Keresés

Részletes keresés

snapszmester Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104728

Én még nem kérdeztem. Milyen lakkal lehet megóvni a fényes felületet?

Előzmény: rézműves1 (104727)
rézműves1 Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104727

...az "ezüstös" is szépen csillog..DD...

Előzmény: norris53 (104716)
gabor0036 Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104726

A 10perc csak szimbolikus volt... :))

Előzmény: szilvakukc (104724)
szilvakukc Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104725

Bocsi, de pálinkáról beszélünk! Lehet, hogy ukrán, lehet, hogy olcsó! Ha nem az igazi, akkor szar!

Előzmény: Szomjas cápa (104708)
szilvakukc Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104724

Akkor most csak én nem értem, mi a franc ez a 10 perc?

Előzmény: Öregdömperes (104712)
obsitos3 Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104723

Természetesen lehet mindenhol,konyha,kamra,pince,tisztaszoba,fészer,tehát mindenhol,ahol a szükséges feltételek biztosíthatók.Tehát:15-25 fok hőmérséklet,jó szellőztethetőség,és nem fejeznek le érte.Néha nehéz megmagyarázni a családnak,hogy miért alszol a hordóid között szívesebben,mint a hitveseddel!(:-(:-

 

 

 

Előzmény: janika.p (104713)
Tucso69 Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104722

Gondolom az asszonytól kérdezed, hogy beviheted-e a házba a cefrét. De miért a fórumon? :-)

 

Általában nem jó szabadban erjeszteni, mert nem állandó a hőmérséklet. Gondolj bele, hogy csak 10°C ra lehűl a cefre, megáll az erjedés. Arról nem is beszélve, hogy nyáron 28-30 °C-ra, vagy az fölé is felmelegedhet. Pl egy ismerősnek 12 napja forr az alma szabadban, de csak délutánonként! 

 

Ha gondolod küldök írásjeleket! :-)

Előzmény: janika.p (104713)
gabor0036 Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104721

Csak kérdezném, hogy a cefrét miért állítod meg 15°-nál? Azt ki kellene csavarni teljesen nem?

Előzmény: Öregdömperes (104715)
Öregdömperes Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104720

NEM MERTEM JOBBAN TÜZELNI A LE ÉGÉS MIATT.

Előzmény: norris53 (104717)
gabor0036 Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104719

Nem lehet, hogy valami hasonló trükkös erősítős főző volt mint ez? 

Előzmény: Firga73 (104673)
Tucso69 Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104718

Nekem a 20 literes szimplába 18L cefre 3 óra. Nincs értelme jobban fűteni, mert a hőterelő burkolat (leér a gázrózsáig) ellenére sok lenne a veszteség.

Előzmény: norris53 (104717)
norris53 Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104717

Ez túl sok időút vett igénybe !

 A 4,5 óra sok 2- 2 1/2 óra lenne a megfelelő !

Előzmény: Öregdömperes (104715)
norris53 Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104716

Csak hogy több variációt is láss :-)

Előzmény: szapali (104688)
Öregdömperes Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104715

Köszönöm szépen.

Ma el indítottam.11.liter cefre  2.liter víz hozzá mivel túl sűrű az anyag.

4,5 óra alatt aránylag tiszta 1,4liter alszesz jött le.47.fokkal indult és 15.fok körül meg állitottam.Tísztább mint a cseresznyéjé volt.

Üdv.

Előzmény: gabor0036 (104702)
rézműves1 Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104714

...egy kis segítség!!..háromféle cső:10-es; 28-as; 42-es...ugye kitalálod, hogy melyik hová kerül..DD...

 

                  ... ......a kifolyási

 

magasságot én úgy választottam meg, hogy egy 5-literes befőttes üveg, simán aláférjen...

Előzmény: m.robi (104677)
janika.p Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104713

meddig lehet még cefrézni ugy értve télen lehet a házba pl konyha nemsokat kb 20-40L?

Öregdömperes Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104712

Bocsi.Te már rég el veszteted.

Előzmény: szilvakukc (104706)
Firga73 Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104711

Ők ugyan azt csinálják első főzésre mint mi tisztázáskor..  Azt nem tudom hogy így milyen arányú a veszteség, de náluk nem ritka a nagyobb mennyiségű anyag főzése . Pl. 200-300 litert tesznek fel egyszerre...   Nem is értették hogy én minek tisztázok.. Szerintük 2-szeri főzés miatt nagyon sok az aroma veszteség...

