Keresés

Részletes keresés

Cirkusz01 Creative Commons License 2017.05.20 0 0 3473

Szia ! Akkor bölcsőt kell vegyél,vagy párzott anyát.Ez még elég messze van.A jövőhéten bontás előtt koppintasz,ha akár futó anyjuk is van, akkor hirtelen felzúgás után hasonló rövidséggel fejezik azt be. Ez azt jelenti ,hogy az anya kikelt. Ez után 2 hét pihi.  Utána csak egy gyors kaptárbontás, a nyomot kell keresni.pete,esetleg fedett fias. Ha van akkor nyugi van,és a következő héten kell rendezni a fészket. Az anyát akkor kell meg keresni,ha épp hordás miatt akarod helyhez kötni.

Szóval most nem lehet mást tenni csak várni.A esetleges pergetést is ,csak ez után jó meg ejteni.Mert a párzatlan anya bárhol lehet,és elég nehéz megtalálni,ráadásul el is repülhet.

Az első párvizsgálatkor kevés füsttel dolgozz,amennyi épp muszáj.

 Üdv

Előzmény: Peet.. (3471)
van_Persil Creative Commons License 2017.05.20 0 0 3472

Valamelyik dolgozó (akár több is) átalakul álanyává. Mivel  sejtben nem kaptak az elejétöl kezdve pempöt, ezért nem tud rendes anya fejlödni belölük (a fokföldi méh képes rá, a többi fajta nem). Ezek csak herepetézésre képesek (nem összekeverendö a herepetézö igazi anyával). Mivel nem kifejlett anyák, nem tudod szemre megkülönböztetni a dolgozóktól. A sejtek oldalfalára petéznek, akár több pete is kerülhet egy sejtbe. A heréssé vált munkás sejtek ki fognak dudorodni, szemben a lapos munkássejtekkel, viszont a szük méret miatt csak törpeherék tudnak kelni. Arra jó esetleg az álanya, hogy amíg nem tudsz petézö anyát szerezni, kis ideig fennmarad a család, de elöbb-utóbb menthetetlen az ilyen család.

Előzmény: Peet.. (3471)
Peet.. Creative Commons License 2017.05.20 0 0 3471

Értem, köszi. Azt hittem pár napig azért kibírja. Vissza akartam nekik vinni, ha esetleg azzal az anyával is történt volna valami amit ott hagytam bölcsőt. Mi van akkor, ha nincs anya és már nevelni sem tudnak?

Előzmény: van_Persil (3469)
van_Persil Creative Commons License 2017.05.20 0 0 3470

Ha kirepül egy raj, akkor először összeülnek egy csomóba. Ha mind egy csomóban van, akkor kell kasba, rajládába ütni, vagy ha az ág levágható, akkor a levágott ágat a méhekkel a földre tenni, majd rá a kast, és este egy üres kaptár fölé tenni, beleütni.

Ha a befogott rajmaradék a kasban/kaptárban marad, akkor volt ott anya, ha nem marad ott egy méh sem, akkor nem volt ott az anya.

Az "1/3"-hoz adj be egy "vallatókeretet" (olyan fias keret, amin van sok frissen kelt álca). Ha húznak pótbölcsőket, akkor nincs anya, ha nem húznak, akkor van.

Előzmény: kacagógerle (3463)
van_Persil Creative Commons License 2017.05.20 0 0 3469

Hagytad volna bent mind a hármat... Nem kell félni, ők lerendezik egymás közt, feltéve, hogy közel egykorúak. A kikelt anyával már nem fogsz tudni mit kezdeni. A méhek rajban szaborodnak, nem egyedenként, mert önállóan egyetlen méh sem életképes, így az anya is el fog pusztulni, hiába adsz neki mézet.

