de....pénz ellen sem lehet..."
Márpedig SAJNOS jórésze a harcművészeti oktatásnak valóban üzlet. A bemutatóknak és cirkuszi látványosságoknak két iránya van.
Mindkettő reklám-marketing:
Egyik - ez a pozitív - valós híveket szerezni egy iskola részére vagy ideológia részére.
Másik - lentebb már elhangzott (amway) - mindegy csak sokan legyenek.

Ezek régen is működtek. Ezek voltak a MISSZIÓK és a NYÍLT Küzdelmek az iskolák és a mesterek között.

Oroszlán Robiról csak annyit, hogy én nem szívesen ítélem el egy mester vagy nem mestert sem, de a (megalázó) pedagógiája miatt előttem leszerepelt.
Az edzés-, az oktatási-, a pedagógiai módszer stb. ugyebár egy mesternél általában mindig belső ügy, legtöbbször elég sok titkos eljárás is van.

Elég sokat járok Kistarcsán az Éden Park (vagy mi a neve)környékén és az piszkosul nem tetszett, amikor a kung-fu tanulók ősszel - a már hidegben -az utcai fákon kuporogtak órákat. Egyébként a Polgármesteri Hivatalhoz is érkezett jelzés emiatt. Erre az volt a válasz, hogy a kezdő csak akkor kezdhet tanulni, ha egy-két hónapot kibír a legnagyobb lelki és fizikai terheléssel és túl tud lépni önmagán.
Ezt én értem, de NE A NYILVÁNOSSÁG ELŐTT! Ez a tanítvány megalázása.

Wazull Creative Commons License 2000.06.16 0 0 4341
Laja1,

nagy orommel olvastam hozzaszolasodat. Sok helyen sajat gondolataimat lattam szavakba ontve abban amit leirtal. Kulonos tekintettel a gyakorlas fontossagara...
Egy dologban azonban nem ertek Veled egyet. A mester dologban.

"Mester : a mester is csak egy eszkoz, mint a stilus. Valojaban nem a mester a lenyeg, hanem a lenyeg te magad vagy.(Persze egy total hulyehez nem erdemes jarni, de altalaban aki mar mesternek neveztetik egy stiluson belul az nem lehet annyira rossz, hogy ne lehessen hozza eljarni...)"
Mindig a nagy lazado lelkuletemrol voltam kozismert a barataim koreben. Egy dologban azonban nem ismerek lazadast: ez pedig a Mester. (es ez nem egyfele apakomplexus nalam, nekem olyan sohasem volt, hala Edesapamnak).
Tehat, szerintem a mester legalabb annyira fontos, mint Te magad. O tudja, mit kell tanulnod, milyen szinten vagy most, mit kell tenned azert, hogy a kovetkezo szintre lephess fel. O a bizonysag arra, hogy azt a mufajt tanulod, aminek a neve ki van irva a dojora. Tobb szaz even at mesterrol tanitvanyra hagyomanyozodott tudas all mogotte, es ezt neked adja at. Ha mar az alapokat nem jol tanulod meg valakitol, arra nem lehet epiteni hosszu tavon (sem). Ha mar kicsit haladobb vagy, kell hogy a mester kontrollaljon, mert nagyon konnyen rossz iranyba megy el a sajat magad altal felszedett es gyakorolt tudas. Ezt mar tobb emberen lattam.
A mesterhez valo ragaszkodas nem szervilizmus, hanem a gyokerekhez valo kotodes.

Japan harcmuveszetekben szoktak emlegetni a "SHU HA RI" kifejezest. Szo szerint valami olyasmit jelent mint: ragaszkodas, kitores, elszakadas. (Joruto, kerlek javits ki, ha rosszul tudnam!)
Ez a harom szo a tanulas harom lepcsoje a harcmuveszet utjan.
Az elso lepcsonel mindent megfigyelsz, az utasitasokat a legaprobb reszletekig betartva tanulsz. Ez az 1-3 dan fokozatnak felel meg.
A masodik lepcsonel az addig megtanult alapokat alkalmazva mar varialod a dolgokat. Ez kb. 4-6 dan.
A harmadik szinten elszakadsz az addig tanultaktol, es a sajat utadat jarod. Ez 7. dan felett van igy.

"A mester csak addig kell , mig eljutsz odaig, hogy tudd mi a fontos es mi nem. utanna mar nincs szukseg mesterre..."
A fentieket figyelembeveve, amig el nem ered a 7. dant, addig igenis szukseged van mesterre. Talan meg azutan is. A rengeteg 1-2. danos "mester" peldaja erre hamar megtanitja az embert.

