Keresés

Részletes keresés

Lui-GHOST Creative Commons License 2000.07.26 0 0 4821
praclee:

Hi,

Ha megengeded, kijavítanálak.

"Ugyanis már mint mondottam megvettem a Harcművészek c. újságot és abban Máday ról van egy cikk.Amiben a W.T.-ről beszél.Meg Yip Man-ról.+(!!!)Bruce Lee-ról és ez azért nem stimmel mert Yip Man Wing Chun-t(!!!!) tanított és B.L.Wing Chun-t (!!!!)tanult!Már amennyire én tom. Mert két könyv is ezt mondja hogy W.C.Nem pedig W.T."

Bocsika, de akkor vagy nem jól értelmezted a könyveket, vagy tényleg hülyeség volt leírva bennük, de legalább is nem a teljes információ. Bizonyára már előkerült korábban is ez a kérdés a fórumon, hogy Wing Chun vagy Wing Tsun? Alapjaiban Yip Man vingcsunt tanított. Szándékosan írtam így magyar fonetikával. (Térjünk most el egy kicsit a nyelvtantól.) Sz'al Yip Man-ig viszonylag egységes, autentikus rendszerben tanították a vingcsunt. Azért merem azt mondani, hogy viszonylag, mert már Yip Man is egy ág volt a vingchun történetében. Sajna, halála előtt (és ezt akárhogy is cáfolják meg időnként WT-s körökből, és lehet, hogy most ezzel vitát robbantok ki a fórumon) nem nevezett meg egyetlen embert sem kiemelt a tanítványai közül, még saját rokonságában sem, hogy ki viszi tovább az addig általa vezetett irányzatot. A tanítványok (mint pl. Yip Man rokonsága, illetve William Cheung vagy Leung Ting is és még sokan) egymással párhuzamosan nyitottak iskolákat. Ebből számtalan konfliktus is adódott aztán. A részletekbe most ne menjünk bele. De különböző iskolák vezetői egy közös tárgyalás során megállapodtak abban, hogy nem választanak ki maguk közül vezetőt az irányzatra, viszont elfogadtak bizonyos elveket. Ilyen volt pl a névhasználat is. Elfogadták a Wing Chun, és a Ving Tsun elnevezéseket. Egyszerűen csak amiatt, mert a kínait így is és úgy is lehet fordídani latin írásmódra. Aztán egyszerre ez eredményezett egy újabb konfliktust is, mivel Leung Ting önkényesen Wing Tsun-ra változtatta meg az általa fémjelzett vingcsunt (na meg még ezt-azt, de ez most a kérdés szempontjából nem fontos). Erre a többiek ki is zárták egy időre soraikból, de aztán idővel mégis csak visszakerülhetett a nagy vingcsun családba, mint egyenjogú stílus. Sz'al onnantól kezdve lehet már Wing Tsunnak is leírni. Az írásmód egyébként nagyjából jelzi, hogy kihez, melyik mesterhez melyik vingcsun kapcsolható. A legtöbb jelenlegi nagymester iskolája a wc-s irásmódot használja, Yip Man családja (ha jól tudom) a vt-t használja, Leung Tingé pedig wt-t. Na röviden ennyit az írásmódról. Összegezve, mind vingcsun, csak máshogy írják, illetve természetesen árnyalatnyi különbségek vannak az iskolák között, már ami a technikákat illeti. Ugyanis kínai irányzat, ne felejtsük el, hogy minden kínai irányzat lényegesen kötetlenebb, mint bármelyik más feszes, japán vagy koreai harcművészet. A vingcsunban is a különféle iskolák nagyon erőteljesen magukon hordozzák a mesterek sajátos vonásait, egyéniségüket. Tehát vannak kisebb-nagyobb eltérések.

Ami Bruce Lee-t illeti, ő Yip Mantól valóban Wing Chun-t tanult. Nem is akárhogy mert nagy csibész volt, szemtelenül tepert azért, hogy minél többet tanulhasson Sijo-tól. :))) De tanult ő sok mást is. Aztán megkotyvasztotta a felszedett tudásokból a JKD-t. De ha eljátszadozunk azzal a gondolattal, hogy ha mondjuk nem olyan kíváncsi, amilyen, és megmarad a tradícionális Wing Chunnál, akkor most ő is egy lehetne a mai iskolavezető nagymesterek közül és lenne még egy vingcsun iskola. És ezt akár Wing Chun-nak, akár Ving Tsun-nak, vagy Wing Tsun-nak, vagy még Ving Chun-nak is nevezhetné. (Asszem több variáció nem jön ki a betűkből.) :)))) De semmiképp sem lenne Jeet Kune Do.

