Keresés

Részletes keresés

barkócza Creative Commons License 2014.09.23 0 0 104440

Nem jól gondolod. Annyi lehet benne, hogy ha megcukrozod, akkor több alkoholra juthat közel ugyanannyi kozmaolaj. Mégis, azt hiszem, volt bőven más különbség is. Pl. a barátod korábban főzte, te később. Ő jól szűrt kozmaolajat, neked nem sikerült ugyanez.

 

Ha a cefrefőzésnél szűröd a kozmaolajat, egyik esetben sem lesz opálos.

Előzmény: Yosua (104439)
Yosua Creative Commons License 2014.09.23 0 0 104439

sziasztok!

 

jól gondolom, hogy a cefréhez adott cukor felvesz valamennyi kozmaolajat?

 

mert a haver mindent úgy csinált ahogy én, még a gyümi is ugyan arról a fáról való csak ő rakott hozzá 5% cukrot . én meg nem. 

nekem opálosodott, neki meg nem.

zsorsz Creative Commons License 2014.09.23 0 0 104438

Csak a világ még egybe legyen addig,meg tudjak mesélni!:)

Előzmény: Tucso69 (104435)
vasbogre Creative Commons License 2014.09.23 0 0 104437

Lehet, hogy csal nem tudom, mindig ezzel állítom be az alszeszeimet 20-25 közé.

Előzmény: Amphenol (104424)
sogi01 Creative Commons License 2014.09.23 0 0 104436

                                                                 vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

Előzmény: sogi01 (104398)
Tucso69 Creative Commons License 2014.09.23 0 0 104435

Ok, majd meséld el milyen lett! :-)

Előzmény: zsorsz (104433)
Tucso69 Creative Commons License 2014.09.23 0 0 104434

Hajrá! :-) Ott voltam.

Előzmény: zsuzska60 (104385)
zsorsz Creative Commons License 2014.09.22 0 0 104433

Végül is egy idei II lépcsős kb.60% besztercei és stanley-rodna,51fokos nedűje lett eltéve.

Előzmény: Tucso69 (104431)
Tucso69 Creative Commons License 2014.09.22 0 0 104432

Finom is az! :-)

Előzmény: snapszmester (104350)
Tucso69 Creative Commons License 2014.09.22 0 0 104431

1. 18.-ik szülinapján bontanám fel, hogy ihasson belőle szerencsétlen gyerek!

2. ilyen hosszú távra biztos nem ágyaznám, inkább valami karakteres, mondjuk szilva, vagy szőlő pálinkát tennék el neki!

Előzmény: zsorsz (104280)
Hurkafej Creative Commons License 2014.09.22 0 0 104430

Ahogy írod :D

Egyik tanárom így mondta, vagy így hallottam, és megmaradt rosszul! :)

Előzmény: schlumbergerrrr (104429)
schlumbergerrrr Creative Commons License 2014.09.22 0 0 104429

fr, refraktométer

Előzmény: Hurkafej (104428)
Hurkafej Creative Commons License 2014.09.22 0 0 104428

Reflaktométer? :)

Előzmény: nebamun (104423)
szilvakukc Creative Commons License 2014.09.22 0 0 104427

Jó, hogy pontosítottál, mer hát azé így mégiscsak izé....... meg bigyó......... szóval, hát azé mingyá más.:DDD

Előzmény: Amphenol (104426)
Amphenol Creative Commons License 2014.09.22 0 0 104426

Hogy pontosítsak az előző hozzászólásomon : mind a 3 mérőm jó 50 fok környékén , ( gondolom mikor bedobálják a súlyt , beleteszik a papírt , mielőtt rögzítik , ilyen oldatban állítják be . )

 

  a 20-90 -es  eléggé minuszos az alsó tartományban .

 

AMp

 

Előzmény: Amphenol (104424)
barkócza Creative Commons License 2014.09.22 0 0 104425

Ugye, a kulcs az, hogy az adott tf%-os pálinka hány m%-os. Ezt a táblázat direkt nem adja meg, vissza kell keresni benne.

Előzmény: nebamun (104423)
Amphenol Creative Commons License 2014.09.22 0 0 104424

Óvatosan a mérővel , az én 20-90-es mérőmnél a papír alatt van a 10 fok , a 10-nél meg kb 17 fok .

 

( Egy másik "komolyabb" mérővel , illetve "gyári " 51 fokos pálinka visszahigításával ellenőrizve ...)

