Keresés

Részletes keresés

nettomazsola Creative Commons License 2011.01.18 0 0 3915

mit keresel te Timbuktuban?

egyebkent en is elmennek. " csak ugy". ( mindenhova)

Előzmény: pudingman (3913)
Hexe55 Creative Commons License 2011.01.18 0 0 3914

Te nem az ellenpélda vagy , hanem a teljes bizonyiték arra amit irtam!!!!

 

"2005-ben váltottam, egy fogászati anyagokat gyártó cégnél vagyok és elöbb Délkelet-Európáért feleltem mint értékesítési igazgató, két éve pedig Közel-Kelet és Afrika a területem. Ez vezetö beosztás."...Tehát pontosan az amit irtam! Egy munkakör ahol föleg "összekötö"  (pl. mint kereskedö is) és "Kundenbetreuer" vagy. Persze hogy vezetöbeosztás (igazgatói)....valószinü valamennyi (több-kevesebb) alkalmazottnak adhatod ki az utasitásokat, de kizárólag az exporttal kapcsolatos tevékenységben......de a gyártási folyamatban mint mérnök, már nem jössz számitásba.

 

Hasonló volt a helyzetem mint a tiéd. Ugyan a végzettségem és a tapasztalataim, elegendöek voltak pl. egy üzemvezetöi, üzem és termékfejlesztési, üzemgazdasági tevékenységre.... de én is, természetesen vezetöbeosztásban (!) mindig valamilyel leányvállalat vagy külföldi társüzem vezetöje (vagy revizora) voltam....Egy autóülés huzatokat gyártó cégnél pedig több nagy autogyártó cégekkel (Audi, VW, Mercedes, BMW)

voltam direktkapcsolatban. Mint illetékes vezetöbeosztásunak a jogkörömben állt a szállitmányt ellenöriztetni, a kisérö iratokat rendezesét elrendelni. Az esetleges reklamációkat a német autógyárakban megtekinteni, és megállapodni a kártérités módjáról stb.....Egyszóval mindegy hogy a bemutatkozó kártyán vezetöi beosztás diszelgett, de ez egy közvetitöi, összekötöi állás volt, ami a leirásod szerint a te esetedben is igy van.

 

Sajnos pont ezekben a szektorokban van a legtöbb változás.Kb-5-10 évenként....és nem biztos, hogy továbbra is igényt tartanak a szolgálatainkra.

A textilipar még a 90-es években is sokat igérö branche volt (föleg a müszaki textiliák) .De 2000-2005-ig szinte teljesen leállt (pontosabban az olcsó külföldre költözött).Ez más ágazatokban is elöfordulhat

Előzmény: malenykij polgar (3908)
pudingman Creative Commons License 2011.01.18 0 0 3913

A napokban pont rád gondoltam:-) Kerestem repülöjegyet Timbuktuba és nem találtam. Valószínüleg én vagyok a béna....

Tudnál tippet adni, hogy hol keressem?

Előzmény: malenykij polgar (3908)
nettomazsola Creative Commons License 2011.01.18 0 0 3912

35 felett van leirva az ember ...

 

"Annak ellenére hogy néhány "külföldinek" sikerül a szakmájában eredményeket elérni, még mindig azt mondanám hogy nagy álltalánosságban a "külföldieket" még mindig föként a nehéz, az osztrákok álltal nem szivesen végzett munkákra "kényszeritik"."

 

ebbe azert belejatszik, h a külföldiek nagyjabol sosem tudnak annyira nemetül, h barmilyen munkat elvallaljanak.

en pl azon kivül, h sosem dolgoznek irodaban, es rosszul vagyok minden "bezart" munkatol nem is tudnek pl hibatlan hivatalos leveleket irogatni. 20 ev utan sem ...

hiaba beszelek ( eleget ...) nemetül, helyesen irni ... haaat az a der die das az nem az erössegem.

Előzmény: Hexe55 (3906)
Hexe55 Creative Commons License 2011.01.18 0 0 3911

Jó, nagyon elfoglalt voltam egy darabig, aztán meg hónapokig beteg (az öreg csontjaim ropognak...  :-)   ).....na meg néhány más fórumon is kalandozgattam közben.