Mellesleg az Interneten elág sok helyet lehet találni, ahol a nagy vingcsun családfáról lehet adatokat gyűjteni, majdhogynem egészen Ng Moi-ig visszamenőleg.

Részemből ennyit gondoltam pontosítani.

Üdv:

Lui-B

Előzmény: praclee (4810)
PINGYI Creative Commons License 2000.07.26 0 0 4820
Sziasztok!
Este láttam az HBO-n a Szellemkutya című filmet. Láttátok? Igencsak elgondolkoztató volt.

Más. Most kezdtem olvasni egy könyvet, Gy. Horváth László Nindzsák. Ebben olvastam, hogy Oyama a ruganyosságának fejlesztésére lent ültetett, és naponta többszázszor átugrotta helyből a gyorsan növő sorokat.

Még más. Amikor a gyerekezdésről volt szó. többen is azt mondtátok, hogy a harcművészeteket nem gyerekfejjel kell elkezdeni, mert akkor még a szellemiségéből nem mindent értenek meg a kicsik. Mostanában pedig nagyon is keményen szembesülök azzal, hogy felnőttként elkezdve nem vesznek komolyan. Akkor már csak "a karatés gyerekek anyukája is edz" kategóriába fér bele az ember. Na nem baj, majd ez is megváltozik talán.

Rastaman Creative Commons License 2000.07.26 0 0 4819
Elutazok par napra, es erre ekkora a termes...
:(
Majd ha lesz idom, elolvasom...
Laja1 Creative Commons License 2000.07.25 0 0 4818
Foldhozragadt :

Jol gondolod, sokkal nehezebb igy kuzdeni, raadasul, ha ketszer elejted a fat akkor el is veszitetted a merkozest.

Meg okolbe zart kezzel nehezebb fogni es lokdosodni.

Erre a nyitott-kez/zart-kez es a kyosok miert nem utnek fejre cimu kerdesre meg az altalam emlitett lapon maga Oyama adja meg a valaszt. Nagyon frappans es most mar en is meshogy latom a karatet amiota elolvastam az alapito valaszait ezekre a kerdesekre.

(Az is valasz egyebkent, hogy ut fejre az egyik videon... :-)

Az igazsag az, hogy magyarorszagon is el kellett telnie jopar evnek mire az igazi japanban muvelt kyokushin felfogas elert hozzank. addig is csinaltuk persze, de oszinten szolva mashogy mint a japanok, es ezert sok kerdesre nem is volt meg a megfelelo valasz.
Azonban manapsag mar sok sensei es senpai jart japanban sot folyamatosan jonnek magyarorszagra olyan japanok tanitani akik a Sosai tanitvanyai voltak igy ma mar kicsit maskepp neznek ki az edzesek mint pl 10 vagy 20 evvel ezelott.
az egesznek a strukturaja es a szemlelete teljesen olyan mint az "eredeti" es amiatt az amit ma csinalunk mar sokkal jobban hasonlit arra mint amit a japanok gyakorolnak.

Az edzotabroban Wakiucsi sihan magyarazott is neha es egy csomo dolgot most kellett megertenem kozel 20 evi gyakorlatozas utan (mivel az eddigi mestereim nem mondtak, hogy ezt vagy azzt miert kell igy vagy ugy csinalni. Csak azt mondtak, hogy igy kell, mert ok is igy tanultak...) ez ram nezve szomoru (hogy 20 ev utan kell szembesulnom alapveto dolgokkal) de szerencsere akik ma kezdik el azok mar nem jarhatnak majd ugy mint en :)
A fejre utes hianya a versenyeken, a kihon es a katak gyakorlasa sot a kulonfele lepesek gyakorlasa is mind fontos resze a karatenak ugyanugy mint az ero a lazasag vagy az ugyesseg es persze a szellem fejlesztese. Igy egyutt alkotnak egy egeszet. Kiragadva egy reszletet nem lehet megerteni, csak akkor ha az egeszet nezzuk. Akkor minden a helyere kerul es egy jol atgondolt es kovetkezetes rendszer lesz belole.