Előzmény: Laja1 (4339)
Wazull Creative Commons License 2000.06.16 0 0 4340
Shingitai,

"Szerencséd volt, hogy nem fizettél a tudásért, de valakinek állnia kell mindig a számlát, ha másnak nem a szülőknek, vagy az államnak (azaz, neked meg nekem)"
Persze, valakinek mindig kell fizetni. De az jelen esetben a japan allam. Mivel a penz ott sem a fan terem, ok tudjak nyilvan, miert eri meg nekik. Ha elgondolkozol a dolgon, Te is ra fogsz jonni, miert...

Előzmény: Shingitai (4338)
Laja1 Creative Commons License 2000.06.16 0 0 4339
Udv!

Figyeljetek !

azon ragodtok (mar aki) . hogy igazi-e az amit csinalsz.

En azt mondom : mindegy mit csinalsz, csak akkor lesz igazi, ha TE IGAZIBOL CSINALOD.

Igy tok mindegy milyen stilust gyakorolsz. Aki nem elegge elkotelezett es allhatatos annak semmilyen stilus nem lesz elegge "igazi". Az mindig valami mast fog keresni.Mindig talal majd valami "okot" ami miatt nem fogja tovabb csinalni amit elkezdett...

Nem az a lenyeg, hogy a stilusod igazi-e vagy hatasos-e. Az a lenyeg, hogy te komolyan gyakorolsz-e vagy nem.

Most elmondom nektek - tok ingyen :) - a titkot :

Gyakorlas, gyakorlas es meg tobb gyakorlas... Ez a titka a harcmuveszeteknek.

Ha megismersz egy "titkos" technikat de nem gyakorlod eleget akkor nem fogod tudni alkalmazni es igy semmit sem fog erni a "titkos" technikad.
Ha viszont megismersz egy "egyszeru" technikat es allandoan gyakorlod elobb utobb olyan szinten tudod majd vegrehajtani, hogy nem lesz ember aki kepes legyen kivedeni a te "egyszeru" technikadat.

A harcmuveszet nem egyszeruen technologiai kerdes. Nem a technika a lenyeg, hanem az, hogy gyakorolj !

A harcmuveszet kozeppontjaban a gyakorlatozo ember all es nem a stilus vagy a technika.

Egy stilus pontosan annyira igazi mint amennyire igazibol csinalja valaki.

Egy bizonyos pillanatban be kell latni mindenkinek, hogy a rendszeres gyakorlas sokkal fontosabb annal mint, hogy most te eppen milyen stilust csinalsz.Ebben a pillanatban megbekelsz magaddal, es elfogadod a stilusodat.
Nem keresel tobbe mas (jobbnak hitt) stilust. Hanem gyakorlod tovabb renduletlenul azt amit eppen csinalsz...

A stilus csak egy eszkoz arra, hogy kimuveld magad. Mindegy milyen eszkozt valasztasz. Hogy kimuvelodsz-e vagy sem az csak attol fugg, hogy mennyit gyakorolsz es nem attol, hogy milyen stilust valasztottal.

Neked nem a kvarcorajara pillanto shaolin szerzetessel kell foglalkoznod.Neked magaddal kell foglalkoznod, hogy magadbol kihozd a legjobbat.

A sok gyakorlas hozzasegit ahhoz, hogy felul tudj emelkedni a mindennapi problemakon es meglasd, hogy az eletben mik a fontos es mik az elhanyagolhato dolgok.
Ha ezt belatod, akkor mar elertel valamit es nem volt hiabavalo a gyakorlas. Ha meg nem latod, akkor csak gyakorolj tovabb. (mindegy mit. Azt amit eppen csinalsz, mert nem az a lenyeg, hogy mit csinalsz, hanem az, hogy megerted-e mar , hogy mi az igazabol fontos es mi nem)

Mester : a mester is csak egy eszkoz, mint a stilus. Valojaban nem a mester a lenyeg, hanem a lenyeg te magad vagy.(Persze egy total hulyehez nem erdemes jarni, de altalaban aki mar mesternek neveztetik egy stiluson belul az nem lehet annyira rossz, hogy ne lehessen hozza eljarni...)
A mester csak addig kell , mig eljutsz odaig, hogy tudd mi a fontos es mi nem. utanna mar nincs szukseg mesterre...