A bepárzás időjárásfüggő, csak jó idő esetén tud kirepülni, ilyen szeles időben könnyen odaveszik. Kikelés után még pár napig nem fog nászútra menni. Két keret közé azért nem célszerű berakni egy leszedett anyabölcsőt (ha már elengedhetetlen és feltétlen szükségét érezzük, hogy az eredeti helyéről leszedjük), mert esetleg odaviaszolják az egyik keret oldalához, viszont így a két keret szétválasztásakor megsérülhet és akkor megette a fene. Viszont a két keret szétszedése nélkül nem látni, hogy kikelt-e. Ha kikelt, akkor nagyon óvatosnak kell lenni, mert a párzatlan anya (de a frissen bepárzott is) még nagyon izgága, a keret oldalán tanyázva könnyen a kaptár falához nyomódik.

Nem tudom, kitől hallottad, hogy az idei anya nem rajzik... Teljes h.lyeség, már elnézést. Ha olyan a család, akkor egy öreg anyával megrajzott családnak akár több utóraja is lehet párzatlan anyával, vagy ha az anya az alsó fiókban van lezárva, a kijáró pedig a második fiókon van, és voltak bölcsők a méztérben, akkor a szűz anya fog kirajozni. A rajzás elsősorban attól függ, hogy mennyire szűkös a hely a családnak akkor, amikor megfelelő hordás van.

Előzmény: Peet.. (3468)
Peet.. Creative Commons License 2017.05.20 0 0 3468

Sziasztok!

Van egy kis gond. Tegnap voltam a telken, és megnéztem a méheket, de nem találtam egy fiasítást sem. A fészek lépjein fél tenyérnyi helyeken volt csak fedett fiasítás, a többi sejt tele van mézzel. Eltűnt az anya de tuti hogy nem rajzottak ki, mert rengeteg méh van a lépeken. A mézkamrába is jó sokan vannak és ezt kb. 10-11 óra felé néztem amikor a többség kint van. Szerintem a rajzás kizárva. De akkor nem tudom hova tűnt az anya. Az összes lép a fészekben szinte dugig van mézzel de még nem fedték be. A mézkamrába is már hordanak és építik ki a műlépeket. 3db anyabölcsőt sikerült sértetlenül kitörnöm. Ebből egyet visszaadtam nekik egy léputcába a keretek tetejénél (nem tudtam lejjebb rakni), és kettőt meg haza hoztam a biztonság kedvéért. Mivel már nincs nyílt fiasítás, így nevelni sem tudnának már maguknak új anyát. Ebből az egyik anya már ki is kelt. Mi a teendő ezután? Adtam neki mézet meg egy kis kupakba vizet. 

Sajna csak 1 hét múlva tudok menni megint a telekre a méhekhez. Addig kibírja az anya? 

Ha a kaptárba is kikel az új anya amit ott hagytam 1db anyabölcsőt, akkor 14 nap mire bepárzik? Addig nem is kezd el petézni? Gondolom ha már megvan az új anya akkor a méhek felhordják a mézet a fészekből hogy az anya tudjon petézni. Jól gondolom? Ezután már valószínű nem lesz rajzás mert az új anya nem rajzik abban az évben amikor született, ha jól tudom.

Cirkusz01 Creative Commons License 2017.05.20 0 0 3467

Szia! A fólián alatt sincs viasz híd,miért lenne. vastag fóliát használok,és szépen rásimul a kertekre.A propolisszal csak ősszel foglalkozom,amikor a fólia kikerül a kaptárból.

Azt a kevés időt nem bánom ami a keretekről lekaparást jelenti. Elég sokat gyűjtenek,még leadva is jó kis pénz.

Mi van akkor,ha nem akarok csapolni, a rajzás gátlás miatt ? Sosem szoktam ilyenért csapolni.A fekvősök csinálnak ilyet,a kis fekvősök. 

Egy jól szelektált állománynál ilyen nem fordulhat elő, hogy az anya a tér betöltése előtt lépni akar. Tovább kell szelektálni.Párév alatt el lehet érni a rajzós családok likvidálását.

