Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
na meg a helyismeret ugye ;) nalam a nyari es bronzos nyert. amit meg rendkivul sokat lattam, az a parduc es pirulo, ill sarga roka. persze konnyu, szinte csak ilyen helyekre jartam.
Ebből az következik, hogy az ebből készült vagy az ezt a gombát tartalmazó kereskedelmi cikkek, készítmények január 8-a és június 14-e között nem lehetnek a polcokon semmilyen formában.
Ezt hogy vezetted le? Nekem ebből semmi ilyesmi nem következik.
van egy nagyszabasu projekt, sajna nem jut az eszembe a neve(nem a human genom project, annak vege lett 2006-ban), ami az emberi fajon beluli jellegeket kutatja. onkent lehet hozza csatlakozni, asszem penzbe is kerul a vizsgalat.
Ohh nem ilyen negatívan értettem. Célszerűség jellemez a neten dolgokat, sok helyen a vaskalapossságnak nincs érteme. Más persze egy hírportál, ahol célszerű helyesen írni és fogalmazni és más egy fórum vagy egy chat. Nyelvfejlődés a másik dolog, ez érdekes téma, most hosszú lenne kifejteni.
Mondjuk a nyári szarvasgomba a javaslat szerint június 15-től január 7-ig hozható forgalomba. Ebből az következik, hogy az ebből készült vagy az ezt a gombát tartalmazó kereskedelmi cikkek, készítmények január 8-a és június 14-e között nem lehetnek a polcokon semmilyen formában. Ezt is egy végrehajtási (belső) rendelkezés fogja felül írni? :-)))
engemet viszont rendkívül érdekelne egy gyorstalpaló. én eddig úgy tudtam hogy 5 nagyobb fajta van a capsicumon belül, plusz a vad alakok amiből nagyon sok van. cardenasii, exile, chaocense stb, amik mind vad fajták
Az Általad felsoroltak azok mind fajták. A gazdasági és kereskedelmi 'nevezéktanban' elvesznek a tudományos elnevezések Az említett chinense -t pl. az alábbiak szerint lenne helyes írni : Capsicum annuum Chinense : azaz mindig nagybetűvel kezdve a fajta nevét.
Csak kiegészítésképpen a két Capsicum fajnak nincsenek alfajai (species), azaz csak a törzsalakok vannak, ezekből alakultak ki emberi beavatkozás nyomán a legkülönbözőbb fajták (cultivar). A törzsalakot e szerint kell írni : Capsicum annuum annuum, ezt azonban rendszerint rövidítve szoktuk írni : Capsicum a. annuum. Azonban nem akarok itt feleleveníteni ismét egy faj/fajta diskurzust. Nem térnék ki a fajok különféle szinonim neveire sem.
Minden válogatás nélkül, az ezernél(!) több paprika fajtából : Accrata, Lingua de Fuoco (Tűz Nyelve), Poblano, Arbol, Jalapeno, Cherry Sweet, Bell Peppers, stb.
meg a baccatum (ilyen az aji, a bishops crown ), a chinense (habanero, és itt vannak a legerősebbek mint a naga viper, bhut jolokia), és a pubescens (rocoto)
PAPRIKA utoljára, röviden, hogy félszavakból is megértsük egymást.
-- Capsicum annuum (annuus = egynyári) Hazája Közép-Amerika, Mexikó. Mindenütt termesztik, ahol termőhely igényei biztosíthatók. Nálunk nevesebb fajtái Szeged, Kalocsa, Szentes, Cece körzeteiből kerülnek ki.
-- Capsicum frutescens (frutescens = cserjés; évelő). Ennek a fajnak (nagyon számos) fajtái a különböző ’csili paprikák’. Hazája Dél-Amerika trópusi területei, termesztik Ázsia déli, délkeleti részében és Polinéziában is.
Az utóbbi években nálunk már cserépben, dísz-, ill. fűszernövényként kapható. Tavasszal-ősszel ki-be rakosgatva, 3-6 évet kibír, s szinte folyamatosan terem! Sok-sok fajtája van.
Capsicum fajok (fenti két faj) kizárólag az amerikai földrészen őshonosak !!
-- Magyarországi megjelenése (1570 –ben) a Balkán felől.
-- Robbanás-szerű terjedése, nagyobb mérvű termesztése az 1831. évi kolerajárványt követően indult be.
-- ’paprika’ néven először 1748-ban említve.
-- 1775-ből : „..piros, hosszú gyümölcsét … porrá törik, és eledeleiket avval borsozzák.”
-- nevei : óind - pipari, latin – piper, arab, török – pepperi, délszláv (szerb-horvát) – peprika
-- nevei a magyar nyelvben : cayenne bors, pogány paprika, pogánybors, csilei bors, veres bors, magyar bors, vörös törökbors,
-- Csípősségét a capsaicin biztosítja, melynek ’erejét’ az un. Scoville-skálán mutatják ki.
(a mi ’méregerős’ paprikáink nagyon alacsonyan vannak a 15 milliós skálán, ahol ez a szám a tiszta capsaicin értéke)
-- Gyógyászati alkalmazásaik : roboráló, antioxidáns, szabadgyökfogó, gyulladásgátló, fokozza a gyomornedvek kiválasztását, növeli a perisztaltikát, fájdalomcsillapító (ideg és izom, reumásfájdalmak esetén).
-- Széchenyi I. (1830) ezt írja : „Sokan azt tartják igazi Mester szakácsnak, ki mindent rendkívül paprikáz, s csak azt ugyan csak Magyar embernek, ki azt szereti is.”
Semmi köze az Off-hoz. A Te hozzászólásodnak viszont van. Nem is kevés. Mivel én Homerx linkjét újra láttam a TV-ben. Te meg egyből politika, fúj meg ilyesmi. Néha nagyon gáz vagy. De ezt Te is tudod már sokan mondták Neked.
Pontosabban, ha sok gént nézünk (vagy az egész génkészletet), akkor a csimpánzzal 97-99%-os az egyezés a Homo sapiens sapiens esetében, általánosságban. Tehát akár a finnekkel, akár a hunokkal garantáltan legalább 99%-os az egyezés. A különbségeket jellegzetes mutációk alapján keresik. Hun lehet hun adatokat találni?
(3) A gombaszakellenőri gombaminősítéssel szemben az MgSzH-nál kezdeményezhető eljárás, melyhez a minősítéshez szükséges mennyiségű, de legalább 500 g, a tételt reprezentáló mintát kell biztosítani, melyet a gombaszakellenőr és a gombagyűjtő közösen zárt le és írt alá.
Ezt ki fogja oda eljuttatni és melyik osztály, mely dolgozója fogja azt (valamikor) minősíteni?