A 24 oras elhivatottsagrol :
Ideznek sihan Howard Collins irasabol :
"...A karate mélyebb értelme a fontos, nem az hogy valaki magasra tud rúgni, jó küzdő, vagy az, hogy hány deszkát képes eltörni. A fekete öv elérése sokak számára a legfőbb érték. Sokszor kérdezték tőlem, mennyi időbe telik, hogy valakiből fekete öves lesz. A válaszom az: menj és vegyél egyet. Nem az öv színe a fontos, hanem a személy, aki viseli. A helyes életvitel, a kyokushin és a társadalom erkölcseinek és törvényeinek betartása üdvösebb, mint a fekete öv.
...
Miért van az, hogy senki sem akar csak edzeni és élvezni a karatét, arra törekedni, hogy jó állampolgár legyen, ami pedig sokkal értékesebb dolog? Félreértés ne essék, semmi bajom a versenyekkel, hiszen magam is sikeresen szerepeltem számos versenyen. De soha nem feledkeztem meg arról, hogy az ember csak egy napig bajnok. Másnap újra kezdődik a munka a dojóban. "

itt az egesz :
http://lin.lkg.c3.hu/~slaci/kyo/eletfelf.htm
Szerintem erdemes elolvasni.
Howard Collins egyebkent tobbszoros Japan bajnok, europa bajnok, a VB-n ketszer is az elso 8 kozott vegzett es ermeinek es kupainak se szeri se szama (ezek nem olyan konnyen megszerezheto ermek, mint amirol a 16 eves lanynal irtatok...) szoval o igazan "authentikus"-nak nevezheto nemely kerdesben.

Nem csak a kyokushinrol es a karatrol, hanem az osszes harcmuveszetrol szol szerintem az irasa.

Ahhoz, hogy te ELHIVATOTT legyel a nap 24 orajaban egyaltalan nem kell 24 oraban karate, vagy kung-fu vagy barmi mas technikat gyakorolnod. Ha tisztaban vagy vele, hogy mi a fontos, mi a helyes es mi a helytelen, es ezek szerint cselekszel akkor nyugodtan mondhatjuk , hogy elhivatott vagy, es felul tudsz kerekedi a mindennapi problemakon.

Aki ertette amit mondok annak jo :)
Aki meg nem erti az se csuggedjen. Eddzen minel tobbet es egyszer majd csak megerti, hogy mirol szovegelek...

Udv!

Shingitai Creative Commons License 2000.06.16 0 0 4338
Wazull
Az jó, ha valaki mázlista, az is ha idealista, csak ismerje fel.
A mesterem szerint én meg naiv vagyok, mert mondig meglepődök a sok kókleren, amióta ezt tudom nem lettem rosszheszeműbb, csak óvatosabb,
Szerencséd volt, hogy nem fizettél a tudásért, de valakinek állnia kell mindig a számlát, ha másnak nem a szülőknek, vagy az államnak (azaz, neked meg nekem)
Előzmény: Wazull (4336)
Shingitai Creative Commons License 2000.06.16 0 0 4337
Orltran
Segítő kérdések, ne nekem válaszold meg, hanem magadnak!
1, miért hagytad abba?
2, miért akarod újra kezdeni
3, mi hiányzik? - a, mester b,mozgás c,társak

Előzmény: Törölt nick (4334)
Wazull Creative Commons License 2000.06.16 0 0 4336
Shingitai,

lehet, hogy igazad van, de en ebben nottem fel. Mint irtam, meg nem fizettem kulon a tanitasert soha penzt. Szamomra ez igy termeszetes. Jo tudom, biztos mazlista vagyok, meg idealista, de akkor is...

Előzmény: Shingitai (4335)
Shingitai Creative Commons License 2000.06.15 0 0 4335
Wazull

Valóban ezek a legfontosabbak, annyira kézenfekvő volt, hogy eszembe se jutott leírni.
Mégis leragadtunk ennél a pénzdolognál.
Ez szerintem inkább ilyen magyar népbetegség, hogy félünk a pénztől, meg szégyeljük is adni, meg kapni is.
Szerintem nem szégyen a tudásért valamit kérni, adott esetben pénzt, mint ahogy nem szégyen pénzért venni a tudást - nem a címet és fokozatot, hanem a tudást.

Előzmény: Wazull (4329)
Törölt nick Creative Commons License 2000.06.15 0 0 4334
Kiprobaltam, csinaltam, abbahagytam, hianyzott, most visszamennek:))

Koszi mindenkinek

Előzmény: Shingitai (4331)
Wazull Creative Commons License 2000.06.15 0 0 4333
Orltran,

hogy milyen szempontok szerenin erdemes harcmuveszeti agat valasztani, az mar tobbszor szerepelt itt a forumon. Ha akarod, visszakeresheted oket. Szerintem az egyik legfontosabb, hogy higyj abban amit csinalsz, es higyj a Mesteredben. Ha valamelyik nem stimmel, akkor hagyd abba, illetve el se kezdd...

Előzmény: Törölt nick (4327)
Törölt nick Creative Commons License 2000.06.15 0 0 4332
Egyebkent felreertes ne essek, en nagyon tisztelem ezt az embert, csakhat valtozik mindenki. O is, en is.
Előzmény: Törölt nick (4330)
Shingitai Creative Commons License 2000.06.15 0 0 4331
Orltran

Nem tudom mit értesz autentikus alatt ( bár sejtem ), s ezt hogyan lehet eldönteni. Ne a kung fu filmekből, de még csak ne is a könyvekből indulj ki. Fontolj meg mindent alaposan, s ha szimpatikus az illető, és normális életet él . Próbáld ki!Bármit bármikor abba lehet hagyni, ha mégsem az igazi.

Törölt nick Creative Commons License 2000.06.15 0 0 4330
Kedves Shingitai, en is egyetertek Wazullal, azert gyurom itt magam:))) Kulonben mennek, csinalnam, es kesz, de nem akarok ilyenne vallni.
Előzmény: Shingitai (4328)
Wazull Creative Commons License 2000.06.15 0 0 4329
Shingitai,

mint irtam, szerencsere a penz eddig meg kimaradt rovidke palyafutasombol. Azt tudom, hogy ha annyit (na jo, csak kozelitoen...) kellene fizetnem, mint ami itt a forumon egy-ket (foleg egy...) stilus korul ropkodnek, akkor semmifele harcmuveszetet nem muvelnek, mert nem lenne annyi penzem. Komolyan.
A masik meg, hogy ami alapjan en kivalasztanam a Mestert, akitol tanulni szeretnek:
1, mit es hogyan tanit
2, milyen ember
lenne a legfontosabb szempont. Azt hogy sokat, vagy keveset ker, ha meg tudom fizetni, akkor mar nem szamitana. Bar valahogy ez a fizetos dolog engem kicsit (nagyon) taszitana...

Előzmény: Shingitai (4325)
Shingitai Creative Commons License 2000.06.15 0 0 4328
Orltran

Teljesen egyetértek Wazullal. Szerintem egy harciművészetnek nem erröl kell szólnia. De ,ha valaki autót akar eltolni torokkal legyen a tanítványa.

Törölt nick Creative Commons License 2000.06.15 0 0 4327
kedves Wazull,

Ennek tartottak a rekordjat eddig is, nem o talalta ki, asszem valami kinai manus tarthatta, ha jol emlexem. Nem is az a kerdes, hanem az, hogy erdemes e tole tanulni? Mert nekem teccik a mozgaskultura nagyon, jobban, mint mas stilusok, csak megingattatok, hogy authentikus e. Na, mind1, lentebb leirtam, egyelore mi lesz:)
Es igen, en sem ertek egyet az ilyenekkel, bar tudom, hogy miert csinalja. Szvsz szive joga:)

Kulonben meg hujjesegeken elmelkedek itt:)))

Előzmény: Wazull (4326)
Wazull Creative Commons License 2000.06.15 0 0 4326
Orltran,

"Ize, torkanak forditott landzsahegyel tologatta:)) Guiness-rekord. (Vagy al-guinessesek voltak ott) A landzsa valodi, en is lattam, azota is tologatja, ha rajon. meg is sertette a torkat, meg mindig ott a heg, ugy vartak ossze, de megcsinalta, nem volt olyan nagyon komoly serules."
Guinness-rekord? Nem kene azert a nyugat hulyesegei elott hanyattesni. Legyen mar meg a jozan paraszti (magyar) eszunk.
Egyszer olvastam, hogy valaki kitalalta, hogy a tesztaban ules vilagrekordjat allitja fel. Foto is volt rola, egy kad vizben ult, ami tele volt fozni valo tesztaval. Mindezt azert talalta ki, hogy bekeruljon a rekordok konyvebe. Mivel o volt az elso ilyen probalkozo, ertelemszeruen o tartotta a vilagcsucsot...
Felre ne erts, nem fikazni akarom a busztologato fickot. Nyilvan komoly dolog, amit csinal. En nem tudnam utana csinalni. Nem is akarom. Lentebb mar leirtam a velemenyemet. Lasd a kardnyelo resznel...

Előzmény: Törölt nick (4323)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!