Keresés

Részletes keresés

Rastaman Creative Commons License 2000.07.12 0 0 4602
4600!!!!!

Ez erdekes, ez a tema!
a waza mit jelent? a keri waza meg megy! :))

Előzmény: PINGYI (4601)
PINGYI Creative Commons License 2000.07.12 0 0 4601
Bocs mindekitol, akit nem erdekel, de vissza kell ternem a senpai-sempai irasara. Kijo kedveert ekezetek nelkül irok, hatha eppen a telefonjarol olvassa a forumot :-)

Jibiki, Kijo

Jamadzsi Maszanori (az ELTE Kinai és Kelet-azsiai Tanszeke Japan kurzusa) Japan tortenelem es hagyomanyok cimu konyveben talaltam a kovetkezoket:
"n-nel jelolt hang: a japanban onallo szotagot alkoto orrhangzo, mindig maganhangzo utan all. Magyarban mindig n-nel jeloljuk. A Hepburn fele atirasban azonban a p, b, m hangok elott m-mel jelolik. pl.: ujsag - sinbun - shimbun, ceruza - enpicu - empitsu."
No, legalabb megtalaltam, hogy honnan adodik a felreertes. De azt meg mindig nem tudom, hogy a rugas miert geri, a rugo technikak meg miert keri waza?

bout Creative Commons License 2000.07.11 0 0 4600
Nem is tudtam, hogy van Vitorlázás topic. Bár miért pont az ne lenne?

Csak asszociációs játék volt.

Nincs több sztori? Nem fontos a neveket is megírni, ha féltek a személyiségi jogok megsértésétől. :-)

Madjoe sajnos nyaral, pedig ő rengeteget ismer.
Az utolsó, amit nekem mesélt elég jó, budo-s.
Jean-Pierre Reniez sensei és mestere tartottak jodo bemutatót valahol. A bemutató közben Reniez lemaradt egy picit, mestere azonnal kihasználta a rést: rácsapott egy kicsit Reniez alkarjára a bottal. Az ő szeme egy pillanatra megrebben, de csinálja tovább a bemutatót. Kicsit, mintha lassabb lenne, de bírja. Ezután valami kata-t mutat be egyedül. Végigcsinálja, meghajol (vége a bemutatónak), elindul kifelé. Menet közben már el kellett kapni, úgy rogyott össze. Amikor feltűrték a ruhája ujját, akkor derült ki, hogy az alkarján nyílt törése lett mestere leckéjétől.
De végigcsinálta.

bout

Előzmény: Alexfux (4599)
Alexfux Creative Commons License 2000.07.11 0 0 4599
Dlala, Bout!

Csak nem olvassatok a Vitorlazas topicot? Jo lehetett a hetvegi Feherszalag verseny a Balatonon. Ott sokat segithetett volna a "harcmuvesz lelek" :-).
Nem, az edzest meg nem kezdtem el, de azert mocorgok mar es olvasom a topicot. Jokat irtok.

Sziasztok!

Előzmény: DLala (4595)
PINGYI Creative Commons License 2000.07.11 0 0 4598
Ez most nem történet....

Egy üzenetet kell átadnom mindenkinek, miszerint praclee üdvözletét küldi mindnyájatoknak. Ezidáig az ütőit törte Franciaországban, és hamarosan újra köreinkben üdvözölhetjük. Az improvizációs témában kéretik számára a hozzászólás lehetőségét a késedelem ellenére is megadni.