Előzmény: nettomazsola (3909)
Hexe55 Creative Commons License 2011.01.18 0 0 3910

Én sem álltalanositottam....hanem azt irtam, néhány "külföldinek" sikerült. Azok is inkább a férfiak köreiböl kerültek ki.

Nem tudom hogy milyen idösek az ismeröseid.....45 éves koromig én is szakmámban voltam.... de hogy az ismeröseid 45-50 évesen is még szakmájukban lesznek?

 

Persze hogy azért akad akinek tartótosan a nyúgdijáig is sikerül egy karriert kiépiteni.... de az kb 1000-böl talán csak 1. (abban is férfiak elönyben)

Előzmény: Törölt nick (3907)
nettomazsola Creative Commons License 2011.01.18 0 0 3909

na vegre! jo reg nem jartal mar erre!

Előzmény: Hexe55 (3905)
malenykij polgar Creative Commons License 2011.01.18 0 0 3908

Lehet, hogy én ellenpélda vagyok. 1999-töl 2005-ig területi képviselöként dolgoztam a csomagolóiparban. Nincs müszaki végzettségem, de a 16 éves korom óta szerzett müszaki fordítói és tolmácsolási tapasztalat elegendönek bizonyult a kereskedelemhez ebben az iparágban.

2005-ben váltottam, egy fogászati anyagokat gyártó cégnél vagyok és elöbb Délkelet-Európáért feleltem mint értékesítési igazgató, két éve pedig Közel-Kelet és Afrika a területem. Ez vezetö beosztás.

Te ugyan behatároltad, miszerint fiatal mérnök soha nem kerül vezetö beosztásba, de ez sem igaz.

Lehet, hogy nem szeretik a helyiek, ha bevándorlók dirigálnak nekik, de azt nem a beosztott dönti el, hanem a felettes. Másképp megfogalmazva: cége válogatja. A tudás, a tapasztalat, az ambíció, a személyiség (jellem) egy komoly cégnél többet számít mint az útlevél vagy a származás. Abban viszont igazad van, hogy nöknek nehezebb.

 

És hogy praktikus is legyek: ha még nem adtad fel végleg, küldd el a papírjaidat a Starlinger cégnek (Sonnenuhrgasse). Komoly és nagy cég, túlnyomórészt export és nem egy recesszió-érzékeny iparág.

Előzmény: Hexe55 (3905)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.18 0 0 3907

Én nem álltalánosítanák, ismerek pár ellenpéldát...

Van akinek bejön az élet, a határokon túl is .

Előzmény: Hexe55 (3906)
Hexe55 Creative Commons License 2011.01.18 0 0 3906

Hát igen a fiatal képzett munkaeröket még csak foglalkoztatják.Magyar viszonylatban megnézve, még jól is fizetik öket.De ha alaposan megnézzük a helyzetet és az osztrák viszonyokhoz hasonlitva;álltalában kevesebb a fizetés mint a helyieké, vagy csak idöben meghatárolt szerzödésröl van szó...stb.

45 év fölött meg már "le is van irva" az ember....

Évekig ápoltam idöseket (2007-ig), a munkjatársaim között több komolyabb szakképzettségü is volt. Mig a helyiek ("osztrákok") inkább csak betanult munkaerök voltak, vagy egyszerü szakmákat tanultak mit eladónö, kozmetikus, fodrász mielött az ápolási munkát vállalták. A "külföldiek" sokkal magasabb végzettségüek voltak.Pl. egy lengyel épitészmérnöknö, egy szerb gépészmérnök (csak mint betegtologató kapott munkát!), egy afrikai magiszternö, afgán orvos (szanitérként dolgozoztt),román gimnáziumi tanárnö, szlovak diplomás növér, ukrajnai computerprogramozó, lengyel gyermekpedagógus, magyar nö gazdasági föiskolával,...stb, hogy csak egy párat emlitsek.

 

Annak ellenére hogy néhány "külföldinek" sikerül a szakmájában eredményeket elérni, még mindig azt mondanám hogy nagy álltalánosságban a "külföldieket" még mindig föként a nehéz, az osztrákok álltal nem szivesen végzett munkákra "kényszeritik".

Külföldi szakembereknek csak akkor van komoly esélyük , ha pl. a cég ahol dolgozni szeretnének külföldi pl. holland, német, angol, orosz kezekben van.Azok álltalában sokkal jobbgazdasági és személyzeti politikát folytatnak.

