Keresés

Részletes keresés

dzsoni Creative Commons License 2000.08.23 0 0 5099
Shingitai!

Engem feltétlenül érdekel a jpg! Ha nem tudnád berakni, akkor lécci küld el emilben!
Elore is köszi.

Előzmény: Shingitai (5089)
DLala Creative Commons License 2000.08.23 0 0 5098
Bassman, Lui (drusza! mi ez a Lajoscsúcsforgalom?)
köszönöm az élvezetes leírásokat és miután volt szerencsém személyesen is tapadást érezni egyre inkább helyre kerülök. Egyébként nekem mint mondtam tetszik a vcs és hatékonynak tartom, úgyhogy nem engem kell gyozködni... Mondjuk átigazolni azt nem fogok, de amúgy erosen crosstraining hívo vagyok.
Egy kis további kötözködés. Nagyon nagy hangsúlyt kap nálatok a kéz használata. Namost egy harcmuvészeti rendszer általában egészséges és összes szabadságfokával rendelkezo embert feltételez. Na de mi van akkor, ha ez nem igaz?

Sot, tudjátok mit, legyen ez egy általános kérdés és szóljon mindenkihez. Nagyon kíváncsi lennék arra, hogy az egyes harcmuvészeti iskolák mit mondanak, hogyan készítenek fel arra az esetre, ha pl. össze van kötve a kezed (ha jól emléxem pl. a capoeira pont ebbol az alapvetésbol indul ki), sarokba vagy szorítva, széken ücsörögsz, fekszel, nem sík a talaj vagy bármi ilyesmi, ami eltér a szokásos két ember feláll egymással szemben c. szituációtól.
Mi gyakorlunk összekötözött kézzel és nyugodtan mondhatom a harcértékünk alig csökken emiatt (az alapelv, hogy minden végtagodat azonos értékuen tudd használni). Van széken ülve végrehajtott önvédelmi gyakorlatsor és pl. egy kempós srácon demonstráltam az ugrórúgás hatásosságát amikor sarokba szorított (mindjárt nem volt szkeptikus mire való az ugrálás). Arról pl. tudok, hogy van olyan formagyakorlat (vmelyik karate stílusban), ami azt szimulálja, hogy falhoz vagy állítva és nem tudsz lépni semerre. Több stílusban láttam olyanokat gyakorolni, akiknek fél karja könyökbol vagy teljesen hiányzott. Aztán ott a Jakab féle stílus, ahol az alapító fogyatékos (bár a tanítványok nem).
Tehát ki hogyan oldja meg ezeket a nem standard helyzeteket?

Bassman, azért tudnom kellene, melyik volt az a terem, csakhogy oda már ne menjek feleslegesen. My heart is broken.

Pitzu,
Én már kérdeztem idot 4 méterrol is... :-)

Lui-GHOST Creative Commons License 2000.08.23 0 0 5097
Hi DLala,

TRALLALA DRUSZÁM! Megnyugtatlak az életben is él a Lui. Bár akár írhatnám úgy is, ahogy a koreai szerzetes értelmezte 3 éve a zalaszántói buddhista rendházban, hogy "Lu-Yi". Jót derültem rajta. :))

"Amit én kifogásoltam, az a filozófiai alapvetés. Tudom, a vcs az nem filozofál, akció és kész.
De azért leírnád, milyen alapelvek vannak? Ilyesmikre gondolok mint pl. nálunk az eskü: "

Földhözragatt barátom lelkesen bevágta a hozzászólásod után kettővel fentebb GM Cheung weboldalát. Ott tényleg van egy Wing Chun eskü. Szerintem nem különösebben más mint bármelyik egyéb harcművészeté. Ha esetleg átsiklottál volna rajta, akkor ismétlek: http://www.cheungswingchun.com címen olvashatod el.

Ami a filozófiai alapvetéseket illeti, hát a vingcsunban minden kínai rendszer megvan. Van benne taoizmus, konfucianizmus, csan. Az idők alatt sok minden rárakódott, attól függően, hogy aki épp jeles képviselője volt, az milyen rendszer híve volt. Egy biztos, hogy a mozgásrendszerén nem igazán lehet lemérni, hogy egyik másik technika, gyakorlat, milyen vonásokat hordoz. Talán az első formagyakorlatra a Sil Lim Tao-ra lehetne ráhúzni taoista jegyeket, hiszen van egy olyan ideológiája is, hogy a chi áramoltatását is megtanulja rajta keresztül a tanítvány. (Ehhez egy adalék, épp a múltkor láttam videón a tavaly májusában a Spektrumon sugárzott Yin Yang & You sorozat 1-2 részét, amiben épp Cheung nagymester ezt a formát mutatta be és ajánlotta gyakorlásra meridiánnyújtásra és chi keringtetésre. Érdekes volt ilyen megközelítésben és értelmezésben és végrehajtásban látni egy Wing Chun formát. :)))

Egyébként az authentikus kínai környezetben ma is nagy jelentőséget tulajdonítanak a kiegészítő tevékenységek folytatásának, magyarán aki vingcsunnal foglalkozik, az óhatatlanul is elmélyed előbb-utóbb a chi kung, a különböző meditációs technikák, esetleg a tai chi gyakorlásában is. Ennyiben azt lehet mondani, hogy a kínai stílusoknak szinte kivétel nélkül van közös pontja.

Mifelénk is megvan ez a szellemiség, bár korántsem olyan mély. Nyilván mert nem Kínában vagyunk. Edzések elején mindig légzőgyakorlattal kezdünk, ami vagy kiegészül más chi kung elemekkel, vagy a légzőgyakorlat után a bemelegítés történik chi kung gyakorlatokkal, vagy csak kínai gimnasztika (ami megint csak chi kung elemeket hordoz) meg ilyenek. De ha negyon akarnám misztifikálni a dolgokat, akkor azt mondanám, hogy egyes erősítő gyakorlatokat is lehet chi kung alapon végezni, amit előszeretettel meg is teszünk. Sőt még a keményítéshez is fel lehet használni a chi áramoltatását. (Ha másért nem, hát hogy meg tudd fogni a másik rúgását, de legalábbis tompítsd.)

A másik amit még az alapvetésekhez hozzá lehetne tenni, az a technikai alapvetések. Amiket aligha tudnék részletesebben kifejteni, mint ahogy Bassman leírta előttem.
Esetleg összefoglalva kicsit, nem túl részletesen:
- Az ember felületét (szemből nézve) "kapukra" oszthatjuk. Ezek a "kapuk" jelentik az átjárót egy támadás esetén a megsemmisitésünkhöz. Tehát ezeket kell védeni.
- Legjobban a kapukat oly módon lehet védeni, ha védjük a középvonalunkat. Három okból is. Az első, hogy a legsérülékenyebb és a leglétfontosságúbb szerveink a középen helyezkednek el. (Ne részletezzük, anatómia). A másik, hogy középről indulva a legrövidebb módon jutunk el a saját kapuinkhoz is, hogy megvédjük. A harmadik indok, hogy ha ezt az elvet alkalmazzuk az ellenfélre, akkor csak úgy tudjuk "bevenni" őt, ha az ő középvonalát célozva támadjuk.
- Csúnya egy stílus a vingcsun :))), mert nincsenek benne látványos, nagy, körkörös, cirádás mozdulatok. Mert a legrövidebb út elvét használja. Ami meg az egyenes. Ergo célratörő, hatékony, rövid, pontos, gyors mozdulatokat, technikákat használ. Minden felület támadható, minden felülettel lehet támadni.
- Ebből következik, hogy belharcot követel meg. Ami pedig adja, hogy csak kontaktusból lehet igazán operálni. Közelről nem látod az egész palit, csak periférikusan, tehát a tapadó reflexeknek kell kiválóan működnie. Ergo elengedhetetlen a testi kontaktus a támadóval. Mondhatnánk, hogy olyan, mint a 6. érzék. De nem az. Bassman pontosan kifejtette, hogy a másik apró rezdüléseiből lehet érezni, mit akar, merre mozdul, tehát lehet ellene tenni valamit.
- A belharcból adódik a láb kiemelt szerepe. Ami nem igazán a rúgásra épül, hanem a mozgásra, a pontos lépésekre. Mondhatnánk, hogy a vingcsun minimál kung fu, hiszen nem szabad elszakadni méterekre a palitól, mert akkor megszakad a kontaktus, bizonytalanná válhat a küzdelem irányítása. Tehát mindig csak épp annyit, arra, amekkorát, és amerre kell.
- Azért vannak rúgások is, apró pici pofátlan taposások, egyenesek, térdesek, amit a belharc lehetővé tesz.
- A pofátlanság a kéztechnikákban is megvan. Ahol nagyon fontos a bambuszkéz elve. (Megint csak utalnék Bassman kollégára.) Tehát követni a másik mozdulatát, lecsapódni, felcsapódni, mindig azt csinálni, amit kell. (Ehhez kell a pontos kontaktus érzékelése.)
- Mindezt körülveszi a víz elve, ami a klasszikus harci elvek egyike. Ha egy tóba belecsobban egy kő, akkor a víz követi a csobbanást, ebből lesz a hullámzás. Viszont a kő elsüllyed és a víz elnyeli. Tehát folyamatosság a mozdulatokban, elnyelni, pontosabban fogalmazva inkább elvezetni a támadó energiáit. (Hullám.) És felhasználni azt a saját céljaink elérésére. Ha megránt, rámegyek, és kirakom a könyököm. Ha eltolni akar, magamra húzom és belerántom egy ütésbe.
- És a keményre lágyat, lágyra keményet elv. Ehhez ismerni kell a másik sérülékeny pontjait, ízületeket, porcokat, idegvégződéseket, izomcsatlakozásokat, lágy részeket. (Életpontok) És megfelelően támadni. Ha tudom, hogy mit, hogyan támadhatok, akkor az is világos lesz, hogy nem feltétlenül kell nagy bikát elereszteni, hogy padlót fogjon a másik.

