Keresés

Részletes keresés

Öregdömperes Creative Commons License 2014.09.28 0 0 104657

Szép estét.

Olyan kérdésem van hozzátok.

Kicsi a pálesz főzöm.15.liter.

Minden újra kezdésnél vegyek el réz elejét?

Magyarán.öt-10 perc múlva teszem a következö adagot és akkor is vegyem el?

kupeci Creative Commons License 2014.09.28 0 0 104656

..igaz, igaz.    Bár aki egyből 5száz l almával kezd az mégsem lehet kezdő!:)

Előzmény: nebamun (104654)
vviktor1 Creative Commons License 2014.09.28 0 0 104655

1-2 % cukrot tennék bele. 10-10 liter meleg vízben elkeverve hordónként, valamint élesztőt és pektinbontót. 1-2 napon belül el kell kezdenie pezsegni, naponta alaposa átkeverni, és 7-10 nap múlva gyertyapróba, ha már nem alszik el a felszíne felett akkot főzhető.

Előzmény: Törölt nick (104653)
nebamun Creative Commons License 2014.09.28 0 0 104654

Figyu, ez topik így kezdődik:

"TISZTELT LÁTOGATÓ, MIELŐTT BÁRMIT KÉRDEZNÉL, LÁTOGASS EL 
ERRE AZ OLDALRA"

Itt harapnak, aki ezt nem tartja be. Szóval inkább  olvass, aztán kérdezz majd. És én még finom voltam ;-) 

Előzmény: Törölt nick (104653)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.28 0 0 104653

Sziasztok,

 

Kezdők vagyunk ilyen téren szóval minden hasznos tanács jól jöhet. Ma daráltunk le 500 kg almát, hordókba raktuk a pépet, mit tanácsoltok, mi a következő lépés? Egy elég sűrű masszaszerű pép lett belőle, nekem már most elég "száraznak" tűnik, olvasom, hogy pektinbontót szoktak alkalmazni (ez különösen az almánál fontos lehet), de mikor szokták ezt beletenni? Illetve a cukrozása és egyéb kezelése is érdekelne...Aki csinált már alma cefrét vagy van észrevétele, írjon. (Nem olvastam végig ezt a fórumot, de ha valaki tud olyan hszt, amiben itt ezzel foglalkoztak, azt is megköszönöm.)

 

Szép estét! :)

 

 

deszegregator Creative Commons License 2014.09.28 0 0 104652

Ez bizony ecetes meg ki tudja mi, ne kiserletezz, nem lesz abbol elfogadhato anyag. A hanyag cefrekezeles, erzrkeny gyumifajtak, tultarolas....

Előzmény: pálinkás-doszi (104647)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.28 0 0 104651

Nemá!!

 

"Tudok egy eladó pálinkafőzőt...........érdeklődők emilben keressene...."

Előzmény: gombászok (104648)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.28 0 0 104650

Idén a sok eső miatt a kajszi s a körte is alacsony cukorfokkal jött l a fáról, nálam is meglehetősen alacsony szeszfokkal jött le a pálesz és kevesebb is lett. Mondjuk a szilva kárpótol.....

Előzmény: pálinkás-doszi (104647)
Igazihori Creative Commons License 2014.09.28 0 0 104649

Köszi az ötletet, nemsokára ki is próbálom. Birssel, abból még vagy egy kevés tavalyról, viszonyítási alapnak :-)

Előzmény: deszegregator (104646)
gombászok Creative Commons License 2014.09.28 0 0 104648

Nem hirdettem!!

Megyek a tükör elé, megnézem magam!

Előzmény: Törölt nick (104641)
pálinkás-doszi Creative Commons License 2014.09.28 0 0 104647

Sziasztok!

2-2.5 hónapot tárolt körte, sárgabarack cefre produkálhat olyat hogy el illant belőle az alkohol? Alszesz főzése: 60 liter cefréről lenne szó, felfűtés. Már az elején furcsa volt,hogy a páracső nem melegszik. Máskor 85 Celsius fok körül már a páracső túl vége is tűzforró, itt még csak a páracső eleje. 92,5-93 fok körül kezdett el épp hogy csorogni a szesz. Nagy lassan kifolyott/csöpögött 3 deci, lemértem a szeszfokát 35 fok alatt volt. Ezek után úgy döntöttem nem főzőm tovább, mert egyeltalán nem gazdaságos. Nem saját cefrém volt, hanem kaptam. Nem tudom, hogyan kezelték. Főzés előtt megkóstoltam, savanyú volt, nem ecetes, finom gyümölcsös jeleggel. Ezt a jó cefrét nem akarom így kidobni. Lehet még ilyenkor olyat, hogy a cefrét hagyom kihülni, teszek hozzá cukrot és azt beoltva élesztővel, megerjesztem és lefőzőm? A gyümölcsös jelleg megmarad, vagy inkább a cukor általi semleges alkohol lesz a domináns?

Valakivel történt hasonló?

Válaszotokat előre is köszönöm!