Pitzu Creative Commons License 2000.07.11 0 0 4597
Szóval egy történet...
Tavaly nyáron volt egy bemutatónk, ahol megcsináltam egy lángoló törést. 6 cserép, rá egy rongy, 2,5 deci petróleum, meggyújtjuk, és lehet törni. Előtte kipróbáltam, tök jól sikerült. A bemutatón is tök jól sikerült.
Aztán januárban egy versenyen, volt egy "Bemutató" versenyszám. Gondoltam, megcsinálom és nyerek vele. Szereztünk CO2 oltót, ezzel teremben is szép tisztán el lehet oltani mindent.
A klubtársaim, 10-12 éves gyerekek, tőlem 5 óra irányban ültek, kb. 4 méterre.
A törés közben a rongy viszont rácsavarodott a kezemre, és ahogy visszarántottam a kezem, a rongy elrepült (5 óra irányban, kb. 4 méterre.) Az egyik zöld öves kissrác úgy ugrott el a helyéről, hogy, mint mondtam neki: "Edzésen is lehetnének ilyen reflexeid". Azóta "Azbeszt-ember"-nek hívom.
A kijelölt társam persze azonnal eloltotta a rongyot, szinte még röptében. Azóta mondjuk is neki, hogy "Jani, te még a rongyot is röptében....."
Ezekután megkaptam a magamét, a mesterem egy ideig "gyújtogató"-nak hívott, még a BS-t is rám akarták kenni, és természetesen 3 indulóból az előkelő bronzérmet szereztem meg.
brioska Creative Commons License 2000.07.11 0 0 4596
Hiryu:
Legyszi ird mar le, mikor, hol van edzes, mert amikor odamentem, nem volt senki. +Mikor van a debreceni edzotabor.

Bri

DLala Creative Commons License 2000.07.11 0 0 4595
Jessz, kapitány úr, már kezdtem azt hinni, nem csak a hajózást hanyagolja! Csak nem edzésbe állt, hogy meglátogatott minket? :-)

Ma megint megyünk a hajógyárira. Lesz kint közületek valaki?

Előzmény: Alexfux (4593)
bout Creative Commons License 2000.07.11 0 0 4594
Ez a nagy visszatérések hete!
Üdvözlégy Alexfux kapitány újra a fedélzeteden! :-)

bout

Előzmény: Alexfux (4593)
Alexfux Creative Commons License 2000.07.11 0 0 4593
Nekem is van egy keses sztorim. Ez regen esett meg, amikor meg a lelkesedes nagyobb volt, mint a tudas. A Lovolde teri edzoteremben osszejott egy lelkes kis csapat egy tanitobacsival az elen, akit csak Gyilkosnak beceztunk. Tunderi pali volt, a gyerekek imadtak. O talata ki, hogy a Lovolde teri csapat az o iskolajaban csinaljon egy karate-bemutatot, illetve inkabb harcmuveszetit, mert volt kozottunk aiki-do-s, shotokanos, kung-fus es termeszetesen kyos is. Egy ilyen sulis bemutaton kes elleni trukkoket mutogattunk az egyik haverral. En voltam a gonosz tamado, o pedig vedte eletet. Nekirontottam egy tekintelyes meretu konyhakessel, amit o kiutott a kezembol, majd ossze-vissza tekergette a kezemet aztan a foldhoz vagott. A bemutato ilyen osszetolt tornaszonyegen volt. Amikor kiverte a bokot a kezembol, a kes heftevel felfele beesett ket szonyeg koze es megallt. A kozonseg azt latta, hogy a kes all ki a szonyegbol, mi meg ott kuzdunk egymassal. Azutan a pali eldobott engem, en meg raestem a kesre! A kozonseg ereiben megfagyott a ver, erre en majd felalltam es leporoltam magam. Kesobb meseltek el a historiat. Kiderult, hogy pont elcsusztak egymastol a szonyegek es a kes szepen befekudt kozejuk. Hihetetlen mazlim volt, azt hiszem. Voltunk vagy 18-20 evesek, olyan 2-5 ev harcos multtal.
Előzmény: bout (4587)
Wazull Creative Commons License 2000.07.10 0 0 4592
bout,

"Többiek, mindenki:
Biztos a ti klubotokban is keringenek mesék, történetek, legendák ilyen-olyan próbákról, összecsapásokról, incidensekről. Én imádom a jó sztorikat.
Legyen akár a főszereplője egy társatok, egy mesteretek, vagy egy távoli nagymester, ha ti úgy gondoljátok, írjunk össze egy párat! "

Ket honapja osszecsaptam a betonnal, es persze nem en gyoztem. Futas kozben nem vettem eszre, hogy a jardan van egy huppano, amibe belerugtam, es persze takartam egyet. A bal labom nagyujjan azota jo fekete a korom, de mar gyogyul...
Ja, legkozelebb majd leirom, hogy is volt, amikor a sarkanynak tuzet adtam :-))))

Előzmény: bout (4585)
Rastaman Creative Commons License 2000.07.10 0 0 4591
Off

Ja!!!!
:)))
mar olyan reg irtam, hogy nem ertettem mire valaszoltal! :)))

Előzmény: DLala (4590)
DLala Creative Commons License 2000.07.10 0 0 4590
"hirtelen a lababa nyom folyadekot es ettol rugaszkodik el!"
Te írtad. Ezt pontosan így használja minden hidraulikus szerkezet. De ne offoljunk, az implant most még nem játszik.

