Nem jól gondolod. Annyi lehet benne, hogy ha megcukrozod, akkor több alkoholra juthat közel ugyanannyi kozmaolaj. Mégis, azt hiszem, volt bőven más különbség is. Pl. a barátod korábban főzte, te később. Ő jól szűrt kozmaolajat, neked nem sikerült ugyanez.
Ha a cefrefőzésnél szűröd a kozmaolajat, egyik esetben sem lesz opálos.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Hogy pontosítsak az előző hozzászólásomon : mind a 3 mérőm jó 50 fok környékén , ( gondolom mikor bedobálják a súlyt , beleteszik a papírt , mielőtt rögzítik , ilyen oldatban állítják be . )
a 20-90 -es eléggé minuszos az alsó tartományban .
Az idei szilvám elég ízetlen, kis cukortartalmú volt, így nem is vártam tőle sokat. 35 kg-ba 0,5 kg cukrot tettem (+ élesztő, pektinbontó), szépen kiforrt, viszont csak 5 hétre tudtam főzni. Az alszesz 49 fokosan indult meg, elején ízre illatra jó, majd kezdett savanyodni. Aztán lefőztem 5 litert és ekkor jött a meglepetés. A fokolómon (Fehér, 20-90) nem is tudtam mérni, a papír alatt volt, kb 10 fokos lehet. Most van 5 liter 10 fokos szilva alszeszem, gondolom ezt így nincs értelme finomítani. Viszont van 2 liter cseresznye alszeszem ami lehet vagy 35-40 fokos, mert "leült" a 40 kg cefre alja, és keverő hiányában nem tudtam tovább főzni, megállt hiába fűtöttem. Plusz van még 1-1,5 liter cseresznye utópárlatom is. Érdemes ezeket összekeverni a szilvával és így finomítani? Összeöntve bőven meglenne a 20-25 fok, szerintem még higítani is kellene rajta. Vagy kuka a szilva?
Ezt én sem értem, miről beszélnek! Nekem sem kell Android, Terminátor, Mimetikus Polialoid, meg semmi ilyesmi. Osztok, szorzok, oszt hígítok, ezzel kész is a pálesz.
Ha már mondjuk a telefont használom számológépnek, akkor nem mindegy, hogy ugyanazon az eszközön beírom az adatokat és kiírja mennyi vizet igényel vagy, hogy elkezdem bepötyögni a számolást? Szerintem a végeredmény ugyanaz lesz. :) Csak épp az egyikben több a hibalehetőség.