Tenyleg igaz a mondas, hogy a valodi tanulas csak a fekete ov megszerzese UTAN kezdodik el. Aki valami ok miatt nem jut el odaig, az vagy nem eleg kitarto vagy nem elegge elkotelezett a rendszer irant es igy nem is ertheti meg sohasem. Csak aki elszant es allhatatos az jut el a melysegekig. Az edzonek (es most mar nekem is) az a dolgom, hog yminel tobb tanitvany aki elkezdi eljusson eddig a szintig (fekete ov). Ez persze nem konnyu , de ez a dolog szepsege. Ha majd lesz egy tanitvanyom aki eleri ezt a szintet akkor mar a tanitas teren is elmondhatom, hogy kezdek valamit kapizsgalni...Egyebkent a fekete ov megszerzese tovabbra sem egyszeru mulatsag, ugyhogy az nem eleg, ha valaki 5-6 eve edzeget. Igazi elszantsag nelkul sose tudja letenni a vizsgat.

Előzmény: Fődhözragatt (4800)
Wazull Creative Commons License 2000.07.25 0 0 4817
... hacsak nem eppen reklamot csinaltak egy autogyarto cegnek...
Előzmény: Wazull (4816)
Wazull Creative Commons License 2000.07.25 0 0 4816
praclee,

"Hát honnan olvastam volna.Nagyon le vagyok maradva.Csak pingyi mondott 1-2 info-t."
OK, akkor elarulom, hogy a WT-s kolostoron valoszinuleg NEM japan feliratok voltak...

Előzmény: praclee (4808)
Wazull Creative Commons License 2000.07.25 0 0 4815
praclee,

"Ki az a Torogg Yhulltann???
A bill.ott marad a helyén csak én ülök más gép elött!!!"
Torogg Yhulltann? Ajanlom bevezeteskepp "A harom testor Afrikaban" c. konyvet Rejto Jenotol. Plusz a jol bevalt rovasirasos billentyuzetet kombinalva (amivel a "kolostorbol" tudositottal bennunket :-))) ) megkapod a valaszt :-)))

"És én nem adom könnyen a bőrőm.Még kell hogy egy kis szint vigyek belétek:)"
Ne hulyeskedj, az egesz topic kollektiven Neked szurkolt :-)))

"Milyen árfekvés?
Hol a gyogyszerem:)
Nem Monte Carlo-val kevered?"
Amit az egy napi dijrol irtal... Hol a gyogyszered :-)))

"Hol van az a ninja központ?
Na haggyuk a központot...:)"
Hol lenne? Hat az is Kecskemeten van. :-)))
De azt nyilvan meg nehezebb megtalalni, mint a WT-s kolostort :-)))

10telettel...

Előzmény: praclee (4807)
hiryu Creative Commons License 2000.07.25 0 0 4814
Látom itt is vannak pofátlan alakok, ippén most sikerült lehallanom /utca 10 méterről/ két "feketeövest" akik megállapították, milyen ilyen edzést tartani, ö is gyakorol otthon.
Lelőjem vagy ne lőjem azon tűnődtem.
Nagy az isten állatkertje.
hiryu Creative Commons License 2000.07.25 0 0 4813
Érdekes hely ez a Debrecen. (Á, fiatalember, már csak 4 buszmegállót gyalogoljon, és ott is van.
Ez volt 3/4 órája.) Szóval érdekesek az edzések, hirtelen rájöttem, van egy csomó izom a lábamban, amiről nem is tudtam, most viszont igen, mer piszokul fáj. Oszt most a Plazából vissza a DATE
kollégiumába. Öreg vagyok már ehhez.
Ráadásul nem találtam egy elég hangulatos sörözőt se.. Maga a pokol.:-)
praclee Creative Commons License 2000.07.25 0 0 4812
HIRYU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!HIRYU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!HIRYU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Csak azért írtam nehogy elkerülje a figyelmed!!