Ehhez kell bizony a méhésznapló, a kaptárlap.

A hőtükör a sugárzó hőt veri vissza. Tavasszal befelé néz ,lassan megfordításra kerül. A fólia nekem a legjobb.Pik pakk felveszem,és olyan gyorsan is kerül a helyére.Mivel vastag,a szél is nehezebben mozgatja.Nem hinném,hogy sok idő volna.

 Üdv

Előzmény: haromegesztizennegy (3464)
Cirkusz01 Creative Commons License 2017.05.20 0 0 3466

Szia ! Tudod már az általános iskolában tanultunk hőtant. Talán 6. ban de lehet,hogy később. Ott már elmondták,hogy a levegő a legjobb hő szigetelő. Járj csak utána.

Az a plusz elem,ha már meg van tárolása is sok helyt igényel.Szóval nem baj,ha a kaptárrésze marad.A hő szigetelésen túl még nekem pl tároló hely. Méhek papírjai kaptár vas sapka stb

Van aki a kaptárlapot tartja ott.Mondjuk ez nálam max 3 családot érint. Mert a méhesben ott kell lenni minden fontos szerszámnak. Minden lehetőségre fel kell készülni.

A pipás itató az egyik legnagyobb méhészeti átverés. A serkentéskor kutatást, rablást okozhat.Ráadásul a kijáró méretén is sokat csökkent.Az időjárásnak erősen kitett dolog.Túl nagy a hő ingadozás. A folyadék nem úgy viselkedik mint a egyenletes volna a hőmérséklete.

A belső itató etetőknél nincs jobb. Van bőven belőlük a piacon.Ezekhez sem kell kaptárt bontani.Tető emelés feltöltés,és kész.

Úgy kell egy méhészetet berendezni már az elején,hogy az mindenre jó legyen.Olyan kaptárt kell választani,ami képes befogadni egy igazi termelő családot,és annak mézét.Csapolás,és belepergetés nélkül.Képes legyen akár több napos bezártság esetén is ellátni a méheket levegővel élelemmel. Pl a menekülő térnek ebben sok a szerepe.

Az a baj,hogy a saját technológiád sincs kész.Nem tudod mit akarsz,és ez a bölcsős szaporítás nem igazán a legjobb. Képzeld el mondjuk csak 50 családnál szaladgálsz a bölcsős keretekkel a kaptár sor mögött.

Leírhatnád az évi kezelési sémádat.Kíváncsi volnék rá.

 Üdv

Előzmény: Jam Clerk (3462)
kacagógerle Creative Commons License 2017.05.18 0 0 3465

Még annyit hozzátennék, hogy már egy ágon volt a raj, és onnan indultak el.

Ill. megfigyeltem még azt, hogy a raj közepén megtalált anyába két dolgozó nagyon erősen kapaszkodott. Abszolút nem engedték el akkor sem, ha megpiszkáltam egy kicsit. Ez miért lehetett?

Előzmény: kacagógerle (3463)
haromegesztizennegy Creative Commons License 2017.05.18 0 0 3464

 

Ez a keret fedő lap,szépen odaragasztódik ,mert a huzatot nem tűrik. innentől kezdve lehet feszegetni. Anno a fekvőkből is kidobáltam,pontosabban fólia került a bakhát alá. 

A vékony keretfedő lap a fiók külső széléig ér mind a 4 oldalon! A menekülőtér súlya lenyomja, belül hajszál vékonyan ragasztanak a méhek. Kézzel fel tudom venni! Tökéletesen zár, minimális a ragasztás. A felső méhjárat, a keretek teteje propolisz és viaszhíd mentes.Álom vele minden munka!

 

Tök felesleges egész évben erősen takarni. A rajzás meleg ágya.

 

Mindig ugyanúgy takarok 3-5 centi hungarocell és kész, kivéve ha bent van az etető de az elenyésző idő egy évben. Mitől lenne ez a rajzás melegágya? (Fészek "hűtésre" a csapolás biztosabb módszer.)