 

 

Előzmény: nettomazsola (3893)
Hexe55 Creative Commons License 2011.01.18 0 0 3905

55 éves mérnöknö vagyok. 30 éve élek Ausztriában. 30 éve osztrák állampolgár, tehát az állampolgárságból kifolyólag "kedvezöbb" volt a helyzetem.

Amikor Bécsbe kerültem, az elsö dolgom az volt hogy a szakképzettségemet elismertessem. (Ma már az EU-keretein belül nem szükséges).Ez drága szakvizsgákat jelentett. De sikerresen levizsgáztam, és a mérnöki cimet (a nevem elött Ing. szerepel) 3 éves szakmai gyakorlat után hivatalosan is megkaptam.

Amig fiatal voltam, a szakmámban (textiliparimérnök) voltam tevékeny.Érdekes megbizásokat kaptam. De a munkakörök valahogy mindig olyan "összekötö" szerepek voltak , és sok utazással voltak egybekötve. Latin-Amerikában szereltünk fel egy üzemet, a dolgozókat tanitottuk be az új gépekre (spanyolul ott tanultam meg), vagy a magyar leányvallatok között ingáztam, meg a németországban a nagy megrendelönek rendeztem/kisértem a szállitmányokat..stb. Visszatekintve határozozttan kijelenthetem a szaktudásomat az osztrákok föleg olyan munkák során használták, amit ök nem szivesen vállaltak (sok utazás, sok konfliktus, sok vám és egyéb papirháború). A kellemes irodákba és helyi üzemekbe inkább kizárólag az osztrákok ültek be. A munkám megnevezése is mindig erre az "összekötöszerepre" utalt: Pl. Reisetechnikerin, Sachbearbeiterin,Techn. Entwicklerin, Entwicklungshelferin (in Latin-Amerika), ExportbegleiterIn, Trainerin, Qualitätskontrolleurin, Vertreterin, Kundenbetreuerin...usw. A fizetéseimet ugyan egy szép összegnek nevezhettem, de az mindig kevesebb volt az osztrák kollegáimétól kb 3-5000 Schillingel!

 

45 éves voltam amikor elöször munkanélküli lettem. A textilüzemek is sorban bezártak, az ólcsó bérü országokba vándoroltak el. Nem kaptam többé munkát a szakmámban. Pedig az évek során állandóan továbbképeztem magam, nyelveket tudok, és nem csak a textil hanem más ipari és gazdasági ágakban is nagyon kerestem megfelelö munkát.

Reménytelenül. Egy 45 éves, föleg egy nö,már nem számit. Mindenhol elutasitottak. az érvelések gondolom ismertek.

Mivel valamiböl csak kell élni "átmenetileg" hogy ugymondjam  ezért aztán mindent elvállaltam. Igy gyorstalpaló "képzések" után voltam már a betegápolótól a kisvállalkozóig szinte minden.

55 éves vagyok, de még nem mehetek nyugdijba (mert a korhatárt 60-ra emelték meg), ugy hogy még ma is küzdök a "prekär" foglalkoztatottságnak még nincs vége.

 

Nem egyedüli a "karrierem". Hasonló esetekröl sokról tudok.

Amig fiatal (25-max.45 éves) a szakképzett a munkaerö igénybeveszik a tudásukat, szorgalmukat.(Azs ambiciós álmaikat?)Vezetöbeosztásba SOHA NEM fog kerülni, maximum valami "technikai Team" munkatársa lehet egy külföldi mérnök, vagy mint én az "összekötö" szerepet kapja. Az osztrákok nem hagyják magukat egy "zugeraste" -töl "dirigálni". Az egyetlen esély: önálló céget nyitni! Akkor is nagyon sok hátráltató követ fognak az útba görgetni, föleg a bürokrácia vonalán.

 

Még a bevándorlók második generációjának is nehéz komoly beosztást szerezniük, az osztrák magasfokú végzettség ellenére is. Nagyon befolyásolják a karriert a magán kapcsolatok, pártkönyvek, csoportosulási tagságok.Egyre több szakképzett osztrák  fiatal is keres és vállal munkát más EU-Országokban.

 

Előzmény: Jiangmen (3890)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.17 0 0 3904

Ő egy jó példa arra, hogy az iskola nem számít, csak az ambíció és a tudás.