Üdv.: Doszi

deszegregator Creative Commons License 2014.09.28 0 0 104646

Sok kis tetelben vedd el az elejet,az alszesz aranyaban! En 35 liternel 2 cl -enkent szedem a poharakba, miutan kb. 0,1 -0,2 szazalek EP elvettem. A jol sikerult cefreknel nem szoktam poharazni sem, amint jon a gyumi illat valtok kozepparlatra. Ilyen anyagoknal inkabb egy hangyafasznyi EP keruljon a kozepparlatba, minthogy aromakat dobjak ki. Ezt a picit elbírja a palesz, nem fog erzodni.

Előzmény: Igazihori (104596)
deszegregator Creative Commons License 2014.09.28 0 0 104645

Egyetertek! Egy cimbi jol kicseszett egy komolyabb almapalesz tetelevel ezzel a fahejjal. Nem volt egy vilagbajnok palinka, de udíto volt a fahejas borzalom utan inni.

Előzmény: TINTUS (104643)
deszegregator Creative Commons License 2014.09.28 0 0 104644

A legjobban sikerult cefreknel is van egy kis nem belevalo az elejen. Egyre kevesebb EP- t veszek el, egyre fontosabbnak erzem a cefrezes reszet a dolgoknak. A szilvamnal 0,3 korulit vettem el, tavaly 0,5 korulit. Konny szokik a szemembe , es nem a technokoltol, olyan jonak ítelem. : P Menj varganyzni is, ez a szep napos ido kihozta oket, teljesen feregmentesek,kemenyek. Ja, birs az iden is lesz, ki kene mar cukor nelkul probalni, kar hogy olyat meg nem ittam. Van szignifikans kulonbseg?

Előzmény: barkócza (104600)
TINTUS Creative Commons License 2014.09.28 0 0 104643

Fahéjat majd az almáspitébe tegyél. A pálinka nem tartalmaz ilyen összetevőt. :)

Előzmény: tunnerpeter (104637)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.28 0 0 104641

Ha ilyen hirdetéseket raksz fel, te is megnézheted  magad!

Előzmény: gombászok (104634)
forgione1 Creative Commons License 2014.09.28 0 0 104640

Cefrébe minek fahéj?

 

Egész fahéjból kell eszenciát készíteni és ezt adagolni ízlés szerint a pálinkába.

Előzmény: tunnerpeter (104637)
gabor0036 Creative Commons License 2014.09.28 0 0 104639

Ne tedd! Kollégám pénteken főzte le és keserű lett a pálesz! A fahéj egyáltalán nem érződik, nagyon minimálisan csak a háttérben de ha nem tudom hogy az nem mondom még. A sima alma hibátlan lett, de a fahéjas keserű. 

Előzmény: tunnerpeter (104637)
Tucso69 Creative Commons License 2014.09.28 0 0 104638

Tehetsz egy kis adag kész pálinkába, aztán leszűröd.

Nem kockáztatsz, hogy mennyi íz megy át, hogy nem ízlik, hogy esetleg a hűtőben maradt íz nyomokban a következő pálinkába megy.

Előzmény: tunnerpeter (104637)
tunnerpeter Creative Commons License 2014.09.28 0 0 104637

Sziasztok.

 

Van egy kis almacefrém és azon gondolkodom, hogy teszek bele egy kis fahéjat.

Csinált már ilyet valaki? Ha igen akkor megosztaná velem a tapasztalatait?

Pálinkába már én is tettem, de a cefrébe még soha.

 

Üdv.

gabor0036 Creative Commons License 2014.09.28 0 0 104636

Lehet csak nálad nem. Nekem minden link működik benne. 

Előzmény: kentag (104635)
kentag Creative Commons License 2014.09.28 0 0 104635

Pálinkás Jóreggelt!

 

A reggeli linkek között nem működik a 

Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

Eddig el jutottam, http://www.nemesitalok.hu/hazipalinka-fzesi-kiskate de az "ITT" már érvénytelen link.

 

 

Előzmény: sogi01 (104633)
gombászok Creative Commons License 2014.09.28 0 0 104634
Előzmény: Mizsi84 (104631)
sogi01 Creative Commons License 2014.09.28 0 0 104633

                                                       vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (104605)
snapszmester Creative Commons License 2014.09.27 0 0 104632

Igyál a főztjebol.

Előzmény: Mizsi84 (104631)
Mizsi84 Creative Commons License 2014.09.27 0 0 104631

Üdv.

Segítséget szeretnék kérni. Eddig bérfőzettem, de szeretnék beruházni egy saját főzőre.

Mire kellene odafigyelni, a műszernél?

"kéz aló" házilag készített főzőről van szó.

Köszönöm a segítséget.

Üdv.

norris53 Creative Commons License 2014.09.27 0 0 104630

A semminél jobb :-)

De tegyél bele egy "fólia zsákot" és ha kierjedt kösd be főzésig

Előzmény: janika.p (104629)
janika.p Creative Commons License 2014.09.27 0 0 104629

legyen fazék :D szóval maradhat benne a cefre vagy ne?

obsitos3 Creative Commons License 2014.09.27 0 0 104628

Csak a tisztánlátás kedvéért:faszok,vagy fazék?

Előzmény: janika.p (104626)
obsitos3 Creative Commons License 2014.09.27 0 0 104627

Esetleg fürdőkád?:):)

Előzmény: janika.p (104626)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!