Keresés

Részletes keresés

Pecabubus Creative Commons License 2014.09.19 0 0 104339

Biztos nincs összefüggésben hogy épp most ajánlott fel valaki cefrekészítésre komolyabb mennyiségű mézet amikor ismét járványszerűvé vált a nyúlós költésrothadás az egész országban, a fertőzött mézeket pedig veszélyes hulladékként kötelező kezelni.

Ritkán fordul elő hogy valaki nem tudja eladni a mézét mert annyi van neki hogy a padlás is tele, ahol ennyire drága alapanyagot ajánl fel valaki becefrézésbe ott én nagyon óvatos lennék, de ne legyen igazam.

Előzmény: Károly Kocsis (104334)
szilvakukc Creative Commons License 2014.09.19 0 0 104338

Mennyit? Kérdésenként, vagy egyben?:DD

Előzmény: snapszmester (104318)
szilvakukc Creative Commons License 2014.09.19 0 0 104337

Felejtsd el!

 

Előzmény: dredly (104314)
foxrudi Creative Commons License 2014.09.19 0 0 104336

Pálinkát nem,de alkoholt igen!

Előzmény: Károly Kocsis (104334)
In Lak'ech Creative Commons License 2014.09.19 0 0 104335

Elromlottak az írásjelek a gépeden????

Előzmény: Károly Kocsis (104334)
Károly Kocsis Creative Commons License 2014.09.19 0 0 104334

Üdv mindenkinek kérdés lehet e mézből páleszt főzni s ha igen akkor hogyi ma ajánlottak rengeteg mézet

gabor0036 Creative Commons License 2014.09.19 0 0 104333

Nem valószínű hogy csak azért hullik. Nálunk most elég szar a birsalma is, már most hullik és másnapra meg is rohadt...

Előzmény: norris53 (104325)
gabor0036 Creative Commons License 2014.09.19 0 0 104332

Én ma voltam bérfőzetni, és ott a fináncok arra tippelnek hogy a (hivatalos) magánfőzésben lesznek változások. Senki semmit nem tud még. 

 

Előzmény: deszegregator (104320)
karibaba Creative Commons License 2014.09.19 0 0 104331

"Csak" 35-40% az az 50%, de tény, hogy van még hova fejlődnöm... :o) Bár nagyrészt a technikai hátteret (fűtőegység pl.) kell letisztázni, optimalizálni...

Előzmény: szilvakukc (104263)
beller1 Creative Commons License 2014.09.19 0 0 104330
Előzmény: beller1 (104329)
beller1 Creative Commons License 2014.09.19 0 0 104329

Itt a baloldalon vannak felsorolva a pótalkatrészek. Esetleg meg lehet próbálni tőlük beszerezni, de lehet az útiköltség több mint amit az egész megér. De lemásolni sem kunszt egy jó esztergályos -marósnak.

Előzmény: birogyula (104303)
hevezoli64 Creative Commons License 2014.09.19 0 0 104328

Nincs tuti recept, gondolom.

Én tavaly 60% birs, 40% alma aránnyal maximálisan elégedett voltam, idén is így csinálom.

Előzmény: Gasparius (104324)
hevezoli64 Creative Commons License 2014.09.19 0 0 104327

Kedves Feribá!

Soha nem mondom, hogy hülye vagy.

Abszolút tárgyilagos vagyok, nem minősítettem, hogy Te mit csinálsz, hanem azt írtam le én mit csinálok.

Kiforgatni a szavakat lehet, hogy ki hogyan tudja "pontosan elválasztani az utópárlatot, s ebben én nyilván nem vagyok tökéletes.

De azt, amiről biztosan tudom, hogy utópárlat, azt soha nem teszem bele a középpárlatba.

Üdv.

Ui. Nagyon kaki a birsalma idén, alig 120 kg-ot tudtam összekaparni, tán lesz még 100 kg.

Előzmény: Feriba51 (104267)
Gasparius Creative Commons License 2014.09.19 0 0 104326

Köszi, már megtaláltam a választ!

Előzmény: Gasparius (104324)
norris53 Creative Commons License 2014.09.19 0 0 104325

Ha már most rohad !

 Akkor valószínűleg hullott körtét kaptál ami esetleg férges is volt !