Hegesztőmérnök végzettségű, de most a gyógyszeriparban fejlesztőmérnök...

Jobb kémiából már mint egy vegyész :-)

Előzmény: Jiangmen (3902)
Jiangmen Creative Commons License 2011.01.16 0 0 3903

Bocsi, de neked meg a hozzáállásod vicces.

Ne emlékszem, hogy konkrét segítséget kértem volna, csak megerősítést, hogy nem csak az osztrákok kulimunkásaként lehet itt boldogulni. 

Köszönöm, voltam Afrikában, éltem Kínában 3 évet, és nagyon elégedett vagyok, hogy Magyarországra születtem.

Ugye az, hogy ki, mitől elégedett, meg relatív. Te attól, hogy határsávot váltottál, és beleköthetsz az élő fába, én attól, hogy próbálok kissé az átlag fölé emelkedni. Segítségre meg eddig sem volt szükségem,és remélem ezután is minden problémámat megoldom egyedül.

Ha NEKED esetleg bármiben segíthetek, nyugodtan kérdezhetsz, nincs harag.

 

Előzmény: Törölt nick (3894)
Jiangmen Creative Commons License 2011.01.16 0 0 3902

Köszi- Korrekt válasz. Megtudhatnám, hogy milyen területen dolgozik a barátod?: fejlesztés, beszerzés,folyamat, minőség, stb?

Sokszor a terület amin dolgozol behatárolja a lehetőségeidet, még ha kimagasló képességekkel is bírsz, ezért kérdezem.

 

 

Köszi a választ.

Előzmény: Törölt nick (3901)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.16 0 0 3901

Az egyik jó barátom mérnökként olyan középvezető féle.

Bár ő egy kivételes képességű fiatalember, téged meg nem ismerlek.

És amikor felvették, egyáltalán nem tudott németül, ellenben angolul nagyon.

Három év alatt megtanult németül, úgy hogy akár előadásokat is ad!.

 

Az összes kérdésedre attól függ a válasz, hogy milyenek a képességeid, tudásod és akarásod...

Előzmény: Jiangmen (3890)
nettomazsola Creative Commons License 2011.01.16 0 0 3900

a Naschmarkt egyik resze mindig kaja. na, azt a reszet ismerem ...

 

flohmarkt csak szombaton. sok kacat, rengeteg rongy, kikukazott cuccok, de volt par erdekesseg.  nem nagyon figyeltem. az az igazsag en nem vagyok az a nagy turkalos. ( mondhatnam, h undorodok egy csomo dologtol ...)

 

ezt a kepet, csak az Otto Wagner hazak miatt csinaltam. ( nem mintha nem lenne mar 100 rola ...)

Előzmény: natenedu (3899)
natenedu Creative Commons License 2011.01.16 0 0 3899

Milyen most? Én már nagyon régen voltam (még a felújítás előtt), de már akkor sem volt bolha jellege, csak a sok -új- bóvli, meg a kajakajakaja...

Előzmény: nettomazsola (3898)
nettomazsola Creative Commons License 2011.01.16 0 0 3898

oke.

nekem nincs.

15 ev utan most szombaton voltam a naschmarkti flohmarkton, de meg soha semmi mason.

Előzmény: natenedu (3897)
natenedu Creative Commons License 2011.01.16 0 0 3897

Gugli a barátom, szoktam is kérdezni, de most a "Bécsben élő magyarok" tapasztalataira lennék kíváncsi.

Előzmény: nettomazsola (3895)
nettomazsola Creative Commons License 2011.01.16 0 0 3896

neked is ajanlom a guglit. en is csak ott tudok keresni. ( nem ertem miert nekem kell ...)

 

www.google.at   -> "kleinanzeigen wien"

 

http://www.google.com/search?q=kleinanzeige+wien&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&client=firefox-a&rlz=1R1GGGL_de___AT355

Előzmény: Sós József (3888)
nettomazsola Creative Commons License 2011.01.16 0 0 3895

nyaron rengeteg flohmarkt van. en csak a Naschmarktot ismerem.

 

gugli a baratod;

 

www.google.at  -> flohmarkt wien

 

es lass csodat!

 

http://www.flohmarkt.at/flohmaerkte/wien

Előzmény: natenedu (3891)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.16 0 0 3894

Bocsi de annyira vicces ez a te beírásod!