Fehér minden kaptáram, a belső hőmérséklet csak a méhektől függ...

Ha rajom van az szinte mindig azért van mert sz@r az anya és menne akkor is ha még csak 8 keretet takar a 12-ből.... 

A keretek fedésére ,bármit mondtok a legjobb a legolcsóbb a fekete fólia,akár hőtükörrel kombinálva.Most szezonban.Egyenesen rá a keretekre. 

 

Neked bejön, szeretsz vele babrálni , kapargatni mert gyűjtöd a propoliszt. Úgy igen.

Engem inkább zavar a sok ragasztó...

(minek a hőtükör?)

Rengeteg családod van, szerintem ezekkel az apróságokkal rengeteg időd elmegy egy évben összeadva a másodperceket..

Előzmény: Cirkusz01 (3460)
kacagógerle Creative Commons License 2017.05.18 0 0 3463

Sziasztok!

Mikor kiszáll egy raj a kaptártól nem messze, és onnan tovaszállnak, hogyan indulnak? Az anya az elején megy vagy a végén?

Ma délben mikor megtaláltam az egyik rajomat, éppen indulni készülődtek. Mire begyujtottam a füstölőt és vittem a spriccelőt, már elindult az eleje. Kb. az utolsó 1/3-ot sikerült locsolással maradásra bírni. 
Egy kisebb, olyan 2 keretnyi gombóc maradt, aminek a közepén találtam egy anyát. A többi 2/3adnak csak integetni tudtam sajnos, útra keltek.

A 2/3-ad elindult előre az anya nélkül, vagy velük is lehetett egy anya? 

A maradék 1/3-adot betettem egy rajládába, és erős családtól adtam még hozzájuk egy fedett fias keretet néppel.

Köszi!

Jam Clerk Creative Commons License 2017.05.18 0 0 3462

Ha nincs benne semmi, mitől lenne olyan jó hőszigetelő egy üres menekülőtér? Ha meg fölötte mégis van mondjuk egy vékonyabb tálca nikecell, akkor minek legyen fenn egy plusz elem a kaptáron, nem egyszerűbb azt a nikecellt magába a tetőbe rakni? Ha a serkentést, etetést pipás rendszerű itatóval oldja meg, szintén nem szükséges fent lennie a menekülőtérnek. Az anyabölcső tárolása sem folyamatos egész évben (én például a szaporítást is egész kerettel csináltam, azaz 2-3 bölcsős (fias)keretet a rajtuk lévő néppel együtt külön tettem, vagyis egy percig sem tároltam a bölcsőket), kivéve, ha nagyobb állományod van, és csak kevés kaptárból akarsz szétosztani jó tulajdonságú bölcsőket. Szerintem a vándorlástól eltekintve a menekülőtérnek egész évben fent lennie szükségtelen. Ha Peet sem mozog az egyetlen kaptárjával sehova, és mégsem pipással etet-itat, illetve anyabölcsőt akar tárolni ideiglenesen (nem mintha ez egy kaptárnál értelmezhető lenne), akkor szükség esetén bármikor bemehet a sufniba, és előveheti :)

Előzmény: Cirkusz01 (3459)
Peet.. Creative Commons License 2017.05.17 0 0 3461

Szia. Köszi a válaszokat. Az én szellőzőim is pont ilyenek mint a tied csak egy kicsit szélesebb. Hát, egy lécvastagságra csináltam  (5cm) és arra csavaroztam a tetődeszkákat. Csinálok majd minden fiókra kijárót, azt terveztem is de erre most nem került még mert siettem vele :).

Most jelenleg úgy van a teteje, hogy két fiók méztér, annak a tetején hőtükörfólia közvetlenül a kereteken ( remélem tudnak alatta közlekedni a méhek), ezen a menekülőtér aminek a tetején van a fémszúnyogháló és erre jön a teteje amin van a szellőző. A fóliának mind a 4 sarkát felhajtogattam egy kicsit azt hittem jó nekik a levegő, de akkor holnap kiegyenesítem és telibe terítem. A szellőzőket meg becsukom hogy ne legyen huzat. 