Hogy mondtad ezt a tábort akkor az azt jelenti hogy jössz???Mi itt vagyunk!!
(mtsz-el)
Ha jól számítom az 28-adika!

Előzmény: hiryu (4610)
praclee Creative Commons License 2000.07.25 0 0 4811
Számomra Bruce Lee példakép.Abban igazad van hogy durva de meg kell nézned a fiatal korát.

Ja meg most azt is olvastam hogy Jeet kune do-t tanítanak.Azon felül hogy én ezt nagyon szeretném megtanulni(amire semmi esély sincs)
azt figyelmen kívül haggyák hogy B.L. tíltotta a jeeet kune do tanítását és terjesztését!

Előzmény: Laja1 (4755)
praclee Creative Commons License 2000.07.25 0 0 4810
Bandi-T
Ha olvastad a hozzászólásom meg a többiek véleményét miszerint jó poénos,akkor szerintem megdőlni látszik az az állításod amit levélben írtunk.(ezt azért itt mondom mert lehet hogy ide gyakrabban nézel mint a forumra)

Ja Wing Tsun.

Most egy hatalmas góóóóóólt rugtam Máday nak!!!!
(ha nem tévedek)

Ugyanis már mint mondottam megvettem a Harcművészek c. újságot és abban Máday ról van egy cikk.Amiben a W.T.-ről beszél.Meg Yip Man-ról.+(!!!)Bruce Lee-ról és ez azért nem stimmel mert Yip Man Wing Chun-t(!!!!) tanított és B.L.Wing Chun-t (!!!!)tanult!Már amennyire én tom.Mert két könyv is ezt mondja hogy W.C.Nem pedig W.T.

Előzmény: Laja1 (4755)
praclee Creative Commons License 2000.07.25 0 0 4809
Bassman

Hogy szép e???????Elcserélném habár nekem se lehet panaszom ház dolgában.

200-300????????Hja + még egy kis bevétele lehet a busztársaságnak hogy oda kiviszik őket!!!!

Magába a házba már jártál???

Miért néztek volna???Egyébként alig láttam egy két lelket.Sajnos nem tudok olyannal se beszámolni hogy láttam Máday-t teregetni az erkélyen:)Biztos van házvezető nő!:)))))))))

A ház alatt?????És ott légkondi van.Mert ugye 200 ember ha ott keményen edz akkor lehet ott egy kis levegő:)

Lehet hogy úgy hívják de az nem nagy település és legfőbbképp újgazdag családok vannak ott!

Előzmény: Bassman_ (4754)
praclee Creative Commons License 2000.07.25 0 0 4808
Hát honnan olvastam volna.Nagyon le vagyok maradva.Csak pingyi mondott 1-2 info-t.
Előzmény: Wazull (4753)
praclee Creative Commons License 2000.07.25 0 0 4807
Kösz habár 1-2 rész nem világos.

Ki az a Torogg Yhulltann???
A bill.ott marad a helyén csak én ülök más gép elött!!!
Na a fák.....Hát ott alig van.Mármint az utcákon de ott van valami sűrű lomb.

+ még egy két dolog amit kifelejtettem

Hogy meditál amikor megy mellete a vonat.Mert nincs messze tőle!!

Ja meg az a hülye(bocs)turista políc asztondotta hogfy reggel itt volt egy társa És azt mondta hogy most épül a kolostor!!!Váááá én még egy gutaütést szenvedtem.Nem kérdeztem már meg hogy ugyan minek 2 kolostor mert ő nem hitt az elsőben.Ja és én még azt is kétlem hoy ilyet mondtak volna neki!!!!

Ja BLaca
Neked erről mi a véleményed???

Wazull
És én nem adom könnyen a bőrőm.Még kell hogy egy kis szint vigyek belétek:)

Milyen árfekvés?
Hol a gyogyszerem:)

Nem Monte Carlo-val kevered?

Hol van az a ninja központ?
Na haggyuk a központot...:)

Előzmény: Wazull (4752)
praclee Creative Commons License 2000.07.25 0 0 4806
DLala

Bocs!!!Mtsz-től írok és ott több gép van.Aznap pont ott volt szabad és már oda se lehet ülni mert mindent jelszóval ellát.Már a képernyőkímélő is bekapcsool egy perc mulva és kód kell hozzá.
Ja meg ő ö stb. betűt se tudtam írni bocs.Nagyon régi claviatura.

Ja és azt hiszed engem nem idegesít??????Engem a legjobban!!!!De ez volt.És így is örülök hogy mtsz megengedi hogy bemehetek a munkahelyére szöszmötölni:)

Ja tegnap mtsz-el elmentünk gombászni.Azt mondta hogy ez jó nap mert egy szűk óra alatt egy egész szatyor gombát szedtünk.Ja és megtudta hogy írtozok a póktol:)

Előzmény: DLala (4750)
praclee Creative Commons License 2000.07.25 0 0 4805
:):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):)

Köszííííí

Csak én a legelsőt néztem meg(majd a töbit is megfogom igérem) és azon anyi mindenkit láttam!!!

Ja stempi

A másik dolog sikerült???:)A többiektől elnézést a titkolozástol.

BLaca

Most nézz rám és képzeld azt hogy átszurtalak a tekintetemmel!!!:)Mert én feltettem egy kérdést,de lehet hogy te még akkor nem voltál itt!!

Mért egyébként nyáron hol vagy?Nem kecskeméten?Nem ott laksz?

Előzmény: anDrAs (4766)
Fődhözragatt Creative Commons License 2000.07.25 0 0 4804
Előre is elnézést kérek, ha csak nagy sokára válaszolok valakinek, de nyáron ritkábban jutok internethez. (Ha pl. Laja1 ma este válaszol a kérdéseimre, akkor lehet, hogy csak 1 hét múlva tudom megköszönni a válaszát.) Bocs!
bout Creative Commons License 2000.07.25 0 0 4803
Most már én is kíváncsi vagyok Laja1 válaszára, de azért kijavítanám magam. Nem arra gondoltam, hogy a nyitott kezes ütés magas szintű dolognak számít (bár honnan is tudhatnám én ezt?), hanem hogy egy bizonyos szint fölött az ember elszakad a formától. De addig: "Amit szabad Jupiternek..."

Holnap megyek violator-ékhoz nézelődni. Ha valakinek van kedve, tartson velünk.

bout

Előzmény: Fődhözragatt (4802)
Fődhözragatt Creative Commons License 2000.07.25 0 0 4802
bout,

Nincs miért elnézést kérned, azért van a fórum, hogy mindenki (sister moon "szakkifejezésével" élve) belebrekegjen :-) abba, ami érdekli.

A nyitott kéz nem olyan rettenetesen haladó technika, hogy azt egy danvizsgán ne lehessen használni. Sokkal-sokkal alacsonyabb szinten tanítják, gyakoroltatják, és a küzdelemben alkalmazzák. Más oka kell, hogy legyen. Talán ez a nehezítés is része a próbatételnek? Mert hogy fadarabbal a kézben sokkal nehezebb küzdeni, az tuti. Remélem, Laja1 elmagyarázza, miért így csinálják.

Előzmény: bout (4801)
bout Creative Commons License 2000.07.25 0 0 4801
Lassan a hozzászólásaim előtt konstansként kell odaolvasni, hogy "Bocs, hogy beleszólok, de..." :-)

Miért nem lehet egy kezdőnek egyből a legmagasabb szintű technikát megtanítani? Miért kell kötött formákon keresztül felépíteni a mozgását? Mert még nem érett meg rá. De lépjünk tovább: nekem azt tanítják, hogy a formát csak azért kell tanulni, hogy a gyakorláson keresztül elveszíthessük a formát. Jól hangzik, mi? Én is sok filmet láttam már az aikido alapítójával, vagy más nagymesterekkel, illetve nagyritkán veszek is részt ilyen mesterek edzésein. Olyan lehetetlen helyzetekben használnak lehetetlen mozdulatokat, hogy az embernek elmegy a kedve a kötött forma gyakorlásától. De amikor megkérdezzük, hogy miért térnek el a formától, akkor csak mosolyognak és azt mondják: "Így is működik". És amikor megkérdezzük, hogy a mitől, a válasz: "A forma vég nélküli gyakorlásától." Túl egyszerű, mi? :-)
Tudom, hogy majd' mindennek megvan az ésszerű magyarázata, de sokszor lerövidíti az utat a megoldáshoz, ha eldobod az agyadat.

Mégegyszer bocs a közbeszólásért. Mindkettőtöktől.

bout

Előzmény: Fődhözragatt (4800)
Fődhözragatt Creative Commons License 2000.07.25 0 0 4800
Laja1,

Megnéztem Oyama nagymester küzdelmi videoit az általad ajánlott honlapon. Nagyon elcsodálkoztam, hogy fejre ütve csapta le az ellenfelét. Védőfelszerelés nélkül ez iszonyúan veszélyes, és ezért a kyo küzdelmi szabályai is tiltják. Vagy fejre valójában nem teljes erővel ütnek, és a videon valójában nem KO látható? Hogy van ez?

Az övvizsgán egy fadarabot kellett fognotok, hogy ökölbe szorítva maradjon végig a kezetek. Oyama videoin viszont jól látható, hogy sokszor nyitva van a keze, és nyitott kezes technikákkal is támad. A vizsgázó technikáit miért korlátozzák zárt öklű technikákra, amikor maga a stílusalapító ezt nem teszi, hanem sokszínűen küzd, mindig a helyzetnek megfelelő kéztartással. Mi a magyarázat?

Előzmény: Laja1 (4791)
violator Creative Commons License 2000.07.25 0 0 4799
Sziasztok!

Bout: DM. Levél megjött, majd hívlak.
TLM: Mint írtam én is csak másodsorban capoeirázom.

Egyébként a Fókuszban látott két brazil tartja most az edzéseket.
Ha esetleg (talán) valakit érdekel van itt két cím:
www.capoeirasj.com
www.capoeiravienna.at

HZsolt: Milyen kicsi a világ! Hol nem futunk össze! Kijo honlapját nézegettem, ott láttam rólad a képet, meg azt hogy SKY. Egyébként én a TREND-beli krisztián vagyok.

Jó edzést mindenkinek!
violator

bout Creative Commons License 2000.07.24 0 0 4798
violator! (DM, vagy Spawn rajongó vagy?)

Küldtem e-mail-t a telefonszámommal. (Ide mégsem írom. Nem bennetek nem bízom, de ki tudja, hogy ki olvassa még az oldalt.)

Ma akartam menni a haverommal megnézni titeket, de asszem ebből ma már nem lesz semmi. De kedden, vagy szerdán (egyedül) is jó nekem, csak beszéljünk meg valamit. Ha esetleg még edzés előtt elértelek, azért hívj fel, csak szerintem már nem vagy elérhető.

Vihetek fényképező masinát?

Üdv,
bout

Előzmény: violator (4726)
bout Creative Commons License 2000.07.24 0 0 4797
Sziasztok!

Megint visszatértem, mert megint elvoltam. Most éppen klubedzőtáborban Fadd-Domborin. A hangulat jó volt, napi három óra edzés, utána rengeteg program: foci, röpi, bokken-hoki, játékos vetélkedők, éjszakai dinnye-evés és egy nagy hejehuja uccsó nap. Szóval kimerítően kellemes volt a hetem. Az edzéseket négyen tartották felváltva, rangsorban: Makó Ferenc, Rékai Gábor, Kárpáti Gábor és Kiss Attila. Olyan sokan voltunk, hogy már ketté kellett osztani a bandát, hogy elférjünk a szőnyegen.