  A Hardenpont körte téli körte október közepén kellene szedni és két -három hét utóérés meg hozza a kívánt érettséget akkorra szép sárga és lédús lesz !

Akkor kell cefrézni - kiváló pálinkát lehet belőle főzni !

Nekem elhiheted :-)

 nálam ami most potyog -komposztra kerül !

Előzmény: dredly (104314)
Gasparius Creative Commons License 2014.09.19 0 0 104324

Gyorskérdés!!

 

Szerintetek mi a helyes birsalma - alma arány a cefrében?

Nem akarok cukrot tenni bele, a levesség és a cukortartalom miatt akarom almával keverni.

Párolni nem akarom, mert kompótízű lett legutóbb..

Közepesen édes almával mi a helyes arány a cefrében?

csalitos Creative Commons License 2014.09.19 0 0 104323

   Igen, láttam! Ma, mikor a hűtőből kivettem a sört. Rögtön ellepte a pára. Ez a harmatpont jelensége. A levegőben mindig van jelen víz, gőz (légnemű) formájában és minél melegebb a levegő annál több. Ha a levegő hűl, ez a vízgőz a hidegebb tárgyra, felületre kicsapódik. Kicsapódik a fűre, a hidegebb helyekre (szabadban, nem árnyékolt felület, nem fa vagy tető alatt), mikor a levegő hőmérséklete a harmatpontot eléri. Nulla fok közelében ebből köd lesz.

   A főzöd bizonyos pontján (a hűtőspirálban) kialakul valahol a harmatpont jelensége. Gondolj bele, áramlik kifelé a vízgőzzel dúsított levegő. Elér egy olyan helyre, ahol a harmatpont alá hűl. Természetes jelenség, hogy kicsapódik (mint a sörösüvegen), és ki is csöpög a hűtő végén.

   Minden jót.

   Józsipapa

Előzmény: nebamun (104321)
snapszmester Creative Commons License 2014.09.19 0 0 104322

Szárítsd ki a páracsövet, hűtőt hátha megszűnik. Szerintem a meleg hajtja ki a nedvességet.

Előzmény: nebamun (104321)
nebamun Creative Commons License 2014.09.19 0 0 104321

Egy teljesen marginális kérdés: amikor az alszeszt finomítom föltűnt, hogy 61-62 fok körül (ennyit mutat az üstben lévő hőmérő) mindig megjelenik pár csöpp folyadék, aztán gyorsan el is áll, 75-80 fok között kezd el rendesen lefolyni ahogy kell. 5-10 liter alszeszeket főzök csak, ez a pár csepp mindig megjelenik, mintha lenne az alszeszben valami minimális anyag, ami 60 fok körül párolog le. Látott más is már ilyet?

deszegregator Creative Commons License 2014.09.19 0 0 104320

Tudtok valamit a napokban zajlott "üzengetésről"? A kormány üzenget az eurobolsevikoknak a médián keresztül, miszerint megnézik hogy tudnak eleget tenni, törvényt módosítani, a kötelezettségeljárás megszüntetése érdekében.... Főző űrtartalom, kedvezményes magánfőzés...stb. Érdekes lesz......

Tucso69 Creative Commons License 2014.09.19 0 0 104319

Nem tudtam milyen stádiumban van a dolog.

A réz nem desztillál át, tehát azzal nem lesz gondod.

Nem lehet megmondani, hogy mennyi kell a szódabikarbonából, hacsak nem pontosan tudod mennyi szulfitot raktál bele. Viszont ugye ott vannak a gyümölcs savai is.

Rakj a cefrébe, és ha szükséges, az alszeszhez is.

Előzmény: Takszodium (104186)
snapszmester Creative Commons License 2014.09.19 0 0 104318

Tudod van a gyik. Na, ebből lett a regelink. Ebben kérdés nélkül meg van minden. Nem kell mindenkinek érteni a pálinka főzéshet, de kellene lenni egy tanulni akarásnak. 

A válaszok: akik értenek hozzá már 1000x megválaszoltak mindent. Próbáld meg kényszeríteni őket hogy mégy 1x megválaszolják ha nem akarják. 

Úgy érzed én nem akarok válaszolni?

Fizetnék egy jó kérdésért.