Tényleg, ismertek olyan szakágat, ahol doppingellenorzés van?

Előzmény: Rastaman (4589)
Rastaman Creative Commons License 2000.07.10 0 0 4589
Hidraulikus vegtag????
Mi van?????
Előzmény: DLala (4588)
DLala Creative Commons License 2000.07.10 0 0 4588
stempi,
jöhet a leírás, hadd okuljak
Rastaman,
na ne, hidraulikus végtag?
bout Creative Commons License 2000.07.10 0 0 4587
Nemcsak téged jegyeztelek meg, de itt a topic-on a fogszabályozódról ismertelek fel. :-)

Ha már késes sztori:
Aikido bemutatókon szokás néha késekkel is dolgozni. Délvidéken ráadásul a kés az életszerűség kedvéért igazi szokott lenni. Egy ilyen késes-ember-lefegyverzése típusú technika gyakorlásakor nekünk szinte mindig mondják: a kést el kell venni a támadótól! Ha nem megy, mert elejti, mielőtt elvehetnénk, akkor pedig számára is elérhetetlen helyre kell juttatni. (gyk.: odébbrúgni)
Na, egy ilyen eset történt a bemutatón. A támadó a tecnika elszenvedése közben már nem tudta kézben tartani a kést, így elejtette azt. A bemutató instruktor erre hanyag mozdulattal arrébb rúgta a kést, jelezve hogy ezzel már senki nem támad, csak aki utánaszalad. A kés pedig csúszott, pörgött, majd két néző feje között beleállt valami deszkába. (Igen, a bemutató magasított színpadon volt és onnan csúszott pont fejmagasságban a kés). Először mindenkiben megfagyott a vér, majd a támadó felállt, odasétált a nézőkhöz, "Bocs!", kihúzta a kést, majd ment vissza, mintha ez így lett volna megbeszélve. :-)

bout

Előzmény: Rastaman (4586)
Rastaman Creative Commons License 2000.07.10 0 0 4586
Jaja, fogyszabalyozos nem volt mas, csak en!
:)
Hogy mikre nem emlekszel!
Es megis, miert pont ram emlekszel? ez a fogszabalyozo volt olyan "megkapo"? :)))

Teljesen egyetertek veled, ami az osszemeretteteseket illeti! Sot, amint mondtam, mivel mi harcmuveszetet gyakorlunk/muvelunk, stb, szerintem ez nagyon nagy illetlenseg is! A harcmuveszet nem osszeegyeztetheto a provokacioval, nagyzassal, ilyesmi...Persze ezt nem lehet teljesen legyozni, de hogy pont egy masik harcmuveszen kell csattannia az ostornak, azert az mar sok!

Mindjart elolvasom amit irtam, kivancsi vagyok ra igy utolag!
:)

Story?
Volt olyan, hogy a Varga sensei (4. dan, shito-ryu)-rol elterjedt, hogy lefegyverzett valakit, aki kessel tamadott...Aztan 4 nap mulva mar ugy hallottam vissza a dolgot, hogy 4 fegyveres alarcos embert hatastalanitott!
:)))))

Bar lehet, hogy kepes lenne ra (testőrködik, a szo hagyomanyos, professzionalis ertelmeben), de o is nevetett a dolgon!
Kepzeljetek, meg a tévében is volt! asszem az ertéelen (az itt NEM a reklam helye!)

a bekarol jut eszembe: tudtatok, hogy van egy olyan allat, vmi bekafajta, amelyik nem izommunkaval ugrik, hanem nyomaskulonbseggel? Vagyis hirtelen a lababa nyom folyadekot es ettol rugaszkodik el!
jo mi?

Rastaman

Előzmény: bout (4585)
bout Creative Commons License 2000.07.10 0 0 4585
Az történt, amit írtál, jól emlékszel. Felszakadt az ökle a fogán. :-)))
Én voltam a rövidhajú, bár akkor már asszem 4. kyu-s voltam. A hajam azóta is ugyanolyan rövid.
Ha csak neked volt fogszabályzód, akkor te voltál az, aki spárgázott. :-)

Szerencsétlen egy helyzet volt. Azt az eredményt nem hozta meg, amit bárki is várt tőle. Két stílust nem lehet összehasonlítani, megmérni két, viszonylag kezdő művelőjén keresztül. De még máshogy is csak az derülne ki, hogy az egyik ember ott, akkor "jobb-e" a másiknál.

Nekem tanulságos volt az eset. Következtetést konkrétan nem tudok levonni belőle, de azt megtanultam, hogy az, hogy valaki akármilyen harcművészetet gyakorol még nem jogosítja fel automatikusan arra, hogy bárkit is legyőzhessen. Növelheti az esélyeit, de sokszor még rontja is, sajnos.

Nincs harag, nem is volt. Csak meglepődtem, amikor még anno olvastalak. Kicsit nehezteltem is, de már olyan régen volt az. :-)

Többiek, mindenki:
Biztos a ti klubotokban is keringenek mesék, történetek, legendák ilyen-olyan próbákról, összecsapásokról, incidensekről. Én imádom a jó sztorikat. Legyen akár a főszereplője egy társatok, egy mesteretek, vagy egy távoli nagymester, ha ti úgy gondoljátok, írjunk össze egy párat!

Kezdem is:
A keszthelyi edzőtáborban hallottam egy történetet Suga sensei-től egy tai-chi mesterről, aki egy bemutatón megfogott egy leveli békát és a tenyerébe tette. Amikor a béka ki akart ugrani a tenyeréből, akkor "kivette" alóla a talajt, így az nem tudott miről elrugaszkodni és a tenyerében maradt. Ezt többször, egymás után megcsinálta és szegény breki nagyon lefrusztrálódott, de nem szabadult. :-)

Üdv,
bout

Előzmény: Rastaman (4584)
Rastaman Creative Commons License 2000.07.10 0 0 4584

Az ok, hogy lemegyek spargaba, de asszem nem en voltam, aki lement spargaba...mar nem emlekszem ra! pedig epp tegnap elott neztem vegig azt az egyebkent igen szarra sikeredett bemutatot!
:)

A tobbieknek: Matrafured, 98 vagy 99 nyara, mar nem emlekszem, asszem 4 aikidos jott le, ket (?) fekete nadragos (hogy hivjak ezt a nadragot?), egy srac, feher ovvel, olyan 5. kyu kornyeken volt, ha jol emlekszem, meg egy lany, szinten 5. kyu korul.
Te volnal az a fiu? rovid hajjal? en is emlekszem am rad! :)) rad, meg az edzodre, a tobbiekre nem nagyon...
Amolyan bemutato edzes volt, es a vegen az egyik barnaoves (3. kyus volt akkor, azt hiszem) ki akart allni egy aikidossal...

Megnezem meg egyszer azt a bemutatot, mielott letorlom :))) Hatha tenyleg en spargaztam...
:))))

Orvoshoz vinni? ja, a karates sracnak folnyilt az okle, vhogy utes kozben a masik fogaba akadt, asszem...ez is homalyos mar!

Tenyleg nem kapta be az osszes utest, es sajnalom, ha ezzel barkit megsertettem, csak hat valahogy nem volt eletszagu a dolog...marmint az aikido nekem nem tunt annak
:(
Es hiba volt, hogy hagytuk ezt a fajta megmerettetest! Egyreszt tiszteletlenseg volt, masreszt egy gusztustalan bizonyitasi vagy a karateka reszerol...

Ettol fuggetlenul egy aikidos mozgasa nagyon szep, nagyon tetszik, olyan mintha eltancolna az ellenfel elol!

Nah, udv, Rastaman
ui: nem vmi osszeszedett ez a hozzaszolas, remelem azert ertheto lesz! :)))

Előzmény: bout (4583)
bout Creative Commons License 2000.07.10 0 0 4583
Szia Rastaman!