Hát úgy hirtelen ennyi jut eszembe a vingcsun elvek közül. Ha esetleg erre most akkor valaki rávágná, hogy mi a túrónak forszíroztam én Bassmannal a power dolgokat, ha a vingcsun nem arról szól, akkor az a polémiánkból egy kukkot sem értett. A vingcsun nem power kung fu, nem arról szól. Viszont ha valaki nem rest és felszed még ezt-azt mellé az legfeljebb rátesz egy lapáttal. És attól még nem sérül a vingcsun önérzete. De ha nem teszi, attól is simán lehet még belőle egy undorítóan gonosz stílusú harcos, merthogy a vingcsun ilyenné nevel. :)))

Üdv:

Lui-GHOST

Előzmény: DLala (5084)
Kreta Creative Commons License 2000.08.23 0 0 5096
Bassman: a főnixet valahogy azért fel kell keményíteni, v ez nem számít keményítésnek?
Előzmény: Bassman_ (5093)
Pitzu Creative Commons License 2000.08.23 0 0 5095
És még egy dolog az auráról. Ez egy létező dolog, és nem csak a harcművészeknél. Pl. ha egy vadidegen ember egy kritikus sebességgel belép az aurádba, reagálni fogsz rá. Ez nem is baj, mert ilyenkor már általában támadó, vagy agresszív szándékkal jön.
Ha csak az időt akarja megkérdezni, akkor megáll 1m-re tőled, vagy legalább lassít, vagy megszólít, mielőtt belépne az aurádba.
Bár DLala lehet hogy az időt is 3m-ről kérdezi meg.
Bocs! Csak gonoszkodtam egy kicsit. }:->
Pitzu Creative Commons License 2000.08.23 0 0 5094
Zaq.....!

Van egy L-Karnitin nevű dolog. Állítólag ez az anyag felel a zsírok energiává történő átalakításáért. A szervezet (nem a maffia) maga is előállítja, de ahhoz oda kell figyelni, hogy mit eszel. Egyszerűbb orálisan bevinni. Már több sport-, ill. energiaital is tartalmazza. A sportolóknak nagyon ajánlják, és nem csak akkor, ha fogyni akar valaki.
Persze edzeni is kell mellette (mivelhogy sportolóknak ajánlják).

A harcművész?!?! rosszfiúkról:
Az a jobbik eset, ha valaki csak volumen (hangember) és lusta ahhoz, hogy tényleg eddzen, de sajnos vannak olyanok is, akik direkt azért edzenek, hogy utána balhézzanak. Vannak rossz tapasztalataim. Pl. a helybéli kyósok közül van egy pár ilyen "Szíjjelszeggyük a fejedet te bu** kö**** kempós!!!!!" hozzáállású emberke.
Alexfux, Laja1 és a többiek. Versenyen a jászberényieket aprítani!!!!! Hajrá!!!!!

Bassman_ Creative Commons License 2000.08.23 0 0 5093
Shingitai:

Koszonjuk a faradozasodat, talan Fodhozragadt tud segiteni a belinkelesben.
Ugye, Fodhozragadt?
Ami a fenekfogyasztast illeti: Persze, hogy jo, csak minden japanok csaszari szakertoje fogast akart talalni. Majd javaslok neki valamit, hogy min talaljon fogast.

Kreta

Eszemben nincs eltunni. :)

Lui-Ghost

Semmikeppen nem kaptam fel a vizet, legalabbis veled kapcsolatban nem.
"de nem igazán fogékony rá. :))) De lehet hogy csak különbözik a harcmodorunk. :)))"
Maradjunk annyiban, hogy kulonbozik a harcmodorunk. :)

DLala

Bocs a termet illetoen. Belvarosi volt. Nagy. Olcso. Szep. Furdesi lehetoseg. Minden. Csak mar foglalt. Tul foglalt. Oke nem break-elem a heart-odat tovabb. :)))

Ami masok megvedeset es a tobb embert illeti:
Igen, ebben az esetben fel kell adni az altalunk preferalt passzivitasbol. Sot mar a rugasok elleni tamadasok eseteben is. De ismerjuk el: a leggyakoribb eset, a ket emberes combat, ahol az egyik be akar mosni a masiknak.
A 2 meter, mint belharc tavolsag rendesen megmosolyogtatott. Nalunk ez kb az, ha a konyokoddel elered az ellenfel mellkasat. Meg az un. Fook sao tavolsag (amikor kb. a csuklok erintkeznek egymassal nemileg behajlitott konyokkel) sem szamit belharcnak.

Ezt mar ugy mindenkinek (egy kivetelevel)
A leirt harcmodor 1 az 1-es kuzdelemben bejovo UTESEK (tagabban ertelmezve: kezzel vegrehajott tamadasok) ellen gyakoroltatik. Mindenfele utes ellen, egyenes, csapott, horog,
barmi (ez kegeszulhet fogasokkal, rantasokkal, stb)

1. Alapallas (2-es alaku befele forditott allas - ez a neve, nem tehetek rola) Kicsit mulatsagos kivulrol a latvany, de azert viszonylag stabil, megha nem is latszik annak.) Ott lehet lebuktatni, hogy szar, ha a vedekezo kezet loketszeruen ratolod magara, es megbillen a ficko. A kez nyel el nagyon sok energiat, es vezeti le a foldbe, a lab mint egy villamharito mukodik. Ha az ellenfel korbemozog, utanafordulsz, amitol az allas persze valtozik nemileg.
Ebben a "bena" allasban varodik az ellenfel. A "bambulas" az egy olyan erdekes nezesi tipus, amikor nem az ellenfelet nezed, hanem melle, amivel a periferias latasodra bizod az utesek nyomvonalanak detektalasat. (Kendo, Aikido ban van ilyesmi, meg szerintem mashol is) Ez ugyanis sokkal jobban mukodik nemi gyakorlas utan, mint amikor kiguvadt szemmel figyelgeted, hogy vajon melyik kezzel ut a masik
1. Negy kapu valamelyiken jon az utes (elkepzel az ember egy keresztet maga ele, melynek a kozepe a szegycsontjanal van. A negy szegmens a negy kapu)
2. Nagyon sok gyakorlassal elerjuk azt, hogy egyaltalan a szemreflexek segitsegevel megiteljuk, melyik kapun jon a tamadas, es belenyulunk, de nem akarhogyan am, mert ha csak ugy belecsapnank izombol (blokk), akkor azzal nem erunk semmit. (felborulunk, szanaszet megy a kezunk, es megverodunk) Ezert kerulom mindenkeppen a blokk megfogalmazast. Az szamomra tok mast jelent. Azt kell elkepzelni, hogy a csuklonal megprobaljuk "osszeragasztani" a kezunket a masik illeto kezevel, es onnantol azt nem engedjuk elvesziteni. Nos, ez elso hangzasra lehetetlennek tunik, de van egy titka. Megpedik a mar emlitett konyokaramlas. Iszonyu sok gyakorlas utan (lanyoknak valahogy minden sokkal jobban, es hamarabban megy) erdekes modon egyre ugyesebben hozzatapad a kez a masikehoz, es azt veszi eszre a gyakorlo, hogy az ellenfel akarhova is szeretne mozgatni a kezeit, mindig lekovetodnek. (ha csak az izomero dolgozik, addig ez az egesz total remenytelen, a technika lenyege nem az izomeroben rejlik)
3. Ha innen a tamado hatraugrik, kovetjuk, es utjuk aktivan, amig meleg (ekozben karkontrol a sajat erdekunkben, es meg a jo oreg lancutes is elokerulhet a tarsolybol, bar en inkabb a "torkot metszo kez" technikat reszesitem elonyben. Hu de horrorisztikus neve van :) ) Ha nem megolni akarjuk eppen a tamadot, akkor ez a szaj elkeneset is jelentheti, ami alig kevesbe kellemetlenebb, de legalabb tuleli az illeto.
4. Ha eloremozog, tol, befejezi az utest stb., akkor letrejon a csi szao lenyege. A letrejon az nagyon jo szo, mert huen tukrozi a passzivitast. Ha - tegyuk fel - ket vcs gyakorlo osszecsap, akkor termeszetesen kicsit maskent tortennek a dolgok, mert akkor mindketten a tapadasra torekszenek, es a jobban tapado ember gyoz. Ha komoly a dolog, akkor azt latod, hogy a ket ficko osszegabalyodik egy ropke pillanatra, aztan az egyik kidol ugy, hogy nem is igazan lattad, mi tortent, mert tul nagy volt a motion blur.
5. Szoval: ezutan dol el, hogy mi tortenik, megpedig attol, hogy merre iranyul az utes. Erre jonnek be a technikak, de nem azert, mert xy vcs gyakorlonak az a kedvence, hanem, hogy melyiknek KELL kialakulnia. Ezt nem tudom jobban elmagyarazni azt hiszem.
Tudja valaki mi az az Inverse Kinematics? (Computer Animation szakkifejezes)
Lerogzitjuk a lancszeruen osszekotott objektumokat egy ponton. Peldankban ez a vall, es a lancolat (vegtagok) ellenkezo vegen (csuklo) megfogva elkezdjuk mozgatni - hajlitgatni az egeszet. A szoftver kiszamitja az egyik vegen lerogzitett objektum, az osszes osszekotott objektum (izuleteknel osszeero vegtagok) es a vegobjektum kapcsolatabol, hogy hogyan kene hajolniuk egymashoz kepest ezen objektumoknak. (vagyis a vegtagoknak) Ez lehet, hogy egy kicsit bonyolult, meg erthetetlen, de talan valamelyest erzekeltet valamit. Az ellenfel a mozgato, aki a vallban lerogzitett kart hajlitgatja, es mit tesz isten mindig abba az iranyba, ahol o jar porul.
6. Ekozben, es ez nagyon fontos reszlet, a kar folyton a kiindulasi pontba szeretne visszacsapodni, mint egy jol felhuzott rugo. Kepzeld el, amint egy faagat lehajlitasz a foldre, es megkered a tarsad, hogy alljon mar fole. A felcsapodo ag jol tokon vagja. A kar ekepp probal mukodni. Mint egy jol felhuzott rugo, faag, bambuszrud. Mar a kicsapodaskor (tehat az eredeti helyzetbe valo visszatereskor) utes alakul ki. Ez, attol fuggoen, hogy hol az ellenfel, a torkan, az orran, a mittudomenmijen landol.
A kez kulonbozo pontjai a tamadofeluletek. Kezel, okol, ujjhegy. Ez mind mukodik.

