1-2 % cukrot tennék bele. 10-10 liter meleg vízben elkeverve hordónként, valamint élesztőt és pektinbontót. 1-2 napon belül el kell kezdenie pezsegni, naponta alaposa átkeverni, és 7-10 nap múlva gyertyapróba, ha már nem alszik el a felszíne felett akkot főzhető.
Kezdők vagyunk ilyen téren szóval minden hasznos tanács jól jöhet. Ma daráltunk le 500 kg almát, hordókba raktuk a pépet, mit tanácsoltok, mi a következő lépés? Egy elég sűrű masszaszerű pép lett belőle, nekem már most elég "száraznak" tűnik, olvasom, hogy pektinbontót szoktak alkalmazni (ez különösen az almánál fontos lehet), de mikor szokták ezt beletenni? Illetve a cukrozása és egyéb kezelése is érdekelne...Aki csinált már alma cefrét vagy van észrevétele, írjon. (Nem olvastam végig ezt a fórumot, de ha valaki tud olyan hszt, amiben itt ezzel foglalkoztak, azt is megköszönöm.)
Idén a sok eső miatt a kajszi s a körte is alacsony cukorfokkal jött l a fáról, nálam is meglehetősen alacsony szeszfokkal jött le a pálesz és kevesebb is lett. Mondjuk a szilva kárpótol.....
2-2.5 hónapot tárolt körte, sárgabarack cefre produkálhat olyat hogy el illant belőle az alkohol? Alszesz főzése: 60 liter cefréről lenne szó, felfűtés. Már az elején furcsa volt,hogy a páracső nem melegszik. Máskor 85 Celsius fok körül már a páracső túl vége is tűzforró, itt még csak a páracső eleje. 92,5-93 fok körül kezdett el épp hogy csorogni a szesz. Nagy lassan kifolyott/csöpögött 3 deci, lemértem a szeszfokát 35 fok alatt volt. Ezek után úgy döntöttem nem főzőm tovább, mert egyeltalán nem gazdaságos. Nem saját cefrém volt, hanem kaptam. Nem tudom, hogyan kezelték. Főzés előtt megkóstoltam, savanyú volt, nem ecetes, finom gyümölcsös jeleggel. Ezt a jó cefrét nem akarom így kidobni. Lehet még ilyenkor olyat, hogy a cefrét hagyom kihülni, teszek hozzá cukrot és azt beoltva élesztővel, megerjesztem és lefőzőm? A gyümölcsös jelleg megmarad, vagy inkább a cukor általi semleges alkohol lesz a domináns?
Sok kis tetelben vedd el az elejet,az alszesz aranyaban! En 35 liternel 2 cl -enkent szedem a poharakba, miutan kb. 0,1 -0,2 szazalek EP elvettem. A jol sikerult cefreknel nem szoktam poharazni sem, amint jon a gyumi illat valtok kozepparlatra. Ilyen anyagoknal inkabb egy hangyafasznyi EP keruljon a kozepparlatba, minthogy aromakat dobjak ki. Ezt a picit elbírja a palesz, nem fog erzodni.
Egyetertek! Egy cimbi jol kicseszett egy komolyabb almapalesz tetelevel ezzel a fahejjal. Nem volt egy vilagbajnok palinka, de udíto volt a fahejas borzalom utan inni.
A legjobban sikerult cefreknel is van egy kis nem belevalo az elejen. Egyre kevesebb EP- t veszek el, egyre fontosabbnak erzem a cefrezes reszet a dolgoknak. A szilvamnal 0,3 korulit vettem el, tavaly 0,5 korulit. Konny szokik a szemembe , es nem a technokoltol, olyan jonak ítelem. : P Menj varganyzni is, ez a szep napos ido kihozta oket, teljesen feregmentesek,kemenyek. Ja, birs az iden is lesz, ki kene mar cukor nelkul probalni, kar hogy olyat meg nem ittam. Van szignifikans kulonbseg?
Ne tedd! Kollégám pénteken főzte le és keserű lett a pálesz! A fahéj egyáltalán nem érződik, nagyon minimálisan csak a háttérben de ha nem tudom hogy az nem mondom még. A sima alma hibátlan lett, de a fahéjas keserű.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: