Keresés

Részletes keresés

KukacAV Creative Commons License 2007.08.08 0 0 8
Azért igazán kivehetted volna belőle az iróniát... :) A mai kamaszok azért olyan lányosak, mert de facto apa nélkül nőnek fel - mire apuka hazaér a melóból meg a kollektív piálásból, a gyerek rég alszik. Szóval szerintem is a kajában van a titok.
Előzmény: Törölt nick (4)
laconicgirl Creative Commons License 2007.08.08 0 0 7
Én meg pont az ellenkezőjétől fogytam sokat (23 kg-ot), az ételek szétválasztásán alapuló 90 napos diétával. Rám is fért alaposan a fogyás, ami azóta se jött vissza :)
Babco Creative Commons License 2007.08.08 0 0 6
"szerintem a hagyományos magyar ételek is kevésbé lennének gyilkosak, ha mondjuk vasárnap délben ennénk egy apró töltött paprikát, egy kávéscsészényi paprikás csirkét, egy falatnyi rántott csirkét, és öt deka túrós tésztát."

Leírva tényleg nagyon jól hangzik, de melyik háziasszony vállakozik arra, hogy ezt mind meg is csinálja????
Előzmény: KukacAV (1)
bcontact Creative Commons License 2007.08.08 0 0 5
Köszönjük. És mi a kérdés?:)

A kevesebb stressz, és a tengeri hal nagymértékben hozzájárul, meg persze a levegő minősége is (bár arról kb fogalmam sincs)
Amit leírtál az mind igaz, és jobb mint a magyar étkezési kultúra.
A kérdés az, hogy mennyire segítik elő az egyes összetevők a többinek az emésztését.
Logikus, hogy minnél összetettebb egy étel, azt annál nehezebb feldolgozni, tehát ha ebből indulunk ki, akkor a japánok sokáig emésztik az ételt, ami egyrészt több energiát vesz el, másrészt előfordulhat, hogy egyes összetevők romlásnak indulnak, ha pl. túl sokáig tartózkodnak a gyomorban.
A másik dolog, hogy nyilván egy nyers ételnek és egy hőkezelt ételnek is más az emésztési ideje, más a gyümölcsnek, más fehérjének és a szénhidrátnak külön és más keverve.
Viszont valószínúleg az elemek egyensúlyba kerülnek az összetettség miatt, tehát elméletileg egy harmonikus kombinációról lehet szó, ha nem mennek el nagyon semmilyen irányba pl. az ízek tekintetében (sok sós, vagy sok csípős étel)
Nem nevezném nagyon bölcs és tudományos táplálkozásnak ezt a módszert, inkább azért csinálhatják ezt, mert nincs hozzá elegendő tudásuk, energiáuk, kedvük, vagy lehetőségük, hogy mindig a legideálisabb táplálékot fogyasszák.
Előzmény: KukacAV (1)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.08 0 0 4
"Vagy ettől élnek olyan sokáig a japánok, vagy a stresszmentes, laza munkatempótól, ami náluk dívik. Vagy a tengeri haltól... :)"

Hopp, ezt viszont cáfolnám. A japánok eléggé hajlamosak a stresszre, éppen a kőkemény munkatempójuk miatt! Úgyhogy marad a kaja! :-D
Előzmény: KukacAV (1)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.08 0 0 3
Isten bizony, hogy a te hozzászólásodat csak most olvastam el! :-D Szóval a japánok is úgy gondolják, ahogy én... Ez tetszik! :-)
Előzmény: KukacAV (1)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.08 0 0 2
Szerintem az a legfontosabb szabály, hogy ne egyoldalúan együnk, hanem minél változatosabban. Még a "mecki" is belefér, persze legfeljebb havonta egyszer!
KukacAV Creative Commons License 2007.08.08 0 0 1
Van egy japán mondás, ami szerint a rendes táplálkozáshoz egyél naponta harmincféle ételt. És ők tényleg: ha nem is harmincat, de egy rendes ebéd vagy vacsora esetén minimum 3-4-féle ételt esznek (egy átlagos reggeli egy olcsó fogadóban 8-12-féle fogásból áll), persze kis mennyiségben. Így törvényszerűen eloszlik a kaják esetleges rossz hatása (mondjuk mert olajban sült, nehéz ételről van szó), és sokkal nagyobb esély van rá, hogy minden fontos alapanyagból jusson a szervezetbe. Nem utolsó sorban képzelj magad elé egy óvodást, aki nem szereti a spenótot. Vajon mikor lesz könnyebb rávenni az evésre: ha négyféle másik kaja mellett kap másfél falatnyit, vagy ha elétesznek egy ijesztően nagy tányérral?

A sokféle kaja sokféle elkészítési módot takar. A kisiskolásoknak például sok iskolában előírják, hogy otthonról hozzák a kaját, és minden nap ötféle módon készített étel legyen benne: nyers gyümölcs-zöldség, párolt, főtt, grillezett és olajban sütött bármi. A szabályokhoz tartozik még, hogy minden gyerek köteles megenni mindent, amit otthonról hozott. Az anyuka felelőssége, hogy annyit pakoljon, amennyire szükség van.

Lefordítva magyarra: szerintem a hagyományos magyar ételek is kevésbé lennének gyilkosak, ha mondjuk vasárnap délben ennénk egy apró töltött paprikát, egy kávéscsészényi paprikás csirkét, egy falatnyi rántott csirkét, és öt deka túrós tésztát. Összesen mondjuk nyolcszáz kalóriányit. Hogy ezt nehéz/túl sok munka megvalósítani? Japánban ötvenmillió háziasszony gond nélkül megoldja, nehogy már ennyivel gyengébbek legyenek a magyarok... :P

Vagy ettől élnek olyan sokáig a japánok, vagy a stresszmentes, laza munkatempótól, ami náluk dívik. Vagy a tengeri haltól... :)
Előzmény: bcontact (-)
KukacAV Creative Commons License 2007.08.08 0 0 0
Japán k0ja!
Előzmény: bcontact (-)
bcontact Creative Commons License 2007.08.08 0 0 topiknyitó
Üdvözlök minden kedves érdeklődőt, aki fontosnak tartja a teste egészségét, és nyitott új információkra az egészséges táplálkozás témakörében.
Nekem sajnos nincsen a témában szakirányú végzettségem, de sok éve nyitott vagyok a témára, elolvastam néhány könyvet, kipróbáltam néhány módszert, van egy kevés tapasztalatom, és kommunikáltam a témában néhány emberrel.
Remélem csatlakoznak a topikhoz nálam nagyobb tudással és tapasztalattal rendelkező egyének, és mindenki megkapja majd a válszt a kérdéseire.
Én is inkább kérdéseket fogok feltenni, nem szeretném itt osztani az észt, mert részemről felelőtlen dolog lenne másoknak tanácsokat adni. Persze ha tudok, megpróbálok mindenkinek segíteni.
Várom az első látogatót, aki feldob majd egy témát.
Nos?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!