7. Na folytassuk a menetet: Ugyebar az utesnek azert eleg nagy energiaja lehet. Ezert, ha nem kozepre jon az utes iranya, akkor a kezzel felvett kontaktus segitsegevel megerzed, melyik iranyba kene elfordulni. Ekozben a karjaid folyamatosan az ellenfel fele aramlanak. (ezt asszem sosem fogom tudni elmagyarazni pusztan betukkel)
Igy jon letre pl. a mar emilett bong sao (szarnykez) meg a tobbi. (bong sao ugyben tobbszor ert kifogas, DLala reszerol is, amikor csak futolag mutattam a kar helyzetet. Ebben a szituacioban a konyokom eleg magasan fenn van, biztosan emlekszel DLala. Ezzel mashol kiszolgaltatnam magam egy bordarugasnak. Valoban, csak kihagytuk azt az apro lenyeges momentumot, hogy ekozben a tamado eppen azzal van elfoglalva, hogy belepve nyomja a kezemet, es azert alakul at oly formara a karom. A lenyeg, a ket kar minden ponton egymashoz valo nyomodasa kivulrol nem latszik, de azert meg letezik. Ekozben, ismerjuk el, nem lehet mast csinalni a lendulet miatt (amit eppen elvezetek) rugni vegkepp nem, hacsak nem tud levitalni az illeto, de ezt a lehetoseget nyugodtan az elhanyagolhato tenyezo kategoriajaba sorolhatjuk) Ezzel tehat gyakorlatilag ki van vedve az utes, de ezutan meg szamos dolog tortenhet. Visszaveszi a kezet az illeto peldaul, ekkor a rugoszeruen folhuzott kez magatol meguti a tamadot, hiszen a tavolsag mar adott ehhez. Masik kezevel tamad, hiszen az egyikkel gyakorlatilag feltartja az en egyik kezemet. Ezek ellen mukodik peldaul szamos fababu technika. Itt akkor kozbelep az en masik kezem is.
Tavolsag fuggvenyeben keresztbe is megy utes (dofes) a sajat kezunkon, de ezt csak tenyleg akkor erdemes csinalni, ha eleg kozel kerult a faszinger.
Az esetleges ellepes iranyat, dinamikajat is az fogja meghatarozni, hogy mekkora es milyen iranyu utes hatasara teszed mindazt. Tehat n e m m a g a d t o l l e p s z e l, hanem az utes ereje taszit arrebb (karod fekez), mint egy (mitismondjak?) mint egy keljfeljancsit, amit a raszerelt, oldalabol kilogo rugok megnyomasaval akarsz fellokni. (na ez talan megvilagitja a lenyeget)
Ha kozepre iranyul a technika, akkor aramlassal a kezben kis hatralepes kovetkezik, ami utan passziv modon kialakul a r u g a s. (ennek is van nehany valfaja iranytol fuggoen) Magyarul nem en talalom ki, hogy most rugni akarok, mert "nezzuk csak, van ott egy luk." Nem. A rugas is passziv lesz ezaltal. A hatralepesnel a hatso lab amikor eppen beleall a talajba, a tamado eppen lep elore, tehat kiszolgaltatja magat a szamunkra akkor mar konnyen adodo es joforman vedhetetlen rugasnak. Ertheto vagyok vagy csak magamnak?
Nekunk a lab fontosabb az allashoz-lepeshez, mint a rugashoz.

8. Most nem ecsetelem tovabb a lehetosegeket, mert akad meg nehany. (Erosebb sodras, modositott utes-rugas, ijesztgetes) Azt probalom ecsetelni (bar szerintem remenytelenul, mert szavakba ezt nem lehet onteni), hogyan probaljuk a kontaktust felvenni, es abbol elonyt kovacsolni magunk szamara. Ha jobban utanagondolunk az ijesztgetes ellen kivalo, mert te abba is belenyulsz ugyan (tamadas nelkul), hogy a biztonsag kedveert meglegyen a kontakt, es csak akkor "reagalsz ra rendesen" ha az tenyleges tamadas lesz.

9. Nagyon fontos tehat azt tudni, hogy a kuzdotavolsag a vcs-ban igen kurta. Nagyon rovid tavolsagrol, akar 10 centirol, (sot, hogy extrem legyek: 0 azaz nulla cm tavolsagbol) a leglehetetlenebb helyzetekbol is tud a gyakorlo igen fajdalmas utest merni az ellenfelre, hatat forditva is, vagy akar vallal. Vallal bazi nagyot lehet utni, nem tolni-lokni, hanem u t n i. (ahol egy ici-pici lyuk tamad a vedelemben tehat, konyortelenul kihasznaljuk, mivel tul sok ido nincs a harc eldontesere, es minel tovabb huzzuk, annal inkabb az ellenfel malmara hajtjuk a vizet)
Ezek az utesek, ha lagy reszre mennek, nem igazan kibirhatoak, es tapadas nelkul gyakorlatilag semmi esely nincs a kivedesukre. (Fonix okollel x 15 a hatas a felulet csokkenese miatt) Ezert torekszunk egy ilyen szituacio eleresere, es ezert irtam azt anno, hogy a vcs gyakorloban kialakul egy ido utan, hogy jobban szeret kontaktusban lenni, mint anelkul. Erre van kihegyezve a tema. Ha valaki csak legyint ra, akkor figyelemremelto hibat kovet el.

Hat jo ideje fogalmazom mar ezen irast, es biztos lehetne meg cizellalni, de mar faradt vagyok, igy utjara bocsajtom. Biztos vagyok benne, hogy nem tudtam mindent eleg homalytalanul elmondani... :))

Sziszifuszi munkanak tunik a neten keresztul leirni azt, amit meg testkozelben is nehez elmagyarazni, megerteni, megertetni, de azert ujra es ujra megprobalom. Mar csak azert is, hogy bosszantsak vele egy bizonyos alakot.

Shingitai Creative Commons License 2000.08.22 0 0 5092
ZaqxsW !

Fenék fogyasztás:

Bassman által javasolt gyakorlatok megfelelőek, jó gyakorlatokat adhat minden aerobicos hölgy is.
De: fontos tisztázni valóban nagy a feneked ( nézz körül a családban , ha mindenkinek olyan kár erőlködni ) ,lehet hogy a csípőd széles.
Alapvetően fogyni csak úgy lehet, hogy ha több energiát fogyasztasz, mint amennyit beviszel, de ezt szerintem te is tudtad, a felesleges zsírt a lokális (helyi - fenék tájéki ) gyakorlatok nem viszik le, csak az izomtónus növelésével szétterítik, széthúzzák azt.

Előzmény: ZaqxsW (5039)
Shingitai Creative Commons License 2000.08.22 0 0 5091
Csatlakozom Fődhözragatt véleményéhez. Végre úgy működik a fórum ahogy kéne. Élvezetes vita szakmai kérdésekről. S bár én sem értek hozzá, nagyon tanulságos . Mint már néhányotoknak személyesen kifejtettem, szerintem itt nem az a cél, hogy egymás véleményét átvegyük, hanem hogy a sajátunk pontosabban körvonalazódjon. Erre kitünő hely ez.

Persze mindenütt vannak vaddisznók a szellem virágoskertjében, akiknek virág nem nézni, hanem letaposni van.

Shingitai Creative Commons License 2000.08.22 0 0 5090
Csak éppen nem tudom ide csatolni a fórumhoz.
Valami ötlet egy számítástechnikai vakondoknak ?
jpeg képről lenne szó.
Shingitai Creative Commons License 2000.08.22 0 0 5089
Elkészítettem a Bassman által kért karate családfa egyszerűsített formáját. Hétvégére meglesz a teljes.

file:///D:/csal%E1dfa2.jpg

Törölt nick Creative Commons License 2000.08.22 0 0 5088
Bassman, Lui-Ghost,

Na, en meg wt-zek, es megis egyetertek mindkettotokkel:)
Bar a kemenyites szerintem sem annyira erre a stilusra jellemzo, de csinalja, aki akarja, nincs azzal gond.
Meg nincs gond a tamado jelleggel sem. Velem is pont egy ilyen beijesztek balrol, jobbrol meg lepofozlakot akartak jaccani a multkor, csak beleptem az ijesztgeto keze melle balra, ami vegulis mar tamadasnak minosul, vagy nem?:) (ja, a jobb kezem is kinyujtottam fele:))

Olvastam valahol egy olyat, hogy a vingcsunt pedig direkte az akkor divatos kung-fu iranyzatok ellen fejlesztettek eredetileg, ez akkor kamu?