Előzmény: crosspisti (104316)
zsorsz Creative Commons License 2014.09.19 0 0 104317

Köszönöm a válaszokat

crosspisti Creative Commons License 2014.09.19 0 0 104316

Nem is értem,hogy miért ne lehessen ,akár ezerszer is kérdezni ugyanazt, a sok kérdezésből sok válasz, akár vita is lehet, amiből lehet tanulni. Egy olvasatnál többet ér a sok hozzászólás, hisz ezért fórum a fórum. Ha valakit zavar a sok kérdezés ne válaszoljon. Minden ember máshoz ért, valakinek az autószerelést kellene ezerszer elmondani, akkor az oktatót üsse meg a guta, és nem is a fórumon van.

snapszmester Creative Commons License 2014.09.19 0 0 104315

Azért mert nem ilyen egyszerű.

Amint írtam az emberi találékonyság határtalan. Az elvet kell ismerni és betartani az ajánlottakat. 

Látod te sem olvastad figyelmesen és nem érted a működést. Rossz a kiinduló pont, rossz a kérdés és még te háborogsz. Mi segítünk, de a b... nem jutsz gyorsabban hasznos tanácshoz.

Előzmény: Jozso27 (104312)
dredly Creative Commons License 2014.09.19 0 0 104314

Sziasztok,

Kaptam 25kg frissen (13-án) szedett Hardenpunkt körtét. Tudom, hogy a fogyasztásra érett gyümölcs lenne az ideális, és hogy ez a fajta körte erősen utóérő (az okos emberek szerint min. 2-3 hét kell neki a fogyasztásra érett állapothoz), de a helyzet az, hogy már most elkezdett rothadni. Van-e valakinek tapasztalata hasonlóról: érdemes-e így, féléretten cefrézni (lehet-e belőle jó minőségű pálinka), vagy felejtsem el?

Köszönöm

Dredly

cloaked Creative Commons License 2014.09.19 0 0 104313

Jó minőségű parafadugót pecsétviasszal szigetelve, sötét, hűvös helyen állítva tárolva gyakorlatilag bármeddig eltartható (van piaca a 100-150 éve palackozott muzeális párlatoknak is, és nem csak dísznek veszik őket). Érlelés nem igazán történik, de olyan pálinkával mehetsz biztosra ízmegőrzés ügyében, ami azt is bírná (pl. szilva, törköly).

Előzmény: zsorsz (104308)
Jozso27 Creative Commons License 2014.09.19 0 0 104312

Pont a Miklos1 féle pálinkafőzési 1x1-et olvastam el és abban volt az, hogy ne hagyjuk ki a szelepet, de aztán felvilágosítottak, hogy az a rész a köpenyről szolt még. És írták, hogy nem csináljak hülyeséget. Na ebbe a PDF-be nem volt benne milyen hülyeséget ne csináljak ezért bátorkodtam megkérdezni.

Én csak egy valamit nem értek abban,  hogy rabolom az idődet. Miért? Ha már ezerszer megkérdezték és ezerszer leírtad, akkor becsukott szemmel se tartana tovább fél percnél leírni megint, ha a tudás ott van a fejedbe nem kell keresgélni.

Nem értem mi tart órákba két mondat leírásán: ezt meg ezt ne csináld mert felrobban és kész

 

 

Előzmény: rézműves1 (104298)
In Lak'ech Creative Commons License 2014.09.19 0 0 104311

"Még senki nem reagált úgy, "Kösz megtaláltam, elolvastam, már több minden világos."

 

Snapszi, ne légy rövid emlékezetű. Én megtettem. Igaz, a szöveg pár szóval eltért a tőled idézettől:

 

 "Kösz megtaláltam, elolvastam, de még mindig nem minden világos."  

 

Ha még visszaemlékszel, a kozmaolajszűrő elvét magyarázta nekem napokon keresztül a fórum teljes tagsága.  :-))))

Előzmény: snapszmester (104306)
gombászok Creative Commons License 2014.09.19 0 0 104310

Én is a mézpergetőhöz valót javasoltam korábban valakinek.

Egy bibi azért van vele: eredetileg gyorsításra méretezett, nem igazán főzőbe való.

Érdemes kézbe venni, kipróbálni, hogy fordítva szerelhető-e.

Előzmény: Feriba51 (104305)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!