Előzmény: Cirkusz01 (3458)
Cirkusz01 Creative Commons License 2017.05.17 0 0 3460

Akkor te is jól meg bonyolítod a kaptáraidat. Ez a keret fedő lap,szépen odaragasztódik ,mert a huzatot nem tűrik. innentől kezdve lehet feszegetni. Anno a fekvőkből is kidobáltam,pontosabban fólia került a bakhát alá. Tök felesleges egész évben erősen takarni. A rajzás meleg ágya.

A keretek fedésére ,bármit mondtok a legjobb a legolcsóbb a fekete fólia,akár hőtükörrel kombinálva.Most szezonban.Egyenesen rá a keretekre. Innen a propoliszt is szépen ellehet tüntetni.

Kis edénykébe.

 Üdv

Előzmény: haromegesztizennegy (3451)
Cirkusz01 Creative Commons License 2017.05.17 0 0 3459

Eszedbe ne jusson a menekülő teret el venni. Badarság. Kiváló hőszigetelő egyébként. Sokszor kell szezonban is. Serkentéskor ,etetéskor  stb. Anya bölcsőt ott tárolni ,a felhasználásig pl

De jó pár indok van miért is jó ,ha fent marad.

 Üdv

 

Előzmény: Peet.. (3447)
Cirkusz01 Creative Commons License 2017.05.17 0 0 3458

Szia ! A nyári melegben csak akkor kel nyitni ,ha nincsenek árnyékban. erről már írtam.A hátulsót,és csak nagyon kicsit. nem kellett volna ilyen magas. Nálam Kb 2 cm.-er.

Amit mondtam ,és nem készült el,minden fiókra kijáró kell,az alsó harmadban. 2 x 15 cm az elég.

Az én szellőzőim ilyenek :

Előzmény: Peet.. (3444)
Cirkusz01 Creative Commons License 2017.05.17 0 0 3457

Szia ! Nem kell. Az alsó kijárón általában elég levegőt kapnak. A menekülőtérre azért került rács,mert vándorláskor a kijáró csukva van.A higiénikus alj esetén alulról is kapnak levegőt,de a te kaptárad nem ilyen.

 Üdv

Előzmény: Peet.. (3442)
Cirkusz01 Creative Commons License 2017.05.17 0 0 3456

Szia ! Fekete vastag fóliát,és hőtükröt.Pontosabban.Egyáltalán nem baj,hisz oda csak akkor mennek,ha vándorláskor fel engedjük őket.Melegben,és hosszabb több órás bezártságnál kell.

 Üdv

Előzmény: Peet.. (3440)
Jam Clerk Creative Commons License 2017.05.17 0 0 3455

Alapból én is hasonlóan rendeztem el, bár nincs gyártóm :)

Mármint télen-nyáron takarok, és fent nem szellőztetek. Gyakorlatilag menekülőterem sincs, legalábbis nem arra használom, ami elkészült (nem vándorolok).

Előzmény: haromegesztizennegy (3454)
haromegesztizennegy Creative Commons License 2017.05.17 0 0 3454

Alap esetben Nincs szükség rá, de a gyártó így küldte. Soha nem szellőztetek, aza méhek dolga, ellenben télen -nyáron takarok.

A ujjnyi rés csak az őszi etetéskor kell hogy feljöjjenek.

Ilyenkor a menekülőtérben van az etető, és azt fedem rostaszövettel. Tehát csak ekkor van funkciója.

Előzmény: Jam Clerk (3452)
Peet.. Creative Commons License 2017.05.17 0 0 3453

Igen, így logikus, köszi :).

 

haromegesztizennegy: Szia. értem, köszi. A rést a közepére kell vágni?