A harcmuvesz rosszfiukrol. Hat, sajnos igencsak osszefuthatnak ilyenek a kozemberrel is az utcan. Foleg az olyanok, akik alapvetoen nem rosszfiuk, de konnyen kaphatoak negativ cselekedetekre is.

Kijo,

Nekem van par japan baratom/baratnom, szoktak ide jonni neha. En egyiken sem vettem eszre meg a te viselkedesednek nyomait sem, de te biztos jobban tudod. Bar ha neked van igazad, szornyu elkepzelni, micsoda gyulolkodes, anyazas mehet Japanban.

udv,
Orltran

mami nyanya Creative Commons License 2000.08.22 0 0 5087
Fodhözragatt

Igen, figyelmeztettek, hogy nem látom a fától az erdot... Elnézéést, úgy látszik örexem.:)))

Előzmény: Fődhözragatt (5085)
Fődhözragatt Creative Commons License 2000.08.22 0 0 5086
DLala,

Bocs, hogy belebrekegek (copyright: sister moon:-) , de amire kiváncsi vagy, itt található, a balodali menü "Wing Chun Info" részében találod azokat a menüpontokat, amiket kérdeztél. Arra az esetre, ha megint nem működne a link: http://www.cheungswingchun.com/

Előzmény: DLala (5084)
Fődhözragatt Creative Commons License 2000.08.22 0 0 5085
mami nyanya

azt írtad:
"Hiryu
Ugye kötözködsz? Én meg belemegyek? :)) a túrót. Fodhözragatt diplomatikusan visszautasította a dolgot, de nekem az a véleményem, hogy ha felvállalná, kínosan ügyelne rá, hogy Te ne tudj belekötni. De mivel a visszautasítás megtörtént, és csak egy ötletrol volt szó, ezért nincs értelme errol ebben a formában kommunikálni."

Ezt nem is Hiryu írta! Szóval kötözködsz Hiryuval? :-)

Egyébként valóban kínosan ügyelnék rá, ha felvállalnám. Ez az abszolút minimum. De tényleg nem vállalhatom. Nem szokásom más botjával verni a csalánt, de ismerek én ennek a fórumnak a jóvoltából egy-két alkalmas embert erre a feladatra... Talán a meglévő lapokat is fel lehetne hozni új emberek bevonásával. És persze a jól bevált "etalonok" szem előtt tartásával (ha nem is szolgai követésével): Black Belt, Martial Arts Training, Inside Kung Fu, Karate Kung Fu Illustrated (utóbbi cím megtévesztő, a Tae Kwon Dotól a Tai Chin át a kick boxig minden van benne), stb.

Bassman, Lui-GHOST

Borzasztóan élveztem a vitátokat, jól kijöttek a végére a két Ving Csun válfaj közötti különbségek (az azonosságok mellett), amennyire kezdőként meg tudom ítélni.

Előzmény: mami nyanya (5065)
DLala Creative Commons License 2000.08.22 0 0 5084
Bassman,
ezt nem kellett volna mondani, hogy majdnem, csak keseríted a lelkem! De azért nagyon köszönöm a fáradozást!

Hi Lui,
Igazi drusza csak akkor vagy, ha nem csak a nicked Lui.

Megadatott, hogy megvédd, amit meg sem támadtak.
Éppen arra voltam kíváncsi, ami hiányzott az alábbiakból és amit most leírtál.
Amit én kifogásoltam, az a filozófiai alapvetés. Tudom, a vcs az nem filozofál, akció és kész.
De azért leírnád, milyen alapelvek vannak?
Ilyesmikre gondolok mint pl. nálunk az eskü:
... tiszteletet adok mesteremnek és valamennyi társamnak ...
... segítek a bajbajutottakon ...
... soha nem élek vissza a tudásommal ...
et cetera

2 méter az nálunk már szinte belharc. :)

"Amelyik rosszfiú pedig továbbra is gyúr szorgalmasan, nyomja az edzéseket akár klubban, akár egyedül, fejlődik és mégis csak a rossz oldalon áll, az alig hiszem, hogy gondot okozhat"
A próféta szóljon beloled!
Ebben sajnos nem hiszek, én nagyon komolyan tudom venni az ilyen alakokat. Pontosan azért, mert tudatosan készülnek a rosszra. Amíg csak hozöng meg nagyarc valaki, addig tényleg kisebb a gond, de ezekkel a tagokkal nem árt vigyázni.

Előzmény: Lui-GHOST (5081)
Kreta Creative Commons License 2000.08.22 0 0 5083
igen igen igen, végre valami kellems olvasnivaló volt.
Bassman remélem most nem tünsz el olyan soká, nem hagyod el a topicot.
Előzmény: Lui-GHOST (5082)
Lui-GHOST Creative Commons License 2000.08.22 0 0 5082
Hi Bassman,

Remélem azért mostan nem kaptad itten fel a vizet, hogy nem mindenben értünk egyet. :))

Tényleg más felfogásban tanuljuk valahol majdnem ugyanazt. De ettől szép a dolog. Én spec már régóta rágom a felsőbb köreink fülét, hogy jó lenne csinálni egy vingcsun mítinget, ahol a többi ág is részt vehetne. Vagyunk néhány ág, akik elég felnőttek vagyunk ahhoz, hogy elviseljük egymást. :))) Sőt, még esetleg lehetne tanulni egymástól is. Ha mást nem is de azt, hogy ki hogy látja, tanulja a vingcsunt.

Ettől függetlenül igazad van, Ti úgy tanuljátok, mi így. Ti úgy látjátok, mi így. Azért ez gondolom egyikünknek sem okoz álmatlan éjszakát, ugye? :)))

Meg legalább adtunk egy kis olvasnivalót a fórumlakóknak. :))))

Üdv:

Lui-GHOST

Előzmény: Bassman_ (5079)
Lui-GHOST Creative Commons License 2000.08.22 0 0 5081
Hi Drusza,

(Ha már így kezdted... :))))

Bár nem igazán nekem szántad az irományod, azért belekontárkodnék kissé.

"Nem technikai, technikailag ugyanis a vcs az egy-egy elleni utcai közelharcban talán a
legjobb. Eddig mindig arról hallottunk, hogyan véded meg SAJÁT MAGAD, illetve EGYETLEN ellenfelet feltételezel."

Hát engedtesség meg megvédeni a vingcsunt úgy általában. Attól még, hogy esetleg egy emberrel gyakorolsz (bár ez sajnos nem egészen így van nálunk), még nem csak egy támadót feltételez. Sőt! Speciel épp mostanság folyamatosan 3-asban, 4-esben gyakorlunk. Mondjuk szigorúan gyakorlás jelleggel, azaz 1 középen, másik dolgozik rajta, az első meg igyekszik mindig úgy mozogni, hogy tarthassa a másik plusz kettőt is. Akik persze mindig hozzá akarnak férni a kásához. :)) Sz'al nagy dőreség azt hinni, hogy a vingcsunos csak pariban jó. Természetesen a több ellenfél elleni küzdelem szabályai nálunk sem mások; egyet megrettenteni, másikat berántani a harmadik elé, aztán a negyediket leütni és sorban foglalkozni a maradék 3-mal. (Mondjuk ez egy kiragadott blőd séma, és nem mindig is jó, de példának ez is egy megvalósítás.) Nálunk épp azért tanítanak támadó megközelítésben vingcsunt, hogy meg lehessen felelni az ilyen elvárásoknak. Ez persze más vingcsun iskoláknak nem fekszik, lenézik stb. De ettől ez még vingcsun, és nem ellenkezik a vingcsun elveivel, tehát szabad. Erről nem tehetek, nem is ítélem el őket, mi az egyik ágat tanuljuk, ami az egyik legtradicionálisabb vingcsun ág. Ez viszont köztudott és elismert tény a világon, csak éppen Magyarországon nem. De ez van. Ettől még jól elférünk egymás mellett (bár nem mindig). :)))
Mellesleg, akit érdekel, az keressen minket Szolnok megyében. Itt-ott feltününk bemutatókon, ott mindig egy ilyen többes bulival szokott záródni a demonstráció. Garantálom, hogy csak Wing Chun elemek lesznek benne és Wing Chun módon leszünk beledöngölve a padlóba. (Azért többes első személy, mert én mindig a szenvedő oldalon szoktam lenni, tehát az átlag 3 agresszor egyike vagyok.) Ja, és elhihetitek, hogy nem egymás után szép kényelmesen rontunk rá az instruktorra, hanem egyszerre. Nem egyszer próbálkoztunk edzésen bemutatóra felkészülve élesben "megfogni". Hát eddig még nem sikerült. Nekem ez elég meggyőző a vingcsun többes alkalmazására. :)))
---
"Mint tudjuk, a dolgok ennél sokkal bonyolultabbak. Idézet LUI-tól, mert éppen idevág "én úgy látom, hogy van két ember (az egyik én vagyok) és van egy harci helyzet". Egy nagy francokat, kedves druszám."