Bassman_ hivatkozott hozzászólására, meg a budo-val kapcsolatos gondolataira szeretnék reagálni.
Amikor a budo-ról és a bushido-ról elkezdtem olvasni, kérdezősködni, először nekem is ugyanez jött le a történetekből: a szamurájok fanatikus állatok, csak azzal törődnek, hogy minnél hamarabb meghalhassank, dicsőséget hozva nevüknek, uruknak, vagy családjuknak. És valóban rengeteg bushi, vagy szamuráj volt ilyen, azaz a kijelentése(i)d bír(nak) alappal. DE. A bushido és a budo "törvényei" nem ezt diktálják. Csatában ész nélkül meghalni nem dicsőség, de gyáván megfutamodni, amikor volna más lehetőség is bizony szégyen. És a kettő nem jelenti ugyanazt. Sok harcos ugrott neki a másiknak vélt, vagy valós sérelmek miatt, amik állítólag a becsületén estek, de ők értelmetlenül dobták el az életüket. Legtöbbször semmi szükség nem volt rá, hogy kardot rántsanak.
A halál elfogadása nem a halál várását, vagy kívánását jelenti. Az igazi harcosok eljutottak egy olyan állapotba, ahol már nem rettegtek a haláltól, elfogadták azt, mint az élet elkerülhetetlen végét. Ez az érzés segítette őket abban, hogy érzékeik kiélesedjenek, tudatuk nyugodt maradjon és felelősségük teljes súlyával, ego nélkül éljenek és cselekedjenek és igazán szépnek tartsák az életet, a világot. A bushik nem akaratak maguknak dicsőséget. Ők nem akartak maguknak semmit. Egyetlen céljuk volt: urukat szolgálni képességeik maximumát felhasználva. Harci technikájukat épp ezért fejlesztették, nem azért, hogy híres szamurájok, vagy bajnokok legyenek. De az ember gyarló és igenis voltak közöttük, akik másképp fogták fel ezt az életet és valóban dicsőségre, hírnévre vágytak és ezért akár az életüket is hajlandóak voltak feláldozni. Neked (és sok más embernek is) ők mutatták meg, kik a budo követői és én ezt őszintén sajnálom.
Igen: az önfeláldozás hajtotta az "igazi" szamurájokat is, de nem a saját dicsőségükért áldozták fel magukat.

bout

Előzmény: Bassman_ (4757)
PINGYI Creative Commons License 2000.07.24 0 0 4796
Laja1

Köszi, innen az én szintemről ez nagyon nehéznek tűnt, ezért voltam kíváncsi.
Körülnéztem azon az oldalon, amit ajánlottál, tényleg nagyon jó! Főleg Oyama válaszai a kérdésekre, azok nagyon érdekesek.

Előzmény: Laja1 (4790)
PINGYI Creative Commons License 2000.07.24 0 0 4795
Kijo

Koszonom a JapanLand-rol az informaciot. Meg csak feluletesen neztem korul, de sok erdekes dolgot talaltam, es aminek orultem, olyasmit is, ami szamomra mar nem ismeretlen.
Nem allt szandekomban tolakodonak lenni, amikor az emilezest javasoltam. Csak azt gondoltam, hogy ez itt offtopik, es a tobbiekkel szemben tiszteletlenseg itt kitargyalni, milyen nehezsegeim tamadtak a japan nyelv tanulasa kozben. De a JapanLandon majd remelem valaszt kapok a kerdeseimre.

Doozo yoroshiku.
A nyelvleckeben, amibol tanulok az all, ez olyan udvariassagi formula, amely azt jelenti, legy kedves velem, kerlek, viseltess joindulattal irantam. Bar lehet, hogy ezt az elso talalkozaskor illik mondani, de akkor meg ezt nem tudtam. No meg en ugyerzem alapvetoen joindulattal kozeledek mindenki fele.

Előzmény: Kijo (4794)
Kijo Creative Commons License 2000.07.23 0 0 4794
Pingyi japan imadata :)

- Ne haragudj Pingyi ..kedves. A maganban torteno e-mailozast amennyiben nem sertelek meg tulsagosan, hagyjuk a kesobbiekre. Engedd meg nekem,hogy elobb had ismerjelek meg (felszinesen is jobban), mielott maganban is beszelgetesbe bonyolodjak. ( Megegyszer elnezesed kerem,talan rossz pontot kapok toled erte. De meg van ra az okom...,hogy akivel komolyan is beszelek,azt elobb magamnak megnezzem.)

Maradjunk ezen a forumon....,ha itt megtudunk egymassal baratkozni...,akkor egyeb uton is menni fog.

Maskulonben pedig varlak a "JapanLand "nevu levlistan,ahol mind azzal leet foglalkozni,ami teged eppen erdekel (nyelv...egyeb)

Feliratkozas:

subscribe-japanland@egroups.com
SUBSCRIBE
Hozzaszolas: japanland@egroups.com

Ha a feliratkozassal gondod tamad,akkor kerd egyenest (direktben) a felveteled a listara a moderatortol: szeleczki@isomedia.com

Honlap: http://www.tar.hu/japanland

- Nos..,eloszor had nezzem tenyleg erdekel-e teged japan es a japannal kapcsolatos dolgok,vagy csak mondani szereted....,hogy szereted.

