Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Kár, hogy Abu és Storman tegnap esti szép képei oktalan kötekedésbe fulladtak, én nagyon örültem már a látványnak is.
Igen, a karácsony előtti meleg időjárás (néhány fok plusz) elegendő volt a télen is van gombászélet bizonyítására!!!! És a beígért enyhe idő tovább növeli majd a bébi téli fülőkéket (is).
(Ha nem zuhogott volna 23-án és 24-én az eső mi is kimentünk volna sarat taposni, gombalelés reményében. )
Így aztán üres időmben elkészítettem a 2010-es évad TIT-es gombafelhozatalának összegzését.
2010. tényleg a gombák éve volt! 541 faj került meghatározásra, ami nem azt jelenti, hogy nem került elő ennél több faj, de csak ennyihez volt elegendő a gombász-szakkör szellemi kapacitása (szemmel határozás alapján).
Mit gondoltok melyik gomba lett a dobogós, vagyis legtöbbször fordult elő a nyári szünet kivételével, a hétfői napokon behozott gombák közül?
A törökök használhatták, innen a "törökbors" elnevezés de a magyarok jóval a török idők után kezdték el használni. A töltöttkáposzta autentikus elkészítési módját nemismerem, de erdélyben, ahol sokkal erősebb a balkáni/török hatás, nem tesznek bele paprikát-legalábbia amerre én jártam, ott nem(igaz, amerre én jártam, arra valszeg meg sem teremne a fűszerpaprika).
A pörkölt vs.paprikás témában ajánlom figyelmedbe ( és másoknak is akiket érdekel a gasztronómia) Vigh József : Vizek,halak,emberek című könyvében,a "Halpaprikás,mi gondja van rája "című értekezést.Rendkívül élvezetes és tanulságos.
A fűszerkereskedelem már akkor is nagy biznisz volt, a tehetősebbek bármihez hozzájuthattak, ami Eurázsiában megterem. A tömegnek maradtak a helyben megtermelhető/begyűjthető fajok.
Amiket mostanában olvastam származásunk kérdéséről az a Hun-Magyar vonalat erősíti bizonyítékokkal. Pl: a finn - magyar genetikai azonosság 3%-os, szemben a hun - magyar 90%-ával. A finnek sem szorgalmazzák újabban ezt a vonalat. Beszélhetünk még a mai kínai mongóliai terűleteken talált leletekről, az azonos ruházatról, az azonos harcmodorról, az azonos hitvilágról, az azonos temetkezési szokásokról is. Megér egy beszélgetést az is, hogy egy terület elfoglalása - honfoglalás - miért történhetett ilyen békésen, s miért sikerült oly rövid idő alatt megszervezni államunkat?
"nagyjából a mai pörköltnek felel meg" írtam azért, mert az elkészítés technológiája azonos: "tokányos" főzési mód, a húsnak saját levében forgatása-párolása. Teljesen mindegy, hogy mivel fűszerezed, az elkészítés módja a mérvadó. A pörkölt valóban a paprikás fűszerezéstől kapta a nevét. (Több kutató iállítja, hogy Ázsiában is termett paprika - kicsiny és csípős) Menj az Alföldre (mondom én, neked:)))) és kérdezz "főzőembereket" a pörköltkészítésről. Olyannyira örzik ezt a hagyományt, hogy még azt is pironkodva mondják el, ha egy egész birkából készített pörköltbe belefőztek 1, azaz egy db. nyúzott, kimagozott paradicsomot. Egy másik topikon egy kúnsági társunk felvilágosított, hogy ez náluk nem hagyományőrzés, hanem ez a mindennapi rutin. Feléjük ez a pörkölt.
A paprika első írásos említésének a Szenczi-Molnár Albert szótárát jelölték meg (1604) Újabban Széchy Margit az első közlő 1576-ból. A paprika sokáig főúri kastélyokban dísznövényként szolgált, s a kolostorkertekben papok termesztették - sokan innen eredeztetik a paprika magyar nevét: "papríkató" - paprika. Csak az 1700-as évek vége felé vált közismertté, majd később a paprikamalom megalkotása után vált igazi magyar fűszerré.
Viszont őseink fűszerei: vöröshagyma, (vad)fokhagyma=medvehagyma, bors(ikafű), sárgarépa(valószínűleg murok), zeller, fenyőmag(borókabogyó), turbolya, rozmaring, zsálya, pitypang, áfonya, zamatul vörösbor. Bár, gyakori a szerecsendió is, nem tudni, hozattuk vagy hoztuk anno.
Gundel Károly, a gasztronómia fejedelme szerint a spanyol pimiento paprika csakugyan Kolumbusszal érkezett Európába, ám a magyar capsicum paprika Indiából került hozzánkPerzsián keresztül, ahonnan a törökök hozták magukkal a tizenhatodik században. Ezt az elméletet főként az támasztja alá, hogy évszázadokon keresztül szinte mindenki indiai borsnak nevezte a paprikát.
Tegyük gyorsan hozzá, hogy a perzsákkal először a szkíta birodalom társult népeként érintkezhettünk valahol a Kaukázus keleti lejtőin élve, mely az eurázsiai kereskedelmi útvonal, később selyemút közelében volt, azaz, ha a paprika ismert növényként megjelent a korabeli világkereskedelemben, akkor arról a magyarok biztosan tudtak.
Már a törökök által megszállt területeken használták. (Már 1570-ben díszlett vörös törökbors néven Zrínyi Miklós nevelőanyjának, Széchy Margitnak a növényi ritkaságokat gyűjtő kertjében.)
Tömeges használata valóban sokkal később kezdődött.
Példának okáért a Krisztus utáni első században Néró háziorvosa, Dioszkioridész "De Materia Medica" című művében leír egy bizonyos "piper longum rotundumot"- szó szerint: hengeres hosszú paprika, azaz csöves paprika), amely a leírás szerint megdöbbentően emlékeztet a paprikára. Vajon csakugyan a paprika lett volna ez a bizonyos növény, vagy valami más? Több említés nem történik róla, mindaddig, amíg Kolumbusz el nem érte az Új Világ partjait.
a szalonna kisütött zsírján pirítod meg a tésztát és utána teszed rá a hagymát, ellenkező esetben a hagyma megégne.
A száraztészta nem ereszt levet maga alá, ezért nem főtt hagyma lesz akkor sem, ha később adod hozzá. Ha a húst teszed először, akkor már nincs lehetőséged a hagymát lepirítani.
A pirított hús-főtt hagyma és a pirított hagyma-főtt hús közül kell választani, ha egy edényes (bográcsos) főzést akarsz.
A gasztronómia egy nagy olvasztótégely, mint ahogy most pl. az új Váncsa szakácskönyv olvasgatása közben is rácsodálkoztam.
A paprikáról most ilyet találtam, de még keresgélek:
"Honnan származik a paprika?
Amerikából, - vágják rá gyorsan, de a történet ennél jóval cifrább, és bizony a magyarok paprika vonzalmára is magyarázatot ad.
A Himalája lejtőiről származik, miközben Kolumbusz hozta Európába Amerikából a burgonyával együtt, Közép-Amerikából származik, Indiában termesztették először. A látszólag ellentmondó állítások mindegyikére találunk bizonyítékot!"
Nem vagyunk őshonosak, de a parikát nem mi hoztuk. Ahogy írtam az előbb, az ezernyolcszázas években kezdett terjedni nálunk, dél felől, a szerbektől vettük át. Bizony a híresneves halászlénk is szerb eredetű étel.
Capsicum is a genus of flowering plants in the nightshade family, Solanaceae. Its species are native to the Americas, where they have been cultivated for thousands of years by the people of the tropical Americas, and are now cultivated worldwide.
Ezért mondom, hogy kár vitát nyitni, elterjedt több módja is. Aki az általam leírt módon csinálja, az esküszik rá, hogy ez az eredeti, mások meg a ti módszeretekre mondják ugyanezt.
Van, aki a húsra előre megpirított hagymát tesz, van, aki nyerset.
A klasszikus konyhatechnika szerint persze előre megpirítjuk a hagymát és arra tesszük a húst, ez egy fazékban nem gond de az üstben már figyelni kell a hagymára, le ne kapjon mert ha rendesen megrakja az ember a tüzet, hamar megvan a baj.
Egy főzőversenyem mellém keveredett egy kiskunsági csapat, ők horribile dictu disznózsírt raktak az üstbe és arra tették a birkahúst, de a hagymát ők is utólag rakták hozzá.
Amúgy a szintén ősi lebbencsleves is úgy készül, hogy a szalonna kisütött zsírján pirítod meg a tésztát és utána teszed rá a hagymát, ellenkező esetben a hagyma megégne.