Én csak ezt egy leegyszerűsített példának írtam. Ne értsd másképp.
---
"Arról is ejtsünk néhány szót, mi van akkor, ha
- nem saját magadat kell megvédened, hanem mást (másokat), a támadás o(ke)t éri
- nem egy az egy elleni szitu van, ahol mindig szembe tudsz fordulni az ellenfeleddel, hanem mondjuk többen egy ellen vagy más tömegjelenet. "

Ejtsünk szót, bár már leírtam, de nézzük megint. Másokat megvédeni előttem továbbra is 1-1 buli, ha csak nincsenek többen az agresszorok. Ha igen, akkor meg ugye vannak technikák. Az szép és nemes, hogy az ember uralja a középvonalát (vingcsun alapelv). De ez nem jelenti azt, hogy mindig szemtől szemben kell támadni a palira. :))) A Wing Chun nem egy sportszerű harcművészet, és a középvonal elve nem azt jelenti, hogy a másik is szemben van velem. Tehát én támadhatom őt hátulról, oldalról, fejenállva, röptében, vagy akárhogy. Csak ő ne tudjon engem. Tehát a helyesen elsajátított lépésekkel, kitérésekkel, berántásokkal meg lehet ám kavarni a széles nagyközönséget. És közben ütni, rúni, mint cséphadaró csak a megfelelő helyekre. :))) A fontos, hogy mindig tudd, ki hol helyezkedik el, milyen állapotban van. Sosem szabad elkövetni azt a hibát, hogy leragadsz egyetlen palinál, míg a másik 2-3 még talpon van és rád feni a fogát. Majd ráérsz péppé verni a képét, ha már a többi is fekszik.
Attól még hogy a vingcsunban nincs hátrafelé rúgás, meg nincs ugró forduló, attól még működik a dolog több ellenfél ellen is. Nekem elhiheted. :))
---
"Csak gondold végig, ezekben az esetekben nem muködik, hogy egyszeruen csak bevárom, míg érkezik a támadás, a túlélés érdekében kezdeményezni KELL. "

Nem bizony, nem működik. Még 1-1-ben sem mindig. Ezt prószáltam Bassman kollégának is megvilágosítani, de nem igazán fogékony rá. :))) De lehet hogy csak különbözik a harcmodorunk. :)))
---
"Amúgy kinek mit jelent az "aurája" távolsága? Most kicsit hazabeszélek, de a mi gyakorolt technikáink között jópár olyan van, amelyik 3-4 méterrol (!) is hatásos. Ezért ez az "aura" nálam elég naggyá alakult az idok során. Ami neked még messze van, az nekem már vészesen közel."

Elmondanám, ha már a távolságok szóbakerültek, hogy a TWCK-ban van ún. áthidaló lépés. Ez olyan, mintha sasszéznál előre egyet. Na most, ha ez a lépés mondjuk egy jól megtámasztott egyenes rúgásban végződik gyomorra (ami Bassman szerint nem egy túl elegáns dolog), akkor kb 2 méterről is be tudsz vágódni a paliba. Azért ez az én szerény 85 kilómmal megtoldva is okozhat némi fejtörést a másiknak. (Erre volt is már precedens, 3 borda bánta a palinál, amiből meg egy jó kis bevérzés lett.)
---
"Nem hiszem, hogy okos dolog egy a fejed felé ezerrel száguldó lábat bevárni, mindenképpen az elmozgás a javasolt. Te magad is azt mondod, blokkot csak legvégso esetben. OK, de se blokk, se elmozgás, annak rossz lesz a vége. Nem hiszem, hogy ennyire mereven kellene értelemezni a helyben bambulást."

Hát remélem, hogy Bassman sem így értette a bambulást. :)))
---
"Arra készülni, hogy csak hadd jöjjön, le tudom reagálni, nos ez botorság) "

Akkor vingcsun ide vagy oda, de ezek szerint nem csak én tartom annak. :)) Sőt mifelénk a Wing Chun sem erről szól.
---
"Egyébként meg már soxor megállapítottuk, hogy a harcmuvészeteket elsosorban nem más harcmuvészek ellen fejlesztették ki, ebbol a szempontból tehát nem lenne idevaló amit feszegetek (a másodikról van szó), DE: Sajnos nagyon sok olyan egyén mászkál az utcán, aki rossz útra tért, komoly harcmuvészeti eloélete van és az utcán használja is a tudását (láttam, tapasztaltam). Tehát igenis érhet ilyen támadás és készülni kell rá. Cross training már megint."

Igen vannak ilyen egyedek. Ezzel nem lehet mit kezdeni. Viszont erre azt tudom mondani, hogy az ilyen pofák tudása azért lényegesen hiányosabb, mint a rendszeres edzéslátogatóé. És a hiányokat igyekszik agresszióval, testi fölénnyel pótolni. Csodák pedig nincsenek. Homokozólapáttal is el lehet hordani a hegyet, csak kinő a szakállad, míg végzel vele. Robbantva gyorsabb, de ha az se megy és kikerülni sem könnyű, akkor menj másfelé.
Amelyik rosszfiú pedig továbbra is gyúr szorgalmasan, nyomja az edzéseket akár klubban, akár egyedül, fejlődik és mégis csak a rossz oldalon áll, az alig hiszem, hogy gondot okozhat, hiszen nem igazán a köznapi emberek köreiben forog. Ismerek én is ilyen embereket, nem is egyet. Nem hiszem, hogy az átlag embernek az útjába kerülnének, nem az ő köreik.

A cross training-eket meg ha akarja valaki, hát csinálja. Nem fog hátrányára válni. Mindenből, és mindenkitől lehet tanulni.

Üdv:

Lui-GHOST

Előzmény: DLala (5075)
Shingitai Creative Commons License 2000.08.22 0 0 5080
Bassman !

Nem nagyon vagyok most gép közelben, de felteszem - a hétvégén szombaton- a kért családfát. Akkora kész lesz a múlt hónapban igért történeti doksi is ami a korai karate és a kung fu kapcsolatát taglalja.

Üdv mindenkinek!

Bassman_ Creative Commons License 2000.08.22 0 0 5079
DLala

Most nem erek ra valaszolni, de hamarosan megteszem. Majdnem sikerult szereznem egy termet nektek, de sajnos csak majdnem. Pedig tetszett volna. Na mindegy.

Lui-Ghost

"Mellesleg Te ezt úgy hajtanád végre, hogy láncütéssel lerohannád? Na nehogy megetess
mán? Merthogy én nem igazán úgy csinálnám, ha már mindenáron ragaszkodsz ahhoz a láncütéshez."
Már megint olyat akarsz mondatni velem, amit nem tettem, sőt éppen az ellenkezőjére próbálok utalni folyamatosan. Úgy látszik neked skill-ed van erre. :)
Akkor talán újra megfogalmazom: Nem úgy csinálnám, sőt ha emlékszel még olyasmit is írtam, hogy a láncütés nem az én esetem. Kérlek légy figyelmesebb.

Harcmodoraink között valóban különbség feszül.

"Hát ez most marhaság!"
Nem marhaság, de most már nem fogom ezt többet ecsetelni, mert unalmas, és Kijo is nagyon unja (UGYE KIJO SAN? Nehogy megfeledkezzen a magázódásról, kiskoma!)

Zárjuk le ezt a hosszúra nyúlt vitát azzal, hogy más felfogásban tanulunk valami közös eredetű dolgot.

***************

Shingitai

Légyszives oszd meg velünk azt a családfát, amit nekem mutattál, (legalább részben) különös tekintettel a korai időkre.

Bassman_ Creative Commons License 2000.08.22 0 0 5078
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Bassman_ Creative Commons License 2000.08.22 0 0 5077
Kijo suttyósága

1. Ne nézzél barátocskám, mert az vagy.
2. Akkkkkkora, de akkora suttyó, mint ide Nagykálló, vagy mint Chiba city, ha úgy autentikusabb számodra.
3. Nagypofájú, öntelt macskajancsi vagy, aki megpróbálja telebeszélni itt mindenki fejét
a szakértelmével, és japánabb akar lenni még a japánoknál is.
4. Azok a képek rólad készültek vagy egy ismerősödről? Ha te vagy, húzzá` bele mert nagy a pocid, az ütésed meg mint valami gödhös kengurué.
5. Az emberek hajlamosak meghajolni a danjaid előtt. (már ha tényleg van ilyesmid, és nem a piacon vetted) Talán meg is lehetne hajolni, ha nem egy ilyen sötét ártány hordaná, mint te, Kijo kölyök. Sötét vagy koma, mint a vakond belső zsebe!
6. Azt írod magadról az adatokban: Ugyan ki az aki nem ismer meg? Én biza megismerlek. Te egy beképzelt, öntelt, magamutogató faszkalap vagy, és a világ másik feléről próbálsz magadról jó képet beállítani. Ahhoz előbb több spenótot kell megenned, fiam. A tiszteletről meg kevesebbet beszélj és többet mutass.
7. Csókoltatom kedves nejedet, és főleg sajnálom szegényt. Kérd meg, hogy gyakrabban elégítsen ki, talán enyhülnek a tüneteid. A verebek azt is csiripelik hogy tanítasz is Kijo pajtás. Én a gyerekemet előbb iratnám be egy csimpánzhoz mint hozzád. Attól több emberséget tanulhatna.
8. Ja, és mostantól magázódunk, rendben?
9. Ami a seggemet illeti (mivel annyira nagy érdeklődést mutatott iránta):
NYALJA KI A SEGGEM, KIJO SAN!
10. És igenis tanuljon meg helyesen írni magyarul, Japgyar, vagy ne mutasson érdeklődést magyar topicok iránt, esetleg tekintsen el látogatásuktól. Ezzel nagy szolgálatot tenne az Egyetemes Emberi Társadalomnak. E módon genetikai defekciójával nem veszélyeztetné, hogy az ilyen kreatúrák elszaporodjanak a Világegyetemben.