Már úgy vártalak!
Nem tudod ki vagyok, mi? :-)
Emlékszel még, a kezdetek kezdetén volt egy írásod arról, hogy mennyire csodáltad és mekkorát csalódtál az aikido-ban.

Én is ott voltam. (A srác, akin nem volt csikósnadrág). Én emlékszem ám rád. :-) A bemutatótokon te mentél le spárgába, hogy elintézd a támadódat.

Kit is kellett egyébként orvoshoz vinni és miért is?

Bocs, ezt nem hagyhattam ki. Már olyan régóta vártam az alkalmat. Egyébként sajnálom, hogy egy esemény (persze jogos volt, tényleg bekapta, de nem mindet, mint írásodból kiderül), illetve egy ember miatt csalódnod kellett egy harcművészeti ágban. :-(
Remélem, még fog változni a véleményed, nekem is szokott.

bout, a "bosszúálló" :-))))))))

Előzmény: Rastaman (4582)
Rastaman Creative Commons License 2000.07.10 0 0 4582
Na, hat visszatertem!
Meg anno, a topic kezdeten voltam...
csak emlekeztetes kepp: Shito-ryuzom mar 8 eve az egykori MOM SC-ben, most mar Shuhari/Hegyvidék
Edzoim Kapolnasi Marton, Turak Peter es Szinak Attila.

A tobbit majd ha kerdeztek!
:)

stempi Creative Commons License 2000.07.09 0 0 4581
Sziasztok!

En is egy hetig edzotaborban leszek, utana egy het szabi. Lehet, hogy azalatt az egy het alatt 1x, 2x benezek, ogy "talalkozhassak" veletek ;)))!
Dlala: azt irtad, hogy szivesen veszed a tanacsokat. Ha visszaerek es jelentkezem, kerlek emlekeztess, hogy leirjam - nyilvanosan ide a forumba, vagy akar maganba- hogy szoktam edzest tartani. Megprobalom azt a 20 perces hozzaszolast ujbol leirni. Ahhoz vissza kell majd olvasni. Nagy melo lesz, de megprobalom.. ha emlekeztetsz ra :)!
Addig is egy, bar semmitmondo, de hasznos tanacs: mielott elkezdesz gyermekeknek edzest tartani nezz meg egy gyermek edzest! Sokat fogsz tanulni belole. Mint mar irtam (de lehet, hogy az szallt el?): az egesz gyermekedzes kilog az altalad megszokott sorbol ;)))!
Hat ennyit elore. Nagyon orulok, hogy bar nagyon sok a termes es lessz mit behozzak, azert komoly erteket talalok a hozzaszolasokban!
stempi a lelkes

Shingitai Creative Commons License 2000.07.08 0 0 4580
Karate Story X.

Lassan abbahagyom, mert idegesít a sok mellégépelés.
Ha visszajövök a táborból s valakit még érdekel a téma szivesen írok róla, mert van még mit.( például: Tényleg a Japánok emelték a parasztok által gyakorolt karatét a nemesi Budo magasságára?)

Végezetül kiknek köszönhetjük ezeket az adatokat.

Patrick McCarthy, Mark Bishop, Ohtsuka Tadahiko, Morio Higaonna - ök jártak Kínában a gyökerek után kutatva.
Morio Higaonna (csak névrokon ) egyébként látható volt a Spektrum TV-ben 2- 3 éve leadott harcművészeti sorozatban, ő szerepelt a karate epizódban.

Ha valakit bővebben érdekel a téma, lejobban a következő könyvekben kap róla információt:
P. McCarthy: The Bible of Karate, Bubishi.Tokyo:Charles E.Tuttle Company 1995
Mark Bishop: Okinawan karate, Teachers,Styles and Secret Techiques.Tokyo : Charles E. Tuttle Company 1998


Előzmény: Shingitai (4579)
Shingitai Creative Commons License 2000.07.08 0 0 4579
Karate story IX.

Érdemes egyébként megnézni a Shuri- te katáit is a nevük szerint, több kata régi neve( nem a Japánban használt japán neve) Kínai mesterek nevét örzi:
Kanku - Kushanku
Enpi - Wanchu, Wanshu
Meikyo - Rohai, Luo hai
Gangaku - Chinto

Ezek a katák Japánba kerülve kaptak új nevet a '20 -'30 -as években. Okinaván a régi nevükön ismertek, s tudják, hogy régi mesterek nevit örzik.