Előzmény: Jam Clerk (3449)
Jam Clerk Creative Commons License 2017.05.17 0 0 3452

Akkor tulajdonképpen mi szükség van a rostaszövetre? Mármint ha van a felrakott menekülőtérben takarás is? Illetve, milyen takarásról van szó? Feltételezem, légáteresztő, mert ha nem, akkor minek is kéne az az 5x1 centis rés a táblán? :)

Előzmény: haromegesztizennegy (3451)
haromegesztizennegy Creative Commons License 2017.05.17 0 0 3451

Nem. A tábla a legfelső fiókoN van, körben a fiókra fekszik fel, nem érintkezik a keretlécekkel. Rá a menekülő, bele takarás, a menekülő tetején rostaszövet. Rá sapkatető.

 

(így nincs funkciója a rostának, nincs propoliszozás, zugolás, gond, nyavalya...)

Előzmény: Jam Clerk (3450)
Jam Clerk Creative Commons License 2017.05.17 0 0 3450

Ezt a táblát a legfelős fiókba rakott rostaszövet fölé rakod, vagy az nincs bent?

Előzmény: haromegesztizennegy (3448)
Jam Clerk Creative Commons License 2017.05.17 0 0 3449

Egy (rakodó)kaptárban egy rostaszövet van, nem? Ha leveszed a menekülőteret, amin eddig volt, akkor is vissza kell (érdemes) tenni. Kintről nem tudnak más méhek bemenni, bentről meg nem jönnek rád rögtön, ha leveszed a tetőt és rájuk nézel.

Előzmény: Peet.. (3447)
haromegesztizennegy Creative Commons License 2017.05.17 0 0 3448

Szerintem ne, a nejlonozás a legrosszabb.

Vágass egy 4-5 mm vastag rétegelt lemez táblát ami a fiók külső széléig ér. Rá egy 5x1 centis rést és kész. Rés takarható vmi méh álló lemezzel... Rá a menekülő tér, abba meg 5 centi hungarocell.

 

-Nem lesz zugolás, pont jó a méhjárat, stb stb... 

 

Előzmény: Peet.. (3447)
Peet.. Creative Commons License 2017.05.17 0 0 3447

Oké, így csinálom, köszi. Ha leveszem a menekülőteret akkor rakjak a méztérre külön egy rostaszövetet is és úgy rá a tetőt? Persze a szellőzőket becsukom de most a menekülőteren van a szövet. (vagyis fémszúnyogháló)

 

Előzmény: Jam Clerk (3446)
Jam Clerk Creative Commons License 2017.05.17 0 0 3446

Vagyis, csukd be a szellőzőket, hagyd fenn a fóliát, és vedd le a menekülőteret. Ha esetleg fentről mégis akarsz szigetelni egy ideig, lehet, hogy jobban jársz, ha a tető belsejébe szabsz egy 2-3 centi vastag nikecell-darabot.

Előzmény: Jam Clerk (3445)
Jam Clerk Creative Commons License 2017.05.17 0 0 3445

Csináld úgy, ahogy most írtad, szerintem egyelőre nem szükséges a szellőzés (teljes) megnyitása. A fólia felhajtása, elhagyása, stb. témakörben nem akarok hülyeséget írni, de ha nincs nagy hordás, akkor szerintem jobb az óvatosság, esetleg könnyen kutatást (és rablást) eredményezhet, ha tódul kifelé egy kaptárból a méz illata.

Előzmény: Peet.. (3444)
Peet.. Creative Commons License 2017.05.17 0 0 3444

Hát igen, igazad van. Amúgy van a tetőn szellőző, de azt mondtátok hogy legyen bezárva és rakjak fóliát is a méztér tetejére, és csak a nagy nyári melegben nyissam ki.

Mind a két oldalra csináltam egy kis befelé nyíló ajtót.

 

Előzmény: Jam Clerk (3443)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!