Kijo San, FIGYELMEZZEN IDE!

Először szégyent hozott saját magára. Ez volna a legkevesebb. Sőt ezt még ki is lehetett volna javítania.
Utána szégyent hozott a topicra. Előfordul, bár jónéhányszor kapott APRÓBB figyelmeztetéseket, amiből 53.4 IQ felett szokott érteni az ember.
Később szégyent hozott Magyarországra. Láttunk már ilyet is, nem véletlenül leledzik ott, ahol éppen leledzik.
Ezt követően sajnos szégyent hozott Japánra is, ne csodálkozzon ha egyszer véletlenül kiveti magából, mint egy idegen testet. Maga egy gaijin lesz élete végéig. örülhet, ha nagybetűvel írhatja le a nevének kezdőbetűit.
Nem állt azonban meg, mert szégyent hozott a mesterére. Nem hiszem, hogy büszke lenne magára, a pökhendi hozzászólásait hallva.
Nem általlott szégyent hozni a danjaira, a stílusára. (amelyről az életben nem hallott senki korábban, de ez legyen a legnagyobb baj) No comment.
És végül, de nem utolsósorban, szégyent hozott az egyetemes KARATÉRA, amely azt hiszem megbocsájthatatlan bűn.

MAGA, KEDVES KIJO SAN, EGY "LOSER", A MAGÁT ÉRT SÉRELMEKET MEGPRÓBÁLJA MÁSOKON MEGBOSSZULNI!
KORÁBBAN AZ AURÁMON KÍVÜLRŐL TÁMADGATOTT SZÁNALMAS MÓDOKON, EZÉRT NEM IGAZÁN TÁMADTAM, DE ELKÖVETTE AZT A HIBÁT, HOGY BEOLDALGOTT A KÖRÖN BELÜLRE.
NEVER UNDERESTIMATE YOUR OPPONENT! (UGYE TUD ANGOLUL, KIJO SAN?)

Fazeru Kuriszumaszu

Bassman_ Creative Commons License 2000.08.22 0 0 5076
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

DLala Creative Commons License 2000.08.22 0 0 5075
mami nyanya,
egy sorstárs jelentkezik. Sikerült is egy enyhe napszúrást beszereznem, alllergiával súlyosbítva. De már túl vagyok rajta és néhány nap pihi (meg meló) után megy minden tovább.

Teremügyben van valakinek használható ötlete?

Bassman (kicsit LUI is),
ezekrol már értekeztünk egy párszor, de asszem nem jutottunk dulore.
A vcs nekem is nagyon tetszik mint önvédelmi rendszer, de éppen magával a RENDSZERrel kapcsolatban van egy nagyon súlyos kifogásom. Nem technikai, technikailag ugyanis a vcs az egy-egy elleni utcai közelharcban talán a legjobb. Eddig mindig arról hallottunk, hogyan véded meg SAJÁT MAGAD, illetve EGYETLEN ellenfelet feltételezel. Mint tudjuk, a dolgok ennél sokkal bonyolultabbak. Idézet LUI-tól, mert éppen idevág "én úgy látom, hogy van két ember (az egyik én vagyok) és van egy harci helyzet". Egy nagy francokat, kedves druszám.
Arról is ejtsünk néhány szót, mi van akkor, ha
- nem saját magadat kell megvédened, hanem mást (másokat), a támadás o(ke)t éri
- nem egy az egy elleni szitu van, ahol mindig szembe tudsz fordulni az ellenfeleddel, hanem mondjuk többen egy ellen vagy más tömegjelenet.
Csak gondold végig, ezekben az esetekben nem muködik, hogy egyszeruen csak bevárom, míg érkezik a támadás, a túlélés érdekében kezdeményezni KELL.

Amúgy kinek mit jelent az "aurája" távolsága? Most kicsit hazabeszélek, de a mi gyakorolt technikáink között jópár olyan van, amelyik 3-4 méterrol (!) is hatásos. Ezért ez az "aura" nálam elég naggyá alakult az idok során. Ami neked még messze van, az nekem már vészesen közel. Nem hiszem, hogy okos dolog egy a fejed felé ezerrel száguldó lábat bevárni, mindenképpen az elmozgás a javasolt. Te magad is azt mondod, blokkot csak legvégso esetben. OK, de se blokk, se elmozgás, annak rossz lesz a vége. Nem hiszem, hogy ennyire mereven kellene értelemezni a helyben bambulást.
(mielott bárki kötekedne, elmondom, egy jó TKDs képes a már elindított rúgás irányát magasságát vagy támadási felületét menet közben módosítani és miután elég gyorsan is mennek ezek a rúgások, rosszul teszi, aki bevárja oket. Egy középmagas egyenes rúgásból simán lehet köríves fejre, egy körívesbol bármikor át lehet váltani az ellentétes irányúra etc. etc. kívánságra demonstrálom. Arra készülni, hogy csak hadd jöjjön, le tudom reagálni, nos ez botorság)

Egyébként meg már soxor megállapítottuk, hogy a harcmuvészeteket elsosorban nem más harcmuvészek ellen fejlesztették ki, ebbol a szempontból tehát nem lenne idevaló amit feszegetek (a másodikról van szó), DE: Sajnos nagyon sok olyan egyén mászkál az utcán, aki rossz útra tért, komoly harcmuvészeti eloélete van és az utcán használja is a tudását (láttam, tapasztaltam). Tehát igenis érhet ilyen támadás és készülni kell rá. Cross training már megint.

Na akkor várom a véleményeket.

Taekwon,
DLala

madjoe Creative Commons License 2000.08.22 0 0 5074
:)
pl. egy Aikidós mit csinál ilyenkor? :-)
Haat ez fugg a helyzettol, embertol, meg hogy valaki mennyire kepzett (szellemileg es fizikailag). Nehany "sztori" megoldasokkal. Egy eleg nagy embert meg japanban fejbe dobtak egy szakesbilivel, lehajolt a kajajahoz es mintegy veletlenul elzugott a feje felett es mogotte kiszakitotta a falat (papir vagy mijaszosz). masodik edeny nem gyutt. Egy modernebb helyen egy jeles aikidoka feleseget kezdtek molesztalni, mire aikidosunk raszolt az illetore, mire az tamadolag probalt fellepni, de nagyon meglepte, hogy a barszeken ulo kollegank fejberugta. Tiszta helyzet nincs konfliktus. En szemely szerint nagyon bena vagyok, es eddig mar ketszer is kerultem olyan helyzetbe, hogy cipofuzomre lepven elvesztegettem kedves sorom az illeto ruhajara. A kivulallok mindig jot rohognek.. szerintem nem csak rajtam. Eddig nekem meg nem durvult el egyetlen ilyen szitu sem, de ha konkretan fenyegetve megmozdul (vagy en ugy hiszem) akkor kiutom (es lelkiismeretfurdalasom van). A kerdes sookal erdekesebb lenne ugy, hogy mit csinal ilyenkor egy igazan jo aikidoka? .. nem tudom, lehet, hogy nem is kerul ilyen helyzetbe :)

byte
madjoe

Előzmény: Pitzu (5070)
Lui-GHOST Creative Commons License 2000.08.22 0 0 5073
Hi Pitzu,

"Egy kempós mester mondott egyszer valami ilyesmit: Ha mindig elfutsz a konfliktusok elől, akkor egy idő után azt veszed észre, hogy nem tudsz elég messzire futni. És hogy: Agresszíven fogok reagálni minden olyan támadással szemben, ami sérti az alapvető jogaimat (pl. nyugton meginni a kólámat) "

Hát ez az, ezt próbálom én is elmagyarázni.
---
"Egyébként szerintem nem mindegy, hogy egy alkalommal zaklatnak, csak mert épp te vagy ott (ez esetben szerintem ki lehet térni), vagy rendszeresen és személyreszólóan."

De nem ám.
---
"Ez esetben, még ha fizikailag nem is támad az illető, kénytelen vagy lépni, hiszen jogod van nyugton meginni a kóládat."

Bizony hogy jogom van. Csak még annyit, hogy is ahhoz kell igazi tudás, hogy a konfliktus helyzetben fel tudd ismerni, mikor mit kell tenned. És erre nincs recept az életben. Van amikor jobb bocsánatot kérni és elsunnyogni, mert ráléptek a lábadra és van amikor először ütni kell és utána megkérdezni, hogy mit is akart a pofa. Ezt hívják helyzetfelismerésnek.

Üdv:

Lui-GHOST

Előzmény: Pitzu (5070)
bout Creative Commons License 2000.08.22 0 0 5072
Sztereotípiák. Bah.

bout

Előzmény: Pitzu (5070)
Lui-GHOST Creative Commons License 2000.08.22 0 0 5071
Hi Bassman,

1. "Nem vagyok WT-s. Ezt nagyon fontos leszogeznunk mindjart az elejen. Ezt egyebkent mar joparszor leirtam, nem csak itt. (ezert a havidijat se emlegessuk)"

UGH!!!!!!!!! Mérhetetlenül sajnálom, hogy mellétrafáltam. Nem akartalak "ledegradálni". :)))) Rosszul emlékeztem. (Mély, tisztelettudó meghajlás.)
---
2. "A lancutesrol: Amit irsz, abban izomero van, csak athatolo energia joval kevesebb. Ja es miert is kene loallasban csinalni? Ne keverjuk a szezont a fazonnal. Az masik stilus."