Előzmény: Shingitai (4578)
Shingitai Creative Commons License 2000.07.08 0 0 4578
Karate story VIII.

Még mindig a katák:

Goju ryu-ban (Naha- te) a következő katákat gyakorolják:
Sanchin - három harc
Tensho - gördülő kezek( Miyagi hozta létre Kínai tanulmányai alapján )
Saifa- végső törés
Seyenchin - vihar szíve
Seipai - 18
Kururunfa - halad, megáll, szakít és tör
Shisouchin - négy szerzetes
Sanseryu - 36
Seisan - 13
Suparinpei - 108

A különböző Fucsien-beli iskolák a következő formákat gyakorolják.( Sok eltérő stílusban ugyanazokat a neveket használhatják ):

Saamchien - három harc
Shesan - 13
Niseshi- 24 (Shuri- te Nijushiho ? )
Useishi - 54 (Shuri te Gojushiho ?)
Sanseiru - 36
Peishurin - 108

Ezek között vannak formák, melyeknél felismerhető az azonosság, vagy rokonság az eltelt idő ellenére. S vannak formák melyeknél csak a név azonos, tehát vagy nem rokonok, vagy sokkal régebről

Előzmény: Shingitai (4577)
Shingitai Creative Commons License 2000.07.08 0 0 4577
Karate story VII.

Nahate:

Annyit tudunk, hogy Higaonna 10 évet töltött kínában, ez elég nagy idő, hogy megtanuljon egy stílust, de azt sokáig nem lehetet tudni, hogy milyen stílus volt ez, és azt sem, hogy ki volt ez a bizonyos Ryuru mestre.
Amióta Kína szabadaban látogatható néhány európai, okinavai és japán mester együtt és külön - külön is ellátogattak Fucsouba , hogy felkutassák a gyökereket. Sikerült néhány meglepő dologra rájönniük.

Most teszek egy kis kitérőt.
Gondolom a többi harcművészetben is így van, de a karate szíve a formagyakorlat ( a kata). A különböző karate stílusok, a különböző katákban, vagy a különbözően gyakorolt azonos katákban térnek el egymástól.
Amikor a karate történetét vizsgáljuk, a katák történetét vizsgáljuk. A karate története a katák története. A katák nem légüres térben keletkeznek, amikor egy mester létrehoz egy új katát, az addig tanultakat önti formába, de az is meglehet, hogy egy már létezőt változtat meg.
Honnan valók a karate katák? Néhánynak biztosan tudjuk a megalkotóját, mert az utolsó 100 évben keletkeztek, de mi van a régiekkel?
Kitérő vége.

Mit is derítettek ki Kínában ?

-Az Okinaván gyakorolt katák nem egy stílus hagyományait követik, hanem sokféle Dél-Kínai stílusét.
- Higaonna az ott töltött 10 év alatt nemcsak egy mestertöl tanult, és nem is képzetlenül ment oda, tehát meglevő tudását gyarapította.
-Ki volt Ryuru mester? Nagy valószínűséggel Xie Zhonxiang a Fehér Daru stílus mestere. ( a fucsieni Fehér Daru nem azonos a magyarországon is ismert Láma box Fehér Daruval, sokkal inkább rokon a Wing Chunnal, vagy a Déli Imádkozó Sáskával - Chow Garral.)
- Hogy milyen más stílusokat tanult az nem tudjuk, de vannak jelöltek:
Öt ősatya box - ( Five ancestor fist - Ngo cho quan )
Lohan - (Luo han quan )
Sárkány és Tigris stílus

Előzmény: Shingitai (4576)
Shingitai Creative Commons License 2000.07.08 0 0 4576
Karate story VI.

Folytatom amit ígértem.

Tehát Higaonna a Nahate atyja.
1853-ban született már Okinaván tanulni kezdte a harcművészeteket egy Kumemurai családtól , a Kojo családtól majd 1873-tól 1883-ig Fucsienben élt, ahol egy Ryuru nevű mestertől tanult.
Hazatérte után a Naha városában tanított, és ennek az irányzatnak lett képviselője.
Legjelentősebb tanítványai: Chojun Miyagi aki a Goju-ryu megalapítója és Kenwa Mabuni a Shito-ryu létrehozója.

Chojun Miyagi a tanítványa gyógynövénykereskedő volt, ezért többször járt a kontinensen, ahol ő is tanult Ryuru mestertől.

Előzmény: Shingitai (4563)
Shingitai Creative Commons License 2000.07.08 0 0 4575
TLM !

Egy hét a Balatonparton, napi négy edzés : egy reggeli formagyakorlat, egy délelötti bázis, egy késő délutáni küzdő, és egy esti elméleti a közeli kocsmában. :)

Előzmény: TLM (4568)
Jibiki Creative Commons License 2000.07.07 0 0 4574
GBotond

Még mindig nem biztos , hogy egyről beszélünk. Sorba válaszolok idézve Téged.
"A különbség talán abban van, hogy a zenei improvizáció arra az egy estére, arra az egy számra szól, és a szám elején még nem feltétlenül tudja, hogy mit fog játszani."
*Ez biztos idáig.

"Aki edzést tart, annak meg kell terveznie nemcsak azt, hogy aznap mit akar elérni, hanem azt is, hogy az edzések sora hogyan épüljön egymásra. Azt nem állítom, hogy írott edzéstervet kell készíteni, bármilyen nagyívűt is (mi készítettünk, és nem volt haszontalan), de semmiképpen sem nevezném improvizatívnak az edzések tartását."
*Ez a C-dúr skála. A mester, a sensei, ha még ezt meg kell terveznie, hogy mi következik a C, D, E, F G... után az az igazi baj. Ez nem igényel tervet.

"Annyit legalább magával kell vinnie az embernek, hogy mondjuk "Ma megtanítom a kezdőknek a két legfontosabb állást és hozzá a leggyakoribb kéztartást. Ehhez használunk majd zsámolyos vagy pados gyakorlatot, lehet kombinálni a bemelegítést sorversennyel, kell lábra nyújtást is csinálni..." stb.

*Az, hogy megtanítod a dúr skálát, majd a mol skálát, idáig, még mindig az alapoknál vagyunk.

"És az aznapi útravalónak illeszkednie kell egy magasabb szintű koncepcióba, hogy az edzések összeálljanak egy olyan ívvé, ami az egymásra épülő mozgásanyagok elsajátítását célozza."

*Így igaz, de ehhez sem kell edzésterv, mert ezt egymásra épülve valamikor maga a mester is megtanulta vagy meg kellett volna tanulnia . Nem taníthatja a B-mol 6-7-et, ha a szerencsétlen tanítvány azt sem tudja melyik a B hang, vagy nem játsza tisztán a B-mollt.
Ezek mind-mind alapok. Ne fogjon hozzá a tanításhoz az a mester, akinek ehhez edzésterv kell. Jobb, ha nem csinál semmit, mert abból baj nem lehet.

Hol az improvizáció? Az improvizáció magában a tanításban van. Ott kell improvizálni, nem a technikai edzéstervben. Minden gyerek, minden ember más és más. A technika tanítása nem szénlapátolós munka. Nem lehet, hogy megmutatod, és azt modod: "Na fiam, meg ne állj, míg ezt 3000-szer le nem ütöd, vagy le nem rúgod.

Odáig eljutni, attól kezdeve, amikor először bemutatod neki és hosszú idő után először adhatod kia szentenciát, hogy: "Na fiam! Mostmár úgy látom szép a technikád, hatékony a mozgásod, mostmár megengedem, hogy ezt -De csak ezt!- 3000-szer lerúgd vagy leüsd, vagy ledobd... Ebben az idáig érő útban van az állandó és állandó, folymatos didaktikai és pedagógiai improvizáció a harcművészet tanításában.

Megjegyzem: Ha versenyre, küzdelemre, győztesnek, dobogósnak edzel valakit, ahhoz már kell edzésterv. Az egy másik szektor. Ahhoz nem is kevés tervező munka kell.

Előzmény: GBotond (4572)
Jibiki Creative Commons License 2000.07.07 0 0 4573
Pingyi

chamberlain=kamarás, kincstárno=(japánul)JIJUU illetve JIJUUKAN

Előzmény: PINGYI (4564)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!