 

 

 

 

Előzmény: vasbogre (104417)
nebamun Creative Commons License 2014.09.22 0 0 104423

Akkor már csak egy fokoló kellene, amivel tized pontossággal lehet szeszfokot mérni :-P

Mindenképp kipróbálom, van digitális mérlegem, könnyebb tömeget mérni mint a térfogatot becsülni.

Előzmény: barkócza (104421)
Feriba51 Creative Commons License 2014.09.22 0 0 104422

Nem érted, de nem baj:-)))

Jó nedűt!!!!

Előzmény: Pecabubus (104420)
barkócza Creative Commons License 2014.09.22 0 0 104421

Itt van egy táblázat, ami a tömegszázalék-sűrűség összefüggést adja meg. Ebből végülis minden kijön.

 

http://www.handymath.com/cgi-bin/ethanolwater3.cgi?submit=Entry

 

 

Előzmény: nebamun (104418)
Pecabubus Creative Commons License 2014.09.22 0 0 104420

Hőmérő jó, számológép a telefonon rossz, értem.

Előzmény: Feriba51 (104419)
Feriba51 Creative Commons License 2014.09.22 0 0 104419

Na. látod, hogy mégis fejlődik a technika!:-))))

Ezért nem kell a páracsőre rátenni a kezünket, hanem a bekalibrált hőmérő megmutatja mikor fog megcsordulni a nedű. Esetleg kisebb nagyobb tévedéssel.

Jó nedűt!!!!

Előzmény: snapszmester (104411)
nebamun Creative Commons License 2014.09.22 0 0 104418

Ez a tömegmérés jó ötlet, e próbát megér. Alkohol térfogat%/tömeg% átváltó táblázatot hol találok? Esetleg van rá képlet?

Előzmény: barkócza (104406)
vasbogre Creative Commons License 2014.09.22 0 0 104417

Az idei szilvám elég ízetlen, kis cukortartalmú volt, így nem is vártam tőle sokat. 35 kg-ba 0,5 kg cukrot tettem (+ élesztő, pektinbontó), szépen kiforrt, viszont csak 5 hétre tudtam főzni. Az alszesz 49 fokosan indult meg, elején ízre illatra jó, majd kezdett savanyodni. Aztán lefőztem 5 litert és ekkor jött a meglepetés. A fokolómon (Fehér, 20-90) nem is tudtam mérni, a papír alatt volt, kb 10 fokos lehet. Most van 5 liter 10 fokos szilva alszeszem, gondolom ezt így nincs értelme finomítani. Viszont van 2 liter cseresznye alszeszem ami lehet vagy 35-40 fokos, mert "leült" a 40 kg cefre alja, és keverő hiányában nem tudtam tovább főzni, megállt hiába fűtöttem. Plusz van még 1-1,5 liter cseresznye utópárlatom is. Érdemes ezeket összekeverni a szilvával és így finomítani? Összeöntve bőven meglenne a 20-25 fok, szerintem még higítani is kellene rajta. Vagy kuka a szilva?

golyós Creative Commons License 2014.09.22 0 0 104416

Érdekes, én fejben számolok, vagy ha problémám lenne, akkor aznap már nem iszom többet, és majd kiszámolom másnap....

üdv.g.

Előzmény: firekiller (104412)
szilvakukc Creative Commons License 2014.09.22 0 0 104415

Ezt én sem értem, miről beszélnek! Nekem sem kell Android, Terminátor, Mimetikus Polialoid, meg semmi ilyesmi. Osztok, szorzok, oszt hígítok, ezzel kész is a pálesz.

Előzmény: rézműves1 (104409)
gabor0036 Creative Commons License 2014.09.22 0 0 104414

Pl a hőmérséklet korrekciót nem tudja. 

Hurkafej Creative Commons License 2014.09.22 0 0 104413

Ha már mondjuk a telefont használom számológépnek, akkor nem mindegy, hogy ugyanazon az eszközön beírom az adatokat és kiírja mennyi vizet igényel vagy, hogy elkezdem bepötyögni a számolást? Szerintem a végeredmény ugyanaz lesz. :) Csak épp az egyikben több a hibalehetőség.

Előzmény: firekiller (104412)
firekiller Creative Commons License 2014.09.22 0 0 104412

Fokolójuk még csak lenne, de az okostelefon elnyomja a józan paraszti ész használatát :(

Előzmény: zsuzska60 (104410)
snapszmester Creative Commons License 2014.09.22 0 0 104411

Tiéd a legjobb. Kétszer elolvastam de még mindig nem értem. :-)

Előzmény: barkócza (104406)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!