Lehet, de gyakorlásnak nem rossz. Azért van abban áthatoló energia is.

"A lancuteshez semmifele felerosodes nem kell, hogy orrba (nyakon) vagva valakit lenyomjon a vcs gyakorlo. Pontossag kell, es gyorsulas az okolbe. Konyokbol. (gyanitom mashogy mukodik a lancutesunk)"

Nem biztos, és tényleg kihagytam a könyököt is a múltkor a dologból.

"A zsakos pelda ennek megfeleloen nem igazan jo, habar elismerem erosito hatasat. Biztos vagyok benne, hogy az 50.5 kilos no, ha jol gyakorol (okolutest nem logozsakon, hanem kukoricaval toltott falizsakon), es megfeleloen agilis is egyben, a lagy reszeken meg tud utni ugy valakit, hogy kifekudjon. Azt alairom, hogy jol feledzett mellizmokon nem fog komolyabb
eredmenyt elerni, de nem is kell feltetlenul. Raadasul az okleit sem kell a lagy reszekhez annyira kiedzenie. Mas filozofia, mas ut. "

Igazad van, nálunk is elv a keményre lágyat, lágyra keményet. De mi van akkor, ha nem a lágy részekre jön ki az ütés? :)))
---
3. "Egyfelol egyszerusitesrol beszelsz, masfelol 3 fele technikai kivitelezesrol. Ez ket kulonbozo dolog."

Nem egészen, szerintem összefügg a dolog. Igencsak szervesen.

"A gyakorlatban 3 fele kivitelezes folyik, ezt te magad irtad le."

Igen, de ugyanarra a szituációra akár 42 verzióban is lehet reagálni. És akkor mi van? Szerintem egyik megoldás sem jobb vagy rosszabb a másiknál.

"Nyilvan a kezdo nem rendelkezik ugyanazon attribute-okkal, mint egy halado vagy egy mester, ettol meg gyakorolhatja ugyanazt, lassan, korultekintoen, eleinte benan, mereven stb., aztan
majd egyre jobb lesz."

Így igaz. Lehet, hogy majd idővel jobb is lesz.

"De ha megtanul valamit, es azt latja, hogy a mestere meg kurvara nem azt csinalja ugyanarra,
akkor jon a konfuzio, hogy most akkor miert ezt meg ezt tanultam, ha van egyszerubb is."

Ne ezt most nem értem. Ha a cipőd megkötését anyukád úgy 4-5 éves korod tájékán egyféleképpen mutatta meg, és Te így akárhány évesen látsz egy másik cipőfűző megkötést, ami esetleg egyszerűbb, mint a tiéd (most a belebújós cipőkről ne is beszéljünk :))), akkor utálod a mamát, mert hülyeséget mutatott meg neked anno? :))) Már ne is haragudj, de azért ez humor. A mester meg igenis csinálja kurvára ugyanazt. Hiszen ő mutatja be a technikát. Nyilvánvaló, hogy a kezdőknek is mást és a haladóknak is mást. Vagy csak másképp.

"Az autos pelda azert nem jo, mert az az elso megkozelitesre, valaminek az egyszerusitesere vonultatja fel az erveket."

Hát épp ez a lényeg. Egyébként Attól, hogy több mindent csinálsz egy akcióban, még nem lesz a dolog bonyolultabb. Tanítási módszerek és elvek között óriási a különbség. Nálunk az őspéldában felvonultatott ütésre a válaszlépés többek között azért is egyszerűsődik a tanulási folyamat előrehaladtával, hogy kialakuljon az ellenfél mozdulatainak tökéletes kontrollálása a tanulóban. Amíg nem képes megfelelő reakcióval (reflex, beidegződések, automatizált mozdulatok, periférikus látás, helyes lépés, meg ilyenek) válaszolni egy sima egyenes ütésre, addig inkább csináljon több mozdulatot, amivel rögzíteni, kontrollálni tudja az ellenfél ütő kezét és a másikat is, mintsem benyeljen egy fölösleges taslit. A vingcsun technikáit bármilyen egyszerűnek tűnnek, nem könnyű elsajátítani, mert attól bonyi, hogy esetenként egyszerre kell sokmindent csinálni. Két kézzel dolgozni, esetleg kéz-láb párosításban, vagy lépés-elvezetés-ütés egyszerre meg ilyenek. Mit gondolsz, mi a túrónak van a sil lim tao úgy megbontva, hogy egyszerre a bal oldal, utána a jobb végzi el ugyanazt. Mondjuk az első szekcióban. Aztán a másodikban már van némi két oldallal egyszerre dolog is, de az egyik fő irányelve, hogy elsajátítsa a tanuló a helyes mozdulatokat is és kialakuljon a különböző oldalak koordinációja. A kisbaba sem kezdi egyből a száz gáttal a kétlábon járást. Fokozatosság elve!

"Ha mar az autonal akarunk maradni, akkor ez olyan, mintha megtanulnal autot vezetni, es hirtelen beultet valaki egy harckocsiba. (vagy egy akarmilyen gepbe) Tok konnyu, csak ket kar van meg ket pedal (asszem), te megis halalra benazol, mert mint autot akarod vezetni. "

Hát, az én hasonlatom jobb volt, de ha gondolod, meg is szavaztathatjuk a fórummal. :))) Egyébként a Te harckocsidra az a válaszom, hogy mifelénk, ha megtanult valaki autót vezetni (mert a mestere megtanította rá), akkor tankot is meg fog tanulni vezetni (mert a mestere megtanítja rá).
---
4. "A `B` valaszban leirtak szamomra azt mondjak: Power ViingCsun. Ez nem az, ami nekem tetszik. Gyomron rugas, Lan sao gegere? Ez szamomra nem eleg "subtle", de hat izlesek es.."

Most mondhatnám nagy arccal (mert már van némi gyakorlatom benne, sajnos), hogy van szituáció, amikor semmire nem megyünk az árnyalatokkal. :))) Lehet, hogy power vingcsun, de az élet olykor nem engedi meg, hogy elegáns és látványos megoldásokkal birizgáljuk az önérzetünket. Ezt lehet gyakorolni edzéseken, bemutatókon. De éles helyzetben ne akarj sose szép lenni. Ez most nem kioktatás, nehogy megsértődj, egyszerű élettapasztalat. Nem a látványos megoldás fogja elrettenteni az agresszort, hanem az ami nagyon tud fájni neki. Ha meg többen is vannak, akkor sose lesz időd finomkodni. Nekem elhiheted. :)))
Egyébként egy jó kis gégeütésnek is megvan a szépsége, amikor nem akkorát ütsz, hogy eltörjön neki (na már ha nem szükséges), hanem csak, hogy kicsit fuldokoljon és ne kapjon egy-két percig levegőt. De életben maradjon! Ez már kellő tónust tud adni a harci tudásodnak. :)))
---
5. "Nem hinnem, hogy mellekanalaztam volna a levesnek, sot azt kell mondjam, messze felreertetted az aurarol meg a geppuskarol irtakat."

Szerintem nem, csak szándékosan értelmeztem másképp a dolgokat.

"Ugyanis - hogy maradjuk a geppuskanal - az auran kivul levo ellenfel jelkepezi a geppuskafeszket, amit miert kene bevennem, jojjon o oda. Vagyis nem tamadok."
Ha becipeli a geppuskajat, alias bejon az auraba, akkor tamadok, es igy valoban a legjobb vedekezes a tamadas."

Hát ezt mondtam én is. :))

"De ekkor sem eszetlenul lancutve , hanem a kezeit folyamatosan kontrollalva (nyilvan felvaltva), es pontosan azert, hogy megakadalyozzak egy hirtelen el (hatra) ugrast. "

Ki beszélt esztelen láncütésről? :))) Egyáltalán láncütésről. Mellesleg Te ezt úgy hajtanád végre, hogy láncütéssel lerohannád? Na nehogy megetess mán? Merthogy én nem igazán úgy csinálnám, ha már mindenáron ragaszkodsz ahhoz a láncütéshez. :)))
---
6. "Erdekes, ebbol hogy vontad le, azt amit levontal? Eppen azt probalom allandoan magyarazni, hogy ures fejjel, rezzenestelenul varod az auran kivulrol tamadot, a csunyan nezest fel sem veszed, de meg a szovegelest, uvoltozest sem, es belepeses tamadasara reaktivan visszatamadsz (ha valaki nem erti, most nem magyarazom el).
[Shingitai: Tudod, a rugokent mukodo karok...) Aktiv tehat csak akkor vagy, ha ha mar benn van a koron. Eppen a lerohanastol szeretnek mindenkit megovni, de ugy latom, mire odaernek a byte-ok, mar mast jelentenek. :)"