Kijo

Előzmény: PINGYI (4648)
Kijo Creative Commons License 2000.07.23 0 0 4793
Rastaman edzese japanoknak:

-"az elso edzesen fejlodtek-e ennyit" X (semmikepp)
- "avagy ez tehetseg (a verukben van)" X (semmikepp)
- "vagy en oktattam ilyen jol" X (semmikepp)

- ..a helyes valaszt a japan eletmodban kell keresni. (Ez kb. annyit jelent, ha az illeto japan sohasem karatezott azelott,akkor is jo nehany dologban kulonb lesz nalad ... akarhany eve is csinalod te magad a karatet.
Reszletezve a dolgot..az erthetoseg kedveert: Az altiskolai egyszeru tornaorakon (ahol ugye nem karatet es egyeb budosport alapjan tanitanak)..., a csipomozgas...,az alacsony allasban valo elore-hatra valo haladas...a shotokanosoknal jol ismert lepesi formak...stb. - nos,ezek mindennapi (alap) dolgok ami nem fuzodik budohoz megis tokeletesen,magatol ertetodoen teljesen normalis!
Igy egy japan mikor belep egy karate-dojoba,akkor neki gyakorlatilag az utes es rugastechnikak kivitelezesenek formai lesznek csak ujak...,minden egyeb (fegyelem,felsobb ranguak tisztelete,terdeles,azonnali utasitas vegrehajtasa...,akkoris,ha az megalazo...,mely allas,....es egyebkent a dojoban uralkozodo szellemiseg stb.) megszokott es normalis dolog szamara.
-Igy amikor te karatet tanitottal a japanoknak annyit vehettel eszre,hogy ugyan te jobban rugod a mawashigerit, ..ezzel szemben a japanok hozzaallasa a mawashigeri ismerete nelkul is termeszetszerubb. (Ok otthon vannak a japanos szellemu ..akarmiben,mig te csak a kulsosegeket lehetsz kepes elsajatitani.)

-Ez pedig azt jelenti amit irtam: Egy europai legfeljebb "csak" kulsosegekben lehet kepes a japan ele kerulni. ... a karate pedig mint tudjuk, nem kulsosegi sport (box,sulyemeles...) ,hanem a lenyeg eppenhogy belul bujik meg.

- Neked lehet,hogy elmeny volt a japan fiuknak edzest celebralni...., nem vagyok benne biztos,hogy a japan fiuknak is elmenyt jelentett a te edzesvezetesed! (Aki edzest tart...,az nem a sajat elmenyeivel szokott lenn elfoglalatoskodni,hanem a diak elmenyeit igyekszik lon novelni! Mert ez a dolga..)

-Japan gondolkodas:

-Amennyiben ezek a japan fiuk a kovetkezo es a kovetekezo edzeseken (amikor csak teged meglatnak,hogy jelen vagy)..., kerik a vezeto edzotol,hogy ismet csak nalad tanulhassanak...., akkor jol csinaltad azt a?@szamodra elmenyt jelento edzest.
-Amennyiben nem alltak ezutan mar tobbet eled ezek a fiuk,akkor ...csak neked volt elmeny...,ok pedig rohogtek rajtad!(odahaza.)

-Karate oktatoi beallitottsag:

- "Mindenesetre elmeny volt!"
Ez az egyetlen megjegyzesed elarulta,hogy nagyon gyer edzest tarthattal. ... es persze gyeren nott a budos gondolkodasod.
Nem akarlak megserteni (hiszen valoszinuleg meg kezdo vagy a budoban),ezert idezojelben irom le mi az ami egy karatest (edzest tartot) leginkabb kell(ene) kifejeznie.
- "Mindenesetre remelem nemi elmennyel is tudtam szolgalni nekik....,en pedig nagyon megtisztelve ereztem magam!"

Kijo

Előzmény: Rastaman (4737)
Wazull Creative Commons License 2000.07.23 0 0 4792
Az alabbi cikket az Index-ben talaltam.


No comment.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!