Mondjuk az is igaz hogy jobban figyelnek  a cefrére , azonnal főzik ha kész .  Sőt egy kicsit előbb is .

Nem ritka hogy hagynak benne egy minimális cukor tartalmat..  

Előzmény: körte51 (104693)
kupeci Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104710

...esetleg Ariadné néni segíthet?:)

 

 

Előzmény: szilvakukc (104706)
gabor0036 Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104709

Ebből indult:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=131883130&t=9007484

 

Erre persze többen is írták hogy igen mindegyik elejét el kell venni. Aztan jött a kolléga...

Előzmény: szilvakukc (104706)
Szomjas cápa Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104708

A zunijós szankcijók következtében (jól kib....tunk a zoroszokkal) arcpirítóan alacsony áron lehet első osztályú téli almát, körtét beszerezni. 40 Ft / kg, "szedd magad". Ha lerázod magadnak, az sem baj. Mindenkit kérek, ha nem is tervezte, úgymond "használja ki" a "lehetőséget". Legalább az sem rohad rá a termelőkre. A rázással egy baj van: éretlen gyümölcsöt kell cefrézni. Nem az igazi, de:

 

Éretlen télikörtéből/almából készült vegykóm kapott egy bronzot Révkomáromban egy éves korában.

 

A feldolgozási technológia ott van a ReggeLink-ben:

 

Mosás, darálás, pektinbontó, (mostmár hidegtűrő) élesztő, ínyenceknek aromafeltáró enzim, aztán az sem árt, ha a főzést nem b....od el.

 

 

Tucso69 Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104707

Én a nunáról, de hogy jön most ez ide?

Előzmény: szilvakukc (104706)
szilvakukc Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104706

Most ki, miről beszél? Me má én itten elveszejtettem a fonalat.

Előzmény: gabor0036 (104701)
szilvakukc Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104705

Nem mondod, hogy még Neked sem tetszem, Zsuzsika Te!:)))

Előzmény: zsuzska60 (104700)
beller1 Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104704

Szia!

A 2 függőleges cső lehetne egyméretű, de nincs értelme. Minél kevesebb pálinka legyen az epruvettában annál pontosabb a mérés. A szeszfokolót a párlat meg kell hogy emelje, hiszen az a lényege az epruvettának, így tudod, hogy hány fokos az éppen kifolyó párlat. A vastagabb cső olyan hosszú legyen, hogy a szeszfokoló vége kb 1 cm-t kiérjen belőle akkor is, ha teljesen lent van az alján. Így tudod megfogni és kivenni belőle, ha nincs benne párlat. (Nem kell felborítanod fejjel lefele.) A vastagabb cső érjen ki egy kicsit a rajta levő "tálkából", mert csak akkor tudod leolvasni a szeszfokolót, ha látod a folyadék szintet. A folyadék szint túlcsordul a vastag cső tetején, kifolyik a "tálkába" és onnan a gyűjtő edénybe. Ahogy a cső tetején túlbukik a párlat ott tudod pontosan leolvasni a fokolót, de csak akkor ha látod. A beömlő vékonyabb cső elég ha fél cm-rel magasabb, mint a "túlcsordulási" magasság.

Előzmény: m.robi (104677)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104703

ez már IRL beazonosítás,ami tilos

Előzmény: zsuzska60 (104700)
gabor0036 Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104702

Neked mivel kisusti, minden cefrefőzésnél van kozmaolaj szűrés. És minden egyes tisztazaskor van rezeje vagy elő párlat elvetel. Ki hogy hívja, ugy is az "orrod után mész" es azzal választod el. :)

Előzmény: Öregdömperes (104692)
gabor0036 Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104701

És te miért nem olvasol figyelmesebben mielőtt hülyeségeket tanácsolesz másnak? Oregdomperes megírta több öntése van egyszerre. Persze hogy el kell venni mindnek az elejét...

Előzmény: forgione1 (104689)
zsuzska60 Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104700

még a kft-t csak aláhúzom... :-)

Előzmény: szilvakukc (104699)
szilvakukc Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104699

Hogyhogy??? Mindenki tudja, hogy olyan vagyok, mint a Bruce Willis! Egy kft(köcsögfejű tirpák), de gyönyörű!:DD

Előzmény: snapszmester (104698)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!