Hát ez is egy vingcsun harcmodor. Mi spec szoktunk úgy gyakorolni, hogy a partner ütő-rúgó távolságon kívül leeresztett kezekkel áll, aztán egyszercsak felteszi a kezét. Na erre Te szépen beugrasz és megcsinálod a kért technikádat. Ez már valahol fighting végrehajtás. És most nehogy azt mond, hogy baromság az egész. Ugyanis ez azt a célt szolgálja, hogy megtanuld lerövidíteni a reakcióidődet. Hogy meg tudd előzni a másik támadását. Ez nem egy fölösleges dolog. Amilyen megközelítésről Te írsz az egy passzív, defenzív hozzáállás. Az sem rossz, se nem jó. Egyszerűen más megközelítés. Nem lenne teljes a vingcsun oktatása, ha nem foglalkoznánk minden megközelítéssel. Mi is szoktunk úgy gyakorolni, ahogy Te leírtad. De úgy is, ahogy én leírtam. De ne akarj mindenkit lebeszélni a lerohanásról, mert az nagyon rossz hozzáállás. Bizonyos szituációk azt követelik meg, más helyzetek mást. Nem lehet tárgyilagosan kijelenteni, hogy egyik, vagy másik módszer a jobb. Mindkettő vingcsun. Nehogy beleéld már magad abban, hogy ha cucc van, akkor csak állsz majd ott rendületlenül és várod, hogy a másik kezdeményezzen. Nektek ezek szerint még nem magyarázták el (bár lehet, hogy csak stílusbeli különbség), hogy az is vingcsun, amikor Te mászol be a másik aurájába. Most lehet vitatkozni a taktikai megfontolásokról, de nekem annak idején judo mesterem rövidrezárta ezt a kérdést, amikor azt mondta, hogy a jó judoka támad, dob és befejezi az akciót. A rutinos judoka helyzetbe hozza az ellenfelét, aztán másodszándékból dob és befejezi a technikát. Az okos judoka meg kamuzik, ezzel helyzetbe hozza a partnert, majd harmadszándékból dob, földrevisz és befejezi a technikát.
Ebben nekem megvan minden, amit a hétköznapi harcászatról tudni kell és lehet. És ez sem mond ellent a Wing Chun elveinek. Ha szerinted igen, arról nem tehetek, hisz más stílust tanulsz, máshogy.
Azért az üres fej az már durva. Még ha lenne bennem vagy 8-10 sör, akkor stimm. Igaz eredendően nem iszok szeszt. :)))

---

"Nagyon jol tudom, hogy a hetkoznapokban a koron kivulrol intezik a tamadasokat, viszont arra is probaltam utalni, hogy az ezt vonzo reaktiv tamadasban nem jeleskednek a vcs tanulok."

Többek között ezt is meg kellene tanulniuk és akkor jeleskedhetnek.

"Nalam az nem megoldas, hogy mielott betalalna az utes, aktivan ellepek, mert - mivel nincs befejezve a tamadas (nincs mit megvezetni) - meg modosithat a tamado a tamadasan. Itt szoktak felsulni a tul aktivan vedekezo emberek. Elore vedekeznek valamire, ami meg meg sem tortent valojaban. (tizedmasodpercekrol van szo a felreertesek elkerulese vegett) "

Igen ilyenkor rápuccantanak sokan. Azért én vigyáznék az ellépéssel. Közben ütnék a fazonon vagy hármat, vagy dobnám, vagy csavarnám. Csak amiatt, hogy ne hagyjam levegőhöz jutni, hogy megint beállhasson. Értelmetlen és veszélyes dolog cicázni a böszme állattal, és kihagyni a ziccert, hogy leüthessem, ha már egyszer helyzetben van (kibillent, hátat fordít, ütött egy luftot, vagy akármi).
---
"Ezek szep es jo dolgok, mukodnek is talan, ha van hozza erod & tomeged, de ha nincs, nem ersz vele semmit. Ezert kar ilyeneket tanulni."

Hát ez most marhaság! Naná, hogy működnek, ha jól csinálod. Egyéne válagatja, hogy neki mi a jó. Épp a múltkor írtam le, hogy nekem baromira nem fekszik a magas oldalsó rúgás. Akkor most, ha épp olyan technikákat gyakorlunk edzésen, akkor mondjam azt, hogy: Bocsi Sifu, ez egy marhaság, mert nálam nem működik, de ti csak csináljátok, bár szerintem kár ezt tanulnotok, de addig én megkávézok. NANEMÁN! Szerintem úgy vágna ki az edzésről, mint macskát szarni. Egyébként ha így fogod fel, akkor nem igazán tudsz megrúgni egy tisztességes egyenes rúgást. Ugyanis annak is megvan a technikája (akárcsak a combosnak), hogy hogyan is támaszd meg magadat rúgás közben. Ha ezt nem tudod, akkor tényleg Te fogsz ráfaragni és nem a támadód. :)))

"Azt kell tanulni, es csakis azt, ami a leheto legkevesebbet cselekszi, ennek ellenere a leghatekonyabban, minden testalkattal, minden testalkat ellen mukodik. Es foleg nem blokkol."

Akkor ne tanulj bong sao-t (nomerhogy csak az egyik leghatékonyabb technika blokkolásra), ne tanulj tan sao-t, de még bil sao-t sem. Ne tanulj taposó rúgásokat, ne tanulj sípcsonttal blokkolást. És még egyenes ütést se tanulj, mert az is lehet blokkolás, amikor a pofa belecsúszik kinyújtott öklödbe. Ugyanis blokkolod az előremozdulását. :))) De ennyi erővel ne is tanulj vingcsunt se. Őszintén, ekkora különbség volna kettőnk vingcsunjában? Nektek csak azt tanítják, hogy mindig elmozogni? Nekünk ezt IS tanítják. De tanítják a vingcsunt támadó szemmel is, ahol nem biztos, hogy megúszod a blokkolást. És ez nem haszontalan dolog.
De az is lehet, hogy csak fogalomzavarban szenvedünk és máshogy értelmezzük a dolgokat.
---
"Az igazan jo vcs-os azonban egyaltalan nem fog gondolkodni, csak all, majdnem mint egy vilagtalan (Wazull: a hegy nezese!), max utanafordul az ugrabugra egyeneknek, hogy a szembefordulas elmelete ne csorbuljon egy pillanatra sem, es maguktol tortennek az esemenyek. Szamomra ez mar szinvonal. Nem gondolkozol, hogy most gyomron rugom, es lan sao-val gegere megyek, meg ilyenek."

Ezen a szinten már túl vagyok. ezek automatizált cselekvések nálam, elhiheted. :)))) Egyébként a szart hagynám, hogy maguktól történjenek az események. Én szeretném irányítani az eseményeket, az akciókat. És harc közben inkább szeretem, ha úgy mennek a dolgok, ahogy én akarom, és nem csak folynak körülöttem. :)))
Egyébként én úgy látom, hogy van két ember (az egyik én vagyok) és van egy harci helyzet. Én igyekszek a harci helyzetre megfelelően reagálni és nem hagyni, hogy ha már ide került a dolog, akkor kicsússzon a kezem közül az irányítás. Ez egy többváltozós, többismeretlenes egyenlet, aminek a változói menet közben folyamatosan kapnak különböző értékeket, ennek megfelelően folyamatosan változhat az egyenlet eredménye. És csak a végén, amikor egyikünk kifekszik, akkor derül ki, hogy az utolsó változók értékadása helyes volt-e vagy sem. Amennyiben én maradok állbva, akkor igen. Amennyiben én fekszem, akkor tévedtem. De egy ilyen harcban sosem szeretnék csak egy változóvá degradálódni, hanem én szeretném kiszámolni a végeredményt is. Nem tudom érzed-e a különbséget?

"Semmi nincs az agyadban, mert akkor veszitesz."

Helyes, szépen, higgedtan, tiszta fejjel. Méregből nem lehet bunyózni.

"Csak varod, hogy tamadjon, es te valahogy eppen oda, eppen ugy nyulsz oda, hogy megvezetodjon az utese."

Hát ez az. Az egyenlet egyik változója lehet az, hogy ki támadjon előbb. Nem kell mindig megvárni a másikat. Csináld úgy, hogy a támadásod ha bejön, akkor éles legyen, ha nem, akkor jó legyen kamunak, harmadszándékhoz. A klasszikus csibészbunyó esete, amikor beijesztesz balról, elhajol és jobbról kap egy bődült maflást.

"Mint mondottam, ez egy minosegi ugras mindenhez kepest, amit valaha lattam vcs ugyben. Nem vagyok benne tokeletes, de ha minden jol megy, jo uton haladok fele. "

Hajrá, de ha az életben is kamatoztatni akarod tudásod, de legalább is be szeretnéd magad biztosítani, hogy ne érjenek meglepetések, akkor ne csak a szépségre törekedj. vagy ha már igen, akkor fedezd fel a csúnya dolgok szépségét is. Ez jó mankó lehet olykor a túléléshez. :))
Volt már úgy, hogy előttem a minőséget a padlón fekvő leütött ember arcán tükröződő kifejezés fémjelezte. És abban a pillanatban nagyon tudtam ennek örülni, és nem az elégtétel és a győzelem érzése miatt.

Üdv:

Lui-GHOST

Előzmény: Bassman_ (5057)
Pitzu Creative Commons License 2000.08.22 0 0 5070
Egy kempós mester mondott egyszer valami ilyesmit:
Ha mindig elfutsz a konfliktusok elől, akkor egy idő után azt veszed észre, hogy nem tudsz elég messzire futni. És hogy: Agresszíven fogok reagálni minden olyan támadással szemben, ami sérti az alapvető jogaimat (pl. nyugton meginni a kólámat)
Persze tudom, idézni csak szó szerint. Megpróbálok majd utánajárni, és leírni szó szerint.
Egyébként szerintem nem mindegy, hogy egy alkalommal zaklatnak, csak mert épp te vagy ott (ez esetben szerintem ki lehet térni), vagy rendszeresen és személyreszólóan. Ez esetben, még ha fizikailag nem is támad az illető, kénytelen vagy lépni, hiszen jogod van nyugton meginni a kóládat. Csak azt nem tudom, hogy pl. egy Aikidós mit csinál ilyenkor? :-)
Előzmény: Lui-GHOST (5069)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!