Mert mit szeretnél válasznak!!!

 

"Igen nekem sikerült és neked is segítek!!!!!!"

 

 

Minek lépdelni? Nem tudod eltartani a családod?

 

Nem vagy elégedett a szakmai előmeneteleddel! Menj el Afrikába és gyere vissza, vagy nézz le Albániába és élj megelégedettséggel. 

 

Bocsi!!!

 

Mikor a román határ magyarországi oldalán éltem láttam sok elégedett embert.

Most az osztrák határ magyar oldalán élek, és egy csomó nyomorultul élő ember vesz körül, akik jobban élnek mint azok akik a román határ innenső oldalán elégedetten.

Előzmény: Jiangmen (3890)
nettomazsola Creative Commons License 2011.01.16 0 0 3893

kis ( nagy) szerencsevel minden lehetseges. allitolag mernökhiany van.

40 felett kezd remenytelen lenni ...

Előzmény: Jiangmen (3890)
nettomazsola Creative Commons License 2011.01.16 0 0 3892

itt nincs startlap. magam sem ertem miert.

nem tudom milyen ujsagokban erdemes meg hirdetni.

sokan olvassak a Krone-t ( sajnos ...)

 

http://anzeigen.krone.at/

 

ez az egyik legnormalisabb ujsag;  http://derstandard.at/     de nem tudom mennyire van aprohirdetes benne. immobilien, auto, job az van, de mas??

Előzmény: Sós József (3888)
natenedu Creative Commons License 2011.01.16 0 0 3891

Kimaradt: a Naschmarkt-on kívül....

Jiangmen Creative Commons License 2011.01.16 0 0 3890

Sziasztok.  Ti, akik kint dolgoztok több éve, mit gondoltok, vajon mennyi esélye van annak, hogy egy magyar mérnök Bécsben, vagy inkább Ausztriában középvezetői szintre feltornássza magát? Van közöttetek olyan, akinek egy egyszerű mérnöki pozícióból sikerült feljebb kerülnie?

Jelenleg én is Ausztriában dolgozom egy multinál műszaki beszerzőként. Ide német nyelvtudás nélkül vettek fel, lévén egy burgenlandi kis faluban van a cég, ahova az osztrák mérnöknek nem dívik idejönni dolgozni,plusz speciális iparág és a referenciáim is elég jók voltak az adott iparágban. Kiköltöztem családdal, azzal a fő céllal, hogy akkor a család megtanul németül, aztán meglátjuk hogyan tovább. Sajna pár hónap alatt kiderült, hogy ebben a melóban nulla a kihívás, így a munkakör visszalépés a korábbihoz képest, plusz a cégen belül minden pozíció bebetonozva= zsákutca. Elgondolkodtam rajta, hogy milyen eséllyel lehetne Bécsben 1.) alap nyelvtudással mérnöki munkát találni, és 2.) idővel egy lépcsőfokkal feljebb kerülni? Feltételezve, hogy a németemet feltornászom egy középfok alá? 

Van valakinek erre valami mesebeli pédája, vagy délibábot kergetek? :)

 

Köszi a válaszokat!

 

natenedu Creative Commons License 2011.01.16 0 0 3889

Sziasztok,

 

Nagyobb használtcikkpiac ("ecseri") van Bécsben? Nem házalófelvásárlóbizniszmenek, hanem turista bámészkodónak való. Szóval nem a megéri/neméri érdekel, hanem a feeling.

Sós József Creative Commons License 2011.01.16 0 0 3888

Köszi. Nagy segítség. Még valaki tudna segíteni?

Olyan oldalak is érdekelnének mint itthon a Startlap.hu linkgyűjtemény.

Előzmény: nettomazsola (3887)
nettomazsola Creative Commons License 2011.01.16 0 0 3887

bazar.at   ( ez olyan, mint a magyar "express" ujsag)

Előzmény: Sós József (3886)
Sós József Creative Commons License 2011.01.16 0 0 3886

Sziasztok!

 

Németül szeretnék hirdetni Ausztriában/Bécsben.

Milyen lehetőségek vannak apróhirdetés feladásra?

Informatikai terméket és szolgáltatást szeretnék értékesíteni.

Webhely és újság címek érdekelnének.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!